hattuşa

Hattuşa’nın sırrı bir bir çözülüyor

Hititler’in günümüzde Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunmakta olan Hattuşa’da devam eden kazılar sırasında, dönemin insalarının kült ritüellerde kullandığı düşünülen bir yapıda 3500 ve 3800 yıla tarihlenen 75 adet küp bulundu. Arkeologlar, küplerin bulunduğu devasa yapının Hitit başkentinin ihtiyaç duyduğu erzakın stoklanması için kullanılan bir ekonomik kurum olduğu üzerinde duruyor.

Hattuşa Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schacahner, Hitit dönemine ait büyük bir yapıdaki kazıya devam ettikleri ve burada buldukları çivi yazılı metinlerden hareketle, yapının bazı kült ritüellerde kullanıldığını düşündüklerini söyledi.

Bu düşünceyi destekleyen başka buluntuların da olduğunu dile getiren Prof. Dr. Andreas Schacahner, şunları söyledi: “Bu yıl bulduğumuz 3500 yıllık içme kabı ve daha önce bulunan keçi ve yumruk şeklindeki kapları da bu yapıda bulduk.”

“50 metre uzunluğa, 300 metre genişliğe sahip olan binamız çok büyük. Yapının iki safhalı olduğunu görüyoruz. Hitit döneminde kurulup imparatorluk döneminin başlangıcında tekrar tamir görmüş hatta daha da büyütülmüş.”

İlk kuruluş dönemine ait bir odada depolama kapları bulduklarını açıklayan Kazı Başkanı Prof. Dr. Schacahner, şöyle devam etti: “Böylece yapının kendine has bir ekonomik sistem olduğunu gördük. Bu buluntular yapının bağımsız bir kurum olduğunu düşünmemizi sağlıyor.”

“Burada bazı küpler hala yerinde. Bulundukları yerden çıkarılarak restorasyon işleminden sonra müzeye teslim ediliyor. Bu yapıda 40 adet küp bulundu. Binanın güney kısmında ise daha eski bir tabakaya ait 35 küp daha tespit edildi. Bu depolama o dönemin insanları için çok önemli. Çünkü İç Anadolu’nun coğrafi şartları ekonomik dengeleri bazen sağlayamıyor. Özellikle şehir yaşamı için depolama şarttı. Baklagiller, hububat, sıvı yağlar ve diğer şeylerin burada stoklandığını düşünüyoruz.”