Yazılar

Bursa’da 1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuÄŸu olarak dünyaya gelen, birden fazla çanta taşıyıp, cümbüş ve davul çalarak gezen ‘Deli Ayten’ adıyla anılan Ayten Åženaşık’ın heykeli dikildikten sonra bu kez yaÅŸadığı aÅŸk, tiyatro sahnesine…

Bursa‘da 1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuÄŸu olarak dünyaya gelen, birden fazla çanta taşıyıp, cümbüş ve davul çalarak gezen ‘Deli Ayten’ adıyla anılan Ayten Åženaşık’ın heykeli dikildikten sonra bu kez yaÅŸadığı aÅŸk, tiyatro sahnesine taşındı. Dramatik ÅŸekilde sonlanan aÅŸkı anlatan oyunun provasını izleyen BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı  Recep Altepe, galası Haziran ayında yapılacak oyunun ardından tüm Türkiye‘de oynanacağını söyledi.

Merkez Osmangazi Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında yıkarak parka çevirdiÄŸi Roman mahallesi Kamberler’de yaÅŸayan, öldüğünde ‘Bursa‘nın Deli Ayten’i öldü’ baÅŸlıklıhaberleri yerel gazetelerde manÅŸet olacak kadar kente mal olan Ayten Åženaşık, 1953 yılında fakir bir ailenin çocuÄŸu olarak dünyaya geldi. 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Åženaşık, 13-14 yaÅŸlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan’la ailesinin karşı çıkmasına raÄŸmen, büyük uÄŸraÅŸlar sonucunda evlendi ve 1.5 yıl süren evlilik, Cümbüş Hasan’ın evi terk etmesiyle son buldu. Ayten, eÅŸinin meyhane masalarında hayatını kaybetmesiyle de akli dengesini kaybetti. Cümbüş Hasan’ın kendisine hediye ettiÄŸi eÅŸyalarla Bursa çarşılarında dolaÅŸan ‘Deli Ayten’, 12 Mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi’ndeki evinde ölü bulundu.

‘Deli Ayten’in mezarı, 2001 yılında dönemin belediye baÅŸkanı Hilmi Åžensoy’un giriÅŸimiyle granit kaplanarak düzenlendi ve mezar taşına davullu fotoÄŸrafı konuldu. 2009 yılında da dönemin Osmangazi Belediye BaÅŸkanı Recep Altepe tarafından Deli Ayten’in heykeli Kamberler Parkı’na diktirildi.

Bursa‘ya malolan Deli Ayten’in yaÅŸadığı aÅŸk da Bursa Kültür ve Sanat DerneÄŸi oyuncuları tarafından sahneye taşındı. Heykel’deki Çocuk Sanat Galerisi’nde yapılan oyunun provasına, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Altepe de katıldı. GeniÅŸ oyuncu kadrosuna sahip eserin galası Haziran ayında gerçekleÅŸtirilecek.Bursa‘daki gösterimlerin sonrasında da İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Ordu, Bodrum veEskiÅŸehir‘de turne yapılacak. Turnelerden sonra, oyunun bir de sinema filmi çekilmesi hedefleniyor.

Oyunda öncelikli olarak ‘Deli’ namıyla anılan Ayten Åženaşık’ın hayatı anlatılırken, Romanlar’ın sosyal ve toplumsal sorunlarına da deÄŸiniliyor. Ayten ve aÅŸkı Cümbüş Hasan’ın yaÅŸadıkları, evlilikleri üzerinden de ölümsüz aÅŸkın gücü ve kalıcılığı resmediliyor. Sahnede 20 kiÅŸilik oyuncu kadrosunun yanında 12 kiÅŸilik orkestra ve 30 kiÅŸilik dans ekibi görev alıyor. Oyunda Deli Ayten’i Özlem Gültekin, Cümbüş Hasan’ı da Arda Mat oynuyor. Arda Mat tarafından yazılan ve yaklaşık 2.5 saat süren oyunun yönetmenliÄŸini Celal Bıyıklı yapıyor.

BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Recep Altepe, Deli Ayten’in Bursa‘yla özdeÅŸleÅŸmiÅŸ biri olduÄŸunu vurgulayarak, “Bursa Kültür ve Sanat DerneÄŸi adı altında kendini tiyatroya veren genç arkadaÅŸlarımız, gerçekten iyi bir ekip oluÅŸturmuÅŸ. Deli Ayten´i oynarlarken; onun hayat evrelerini, yaÅŸadığı dramı ve akıl dengesini kaybetmesini çok iyi bir ÅŸekilde sahneye uyarlamışlar. BeÄŸenilecek bir oyun olacağı inancındayım” dedi.

BaÅŸkan Altepe, “Prova çalışmalarında gördüm ki arkadaÅŸlar, bu iÅŸi çok iyi araÅŸtırmışlar ve en ince ayrıntısına kadar yerine getirmeye, seyirciye yansıtmaya çalışmışlar. Katkı koyan herkese teÅŸekkür ediyorum” diye konuÅŸtu.