Yazılar

Küçük Deniz Kızı Heykeli

Küçük Deniz Kızı Heykeli dünyaca tanınmış ününe ün katmış bir heykeldir.  Avrupa Birliği üyesi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Küçük Deniz Kızı Heykeli, Avrupa’nın en değerli 5 eserlerinden biridir. Kopenhag’ın en önemli simgesi haline gelen Küçük Deniz Kızı Heykeli, Edvard Eriksen tarafından bronzdan yapılmıştır. Birçok bölgede kopyası yapılan Küçük Deniz Kızı Heykeli, Kopenhag’da yer alan kadar şöhreti yakalayamamıştır.

Dünyaca ünlü Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen’in aynı adlı eserinden esinlenerek yapılan bu yapı yapıldığı ilk yıllarda pek ilgi görmemiş olsa da zaman içerisinde kendi değerini hiç tahmin edilemeyecek kadar fazlasıyla bulmuştur.

Bu anlamda özellikle 1900’lü yılların ilk yıllarıyla beraber Küçük Deniz Kızı Heykeli, gerek Danimarka Krallığı’nın gerekse de Krallığın başkenti olan Kopenhag’ın en önemli markalarından biri haline dönüşmüştür. 1900’lü yıllarda şöhreti yakalayan Küçük Deniz Kızı Heykeli, 1913 yılına gelindiğinde artık turistlerin de ilgisine mazhar olmaya başlamıştır.

Küçük Deniz Kızı Heykeli’nin ifade ettiği anlamı anlatacak olursak, New York’un ünlü ”Özgürlük Anıtı” ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer alan ”Manneken Pis”i örnek gösterebiliriz. Küçük Deniz Kızı Heykeli bu anlamda popülarite açısında bu iki eserle eş değerdedir. Bu yüzden Küçük Deniz Kızı Heykeli, dünyanın en değerli 20 eseri arasında yer almayı başarmıştır. Küçük Deniz Kızı Heykeli, 1909 yılında tasarlanmış ve bu tarihte yapımına başlanılmıştır.

Yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonucunda Küçük Deniz Kızı Heykeli, 1913 yılında resmi bir törenle sergilenmiş ve bu tarihle beraber başta Kopenhaglılar olmaz üzere Avrupalıların ziyaretine sunulmuştur. Resmi açılış tarihi 23 Ağustos 1913 olan Küçük Deniz Kızı Heykeli, kısa sürede çok büyük popülarite yakalamıştır. Öyle ki, bazı devletler Küçük Deniz Kızı Heykelinin belirli bir süre için kendi ülkelerinde sergilenmesini teklif etmiştir.

İlk başlarda heykelin portatif olarak taşınabilir bir hale getirilip getirilemeyeceği tartışılmıştır. Ancak bunun gerek Kopenhag gerekse de Danimarka’daki yapısını ve popülaritesini tehlikeye atma ihtimali göz önüne getirilince bu fikirden vazgeçilmiştir. Bu fikrin hayata geçirilmemesi sonrasında yeni bir fikir üretilmiş ve bu da söz konusu eserin kopyalanması şeklinde olmuştur. Birebir kopyalar yapılarak Shanghai, California, Iowa, Calgary, Seul, Madrid gibi şehirlere de Küçük Deniz Kızı Heykeli kurulmuştur.

Bu şehirlere yapılan kopyalar sayesinde Küçük Deniz Kızı Heykeli, kısa sürede tüm dünyada tanınan bir yapı haline gelmiştir. Küçük Deniz Kızı Heykeli telif hakkı açısından 2029 yılına dek Eriksen ailesine bağlıdır. Eriksen’in 1959 yılında vefat etmesi ona otomatikman 70 yıllık bir telif hakkı kazandırmıştır. Bu anlamda tüm kopyalar için Eriksen ailesine telif ödenmesi 2029 yılına dek kanuni bir zorunluluktur. Küçük Deniz Kızı Heykeli, birçok Avrupa ve Hollywood yapımı filmde kullanılmasıyla da ün kazanmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Tarihçe

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan[kaynak belirtilmeli] Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler’in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York’ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

 

Gotik Mimari Nedir?

gotik-mimari-nedir

gotik-mimari-nedirŞimdi Gotik Mimari olarak tanımladığımız mimari stil ilk olarak 1140 civarında kuzey Fransa’ da doğmuştur. Paris’te daha uzun, daha aydınlık ve daha hacimli kiliselerin inşaatı sürecinde bu stil iyice yayılmıştır. İlerleyen yıllarda bu stil kalelerde, saraylarda, köprülerde şehir duvarlarında ve kapılarında da kullanılmıştır.

Gotik Mimari Özellikleri Nelerdir?

Gotik Mimari Ortaçağ’da sıklıkla karşılaşılan sorunlar sonrası ortaya çıkmıştır. 1100-1200’lerde yapıların mimarisi oldukça limitli, ilkel, karanlık ve soğuktu. Gotik Mimari bunun gibi sorunları çözmeyi hedeflemiş ve aydınlık, hoş, havadar yapılar inşa edilmesini sağlamıştır.

O halde bir yapının Gotik Mimari ürünü olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bu stili diğer mimari stillerden ayıran özellikler nelerdir? Şimdi bu ana karakteristik özelliklere bakalım:

  • Gotik Mimari’den önce erken Ortaçağ mimarları ağır taş duvarların yüklerini yaymakta zorlanıyorlardı. Bu da yapıların genellikle kısa ve ince olmasına yol açıyordu. Çünkü aksi takdirde ağırlığı taşıyamayan yapıların çökebileceğini düşünüyorlardı. Gotik Mimari’nin bilinen en önemli özelliklerinden birisi ise yapıların boyuydu. Bir takım yeni inşaat teknikleri mimarların ağırlıkları yayabilmelerini sağlıyordu. Bu sebeple gotik mimari eserleri oldukça uzun, diğer bir deyişle gökyüzüne kadar ulaşan yapılar olabiliyordu ki bu da katedral ve kiliseler için paha biçilmezdi.
  • Mimarların ağırlıkları yayabilmelerine yardımcı olan inşaat tekniklerinden birisi olan dayanma kemeri Gotik Mimarinin karakteristik özelliklerinden bir diğeridir. Bu kemerler ağırlığın yayılmasını sağlayarak duvarların üzerindeki yükü alıyor ve bu yükü direkt olarak zemine transfer ediyordu. Ayrıca dayanma kemeri pratik ve dekoratifti. Esere destek sağlamanın yanı sıra ayrıntılı dizaynı ve olağanüstü süslemesi ile de dikkatleri çekiyordu.
  • Sivri uçlu kemerlerin kullanımı ise Gotik Mimari eserlerinin iç kısmında dikkati çekmekteydi. Sivri uçlu kemerler de aynı şekilde hem pratik hem de dekoratifti. Sivri uçlu kemerler efektif bir şekilde ağır tavanların ve hacimli dizaynların gücünün yayılmasını sağlıyordu. Aynı zamanda eski yapılarda kullanılan sütunlara oranla çok daha fazla ağırlığı destekleyebiliyordu. Daha güçlü kemerlerin kullanımı daha fazla dikey uzunluklara olanak sağlıyor ve yapılar gökyüzüne kadar uzanabiliyordu.
  • Sivri uçlu kemerlerin başarısı sonucu gotik mimarinin bir diğer karakteristik özelliği olan kubbeli tavanlar ortaya çıkmıştır. Kubbeli tavanlar sivri uçlu kemerlerin teknolojisini kullanarak gücün ve ağırlığın dağılmasını sağlıyorlardı. Aynı zamanda uzun ve heybetli bir izlenim yaratan kemerler, kubbeli tavanları da ihtişamlı ve zarif kılıyorlardı. Gücün kubbeli tavanlarla dağıtılmasının sağlanması tavanların farklı şekil ve boyutlarda inşa edilmesine de olanak sağlıyordu. Gotik Mimari’den önce ise tavanlar sadece daire ya da dikdörtgen biçiminde olabiliyorlardı.
  • Gotik Mimari’den önce kaleler ve erken Ortaçağ yapıları yaşamak ya da ibadet etmek için oldukça depresifti. Özellikle kaleler nemli ve küflü mekânlardı. Büyük bir çoğunluğu yeterince güçlü olmadıkları için taş duvar çatılarla desteklenemiyor, tavanlar genellikle tahtadan yapılıyordu. Bu da yağmurun rahatlıkla içeri girmesine olanak sağlıyordu. Ayrıca bu yapılar karanlık ve donuklardı. Pencereler de genellikle küçüklerdi. Gotik Mimari ise ışığı, renkli pencereleri, havadar iç mekânları vurguluyor, böylece kaleler ve kiliseler daha güzel ve görkemli yapılara dönüşüyorlardı.
  • Gotik Mimari’nin karakteristik özelliklerinden bir diğeri de yaratık şeklinde heykelciklerdi. Çatılara ya da siperlere kondurulan bu heykelcikler dekoratif bir görünüm sağlıyordu. Bu heykelciklerin kullanım amacı ise çatıda biriken suyu ağızlarından boşaltmaktı. Böylece su kuvvetli bir şekilde zemine dökülmüyor, heykelciklerin ağzından yavaşça akıyordu.
  • Gotik Mimari ile birlikte yapılar sadece fonksiyonel olmaktan çıkmış, aynı zamanda estetik ve güzel olmaları da sağlanmıştır.

Gotik Mimari Eserleri Hangileridir?

Gotik Mimari Eserleri oldukça fazladır. Ancak aşağıda en çok bilinen bazı örneklere göz atabilirsiniz:

  • Fransa da Notre Dame Katedrali, Amiens Katedrali, Arras Town Hall, Bourges Katedrali, Chartres Katedrali, Strasbourg Katedrali
  • İngitere’de Salisbury Katedrali, Westminster Abbey, Canterbury Katedrali
  • İtalya’ da Milano Katedrali, Basilica of San Francesco d’Assisi, Castel Del Monte, Siena Katedrali
  • Polonya’ da Malbork Kalesi, Wawel Katedrali, Frombork Katedrali
  • İspanya’ da Burgos Katedrali, Seville Katedrali
  • Çek Cumhuriyeti’ nde St. Vitus Katedrali, St. Barbara’s Kilisesi, Prague Kalesi, Prag’ taki Charles Bridge
  • Belçika’ da Antwerp Katedrali, Bruges City Hall, St. Peter’s Kilisesi, Brussels Town Hall, Tournai Katedrali
  • Danimarka’ da Roskilde Katedrali
  • Almanya’ da Aachen Katedrali, Cologne Katedrali, St. Martin’s Kilisesi, Frankfurt Katedrali

Gotik Mimari Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Romanesk eserler yatay düzlemdeyken, Gotik eserler dikey düzlemdedir.
  • Gotik eserlerin yükseklikleri, Romanesk eserlerin yüksekliklerinin yaklaşık iki katıdır.
  • Gotik Eserlerinin pencereleri genellikle zengin vitraylarla süslenir.
  • Hem iç hem de dış süslemeler ince işçilik ürünüdür.
  • Bir yapının sadece kapısına bakarak bile Gotik olup olmadığı anlaşılabilir.
  • 13. Yüzyılda çok fazla katedral yapılmaya başlanmıştır. Böylece ekonomide de gelişme gözlenmiştir.

Tarihte Bugün Ne Oldu 7 Mayıs

tarihte-bugun-ne-oldu47 Mayıs, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 127. (artık yıllarda 128.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 238 gün vardır.

Olaylar

  • 558 – Ayasofya’nın kubbesi çöktü. Jüstinyen, kubbenin onarılma emrini verdi.
  • 1429 – Jeanne d’Arc İngilizler’den Orlean’ı alır;bu, Yüz Yıl Savaşları’nın seyrinde bir dönüş işaretidir.
  • 1824 – İşitme duyusunu yitiren Beethoven, Viyana’da 9’uncu senfoniyi ilk kez sundu.
  • 1830 – Osmanlı-Amerikan Ticaret ve Dostluk Antlaşması imzalandı.
  • 1832 – Yunanistan Krallığı kuruldu.
  • 1867 – Alfred Nobel dinamitin patentini aldı.
  • 1915 – İngiliz transatlantiği Lusitania 1. Dünya Savaşı sürerken Atlas Okyanusu’nda bir Alman denizaltısı tarafından batırıldı.20 dakikada batan gemideki 1959 yolcudan 1198’i öldü.Bu olay ABD’yi Almanyaaleyhine çevirdi.
  • 1921 – Türkiye Muallimler ve Muallim Cemiyetleri Birliği kuruldu.
  • 1924 – İstanbul’da Cumhuriyet Gazetesi yayımlanmaya başladı.
  • 1925 – Hüseyin Cahit Yalçın, Ankara İstiklal Mahkemesince Çorum’da müebbet sürgüne mahkum edildi.
  • 1945 – II. Dünya Savaşı: Alman General Alfred Jodl, Reims’de Almanya’nın Müttefik Devletler’e kayıtsız teslim olma şartlarını imzaladı. Belge ertesi gün yürürlüğe girdi.
  • 1945 – Vietnam, Dien Bien Phu’da Fransızları yenilgiye uğrattı.
  • 1958 – Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker 8 ay yatmak üzere cezaevine girdi.
  • 1973 – Muş Milletvekili Nermin Çiftçi ilk kadın meclis başkanvekili seçildi.
  • 1978 – Çevreciler İskoçya’da bir nükleer santral inşaat alanını işgal ettiler.
  • 1979- İran’ın yeni lideri Humeyni, evlenme yaşını kızlarda 13’e, erkeklerde 15’e indirdi.
  • 1983 – İstanbul Laleli’deki Washington Oteli’nin çay ocağında tüpgaz patlaması sonucu yangın çıktı. Çoğu, Yunanlı ve Avustralyalı 37 kişi öldü.
  • 1988 – Abdi İpekçi cinayeti ile Papa Suikastında adı geçen Oral Çelik Fransa’da yakalandı.
  • 1995 – Fransa’da sağın adayı Jacques Chirac cumhurbaşkanı seçildi.
  • 1997 – İstanbul’da Yenikapı Mevlevihanesi yandı.
  • 1998 – Apple Imac’i piyasaya sundu.
  • 1998 – Mercedes-Benz 40 milyar dolara Chrysler’ı satın aldı ve DaimlerChrysler ortaya çıktı.

Doğumlar

  • 1745 – Carl Stamitz, Alman besteci (ö. 1801)
  • 1748 – Olympe de Gouges, Fransız feminist yazar (ö. 1793)
  • 1833 – Johannes Brahms Alman besteci (ö. 1897)
  • 1840 – Pyotr İlyiç Çaykovski, Rus müzisyen (ö. 1893)
  • 1911 – Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı ile Bizim Koğuş eserlerinin yazarı (ö. 1993)
  • 1923 – Abdurrahman Palay, tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist (ö. 2002)
  • 1953 – Müslüm Gürses, ses sanatçısı (ö. 2013)
  • 1956 – Jan Peter Balkenende, Hollandalı politikacı,
  • 1966 – Jes Høgh, Danimarkalı futbolcu
  • 1976 – Berke Hatipoğlu, Redd grubunun gitaristi, mimar, müzisyen, öğretim görevlisi.
  • 1976 – Dave van den Bergh, Hollandalı futbolcu.
  • 1977 – Marko Miliç, Sloven basketbolcu.

Ölümler

  • 973 – I. Otto, Kutsal Roma İmparatoru (d. 912)
  • 1539 – Guru Nanak Dev, Sihlerin ilk gurusu (d. 1469)
  • 1800 – Niccolo Piccinni, İtalyan besteci (d. 1728)
  • 1825 – Antonio Salieri, İtalyan besteci (d. 1750)
  • 1840 – Caspar David Friedrich, Alman ressam (d. 1774)
  • 1940 – George Lansbury, İngiliz İşçi Partisi lideri (d. 1859)
  • 1943 – Ali Fethi Okyar, Türk asker ve siyaset adamı (d. 1880)
  • 1986 – Haldun Taner, Türk yazar (d. 1915)
  • 2000 – Douglas Fairbanks, Jr., ABD’li aktör (d. 1909)
  • 2013 – İbrahim Yazıcı, Bursaspor Başkanı (d. 1948)

Tarihte Bugün Ne Oldu 5 Mayıs

tarihte-bugun-ne-oldu45 Mayıs, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 125. (artık yıllarda 126.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 240 gün vardır.

Olaylar

  • 553 – İkinci İstanbul Konsili başladı.
  • 1260 – Kubilay Han, Moğol imparatoru oldu.
  • 1474 – Kristof Kolomb Jamaika Adasına ayak bastı ve adaya Santa Gloria adını verdi.
  • 1762 – Rusya ve Prusya, aralarındaki Yedi Yıl Savaşı’nı sona erdiren St. Petersburg antlaşması imzaladılar.
  • 1809 – İsviçre’nin Aargau kantonu Yahudileri vatandaşlık haklarından mahrum etti.
  • 1821 – Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart, ikinci sürgün yeri olan Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Saint Helena Adası’nda öldü.
  • 1835 – Kıta Avrupası’nın ilk demiryolu hattı Belçika’da açıldı.(Avrupa’nın ilki ise İngiltere’deydi)
  • 1862 – Cinco de Mayo kutlamaları. Meksika ordusu III. Napolyon komutasındaki Fransız ordularını Puebla’da mağlup etti.
  • 1865 – ABD’deki ilk tren soygunu Cincinnati (Ohio) yakınlarında gerçekleşti.
  • 1891 – New York’taki Carnegie Hall konser salonu, Pyotr İlyiç Çaykovski’nin misafir kondüktörlüğünde ilk açılışını yaptı.
  • 1916 – Amerikan Deniz Piyadeleri Dominik Cumhuriyeti’ni işgal etti.
  • 1920 – Sacco ve Vanzetti (Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti) soygun ve cinayet suçlamalarıyla tutuklandı. Amerikan adalet sisteminin ayıbı olarak tarihe geçen davalarından sonra 1927’de idam edileceklerdir.
  • 1921 – Paris’li ünlü modacı Coco Chanel, Dünyanın en ünlü parfümlerinden biri olan Chanel No. 5’i piyasaya verdi.
  • 1925 – Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluş çalışmalarına başlandı.
  • 1925 – Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e suikast girişimi gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Manok Manukyan idam edildi.
  • 1936 – İtalyan birlikleri Addis Ababa’yı (Etiyopya) işgal etti.
  • 1947 – Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Norveç; bir araya gelerek Avrupa Konseyi’ni kurdu. Türkiye, Avrupa Konseyi’ne Ağustos 1949’da katıldı.
  • 1952 – Kibrit tekeli kalktı.
  • 1954 – Paraguay’da askeri darbe gerçekleşti.
  • 1955 – Batı Almanya tam egemenlik hakkına kavuştu.
  • 1955 – Türk Kadınlar Birliği’nin girişimiyle her yıl mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. TKB, Nene Hatun’u yılın annesi seçti. Anneler Günü’ne ilişkin ilk resmi öneri,1872’de ABD’li Julia Howe’dan geldi.
  • 1960 – Ankara’da öğrenciler 555K (beşinci ayın beşinde saat 17.00’de, Kızılay’da) koduyla bir gösteri yaptı.
  • 1960 – Sovyetler Birliği, bir süredir kayıp olan ABD’ye ait casus uçağı U-2’yi düşürdüğünü açıkladı.
  • 1961 – Alan Shepard, ABD’nin uzaya gönderdiği ilk insan oldu.
  • 1968 – Fransa’da, Vietnam Savaşı nedeniyle ABD karşıtı gösterilerde altı öğrencinin tutuklanması üzerine Daniel Cohn-Bendit liderliğinde 30 bin öğrenci barikatlar kurarak Paris’te ayaklandı; Sorbonne Üniversitesikapatıldı.
  • 1980 – Konstantin Karamanlis, Yunanistan devlet başkanı seçildi.
  • 1981 – IRA militanı Bobby Sands açlık grevinin sonunda İngiltere’de hapishanede öldü. Sands aynı zamanda Birleşik Krallık Parlamento’sunun da bir üyesiydi.
  • 1990 – İlk özel televizyon kanalı olan Magic Box şirketinin Star 1 televizyonu programlı yayına başladı.
  • 1994 – Naim Süleymanoğlu, Çek Cumhuriyeti’nde yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda 64 kiloda dünya rekoru kırarak üç altın madalya aldı.
  • 2000 – Anayasa Mahkemesi başkanı Ahmet Necdet Sezer,TBMM’de yapılan oylamaların 3. turu sonunda,oylamaya katılan 517 milletvekilinden 330’unun oyunu alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. cumhurbaşkanı seçildi.
  • 2005 – İngiltere’de yapılan genel seçimleri, Tony Blair’in başında olduğu İşçi Partisi üçüncü kez kazandı.
  • 2007 – Kamerun’un Doulala kentinden, Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek üzere havalanan Kenya havayollarına ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı düştü: 115 kişi öldü.

Doğumlar

  • 1813 – Søren Kierkegaard, Danimarkalı düşünür
  • 1818 – Karl Marx, Alman düşünür ve komünizmin kurucusu (ö. 1883)
  • 1895 – Mahmut Yesari, Türk roman ve oyun yazarı
  • 1900 – Paul Baumgarten, Alman mimar (ö. 1984)
  • 1917 – Pío Leyva, Buena Vista Social Club grubunun vokalisti (ö. 2006)
  • 1925 – Perihan Altındağ Sözeri, Klasik Türk Müziği yorumcusu (ö. 2008)
  • 1929 – Ayhan Işık, Türk sinema oyuncusu (ö. 1979)
  • 1944 – John Terry, ABD’li aktör
  • 1944 – Christian de Portzamparc, Fransız mimar
  • 1959 – Brian Williams, ABD’li spiker
  • 1961 – Şefika Kutluer, Türk flüt solisti
  • 1966 – Sergey Stanishev, Bulgar politikacı, Bulgaristan’ın 48. başbakanı
  • 1967 – Levent Kazak, Türk senaryo ve oyun yazarı
  • 1970 – Naomi Klein, Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist
  • 1976 – Juan Pablo Sorín, Arjantinli futbolcu
  • 1979 – Michael Albert Yobo, Nijeryalı futbolcu ve Joseph Yobo’nun kardeşi
  • 1980 – Anastasia Gimazetdinova, Özbek artistik buz patencisi.
  • 1981 – Craig David, İngiliz şarkıcı
  • 1983 – Henry Cavill, İngiliz aktör
  • 1988 – Adele, İngiliz şarkıcı-söz yazarı.
  • 1989 – Chris Brown, ABD’li şarkıcı

Ölümler

  • 311 – Galerius (Gaius Galerius Valerius Maximianus), Roma İmparatoru (d. 250)
  • 1705 – I. Leopold, Habsburg Hanedanı üyesi ve Kutsal Roma İmparatoru (d. 1640)
  • 1821 – Napolyon Bonapart, Fransız komutan (d. 1769)
  • 1900 – İvan Ayvazovski, Rus ressam (d. 1817)
  • 1907 – Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressam (d. 1841)
  • 1953 – Orhan Burian, deneme ve eleştiri yazarı, çevirmen
  • 1973 – Arkadaş Zekai Özger, Şair (d. 1948)
  • 1982 – Orhan Gündüz, Türkiye’nin Boston Fahri Başkonsolosu (ASALA tarafından yapılan silahlı saldırıda)
  • 1992 – Jean-Claude Pascal, Fransız şarkıcı, aktör (d. 1927)
  • 2002 – George Sidney, ABD’li film yönetmeni (d. 1916)
  • 2006 – Atıf Yılmaz Batıbeki, Türk yönetmen (d. 1925)
  • 2011 – Halit Çelenk, Türk avukat (d. 1922)

Tatiller ve Özel Günler

  • İstanbul Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri
  • 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü
  • Cinco de Mayo

20. İzmir kitap fuarına günler kaldı; 18 – 26 Nisan 2015

Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenecek 20. İzmir Kitap Fuarı, 18-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda (Kültürpark) kapılarını açacak.

20.kitap fuarı
Şair Süreyya Berfe, 20. İzmir Kitap Fuarı’nın onur konuğu olacak. İlk şiiri 1962’de Yön dergisinde çıkan Süreyya Berfe,  şiirlerini Süreyya Kanıpak imzasıyla  1965’e kadar Düzlem, Zeren, Yelken, Şiir Sanatı, Türk Dili, Somut gibi dergilerde yayımladı. Daha sonraki şiir ve yazıları ise Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Somut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni a, Birikim, Milliyet Sanat, Defter, Kitap-lık, Gösteri dergileriyle Yeni Gazete ve Ulus gazetelerinde yayımlandı. Süreyya Berfe’nin şiirleri 18 dile çevrildi.
İzmir Kitap Fuarı’na bu yıl 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken fuar süresince yaklaşık 150 kültür etkinliği gerçekleştirilecek. Bu etkinlikler ve imza günleri dokuz gün boyunca yüzlerce yazarı, okurlarıyla buluşturacak.

Girişin ücretsiz olduğu 20. İzmir Kitap Fuarı, 18-25 Nisan 2015 tarihleri arasında 11.00-20.00, fuarın son günü olan 26 Nisan 2015 tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

20. Tüyap İzmir Kitap Fuarı Etkinlik Programı

18 NİSAN CUMARTESİ 2015
Konferans Salonu I

14.00-15.00
Aziz Nesin 100 Yaşında
Söyleşi: “Çağdaş Bir Aydın Olarak Aziz Nesin”
Konuşmacı: Zeynep Oral
Düzenleyen: Aziz Nesin Vakfı ve Yayınları-TÜYAP

15.15-16.15
Söyleşi: “Yaşar Kemal’in Ardından”
Konuşmacılar: Nebil Özgentürk, İnan Çetin
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınları

16.30-17.45
Melih Cevdet Anday 100 Yaşında
Panel: “Felsefeye de Öncülük Eden Şiiriyle Doğumunun 100. Yılında Melih Cevdet Anday”
Yöneten: Tuğrul Keskin
Konuşmacılar: Hikmet Altınkaynak, Nurduran Duman, Hüseyin Yurttaş, Yüksel Pazarkaya
Düzenleyen: TÜYAP

18.00-19.00
Söyleşi: “Zito i Panastasis! Yaşasın İsyan”
Konuşmacılar: Haydar Ergülen, Aydın Şimşek, Tuğrul Keskin
Düzenleyen: Everest Yayınları

18 NİSAN CUMARTESİ 2015
Konferans Salonu II

14.00-15.00
Söyleşi: “Toplumsal Sorunlar ve Roman”
Konuşmacılar: Faruk Duman, Seray Şahiner, Mehmet Anıl
Düzenleyen: Can Yayınları

15.15-16.15
Söyleşi: “Gün Ola’dan Kalfa’ya: Süreyya Berfe”
Konuşmacılar: Enver Ercan, Süreyya Berfe
Düzenleyen: TÜYAP

16.30-17.30
Söyleşi: “Bir Kenti Yeniden Var Etmek”
Konuşmacı: Burhan Sönmez
Düzenleyen: İletişim Yayınları

17.45–18.45
Söyleşi: “Bilim ve Toplum”
Konuşmacılar: Cem Terzi, Beno Kuryel, Diyar Saraçoğlu
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

19.00-20.00
Panel: “Komşu Aç Kapıyı! İran ve Türk Kadınlarının Şiiri-Dişil Dil”
Yöneten: Asuman Susam
Konuşmacılar: Arife Kalender, Haşim Hüsrevşahi
Düzenleyen: TÜYAP

18 NİSAN CUMARTESİ 2015
Konferans Salonu III

14.00-15.00
Söyleşi: “Osmanlı Gerçeği ve Yeni Osmanlıcılık”
Konuşmacı: Erdoğan Aydın
Düzenleyen: Literatür Yayıncılık

15.15-16.15
Söyleşi: “Beden Aklıyla Zayıfla”
Konuşmacı: Fevzi Özgönül
Düzenleyen: Hayy Kitap

16.30-17.30
Söyleşi: “Astroloji ile Metafiziğin Hayatımızdaki Önemi”
Konuşmacı: Nuray Sayarı
Düzenleyen: Destek Yayınları

17.45-18.45
Söyleşi: “Kalbin Anahtarı”
Konuşmacı: Aşkım Kapışmak
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

19.00-20.00
ABDULLAH RIZA ERGÜVEN Berfin Bahar Şiir Etkinliği
Yöneten: H. Hüseyin Yalvaç
Katılımcı Şairler: Recai Atalay, Bilsen Başaran, Zeki Büyüktanır, Veysel Boğatepe, Nalan Çelik, Nuri Dağdelen, Atila Er, Mehmet Genç, Sıtkı Salih Gör, Erdinç Gültekin, Ferhat İşlek, K. Kurtuluş İzbek, Hüsam Kurt, Sezer Odabaşıoğlu, Etem Oruç, Mine Ömer, Asım Öztürk, Timuçin Özyürekli, Coşkun Şimşekli, Kezban Şahin Taysun
Düzenleyen: Berfin Bahar Dergisi

19 NİSAN PAZAR 2015
Konferans Salonu I

13.00-14.00
Söyleşi: “Genç Edebiyat ve Uzakta Bir Roman”
Konuşmacı: Mine Soysal
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

14.15-15.15
Panel: “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda”
Yöneten: Faruk Şüyün
Konuşmacılar: Turgay Olcayto, Hakan Günday, Mine Söğüt
Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği

15.30-16.30
Mehmet Kaplan 100 Yaşında
Panel: “Doğumunun 100. Yılında Mehmet Kaplan”
Yöneten: Sabahattin Çağın
Konuşmacılar: Yavuz Akpınar, Fazıl Gökçek, Rıza Bağcı
Düzenleyen: Dergah Yayınları

16.45-17.45
Söyleşi: “AKP’nin Yeni Türkiye’si Üzerine”
Konuşmacı: Fatih Yaşlı
Düzenleyen: Yordam Kitap

18.00-19.00
Söyleşi: “Kusursuz Ebeveynlik Mümkün mü?”
Konuşmacı: Neslim Güvendeğer Doksat
Düzenleyen: Yeşil Dinozor
19 NİSAN PAZAR 2015
Konferans Salonu II

13.15-14.15
Haldun Taner 100 Yaşında
Söyleşi: “Bir Güçlü Yazar, Bir Güzel İnsan: Haldun Taner 100 Yaşında”
Konuşmacılar: Demet Taner, Ayşegül Yüksel, Kerem Işık
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınları

14.30-15.30
Panel: “Süreyya Berfe Şiirinde İnsan Gerçekliği”
Yöneten: Enver Ercan
Konuşmacılar: Doğan Göçmen, H. Haluk Erdem, Mustafa Günay
Düzenleyen: TÜYAP-Yasakmeyve

16.00-17.00
Söyleşi: “Ortadoğu’da Son Gelişmeler ve Algı Yönetimi”
Konuşmacı: Onur Öymen
Düzenleyen: Remzi Kitabevi

17.15-18.15
Söyleşi: “Kuzey’den Güney’e Yazının Dili, Danimarkalı Yazarlarla İzmir Buluşması”
Yöneten: Hüseyin Duygu
Konuşmacılar: Anne-Sophie Lunding-Sorensen (Danimarka Yazarlar Sendikası Edebiyat Bölüm Başkanı) , Christian Jungersen (Yazar), Jakob Melander (Yazar), Jesper Boysen (Danimarka Kültür Enstitüsü Danışmanı) , Josefine Ottesen, C. Hakkı Zariç
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
19 NİSAN PAZAR 2015
Konferans Salonu III

12.00-13.00
Söyleşi: “Rüya Analizleri”
Konuşmacılar: Nusret Kaya, Şafak Özhan
Düzenleyen: Destek Yayınları

13.15-14.30
Panel: “Oktay Akbal’a Mektuplar (Oktay Akbal’ın 92. Yaşgünü)”
Yöneten: Turhan Günay
Konuşmacılar: Hikmet Altınkaynak, Mustafa Balbay, Doğan Hızlan, Yüksel Pazarkaya
Düzenleyen: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

14.45-15.45
Şiir Dinleti: “Şiir Bizim Eski Yalnızlığımız”
Katılımcı Şairler: Şükrü Erbaş, Haydar Ergülen
Düzenleyen: Kırmızı Kedi Yayınları

16.00-17.00
Söyleşi: Masal’dan Geleceğe Osmanlı”
Konuşmacı: Mustafa Armağan
Düzenleyen: Timaş Yayınları

17.15-18.15
Aziz Nesin 100 Yaşında
Söyleşi: “Aziz Nesin ve Karikatür”
Konuşmacılar: Semih Poroy, Turhan Günay
Düzenleyen: Aziz Nesin Vakfı ve Yayınları-TÜYAP

18.30-19.30
Şiir Dinleti: “Bahar’ı Karşılayan Şiirler”
Katılımcı Şairler: Süreyya Berfe, Sina Akyol, Halim Yazıcı, Enver Ercan, Gülce Başer, Hakkı Zariç, Mustafa Engin Kılıç, Şakir Özüdoğru, Seçil Avcı, Neslihan Yalman, Gülçin Salihli, Mehmet Rayman, Onur Tekin, Ömür Özçetin, Gerd Laugesen
Düzenleyen: Yasakmeyve

20 NİSAN PAZARTESİ 2015
Konferans Salonu I

11.15-12.00
Söyleşi: “Kuyruklular”
Konuşmacı: Mesut Tığlı
Düzenleyen: Yeşil Dinozor

12.15-13.00
Söyleşi: “Çocuklarımız Konuşuyor”
Yöneten: Elif Özyurt Yorulmaz
Konuşmacı: İnayet Efe Al
Düzenleyen: Top Yayıncılık-Ö. Nokta Koleji- TAKEV Koleji Narlıdere-Özel Yücel Tonguç Ortaokulu

13.15-14.15
Söyleşi: “Yaşadığım Coğrafya Karya”
Konuşmacı: Hamdi Topçu
Düzenleyen: Arkeoloji ve Sanat Yayınları

14.30-15.30
Söyleşi: “The Angry Crocodile”
Konuşmacı: David Simpson
Düzenleyen: Yeşil Dinozor

15.45-16.45
Söyleşi: “Genç Şairler Şiirin Bugününü Konuşuyor ve Şiirlerini Okuyor”
Katılımcı Şairler: Onur Akyıl, Müesser Yeniay, Duygu Kankaytsın, Özgün Ergen
Düzenleyen: Şiirden Yayıncılık

17.00-18.00
Söyleşi: “TÜYAP’tan 20 Yıllık Anılar…”
Konuşmacılar: Ümit Yaşar Işıkhan, Aydoğan Yavaşlı, Cem Seyhun Ünbay, Yaşar Aksoy, Savaş Ünlü
Düzenleyen: Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi-Etki Yayınevi

18.15-19.15
Şiir Dinleti: “Ege Esintisi”
Yöneten: Zübeyde Seven Turan
Katılımcı Şairler: Halim Yazıcı, Muazzez Uslu Avcı, Hüseyin Peker, Sıtkı Salih Gör, Özlem Özbek, Mehmet Atal, Özgün Ergen, Mehmet Rayman, Ali Osman Arıkan, Belma Alper Uğurlu, Şen Çakır, Selami Şimşek
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
20 NİSAN PAZARTESİ 2015
Konferans Salonu III

11.15-12.00
Söyleşi: “Çocuklarımız Konuşuyor”
Yöneten: Batıgün Sarıkaya
Konuşmacılar: Asuman Portakal, Türkay Çakalağaoğlu
Düzenleyen: Top Yayıncılık-MEV Güzelbahçe Koleji-Ö. Rota Koleji-İzmir Türk Koleji

12.15-13.00
Söyleşi: “Rıfat Ilgaz’ın Şiirlerinde Çocuk”
Düzenleyen: Çınar Yayınları-İzmir Özel Türk Lisesi Çiğli Kampüsü Ortaokulu

14.15-15.15
Söyleşi: “Anılarla Çanakkale Destanı”
Konuşmacı: Ahmet Gürel
Düzenleyen: Ulusal Eğitim Derneği

15.30-16.30
Şiir Dinleti: “Dünya Barışına Tanık Olmak”
Yöneten: Ümit Yaşar Işıkhan
Düzenleyen: Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği

16.45-17.45
Panel: “Savaşın Savurdukları…”
Konuşmacılar: Nevzat Süer Sezgin, Aydın Çubukçu, Tekgül Arı
Düzenleyen: Notabene Yayınları

18.00-19.00
Şiir Dinletisi: “Üvercinka Şiir Dinletisi”
Sunan: Aydan Ay
Katılımcı Şairler: Abdullah Nefes, Dilruba Nuray Erenler, Günel Altıntaş, Elif Sorgun, İbrahim Hacıbektaşoğlu, Fügen Kıvılcımer, İhsan Topçu, Kaan Turhan, Nisa Günel, Niyazi Yaşar, Seyyit Nezir, Volkan Hacıoğlu
Düzenleyen: Sis Çanı-Broy Yayınevi, Üvercinka Dergisi

21 NİSAN SALI 2015
Konferans Salonu I

11.15-12.00
Okuma Etkinliği
Yöneten: Lider Hepgenç
Düzenleyen: Aziz Nesin Vakfı Yayınları

13.00-13.45
Söyleşi: “Yeni Gençlik Romanı: Dağ Sustu, Dağ Konuştu”
Konuşmacı: Hacer Kılcıoğlu
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

14.00-15.00
Söyleşi: “Öykülerin İzinde Smyrna’dan İzmir’e”
Konuşmacı: Sara Pardo
Düzenleyen: TUDEM

15.15-16.15
Söyleşi: “Yaşama Hakkı”
Konuşmacı: Özlem İçer
Düzenleyen: Yeşil Dinozor

17.45-18.45
Söyleşi: “Siyaset ve Cinsiyetçi İkiyüzlülük”
Konuşmacı: Ayşegül Yaraman
Düzenleyen: Bağlam Yayınları

19.00-20.00
Söyleşi: “İzmir’de Yeni Bir Edebiyat Serüveni: Aykırı Kuş”
Yöneten: Aydın Şimşek
Konuşmacılar: PınarÜretmen, Seher Kaya, Figen Uğur Dölek, Caner Fidaner, Zeynep Çiftçi Kamburoğlu, Gonca Keskin, Efe Elmastaş
Düzenleyen: Kanguru Yayınları

21 NİSAN SALI 2015
Konferans Salonu III

11.15-12.00
Hikaye Okuma: “Levent ile Kendi Hikayeni Yaz”
Düzenleyen: Timaş Çocuk

12.15-13.00
Söyleşi: “Yüzüncü Yılında Çanakkale İçinde”
Konuşmacı: Hüseyin Yurttaş, Bilgehan Oğuz
Düzenleyen: Tekin Yayınevi

13.15-14.15
Söyleşi: “Çocuklarımız Konuşuyor”
Yöneten: Özden Ölmez Ceylan
Konuşmacı: Yunus Bekir Yurdakul
Düzenleyen: Top Yayıncılık-Cahide & Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu-Özel TAKEV Karşıyaka

14.30-15.30
Söyleşi: “Ege Köylerine Yolculuk”
Konuşmacılar: Vicdan Efe, Filiz Gülmez, Emel Kayın
Düzenleyen: Nezih-er Yayınları

15.45-16.45
Söyleşi: “Gelin Yüzleşelim”
Konuşmacı: Yılmaz Dikbaş
Düzenleyen: Nergiz Yayınları

17.00-18.00
Şiir dinleti: “İzmir’den Türkiye’ye Şiirler”
Yöneten: Yıldız Tokeri
Katılımcılar: Deniz Kavukçuoğlu, Yusuf Alper, Hüseyin Peker, Hidayet Karakuş, Neslihan Yalman, Mehmet Sadık Kırımlı, Yunus Bekir Yurdakul, Mazhar Alphan, Nedim Yaşar Gürsoy, Ömer Akşahan, Ufuk Gökçe, Mehmet Sarsmaz, Kubilay Kaplan, Mehmet Bardakçı, Örsan Gürkan Aplak, Sibel Kent, Tataryen Lokman, Yunus Koray
Düzenleyen: İzmir Edebiyat Platformu

18.15-19.15

Şiir Dinleti: “İmbatla Gelen”
Yöneten: Güzin Oralkan
Katılımcı Şairler: Özkan Mert, Mehmet Sarsmaz, Aslıhan Tüylüoğlu, Kevser Atay, Oğuz Tümbaş, Ahmet Çelik, Gökhan Cengizhan, Gülsüm Işıldar, Muhsine Arda, Mazhar Alphan, Nesrin Z. İnankul
Müzik: Mitat Karagenç (ney ve ud)
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği

22 NİSAN ÇARŞAMBA 2015
Konferans Salonu I

12.00-12.45
Hikaye Okuma: “Şirin ile Kendi Hikayeni Yaz”
Düzenleyen: Timaş Çocuk

13.00-13.45
Söyleşi: “Mavisel Yener Çocuklarla Buluşuyor Okuyoruz, Eğleniyoruz, Düşünüyoruz, Düşlüyoruz”
Konuşmacı: Mavisel Yener
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi

14.00-15.00
Söyleşi: “Edebiyat Fırtınası”
Konuşmacı: Mehmet Atilla
Düzenleyen: TUDEM

15.15-16.15
Yazar Atölyesi
Yöneten: Seçil Çömlekçi
Düzenleyen: Carpediem

16.30-17.30
Söyleşi: “Anna Karenina ve Tolstoy’da Kadın”
Konuşmacı: Tekin Sönmez
Düzenleyen: Nis Medya

17.45-18.45
Panel: “Merkez Dışındaki Küçük Edebiyatın Sorunları”
Yöneten: Berfo Bari
Konuşmacılar: H. Kovan Baqi, Şems Qemer
Düzenleyen: Na Yayınları
22 NİSAN ÇARŞAMBA 2015
Konferans Salonu III

11.15-12.00
Söyleşi: “Çocuklarımız Konuşuyor”
Yöneten: Burcu Atalas Hergül
Konuşmacılar: Ayşen Aydoğan, Çiğdem Sezer
Düzenleyen: Top Yayıncılık-Ö. Bahçeşehir Koleji-Ö. Çakabey Okulları-İzmir Amerikan Kültür Koleji

13.00-13.45
Söyleşi: “Şiirim Çocuk”
Sunum: Batıgül Sarıkaya
Katılımcılar: Ahmet Günbaş, Aytül Akal, Eşref Karadağ, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener, Mehmet Atilla, Nursel Çetin, Şengül Kuran, Y. Bekir Yurdakul
Düzenleyen: Dil Derneği İzmir Temsilciliği

14.00-15.00
Söyleşi: “Anneler ve Kızları”
Yöneten: Mine Ömer Kaya
Konuşmacılar: Gönül Çatalcalı, Nalan Yılmaz, Vicdan Efe
Düzenleyen: Egeli Kadın Yazarlar Platformu

15.15-16.15
Panel: “Türk Şiirinde İzmir”
Yöneten: Yunus Koray
Konuşmacılar: Yusuf Alper, Hüseyin Peker, Cahit Kaya, Neslihan Yalman
Düzenleyen: İzmir Edebiyat Platformu

16.30-17.30
Panel: “Halim Yazıcı ile Caz Sokağı’ndan Geçenler”
Yöneten: Hüseyin Yurttaş
Konuşmacılar: Gülce Başer, Hüseyin Peker, Hüseyin Alemdar, Hülya Deniz Ünal
Düzenleyen: Caz Kedisi

18.00-19.45
Dil Derneği 28 Yaşında
Müzik: Bahar Almaç
Açış: Hakan Akdoğan, Y. Bekir Yurdakul
Sesleniş: Sevgi Özel
Sunucu: İffet Diler
Katılımcılar: Özel Çamlaraltı Lisesi Korosu, Özel Çakabey Okulları Pantomim Grubu, ÇYDD Evka-2 Çocuk Kulübü Şiir Topluluğu
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları-Dil Derneği

23 NİSAN PERŞEMBE 2015
Konferans Salonu I

14.00-14.45
Atölye: “Yaratıcı Okuma Atölyesi: Yaşar Kemal ‘Neredesin Arkadaşım?’”
Uygulayan: Çiğdem Odabaşı
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınları

15.00-16.00
Söyleşi: “Türkiye’de Rejim Tartışmaları”
Konuşmacılar: Kurtul Gülenç, Dinçer Demirkent
Düzenleyen: Ayrıntı Yayınları-Ayrıntı Dergi

16.15-17.15
Söyleşi: “Peri Gazozu: Alışmaya Direnen Bir Hekimin Gözünden Türkiye Halleri”
Konuşmacı: Ercan Kesal
Düzenleyen: İletişim Yayınları

17.30-19.00
Söyleşi: “Fakir Baykurt ve Edebiyatı”
Konuşmacılar: Haluk Erdem, Ercan Kesal, Varlık Özmenek, Turhan Günay
Düzenleyen: Literatür Yayıncılık
23 NİSAN PERŞEMBE 2015
Konferans Salonu II

14.15-15.15
Söyleşi: “Kadının Her Cephede Savaşımı…… Çocuk Kadın, Anne Kadın, Müsait Kadın…”
Konuşmacılar: Gönül Çatalcalı, Feyza Hepçilingirler, Bilsen Başaran
Düzenleyen: Tekin Yayınevi

15.30-16.30
Söyleşi: “Çizgilerle Kurtuluş Savaşı”
Konuşmacı: Nuri Kurtcebe
Düzenleyen: Esen Kitap

16.45-17.45
Söyleşi: “Şiir – Şair – Okur Sarmalında Kitap ve Edebiyat”
Düzenleyen: Ozan Yayıncılık

18.00-19.00
Söyleşi: “Bireyin Aşk, Sıkıntı ve Yalnızlık Algısı: Edip Cansever’de Şairin Kanı”
Konuşmacılar: Veysel Çolak, Aslıhan Tüylüoğlu
Düzenleyen: İkaros Yayınları
23 NİSAN PERŞEMBE 2015
Konferans Salonu III

12.00-12.45
Okuma Atölyesi
Yöneten: Adem Dönmez
Düzenleyen: Carpediem

13.00-14.00
Söyleşi: “Masal Masal Aytül Akal”
Konuşmacı: Aytül Akal
Düzenleyen: UÇANBALIK

14.15-15.15
Atölye: “DÜNYALI ile Dergi Atölyesi”
Konuşmacılar: Yıldıray Karakiya, Müge Erel
Düzenleyen: TUDEM-DÜNYALI DERGİ

19.00-20.00
Söyleşi: “Seçimlere Doğru Halkın İktidarında Ne Yapacağız?”
Konuşmacı: Tacettin Çolak
Düzenleyen: Derleniş Yayınları
24 NİSAN CUMA 2015
Konferans Salonu I

11.00-11.45
Atölye: “Büyü-Küçül Oyunu”
Uygulayıcı: Koray Avcı Çakman
Düzenleyen: TUDEM

13.00-13.45
Söyleşi: “Bisiklet Yarışçıları Üzerine…Hayatımız Hep Yarış mı?”
Konuşmacı: Ferda İzbudak Akıncı
Düzenleyen: TUDEM

14.30-15.30
Söyleşi: “Orhan Kemal-Sessizlerin Sesi”
Konuşmacılar: Işık Öğütçü, Mazlum Vesek
Düzenleyen: Everest Yayınları

15.45-16.45
Söyleşi: “Şehitler Günlüğü”
Konuşmacı: Bilal Şimşir
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi

17.00-18.00
Söyleşi: “Dedem Enver Paşa”
Konuşmacılar: Osman Mayatepek, Fatih Bayhan
Düzenleyen: Timaş Yayınları

18.15-19.15
Söyleşi: “Türkiye’de Spor Sosyolojisi”
Konuşmacı: Ahmet Talimciler
Düzenleyen: Bağlam Yayınları
24 NİSAN CUMA 2015
Konferans Salonu II

13.15-14.15
Söyleşi: “Dengbejlik Romanı”
Konuşmacılar: Roni War, Gani Türk
Düzenleyen: Ava Yayınları

14.30-15.30
Söyleşi: “Edebiyatta Kurgu mu, Sokağın Gerçekliği mi?
Konuşmacılar: Gündüz Öğüt, Kadir Aydemir, Alper Akdeniz
Düzenleyen: Yitik Ülke Yayınları

15.45-16.45
Söyleşi: “BADPoetry: Şiirin ve Müziğin Birlikteliği”
Konuşmacılar: Onur Akyıl, Gökben Derviş, Müslüm Çizmeci, İrfan Çınar, Mert Kamiller
Düzenleyen: Hayal Dergisi

17.00-18.00
Söyleşi: “Edebiyatımızda Mektuplar ve Dergicilik”
Konuşmacılar: Ahmet Özer, Taki Akkuş, M. Yaşar Bilen, Asım Öztürk, Timuçin Özyürekli
Düzenleyen: Doğu Kitabevi

18.15-19.15
Söyleşi: “Evrensel Belleğimiz, Arkeoloji Müzelerimiz”
Konuşmacılar: Ahmet Tuncay Karaçorlu, Özlem Şenyol, Alp Azeri
Düzenleyen: Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi

24 NİSAN CUMA 2015
Konferans Salonu III

14.00-15.00
Panel: “Kıyam ve Kıtal: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Devletin İnşası ve Kolektif Şiddet”
Yöneten: Vangelis Kechriotis
Konuşmacılar: Güney Çeğin, Güven Gürkan Öztan, Oktay Özel
Düzenleyen: Tarih Vakfı

15.15-16.15
Aziz Nesin 100 Yaşında
Söyleşi: “Aydın Gazeteci Oyun Yazarı Öykücü-Romancı Şair Aziz Nesin”
Yöneten: Namık Kuyumcu
Konuşmacılar: Ünal Ersözlü, Haluk Işık, Mehmet Sadık Kırımlı, Hülya Deniz Ünal
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası

16.30-17.30
Söyleşi: “Dünden Yarına Süreyya Berfe’nin Şiiri”
Konuşmacılar: Ahmet Bozkurt, Duygu Kankaytsın, Ali Özgür Özkarcı, Altay Ömer Erdoğan
Düzenleyen: TÜYAP

17.00-18.00
Söyleşi: “1984’ten Önceki 25 Yılda Kürtlerin Silahsız Mücadelesi”
Konuşmacılar: İsmail Beşikçi, Celal Temel
Düzenleyen: İsmail Beşikçi Vakfı Yayınları

25 NİSAN CUMARTESİ 2015
Konferans Salonu I

12.00-12.45
Söyleşi: Kayı Söyleşileri : “Osmanlı’yı Anlamak”
Konuşmacı: Ahmet Şimşirgil
Düzenleyen: Timaş Yayınları

13.00-14.00
Söyleşi: “Tarih Tıbbı Konuşturdu 2”
Konuşmacı: Talha Uğurluel
Düzenleyen: Timaş Yayınları

14.15-15.15
Aziz Nesin 100 Yaşında
Söyleşi: “Edebiyatımızın İkon Kişiliği: Aziz Nesin”
Konuşmacı: Feridun Andaç
Düzenleyen: Aziz Nesin Vakfı ve Yayınları-TÜYAP

15.30-16.30
Söyleşi: “Devir”
Konuşmacı: Ece Temelkuran
Düzenleyen: Can Yayınları

16.45-17.45
Söyleşi: “İnatçı Köstebek: Çağrı Merkezi Çalışanları ya da 21. Yüzyılın Proletaryası”
Konuşmacılar: Gamze Yücesan Özdemir, Hayri Erdoğan
Düzenleyen: Yordam Kitap

18.00-19.00
Söyleşi “Yeniden Yaratılmanın Coşkusuyla Ataol Behramoğlu-Nihat Behram Mektuplaşmalar”
Konuşmacılar: Ataol Behramoğlu, Nihat Behram, Onur Behramoğlu
Düzenleyen: Tekin Yayınevi
25 NİSAN CUMARTESİ 2015
Konferans Salonu II

12.00-13.00
Söyleşi: “Sarmaş Dolaş İki Kitap, Biri Ötekinin Tanığı: Yazarla Editörü Söyleşiyor”
Konuşmacılar: Habib Bektaş, Ayşegül Utku Günaydın
Düzenleyen: DELİDOLU

14.30-15.30
Söyleşi: “Teferruat’ın Anlattığı Hikaye”
Konuşmacı: Pınar Öğünç
Düzenleyen: İletişim Yayınları

15.45-16.45
Söyleşi: “Göçebeliğin Büyüsü”
Konuşmacılar: Nedim Gürsel, Seza Yılancıoğlu
Düzenleyen: Doğan Kitap

17.00-18.00
Söyleşi: “Prof. Dr. Nuri Bilgin’in Anısına”
Konuşmacılar: Melek Göregenli, Gülgün Meşe
Düzenleyen: Bağlam Yayınları

18.15-19.15
Söyleşi: “Utanç ve Onur: Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı”
Konuşmacılar: Aydın Çubukçu, C. Hakkı Zariç
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

25 NİSAN CUMARTESİ 2015
Konferans Salonu III

11.00-11.45
Söyleşi: “Orhan Keskin ile Sınav Maratonu”
Konuşmacı: Orhan Keskin
Düzenleyen: Körfez Yayınları

12.00-13.00

Söyleşi: “Çıkış Yolu”
Konuşmacı: Metin Feyzioğlu
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi

13.15-14.15
Söyleşi: “Atatürk ve Cumhuriyet’i Yeniden Okumak”
Konuşmacı: Sinan Meydan
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

14.30-15.30
Söyleşi: “İstanbul’lu Bir Aşk Yaşadığımız”
Konuşmacı: Enver Aysever
Düzenleyen: Doğan Kitap

15.45-16.45
Söyleşi: “Medya ve Türkiye”
Konuşmacı: Mustafa Hoş
Düzenleyen: Destek Yayınları

17.00-18.00
Şiir Dinleti
Katılımcı: Ahmet Telli
Düzenleyen: Everest Yayınları

26 NİSAN PAZAR 2015
Konferans Salonu I

12.00-12.45
Söyleşi: “Demokratik Özgürlükçü İslam”
Konuşmacı: İhsan Eliaçık
Düzenleyen: Tekin Yayınevi

13.00-14.00
Söyleşi: “Öteki Bahçe ve Hayata Dair”
Konuşmacı: Ali Kırca
Düzenleyen: Doğan Kitap

14.15-15.15
Söyleşi: “Marksizm Okumaları Üzerine: Ne Okumalı, Nasıl Okumalı”
Konuşmacı: Haluk Yurtsever
Düzenleyen: Yordam Kitap

15.30-16.30
Söyleşi: “Sanat-Direniş-Teslimiyet”
Konuşmacılar: Nihat Behram, Tuğrul Keskin
Düzenleyen: Everest Yayınları

18.00-19.00
Söyleşi: “Karanlıktan Çıkış Mümkün mü?”
Konuşmacılar: Yalçın Küçük, B. Sadık Albayrak
Düzenleyen: Tekin Yayınevi

26 NİSAN PAZAR 2015
Konferans Salonu II

12.00-13.00
Söyleşi: “İşimle Başım Dertte”
Konuşmacı: Toprak Işık
Düzenleyen: DELİDOLU

14.30-15.30
Söyleşi: “Türkiye’de El Kaide’yi Kimler Büyüttü?”
Konuşmacı: Hüseyin Hakkı Kahveci
Düzenleyen: Togan Yayıncılık

15.45-16.45
Söyleşi: “Türkiye’nin Geçmişindeki Yarın”
Konuşmacılar: Kemal Kocabaş, Halil Vural, Haluk Erdem, Hidayet Karakuş
Düzenleyen: Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği (YKKED)

26 NİSAN PAZAR 2015
Konferans Salonu III

12.00-12.45
Söyleşi: “Allah’a Yaklaşmak”
Konuşmacı: Uğur Koşar
Düzenleyen: Destek Yayınları

13.00-14.00
Söyleşi: “Türklerin Tarihi”
Konuşmacı: İlber Ortaylı
Düzenleyen: Timaş Yayınları

14.15-15.15
Söyleşi: “Milli İrade”
Konuşmacı: Banu Avar
Düzenleyen: Remzi Kitabevi

15.30-17.00
Söyleşi: “Mahalleden Arkadaşlar”
Konuşmacılar: Ahmet Kural, Murat Cemcir, Selçuk Aydemir, Erdal Tosun, Korhan Herduran, Ayhan Taş
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

17.15-18.15
Söyleşi: “İzmir’in Seçimi, Türkiye’nin Seçimi”
Konuşmacı: Zeki Gül, Ertuğrul Kürkçü, Aydın Çubukçu
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

Tarihte Bugün Ne Oldu 2 Nisan

tarihte-bugun-ne-oldu2 Nisan, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 92. (artık yıllarda 93.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 273 gün vardır.

Olaylar

  • 1453 – Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u kuşatma harekâtına başladı.
  • 1917 – ABD fiilen I. Dünya Savaşı’na girdi.
  • 1918 – Van ve Muradiye’nin düşman işgalinden kurtuldu.
  • 1930 – Haile Selassie kendini Etiyopya imparatoru ilan etti.
  • 1948 – Yazar Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü. 28 Aralık’ta tutuklanan Ertekin’in cezası indirime uğradı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı.
  • 1948 – Ankara’da Opera binası, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün katıldığı törende, Adnan Saygun’un ‘Kerem ile Aslı’ operasıyla perdelerini açtı.
  • 1950 – Bursa Cezaevi’nde bulunan şair Nazım Hikmet’in affı için tanınmış sanatçı ve düşünce insanları bir dilekçeyle İsmet İnönü’ye başvurdu.
  • 1960 – Kayseri’ye giden CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün bulunduğu tren, valinin emriyle durduruldu. Zorlukla yoluna devam eden İnönü, Kayseri’de 50 bin kişi tarafından karşılandı.
  • 1965 – Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U-Thant, Türkiye’nin Kıbrıs özel temsilcisi Golo Plaza’nın görevine son verilmesi isteğini reddetti.
  • 1971 – Başbakan Nihat Erim, reform programını TBMM’ye sundu.
  • 1972 – Aktör Charlie Chaplin, Komünist sempatizanı olduğundan kuşkulanıldığı McCarthy döneminde, 1952’de terkettiği ABD’ye onca yıl sonra ilk kez ayak bastı. Eski ülkesineOscar özel ödülünü almak için gelmişti.
  • 1975 – Toronto’daki (Ontario-Kanada) CN Binası tamamlandı: 553,33 m ile dünyanın en yüksek binası.
  • 1975 – SSCB vatandaşı satranç ustası Anatoli Karpov, ABD’li Bobby Fischer’in kendisiyle oynamayı reddetmesi üzerine 23 yaşında Dünya satranç şampiyonu oldu.
  • 1976 – İlk Türk Turizm Kurultayı İstanbul’da toplandı.
  • 1976 – Doğubeyazıt ve çevresindeki 4,8 büyüklüğündeki depremde beş kişi öldü, 80 ev yıkıldı.
  • 1978 – Dallas dizisi CBS (ABD) televizyonunda ilk kez yayımlandı.
  • 1982 – Arjantin, Falkland Adaları’nı işgal etti.
  • 1984 – Soyuz T-11 uzay aracının ekip lideri Rakesh Sharma, uzaya gönderilen ilk Hint unvanını kazandı.
  • 1987 – İstanbul’da yapılan ECO toplantısında, Türkiye, Pakistan ve İran uzaya ortak bir haberleşme uydusu fırlatmayı kararlaştırdı.
  • 1989 – Mihail Gorbaçov, bozuk ilişkileri düzeltmek için, Fidel Castro ile görüşmek üzere Küba’ya gitti
  • 1992 – Mafya patronu John Gotti, adam öldürme ve zorla haraç alma suçlarından New York’ta tutuklandı.
  • 1992 – Ermenistan Kelbecer’i işgat etti.
  • 2001 – Yasadışı İBDA/C örgütünün elebaşı ‘Salih Mirzabeyoğlu’ takma adlı Salih İzzet Erdiş, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak suçundan idam cezasına çarptırıldı.
  • 2006 – ABD’de kasırga ölüm saçtı: yalnızca Tennessee’de 29 kişi öldü.
  • 2007 – Büyük Okyanus’da meydana gelen 8,1 büyüklüğündeki depremin oluşturduğu tsunami, Solomon Adaları’nı vurdu: 28 kişi öldü.

Doğumlar

  • 742 – Şarlman, Alman kralı (ö. 814)
  • 1725 – Giacomo Casanova, İtalyan yazar (ö. 1798)
  • 1805 – Hans Christian Andersen, Danimarkalı masal yazarı (ö. 1875)
  • 1840 – Émile Zola, Fransız yazar (ö. 1902)
  • 1862 – Nicholas Murray Butler, Nobel Barış Ödülü sahibi (ö. 1947)
  • 1875 – Walter Chrysler, ABD’li otomobil üreticisi (ö. 1940)
  • 1914 – Alec Guinness, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu (ö. 2000)
  • 1927 – Ferenc Puskás, Macar futbolcu (d. 2006)
  • 1939 – Marvin Gaye, ABD’li şarkıcı (ö. 1984)
  • 1948 – Ayşin Atav, Oyuncu
  • 1962 – Clark Gregg, ABD’li aktör, yönetmen, senarist
  • 1972 – Ashraf Saber, İtalyan atlet
  • 1974 – Tayfun Korkut, Türk futbolcu
  • 1976 – Pattie Mallette, Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’ın annesi.
  • 1977 – Michael Fassbender, Alman-irlandalı aktör.
  • 1979 – Aslı Tandoğan, Türk dizi ve sinema oyuncusu.
  • 1979 – Grafite, Brezilyalı futbolcu
  • 1982 – Marco Amelia, İtalyan futbolcu
  • 1984 – Engin Atsür, Türk basketbolcu
  • 1986 – Selen Seyven, Türk dizi, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Ölümler

  • 1791 – Mirabeau, Fransız devlet adamı (d. 1749)
  • 1872 – Samuel Morse, ABD’li kaşif (d. 1791)
  • 1891 – Ahmet Vefik Paşa, Osmanlı devlet adamı ve sadrazamı (d. 1823)
  • 1923 – Topal Osman Türk asker (d. 1883)
  • 1948 – Sabahattin Ali, Yazar (d. 1907)
  • 1966 – C. S. Forester, İngiliz yazar (d. 1899)
  • 1974 – Georges Pompidou, Fransa cumhurbaşkanı (d. 1911)
  • 1987 – Buddy Rich, ABD’li müzisyen (b. 1917)
  • 2003 – Edwin Starr, ABD’li şarkıcı (d. 1942)
  • 2005 – Papa II. John Paul (d. 1920)
  • 2008 – Yakup Satar, Son İstiklal Savaşı Gazisi (d. 1898)

Tatiller ve Özel Günler

  • 2 Nisan: Otizm Farkındalık Günü

Tarihte Bugün Ne Oldu 30 Mart

30 Mart, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 89. (artık yıllarda 90.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 276 gün vardır.

Olaylar.

tarihte-bugun-ne-oldu

  • 1814- Napolyon Savaşları: Koalisyon güçleri Paris’e girdi.
  • 1842- İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı.
  • 1856- Kırım Savaşı Paris Antlaşması (1856)’nin imzalanmasıyla bitti.
  • 1858- Hymen Lipman silgili kurşunkalemin patentini aldı.
  • 1863- Danimarka Prensi Wilhelm Georg Yunanistan Kralı oldu
  • 1867- Alaska, ABD Dışişleri Bakanı William H. Seward tarafından Rusya İmparatorluğu’ndan 7.2 milyon dolara satın alındı. Kilometrekaresi 4.19 dolara gelen bu alışveriş üzerine medya bu olayı Seward’ın aptallığı olarak nitelendirdi.
  • 1945-  Dünya Savaşı: SSCB kuvvetleri Avusturya’nın Viyana şehrine girdi.
  • 1951- ABD’de, Ethel ve Julius Rosenberg çifti, Sovyetler Birliği hesabına çalıştıkları ve ABD’nin nükleer sırlarını bu ülkeye sattıkları iddiasıyla idama mahkûm edildi. İdamlar, 1953 haziranında infaz edildi.
  • 1951- Remington Rand şirketi ilk ticari bilgisayar olan UNIVAC I’i ABD Nüfus Sayım Dairesi’ne teslim etti. UNIVAC I’i ENIAC’ı tasarlayan mühendisler geliştirmişti.
  • 1971- Ezanın yeniden Türkçe okunması için Senato’ya yasa önerisi verildi, teklif kabul edilmedi.
  • 1972- Mahir Çayan ile dokuz arkadaşı, Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde saklandıkları evde öldürüldü. Üç İngiliz de aynı evde ölü bulundu. Olaydan sadece Ertuğrul Kürkçü sağ olarak kurtuldu.
  • 1981- ABD Başkanı Ronald Reagan, Washington, DC’de bir suikast girişimi sonucu vurularak yaralandı.
  • 1998- AB, Kıbrıs ile üyelik görüşmelerine başladı.
  • 2005- Kabahatler Yasa Tasarısı, TBMM’de kabul edildi.
  • 2006- Marcos Pontes uzaya çıkan ilk Brezilyalı astronot oldu.

Doğumlar

  • 1432- Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Padişahı (ö. 1481)
  • 1746- Francisco Goya, İspanyol ressam (ö. 1828)
  • 1844- Paul Verlaine, Fransız şair (ö. 1896)
  • 1853- Vincent van Gogh, Hollandalı ressam (ö. 1890)
  • 1880- Sean O’Casey, İrlandalı yazar (ö. 1964)
  • 1911- Ekrem Akurgal, Türk arkeolog (ö. 2002)
  • 1926- Ingvar Kamprad, İsviçreli iş adamı
  • 1934- Mahmut Atalay , bir dönem Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Türk Milli güreşçi (ö. 2004)
  • 1934- Hans Hollein, Avusturyalı bir mimar ve tasarımcı
  • 1937- Warren Beatty, aktör
  • 1945- Eric Clapton, İngiliz müzisyen
  • 1950- Robbie Coltrane, İskoç oyuncu.
  • 1962- MC Hammer, ABD’li şarkıcı
  • 1964- Tracy Chapman, ABD’li şarkıcı
  • 1968- Celine Dion, Kanadalı şarkıcı
  • 1979- Norah Jones, ABD’li piyanist ve şarkıcı
  • 1979- Simon Webbe, İngiliz şarkıcı
  • 1980- Yalın, Türk şarkıcı
  • 1982- Philippe Mexes, Fransız futbolcu
  • 1983- Jérémie Aliadière, Fransız futbolcu
  • 1986- Sergio Ramos, İspanyol futbolcu

Ölümler

  • 1486- Thomas Bourchier, Canterbury başpiskoposu
  • 1526- Konrad Mutian, Alman insancıl (d. 1471)
  • 1540- Matthäus Lang von Wellenburg, Alman devlet adamı ve Salzburg başpiskoposu (d. 1469)
  • 1559- Adam Ries, Alman matematikçi (d. 1492)
  • 1587- Ralph Sadler, İngiliz devlet adamı (d. 1507)
  • 1662- François le Métel de Boisrobert, Fransız şair (d. 1592)
  • 1707- Sébastien Le Prestre de Vauban, Fransız mimar (d. 1633)
  • 1764- Pietro Locatelli, İtalyan besteci (d. 1695)
  • 1925- Rudolf Steiner, Avusturyalı filozof, eğitimci, bilim adamı, sanatçı ve yazar, antropozofitin kurucusu
  • 1949- Friedrich Bergius, Alman kimyager ve Nobel Ödülü sahibi (d. 1884)
  • 1956- Mithat Cemal Kuntay, Türk yazar (d. 1885)
  • 1957- Arif Dino, Türk ressam ve şair (d. 1893)
  • 1968- Bobby Driscoll, ABD’li sinema oyuncusu (d. 1937)
  • 1977- Abdel Halim Hafez, Mısır’lı şarkıcı, aktör (d. 1929)
  • 1978- Memduh Tağmaç, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 14. Genelkurmay Başkanı 1904
  • 1972- Mahir Çayan, THKP-C önderlerinden (d. 1946)
  • 1986- James Cagney, ABD’li aktör (d. 1899)
  • 2004- Timi Yuro, ABD’li şarkıcı (d. 1940)
  • 2005- Mitch Hedberg, ABD’li komedyen (d. 1968)

Tatiller ve Özel Günler

Fırtına : Üçdokuzların 2. si

Kaynak: wikipedia.org

 

Tarihte Bugün Ne Oldu 24 Mart

tarihte-bugun-ne-oldu24 Mart, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 83. (artık yıllarda 84.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 282 gün vardır.

Olaylar

  • 1394 – Timurlenk Şam’ı işgal etti.[kaynak belirtilmeli]
  • 1721 – Johann Sebastian Bach Brandenburg Markizi Christian Ludwig için yazdığı ve daha sonraları Brandenburg Konçertoları olarak adlandırılan 6konçertolarını sundu.
  • 1882 – Robert Koch, verem hastalığına neden olan bakteriyi (mycobacterium tuberculosis) keşfettiğini duyurdu. Bu buluşuyla 1905 yılında Tıp alanında Nobel ödülünü alacaktır.
  • 1923 – Mustafa Kemal Paşa, Time dergisine kapak oldu.
  • 1923 – Yunanistan’da cumhuriyet ilan edildi.
  • 1926 – Türkiye’de petrol arama ve işletilmesinin devletçe yönetilmesini öngören kanun TBMM’de kabul edildi.
  • 1938 – Cumhurbaşkanlığı yatı olarak satın alınan Savarona’ya, İngiltere’nin Southampton Limanı’nda törenle Türk bayrağı çekildi. 1 Haziran’da İstanbul’a getirilen Savarona,Dolmabahçe önüne demir attı. Atatürk, yatı gezerek incelemede bulundu.
  • 1976 – Arjantin Devlet Başkanı Isabel Peron, kansız darbeyle devrildi. Jorge Rafael Videla, Emilio Eduardo Massera ve Orlando Ramon Agosti’den oluşan cunta iktidara el koydu, yedi yıllık diktatörlük döneminde 30 bine yakın kişi kaybedildi.
  • 1978 – Savcı Doğan Öz öldürüldü.
  • 1998 – Hindistan’da çıkan fırtınada 250 kişi öldü 3000 kişi yaralandı.
  • 1999 – NATO, Kosova’daki çatışmalar üzerine, Yugoslavya’ya karşı hava harekâtı başlattı. II. Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’daki en yoğun bombardıman olan Müttefik Gücü Harekatı, Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasına neden oldu.
  • 2000 – Varan Turizm’e ait otobüs, yolcularıyla kaçırıldı. Olaydan sonra yakalanan üç kişi, 36’şar yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.
  • 2000 – Genelkurmay Başkanlığı, Talat Aydemir’in idamıyla sonuçlanan 1963’teki darbe girişimine katılan 1459 Harp Okulu öğrencisinin haklarını 37 yıl sonra iade etti.
  • 2001 – Apple şirketi Mac OS X 10.0 (Cheetah)’ı piyasaya sürdü.
  • 2006 – İspanya’daki ETA örgütü süresiz ve kalıcı ateşkes ilan etti.
  • 2007 – Türkiye Euro 2008 elemelerinde Yunanistanı futbol maçında 4-1 mağlup etti.
  • 2009 – Ergenekon davasında 21’i tutuklu 56 sanık hakkında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, davanın bir ve iki numaralı sanıkları olarak geçiyor. Eruygur ve Tolon’un, 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

Doğumlar

  • 1494 – Georgius Agricola, Alman bilimadamı, “Mineralojinin babası” (ö. 1555)
  • 1607 – Michiel de Ruyter, Hollandalı amiral (ö. 1676)
  • 1834 – William Morris, İngiliz şair, ressam (ö. 1896)
  • 1874 – Harry Houdini, ABD’li illüzyonist (ö. 1926)
  • 1879 – Neyzen Tevfik, Türk neyzen ve şair (ö. 1953)
  • 1884 – Peter Debye, Hollandalı fizikçi (ö. 1966)
  • 1886 – Edward Weston, ABD’li fotoğrafçı (ö. 1958)
  • 1887 – Roscoe Arbuckle, ABD’li komedyen (ö. 1933)
  • 1897 – Wilhelm Reich, Avusturyalı-Alman-ABD’li psikiyatrist ve psikanalist (ö. 1957)
  • 1903 – Adolf Butenandt, Alman biyokimyacı (ö. 1995)
  • 1909 – Clyde Barrow, ABD’li gang (ö. 1934)
  • 1911 – Joseph Barbera, ABD’li çizgi film yapımcısı, animatör, senarist (ö. 2006)
  • 1917 – John Kendrew, İngiliz biyokimyacı (ö. 1997)
  • 1921 – Vasili Smislov, Rus satranç oyuncusu
  • 1926 – Dario Fo, İtalyan yazar Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
  • 1930 – Steve McQueen, ABD’li sinema oyuncusu (ö. 1980)
  • 1944 – Vojislav Koštunica, Sırbistan başbakanı
  • 1944 – Han Myeong-sook, Güney Kore başbakanı
  • 1947 – Meiko Kaji, Japon şarkıcı ve aktris
  • 1956 – Steve Ballmer, ABD’li işadamı
  • 1960 – Nena, Alman müzisyen
  • 1965 – The Undertaker, ABD’li güreşçi
  • 1970 – Lara Flynn Boyle, ABD’li aktris
  • 1972 – Christophe Dugarry, Fransız futbolcu
  • 1973 – Jim Parsons, Amerikalı televizyon dizisi ve sinema oyuncusu
  • 1974 – Alyson Hannigan, ABD’li oyuncu
  • 1976 – İnci Türkay, Türk dizi oyuncusu
  • 1977 – Jessica Chastain, ABD’li oyuncu
  • 1978 – Tomáš Ujfaluši, Çek futbolcu
  • 1984 – Chris Bosh, ABD’li basketbolcu
  • 1990 – Keisha Castle-Hughes, Yeni Zelandalı aktris

Ölümler

  • 809 – Harun Reşid, 5. Abbasi halifesi (d. 763)
  • 1455 – V. Nicholaus, papa (d. 1397)
  • 1603 – I. Elizabeth, İngiltere kraliçesi (d. 1533)
  • 1794 – Jacques-René Hébert, Fransız gazeteci ve siyasetçi (d. 1757)
  • 1869 – Antoine-Henri Jomini, Fransız asker (d. 1779)
  • 1882 – Henry Wadsworth Longfellow, ABD’li şair (d. 1807)
  • 1901 – İsmail Safa, Türk yazar (d. 1867)
  • 1905 – Jules Verne, Fransız yazar (d. 1828)
  • 1909 – John Millington Synge, İrlandalı oyun yazarı (d. 1871)
  • 1916 – Enrique Granados, İspanyol piyanist ve besteci (d. 1867)
  • 1946 – Alexander Alekhine, Rus satranç oyuncusu (d. 1892)
  • 1950 – Harold Joseph Laski, İngiliz siyaset bilimcisi ve siyasetçi (d. 1893)
  • 1953 – Mary Teck, Birleşik Krallık kraliçesi (d. 1867)
  • 1962 – Auguste Piccard, İsviçreli fizikçi (d. 1884)
  • 1968 – Alice Guy-Blaché, Fransız film yönetmeni ve yapımcısı (d. 1873)
  • 1969 – Joseph Kasavubu, Kongo Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı (d. 1910, 1913, 1915, 1917)
  • 1971 – Müfide Ferit Tek, Türk romancı (d. 1892)
  • 1971 – Arne Jacobsen, Danimarkalı mimar ve tasarımcı (d. 1902)
  • 1976 – Bernard Montgomery, İngiliz asker (d. 1887)
  • 1978 – Doğan Öz, Türkiye Cumhuriyet savcısı (d. 1934)
  • 1980 – Óscar Romero, El Salvadorlu katolik papaz (d. 1917)
  • 1984 – Sam Jaffe, ABD’li aktör (d. 1891)
  • 1986 – Ertuğrul Yeşiltepe, Türk gazeteci (d. 1933)
  • 1987 – Ekrem Zeki Ün, Türk besteci (d. 1910)
  • 1988 – Turhan Feyzioğlu, Türk hukukçu ve politikacı (d. 1922)
  • 2002 – César Milstein, Arjantinli biyokimyacı (d. 1927)
  • 2008 – Richard Widmark, ABD’li aktör (d. 1914)

Tatiller ve Özel Günler

  • Dünya Tüberküloz’la Mücadele Günü

Dünya haritasının doğruluğundan emin misiniz?

Eminseniz isterseniz aşağıda 7 madde halinde verilen metni okuyup tekrar düşünün!

Bize sürekli gösterilen harita..

Bize sürekli gösterilen harita..

Dünyamız, her zaman küresel güçlerin mücadelesine sahne olmuştur. Medya, ekonomi, siyaset ve popüler kültür bu mücadelenin en çetin savaşlarının yaşandığı alanlardır. Bu sefer sizi çok farklı bir arenaya götürüyoruz. Dünya haritasına bakış açınızı değiştirecek bir gerçeğin ardındaki komplo teorilerine inanamayacaksınız. İşte 7 maddede dünya haritasının ardında yatan sır!

eski tip harita

Merkatör Projeksiyonunu daha önce duymuş muydunuz? Günümüzde hemen her okulda, kurumda ve daha bir çok alanda karşılaşabileceğiniz dünya haritalarının tamamı Merkatör Projeksiyonu esas alınarak çizilen haritalardır. Ve işin doğrusunu söylemek gerekirse, dünyanın doğru kabul edilen en büyük ve yaygın yalanıdır. Merkatör Projeksiyonu, son derece yanlış hesaplamalarla çizilen haritalar ortaya koyar. Sadece ekvator çizgisi hizasında doğru sonuçlar verebilen harita, kuzey ve güney uçlarda gerçeği yansıtmayan ölçümler ortaya koyar.

1500’lü yıllarda ortaya atılan bu harita türü, her ne kadar teknik imkansızlıklardan ortaya çıkmış masum bir hata gibi görünse de aslında büyük bir propaganda malzemesidir. Çünkü ilerleyen yıllarda doğru ölçümlerle oluşturulan haritalar, kabul görmemiş ve Merkatör Projeksiyonu kullanılmaya devam etmiş. Neden? Bilimsel her türlü gelişmeye kucak açan insanlık, neden Merkatör Projeksiyonu gibi ilkel, teknik hatalarla dolu bir ölçüme bağlı kalmış? Anlatacaklarımız komplo teorisi gibi görünebilir ancak bilimsel veriler yüzlerce yıllık bir yalanı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

1. Gerçeklerin gün ışığına çıkması

uzaydan dünya

Büyük yalan ilk önce, kaşifler tarafından fark ediliyor. Ölçeklendirmesi hakkında net bilgiler verilmeyen Merkatör Projeksiyonunu esas alarak Dünyayı gezmek için denizlere açılan yüzlerce amatör kaşif, gittikleri yerlerde garipliklerle karşılaşıyorlar. Grönland’ın güney kıyılarına yanaşan gemilerden inen kaşifler kuzeye doğru ‘uzun’ bir yolculuğa çıktıklarını düşünüyorlar ancak yolculuk sandıklarından çok kısa sürüyor. Benzer şekilde Orta Afrika’da keşfe çıkan gruplar Merkatör Projeksiyonuyla hazırlanmış haritalara göre yaptıkları yolculukta, Ümit Burnu’na hesapladıkları sürede bir türlü varamıyorlar. İlk defa kafalarda soru işareti uyandıran tespitler bazı konferanslarda dile getirilince, haritalara paralel ve meridyenler eklenerek, kuzey ve güneydeki paralel-meridyen aralıklarının boyutu büyültülüyor. Böylece haritalar çok dikkat çekmeyen çizgilerle gerçek bir görünüm sunuyormuş gibi şekillendiriliyor. Ancak yine de haritada bir şeylerin yanlış olduğu çeşitli kesimlerce iddia edilse de, geçiştiriliyor.

James Gall

James Gall

 

Geçiştirilen iddialar, sadece kaşiflerin değil astronomların da ilgisini çekiyor. İskoç astronom James Gall’ın 19. yüzyılda yaptığı çalışmalar sonrasında, haritacılar Merkatör Projeksiyon haritaların altına bir not düşmek zorunda kalıyorlar; “Güney Amerika Grönland’ın 5 katı büyüklüğündedir”. Bu ufak detay başlarda kimsenin ilgisini çekmiyor. Çekse de üstünde çok fazla düşünülmüyor. Ta ki, aradan 100 yıl geçene kadar.Arno Peters

Arno Peters

Sene 1974. Dünya 400 yıla yakın bir süredir inandırılan bir yalanın peşinde dünyayı tanımaya çalışıyor. Geçmişinde film yapımcılığı gibi işler bulunan, Berlin doğumlu Alman bilim adamı Arno Peters, Avrupa merkezli dünya fikri üzerine tezler üzerine çalışıyor. Çalışmalarında dikkatini antik haritalar üstüne yönlendiriyor. Antik çağlardaki kaşiflerin haritalarının tümünün, bilinen dünya haritasından belli başlı özelliklerle farklılaşması garibine gidiyor. “Hepsi yanılmış olamaz” diyor Peters ve mevcut dünya haritasını mercek altına alıyor. Peters, James Gall’ın çalışmaları üstünden en doğru harita projeksiyonunu hazırlamak için kolları sıvıyor. Ortaya çıkan sonuç sarsıcı boyutlarda oluyor. Bilinen dünya haritasının önemli bir bölümünün yalandan ibaret olduğu anlaşılıyor.

2. Yanlışta ısrar

asıl dünya haritası

 

1974 yılında Peters, çalışmalarını dünya ile paylaşıyor. Gerçek dünya haritası yukarıda gördüğümüz şekilde ortaya koyuluyor. Peters’ın geliştirdiği Peters-Galls Projeksiyonu bilim çevrelerince dünyanın en doğru haritası olarak kabul ediliyor. Peters’ın hazırladığı haritalar dünyaya yayılmak üzere 80 milyon adet basılıyor. Ama bu haritalar; ne okullara, ne kurumlara girebiliyor ne de medya tarafından yayınlanıyor. 1989 yılında Peters, “Peters’ın Dünya Atlası” adında bir harita kitabı da bastırıyor ancak kitap da kitlelere bir türlü ulaşamıyor. Dünya ortaya çıkan bir gerçeği görmezden geliyor ve yalanda ısrar ediyor. Merkatör Projeksiyonlu haritalar dünyanın yüzü olarak nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor.

3. Merkatör Projeksiyonu’nun asıl sorunu

 

MARKATÖR

 

Merkatör Projeksiyonu temel sorun olarak, küre şeklinde bir cismin düzleme çevrilirken yaşadığı eğilmeler ve bükülmelerle karşılaştığı için yanıltıcı bilgiler verir. Ya da bize öyle söylenir çünkü masum görünen bu eğilme ve bükülmeler doğal değildir. Eğilip bükülmeler kuzey ve güneydeki alanların olduğundan büyük görünmesini sağlayabilir ancak asla orta alanlarda daralmaya sebep olmaz. Merkatör Projeksiyonu, kuzey ve güneydeki alanları abartılı bir şekilde büyük göstermekle kalmaz, Afrika gibi dünyanın ortasında yer alan devasa bir kıtayı da olduğundan daha küçük gösterir. Merkatör Projeksiyonun asıl sorunu geometri değil, propagandadır. Batı dünyasının propagandasına maruz kalmış bir dünyanın eğilip bükülüşünün kanlı canlı kanıtıdır!

4. Büyük Propaganda

SİYASİ HARİTA

 

Peki Merkatör Projeksiyonu kimin işine yarıyor? Ya da bu yalanı kabul etmek kimin işine geliyor? İşte size örnekler:

Kanada

Merkatör projeksiyonuna göre Kanada, ABD’nin Kuzeyinde devasa bir ülke gibi duruyor. Ama gerçek boyutlarında dünyanın kuzeyine sıkışmış bir ülke görünümünde.

ABD

Merkatör Projeksiyonunda Kuzey Amerika Güney Amerika ile hemen hemen aynu hatta daha büyük bir kıta konumunda. Ancak gerçekte Güney Amerika, Kuzey Amerika’dan gözle görülür bir şekilde daha büyük. ABD’de bu ölçeklendirme içinde Güney Amerika’nın karşısında daha küçük görünüyor.

İngiltere

Merkatör Projeksiyonu, İngiltere’yi Dünya’ya hakim bir noktaya konumlandırır. Gerçek dünya haritasında ise İngiltere kuzeydenizinde bir ada gibi görünmekte.

Avrupa

Dünyanın küresel gücü ABD değil mi? Merkatör Projeksiyonu’na göre dünya ABD merkezli gibi olması gerekmez mi? Ama bir zamanlar dünyanın küresel gücü Avrupa ülkeleriydi. Merkatör Projeksiyonuna bakarsanız, Avrupa ülkeleri dünyanın merkezinde durur. Gerçek Dünya haritasında ise merkezde Kuzey Afrika ila Orta Afrika civarında bir bölge duruyor.

Rusya

Topraklarının büyük çoğunluğunu Sibirya’nın karlar altındaki arazilerinin oluşturduğu Rusya, Merkatör Projeksiyonunda korkunç boyutlarda büyük görünüyor. Ama Gerçek dünya haritasında Asya’nın kuzeyinde bir çizgiden ibaret.

Baltık Ülkeleri

Merkatör Projeksiyonu sayesinde daha gözle görülür bir alanda karşımıza çıkar Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler de aslında gerçek dünya haritasında kuzeye sıkışmış ülkeler konumundalar. Hatta bir baltık ülkesi olarak sayılan Danimarka bile Grönland sayesinde adını büyük harflerle dünyanın gözüne sokabiliyor. Dünya haritasında neredeyse Afrika’dan daha büyük duran Grönland, gerçek dünya haritasında ise kuzeye sıkışmış küçük bir ada görünümünde.

5. Ne yapılmaya çalışılıyor?

WORLDMAP

Peki Merkatör Projeksiyonuyla ne yapılmaya çalışılıyor? aslında bu haritanın ekmeğini yiyen ülkelere baktığımız zaman ne yapılmaya çalışıldığı son derece açık. Ama bir de “Markatörzede” ülkelere bakalım. Yalanlarla dolu bir haritadan kimler zararlı çıkıyor?

Afrika Ülkeleri:

Hemen hemen bütün Afrika ülkeleri gerçekte olduğundan çok daha küçük bir şekilde Merkatör Projeksiyonunda gösteriliyor, çünkü zaten Afrika kıtası bütünüyle küçültülmüş!

Çin:

Çin Merkatör haritasında bile zaten büyük bir ülke gözükürken, gerçek dünya haritasında aslında ne kadar büyük olduğunu daha rahat bir şekilde görebiliyoruz. Bu noktada Rusya’nın Çin ile arasındaki boyut dengesinde inanılmaz farklılıklar otraya çıkıyor.

Arap Yarım Adası:

Dünyaya dayatılan haritada Arap Yarım Adası olarak bilinen alanın ne kadar küçük olduğu gözlerden kaçmıyor. Gerçek dünya haritasında ise Arap Yarım Adasının büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Meksika:

Aynı şekilde Merkatör Projeksiyonu Meksika’yı olduğundan daha küçük gösterme eğiliminde. Gerçek Dünya haritasına göre ise Meksika oldukça büyük bir alan kaplıyor.

İran ve Hindistan:

İran ve Hindistan da gerçek dünya haritasında, dayatılmaya çalışılan haritaya oranla daha büyük bir alanı kaplıyor.

Güney Amerika:

Güney Amerika kıta halinde, Kuzey Amerika’dan daha büyük bir alanı kapladığı halde, Merkatör Projeksiyonuyla yapılan haritalarda abartılmış bir Grönland adasıyla birlikte Kuzey Amerika, Güney Amerika’dan daha büyük gözükmekte.

6. Bölgeler Arası Denge

Haritalar

Kıtalara mevcut dayatılan harita üzerinden objektif bir yorumla bakacak olursak; Büyük bir Rusya, büyük bir Kuzey Amerika, küçük ama merkezde bir Avrupa, bastırılmış bir Afrika ve sıkıştırılmış bir Ortadoğu görüyoruz. Dünyayı politik açıdan değerlendirecek olursanız hemen hemen aynı yorumu yapabilirsiniz. Coğrafi olarak olmasa da politik açıdan gerçekleri yansıtan bir harita karşımızda durmuyor mu? Peki ya dünyaya egemen olan politika, gerçek dünya haritasıyla paralel doğrultuda olsaydı, nasıl bir dünyada yaşıyor olurduk ve dünyaya hangi güçler egemen olurdu?

7. Sonuç

dunya-haritasi

Dayatılmaya çalışılan dünya haritasında büyük gözüken ülkelerle, gerçek dünya haritasında büyük gözüken ülkeleri karşılaştırdığımız zaman ortaya çıkan sonuçlara baktığımız zaman ister propaganda olarak tanımlayın isterseniz komplo teorisi, büyük bir kandırmacaya hala inanıyor olduğumuz yadsınamaz bir gerçek.

Ülkelerin tam yüz ölçümü için tıklayınız.

Kaynak : radikal.com.tr

1800 ile 1900 yılları arasında ilk olarak neler olduğunu bilmek ister misiniz?

1800 – 1900 yılları arasında tarihte gerçekleşen ilkleri aşağıda bulabilirsiniz.

İlk tarihsel roman Waverley Sir Walter Scott

İlk tarihsel roman Waverley Sir Walter Scott

1800 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk trenyolu tüneli (Chapel Miltos, İngiltere, 1 Mayıs)
– İlk şeker fabrikası Horowitz, Avusturya
– Demir baskı makinesi (Londra)
1801 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Vitrinli ilk dükkân (8 Nisan, Londra)
– Elektrik iğneli telgraf (Fransa, 5 Kasım)
1803 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk çocuk kitaplığı (Ocak)
1804 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk demiryolu lokomotifi (6 Şubat)
– Yarışta at binen ilk kadın (25 Ağustos)
1806 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Havadan ilk propaganda (Mayıs)
– İlk kopya kâğıdı (7 Ekim)
– İlk kokteyl
1807 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk yolcu treni
1808 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk sanat eleştirisi (3 Ocak, Examiner gazetesinde, Robert Hunt imzasıyla)
– İlk daktilo
1811 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Nüfusu 1 milyon aşan ilk kent
1812 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk polis dedektifi
– İlk konserve
– İlk pamuk ipliği üretimi
1813 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Gazetede ilk satranç köşesi (Liverpool – Mercury dergisi, Londra)
– İlk buz hokeyi
1814 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk boks kulübü (Pugilistic Club, Londra, 22 Mayıs)
– İlk tarihsel roman (Waverley, Sir Walter Scott, 7 Temmuz)
– İlk buharlı savaş gemisi (Demologs, ABD, 29 Ekim)
1815 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk gaz-metre
– İlk peynir fabrikası (İsviçre)
1816 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Manş’ın buharlı gemiyle ilk aşılışı (17 Mart)
– İlk steteskop
1819 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Atlantik’i aşan ilk buharlı gemi (20 Haziran)
– Metal gövdeli ilk yolcu gemisi
– İlk kantin
– Yenebilir ilk çikolata
1821 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Doğal gazın ilk kullanımı (New York’ta, sokak ışıklarında)
– İlk boks dergisi (The Fancy, Londra)
– Ağız armonikası (Berlin)
1823 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk doğum kontrolü kampanyası (Haziran ayında, Londra’da başladı)
– Konuşan bebek (“Anne, baba” diyebilen bebekler, Paris’te yapıldı.)
1824 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk cankurtaran yeleği (30 Nisan ‘da İskoçyalı kaptan John Franklin yaptı).
– İlk kamuoyu araştırması (24 Temmuz)
– İlk lastik balon
1826 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk doğum kontrolü kitabı (Şubat ayında, Londra’da yayınlandı)
– İlk poşet çay
– Doğadan bir görüntü veren ilk fotoğraf
– İlk gaz sobası
– İdam cezasının kaldırılması
1827 tarihinde gerçekleşen ilkler

– İlk kibrit (7 Nisan)

Kibrit Kibrit her ne kadar Çin''de 6. yüzyıldan Avrupa''da ise 16. yüzyıldan beri kullanılıyor olsa da günümüzde kullanılan sürtme yöntemiyle yanan kibritin icadı 1800''lere dayanır. Bildiğimiz kibriti 1826 yılında İngiliz kimyager John Walker icat etti. Konuyla ilgili ilk çalışmalar 1680''lerde Robert Boyle ve onun asistanı Godfrey Haukweicz tarafından yürütüldü. Boyle deneylerinde fosfor ve sülfür kullandı ancak çabaları başarılı sonuçlanmadı. Walker ise stibnit potasyum klorat reçine ve nişasta karışımının sert bir yüzeye sürtülmesiyle tutuştuğunu keşfetti. Kibritin seri üretimine 1862''de geçildi.

Kibrit Kibrit her ne kadar Çin”de 6. yüzyıldan Avrupa”da ise 16. yüzyıldan beri kullanılıyor olsa da günümüzde kullanılan sürtme yöntemiyle yanan kibritin icadı 1800”lere dayanır. Bildiğimiz kibriti 1826 yılında İngiliz kimyager John Walker icat etti. Konuyla ilgili ilk çalışmalar 1680”lerde Robert Boyle ve onun asistanı Godfrey Haukweicz tarafından yürütüldü. Boyle deneylerinde fosfor ve sülfür kullandı ancak çabaları başarılı sonuçlanmadı. Walker ise stibnit potasyum klorat reçine ve nişasta karışımının sert bir yüzeye sürtülmesiyle tutuştuğunu keşfetti. Kibritin seri üretimine 1862”de geçildi.

1828 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Demiryolunda ilk ölüm
– Kakaonun Avrupa’ya gelişi
1829 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Tam sayfa ilk gazete ilanı (1 Ocak)
– Üniformalı ilk polis birliği (12 Mart)
– İlk otobüs
– Banyolu ilk otel odası (16 Ekim)
– İlk kutlama kartları
1830 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk tren istasyonu (Baltimore, 7 Ocak)
– İlk buharlı itfaiye aracı (Londra, 5 Şubat)
– Buharlı ilk yolcu treni (6 Mayıs)
– İlk çim biçme makinesi üretimi (18 Mayıs)
– Görevde öldürülen ilk polis (29 Haziran)
– Kazada can veren ilk tren yolcusu (15 Eylül)
– Trenle taşınılan ilk posta (11 Kasım)
– İlk kör piyanist (Claude Montal, Paris)

Claude Montal

Claude Montal

– İlk elastik
– İlk amatör tiyatro topluluğu (Cambridge Üniversitesi)
– İlk parafin üretimi (Almanya ve Çekoslovakya’da gerçekleştirildi)
1831 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk askeri tren (30 Haziran)
– Elektrik transformatörü (Michael Faraday, Londra, 29 Ağustos)
– Atlantik’i buhar gücüyle aşan ilk gemi (4 Eylül)
– İlk dişçi koltuğu (Londra)
1832 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk bale giysisi (12 Mart)
– İlk dinamo (Paris, 3 Eylül)
– Tirajı 100 bini aşan ilk gazete (Penny Magazine, Londra).
– İlk spor yazarı (William Trotter Porter, Baltimore Traveller gazetesi)
1833 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Full-time çalışan ilk itfaiye birliği (1 Ocak)
– İlk özel dedektiflik bürosu
1834 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Kendinden yapışkan ilk posta pulu (Ağustos)
– Atsız bir arabanın yol açtığı ilk kaza (John Scott Russel, buharlı arabasıyla İngiltere’de 5 kişiyi ezdi, 29 Temmuz)
– İlk demiryolu sinyalizasyonu
– İlk körler derneği
– İlk poker (Mississippi Nehri üzerinde bir gemide oynandı)
1835 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Gazetede ilk satranç köşesi (Bell’s Life in London, 4 Ocak)
– İlk devlet demiryolu (Belçika, 5 Mayıs)
– İlk elektrik ampulü (25 Temmuz)
– İlk jinekoloji koğuşu (Dublin, Rotunda Hastanesi)
– “Sağdan gidiniz” kuralının ilk uygulanışı (Fransa)
1836 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk özel eğitimli hemşire (Almanya, 20 Ekim)
– İlk satranç dergisi (La Palamede, Paris)
– İlk yataklı vagon
1837 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Körler için ilk dergi (ABD, Ocak)
– İlk elektrik motoru (25 Şubat)
– İlk tren biletleri (İngiltere, Nisan)
– İlk paraşüt kazası (Robert Cocking’in ölümü, İngiltere, 24 Temmuz)
– İlk yüzme yarışı (6 Ağustos, Londra)
– İlk galvanize demir (25 Ağustos, Londra)
– İlk kadınlar koleji (8 Kasım)
– İlk haber ajansı (Agence Havas, Paris)
1838 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Mors alfabesinin geliştirilmesi (New Jersey, ABD, 8 Ocak)
– İlk. hazır zarf (1 Kasım)
1839 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Ay’ın ilk fotoğrafı (Louis Daguerre, Paris, 2 Ocak)
– İlk fotoğraf sergisi (Paris, 24 Haziran)
– İlk istasyon oteli (Eylül)
– İlk vulkanize kauçuk (Charles Goodyear, ABD, Aralık)
– Yapay ışıkla ilk fotoğraf (Londra, Aralık)
– İlk metal gövdeli savaş gemisi
– İlk elektrikli lokomotif
– İlk bisiklet
– İlk mikrofilm
– İlk yapay gübre
1840 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk dişçilik okulu (İngiltere, 1 Şubat)
– İlk fotoğraf stüdyosu (4 Mart)
– İlk pul koleksiyoncusu
– Trenlerde ilk grup ve öğrenci indirimi
– İlk müzik-hol
– İlk fotoğrafçılık derneği
– Kayakla ilk yüksek atlayış (Norveç)
– Saksofon (Belçikalı Adolphe Sax buldu)
– İlk çıplak fotoğraf (Paris’te, N.P. Lerebouis çekti)
1841 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk dedektif öyküsü
– Üç boyutlu ilk fotoğraf
– İlk sıkmalı tüp
– İlk ekspres tren seferi
– Elektrikli ilk sokak lambası
– İlk futbol kulübü
1842 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk anestezi (30 Mart)
– İlk çamaşırhane
– İlk tam sayfa resimli gazete ilanı (10 Temmuz)
1843 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Tiyatroda ilk matine (New York, 25 Aralık)
– İlk kayak yarışması (Trömso, Norveç)
– İlk sabun tozu
– Üretilen ilk sigara
– İlk kadın fotoğrafçı
1844 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk basın telgrafı
– Hotelde ilk balayı dairesi
– İlk air condition
1845 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk havalı (pnömatik) lastik (10 Aralık)
– İlk eronatik dergisi (The Bolloon, Londra)
– İlk reklam takvimi (New York’ta Auburn Sigorta Şirketi bastırdı)
– İlk kabartma tozu
1846 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk sahra gazetesi (6 Haziran)
– İlk beyzbol maçı (New Jersey, 19 Haziran, Nine-Knickerbocker)
– İlk dergi fotoğrafı (Haziran)
– İlk haki üniforma
– İlk savaş fotoğrafı
1847 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Çift katlı otobüs (Nisan)
– İlk komünist partisi (1 Haziran)
– İlk fotoğraf dergisi (Le Daguerrotype, Paris)
– Bağımsızlığını kazanan ilk Afrika ülkesi (Liberya, 26 Temmuz)
– İlk taksimetre (Londra)
1848 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk medyumlar (31 Mart)
– İlk beyaz olmayan parlamenter (22 Ağustos)
– Gazetede ilk hava raporu (31 Ağustos)
– İlk çiklet
– İlk model uçak
– İlk emniyet kemeri
1849 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk kadın doktor
– İlk uluslararası yat yarışı (Bermuda, 8 Mayıs)
– İlk kaza sigortası
– İlk telefon
– İlk satranç turnuvası
– İlk kuru temizleme
1850 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk resimli posta pulu (1 Ocak)
– İlk tren feribotu (7 Şubat)
– İlk blucin
– İlk soğutma tesisi

1851 tarihinde gerçekleşen ilkler

– Uluslararası sergi (1 Mayıs, Londra)
– İlk kokteyl salonu
– İlk dondurma fabrikası
– Ev tipi ilk dikiş makinesi
– İlk oftalmoskop
1852 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk erkekler genel tuvaleti (2 Şubat)
– İlk bayanlar genel tuvaleti (11 Şubat)
– İlk yivli ağızlı şişe (F. Joseph Beltzung, Fransa, 15 Nisan)
– Elektrikli ilk alarm sistemi (ABD, 28 Nisan)
– İlk hava gemisi
– İlk akordeon (M. Bouton, Paris)
– İlk işçi kulübü
– İlk pul albümü
– İlk model (Bayan Marie Worth)
1853 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk akvaryum (21 Mayıs, Londra Hayvanat Bahçesi)
– Otelde ilk bayan garson
– İlk cips
– İlk deri altı şırınga (Fransız Charles Gabriel Pravaz buldu)
1854 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Kenarları tırtıllı ilk posta pulu
– İlk bebek yarışması (14 Ekim)
– İlk su yumuşatma tesisleri (İngiltere)
– İlk parafin lambası
1855 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk kompütür
– İlk sismograf (Deprem kayıt aygıtı, İtalyan Luigi Palmici tarafından bulundu)
1856 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk yapay solunum (Londra, 12 Nisan, St. George’sHastanesi)
– İlk sekiz saat çalışma hakkı (21 Mayıs’ta Avustralya’da tanındı)
– İlk dedektif romanı
– İlk sualtı fotoğrafı
1857 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Jokerli ilk oyun kâğıdı
– Körler için ilk kitaplık
1858 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Uluslararası ilk yüzme yarışması (9 Şubat, Melbourne)
– Elektrikli ilk hırsız alarmı
– İlk çelik gemi
– Ucu silgili ilk kurşunkalem
– İlk parmak izleri
– İlk tonik
– Havadan ilk fotoğraf
– Elektrikle çalışan ilk deniz feneri

– Asfaltlanan ilk cadde (Paris)
– Sigara içen ilk kadın
– İlk evcil kuş yarışması
– İlk menajerlik bürosu
1859 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk moda dergisi (Ocak)
– İlk işçi partisi (22 Mart)
– İlk köpek yarışması
– Elektriğin, evde ilk kullanımı (Temmuz)
– İlk işçi milletvekili

– İlk Pulmann vagon
– İlk trapez gösterisi
– İlk gezici kitaplık
– İlk çocuk bahçesi
1860 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk güneş tutulması resmi (8 Temmuz, ispanya, Fr. Secchi çekti)
– İçten patlamalı motor üretimi
– İlk Dry Martini
1861 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk fırtına uyarısı

– İlk renkli fotoğraf
– İlk hava tahmini
– İlk posta kartı
1862 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk pul kataloğu
– İlk otomobil
– İlk pul dergisi
– İlk termoplastik
– İlk yaya geçidi
1863 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk metro (10 Ocak)
– İlk faksimile (16 Şubat)
– Uluslararası ilk Kızılhaç Örgütü (17 Şubat)
– İlk atletizm kulübü (Haziran)
– İlk ağır siklet boks şampiyonası (8 Aralık’ta İngiliz Tom King, ABD’li John C. Heenan’ı yendi)
– İlk restoran-vagon
– İlk petrol tankeri

– İlk hastane treni

– İlk dinamit
1864 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Denizaltı tarafından batırılan ilk gemi (17 Şubat)
– İlk etsuyu özü
– İlk motorlu tekne
– İlk polis kaskı
– İlk balina gemisi
1865 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk hız limiti (5 Temmuz)
– İlk kadın doktor (28 Eylül)
– İlk petrol boru hattı (Ekim)
– İlk cep çakmağı (7 Kasım)
– İlk pul müzayedesi (29 Aralık, Paris)
– İlk hediye kuponu
1866 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk kadın dişçi (21 Şubat)
– İlk çelik köprü (Paris)
1867 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Mikropsuz ortamda yapılan ilk ameliyat (17 Haziran, İskoçya)
– Manş’ı kanoyla ilk geçiş (19 Ağustos)
– Parlamento seçimlerinde oy veren ilk kadın (26 Kasım)
– Otomatik satış makinesi
1868 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Kadınlararası ilk bisiklet yarışı (Fransa, 1 Kasım)
– İlk kapalı salon atletizm yarışmaları (11 Kasım)
– İlk trafik lambası (10 Aralık)
– İlk resimli çikolata kutusu
– İlk torpido
– İlk holding (Pennsylvania Co.)
– İlk futbol turnuvası (İngiltere)
1869 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Uluslararası ilk bisiklet yarışı (6 Mart, Londra)
– İlk krematör (10 Mart)
– İlk bisiklet dergisi (La Velocipede Illustre, Paris, 19 Haziran)
– İlk margarin (15 Temmuz)
1870 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk kadın borsa bankeri (19 Ocak)
– İlk tüp geçit (2 Ağustos)
– İlk daktilo üretimi (Ekim)
– Tümüyle metal gövdeli ilk bisiklet
1871 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk yarım ton fotoğraf (Mayıs)
– İlk postayla sipariş servisi (15 Eylül)
– İlk kadınlar kulübü
– Sirkte ilk güvenlik ağı
– İlk rüzgâr tüneli
1872 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk ulusal park (Yellowstone, 1 Mart)
– İlk futbol kupa finali (Londra, 16 Mart, Wanderers: 1—Royal Engineers: 0)
– Resimli ilk posta kartı
– Yehova Şahitleri’nin çıkışı
1873 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk cep sözlüğü
– İlk gazete fotoğrafı (2 Aralık)
– İlk daktilo mağazası
1874 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Fidye için kaçırılan ilk çocuk (Charley Ross, 1 Temmuz, ABD)
– İlk DDT (1 Ağustos, Fransa)
– İlk yaz okulu (New York, 4 Ağustos)
– İlk bayan bisikleti
1875 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk silahsızlanma kampanyası (Barış Derneği, Liverpool, 23 Ocak)
– Manş’ın yüzülerek ilk geçilişi (24-25
– Ağustos, Matthews Webb, 22 saat)
– Elektrikle aydınlatılan ilk fabrika (Almanya)
– İlk telif ajansı
– İlk daktilo memuresi
– Elektrikle aydınlatılan ilk istasyon (Gare du Nord, Paris)
1876 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk krematoryum (22 Ocak)
– Atlantik’i tek kolla yüzme (Alfred Johnson, 11 Ağustos, 57 gün)
– İlk cinsel eğitim
1877 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Uzun mesafeli ilk telefon görüşmesi (292 Km, 3 Nisan)
– İlk telefon santralı (17 Mayıs)
– İlk torpido bot (HMS Lightning, Mayıs, İngiltere)
– İlk fonograf (6 Aralık)
– Savaşta ilk telefon kullanımı (Hindistan)
– İlk daktilo kursu
– Kızılay Derneği’nin kuruluşu (Türkiye)
1878 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Torpidoyla batırılan ilk gemi (25 Ocak, Batum ‘da Türk gemisi)
– İlk full-time santral görevlisi (28 Ocak)
– İlk fonograf üretimi (24 Nisan)
– İlk donmuş et (Le Havre’dan Buenos
– Aires’e gönderildi, 7 Mayıs)
– Kadın santral görevlisi
– Esperanto’nun çıkışı (17 Aralık)
– Kadın polisiye yazarı
1879 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk karavan tatili (29 Ocak)
– İlk mağazalar zinciri (22 Şubat)
– Sakarin (27 Şubat’ta Baltimore’da, Johns Hopkins Üniversitesi’nde Constantine Fahlberg ve Prof. Ira Remsen – tarafından bulundu)
– Asansör takılan ilk işhanı (Eylül)
– Telefonlara numara verilmesi
1880 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk radyo-telefon
– Telefonla cepheden haber veren ilk savaş muhabiri (19 Nisan)
– Elektrikli asansör
– Minyatür elektrik motoru
– Erkek kol saati
1881 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk sosyalist parti (8 Haziran, İngiltere)
– Madenci lambası (8 Haziran, İngiltere)
– Stereofonik ses sistemi (30 Ağustos, Fransa)
– Elektrik santralı (1 Ekim)
– İlk hidrolik ekskavatör
1882
– Yeraltı telefon kablosu (16 Nisan, ABD)
– İlk troleybüs (27 Nisan, Berlin)
– Elektrikli ütü (6 Haziran, New York)
– Elektrik mühendisliği okulu (1 Temmuz, Londra)
– Elektrikle aydınlatılan ilk Noel ağacı (Aralık)
– Elektrikli vantilatör
– Donanma eğitim gemisi (George Stage, Danimarka)
– Judo (Tokyo’da, Kadokan Enstitüsü’nde, Dr. Jogoro Kano geliştirdi)
1883 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk benzinli otomobil
– İlk polis koleji (Paris)
– İlk buji (Paris)
1884 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk reklam yarışması (Mart, ABD)
– İlk lokal anestezi (15 Eylül)
– Jetonlu tartı makinesi (13 Aralık)
– Buhar türbini
– İlk mikrofilm kitaplığı (Paris)
1885 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk apandis ameliyatı 4 Ocak)
– İlk profesyonel futbol ligi (İngiltere, 20 Haziran)
– Eldivenle yapılan ilk ağır siklet dünya boks şampiyonluğu maçı (29 Ağustos,
Cincinnati, John L. Sullivan “ABD”, ile Dominick McCaffery’yi “ABD” yendi)
– İlk self-servis kafeterya (4 Eylül, New York)
– İlk benzin pompası (5 Eylül)
– İlk motosiklet (W Kasım)
– İlk güneş gözlüğü (Philadelphia)
1886 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk Coca Cola (29 Mart, ABD)
– İlk benzin motorlu tekne (Ağustos)
– İlk kadın yontusu (11 Ekim)
– Briçin çıkışı
– Torpido yüklü denizaltı
– Otomatik bilet makinesi
1887 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Başkentler arasında ilk telefon bağlantısı (Paris-Brüksel, 24 Şubat)
– İlk kadın belediye başkanı (17 Mart)
– İlk motor yarışı (20 Nisan)
– İlk hatıra pulu (Temmuz)
– İlk reklam fotoğrafı (11 Kasım)
– İlk sosyalist parlamenter
– İlk elektrokardiyogram
– İlk elektrikli ısıtıcı
– İlk Esperanto metin
– İlk kontakt lens
1888 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk toplama makinesi (Ocak)
– Politik karikatür yayınlanması (2 Şubat)
– Havalı bisiklet lastiği (28 Şubat)
– İlk haber fotoğrafı (10 Mart, Illustrated London Nevs)
– Otomobil üretimi (16 Mart)
– Yuvarlak plak çalabilen pikap (16 Mayıs)
– İlk güzellik yarışması (19 Eylül)
– İlk sinema filmi (Ekim)
– İlk foto-finiş aygıtı (New Jersey)
– İlk otobüs
– İlk motor bayii
1889 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk motorlu araç vergisi (1 Ocak)
– Bilgi işleyebilen ilk kompütür (8 Ocak)
– Havalı lastikli ilk yarış bisikleti (Belfast, 18 Mayıs)
– Esperanto gazete (Nuremberg, 1 Eylül)
– İlk müzik kutusu (23 Kasım)
– Yaratıcı reklam ajansı
– İlk benzinli traktör
– İlk elektrikli fırın
– İlk açlık grevi
– İlk bulaşık makinesi
– İlk jetonlu telefon
– Elektrikli ilk dikiş makinesi
1890 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Futbolda ilk kale ağları (İngiltere, 1 Ocak)
– İlk elektrikli sandalye (6 Ağustos)
– İlk elektrikli metro (4 Kasım)
– İlk epidiyaskop
1891 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk emekli maaşı (1 Ocak)
– İlk plak dergisi (Phonogram, ABD, 1 Ocak)
– İlk telefon link hattı (Londra-Paris, 1 Nisan)
– İlk pul makinesi (Mayıs)
– İlk moda fotoğrafı (4 Kasım)
– İlk küvöz
– İlk plak katalogu
– İlk diş macunu tüpü
1892 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk basketbol kuralları (15 Ocak)
– Poliste ilk parmak izi bürosu (31 Mart)
– İlk otomatik telefon görüşmesi (3 Kasım)
– Futbolda ilk büyük transfer (Aston
– Villa, Willie Groves için 100 sterlin ödedi)
– İlk psiko-analiz (Sigmund Freud, Viyana’da yaptı)
– İlk seyyar banka (Yeni Zelanda)
– İlk termos (İngiltere)
– İlk kadın sürücü
1893 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk film stüdyosu (1 Şubat)
– İlk yakın çekim (2 Şubat)
– Hızı saatte 100 mili aşan ilk tren (9
– Mayıs, Sirakuza, 102.8 m/s)
– İlk dizel motoru (10 Ağustos)
– İlk park yasakları (14 Ağustos)
– İlk plakalar (14 Ağustos)
– İlk ehliyet (14 Ağustos)
– İlk destroyer (28 Ekim)
– İlk renkli gazete ilavesi (19 Kasım)
– İlk fermuar
1894 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk striptiz (13 Mart)
– Sinema filmlerinin ilk ticari gösterimi (14 Nisan)
– İlk spor filmi (14 Haziran)
– Denizaşırı ilk futbol deplasmanı (Sunderland FC, ABD’ye gitti)
1895 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Soyluluk unvanı alan ilk tiyatrocu (24
Mayıs)
– İlk benzinli motor yarışı (11 Haziran)
– İlk haber filmi (20 Haziran)
– İlk film aktörü (28 Ağustos)
– İlk komedi filmi (28 Aralık)
– X ışınlarının tıpta ilk kullanımı (Viyana, 28 Aralık)
– İlk servis istasyonu
– Otomobil kullanan ilk doktor
– İlk kadın futbol kulübü (İngiltere)
– İlk voleybol (ABD)
1896 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Aşırı hızdan ceza yiyen ilk sürücü (28 Ocak)
– İlk ışın tedavisi (Chicago, 29 Ocak)
– İlk kiralık araba (Ocak)
– İlk modern olimpiyatlar (Atina, 6 Nisan)
– Sinemada ilk öpüşme sahnesi
– İlk sinema (26 Haziran)
– İlk araba hırsızlığı (9 Haziran)
– İlk otomobil kazası (17 Ağustos)
– İlk kalp ameliyatı (9 Eylül)
– İlk motosiklet yarışı (20 Eylül)
– İlk otomobil sigortası (2 Kasım)
– İlk film dergisi (Phonoscope, New York, 15 Kasım)
– Yapay ışık kullanılan ilk stüdyo (Kasım)
– İlk radyo (12 Aralık)
– İlk taksi
– İlk IQ testi
– İlk numara kadranlı telefon
1897 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Geniş ekranlı ilk film (17 Mart)
– İlk röntgen filmi (Glascow’da Dr. Macintyre, bir kurbağanın dizini çekti.)
– Filme alınan ilk savaş (Türk-Yunan Savaşı, Nisan)
– İlk taksimetre (Mayıs)
– İlk reklam filmi (5 Ağustos)
– İlk sarhoş sürücü (10 Eylül)
– İlk radyo istasyonu (Kasım)
– İlk kiralık kostümcü
– İlk plak kayıt stüdyosu
– İlk portatif daktilo
1898 tarihinde gerçekleşen ilkler
– Öldürülen ilk şoför (12 Şubat)
– İlk tampon (21 Mayıs)
– Ehliyet alan ilk kadın (Mayıs)
– Dikenli telden çitler
– İlk posta kamyoneti (17 Haziran)
– İlk kadın mimar
– İlk profesyonel basketbol ligi (ABD)
– İlk hoparlör
– İlk masatenisi
– İlk ağır çekim film
– İlk Pepsi-Cola
1899 tarihinde gerçekleşen ilkler
– İlk motosiklet kazası (11 Şubat)
– İlk radyo imdat çağrısı (17 Mart)
– Orduda motosikletlerin ilk kullanımı (30 Mart)
– İlk aspirin üretimi (Mayıs)
– İlk yürüyen merdiven (9 Haziran)
– İlk garaj
– İlk polis köpeği
– İlk periskop

Kaynak : dunyaninilkleri.com

14. !f İstanbul’da Ödüller Brezilya ve Suriye’nin!

14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, dün gece NuPera’da yapılan ödül töreniyle sona erdi.

14-f-istanbul

!f İstanbul’un 2015 ödülleri belli oldu! Bu yıl sekizincisi düzenlenen Keş!f Yarışması’nın kazananı Brezilya’dan “August Winds/Ağustos Esintisi”yle Gabriel Mascaro olurken, Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması’nın birincisi Suriye ve Fransa ortak yapımı “Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi” seçildi. Türkiye’den Kısalar İzleyici Ödülü ise Orhan İnce’nin yönettiği Adem Başaran’ın oldu!

if

Selen Uçer’in sunuculuğunu yaptığı gecede Keş!f Yarışması Ödülleri, Aşk & Başka Bi’ Dünya ve Türkiye’den Kısalar İzleyici Ödülleri sahiplerini buldu.

Keş!f Ödülü Brezilyalı yönetmenin

August Winds 3

Sinema dünyasından usta isimlerin “sinemada cesur hikâye anlatımı ve biçimsel arayış” kriterlerini gözeterek, en çok “İlham Veren Yönetmen”i seçtikleri Uluslararası Keş!f Yarışması’nda bu yıl ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Fransa, Hollanda, Irak, İsrail,Yunanistan, Türkiye ve Ukrayna’dan toplam 9 film, 15.000 dolar para ödüllü Keş!f Ödülü için jüri karşısındaydı.

Mehmet Kurtuluş, Lila Yacoub, Matias Piñeiro, Grant Gee ve Signe Byrge Sørense’den kurulu Keş!f Jürisi, Brezilya yapımı “August Winds/Ağustos Esintisi”nin yönetmeni Gabriel Mascaro’yu “yılın ilham veren yönetmeni” seçti. Jüri adına ödül gerekçesini okuyan Lila Yacoub ve Mehmet Kurtuluş; “Keşif Ödülü’nü, derinliğinin kaynağını basitliğinde bulan bir filme veriyoruz. Dünyanın ücra bir köşesinde günlük yaşamı gösteren film, her şeyden önce, manyetik görüntüler ve punk sesler aracılığıyla nefes alma hissi yaratmayı başarıyor. Filmin, durgunluk ve değişim üzerinde bir ritm oluşturan kaşifliğinin, bizlerde yarattığı sürpriz hissi günlerdir yerini koruyor. Bir başka ilham veren yönü ince tonu olan filmin en büyük gücü ise, yaşayanlar ve ölüler arasındaki tansiyonu ve belirsizlikleri sıradışı bir başarıyla yakalayan, o kara alt akıntıyı yaratmış olması. Bu yıl Keş!f Ödülü, Gabriel Mascaro’nun Ağustos Esintisi filmine gidiyor” dedi.

SİYAD’ın seçimi Ghobadi’den yana oldu

Aslı Daldal, Esin Küçüktepepınar ve Metin Gönen’den oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin seçimi ise Irak Kürdistanı yapımı “Mardan”ın yönetmeni Batin Ghobadi’den yana oldu.

SİYAD jürisi adına gerekçeyi okuyan Esin Küçüktepepınar ve Metin Gönen şunları söyledi: “SİYAD jürisi olarak, bir yandan Kürdistan’ın coşku uyandıran coğrafyası ile epik bir kurgusal evren yaratıp, diğer yandan geçmişin travmalarıyla şekillenen trajik bir yerel hikâye ile Kürt halkının nezdinde tüm Orta Doğu halklarının acılı tarihini sinematografik bir yaratıcılıkla anlatırken, sadece acı ve mağduriyet ifade etmek yerine bu çılgın topraklarda öncelikle kendi aidiyetine, kendi geçmişine, kendi halkının var oluşuna eleştirel ve yaratıcı bir sine-gözle bakarak içinde bulunduğumuz durumu düşünerek öznel bir özgürleşmeye seyircinin kendisini de davet eden evrensel bir sinematografik sesleniş olduğu için SİYAD Ödülü’nü Batin Ghobadi’nin “Mardan” filmine veriyoruz.”

Yılın en yaratıcı müdahalesi Suriye filmine

!f İstanbul’un geçen yıl başlattığı ve aktivist filmlerin yarıştığı 10 bin dolar değerindeki Aşk & Başka Bi’ Dünya Ödülü için ise ABD, Danimarka, Fransa, Hindistan, İrlanda, Kanada,Kolombiya, Norveç, Polonya, Rusya, Suriye ve Ukrayna’dan toplam 8 film yarıştı. Arsinée Khanjian, Marie Olesen ve Pınar Selek’ten oluşan jüri, “yılın en yaratıcı müdahalesi” olarak; Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed’in, Suriye’de yaşayan Kürt yönetmen Wiam SimavBedirxan’ın internet yoluyla gizlice gönderdiği görüntülerle birlikte yönettikleri, Suriye veFransa ortak yapımı “Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi”ni seçti.

Jüri adına gerekçeyi okuyan Arsinée Khanjian, şunları söyledi: “Festivalin yarışma için belirlediği misyonun ışığında, biz Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması jürisi olarak dünyanın acı çektiğini ve sivil halkların olumlu değişime katkı sağlama sorumluluğunu taşıdığına inanıyoruz. Bu film bizi baskı, işkence, şiddet, çaresizlik ve ölümle yüz yüze getirdi. Cüretkâr ve yüksek sesli; ancak şiirsel, samimi; ve kişisel ancak kolektif. Film, hem insanların özgürlük savaşının hem de devletlerin güç ve zorbalıklarını koruma adına kendi halklarına hizmet etmeyi ve halklarını korumayı ihmal etmelerinin zamandan bağımsız bir anlatımı. Film, biz jüri üyelerini tam anlamıyla sersemletti. Filmin oluştuğu 1001 fotoğraf ve video vahşilikleriyle, doğal olarak, bizi de can evimizden vurdu. Ama aynı zamanda bize yıkımı nasıl algıladığımızı sorgulattı ve dünyada yaşanan acıyı ve umudu nasıl aradığımızı bir kez daha hatırlattı. Görülen ve söylenen her şey ile bu film gerçek bir sinema eseri; sinemanın tüm araç ve yöntemlerini en iyi ve yaratıcı şekilde kullanıyor ve keşfediyor. Kullanılan her sözcük, ses ve görüntü bu hünerli eserin bütünlüğünü tanımlamak için önemli parçalar. Ossama Mohammed ve Wiam Simav Bedirxan’ın yönettiği Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi, sürgün edilmenin ve kuşatılmanın perişanlığını yakalanabilecek en evrensel dille anlatıyor.”

Kısa izleyicisi Adem Başaran’ı seçti

Gecede ayrıca, 1890 sponsorluğunda düzenlenen Türkiye’den Kısalar bölümü kapsamında verilen İzleyici Ödülleri’nin sahipleri de belli oldu. 18 kısanın gösterildiği bölümde en iyi kısa Orhan İnce’nin yönettiği Adem Başaran seçilirken, Nehir Tuna’nın kısası Basur ikinciliği, Muhammet Beyazdağ’ın Çirok/Hikâye adlı kısa belgeseli de üçüncülüğü aldı. 2012’de “Ali Ata Bak” adlı kısasıyla da aynı ödülü almış olan İnce, !fİstanbul’un konuğu olarak yurt dışındaki bir festivale konuk olma hakkı kazandı.

Şimdi sıra Ankara ve İzmir’de!

12-22 Şubat tarihlerinde gerçekleşen !f İstanbul bu sene de dünyanın dört bir yanından ödüllü bağımsızlar ve ustaların son filmleri Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturdu. Bu yıl 42 ülkeden 115 filmin gösterildiği festivali 80 bin kişi izledi. Festival, 26 Şubat’ta Ankarave İzmir’e doğru yola çıkacak ve 1 Mart’ta sona erecek.