“Çömlekçi Halil Dede” Çamuru Sanata Dönüştürüyor

,
Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde yaşayan Halil Bozkurt, çocukluk yıllarında öğrendiği çömlekçilik işini ilerleyen yaşına rağmen sevgiyle sürdürüyor.

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde yaşayan Halil Bozkurt (75), çocukluk yıllarında öğrendiği çömlekçilik mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sevgiyle sürdürüyor.

Küçük yaşlarda mesleği öğrenen Bozkurt, usta olduktan sonra yaklaşık 50 senedir ömrünü geçirdiği tezgahında el emeği ürünler yaparak mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Erken saatlerde uyanıp atölyesine yol alan Bozkurt, tezgahının başına geçmeden önce çömlek yapımında kullanacağı toprağı çekiç yardımıyla ufaladıktan sonra elekten geçiriyor. iri tanelerinden ayıkladığı toprağı suyla yoğuran Bozkurt, daha sonra çömlekçi çarkının başına geçip bir yandan ayağıyla tornayı çevirirken diğer yandan da elleriyle çamuru şekillendiriyor. Yaptığı çanak, çömlek, yayık ve testiyi bir süre kurumaya bıraktıktan sonra iyice sağlamlaşması için fırında pişiriyor.

Mesleğine olan sevgisi,saygısıyla ve gösterdiği azmiyle takdir toplayan Bozkurt, ürünlerini Elazığ başta olmak üzere çevre il ve ilçelere satıp geçimini sağlıyor.

Akpazar beldesinde geçmişte yapılan çömleklere yoğun talep olduğunu ifade eden Bozkurt, “Mehmet ustanın yanında çocukken işe başlayıp bu mesleği öğrendim. Ben ustamın yanında işe başladıktan itibaren 7 yıl boyunca sadece su taşıdım ve dükkanı süpürdüm.” dedi.

Bozkurt, teknolojinin gelişmesiyle çömlekçiliğin bitmeye başladığını belirterek, “Geçmiş yıllarda yaptığımız ürünleri Erzincan, Tunceli ve Elazığ’da satıyorduk. Akpazar beldesinde 16 çömlek ustasıydık ama onların arasından bir tek ben kaldım.” ifadelerini kullandı.

Çömlekçilikte her toprağın ateşe dayanıklı olmadığını aktaran Bozkurt, bunları söyledi:

“Benim kullandığım toprak, bin senedir işlenen bir topraktır. Bu toprağın demiri fazla. Ben bu toprağı boş vaktimde gidip çıkarıyorum ve atölyeye getiriyorum. Burada suyunu verip ve çamur yapıyorum. Çamuru yaptıktan sonra tezgahta işlemeye hazır hale getiriyorum. Yaptığım çömlekleri, testileri bir süre atölyede kuruttuktan sonra güneşe koyuyorum ve en son fırında pişiriyorum.”

Bozkurt, günün erken saatlerinde uyanarak atölyesine gelip günde 25-30 çömlek ürettiğini ve bu ürünleri Elazığ Kapalı Çarşı’daki müşterilerine sattığını sözlerine ekledi.