Nezhat-Amiri

İran’da tabuları yıkan orkestra şefi: Nezhat Amiri

İran’ın ilk ve tek kadın orkestra şefi olma özelliğini elinde bulunduran Nezhat Amiri, tabuları yıkmaya devam ediyor.

İran’da kadın müzisyenlere yönelik yasaklamaların ve kısıtlamaların olduğu bilinen bir gerçek. Buna rağmen İran’ın ilk ve tek kadın orkestra şefi olan Nezhat Amiri,  İran’ın başkenti Tahran’daki Vahdat Oditoryumu’nda gösteri sundu.

Yaptığı açıklama ile “Umudunuz olduğu için yaşıyorsunuz” diyen Nezhat Amiri, 38 yıllık kariyeri boyunca birçok zorlukla karşılaştığını belirtti.

İran’ın ilk ve tek kadın orkestra şefi Nezhat Amiri, devlet televizyonunun müzik enstrümanı göstermeyi tabu olarak gördüğü, kadınların yalnız bir şekilde şarkı söylemesine izin verilmediği ve kadın müzisyenlerin taşrada sahneye çıkmasına engel olunduğu ülkesinde 71 kişiden oluşan orkestrayı yönetti.

Her yıl düzenlenen Fajr Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilen gösteride 55 müzisyen ve 16 koro üyesi bir araya geldi.

Ekibin neredeyse yarısının kadın olduğu gösteri, iki saat sürdü ve Fars klasik müziğinin usta isimlerinden üç parçaya yer verildi.

Bu parçalardan biri, efsanevi besteci Morteza Hannaneh’nin bir eseriydi.

Ne orkestra üyeleri ne de Amari, gösteriye hazırlandıkları altı ay boyunca ise ücret almadı.

İran’da bir ilk

Vahdat Oditoryumu’nda Nezhat Amiri’nin şefliğinde sahneye çıkan Naghmeh-Baran (Yağmur melodisi) müzik topluluğu, aynı zamanda başkent Tahran’da bir ilkin gerçekleşmesine neden oldu.

Nezhat Amiri, Vahdat sahnesinde performans sergileyen ilk kadın orkestra şefi olarak tarihe adını yazdırdı.

Reform yanlısı Ghonoon gazetesi, Amiri’nin bir fotoğrafını; yapılan röportajdan bir kesit olan “Bir inşaat işçisi kadar para kazanmıyorum” başlığıyla kapakta yayımladı.

‘Umudunuz olduğu için yaşıyorsunuz’

Tahran’daki en prestijli Vahdat Oditoryumu’nda konser salonunda gösteri sunan Amiri, 38 yıldır sürdürdüğü kariyerinde karşılaştığı zorlukları Guardian’a anlattı.

“En başından beri akıntıya karşı yüzdüm. Fark edilmedim; toplum yeteneklerimi geliştirmek için hiçbir efor sarf etmedi ve egemen düzen bana sırtını döndü” diyen Amiri, “Ancak hala yapıyorum. Hala yollar olduğunu ve olacağını gösteriyorum” diye konuştu.

Amiri, İran’da kadın müzisyen olmanın zorlukları olduğunu kaydederek, sanat alanındaki sorunların daha geniş bir zemine yayıldığına değindi.

Zorluklara rağmen ‘umudun sembolü’ olmak istediğini belirten Amiri, son olarak şöyle konuştu:

“Umudunuz olduğu için yaşıyorsunuz. Bazen yenilgiye uğrayacağınızı bilirsiniz, ancak yine de çaba gösterirsiniz. Denemeniz gerektiğini bilirsiniz. Kafam kırılmıştı, ancak onu sardım ve tekrar ayağa kalktım, hem de yüzlerce kez.”

komur-tozu-manset

Kömür Tozunu Sanata Dönüştürüyorlar

Kömüz tozundan yaptıkları resim ve portreler ile büyük beğeni toplayan İranlı resim sanatçısı Sahel ve Azedeh Zoghi isimli kız kardeşler, Trabzonlular ile buluştu.

Trabzon’da bulunan bir Alışveriş Merkezi’nde kömür tozundan yaptıkları resimleri sergiledikleri bir sergi açan İranlı kardeşler, Trabzon halkından tam not aldı.

Kömür tozundan resim yapma sanatının İran’da var olduğunu belirten Sahel Zoghi, diğer ülkelerde de yaygınlaştırmak istedikleri için Trabzon’a geldiklerini dile getirdi. Ayrıca kömür tozundan resim yapma sanatının karakalem ile resim yapma sanatıyla karıştırılmaması gerektiğini belirten Sahel Zoghi, Kömür tozundan resim yaparken karakalem değil, fırça kullanıldığının altını çizdi.


Zoghi, hobi olarak başladığı ressamlığı 20 yıldır sürdürdüğünü belirterek “20 yıldan beri resim işleriyle uğraşıyorum. Son 4-5 yıldan beri de kömür tozundan resim yapıyorum. Bu çalışma karakalem çalışması değil, dolayısıyla bu işi kömürle yapmaya çalışıyorum. Bu sanatı İran haricinde diğer ülkelere yaymaya çalışacağım. Asıl hedefim bu. Sanatımı İran dışına taşımak için aslında Türkiye’ye geldim, şu anda burada ikamet aldım burada duruyorum. Bundan sonra Trabzon’da bu tekniği geliştirmeye gayret göstereceğim. İki üniversite okudum. Hobi olarak başladım 20 yıldır da ressamlık yapıyorum” dedi.

“İran’da bayanların resim sergisi açması çok zor”


İran’da sergi açamadıklarını kaydeden Zoghi, “İran’da eğitim kurslarımız vardı ancak sergi şeklinde yapamıyorduk. Çünkü İran’da kadınların bu işi çok serbest bir şekilde yapması çok zor neredeyse imkansız. O nedenle yaklaşık 2 aydır buradayız. İlk kez Trabzon’da böyle bir sergi açtık” diye konuştu.

Kömür sanatının daha iyi anlaşılması için Türkiye’deki ünlü yüzlerin resimlerini yaptığını belirten Zoghi, bu nedenle Kıvanç Tatlıtuğ’un resmini tercih ettiğini ifade ederek, “Özellikle Türkiye’de tanınan bir yüzün çizimini yaptım. Nedeni ise herkesin yakından tanıdığı bu ismin, yüz ifadelerini çok net bir şekilde gösterebilmek için bunu yaptım. Dolayısıyla Kıvanç, Türk halkı arasında sevilen bir sanatçı olduğundan bunu yaptım. Şu anki projemde ise Atatürk’ü çizmeyi planlıyorum. En yakın zamanda inşallah onu da tamamlayacağım. Amacım, Türkiye’de tanınan ve bilenen insanları kömür sanatıyla ne kadar güzel çizildiğini göstermek. Diğer tablolarımda ise yağlı boya, kara kalem, aynı zamanda tükenmez kalem de kullandım. Bir tabloyu yaklaşık 2 haftada bitiriyoruz, daha küçüklerini ise bir iki günde bitiriyoruz. Trabzon’da iki ay içerisinde 20 yakın portre, bir tane de yağlı boya tablosu yaptım. Bunları gelen vatandaşlara satıyoruz. Sipariş veren olursa da yapıyoruz” diye konuştu.

Ülkesinde yaşanan iç karışıklıkla ilgili de konuşan Zoghi, “Bir İran’lı olarak İran’lı gençlerin geleceğini kaygıyla izliyorum. Büyüklerden, ülkenin sorumlularından şunu bekliyorum. Gençleri iyi düşünsünler. İran’ın en büyük sorunu ekonomik sorun. Şu andaki olayların sebebinin ekonomik olduğunu düşünüyorum. Bir sanatçı olarak siyasi görüşümün çok fazla önemi olmadığını düşünüyorum. Fakat bir an evvel bu durumların durmasını ve İran’ın yüksek mertebelere varmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

tiyatro-kursu

Uluslararası Bursa Tiyatro Festivali Başladı

tiyatro-kursuBursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve ASSITEJ Türkiye Merkezi tarafından bu sene 21’incisi düzenlenen “Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali”, ‘Moliere Efendi’ adlı tiyatro gösterimiyle başladı.
Türkiye’nin en büyük ve en geniş çaplı sahne sanatları festivali olan 21. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 7-22 Ekim tarihleri arasında Türkiye, Meksika, Uruguay, Çek Cumhuriyeti, İran, Rusya, Estonya,Yunanistan ve İtalya’dan olmak üzere toplam 9 ülkeden 24 ekibin iştirakiyle başladı. 17 ilçede yapılacak olan festival kapsamında 28 sahnede 70 gösteri sahneleyecek. 10 atölye çalışmasının yapılacağı festivalin, 10 binin üzerinde çocuk ve gence ulaştırılması hedefleniyor. Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda yapılan açılış törenine, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, BKSTV Başkanvekili Mehmet Erbak, Assitej Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tülin Sağlam, Büyükşehir Belediyesi eski dönem başkanı Ekrem Barışık, öğrenciler ve yabancı davetliler katıldı.
Başkanvekili Şükrü Köse, Bursa’nın tarihi, kültürü ve sosyal hayatıyla Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’yı Avrupa’nın ve dünyanın en gözde şehirlerinden biri yapmak amacıyla var gücüyle çalıştığını ifade eden Köse, Bursa’da üretilen değerlerinden bunu ispatladığını dile getirerek, “Uluslararası Bursa Festivali, Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, Kukla ve Gölge Oyunları festivali gibi birçok organizasyonla şehrin kültürel hayatına katkıda bulunuyoruz. Şehir tiyatrosu ve diğer oluşumlar da Bursa’nın sanat hayatına renk katıyor. 1996’da başlatılan ve bu sene 21’incisi yapılan Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali de şehrin simgesi olmuştur. Geniş yelpazeyi kapsayan festivalle, yerli ve yabancı toplulukları 21 senedir Bursa’da buluşturuyoruz. Bu sene 9’u yerli olmak üzere 24 ekip katılmaktadır. 28 sahnede 70 gösteri sahneleyecektir. Festivalin 10 binin üzerinde çocuk ve gence ulaştırılması hedeflenmektedir. Ayrıca kardeş şehirlerimizden gelen konuklar festival havasını ve şehrin dokusunu hissedecektir. Festivalin gençlerimize ve çocuklarımıza yeni ufuklar açmasını diliyorum.
BKSTV Başkanvekili Mehmet Erbak ise, festivalde emeği geçenlere ve dünyanın 7 ülkesinden gençlere teşekkür etti.
Assitej Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tülin Sağlam, bir festivalin 21 senedir yapılmasına katkı sunan Büyükşehir Belediyesi’ne, BKTSV’ye ve Assitej Türkiye’ye, festivale katılan sanatçılara ve tiyatroya her zaman destek olan seyirciye ve gençlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından BGST Tiyatro Boğaziçi’nin ‘Moliere Efendi’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Oyun, öğrenciler tarafından büyük ilgi ve keyifle izlendi.

 

Kaynak: Milliyet

IMG_8683

7. Nar Çiçekleri Festivali 30 Haziran 2016 Gösteri Videoları Yayınlandı!

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleştirmiş olduğumuz 7. Nar Çiçekleri Festivalinde 30 Haziran ‘da görev alan ve bizleri onurlardıran öğrencilerimiz ve eğitmenlerimizin videolarını yayınlamış bulunuyoruz. İşte gösteri videolarımız ;

Not: Videolar tek bir oynatma listesi halinde yüklenmiştir. İlerleyerek izleyebilirsiniz. İyi seyirler!

Gösteride görev alan öğrencilerimiz;

30 HAZİRAN

NEHİR KOCAGİL
BELEN ÖZGÜÇ
BEGÜM ÖNEY
ELA EFLİN METİN
BADE İKİZGÜL
DEFNE AKGÜN
DURU KORKUTLAR
BERÇEM ÖZEK
MELİS KURT
ZEYNEP ŞİTİLCİ
MERVE BAŞARAN
YADEN BUYRUK
DEFNE KURAN
AYŞE SELİN YURTSEVER
TUANA HAVİN AYDOĞDU
CEREN DAĞIDIR
DOĞA İREM TEKİN
NİL NEVA USLUBAŞ
SELİN SADIÇ
NİLCE GÖZÜKARA
FATMA BETÜL BAŞURAL
BEREN ESENDEMİR
DURU KAYA
BELİNAY BEYDEMİR
AYŞE BEREN BOZYİĞİT
DURU ÇAĞLAR
BADE KIRKGÖZ
BAHAR ECE SARSIN
BETHANY TURLEY
ASLI DEMİROK
RÜMEYSA DEMİRHAN
ELA ÖZBAŞ
MELİKE BEGÜM PALA
SELİN ÜNSAL
SU AZRA DAYIOĞLU
TÜLAY NAZ ÇAKIR
ÖYKÜ GÜLEÇ
ALMİLA EDA KUMRU
NİSA DİDE COŞAN
ECE FUNDA ŞAHİN
ECEM EREM KOCA
ZEYNEP AKÇA
GÜLCAN ATALAY
YEŞİM ÇELEBİ
MERİÇ GÜRCAN
AYŞE ELA ŞENKAYA
GABRİELLA ÖZCAN
BERDAN YILDIZ
İKLİM KELEŞ
BEREN HEPSERT
TAN ONUR
SİBEL GÜLER
ALP KAVAKLI
CEREN KAYA
MAHİR ERBULAN
GÜLŞAH TINAZ
SELİN SADIÇ
İKLİM KELEŞ
NEZİHE NİLDEN TUNA
JBİD GÖKTAŞ
SARP KILIÇ
YASEMİN ÖZYİĞİT
SELİN ÜNSAL
İDİL DENİZ BAKIR
NİMA ABDULLAHİ
TUĞBA SEHER KARANFİL
sanat lise ek puan

7. Nar Çiçekleri Festivali 30 Haziran ‘da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 7. Nar Çiçekleri Festivali kapsamında 29-30 Haziran tarihlerinde her iki gün içinde saat 17:00 ‘da başlayacak etkinliklerimizde yıl boyuncu kursumuza katılan öğrencilerimiz kendi branşlarında gösterilerini sergileyeceklerdir.

Gösterimiz  Yunus Emre Kültür Merkezinde olacaktır. Gösteri tarihlerinin olacağı günler kurumumuz kapalı olacaktır. Gösteri günlerinde kurumumuza mobil hattımız üstünden ulaşabilirsiniz.  Gösterinin akışı şu şekilde olacaktır;

SAYFA2

Gösteride görev alacak öğrencilerimiz;

30 HAZİRAN

NEHİR KOCAGİL
BELEN ÖZGÜÇ
BEGÜM ÖNEY
ELA EFLİN METİN
BADE İKİZGÜL
DEFNE AKGÜN
DURU KORKUTLAR
BERÇEM ÖZEK
MELİS KURT
ZEYNEP ŞİTİLCİ
MERVE BAŞARAN
YADEN BUYRUK
DEFNE KURAN
AYŞE SELİN YURTSEVER
TUANA HAVİN AYDOĞDU
CEREN DAĞIDIR
DOĞA İREM TEKİN
NİL NEVA USLUBAŞ
SELİN SADIÇ
NİLCE GÖZÜKARA
FATMA BETÜL BAŞURAL
BEREN ESENDEMİR
DURU KAYA
BELİNAY BEYDEMİR
AYŞE BEREN BOZYİĞİT
DURU ÇAĞLAR
BADE KIRKGÖZ
BAHAR ECE SARSIN
BETHANY TURLEY
ASLI DEMİROK
RÜMEYSA DEMİRHAN
ELA ÖZBAŞ
MELİKE BEGÜM PALA
SELİN ÜNSAL
SU AZRA DAYIOĞLU
TÜLAY NAZ ÇAKIR
ÖYKÜ GÜLEÇ
ALMİLA EDA KUMRU
NİSA DİDE COŞAN
ECE FUNDA ŞAHİN
ECEM EREM KOCA
ZEYNEP AKÇA
GÜLCAN ATALAY
YEŞİM ÇELEBİ
MERİÇ GÜRCAN
AYŞE ELA ŞENKAYA
GABRİELLA ÖZCAN
BERDAN YILDIZ
İKLİM KELEŞ
BEREN HEPSERT
TAN ONUR
SİBEL GÜLER
ALP KAVAKLI
CEREN KAYA
MAHİR ERBULAN
GÜLŞAH TINAZ
SELİN SADIÇ
İKLİM KELEŞ
NEZİHE NİLDEN TUNA
JBİD GÖKTAŞ
SARP KILIÇ
YASEMİN ÖZYİĞİT
SELİN ÜNSAL
İDİL DENİZ BAKIR
NİMA ABDULLAHİ
TUĞBA SEHER KARANFİL

30haziranbilet

29haziranbilet

Yunus Emre Kültür Merkezi Konumu:

sanat eğitimi alana ek puan

7. Nar Çiçekleri Festivali 29 Haziran ‘da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 7. Nar Çiçekleri Festivali kapsamında 29-30 Haziran tarihlerinde her iki gün içinde saat 17:00 ‘da başlayacak etkinliklerimizde yıl boyuncu kursumuza katılan öğrencilerimiz kendi branşlarında gösterilerini sergileyeceklerdir.

Gösterimiz  Yunus Emre Kültür Merkezinde olacaktır. Gösteri tarihlerinin olacağı günler kurumumuz kapalı olacaktır. Gösteri günlerinde kurumumuza mobil hattımız üstünden ulaşabilirsiniz.  Gösterinin akışı şu şekilde olacaktır;

 

sayfa

Gösteride görev alacak öğrencilerimiz;

29 HAZİRAN

ZEYNEP ÖZGE GÜRSOY
ECE EVLER
MELTEM TURGUT
İBRAHİM HALİL TÜTÜNCÜ
HASAN  BOZYOKUŞ
ELİF ERSİNTEPE
ENSAR ÇAKIR
ARMAĞAN KORUCU
KÜBRA AYDIN
SEMRA SANCAK
BATU SEFER
DURU KARAKAYA
SALİH MERT GÜMRÜ
ŞEFİK TUĞRA TELCİ
DİLARA AK
IŞIL  ERSOY
EĞİTMEN ORKESTRASI
BÜŞRA HİKMET UTKU
ŞEVVAL ARALA LAMUŞ
LARA SADİ
EGEMEN NAKİPLER
ZEHRA MİNA FIRINCI
EMRE BAŞ
EMRE ANAPALI
MERVE AYANOĞLU
SİMGE KARAGÖZOĞULLARI
EBRU AYSOYSAL
ATİLLA PAZARLI
FEYYAZ AYDIN ÖZAYDIN
EYLÜL GÜLENÇ
SÜMEYRA ARSLAN ÇIKI
EĞİTMEN ORKESTRASI
FATMA DORA ALTAŞ
MAHİR ERBULAN
SİMGE KARAGÖZOĞULLARI
HASAN EMRE ERDURAK
BATURALP ÇAM
İDİL DENİZ BAKIR
DEMİR MİRZA
NİL SAHRA AKSAL
EFE ÜNSAL
NİLÜFER FİLİZ ATALAY
EMİR KARADEMİR
MELTEM TURGUT
EĞİTMEN ORKESTRASI
EMRE ÇETİNKATA
AYSARA ÖZENÇ
DORUK-UMUT OKTAY
ÇAĞAN KEMERLİ
EREN CANER
ASLIHAN ŞEN
EMRE CAN SÜRAL
MİNA YILDIZ
ZULFİYA ZAHİDOVA
DERYA SAYLIK
BUSENUR ULAK
MİNA YILMAZ
ZEYNEP CEYLİN GÜNENÇ
İLKE GÜVEN
AKIN KAYTAN
ELİF TÜLİN ŞAHİN
DURU BAL
EREN ÖZDEN
UMUT NİŞANTAŞ
SILA ERGÜN

30haziranbilet

29haziranbilet

Yunus Emre Kültür Merkezi Konumu:

çocuklar cimnastik

29-30 Haziran Yıl Sonu Gösterimiz Yunus Emre Kültür Merkezi’nde!

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 7. Nar Çiçekleri Festivali kapsamında 29-30 Haziran tarihlerinde her iki gün içinde saat 17:00 ‘da başlayacak etkinliklerimizde yıl boyuncu kursumuza katılan öğrencilerimiz kendi branşlarında gösterilerini sergileyeceklerdir.

Gösterimiz  Yunus Emre Kültür Merkezinde olacaktır. Gösteri tarihlerinin olacağı günler kurumumuz kapalı olacaktır. Gösteri günlerinde kurumumuza mobil hattımız üstünden ulaşabilirsiniz.  Gösterinin akışı şu şekilde olacaktır;

1

1

2

2

3

gosteri-3

4

4

5

5

6

6

 

 

Gösteri için biletleri Nar Sanat Eğitim Kursu ‘ndan ya da gösteri günlerinde kapıdan satın alabilirsiniz.

Şairler Eskişehir’de buluşuyor

sairler-eskisehir-de-bulusuyor-141302-5

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Açılış, bu akşam saat 18.00’de Özdilek Sanat Merkezi’nde yapılacak ve tüm etkinlikler burada şiir severlerle buluşacak. Direktörlüğünü Şair Haydar Ergülen’in yaptığı şiir buluşmasının bu yılki onur konuğu Ahmet Telli olacak. Telli, açılıştan önce, saat 17.00’de okurları için kitaplarını imzaladı. Tepebaşı Belediye Başkanı Dr.Ahmet Ataç, “Dolu dolu geçeceğine inandığım şiir günlerimize sanatseverleri davet ediyorum” dedi.

ODAK ÜLKE NORVEÇ

6. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nın açılışında, şair-müzisyen Muzaffer Özdemir ve sonraki günlerde de Müzik Kutusu birer konser verecek. Buluşma boyunca dört “müzik-şiir okuması” gerçekleştirilecek. Behçet Necatigil, doğumunun 100. yılında şair Mahmut Temizyürek’in hazırladığı bir sunumla anılacak. Yakın tarihlerde aramızdan ayrılan şairler Sennur Sezer, Gülten Akın, Ahmet Oktay ve Ahmet Ada da bir etkinlikle anılacak.

Öte yandan, Onur Konuğu Ahmet Telli’nin şiirinin tartışılacağı bir oturum gerçekleştirilirken yurt dışından gelen konuk şairlerin katılacağı “Şiir ve Barış” ile “Norveç Şiiri” oturumları yapılacak. Bu yıl odak ülke Norveç olacak.

Şiir Buluşmasında her yıl olduğu gibi bu yıl da, çocuklarla bir “Çocuk Şiiri” oturumu yapılacak. Tepebaşı Belediyesi’nin Esentepe’deki Çocuk Sanat Merkezi’nde şairler Mehmet Atilla ve Erol Büyükmeriç konuşacak.

NAZIM ÖDÜLÜ

Şiir Buluşması kapsamında verilen “Nazım Hikmet Araştırma Ödülü, bu yıl Arif Keskiner ve M. Melih Güneş’in Hazırladığı “Nazım’ın evinde, Vera’nın Sofrasında” adlı kitaba verildi. Bu ödül için de bir tören gerçekleştirilecek.

6. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşmasına bu yıl; Fransa, İran, İtalya, Norveç, Polonya, Suriye ve ülkemizden 30 şair katılacak. Şairlerin şiirlerinden oluşan Türkçe-İngilizce bir kitap ile, Türk şiirinin ustalarından Behçet Necatigil’in 100. Yaşı nedeniyle şair Mahmut Temizyürek tarafından hazırlanan bir kitap ve geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, Komşu Yayınları tarafından basımı yapılan şiir kitapları şiir severlere ücretsiz dağıtılacak.

14-filmmor-kadin-filmleri-festivali-geliyor,-5HQExcOiEiDhHAgEn88Sw

14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali Geliyor!

Her yıl kadınların deneyimlerini, ürettiklerini ve düşlerini sinemayla, yine sinemada paylaşan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 14. yolculuğunda “Kadın Dayanışması Yaşatır” diyor. Bu yıl festival programında 30 dilden 70’i aşkın film yer alıyor.

Festival bu yıl da yeryüzünün dört bir yanından kadınları, umutsuzluktan umut çıkaran filmleri ve atölye, panel, söyleşi gibi etkinliklerle sözlerini buluşturacak. Festivalde her yıl yer alan Kadınların Sineması, Kendine Ait Bir Cüzdan ve Cins-Cinsiyet-Cinsiyetler gibi bölümlere ek olarak bu yıl Kadın Dayanışması Yaşatır, ♀ Video-Art Seçkisi, Kadınlar Vardırbölümleri yer alıyor. Ve toplu gösterimler: Fas’tan İran’a uzanan coğrafyadan kadınların perde alacağı Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Kadınların Sineması Toplu Gösterimi ve Chantal Akerman Toplu Gösterimi: Chantal Hakkında Her Şey.

TOPLU GÖSTERİM: CHANTAL AKERMAN
“CHANTAL HAKKINDA HER ŞEY”

Festival bu yıl toplu gösterimlerinden birini 5 Ekim 2015 günü aramızdan ayrılan, feminist sinemanın ustalarından Belçikalı yönetmen Chantal Akerman’a ayırıyor. İstanbul Modern işbirliği ile yapılan Chantal Akerman toplu gösterimi Chantal Hakkında Her Şey, yönetmenin Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en geniş retrospektifi. 15 yaşındayken Jean Luc Godard’ın Pierrot le Fou filmini izledikten sonra sinema yapmaya karar veren Chantal Akerman feminist sinemanın köşe taşı olacak filmlere imza attı. “İnsanlar benim feminist bir yönetmen olduğumu söylediklerinde, onlara bir kadın olduğumu ve aynı zamanda filmler yaptığımı söylüyorum” diyen Chantal Akerman “annesinin anlatamadıklarını anlatmak” üzere 42 film yaptı.

Chantal Akerman, henüz 18 yaşındayken yaptığı ilk filmi Patlat Şehri / Saute Ma Ville ile kadınlara dayatılan kimlik ve mekanların uçuculuğunu, Jeanne Dielman ile bir kadının rutin içi mesaisinde “cinayetle yemek pişirmenin aynı dehşete sahip olabileceğini”, kişisel olanın politik olduğunu gösterdi.

Programda, bir anne kızın birlikte var olma mücadelesini anlattığı Yarın Taşınıyoruz /Tomorrow We Move, annesiyle olan ilişkisini anlattığı No Home Movie, son kurmaca filmi Budala Almayer / Almayer’s Folly, Proust’tan uyarladığı Tutsak / La Captive’in de içinde bulunduğu 15 Chantal Akerman filmi izleyiciyle buluşacak.

FİLMMOR’UN DAYANIŞMA “ÖDÜLÜ”: MOR KAMERA

Kadınların edilgen, geleneksel, cinsiyetçi olmayan temsillerine, öznelik, öznellik, direnç, eylem ve düşlerine alan açan ilk film/lere verilen bir dayanışma ödülü olan; Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü festival açılışında açıklanacak.

8. ALTIN BAMYA ÖDÜLLERİ

Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek amacıyla verilen Altın Bamya anti-ödülleri. 8. kez sahiplerini bulacak ve “Gelecek yıllarda ödül verecek aday bulamamak dileğiyle” yola çıkılan Altın Bamya Ödülleri’ni www.altinbamya.org adresinden bu yıl internet üzerinden oylayarak izleyiciler belirleyecek.

FİLMMOR FESTİVAL KARTI

Festivalin İstanbul mekanlarından Pera Müzesi ve İstanbul Modern’deki filmler 10 TL’lik biletler yanında tüm salonlar ve film gösterimlerinde geçerli olan 50TL’lik Filmmor Festival Kartı ile; diğer şehirlerdeki tüm gösterimler ücretsiz olarak izlenebilecek.

14. YILDA 7 ŞEHİRDE

12-20 Mart’ta İstanbul’da Pera Müzesi, İtalyan Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ve İstanbul Modern’de sinemaseverlerle buluşacak olan festival, İstanbul’un ardından 26-27 Mart tarihlerinde Hatay’da olacak. 2-3 Nisan’da Adana’ya, 9-10 Nisan’da Bodrum’a, 16-17 Nisan’da Mardin’e, 23-24 Nisan’da İzmir’e gidecek festivalin yolculuğu 29-30 Nisan’da Van’da sona erecek. 14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12 Mart’tan itibaren 7 şehre, dayanışmayla yaşamak ve yaşatmak dileğiyle geliyor.

14-filmmor-kadin-filmleri-festivali-geliyor,-5HQExcOiEiDhHAgEn88Sw

iran1

İstanbul’da İran rüzgarı

İran 34. Fecr Film Festivali’nde  üç film için İstanbul’da özel gösterim yapılacak.

İran 34. Fecr Film Festivali kapsamında bu yıl gösterilen üç filmin Türkiye’de de izlenebilmesi için özel bir gösterim gerçekleştiriliyor.

29 Şubat, 01 Mart ve 02 Mart tarihlerinde başlayacak ve ücretsiz olan gösterimler, Beyoğlu’ndaki Cine Majestik’te izleyicilerle buluşacak.iran1

Nar Sanat Bale ve Cimnastik grubu 6. Nar Çiçekleri Festivalinde

1 yıldır eğitimlerine devam eden minik Bal ve Cimnastik öğrencileri 6. Nar Çiçekleri festivali kapsamında bu akşam Yunus Emre Kültür Merkezinde…

Bir yıl boyunca disiplinle çalışarak sene sonuna hazırlanarak ve resimlerde de gördüğünüz sahne provalarında büyük gayret sarf eden miniklerimiz. Artık gösterilerine hazırlar.

Bakırköy’ün enbüyük sanat merkezi olmasının gururunu yaşayan Nar Sanat pek çok dalda olduğu gibi Bale ve Cimnastikte de öğrencilerinden grup duyuyor. Pek çok konuda ilçemizde ilkleri yaşatan Nar Sanat Bale Eğitmeni Anna ALTUNOĞLU VE Cimnastik Eğitmeni Anna USOVA eşliğinde ilk kez M.E.B. Özel Nar Sanat Eğitim Kursu çatısı altında 3 Boyutlu bale gösterisi sunacak.

Rahatsızlanıp gelemeyen veya erken tatil dolaysıyla katılamayan öğrenci ve velilerimize bir daha ki dönem de birlikte olacağımızı hatırlatır, özellikle katılamayan minik öğrencilerimizin üzülmemesini çünkü onları çok sevdiğimizi bilmelerini isteriz.

Bale ve Cimnastik gösterimizle 6.Nar Çiçekleri Festivalimiz sona erecektir. Bir sonraki etkinlikle görüşmek dileğiyle. Sanat ve sevgiyle kalın. “Hep Sanat, Nar Sanat”

Gösteriye katılacak öğrencilerimizin adları şöyle.

NAR SANAT

  1. ÖYKÜ MOTOR
  2. SİM DORA SARAÇOĞLU
  3. DURU ADA OLGUN
  4. DURU SUSUZLU
  5. DURU DERİN ELÇİ
  6. YAĞMUR DURU
  7. ECRİN KÖSE
  8. BEREN ESENDEMİR
  9. BERRİN MEYRA DEĞİRMENCİ
  10. EMİNE MASAL YILDIZ
  11. İDİL ÖZTÜRK
  12. AYKA IWATA
  13. İREM RÜYA USTURA
  14. DEFNE DEMİRALAY
  15. DURU MELEK DUMAN
  16. FULYA DEFNE BUĞDACI
  17. NEHİR DAYSAL
  18. SILA KARTAL
  19. İREM CEYDA AKKAYA
  20. NERGİS SUDE HANTOF
  21. DENİZ ÜTEBAY
  22. EZGİ KIZILAY
  23. İNCİ LENA DOĞRU
  24. ELİF YADE KILIÇ
  25. SUDE SARIÇOĞLU
  26. MUHTEREM EYLÜL YÜKSEL
  27. NİSA DİDE ÇOŞAN
  28. ZEYNEP ECE SAYAN
  29. DURU ATAN
  30. SELİNA YILMAZ
  31. SERRA BİROL
  32. NİL DEMİRCİOĞLU
  33. GİZİL ÖNEL
  34. ASYA SEVİNÇ
  35. NEHİR ÜNSAL
  36. ZEYNEP DENİZ SOĞUKBULAK
  37. SİMAY BİRDAL
  38. DURU ELİBOL
  39. NEHİR KURUMAHMUT
  40. BUSE KAYA
  41. IRMAK DOĞRUEL
  42. ANGELİNA LALİN AMSELLEM
  43. NEHİR NARİN
  44. ELA AKANSU
  45. CEYDA TÜTER
  46. ZEYNEP İDİL ASLANTAŞ
  47. HİRANUR ATMACA
  48. GÜNEŞ ŞAYİR

CİMNASTİK GRUBU

  1. DİLAY NUR GÜLER
  2. CELİN TÜRK
  3. ASYA ÇAVDAR
  4. ALİZE NAZ ORAL ERKAYA
  5. SAHRA SOLAKOĞLU
  6. CEMRE TORAMAN
  7. EYLÜL ŞENTÜRK
  8. ECE SU TEMEL
  9. İPEK KURALAY
  10. ŞİMAL TURHAN
  11. SELİNA AVİNCAN
  12. ECE UZUN
  13. ZEYNEP ÇAKIR
  14. ELVİN NEHİR AYTÜRK
  15. ELİF IRMAK ASLAN

TEMEL GRUP

  1. ZEHRA GARİP
  2. DEFNE UYSAL
  3. SELEN CAN
  4. ZEYNEP ECE GÖKTÜRK
  5. EDA EŞİYOK
  6. GİZEM CAN
  7. DALİYA CİRİT
  8. ADA TÜLÜN
  9. DURU NAZ ÖZDEK
  10. DURU KOÇAK
  11. ÇİÇEK HALİLOĞLU
  12. ÖZNUR NALÇALAN
  13. DAMLA SALKAYA
  14. ELİF NİL ASLAN
  15. BEGÜM BUDAK
  16. AYLİN ECE TÜRK
  17. DERİN ARMİNA TUNCEL
  18. CEMRE DURU ÖNGÜC
  19. EFTELYA KISACIK
  20. IRMAK ÇELİK
  21. EYLÜL EBRAR ATASEVEN
  22. ZEYNEP TABO
  23. İRAM TABO
  24. İPEK KIRALI
  25. ZEYNEP SU BARLAS
  26. NİL UZUN
  27. DEFNE CİNKÖSE
  28. BERRİN SUBRA DÜLGER
  29. NAZLI AYTAR
  30. ALİSİYA ALTUNOĞLU
  31. MELEK NAZ ELİKIRAN
  32. BİLGE KOCACENK

 

 

 

tarihte-bugun-ne-oldu4

Tarihte Bugün Ne Oldu 7 Mayıs

tarihte-bugun-ne-oldu47 Mayıs, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 127. (artık yıllarda 128.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 238 gün vardır.

Olaylar

  • 558 – Ayasofya’nın kubbesi çöktü. Jüstinyen, kubbenin onarılma emrini verdi.
  • 1429 – Jeanne d’Arc İngilizler’den Orlean’ı alır;bu, Yüz Yıl Savaşları’nın seyrinde bir dönüş işaretidir.
  • 1824 – İşitme duyusunu yitiren Beethoven, Viyana’da 9’uncu senfoniyi ilk kez sundu.
  • 1830 – Osmanlı-Amerikan Ticaret ve Dostluk Antlaşması imzalandı.
  • 1832 – Yunanistan Krallığı kuruldu.
  • 1867 – Alfred Nobel dinamitin patentini aldı.
  • 1915 – İngiliz transatlantiği Lusitania 1. Dünya Savaşı sürerken Atlas Okyanusu’nda bir Alman denizaltısı tarafından batırıldı.20 dakikada batan gemideki 1959 yolcudan 1198’i öldü.Bu olay ABD’yi Almanyaaleyhine çevirdi.
  • 1921 – Türkiye Muallimler ve Muallim Cemiyetleri Birliği kuruldu.
  • 1924 – İstanbul’da Cumhuriyet Gazetesi yayımlanmaya başladı.
  • 1925 – Hüseyin Cahit Yalçın, Ankara İstiklal Mahkemesince Çorum’da müebbet sürgüne mahkum edildi.
  • 1945 – II. Dünya Savaşı: Alman General Alfred Jodl, Reims’de Almanya’nın Müttefik Devletler’e kayıtsız teslim olma şartlarını imzaladı. Belge ertesi gün yürürlüğe girdi.
  • 1945 – Vietnam, Dien Bien Phu’da Fransızları yenilgiye uğrattı.
  • 1958 – Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker 8 ay yatmak üzere cezaevine girdi.
  • 1973 – Muş Milletvekili Nermin Çiftçi ilk kadın meclis başkanvekili seçildi.
  • 1978 – Çevreciler İskoçya’da bir nükleer santral inşaat alanını işgal ettiler.
  • 1979- İran’ın yeni lideri Humeyni, evlenme yaşını kızlarda 13’e, erkeklerde 15’e indirdi.
  • 1983 – İstanbul Laleli’deki Washington Oteli’nin çay ocağında tüpgaz patlaması sonucu yangın çıktı. Çoğu, Yunanlı ve Avustralyalı 37 kişi öldü.
  • 1988 – Abdi İpekçi cinayeti ile Papa Suikastında adı geçen Oral Çelik Fransa’da yakalandı.
  • 1995 – Fransa’da sağın adayı Jacques Chirac cumhurbaşkanı seçildi.
  • 1997 – İstanbul’da Yenikapı Mevlevihanesi yandı.
  • 1998 – Apple Imac’i piyasaya sundu.
  • 1998 – Mercedes-Benz 40 milyar dolara Chrysler’ı satın aldı ve DaimlerChrysler ortaya çıktı.

Doğumlar

  • 1745 – Carl Stamitz, Alman besteci (ö. 1801)
  • 1748 – Olympe de Gouges, Fransız feminist yazar (ö. 1793)
  • 1833 – Johannes Brahms Alman besteci (ö. 1897)
  • 1840 – Pyotr İlyiç Çaykovski, Rus müzisyen (ö. 1893)
  • 1911 – Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı ile Bizim Koğuş eserlerinin yazarı (ö. 1993)
  • 1923 – Abdurrahman Palay, tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist (ö. 2002)
  • 1953 – Müslüm Gürses, ses sanatçısı (ö. 2013)
  • 1956 – Jan Peter Balkenende, Hollandalı politikacı,
  • 1966 – Jes Høgh, Danimarkalı futbolcu
  • 1976 – Berke Hatipoğlu, Redd grubunun gitaristi, mimar, müzisyen, öğretim görevlisi.
  • 1976 – Dave van den Bergh, Hollandalı futbolcu.
  • 1977 – Marko Miliç, Sloven basketbolcu.

Ölümler

  • 973 – I. Otto, Kutsal Roma İmparatoru (d. 912)
  • 1539 – Guru Nanak Dev, Sihlerin ilk gurusu (d. 1469)
  • 1800 – Niccolo Piccinni, İtalyan besteci (d. 1728)
  • 1825 – Antonio Salieri, İtalyan besteci (d. 1750)
  • 1840 – Caspar David Friedrich, Alman ressam (d. 1774)
  • 1940 – George Lansbury, İngiliz İşçi Partisi lideri (d. 1859)
  • 1943 – Ali Fethi Okyar, Türk asker ve siyaset adamı (d. 1880)
  • 1986 – Haldun Taner, Türk yazar (d. 1915)
  • 2000 – Douglas Fairbanks, Jr., ABD’li aktör (d. 1909)
  • 2013 – İbrahim Yazıcı, Bursaspor Başkanı (d. 1948)