Şunun için etiket arşivi: Sinema

Beyoğlu Belediyesi ve Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu’nun ortak çalışması ile düzenlenen etkinliğin açılışı Grand Pera Emek Sahnesi’nde yapıldı.
Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, yaptığı konuşmada, Türk sinemasının ve izleyicilerinin Ukrayna sinemasını yakından tanıma fırsatı bulacağını söyledi.

Ukrayna Sinema Günleri’nde ödüllü filmler de gösterilecek. “Çok çeşitli ve profesyonel, ayrıca günümüzde çok hızlı gelişen bir sinemamız olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Eminim ki bütün filmler izleyiciler tarafından sevilecektir. Çünkü modern, fantastik, tarihi, aile ve gerçek klasik olmak üzere film yelpazesi çok geniş.” diyerek Gaman konuşmasını sonlandırdı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da Beyoğlu’nun kültür ve sanatın merkezi olmaya devam ettiğini ve edeceğini dile getirdi.
Gaman ile görüşme yapan Haydar Ali Yıldız, görüşmenin akabinde şunları söyledi: “Sanat, duygu ve düşüncenin en ahenkli ifade ediliş şeklidir. Duygu ve düşünceleri birbirine yakın olan, aynı coğrafyayı, aynı denizi paylaşan iki ülkenin insanlarıyız. Dolayısıyla burada ortak duyguyla izlenecek filmler var. Bu tip etkinlikler Ukrayna Başkonsolosluğu ile karşılıklı olarak devam edecek. Birlikte yaptığımız bu etkinliklerin iki ülke arasındaki dostlukları artıracağını inanıyorum.”

Konuşmaların ardından Oleksandr Gaman tarafından Haydar Ali Yıldız’a hediye verildi ve açılış için hazırlanan pasta kesildi.
Ukrayna Sinema Günleri’nde ilk olarak, Muhsin Ertuğrul’un Kiev’deki Ukrayna Foto Sinema İdaresi’nde çalıştığı dönemde, 1920’lerin sonunda çektiği “Tamilla” filminin gösterimi yapıldı.

Gösterimlerin ücretsiz olduğu Ukrayna Sinema Günleri, 1 Aralık’a kadar Cinemo Grand Pera’da devam edecek.

Yunus Emre Enstitüsü’nün Roma’da düzenlenen Türk Filmleri Haftası etkinliği Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı filminin gösterimiyle başladı.

Etkinliğin Casa del Cinema’daki açılışına, Ceylan’ın yanı sıra YEE Başkanı Prof. Şeref Ateş, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türk ve İtalyan sinemaseverler katıldı.
Gösterim öncesi konuşan YEE Başkanı Prof. Ateş, böyle bir etkinliğe Roma’da ev sahipliği yapıyor olmaktan onur duyduklarını belirterek, YEE’nin dünyanın 70 ülkesinde Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıtan, gittiği ülkelerde kültür köprüleri kuran ve yılda binden fazla kültür faaliyeti icra eden bir kurum olduğunu aktardı.

Etkinliklerine katılımından ötürü Ceylan’a teşekkür eden Ateş, “Türk sineması son yıllarda dünyanın her tarafında ilgi çeken Türk dizi sektörüyle beraber en önemli kültürel alanlarımızdan biridir. 2019 yılında da Türk sinemasını tanıtmak için 30 ülkede Türk sinema akşamları gibi farklı etkinlikler düzenledik. Bu etkinlikler vasıtasıyla da bu akşam olduğu gibi 100 binden fazla insanla birebir iletişim kurma fırsatı bulduk” ifadelerini kullandı.

“Sir Alfred Hitchcock” temalı festival Pera Palace Hotel’de açıldı. Açılış töreninde “Polisiye Öykü Yarışması Ödülleri” verildi.

Açılışta festivalin Komite Başkanı olan ünlü yazar Ahmet Ümit “Yıllardır hep söylediğimiz gibi, ‘İyi polisiye iyi edebiyattır.’ anlayışıyla bu önemli organizasyona başlıyoruz. Bu yıl da yine yurt içi ve yurt dışından çok kıymetli yazarların katılımı ve Sir Alfred Hitchcock temasıyla festivalimizi gerçekleştireceğiz.” dedi.

140’dan fazla başvurunun yapıldığı yarışmada “İmkansız Dedektif” eseriyle birinci seçilen Gurur Güneş, ödülünü Ahmet Ümit’in elinden aldı.
Çevirmen Ali Cevat Akkoyunlu’ya “Onur Ödülü” takdim edilen törende, DenizBank Kültür Sanat Danışmanı Perihan Yücel’e yazar Doğan Hızlan, Goethe-lnstitut İstanbul Müdürü Reimar Volker’a da Pera Palace Hotel Müdürü Murat Eti tarafından plaket verildi. Ayrıca yarışmada dereceye giren ilk 9 eserin, Vapur Kitap tarafından basılacağı açıklandı.

Komitesinde Ahmet Ümit’in yanı sıra Doğan Hızlan, Adnan Özer, Metin Celal gibi Türk edebiyatının önemli isimlerini bulunduran “5. Kara Hafta İstanbul Festivali”, Michael Katz Krefeld, Petros Markaris, Teresa Solana, Elçin Poyrazlar ve Algan Sezgintüredi gibi isimleri ağırlayacak.
Festivalde “Alfred Hitchcock 120 Yaşında”, “Polisiyede Sinema, Sinemada Polisiye”, “Sıradışı Katiller ve Dedektifler” ve “Kuzey Avrupa Polisiyeleri” gibi başlıklar, iki gün boyunca farklı oturumlarda konuşulacak.

Uluslararası Malatya Film Festivali ödül töreninde en iyi fil ödülünü ”Küçük Şeyler” kazandı.

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri’nin işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla 9’uncu Malatya Uluslararası Film Festivali ödül törenini gerçekleştirdi.

Sinema dünyasının ünlü isimleri ve davetliler, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki tören öncesinde kırmızı halıda yürüyerek, basın mensuplarına poz verdi.

Davetliler daha sonra festivalin kapanış programının düzenlendiği salona geçti. Festivalde yarışan filmlerden kesitler gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın katıldığı törende ödüller ve sahipleri şöyle oldu:

“En İyi Film ‘Küçük Şeyler‘, ‘En İyi Yönetmen’ Kapan filmini çeken Seyid Çolak, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ Başak Özcan, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Alican Yücesoy, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ Andreas Sinanos, ‘En İyi Müzik’ Ali Saran, ‘En İyi Senaryo’ Omar ve Biz filmiyle Mehmet Bahadır Er.”

Öte yandan kısa metraj dalında “Taş Stone’ filmiyle Alican Yücesoy birinci olurken, vefa ödülü ise merhum sanatçı Tarık Ünlüoğlu adına eşi Gülanay Kalkan Ünlüoğlu’na verildi.

Malatya Valisi Aydın Baruş ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise festivale desteklerinden dolayı ilgililere teşekkür etti.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarıyla rol model olan Çankaya Belediyesi, ‘Kadın Yönetmenler Festivali’ düzenliyor.

18-22 Ocak tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek festivalde ‘Senaryo Yazım Özendirme” yarışmasına katılmak için ise 31 Aralık 2019’a kadar başvurmak gerekiyor. Festival ve yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgi sinemazon.org/tr adresinde yer alıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama çabası ile yaptığı işlerle rol model olan Çankaya Belediyesi, kadın yönetmenlerin seslerini filmleriyle duyurabilmeleri amacıyla Kadın Yönetmenler Festivali düzenliyor.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Sinemazon Kadın Sinema Yönetmenleri Festivali 18-22 Ocak 2020 tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bütün sinemaseverleri bekliyor.

Geçmişlerden, deneyimlerden ve kariyerlerden amatör ya da profesyonel kadın yönetmenlere sanatlarını, meselelerini, çözümlerini sunmaları için bir alan sunmayı hedefleyen festivalde, söyleşiler, atölyeler, seyircilerle yönetmenleri bir araya getirecek etkinlikler de mevcut.

Sinema, dans ve sanatın diğer disiplinlerinin bir araya geldiği,SinemaDansAnkara2018 Uluslararası Dans Film Festivali; 22-26 Kasım tarihleri arasında, 5. kez Ankara’da düzenleniyor. Goethe-Institut Ankara ve AresArt Film ve Performans Sanatları’nın işbirliği, Hollanda Büyükelçiliği’nin desteğiyle gerçekleşecek festivalde, , Avrupa’dan ve Dünya’dan en güncel ve en nitelikli dans filmleri izleyici ile buluşurken, Türkiye, Kıbrıs, Italya ve Fransa’dan olmak 16 yeni dans filmi dünya prömiyeri gerçekleştirecek. Festival kapsamında gerçekleştirilecek tüm etkinlik ve film gösterimlerine katılım ücretsiz.

Türkiye’deki genç sanatçılara platform oluşturmak, sanata gönül vermiş bu gençleri buluşturmak ve dünyadan en güncel dans filmlerini Türkiye’deki sanat tutkunlarına ulaştırmak amacıyla düzenlenen SinemaDansAnkara2018 Uluslararası Dans Film Festivali, 22 -26 Kasım tarihleri arasında, Goethe-Institut Ankara’da 5. kez düzenleniyor.Sanat Yönetmenliğini Instagram Sanatçısı, yönetmen ve misafir akademisyen Mehmet Şafak Türkel’inüstlendiği festivalde, başta Almanya, Hollanda, Italya, İspanya, Yunanistan olmak üzere, 16 ülkeden filmler ve yönetmenleri izleyiciyle buluşuyor.

Sanat özgürleştirir, güzelleştirir, birleştirir…
Sinema Dans Ankara 2018 Uluslararası Dans Film Festivali’nin bu yılki ana teması “Disiplinlerarası Etkileşim ve Dijitalleşme”… Festivalde SinemaDansForum adı altında, Türkiye, Almanya, Hollanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya Dans Filmleri Festival Direktörleri ve profesyonelleri dans filminin uluslararası geleceğini tartışacaklar.

Festivalin en önemli etkinliklerinden birisi de, DansFilmAtölyesi. Hollanda, Almanya, Yunanistan ve Türkiye’den önemli sanatçıların eğitmen olarak katılacağı Atölye kapsamında bu sene, Tolga Karaçelik’in desteğiyle, genç; sinema, dans ve müzik öğrencilerinin katılacağı “Kelebekler” filminden hareketle 4 adet dans filmi çekilip festival kapanışında gösterilecek.

Festival Direktörü Mehmet Şafak Türkel, “ Çektiğim dans filmlerimi ve dansa dair bellegesel filmlerimi, Türkiye’de gösterilebilecek bir platform bulamadım, yani Türkiye’den hiç bir film festivali filmlerimi festivallerine kabul etmedi. Ben filmlerimi ancak Uluslararası Festivallerde izleyici ile buluşturabildim. Bugünün sanat tutkunu gençlerimize böyle bir fırsatı sunmak benim için hem bir misyon hem de gurur kaynağı. Biz festivalimizi,-sanat özgürleştirir, sanat güzelleştirir, sanat birleştirir-ilkesiyle tüm izleyecilerimize ücretsiz açıyoruz . Festival teaser’ını iki güzel sanat insanı Uğur Seyrek ve Yunus Tonkuş’un sanatlarının izinden vefa ile İstanbul’da buluşan genç sanatçıların işbirliği ve Goethe-Institut Ankara, Hollanda Büyükelçiliği, AresArt, Parazitka, Müzik Evi, 2che Stüdyo, Collywobbles Tattoo, Circle, Arteİstanbul’un desteği, Nilipek, Emre Kesim, Athena’nın müzikleri ve Ustam Tamer Levent ve canım dostum Alara Bozbey’in sesi ve nefesi ile sizlere sunuyoruz. Goethe-Institut Ankara, Festival İdari Direktörü Sibel Ekmekçioğlu ve koruyucu meleklerim Seden Eyüboğlu ve Gonca Karakaş ile yolum kesişmeseydi bu hayal asla gerçeğe dönüşemezdi ” dedi.

Festival Programı:
22 Kasım Perşembe – Saat 19.00-21.15
Açılış Filmleri Gösterimi ve Festival Onur Ödülü Töreni

23 Kasım 2018 Cuma- Saat: 19.00-22.00
Kardeş Ülkelerin Sanatı

Yarışma Filmleri Gösterimi ve Sanatçılarla Söyleşi
Kardeş Ülke Yunanistan’dan Atina Video Dance Project Seçkisi ve Festival Başkanı Chrysanthi Badeka ile Söyleşi

Avrupa’Dan-S-inema
24 Kasım 2018 Cumartesi – Saat 19.00 – 22.30
Hollanda Cinedans Seçkisi ve Festival Koordinatörü Andreas Hannes ile Söyleşi

Italya Coorpi Seçkisi ve Festival Yöneticileri Cristiana Candellero ve

Lucia Carolina De Rienzo ile Söyleşi

Almanya MOOVY Dans Film Festivali Seçkisi ve Festival Sanat Yönetmeni Lorand Janos ile Söyleşi

SinemaDansForum

25 Kasım 2018 Pazar – Saat: 16.00 – 19.00
Yaşamak Tek ve Hür: Festival temsilcileri SinemaDans’larını tanıtıyor
ve 1 Orman gibi Kardeşçesine: İşbirliği Manifestosu ve Q&A
Kapanış Töreni, Kapanış Filmi ve Yarışma Ödül Töreni

26 Kasım 2018 Pazartesi – Saat: 19.00-21.15
Alara Bozbey ve Cebrail Esen’in Sunumuyla
Kapanış Töreni – Saat: 19.00-19.45
SinemaDans Atölye Film Gösterimi ve CanlıSinemaDans
Kapanış Filmi ve Q&A – Saat: 20.00-20.15

Yarışma Ödül Töreni – Saat: 20.15-21.15

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu ayki ‘Yeniden Sinematek’ gösterimlerinde ‘Bilim Kurgu Sinemasında Düşler, Zaman ve Mekan’ temalı filmleriyle Leonardo Dicaprio, Tom Hardy, Harrison Ford, ve Charlize Theron gibi usta oyuncuları sanatseverlerle buluşturacak. Bu unutulmaz filmler, Cuma akşamları İzmir Sanat’taki ücretsiz gösterimlerde izleyiciyle buluşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sinemanın kült fimlerini İzmirli sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 2009 yılından bu yana devam eden ‘Yeniden Sinematek’ gösterimleriyle ‘Yol Hikayeleri’, ‘Japon Sineması Altın Yıllar’, ‘Bilim Kurgu Klasikleri’, ‘Hollywood’da Yıldız Kadın Oyuncular’, ‘Müzik ve Dansın Büyüsü’, ‘Şehir Hikayeleri’, ‘Macera Filmleri Klasikleri’, ‘Savaş Şarkıları’, ‘İtalyan Sineması’, ‘Sinema Yargının İzinde’ ve ‘Yönetmen Sineması’ gibi temalarla onlarca önemli filmi beyazperdeye taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayında ise ‘Bilim Kurgu Sinemasında Düşler, Zama n ve Mekan’ temasıyla sinema tarihine damga vuran 4 filmi izleyiciye sunacak.

Dönemine damga vuran film
‘Yeniden Sinematek’in İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek bu ayki ilk gösterimi 9 Kasım Cuma günü saat 20.00’de. Orijinal adı “Inception” olan “Başlangıç” adlı eseri yazıp yöneten Christopher Nolan, bilimkurgu ve aksiyon türünde bir başyapıt yarattı. Filmin başrollerinde, usta oyuncular Leonardo Dicaprio, Joseph Gordon-Levitt ve Ellen Page yer alıyor. 2010 ABD ve İngiltere ortak yapımı film, çok yetenekli bir hırsız olan Dom Cobb’un rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki sırrı ve başından geçenleri anlatıyor.

Hayatta kalma mücadelesi
Yönetmen koltuğunda George Miller’in oturduğu “Mad Max: Fury Road” nükleer savaşın ardından dünyada çöllerin yaygınlaştığı ve susuzluk probleminin artarak medeniyetin çöküşe doğru sürüklenişini anlatıyor. 2015 macera, aksiyon, bilimkurgu türündeki filmde, Tom Hardy, Charlize Theron, Nicolas Hoult gibi efsane oyuncular yer alıyor. Film, 14 Kasım Cuma saat 19.00’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salonu’nda, 16 Kasım Cuma saat 20.00’de ise İzmir Sanat’ta izleyicilerle buluşacak.

34 yıllık sır
Denis Villeneuve’nin yönettiği “Blade Runner 2049” yani “Bıçak Sırtı 2049” 1982 yapımı bilim-kurgu klasiğinin izini sürüyor. Hampton Fancher ve Michael Green’in kaleme aldığı film, üstü örtülü bir sırrın keşfedilmesiyle 34 yıldır kayıp olan Rick isimi birini arayan Blade Runner’ın hikayesini anlatıyor. 2017 yılı ABD yapımlı filmin kadrosunda, efsane oyunculuklarıyla Harrison Ford, Ryan Gosling ve Ana de Armas yer alıyor. Film, 23 Kasım Cuma saat 20.00’de İzmir Sanat’ta seyircilerini bekliyor.

Mars’ta mücadele
“Marslı” orijinal adıyla “The Martian” 2015 yılı ABD-İngiltere ortak yapımı macera, dram ve bilimkurgu filmi. Drew Goddard’ın yazdığı Matt Damon, Jessica Chastian, Kristen Wig’in oynadığı filmin yönetmen koltuğunda Ridley Scott oturuyor. Film, 28 Kasım saat 19.00’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi – Çağan Irmak Salonu’nda, 30 Kasım saat 20.00’de İzmir Sanat’ta oynayacak.

Filmin konusu şöyle: Mars gezegenine astronotların gönderildiği bir görevde, Mark Watney isimli astronot şiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından Mars’ta bırakılır. Fakat Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla türettiği yaratıcı mekanikler yardımıyla bir yandan hayatta kalma mücadelesi verirken, diğer yandan dünyaya yaşadığına dair bir sinyal göndermeye çalışır. Gönderdiği mesaj sonunda NASA’ya ulaşır. Artık tüm dünyanın ortak bir derdi vardır: ‘Marslı’nın eve dönmesini sağlamak!

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg AŞ’nin katkıları, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul’da Polonyalılar Derneği’nin iyardımlarıyla günümüz Polonya sinemasından örneklerin bir araya geldiği, ‘Polonya’dan Şimdi’ başlıklı bir program hazırlanıyor.

Polonya’nın yükselen yönetmenlerinin uluslararası festivallerde övgüyle bahsedilen, ödüller toplayan filmlerine yer veren seçkide; Polonya’da ilk defa yüz nakli yapılan bir adamın yaşadıklarının trajikomik hikâyesi “Yüz”, Venedik Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü alan ve 1930’lar Polonyası’nın önde gelen yönetmenlerinden Michal Waszynski’nin esrarengiz hayatını perdeye taşıyan “Prens ve Dibbuk” yer alıyor. Cannes’da bu yıl En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan ve II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra iki müzisyen arasında yaşanan tutkulu aşkı konu alan “Soğuk Savaş” ve dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş kısa filmlerden bir seçki de programda yer alıyor.

Çok yönlü kişiliği ile sinemadan fotoğrafa, yağlı boya resimden heykele ve müziğe kadar pek çok sanat alanında adını duyduğumuz 1907 doğumlu Doğan Baha Gelenbevi’yi sizlerle buluşturmak istedik.

Öncelikle Doğan Baha Gelenbevi kimdir?

1928 yılında Fransa Valabre Ziraat Okulu’ndan mezun olan Doğan Baha Gelenbevi, film operatörlüğü ve Pierre Billon, Andre Hügo ve ünlü rejisör Abel Gence gibi isimlerin asistanlığını yaptıktan sonra 35 yaşında Türkiye’ye döndü.

1943 yılında Türkiye’de Dertli Pınar filmi foto direktörlüğünü yaptıktan sonra 1944’te senaryosunu yazdığı “Deniz Kızı” filminin rejisörlüğü ile adını duyduğumuz Doğan Baha Gelenbevi, Türk Sinema Sanatçıları Derneğini kurdu.

1928 yılında Türk Filmciler Derneği tarafından “Sinemada Fotoğraf Direktörlüğü-50 yıl” Altın madalyasını alan Doğan Baha Gelenbevi, 1983 yılında da FIAP tarafından verilen Hon-EFİAP ünvanını kazandı.

“Film Reji Asistanı Adayı Kılavuz Kitabı” adlı kitabı İFSAK yayınları arasında yer alan ve 18.İstanbul Fotoğraf Günleri kapsamında 8 kasım 2002’de İFSAK sergi salonunda anısına sergi açılan Baha Gelenbevi, fotoğraf ve sinema alanında iz bırakmış bir ustaydı.

Yıllar önce “Yeni Fotograf” dergisinde yayınlanan bir yazısında “Yalnız içgüdü veya özel yetenekle fotoğrafta sanat yapmak olanaksızdır. Fotoğrafta sanat yapmak için birtakım gereksinmelerin bir asgari müşterek vardırılması kadar bilinçle, bilinçdışı içeriklerin estetik dizaynını bireysel olarak gerçekleştirme gücüne erişmiş olmak ilk şarttır” diyerek fotoğraf hakkındaki görüşlerini belirtmişti.

Yönetmen Filmografisi
Deniz Kızı – 1944
Yanık Kaval – 1947
Çıldırtan Kadın – 1948
Kanlı Döşek – 1949
Barbaros Hayrettin Paşa – 1951
Boş Beşik – 1952
Balıkçı Güzeli / Binikinci Gece – 1953
Kaldırım Çiçeği – 1953
Günahkarlar Cenneti – 1958
Senarist Filmografisi
Deniz Kızı – 1944
Yanık Kaval – 1947
Kanlı Döşek – 1949
Kaldırım Çiçeği – 1953
Günahkarlar Cenneti – 1958
Görüntü Yönetmeni Filmografisi
Dertli Pınar – 1943
Köroğlu – 1945

Doğan Baha Gelenbevi ile ilgili 11 Şubat 1965 sayılı ‘Hayat’ Ansiklopedisinde dikkat çeken bir haber yer bulmuştu.

“Hayat” Mecmuası editörleri haberlerinde, Doğan Baha Gelenbevi’nin ileri bir anlayışın öncülüğünü yaptığının altını çizerken, Fransa’da açacağı sergi ile dünya çapında kendinden bahsettireceğine emin olduklarını da dile getirmişler.

İşte o haber:

 

BAFTA tarafından verilen ödüller bu yıl 71’inci kez sahiplerini buldu.

Oscar Ödüllerinin habercileri olarak kabul edilen BAFTA Ödülleri, film dünyası için önemli bir yere sahip.

Londra’daki tarihi Royal Albert Hall konser salonunda düzenlenen gecenin kazananları ise şöyle:

En İyi Film: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
En İyi Yönetmen: Guillermo Del Toro (The Shape Of Water)
En İyi Erkek Oyuncu: Gary Oldman (Darkest Hour)
En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Allison Janney (I, Tonya)
En Orijinal Senaryo: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
En İyi Belgesel: I Am Not Your Negro
En İyi İngiliz Filmi: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
En iyi Sinematografi: Blade Runner 2049
En İyi Uyarlama Senaryo: Call Me by Your Name
En İyi Animasyon Filmi: Coco
En İyi Yabancı Film: The Handmaiden
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: The Shape Of Water
En İyi Görsel Efekt: Blade Runner 2049
En İyi Makyaj ve Saç: Darkest Hour
En İyi Kostüm Tasarımı: Phantom Thread
En İyi Ses: Dunkirk
En Orijinal Müzik: The Shape Of Water

Kadıköylüler Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde gerçekleşecek olan ‘Sineme ve Felsefe’ söyleşilerinde buluşacak.

Kadıköy’deki Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) gerçekleşecek olan ‘Sinema’ ve ‘Felsefe’ üzerine söyleşiler düzenlenecek.

 Maltepe Üniversitesi işbirliğiyle Prof. Dr. İoanna Kuçuradi tarafından hazırlanan ‘Sinema ve Felsefe’ söyleşileri 7 Şubat-18 Nisan 2018 tarihleri arasında her Çarşamba günü 18:30’da katılımcılar eşliğinde gerçekleştirilecek.

‘TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’ kapsamında çeşitli üniversitelerin Felsefe ve Sinema-Televizyon bölümlerinden akademisyenler konuşmacı olarak programa katılacak. Sinemanın felsefeyle ilişkisinin ele alınacağı söyleşilerde ‘Schindler’in Listesi, ‘Başkalarının Hayatı’ gibi önemli filmler bazı felsefi kavramların ve değerlerin görünür hale getirilmesinde örnek olarak kullanılacak.

Katılımın ücretsiz olduğu söyleşiler için giriş kartları bir hafta önce TESAK Danışma’dan temin edilebilir.

Söyleşilerin şubat ayı programı ise şöyle:

07 Şubat 2018 Çarşamba 18:30 
SİNEMA VE FELSEFE
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Müdürü

14 Şubat 2018 Çarşamba 18:30
TARKOVSKI SİNEMASINDA ETİK
Yrd. Doç. Dr. Elif Nuyan Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü

21 Şubat 2018 Çarşamba 18:30
SANAT FELSEFESİ VE SİNEMA SANATI
Prof. Dr. Abdullah Kaygı Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü

28 Şubat 2018 Çarşamba 18:30
SİNEMADA FELSEFE SORUNLARI: ÖMER KAVUR’UN ‘ANAYURT OTELİ’NE FELSEFEYLE BAKMAK
Prof. Dr. Işık Eren Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü

 

Televizyon Gazetecileri Cemiyeti ve Sinema Eleştirmenleri Derneği’nin birlikte düzenledikleri 23. Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri(23. Critics Choise Awards) düzenlenen tören ile kazananlara takdim edildi.

 

Bu yıl 23.’sü düzenlenen Eleştirmenlerin Seçimi Ödüllerinin ödül töreninde sinema ve televizyon dünyasından en iyi yapımlar ödüllendirildi. Ödül töreni gecesinde töreninin sunuculuğunu Olivia Munn yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen 75. Altın Küre Ödülleri’nin bir kopyası olarak kabul edilebilecek olan Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri, Oscar Ödülleri töreni için de heyecan yarattı.

Guillermo del Toro’nun The Shape of Water (Suyun Sesi) adlı filmi geceden ödüllerle dönerken, televizyon dizilerinden Big Little Lies da 23. Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri’ne damgasını vurdu.

Fatih Akın’ın 75. Altın Küre Ödülleri’nden En İyi Yabancı Film ödülü alan filmi In The Fade yani Paramparça, geceden aynı ödülü alarak ayrıldı.

23. ELEŞTİRMENLERİN SEÇİMİ ÖDÜLLERİ KAZANANLAR TAM LİSTESİ

En İyi Film
The Shape Of Water

En İyi Yönetmen
Guillermo del Toro – The Shape Of Water

En İyi Erkek Oyuncu
Gary Oldman – Darkest Hour

En İyi Kadın Oyuncu
Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Sam Rockwell – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Allison Janney – I, Tonya

En İyi Genç Oyuncu
Brooklynn Prince – The Florida Project

En İyi Oyuncu Kadrosu
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

En İyi Orijinal Senaryo
Jordan Peele, Get Out

En İyi Uyarlama Senaryo
James Ivory – Call Me By Your Name

En İyi Görüntü Yönetimi
Roger Deakins, Blade Runner 2049

En İyi Yapım Tasarımı
Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin – The Shape Of Water

En İyi Film Kurgusu
Paul Machliss, Jonathan Amos – Baby Driver
Lee Smith – Dunkirk

En İyi Kostüm Tasarımı
Mark Bridges – Phantom Thread

En İyi Saç ve Makyaj
Darkest Hour

En İyi Görsel Efekt
War For The Planet Of The Apes

En İyi Animasyon
Coco

En İyi Aksiyon Filmi
Wonder Woman

En İyi Komedi Filmi
The Big Sick

En İyi Erkek Komedi Oyuncusu
James Franco – The Disaster Artist

En İyi Kadın Komedi Oyuncusu
Margot Robbie – I, Tonya

En İyi Bilim Kurgu ya da Korku Filmi
Get Out

En İyi Yabancı Dilde Film
In The Fade (Paramparça)

En İyi Şarkı
“Remember Me” – Coco

En İyi Film Müziği
Alexandre Desplat – The Shape Of Water

TELEVİZYON

En İyi Komedi Dizisi
The Marvelous Mrs. Maisel

En İyi Erkek Oyuncu – Komedi Dizisi
Ted Danson – The Good Place

En İyi Kadın Oyuncu – Komedi Dizisi
Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel, Amazon

En İyi Yardımcı Erke Oyuncu – Komedi Dizisi
Walton Goggins – Vice Principals

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Komedi Dizisi
Mayim Bialik – The Big Bang Theory,

En İyi Drama Dizisi
The Handmaid’s Tale

En İyi Erkek Oyuncu – Drama Dizisi
Sterling K. Brown – This Is Us

En İyi Kadın Oyuncu – Drama Dizisi
Elisabeth Moss – The Handmaid’s Tale

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Drama Dizisi
David Harbour – Stranger Things

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Drama Dizisi
Ann Dowd – The Handmaid’s Tale

En İyi Kısa-Mini Dizi
Big Little Lies

En İyi Televizyon Filmi
The Wizard of Lies

En İyi Erkek Oyuncu – Televizyon Filmi ya da Mini Dizi
Ewan McGregor – Fargo

En İyi Kadın Oyuncu – Televizyon Filmi ya da Mini Dizi
Nicole Kidman – Big Little Lies

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Televizyon Filmi ya da Mini Dizi
Alexander Skarsgård – Big Little Lies

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Televizyon Filmi ya da Mini Dizi
Laura Dern – Big Little Lies

En İyi Talk Show
Jimmy Kimmel Live!

En İyi Animasyon Dizisi
Rick and Morty

En İyi Senaryosuz Reality Dizisi
Born This Way

En İyi Senaryolu Reality Dizisi
Shark Tank

En İyi Reality Yarışma Programı
The Voice

En İyi Reality Show Sunucusu
RuPaul – RuPaul’s Drag Race