Yenilenen Aşık Veysel Müzesi açıldı

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in, Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde yenilenen müze evi, törenle açıldı.

Sivas Müze Müdürlüğü’nün, İsveç’in Stockholm kentindekiSynskadades Müzesi ile ortak yürüttüğü ”Müzeler Arası Kültür İttifakı Projesi” kapsamında teşhir ve tanzimi yenilenenmüze evinin açılışına, Şarkışla KaymakamıDavut Gül, Belediye Başkanı Kasım Gültekin,Sivas Müze Müdürü Ayşegül Canan Ortakçı, Aşık Veysel’in oğullarıAhmet ve Bahri Şatıroğlu, köy muhtarı Mustafa Özdamar ve bazıyetkililer ile yurttaşlar katıldı.

Kaymakam Gül, yaptığı konuşmada, Sivas Müze Müdürlüğü’ne yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Müze evin etrafındaki binaların önümüzdeki günlerde kamulaştırılacağını belirten Gül, ”İstimlak çalışmasıyla müzeyi daha görünür hale getireceğiz” dedi. Açılışın ardından Sivas Müze Müdürü Ortakçı, konuklara müzeyi gezdirdi. Müze ev hakkında bilgi veren Ortakçı, ek binanın bir süre sonra tamamlanarakyenilenen binayla birleştirileceğini söyledi.

Müzede engellilere yardımcı olacak düzenlemeler yapıldı
Müzede engellilere yardımcı olacak düzenlemeler yaptıklarını anlatan Ortakçı, görme engelliler için Braille alfabesiyle, müze ve Aşık Veysel’le ilgili bilgilerin yer aldığı 10 pano hazırlandığını belirtti. Duvarlara asılan bu panolardaki kabartma yazılara engellilerin dokunarak bilgi edineceğini ifade eden Ortakçı, işitme engelliler için de işaret diliyle”Aşık Veysel Belgeseli” hazırlandığını, yabancı konukların da İngilizce alt yazılı bu belgesel sayesinde Aşık Veysel hakkında bilgi sahibi olabileceğini söyledi. Bu belgeselin müzedeki televizyonlardaziyaretçilere gösterildiğini anlatan Ortakçı, ”Kimsenin engeli kalmasın, herkes her şeyden sonuna kadar faydalanabilsin” dedi.

Aşık Veysel’e armağan edilen saz müzede sergilenecek

Aşık Veysel’in küçük oğlu Bahri Şatıroğlu, 1968 yılında babasına Cemal Saygılı tarafından hediye edilen ve babasının da kendisine armağan ettiği sazı, müzede sergilenmek üzere Ayşegül Canan Ortakçı’ya teslim etti. Ahmet Şatıroğlu da müzenin yenilenmesindeemeği geçenlere teşekkür ederek, ”Şimdi tüm Türkiye, tüm dünya burayı izleyip, görecek, biz de sevineceğiz” dedi. Açılışa katılanlar, ozanın vefat ettiği odada bulunan, oturarak saz çalan ve elinde saz tutan, bal mumundan yapılmış iki Aşık Veysel heykeliyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde 1894’te dünyaya gelen ve küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığı nedeniyle kör olan Aşık Veysel’in yaşadığı ev, ozanın vefatının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1979 yılında kamulaştırılarak onarılmış, 1982 yılında da müze ev olarak hizmete açılmıştı.

Kaynak :[-]

kitap renkli

3. İstanbul Edebiyat Festivali Başlıyor.

İstanbul’da 3. Edebiyat Festivali programı açıklandı.

5-10 Aralık tarihleri arasında edebiyatçılar ile edebiyatseverleri Sultanahmet’in tarihî atmosferinde buluşturacak olan 3. İstanbul Edebiyat Festivali’nde atölye çalışmalarından açıkoturum ve panellere, film gösterimlerinden konsere, sergilerden ödül törenine 20 farklı etkinlik yer alacak.Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği 3. İstanbul Edebiyat Festivali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla 5 Aralık’ta Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’nde başlıyor. Festival programı, dün Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Ali Ural ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk tarafından Adamar Otel’de yapılan bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Hüseyin Öztürk, toplantıda 3’üncüsü düzenlenen edebiyat festivaline sonraki senelerde de İBB’nin desteğinin devam edeceği müjdesini verdi.

Ali Ural edebiyatçıların birbiriyle ve okurlarıyla buluşmasını sağlayan İstanbul Edebiyat Festivali’nin Türk sanat ve edebiyatının renklerini yansıttığını belirtti. Ural, ayrıca 2011 yılının ‘Mehmet Akif Yılı’ ilan edilmesinin de etkisiyle festivalde Mehmet Akif Ersoy adına el yazması mektuplarından oluşan bir sergi düzenleneceği haberini verdi. Festivalde ayırıca daktilo, masa ve sandalye gibi özel eşyalarının yer alacağı Oğuz Atay sergisi de açılacak.

10 Aralık’a kadar sürecek festivalde film gösterimlerinden konsere, atölye çalışmalarından açıkoturum ve panellere, sergilerden ödül törenine kadar 20 farklı etkinlik yer alacak. Festivalde 44 edebiyatçı, akademisyen, uzman ve sanatçı katılacak. Festivalin son gününde Türk edebiyatına şiir, roman, hikâye ve deneme alanında katkıda bulunan 4 edebiyatçıya ödül verilecek.

Festivale katılacak isimlerden bazıları şöyle: Leyla İpekçi, Bestami Yazgan, Yıldız Ramazanoğlu, Ömer Karaoğlu, Sevinç Çokum, Sibel Eraslan, İrfan Çalışan, Cemal Aydın, Abdurrahman Şen, Gonca Özmen, Hale Kaplan Öz, Hüseyin Akın, İbrahim Ulvi Yavuz.

Festival programı

5 Aralık Pazartesi

Mehmet Akif Ersoy ve Oğuz Atay Sergisi açılışı

Roman Atölyesi: Leyla İpekçi, Hakkı Özdemir, Sevinç Çokum

Mürekkebi Kurumadan Kitap Söyleşisi: Asım Gültekin, Ömer Karaoğlu

Konser: Ertuğrul Erkişi

6 Aralık Salı

Hikâye Atölyesi: Kamil Yeşil, Güray Süngü, Yıldız Ramazanoğlu

Edebiyat Sosyolojisi Paneli: Hayrettin Orhanoğlu, Ertuğrul Aydın, Köksal Alver

Film Gösterimi: ‘Cyrano de Bergerac’

Sunum ve söyleşi: Gökhan Yorgancıgil

7 Aralık Çarşamba

Şiir Atölyesi: Hüseyin Akın, Ali Günvar, Gonca Özmen

İnternet ve Edebiyat Paneli: Mahmut Bıyıklı, Gökdemir İhsan, Samed Karagöz

Kültür-Sanat Editörlüğü Atölyesi: Hale Kaplan Öz, Bedir Acar, Cem Erciyes

8 Aralık Perşembe

Çocuk Edebiyatı Atölyesi: Melike Günyüz, Bestami Yazgan, Nevzat Yüksel

Edebiyat Çeviri Paneli: Ayşe Ece, Cemal Aydın, Tozan Alkan

Sinema ve Edebiyat Uygulamaları Paneli: Abdurrahman Şen, Faysal Soysal, Metin Öztürk

9 Aralık Cuma

Deneme Atölyesi: Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Berat Demirci, Nuri Sağlam

Şehir Yazarları Paneli: Aynur Can, Avni Çebi, Korhan Gümüş.

10 Aralık Cumartesi

Edebiyatımızın Hatırat Paneli: Kamil Büyüker, Emine Çaykara, Haluk Oral.

Açıkoturum: A.Ali Ural, Ali Galip Yener, Hüseyin Su, Metin Celal

Ödül Töreni