Yazılar

Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Nobel Edebiyat Ödüllerini veren İsveç Akademisi, yaşanan cinsel saldırı ve bilgi sızıntısı nedeniyle 2018 yılında Nobel Edebiyat Ödülü vermeme kararı aldı.

İsveç Akademisi’nden yapılan açıklamada bu yıl Nobel Edebiyat Ödülünün verilmesinin ertelendiÄŸini duyuruldu.

Gerekçe olarak geçen ay basın organlarına yansıyan ve bazı akademi üyeleri ile ailelerinin adının karıştığı iddiaların ardından kamuoyunda kuruma karşı duyulan güvenin azalması olarak gösterildi.

Yapılan açıklamada bu yıl 2018 Nobel Edebiyat Ödülü verilmeyeceğini ancak 2019 Nobel Edebiyat Ödülü verilirken 2018 yılının kazananına da ödül verileceği belirtildi.

Anadolu Ajansından Atila AltuntaÅŸ ve Emre Aytekin’in haberine göre akademinin daha önce de 7 kez farklı gerekçelerle ödül sahibinin açıklanmasını ertelediÄŸi, bunlardan 5’inde ödülün ertesi yıl yeni ödülle verildiÄŸi anımsatıldı.

Ödül sahibini belirleme sürecinin halihazırda ileri aşamalarda olduğu ve olağan şekilde devam edeceğine dikkat çekilen açıklamada, kazananın duyurulmasının Akademiye güvenin yeniden tesis edilene kadar ertelenmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

İsveç Akademisi geçici Daimi Sekreteri Anders Olsson imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “İsveç Akademisinin aktif üyeleri, mevcut güven krizinin deÄŸiÅŸim için uzun dönemli ve basiretli bir çabayı gerektirdiÄŸinin farkındadır. 2018 Nobel Ödülü’nü kazananın açıklanmasından önce kamu güvenini yeniden tesis etmek için zamana ihtiyacımız var. Bu, geçmiÅŸ ve gelecek ödül sahiplerine, Nobel Vakfına ve genel kamuoyuna saygımızın gereÄŸidir.” ifadelerine yer verildi.

Ödül kazanan 7 kişinin ismi önceden sızdırılmış

İsveç’te yayın yapan “Dagens Nyheter” gazetesinin geçen ay yayımladığı haberde, Akademi üyesi ÅŸair Katarina Frostenson’un eÅŸi Jean-Claude Arnault’nun 7 kez, Nobel Ödülü’nü kazanan kiÅŸilerin ismini önceden kamuoyuna sızdırdığı iddia edilmiÅŸti. Arnault, İsveç Veliaht Prensesi Victoria’nın da aralarında bulunduÄŸu 19 kadına cinsel tacizle suçlanıyor. Bu kiÅŸiler arasında Akademi üyelerinin eÅŸleri ve kızlarının da yer aldığı öne sürülüyor.

Skandalın ortaya çıkmasından sonra Akademi üyesi Peter Englund, Klas Ostergren ve Kjell Espmark istifa etmişti. Daha sonra da Akademinin Daimi Sekreteri Sara Danius istifasını sunmuştu.

İsveç Akademisi tarafından 1901’den bu yana verilen Nobel Edebiyat Ödülü, dünyanın en prestijli ödüllerinden biri kabul ediliyor.

1985 yılında Fransa’da Nobel Edebiyat Ödülünün sahibi olan ünlü yazar Claude Simon, kitabını bastırmak için yayınevi bulamıyor.

‘Saray’ adlı roman kitabıyla 1985 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan yazar Claude Simon’un kitabı, yayın evleri tarafından ‘çok uzun ve okunması güç olduÄŸu’ gerekçesiyle basılmıyor.

Claude Simon yaptığı açıklamada bugüne kadar 12 yayın evinden ret yanıtını aldığını, 7’sinden yanıt bile almadığını belirtti.

‘Saray’ romanı İspanyol iç savaşında bir grup aydın arasındaki ilişkilere odaklanıyor.