Nöbetçi kütüphane hızla büyüyor

Adana’da evini kütüphaneye çevirerek okurlara açan ve sonra daha çok kişiye ulaşabilmek amacıyla “nöbetçi kütüphane” oluşturan Cemil Sobacı, 2 olan şube sayısını ilginin artması ve okurların da katkısıyla 3’e çıkarmaya planlıyor.

İnsanlarla etkileşimde olabileceği ve akşamları da hizmet veren kütüphane kurma kararı alan Sobacı, 2014 yılında evini bu amaçla kütüphane olarak okuyuculara açarak, hayalini uygulama fırsatı buldu.

İlginin artması üzerine Cemil Sobacı, “nöbetçi kütüphane” adını verdiği projesini ilk olarak Çukurova Üniversitesinin de desteğiyle 2014’ün sonunda üniversite yerleşkesindeki küçük bir mekanda hayata geçirdi.

Sobacı, nöbetçi kütüphaneye ilginin her geçen gün artmasıyla kütüphaneyi 2015 yılında kent merkezindeki Mahfezsığmaz Mahallesi’nde kiralanan mekana taşıdı.

Artan talebi karşılayabilmek için 2016 yılında Yenibaraj Mahallesi’nde yeni bir kütüphaneyi daha okurlarla buluşturan Cemil Sobacı, tek odalı olan “okur yuvası” adıyla anılacak, ziyaretçilerin kitap okuyup ders çalışabilecekleri farklı konseptteki 3’üncü kütüphaneyi de Kurtuluş Mahallesi’nde faaliyete geçirmek için kolları sıvadı.

Kütüphanelerinin sabah saat 10.00’da açılıp, gece saat 02.00’de kapandığını aktaran Sobacı, şöyle devam etti:

“Bu kütüphaneleri temelde, akşam gidip ders çalışıp kitap okunan bir yere olan ihtiyaçtan ziyade, dostça, arkadaşça, keyifle ve daha inovatif şeyler yapabilecek bir zemine taşımaya çalıştım. Biz, ‘Şehirdeki diğer kütüphaneler kapalıyken açık olan kütüphane’ sloganıyla kendimizi duyurmuştuk. Burasının çok talep görmesinin sebebi, izin günlerinde, resmi tatil ve bayramlarda da açık olmasındandır. İnsanlar o günlerde de kütüphaneye gidip vakit geçirmek istiyorlar.”