Sait Faik Hikâye Armağanı’na Başvurular Başladı

Türk edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık’ın anısına, her sene Sait Faik Abasıyanık’ın ölüm yıl dönümünde yapılan yarışma ile “Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı” ödülü veriliyor.

Bu yıl 64’üncü kez verilecek olan “Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı” ödülü için başvuruların başladığı duyuruldu.

“Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı” için başvurmak isteyenlerin kitabının 2017 yılında yayımlanmış olması ve daha önce herhangi bir ödül kazanmamış olması gerekiyor.

Daha önce Sait Faik Hikaye Armağanı almış olan yazarlar, bu ödül için bir kere daha başvuruda bulunamıyor.

Yarışmaya katılacakların başvuru yapacakları hikaye kitabından on (10) nüshayı başvuru dilekçesi ile birlikte, 9 Mart 2018 Cuma günü Saat 17.00’a kadar Darüşşafaka Cemiyeti, Kurumsal İletişim Birimi, Darüşşafaka Cad. No:5/9 34457 Maslak / İstanbul adresine ulaştırması gerekiyor.

Doğan Hızlan başkanlığındaki Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen’den oluşan seçici kurul tarafından belirlenecek sonuçlar önümüzdeki mayıs ayı içinde açıklanacak.

Bir Sait Faik belgeseli: ‘Benden Hikayesi’

Türk edebiyatının usta isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın hayat hikayesini anlatan ‘Benden Hikayesi’ isimli belgesel filmi çekiliyor. Belgesel filmin senaristliğini ve yönetmenliğini ise Onur Barış üstlendi. Hazırlanan bu belgeselin ilk gösterimi Sait Faik Abasıyanık’ın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta Baba Sahne’de yapılacak.

Geçtiğimiz Temmuz ayında çekimlerine başlanan ‘Benden Hikayesi’nin görüntü yönetmenliğini Hikmet Merdan yaparken usta yazar Sait Faik’i genç oyuncu Mert Er canlandırdı. Belgeselde Sait Faik’in hayatı hikayelerinden pasajlarla izleyiciye aktarıldı.

Senaryoyu 2013 yılında kaleme aldığını söyleyen senarist ve yönetmen Barış; “Benden Hikayesi’ Sait Faik´in hikayeleriyle bize kendini anlattığı bir belgesel. Benden Hikayesi’ni 2013’te yazmaya başladım. Sinema fiziksel şartlarla yapıldığı için bir süre destek aradım. Çekimlere 2017’nin Temmuz ayında başladım. Şu an belgesel kurgu aşamasında, yakın zamanda bitmiş olacak” dedi.

“SAİT FAİK EDEBİYAT KONUŞMAKTAN ZEVK ALMIYOR”

Belgeselde Sait Faik’in hayatında ve hikayelerinde önemli bir yeri olan kişiler anılarıyla usta ismi anlattı. “Sait Faik, edebiyatı ve sanatı farklı gören bir insan” diyen Barış, “Edebiyatı, edebiyat yapmak için ya da edebiyatçı olmak için yapılmayacağını düşünüyor. Edebiyat eleştirmenleriyle vakit geçirmekten, edebiyat konuşmaktan çok fazla zevk almıyor. Biz de belgeselde Sait Faik’in öykülerinde yer alabilecek, sıradan insanlara yer verdik. Sait Faik’in duygu durumlarını etkilediği insanlarla görüştük” açıklamasını yaptı.

‘BURGAZADA’DA ÇOCUKLUĞUNU BULUYOR’

Sait Faik’in aslında çocukluk dönemini çok özlediğini ve Burgazada’da bunu bulduğunu dile getiren Barış, “Yazarın en büyük özlemi çocukluk dönemi. Yani çocukluğun vermiş olduğu o saf mutluluk, özgürlük hallerini yaşamda arıyor. Burgazada’da Sait Faik bunu buluyor aslında. Bu yüzden Burgazada’yla özdeşleşebilecek bir yaşamı, bir edebi kişiliği olabiliyor. Sait Faik, çocukluğunun geçtiği Adapazarı´nı da bir ada olarak görüyor. Çünkü Adapazarılılar da kendine ‘adalı’ der” diye konuştu.

İLK GÖSTERİM 11 MAYIS’TA BABA SAHNE’DE

8 kişilik bir ekiple çekimlere Bursa’da başlanılan belgesel, Adapazarı’nda ve İstanbul’da yapıldı. Belgesel, İstanbul Film Festivali’nde gösterime girmeyi hedefliyor. Sait Faik’in ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta Kadıköy’deki Baba Sahne’de anma töreni yapılacak ve belgesel gösterilecek.