İlki İstanbul 2010 Avrupa Kültür BaÅŸkenti Ajansı tarafından desteklenerek 65 bin izleyiciye ulaÅŸan “İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali”nin ikincisi, 6 Kasım-6 Aralık 2012 tarihinde gerçekleÅŸiyor. 

İl Milli EÄŸitim Müdürlüğü ortaklığıyla düzenlenen bienal, BeyoÄŸlu’ndan Tuzla’ya, Kadıköy’den Sultanbeyli’ye 39 ilçenin özel ve kamu okullarında öğrenim gören öğrencilerle birlikte, sokakta çalışan, suça bulaÅŸmış, cezaevinde bulunan, cezaevinde doÄŸmak zorunda kalan çocuklar ve özürlüler gibi dezavantajlı grupları da kapsıyor.

2. İstanbul Çocuk ve Sanat Bienali; Plastik Sanatlar disiplinlerinin çağdaş sanat uygulama ve düzenlemeleriyle, panel, sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, enstalasyon, atölye çalışmaları ve birçok farklı müzik grubunun yer alacağı sahne performanslarından oluşuyor. Bin 500 adet öğrenci, öğretmen etkinliğine ve yaklaşık 5 bin öğrencinin bireysel çalışmalarına ev sahipliği yapmayı amaçlayan projede çocuk ve gençlere kendilerini ifade etme fırsatı sunarken, aynı zamanda onlara sanat ve eğitim kariyerlerinde anlamlı bir basamak imkanı sunuyor.

Çocuklara ve gençlere yönelik güncel sanat etkinliklerini kapsayan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 6 Kasım-6 Aralık 2012 tarihlerinde; ÅŸehir hatları vapurları, Kadıköy’deki Karaköy iskelesi, Åžirketi Hayriye Sanat Galerisi ve Taksim Meydanı’nda gerçekleÅŸtirilecek.

Dünyada sayılı, Türkiye’de ise 2.’si yapılacak olan bienalin İstanbul İl Milli EÄŸitim Müdürlüğü Protokol Salonu’nda yapılan basın tanıtım toplantısının açılış konuÅŸmasını yapan Bienal Direktörü Gazi Selçuk, “6 Kasım-6 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleÅŸecek olan İstanbul’un en büyük çocuk ve gençlik sanat organizasyonu olan II. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin hazırlık çalışmaları devam ediyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür BaÅŸkenti Ajansı desteÄŸiyle Türkiye’de ilk kez düzenlediÄŸimiz bienalin, 2. sini gerçekleÅŸtiriyor olmaktan ötürü çok mutluyuz. İlk kez düzenlediÄŸimiz ve 65 bin izleyiciyle buluÅŸtuÄŸumuz bienalde 5000 öğrenci çalışmalarıyla yer aldı. II. bienale ise, İstanbul’da yer alan 3 bin üzerinde ki kamu ve özel okulun öğrencileriyle birlikte, ilçelerin dezavantajlı bölgelerinde okuyan öğrencilerin de katılımını hedefliyoruz. Özellikle STK’larla yaptığımız iÅŸbirliÄŸi neticesinde cezaevinde doÄŸan, risk altında bulunan ve engelliler gibi dezavantajlı gruplarında bu bienalde yer almasını saÄŸlıyoruz. Kısa vadede çocukların ve gençlerin kendilerini ve sanatlarını ifade edecekleri önemli bir mecra yaratırken, uzun vadede Türkiye ekonomisinin lokomotifi olması planlanan Kültür Endüstrisinin önemli aktörlerinin yetiÅŸtirilmesine katkı sunuyoruz. Bienal, 1-18 yaÅŸ aralığında olan herkesin, öğretmen, veli veya sanatçı eÅŸliÄŸinde, video art, ses- görüntü enstalasyonları, heykel, seramik, atık çalışması, karışık teknik, resim, fotoÄŸraf, dans, müzik, sahne performansı vb her türlü sanatsal üretimine açıktır. Ekim sonunda açıklanacak programla öğrenci, öğretmen, sanatçı, sanat takipçisi birçok kesimin dikkatlerini çekecek zenginliÄŸe sahip içerik için hazırlık yapmaktayız. Bu sene mekanların seçiminde kamusal alanları tercih ettik. Türkiye Deniz İşletmeleri ile yaptığımız iÅŸbirliÄŸi neticesinde Bienal etkinlikleri, 10 ÅŸehir hatları vapuru ve Kadıköy’de yer alan Karaköy iskelesinde İstanbullularla buluÅŸacak. Ayrıca Taksim meydanında kuracağımız diÄŸer bir sahne ile Bienal çerçevesinde üretilen beden, müzik ve sahne performansları binlerce izleyiciye ulaÅŸacak. Ayrıca 350 civarında atölye çalışması ve birbirinden farklı 41 panel ve söyleÅŸi ile programı zenginleÅŸtirmekteyiz. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienalinin; birbirinden faklı tür ve içeriklere sahip 1500 civarında etkinliÄŸe de ev sahipliÄŸi yaparak, 70 bin kiÅŸiye ulaşılması planlanmaktadır” ÅŸeklinde duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Küratörler adına söz alan Esra Çelikkanat; “II. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin küratörleri Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Gülçin Aksoy, sanatçı ve eÄŸitimciler, Leyla Sakpınar, Maria Sezer, Özcan Yurdalan ve benden oluÅŸuyor. Küratörler olarak yaklaşık dört aydır düzenli yaptığımız toplantılarda 2. bienalin konsepti ve iÅŸleyiÅŸi gibi konularda çalışmaktayız. BildiÄŸiniz üzere yaratıcılığın geliÅŸtirilmesinde sanatın önemli bir yeri olduÄŸu artık kanıtlanmıştır. Sanat, hayatı farklı bir biçimde anlamayı, sorgulamayı ve farkındalığı saÄŸlar. Bu doÄŸrultudan yola çıkarak ve ilk bienalden edinilen deneyimleri de göz önünde bulundurarak, çocuklarımızın keyifle ve yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri bir konsept ortaya çıkarmaya çalıştık. Düş aslında her yaÅŸta kurulur, belki de en yoÄŸun olarak çocuk ve gençlik yıllarında. Düş, gerçeÄŸin kaynağı ve baÅŸlangıcıdır. Gerçek olmayan ama çoÄŸu zaman gerçekleÅŸmesi istenen bir umuttur düş. Gerçek düşten, düş gerçekten beslenir. Çocuk düşleriyle keÅŸfeder, hayatına yön verir ve kendi dünyasını kurmaya baÅŸlar. Yaratmanın temelinde her zaman düş vardır. Bizde gitgide mekanikleÅŸen bir çaÄŸda çeÅŸitli ve zengin yorumlara açık olan “Düş mü? Gerçek mi?” temasından yola çıkarak 2012 yılı için planlanan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin konseptini “Düş Çocuk, Gerçek Çocuk” olarak belirledik” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İstanbul İl Milli EÄŸitim Müdürü Muammer Yıldız ise yaptığı konuÅŸmada; çocuklara yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri bir sanat platformu kazandırdıkları için çok mutlu olduÄŸunu dile getirdi. Sanat çalışmalarının temellerinin daha çocuk yaÅŸlarda atılmasının ne kadar önemli olduÄŸunun altını çizen Yıldız; ülkemizde bu tür etkinliklere daha fazla destek vermeliyiz. Bienal kapsamında hem çocuklarımız hem de geçlerimiz yaratıcılıklarını özgürce ortaya koyma ÅŸansını yakalayıp, performans ve ürettikleri eserleri pek çok izleyici ile buluÅŸturacaklar” ÅŸeklinde konu ile ilgili düşüncelerini ifade etti.

99 cevaplar

Yorumlar kapalı.