“16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh” sergisi, Avusturya’nın baÅŸkenti Viyana’da sanatseverlerle buluÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanlığının himayesinde gerçekleÅŸen ve Anadolu Ajansı’nın  global iletiÅŸim ortağı olduÄŸu “16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh” sergisi, Avusturya’nın baÅŸkenti Viyana’da sanatseverlerle buluÅŸtu.
İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları DerneÄŸi (İKASD) tarafından projelendirilen sergi, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nün ev sahipliÄŸinde, Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Açılış töreninde mimar Sinan Genim, “Matrakçı Nasuh ve Haritaları” konulu kısa bir konferans verdi. Matrakçı Nasuh’un asıl isminin “Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavi” olduÄŸunu belirten Genim, Nasuh’un Enderun’da yetiÅŸtiÄŸini ve BoÅŸnak asıllı minyatürcü, hattat, tarihçi ve matematikçi olduÄŸunu anlattı. Nasuh’un genç yaÅŸta yazdığı matematik kitabı ile dikkat çektiÄŸini vurgulayan Genim, Kanuni Sultan Süleyman’ın seferlerine katılarak gittiÄŸi yerlerde kale ve sarayların minyatürünü yaptığını ve 70 yaşında vefat ettiÄŸini aktardı.
Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut ise 16. yüzyıl dahisi Matrakçı Nasuh’un eserlerinin Avrupa’nın kültür baÅŸkenti Viyana’da sergilemekten onur duyduÄŸunu söyledi.
Küratör Beste Gürsu ise Türkiye’nin kültür ve sanatını uluslararası platformlara taşıyacak kapsamlı bir proje gerçekleÅŸtirdiklerini ve bu projeyi 12 kadın sanatçının Nasuh’un eserlerinden esinlenerek hazırladıklarını ifade etti. Projenin ilk sergisini Nasuh’un doÄŸduÄŸu Bosna’da baÅŸlattıklarını kaydeden Gürsu, 2016 sonunda “Matrakçı Nasuh” belgeselinin vizyona gireceÄŸini aktardı.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş de Matrakçı Nasuh’un hem sanatçı hem de bilim adamı olduÄŸunu belirterek, “Matrakçı Nasuh, Osmanlı döneminde yetiÅŸmiÅŸ ve çaÄŸdaÅŸ sanatçılara ilham kaynağı olmuÅŸ ve dünya kültür mirasına önemli katkılar saÄŸlamıştır” dedi.