Şunun için etiket arşivi: istanbul büyükşehir belediyesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl “Hayat Ters Yüz” temasıyla düzenlenen ve 13 Kasım’da başlayan “23. İstanbul Tiyatro Festivali”, 1 Aralık’a kadar devam edecek.

Festivalde 28 tiyatro oyunu içerisinde 16’sı yerli, 12’si yabancı olmak üzere dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin haricinde okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında yan etkinlikler gerçekleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarının bu haftaki programda 9’u yetişkin olmak üzere, 17 oyun yer alacak.
Tuncer Cücenoğlu’nun kaleme aldığı “Matruşka”, 20, 21, 22 ve 23 Kasım’da Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde
İspanya iç savaşında Franco rejimi tarafından rehin alınan iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino’nun yaşadıklarını ela alan “Ay, Carmela” Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde
Bu hafta tüm gösterimlerinin bileti tükenen “Cibali Karakolu” müzikali Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde
Chloe Lambert’in yazdığı “Uzlaşma” ise Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde tiyatroseverlerle birlikte olacak.

Aynı tarihlerde Mert Turak’ın tek kişilik performansı “Karıncalar- Bir Savaş Vardı” Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde
Nihat Alpteki’nin “Geç Kalanlar” oyunu Ümraniye Sahnesi’nde
Toplumsal kurallar çerçevesinde biçimlenen insan ilişkilerine odaklanan “Kahvede Şenlik Var” Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde
İkinci Dünya Savaşı’nda Yugoslavya’da yaşanan açlık ve yokluk içinde umudun ve sevginin anlatıldığı “Ocak’ta Bahar – Underground” adlı oyun Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde izlenebilecek.

19-24 Kasım tarihleri arasında sahnelenecek diğer oyunlar;

  1. “Vahşi Batı”(Sam Shepard’ın ünlü oyunu) (Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi)
  2. “Karagöz Çiftlik Bekçisi” (Fatih Reşat Nuri Sahnesi)
  3. “Üzgün Ağaçlar Ülkesi” (Gaziosmanpaşa Sahnesi)
  4. “Rüya” (Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi)
  5. “Elma Kurdu Kırtık” (Kadıköy Haldun Taner Sahnesi)
  6. “Yaşasın Barış” (Kağıthane Sadabad Sahnesi)
  7. “Bir Kümes Hikayesi” (Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi)
  8. “Pollyanna” (Ümraniye Sahnesi)
  9. “Harikalar Mutfağı” (Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi)
  10. William Shakespeare’in ünlü oyunu “Hamlet” (Cevahir Sahneleri Salon 1’de)
  11. “Bay Z” ( Bülent Usta’nın oyunu) (Mecidiyeköy Stüdyo Sahnesi)
  12. “Alyoşa” (Hayati Çitaklar’ın oyunu )(Üsküdar Stüdyo Sahnesi)
  13. “Uçmak- Hezarfen Ahmed Çelebi” (Mecidiyeköy Büyük Sahnesi)
  14. “80 Günde Devr-i Alem” (Üsküdar Tekel Sahnesi)
  15. “Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal)” (Zeytinburnu Sahnesi)

Çocuk oyunları;

  1. “Siz Ne Dersiniz” (Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sahnesi)
  2. “Keloğlan Keleşoğlan” (Cevahir Sahneleri Salon 1’de)
  3. “Turta Girmemiş Orman” Üsküdar Stüdyo Sahne’de tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 81’inci yılına özel, solistliğini ve müzik yönetmenliğini sanatçı Ali Altay’ın üstlendiği “AtaTürküleri” isimli bir albüm hazırladı.

İBB Kültür AŞ, ölümünün 81’inci yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ün halkıyla omuz omuza mücadele eden gerçek bir halk kahramanı ve yepyeni bir devletin kuruluşu ve gelişimi için yapı taşlarını döşeyen büyük bir lider yönlerinin yanı sıra, güzel sanatlara, eğitime, bilime ve kültüre verdiği önemi vurgulamak için özel bir albüm hazırladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendi sesinden Mustafa Kemal Atatürk’e hitaben sözleri ile başlayan albümde ayrıca “Asker Ettiler” türküsü öncesinde de Ekrem İmamoğlu’nun eserin ilk dörtlüğünü okuduğu bir bölüm yer alıyor.

Kapağındaki ve içindeki Atatürk gravürleri ressam Cemal Akyıldız tarafından hazırlanan albümde “Selanik Türküsü”, “Harmandalı Zeybeği”, “Yeni Cami Avlusunda Ezan Sesi Var”, “Vardar Ovası”, “Asker Ettiler”, “Efem”, “Yemen Türküsü”, “Eklemedir Koca Konak” ve “Atabarı” türkülerine yer veriliyor. “AtaTürküleri” albümündeki toplam 9 eserin 8’i Ali Altay tarafından seslendirilirken, “Asker Ettiler” türküsü, eserin söz ve müziği de kendisine ait olan Maçkalı Hasan Tunç tarafından seslendiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’a yeni bir sanat merkezi daha kazandırdı. Taksim Sanat, Taksim Meydanı Metro girişinde “Resmemaneti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” sergisi ile kapılarını açtı. Sergi, Taksim Sanat merkezinde 15 Ocak tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’a kazandırılan Taksim Sanat merkezi Taksim Meydanı Metro girişinde açıldı. İstanbul’un yeni sanat mekânının açılışı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, Resmemaneti sergisi küratörü Mehmet Lütfi Şen, sanatçılar, sanatseverler ve basın mensuplarının katılımlarıyla gerçekleşti.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” seçkisi ile birlikte Sezer Tansug’un Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum ’66 Kare’ çalışmasının sergilendiği merkezin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok “Resmemaneti” sergisinin uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu söyledi. Tok, serginin bir başlangıç olduğunu belirterek, ilerleyen süreçte farklı çalışmaların da İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ tarafından sanatseverlerin beğenisine sunulacağını ifade etti.

Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner de konuşmasında Taksim Metro girişindeki eski İstanbul Kitapçısı’nın”Taksim Sanat” adıyla yeni bir sanat merkezine dönüştürüldüğünü belirterek, “Kültür AŞ olarak burada bir kitap kafemiz ve arka tarafında bir galerimiz vardı. Bir tadilat ve dekorasyon değişikliği yaparak gerek metroya girip çıkanların, gerek kitap kafeye gelenlerin sanat galerisini daha rahat algılayacağı şekilde geniş ve ferah bir alan oluşturduk. İstanbulluların ve tüm sanatseverlerin hizmetine sunuyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koleksiyonunda 300 civarı eser olduğunu belirten Kaptaner, “Resmemaneti kataloğu hazırlayarak bu eserleri bir araya topladık. Kültür AŞ kitapçılarında yakında satışa sunulacak. 124 eserle bu sergiyi açtık. Bunların 66 tanesi özel konseptedir. 15 Ocak’a kadar gerek İstanbul’dan, gerek İstanbul dışından sanatseverleri, Taksim Metro girişinde yer alan Taksim Sanat merkezimize bekliyoruz” diye konuştu.

Resmemaneti Sergisi için özel katalog çıkıyor
Serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen ise serginin sanatla ilgilenenler için çok önemli olduğunu belirterek, “İçinde bulunduğumuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uzun yıllardan beri oluşturmuş olduğu değerli bir koleksiyonun sergisi. Burada sadece koleksiyondan 124 kadar eser yer alıyor. Koleksiyonun tamamı özel bir katalogda bir araya getirildi. Yakında sanatseverlerin beğenisine sunulacak” diye konuştu.

Günümüz sanatçılarına, sanat tarihçilerine, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak oluşturacak katalogda; koleksiyonları, üslupları ve özgünlükleriyle uluslararası sanat camiasında şöhret kazanan Türk ressamların yağlı boya, sulu boya ve karışık teknikleriyle meydana getirdikleri portre, natürmort, manzara ve farklı temaları içeren resimler görülebilecek.

Kitap Kafe keyifli bir ortam sunuyor
Taksim Sanat’ın içinde bir Kitap Kafe de yer alıyor. 3 ayrı kitaplık ile dolu dolu içeriğe sahip Kitap Kafe sanatseverlere keyifli bir ortam sunuyor. Burada teşhir amaçlı olarak prestij kitaplar sergilenecek, prestij kitaplar www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebilecek. Taksim Sanat içindeki bu butik konseptte içecek ve atıştırmalıklar da kafenin menüsünde yer alacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çocuk ve genç yazarlara yönelik “Ben İstanbul Olsaydım” temalı hikaye ve şiir yarışması düzenliyor. Dereceye girenlerin Yazarlık Atölyesi’ne kabul edileceği yarışmaya başvurular 29 Kasım’da başlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde çocuk ve genç yazarlara yönelik hikaye ve şiir yarışması düzenleniyor. “Ben İstanbul Olsaydım” temasıyla düzenlenen yarışmaya başvurular 29 Kasım 2018 – 8 Şubat 2019 tarihleri arasında yapılabilecek.

Kendilerini “İstanbul”un yerinde hayal ederek yazacaklar

İBB iştiraki Kültür AŞ’nin bir gelenek haline getirdiği çocuk ve genç yazarlara yönelik hikaye ve şiir yarışması başlıyor. Bu sene 6.’sı düzenlenen Çocuk Yazarlar Hikaye Yarışması’na 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri katılabilecek. 3. Genç Yazarlar Hikaye ve Şiir Yarışması ise 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerini kapsıyor. Yarışmanın bu seneki teması “Ben İstanbul Olsaydım” olarak belirlendi. Çocuk ve genç kalemler kendilerini “İstanbul”un yerinde hayal ederek şiir ve hikayelerini kaleme alacak.

Ödül alan eserler kitaplaştırılacak
İstanbul genelindeki tüm resmi ve özel okulların katılabileceği yarışmaya başvurular 29 Kasım’da başlayacak ve 8 Şubat 2019’da sona erecek. Öğrenciler başvurularını okul müdürlükleri üzerinden yapacak. Yarışmanın ödül töreni 2019 Nisan ayında gerçekleştirilecek. Ödül alan eserler kitaplaştırılacak. Dereceye giren öğrencilere uzman eğitimciler tarafından “Yazarlık Atölyesi”nde çeşitli eğitimler verilecek.

Yarışma ile çocuk ve gençlerin yaşadıkları şehri daha yakından tanımaları, şehre karşı aidiyet duygularının gelişmesi ve Türkçe’nin dil zenginliğini en güzel şekilde ifade etmeleri amaçlanıyor.

Yarışmada dereceye giren öğrencilere verilecek ödüller ise şöyle;

6. Çocuk Yazarlar Hikaye Yarışması;
Birinci: Dizüstü Bilgisayar, Kültür AŞ Yayınları’ndan 150 TL’lik kitap seti ve okul kütüphanesi için Kültür AŞ Çocuk Yayınları kitap seti
İkinci: Tablet ve Kültür AŞ Yayınları’ndan 150 TL’lik kitap seti
Üçüncü: Mini tablet ve Kültür AŞ Yayınları’ndan 150 TL’lik kitap seti
Dördüncü’den On’uncuya kadar: Tablet PC, Kültür AŞ Yayınları’ndan 150 TL’lik kitap seti

3. Genç Yazarlar Hikaye ve Şiir Yarışması;
Birinci: 3 bin TL
İkinci: 2 bin TL
Üçüncü: Bin TL
Dördüncü’den On’uncuya kadar: 500 TL
Ödül alan tüm öğrenci ve öğretmenlerine Kültür AŞ Yayınları’ndan 150 TL’lik kitap seti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayında Yeşilçam film gösteriminden caz festivaline, sergi açılışlarından yeni kitaplara kadar çok sayıda etkinliklerle İstanbullulara kültür şöleni yaşatacak.

İstanbul’da bu yaz kültür sanat rüzgarı esecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Temmuz ayı kültürel etkinlikler programı belli oldu.

Kültür AŞ tarafından yürütülecek programların içerisinde Yeşilçam film gösteriminden caz festivaline sergi açılışlarından yeni kitap basımına kadar dolu dolu etkinlikler yer alıyor.

HAFTANIN 3 GÜNÜ YEŞİLÇAM GÖSTERİMİ
Yeşilçam Film Günleri Programı kapsamında unutulmaz Yeşilçam filmleri seyirciyle buluşturulacak. Topkapı Kültür Parkı’nda yer alan Amfi Tiyatro’da yapılacak film gösterimine haftanın her Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri saat 21.30’da herkes katılabilir. 5 Temmuz Perşembe günü Muhsin Bey filminin basın gösterimiyle başlayacak etkinlikler kapsamında gösterimi yapılacak filmler şunlar;

-Süt Kardeşler: 6 Temmuz Cuma
-Tosunpaşa: 7 Temmuz Cumartesi
-Neşeli Günler: 8 Temmuz Pazar
-Selvi Boylum Al Yazmalım: 13 Temmuz Cuma
-Köyden İndim Şehire: 14 Temmuz Cumartesi
-Namuslu: 20 Temmuz Cuma
-Mavi Boncuk: 21 Temmuz Cumartesi
-Yoksul: 22 Temmuz Pazar
-Nereden Çıktı Bu Velet: 27 Temmuz Cuma
-Bizim Aile: 28 Temmuz Cumartesi
-Gözleri Ömre Bedel: 29 Temmuz Pazar
-Her Gönülde Bir Aslan Yatar: 3 Ağustos Cuma
-Hababam Sınıfı: 4 Ağustos Cumartesi
-Arım Balım Peteğim: 5 Ağustos Pazar
-Züğürt Ağa: 10 Ağustos Cuma
-Korkusuz Korkak: 11 Ağustos Cumartesi
-Tatlı Meleğim: 12 Ağustos Pazar
-Derman: 17 Ağustos Cuma
-Kapıcılar Kralı: 18 Ağustos Cumartesi
-Öyle Olsun: 19 Ağustos Pazar
-Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak: 24 Ağustos Cuma
-Sakar Şakir: 25 Ağustos Cumartesi
-Ah Güzel İstanbul: 26 Ağustos Pazar
-Petrol Kralları: 31 Ağustos Cuma
-Hababam Sınıfı Tatilde: 1 Eylül Cumartesi
-Lüks Hayat: 2 Eylül Pazar

YENİ KİTAPLAR RAFLARDAKİ YERİNİ ALACAK
Kitap çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kültür AŞ yeni kitaplarını önümüzdeki ay kitapseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Haseki Hürrem Sultan, Büyük Osmanlı Tarihi, İstanbul’un 100 Eğitimcisi, 100 Abdülhamid Eseri, Fotoğraflarla İstanbul, Mübeccel Hazineler, Gravürlerle Kudüs, İstanbul’un 100 Motifi, 2071’de İstanbul, Joseph Schranz’dan Le Bosphore kitaplarının önümüzdeki ay kitapseverlerle buluşması planlanıyor. Fethin Kahramanları ve Marmara Kıraathanesi kitaplarının da ikinci baskıları yapılacak. İstanbul’un Bilezik Yazıları kitabı ise raflardaki yerini aldı.

25. CAZ FESTİVALİ ŞEREFİYE SARNICI’NDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun tamamlanmasıyla ziyarete açılan Şerefiye Sarnıcı, 25. İstanbul Caz Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Ayrıca Şerefiye Sarnıcı’nda önümüzdeki ay Süleyman Saim Tekcan Sergisi’nin açılışı yapılacak. Öte yandan Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Türk Dünyası Kültür Mahallesi ve Yerebatan Sarnıcı’nda da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

İstanbul’daki bazı müzeler, Kurban Bayramı tatilinde şehir dışına çıkmayan ziyaretçilerini ağırlayacak.İstanbul’un en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı Müzesi, 30-31 Ağustos ile 2, 3 ve 4 Eylül’de 9.00-18.45 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Müze, Kurban Bayramı’nın birinci günü olan 1 Eylül’de ise 13.00’ten itibaren ziyaretçileri kabul edecek.

Milli Saraylara bağlı Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Ihlamur Kasrı, Maslak Kasrı, Yıldız Şale Köşkü, Aynalıkavak Kasrı, Florya Atatürk Köşkü, 31 Ağustos arife günü ile Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 1 Eylül’de ziyarete kapalı olacak.

Bu mekanlar, 30 Ağustos ile 2, 3 ve 4 Eylül’de 09.00-17.00 saatlerinde misafirlerini ağırlayacak. Sezon içinde pazartesi ve perşembe günü ziyarete kapalı olan müzeler, bayram dolayısıyla pazartesi günü kapılarını açık tutacak.

Yerebatan Sarnıcı, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Türk Dünyası Kültür Mahallesi de bayramda ziyaretçilerini bekleyecek.

Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından 542 yılında yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, bayramın birinci günü 13.00-18.30 saatlerinde, diğer günler ise 9.00-18.30 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Türkiye ve dünyadan seçilmiş 132 mimari eserin 1/25 oranında küçültülerek yapılmış maketlerinin yer aldığı Miniatürk, bayram boyunca 09.00-19.00 saatlerinde görülebilecek.

Dünyadaki 30 kadar panoramik müze içerisinde “tam panoramik” özelliği taşıyan “tek” müze olan Panorama 1453 Tarih Müzesi ile Topkapı Kültür Parkı’ndaki Türk Dünyası Kültür Mahallesi, bayramın birinci günü 12.00-18.00 saatlerinde, diğer günler 10.00-18.00 saatlerinde açık olacak.

Özel müzeler
Farklı coğrafyalardan 109 sanatçı ve 193 çalışmanın sanatseverlerle buluşturulduğu “Sanatçı ve Zamanı” adlı koleksiyon sergisine ev sahipliği yapan İstanbul Modern, Kurban Bayramı’nın ilk günü kapalı olacak. Müze, 31 Ağustos’ta 10.00- 20.00 saatlerinde, diğer günler ise 10.00-18.00 saatlerinde gezilebilecek.

Sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan Türkiye’nin “ilk ve tek” sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 14 binin üzerindeki objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitim ve atölyeleriyle bayram tatilinde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Yaklaşık 27 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan ve 3 bölümden oluşan müze, 30 Ağustos ile 2-4 Eylül tarihlerinde 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek. Müze, 31 Ağustos ile 1 Eylül’de kapalı kalacak.

Dünya çapında ünlü isimlerin balmumu heykellerinin görülebildiği ünlü balmumu heykel müzesi Madame Tussauds, 30- 31 Ağustos ile 1-4 Eylül tarihlerinde 10.00-21.00 saatlerinde ziyaretçilerini ağırlayacak.