Şunun için etiket arşivi: mumya

Amasya Müzesi’nde sergilenen İlhanlı dönemine ait 2’si çocuk 6 mumyanın hayattayken nasıl göründükleri uzman ekip tarafından resmedildi.

Amasya Müzesi’nde 2’si çocuk 6 kişiye ait mumyaların gerçek hayattaki görünümleri uzman ekip tarafından resmedildi.

İlhanlılar döneminde Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait mumyalar, Amasya Müzesi’nde nem ve ısı ayarı yapılan özel bölümde muhafaza ediliyor.

Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bölümde mumyaların gerçek hayatta nasıl göründüklerine ilişkin resimler de yer alıyor.

Vali Osman Varol, AA muhabirine, mumyaların yaşarken nasıl göründüklerine ilişkin çalışma yapıldığını, uzmanların tarihi kitaplar, belgeler ve bilimsel tekniklerden yararlanarak gerçeğine en yakın şekilde çalışma yürüttüğünü anlattı.

Varol, 23 bin eserin sergilendiği Amasya Müzesi’nde mumyaların yerinin çok özel olduğuna işaret ederek, “Mumyaların gerçek hayatta görünümleriyle, kıyafetleriyle nasıl olabilecekleriyle ilgili sanatçıları çalıştırarak oluşturduğumuz çizimleri mumyaların olduğu salonda her birinin başucuna yapıştırdık. Hem kim olduklarını hem de hayattayken muhtemelen nasıl göründüklerini, kıyafetleriyle, görünümleriyle ortaya koyacak bir çalışma yaptık. Bu çalışma da vatandaşlarımızdan çok ciddi ilgi görüyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk ve tek mumya bölümüne sahip olmakta olan müzesi Aksaray Müzesinde, bölgede yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan 10’uncu ve 12’inci yüzyıldan kalma yetişkin insan, bebek ve kedi mumyaları sergileniyor.

Mumyalama tekniği ilk olarak Mısırlarda başlamış

Mumya bölümünün Türkiye’de ilk ve tek olarak Aksaray Müzesinde oluşturularak sergilendiğini belirten Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, ilk mumyalama tekniğinin Mısır’da başladığını kaydetti. İnsana olan saygıdan mumyalama tekniğinin ortaya çıkarıldığını belirten Müze Müdürü Altın, “Mumyacılık Aksaray ilinde Türkiye Cumhuriyetindeki müzeler içerisinde tek mumya bölümü olan müzemiz Aksaray Müzesidir.

Bu biliyorsunuz ki mumya sistemi insana olan saygıdan dolayı insanın çeşitli fiziksel ve kimyasal faaliyetlerle o kişiye olan saygıdan dolayı onun abideleştirilmesi tekniğidir. Bunun ilk başlangıcı Mısır’da başlamış. Mısır’daki insanları mumyalayarak ama Anadolu’daki mumyalama sistemi tamamen Mısır’dan farklı bir mumyalama sistemi vardır.

Türkler Orta Asya’dayken de mumyalama tekniklerini kullanmaktaydı. Neden? Bizim Türklerin yazlıkları ve kışlıkları vardı. Kışlıklardaki vefat edenler iç organları alınır, bal mumu eritilerek insan vücudunun üzerine sürülür ve iç organları çıktıktan sonra tekrar kışlık bölümüne getirilir. Yazlık da vefat edenler de ana yurtlarına getirilir orada defin işlemlerine devam edilir” dedi.

10. ve 12. yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor

Aksaray Müzesinde sergilenen 8 adet yetişkin insan, bebek ve kedi mumyasının Aksaray bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldığını belirten Müze Müdürü Altın, “Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle birlikte özellikle bu mumyalama tekniği de devam etmektedir.

Özellikle 2. Kılıçaslan da burada şehit olmuştur. 2. Kılıçaslan da burada iç organları Kılıçaslan Türbesi’ne defnedilerek kendisi Konya’daki Alaaddin Tepesi’ne mumyalı bir şekilde defnedilmiştir. Bizim bölgemizdeki mumyalar ise özellikle Ihlara Vadisi’nde bulunan kiliselerden çıkmıştır.

Diğer bir önemli merkez de Akhisar’da bulunan Çanlı Kilise çevresindeki mumyalar var. Bu mumyaların da tarihlenmesi bin yıllarına tarihlenmektedir. Özellikle 10’uncu, 11’inci ve 12’inci yüzyılda bu mumyalama tekniği yoğun olarak kullanılmıştır” şeklinde konuştu.