Müziğin beyin gelişimine katkısı

Müzik, bizler için bir nevi hayatın yansımasıdır. Aslında yaşamımızın her alanında müzik var; eğlenirken ya da  dinlenirken, televizyonda izlediğimiz herhangi bir reklamda veya dizi de…

Hatta bazılarımız müziği dinlemekle yetinmek istemez onun içinde olmak için enstrüman çalar hatta çıtayı yükseltip beste yaparlar.

Peki müzik bize ne gibi bir katkı sağlıyor? Beyin gelişimimize ne gibi bir katkısı var? Gelin hep beraber bir inceleme yapalım.

Müzik dinlemeye başladığımız andan itibaren beynimizin neredeyse her alanı etkilenmektedir.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacısı Daniel ABRAMS “Müzik zevklerimizin farklılıklarına rağmen, beynin müziği deneyimlemesi çok tutarlı bir şekilde gerçekleşmektedir.” diyor.

Hadi Daniel ABRAMS’ın yapmış olduğu araştırma ile müzik eğitimi alsın veya almasın araştırmada bulunan tüm katılımcıların beyinlerinde hemen hemen aynı etkinin gözlendiğini ortaya koydu. Müzik; hareket, planlama, dikkat ve hafızaya dahil olan beyin bölgelerini aktif etmektedir. Bu çalışma müzik dinlemenin beyinde herhangi bir sesten daha farklı işlendiğini göstermiştir.

Bu araştırmanın dışında gerçekleştirilen pek çok araştırma müziğin hayatımızdaki pozitif etkileri olduğunu da ortaya koymaktadır.

Hatta erken çocukluktan itibaren müzikle tanışmanın çocukların zekasını yüzde 90 oranında arttırdığını gösteren araştırmalarında bulunduğunun altını çizmek gerekiyor.

İşte müziğin bizlere faydaları:

  • Müzik endorfin salgılanmasını sağlayarak olumlu duygusal tepkilerin tetiklenmesini sağlar.
  • Müzik depresyonu hafifletir ve kronik ağrıların azaltır.
  • Müzik eğitimi almak hafıza kapasitesini yükselttiği için dolaylı olarak düşünme kapasitesini de arttırır.
  • Müzisyenlerin işitsel kelime hafızalarının ve işitsel dikkatlerinin geliştiği gözlemlenmiştir. Bu da dolaylı yollardan öğrenmeyi etkiler.
  • Yapılan araştırmalardan birinde müzik eğitimi alan çocukların kelime dağarcıklarının ve okuma kapasitelerinin müzik eğitimi almayan çocuklara göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.