büyükerşen

Herkes BALMUMU MÜZESİ’NDE

Eskişehir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde tatil yoğunluğu yaşandı. Geçtiğimiz yıla oranla bu dönemde ziyaretçi sayısı 2 katına çıktı. Müzeyi son 10 günlük süreçte 25 bin misafir ziyaret etti.

Türkiye’de müzecilik alanında önemli çalışmalar ile isminden söz ettiren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, hizmete sunduğu müzeler ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Sergiden gelen gelirleri engelli ve kız çocukları için harcanan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi de okulların tatil olması sebebiyle 10 günlük süreçte ziyaretçi akınına uğradı. Başkan Büyükerşen, bu durumdan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Büyükerşen “Yaz aylarında şehrimize Türkiye’nin dört bir yanından turlar düzenleniyor. Bu yoğunluğa alıştık. Lakin artık kış mevsiminde de bu yoğunluğu görüyoruz. Okulların da tatil olması sebebiyle Balmumu Müzemiz 10 günde 25 bin ziyaretçi ağırladı. Özellikle hafta sonlarında müzemizin önünde uzun kuyruklar oluştu. Şehrimize gelen yerli ve yabancı turistlerin bu kente katma değer kattığına inanıyorum. Otel sahibi dostlarımızdan otellerde özellikle hafta sonlarında yer olmadığını duyuyoruz. Esnaf kazanıyor, şehir kazanıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor” dedi.

kucukyetenek

Sömestr Döneminde De Ücretsiz Kulak ve Yetenek Testlerimiz Sizi Bekliyor

“Çocuğunuzun hangi sanat dalına yeteneği var” diye düşünmeyin!

Çocuğunuzun hangi sanat dalına ilgisi bulunduğunu, varsa yeteneğinin hangi yönde olduğunu ve ne gibi bir yol izlemesi gerektiğini sanat öğretmenlerimizin tavsiye ve gözlemleriyle öğrenmek ister misiniz?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak deneyimli eğitmenlerimizin size yol göstereceğine inanıyoruz. Bu destek ücretsiz olup, çocuğunuzun kurumumuza kayıt zorunluluğu da yoktur. Amacımız çocuğunuzun ilgi ve yeteneğini keşfederek geleceğinin doğru planlanmasına yardımcı olup geleceği parlak bireyler yetiştirmektir.

Veli çocuğunu bu bilgiler doğrultusunda kurumumuza veya başka kurumlara götürebilir. Önemli olan kendine yabancılaşmamış sağlıklı gençler yetiştirmektir. Etkinliğimizde çocuklarınıza ücretsiz kulak ve yetenek testleri uygulanacaktır.

Detaylı bilgi için 0212 570 80 68 – 0530 880 71 80

23-nisan-cocuk-bayrami-2017

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinliği 2017

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şerefine 26 Nisan Çarşamba günü saat 19:00 ‘da Öğrenci Dinleti Programımız yapılacaktır. Bu etkinlikte öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz milli bayramımızı hatırlatmak amacıyla sizler için performans sergileyecektir. Etkinliğimize herkes davetlidir!

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23-nisan-cocuk-bayrami-2017Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

Bu bayram, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı‘nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979’u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

 

Tarihçe

TBMM’nin açılması

Ana madde: TBMM 1. dönem milletvekilleri listesi

23 Nisan’ın Türkiye’de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920’de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara’ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk’ün Ankara’da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk’ün 21 Nisan’daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara’ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115’i katılabilmiştir.

Bayram olması

TBMM’nin açılışından 2000’li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bu ulusal bayram konusunda eksik bilgilenme ve yanlış tarihlendirmeye çokça rastlanmıştır. Hatta bazı tarihçilerce böyle bir günün tarihinin genişçe araştırılmamış olması büyük bir eksiklikti. Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın 1997’de yayımlanan bir makalesiyle bu eksikliği gidermeye çalışmıştır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

Hâkimiyet-i Milliye

“23 Nisan”, 1921’de çıkarılan 23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye’nin ilk ulusal bayramı olmuştur. İlk kez ortaya çıkan bu bayramda ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi.Zaten daha o yıllarda Osmanlı saltanatı hala kanunen hüküm sürmekteydi. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım, Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir.Daha sonraki yıllarda, TBMM’nin açılış tarihi olan 23 Nisan “Milli Hakimiyet Bayramı” olarak kutlamış ve bu durum 1 Kasım’ın uzun vadede bayram olarak unutulmasına neden olmuştur. 1935’te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanun değiştirilmiş ve “23 Nisan Millî Bayramı”nın adı “Millî Hakimiyet Bayramı” haline getirilmiş, böylece 1 Kasım Hakimiyet-i Millîye Bayramı ile 23 Nisan Millî Bayramı birleştirilmiştir.

23 Nisan’ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM’nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927’de Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu’nun) o günü “Çocuk Bayramı” olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 23 Nisan’la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923’te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 1924’te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde “Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır” ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926’da da yine aynı gazetede “23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür” başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır.Nihayet 23 Nisan 1927’de Himaye-i Etfal Cemiyeti o günü Çocuk Bayramı olarak şöyle duyurmuştur:

Millet Meclisimizle millî devletimizin Ankara’da ilk teşkile günü olan Millî bayram Cemiyetimizce çocuk günü olarak tesbii edilmiştir. Bize yeni bir vatan veyeni bir tarih yaratıp bırakan mübarek şehitlerle fedakar gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evladları ve nihayet alelıtlak bütün muhtac-ı himaye-i vatan çocukları namına milletin şevkatli ve alicenab hissiyatına müracaat ediyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hatta vakti ve hali müsait çocuklardan mini mini vatandaşlar için yardım bekliyoruz. Her sayfası başka bir şan ve muvaffakiyetle temevvüç eden milletimizin, yarın azami derecede muavenet göstermekle beraber, çocuk gününün layıkı veçhiyle neşeli ve parlak geçirilmesi için aynı derecede alaka ve müzaheret göstereceğinden emin olan Himaye-i Etfal Cemiyeti, şimdiden arz-ı şükran eder.

Bu tarihten itibaren bu üç kavram, aynı gün üzerinde birleşecek ve çocuk bayramı olma konusunda bir kanunla belirlenmişlik olmaksızın kutlanmaya başlanacaktır. Cemiyeti buna iten neden ise cemiyetin yetim çocukları için gelir kaydetme anlayışıdır. Böylece çocuk bayramı ortaya çıkmıştır. Çocuk bayramı adı daha resmiyet kazanmamış olsa da, bundan sonra 23 Nisan “Millî Hâkimiyet Bayramı”nın yanı sıra “Çocuk Bayramı” olarak da kutlanacaktı.

1927’de ilk kez kez kutlanan çocuk bayramı, başta kaynak oluşturma olmak üzere, çocuklara neşeli bir gün geçirtmeyi hedeflerinde bulunduruyordu. 23 Nisan 1927’deki ilk bayram Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu’nun konser vermesini sağlamıştır. O yıl cemiyetin Ankara’daki binalarından birine Çocuk Sarayı adı verilmiş ve burada düzenlenen çocuk balosuna İsmet (İnönü) Bey’in çocukları da katılmıştır.

1929’da çocuklara ilgi daha da artmış ve o yıl ve daha sonraki yıllarda 23-30 Nisan haftası “çocuk haftası” olarak kutlanmıştır. Daha sonraları, 70’li yıllara kadar ulusal boyutta ünlenerek ve katılımı artırarak ilerleyen 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına 1975’te Türkiye Radyo Televizyon Kurumu da katılmış ve bir hafta çocuk programları yayımlamıştır. 1978’de Meclis Başkanlığı’nın izniyle meclisteki törenlere çocukların da katılması sağlandı. 1979’da bu uygulama Ankara ilkokullarından gelen çocuklarla düzenli olarak başlatıldı, 1980’de de bütün illerden gelen çocuklarla “Çocuk Parlamentosu” oluşturuldu. 1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.

Bayramın en son şeklini alışı ise 1981’de gerçekleşmiştir. Darbe döneminde Milli Güvenlik Konseyi bayramlar ve tatillerle ilgili kanunda yaptığı değişiklikle o güne kadar kanunen adı konmamış bir şekilde kutlanan bayrama “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını vermiştir.

Kutlanışı

23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti’nde 23 Nisan 1921’de resmî bayram olarak kabul edilmesinden bu yana, değişik adlarla da olsa resmî törenlerle kutlanmıştır. En yalın haliyle bu törenlerde İstiklâl Marşı okunur ve saygı duruşunda bulunulur.

Yeni uygulamaya konulan yönetmeliğe göre, önceki yıllarda uygulanan koltuk devri uygulamasına son verildi. Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara koltuk devretme uygulaması kaldırıldı.

23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olarak kutlanışı 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde başlamış, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser vermiş ve Ankara’da çocuk balosu düzenlenmiştir. 1928’de Dr. Fuat (Umay) Bey’in teklifiyle daha geniş içerikli bir program hazırlanmış, ilanlar verilmiş, halk davet edilmiş, çocuk alayları oluşturulmuş, yarışmalar ve geziler düzenlenmiştir. 1929’daki 23 Nisan’dan önce HEC 23-30 Nisan haftasını çocuk haftası olarak duyurmuş, etkinlikler çoğaltılarak bir haftaya yayılmıştır. Asıl bayram yine 23 Nisan’da kutlanmış, çocuk balosu yine Atatürk tarafından himaye edilmiştir. Yine de HEC ve Türk Ocağı’nın bütün çabalarına rağmen ülke çapına yayılmada sorunlar yaşanmıştır. Birkaç yıl böyle gitmesi üzerine, Kırklareli milletvekili Dr. Fuat Umay’ın teklifiyle 20-30 Nisan arasında tüm telgraf ve mektuplara Himaye-i Etfal Şefkat Pulu yapıştırılması mecliste onaylandı. Yasa, 14 Nisan 1932’de yürürlüğe girdi.

1933 23 Nisan’ında Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve onlarla sohbet etti. Aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterileri yapılmaya başlandı. O bayram, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey’in kaleme aldığı Andımız çocuklar tarafından ilk kez okundu. 1933’te artık Çocuk Bayramı devlete de mal olmuştu. Yine de 1935’teki yasa değişikliğinde çocuk bayramında hiç söz edilmedi. Yalnız resmî ismi konmamış olsa da, Milli Hâkimiyet Bayramı’nın yanında “23 Nisan Çocuk Bayramı”, devlet ve toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı programlarla kutlanmaya devam edildi.

1970’lerde artık 23 Nisan Çocuk Bayramı tüm ulustan katılım alan bir bayram halini almıştı. 1975’ten itibaren TRT de programlarıyla destek vermiş, 1979’da resmî Millî Hakimiyet Bayramı törenlerine çocukların da katılmasına karar verilmiş, 1980’de de “Çocuk Parlamentosu” oluşturulmuştur.Böylece 23 Nisan Çocuk Bayramı, Millî Hakimiyet Bayramı’yla tamamen aynı etkinliklerde kutlanmış oluyordu. Nitekim 1981’de birleştirilecekti.

Günümüzde 23 Nisan günlerinde bayram Türkiye Cumhuriyeti devleti erkanının başta Anıtkabir olmak üzere çeşitli Atatürk anıtlarında yaptıkları resmî törenlerle başlamakta, stadyumlarda ilköğretim öğrencilerinin hazırladığı gösterilerin sergilenmesi ve resmî geçit töreniyle devam etmektedir. Akşamları da büyük şehirlerde fener alayı düzenlenir. Resmî törenlerden sonra bayram yeri olarak nitelendirilen çayırlarda güreşler, koşular ve başka çeşit yarışmalar düzenlenir. Çeşitli sivil toplum örgütleri veya kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinlikler yer alır. Önceden belirlenmiş öğrenciler kısa bir süreliğine kurumlardaki devlet memurlarının makamlarına oturur, onlarla orada sohbet edilir. Ayrıca 23 Nisan günü Türkiye’de resmî tatil günüdür. İlköğretim öğrencilerine 24 Nisan günü de tatildir.

 

29-ekim-cumhuriyet-bayrami

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinliği (Etkinlik 30 Ekim 2016)

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 30 Ekim 2016 tarihinde saat 19:00 ‘da etkinliğimizde Nar Sanat öğrencileri dinleti düzenleyecektir. Etkinlik Programımız sayfanın en altındadır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

turk-bayragiCumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

Cumhuriyet öncesi

Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü 624 yılda 36 padişah tarafından yönetilmiştir.

Padişah, şah, kral, hakan, imparator, sultan gibi tek kişiye dayalı yönetim sistemine “mutlakiyet” adı verilmiştir. Mutlakiyet yönetiminde egemenlik kayıtsız şartsız, tek bir kişidedir.

Mutlakiyetle yönetilen ülkelerde ülkeyi yöneten kişiye yardımcı olması için meclis kurulurdu. Meclis üyeleri halkın isteklerini yöneticiye duyurur, yasa tasarısını hazırlardı. Bu yasa taslakları yönetici tarafından benimsendiğinde yasalaşırdı. Bu yönetim biçimi ise “meşrutiyet”tir. Meşrutiyette meclisin yetkileri sembolik düzeyde olabileceği gibi bir cumhuriyetteki kadar geniş de olabilir. Osmanlı Devleti’nde 1876 ve 1908 yıllarında olmak üzere iki kez meşrutiyet ilan edilmiştir.

İkinci Meşrutiyet’in ilanından 6 yıl sonra, 1914’te I. Dünya Savaşı başlamıştır. Dört yıl süren savaş, İttifak Devletleri ile birlikte olan Osmanlı İmparatorluğu’nun yenik sayılmasıyla sonuçlanmış ve Osmanlı toprakları İngiltere, Yunanistan, Fransa, İtalya gibi devletler tarafından işgal edilmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin ilanı

mustafa-kemal-ataturkMustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için devletinin bir gemisi ile Samsun’a gönderilmiştir. Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenlemiş ve “Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Paşa’yı ‘Meclis Başkanı’ seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Halk ve düzenli ordular düşman kuvvetlerine karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.

Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından TBMM 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırmıştır. Padişah Vahdettin, ‘vatan haini’ ilan edilmiş ve yurdu terk etmiştir.

24 Temmuz 1923 günü İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi’nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmış fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos’ta ilk toplantısını yapmıştır ve 13 Ekim’de Ankara, başkent ilan edilmiştir. Bu dönemde Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırmış ve “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz,” demiştir.

29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir ve böylece Türkiye Devleti’nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır.

Cumhuriyette, Atatürk’ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.

Bayram kabul edilmesi

29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekaleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

 

ETKİNLİK PROGRAMI

NİMA ABDULLAHİ   –  LOKOMOTİF(ENVER TUFAN)

ZEYNEP BAŞARAN –  DALGALARIN ŞARKISI (ENVER TUFAN)

EMRE ANAPALI-DORUK OKTAY-UMUT OKTAY     –     ŞÇO (AKIN ELDES)- TAÇO(HERMETO PASCAL)

TUĞBA SEHER KARANFİL  –  MELODİ (ALEXANDER BURKARD)

BURÇAK SEVEN  – ÇEKİRGE (ENVER TUFAN)

BETHANY TURLEY  –  ESKİ FRANSIZ ŞARKISI(P. İLYİÇ TSCHAİKOWSKY)

SU AZRA DAYIOĞLU  –  MİNUET (JEAN BAPTİSTE LULLY)

EGE YILMAZ  –  RUSSİAN FANTASİ (LEO PORTNOFF)

SELİNSU ÖKDEMİR  –  VALS (EVGENY GRİNKO)

MERT GÜNEŞ  –  IF I WERE A RİCH MAN (JEERY BACK)

GÜLCAN ATALAY  –  ETÜD (D.ALARD)

DENİZ KAPLAN  –  SANSAR VE AVCI(ÇOCUK MELODİSİ)

SENA ERTOP  –  LONG LONG AGO (THOMAS HAYNES BAYLY)

ECEM EREM KOCA  –  LA FOLİA (ARCANGELO CORELLİ)

ELA ÖZBAŞ  –  YALANCI(FRANSIZ EZGİSİ)

SÜMEYRA ASLAN ÇIKI  –  KARLI KAYIN(ZÜLFÜ LİVANELİ)

AYŞE ELA ŞENKAYA  –  ÇANLAR-OLD MCDONALD(J.THAMPSON)

İKLİM KELEŞ  –  SARABANDE(GEORGY FRİDERİC HANDEL )

ZEYNEP ADA UÇ  –  JOHN THAMPSON

NEZİHE NİLDEN TUNA   –  AYDEDE (Y.İMAN)

EREN ÖZDEN  –  ANNEM (Y.İMAN)

Yaz Okulu Kayıtlarımız Başladı

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 2016 okul sezonunun bitişi ile birlikte 3-6 yaş grubu küçük dostlarımızın yaz sezonunda hem eğlenip, hem öğrenip hemde tatil tadında keyif alabilecekleri yaz okulu programımızın kayıtları başlamış bulunmaktadır. Yaz okulumuzun yapısı;

 

08.30  17.00  Veli istekleri doğrultusunda saatlerde esneklik gösterilecektir.

Haziran, Temmuz,Ağustos   Katılım süresi  veli isteğine bağlıdır.

PROGRAM İÇERİĞİ:

Atık Materyal ve Kağıt etkinlikleri

Zihin geliştirme programı çocuk gelişim uzmanı tarafından  birebir eğitim

-ZE Kare eğitim seti,akıl oyunları

Yaratıcı Drama destekli  kurallı oyunlar

Projeksiyon destekli Türkçe Dil Etkinliği

ORFF destekli  Müzik Etkinliği

Bahçede açık hava oyunları

Fen ve Doğa çalışmaları

İlkokula gidecek öğrencilerimiz için hazırlık eğitimi

Geziler , talep doğrultusunda yüzme eğitimi.

PROGRAM AKIŞI

İlgi köşelerinde serbest zaman

Sabah Kahvaltısı

Türkçe Dil etkinliği(parmak oyunu ,tekerlemeler,bilmeceler,eğitici hikayeler)

Bahçede açık hava oyunları

Orff destekli müzik etkinliği

Öğle yemeği

Dinlenme ve ilgi köşelerinde oyunlar(Zihin geliştirme programı birebir uygulanır)

Fen ve Doğa çalışmaları

Yaratıcı Drama destekli  kurallı oyunlar

Meyve saati

Atık Materyal ve Kağıt etkinlikleri (Sanat Etkinliği)

İSTEĞE BAĞLI ETKİNLİKLER YAPILACAKTIR.

 

*Aynı zamanda öğrencilerimize ücretsiz olarak müzikal kulak testi yapılacaktır.

*Ek ücrete tabii müzik eğitimi(Keman, Piyano, Bağlama, Gitar ve vurmalı çalgılar gibi)

*Bale

*Resim dersleri ücretsizdir.

Yaş Grupları

3-6    yaş grubu öğrenci kabul edilecektir.

AMACIMIZ:

Okul Öncesi  dönemdeki  çocuklarımızın  zihinsel gelişimine,duygusal ve sosyal gelişimine ,dil gelişimine ,fiziksel  gelişimine  ezberci ve yetişkin baskıcı tutumlardan uzak,öğrenmeye merak uyandırarak  var olan emici beyinlerini aktif çalışabilir duruma gelmesine destek vermektir.

Her çocuk kendi  gelişimi içinde kendi evrimini  tamamlar bundan dolayı takvim yaşından çok

Gelişim yaşı önemlidir.Çoğu kurumlarda  toplu kazanımlar aynı zamanda   yerleştirilmeye çalışılmaktadır.Biz Nar Eğitim Kurumları olarak 16 yılllık tecrübe ile okul öncesi çocukların kendi

Gelişim hızlarına göre eğitim alabilmeleri için bireysel gelişim eğitim programı uygulayarak evrimlerini tamamlamalarına fırsat vereceğiz. Bu program hazırlanırken ülkemizde uygulanan eğitim programlarının tamamı süzgeçten geçirilmiş ve özellikle  montessory  eğitiminin prensipleri dikkate alınarak hazırlanmıştır.

‘’BU İŞİ YAPABİLMEM İÇİN BANA YARDIM EDER MİSİN ?’’   diyen  çocuklarımızın elinden tutarak öğrenmekten keyif alan öğrencilerimizin eğitim ve öğretim yolunu başarılı şekilde açmaktır

 

Ön kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

23 nisan

NAR SANATTA, 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI RESİM SERGİSİYLE KUTLANIYOR.

Bakırköy Özel Nar Sanat Eğitim Kursu, çocuk  Öğrenciler tarafından hazırlanan ‘’17 Nisan Resim Sergisi’’ bugün saat 18.00’da Nar sanat Eğitim kursunda yapılacaktır.

2009’dan bu yana Milli Eğitim bakanlığına bağlı olarak çeşitli alanlarda eğitim veren Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak,17 Nisan Pazar günü saat 18:00 ‘da Eğitmenimiz Sevgi GENCAN, öncülüğünde ,4 ile 12 yaş çocuk öğrencilerinin resim sergisi yapılacaktır. Sergimizde karakalem, yağlı boya , kuru pastel, yağlı pastel, guaj,sulu boya ve akrilik resimler bulunacaktır.

 

23 nisan

Sergide resimleri bulunan öğrencilerimiz;

  • Doğa Uç
  • Mert Altun,
  • Ilgın Tuman,
  • Fikri Ege Özen,
  • İpek Gürsel,
  • Aylin Pelit,
  • Klim Anokhin,
  • Deniz Sevimli,
  • Eylül Sancaklı,
  • Oğul Güney,
  • Sezen Gürcanok,
  • Duru Bal,
  • Duru Polat,
  • Elvin Su Tatlı,
  • Mahir Erbulan,
  • Asya Ahat,
  • Ceren Dizar,
  • Yiğit Ateş,
  • Esma nur Genç,
  • Zehra Yazıcı

‘’ 17 Nisan Resim Sergisi’’ 17 Nisan 2016 Pazar günü saat 18.00’da başlayıp 1 Mayıs 2016 Pazar gününe kadar ilgilenen tüm ziyaretçilere açıktır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk BayramıTürkiye Cumhuriyeti‘nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir.[1][7] Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürktarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

23 Nisan’ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM‘nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927’de Himaye-i Etfal Cemiyeti‘nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu’nun) o günü “Çocuk Bayramı” olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 23 Nisan’la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923’te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır.  23 Nisan 1924’te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde “Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır” ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926’da da yine aynı gazetede “23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür” başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır. 

23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti’nde 23 Nisan 1921’de resmî bayram olarak kabul edilmesinden bu yana, değişik adlarla da olsa resmî törenlerle kutlanmıştır. En yalın haliyle bu törenlerde İstiklâl Marşı okunur ve saygı duruşunda bulunulur. 1933 23 Nisan’ında Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve onlarla sohbet etti. Aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterileri yapılmaya başlandı. O bayram, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey‘in kaleme aldığı Andımız çocuklar tarafından ilk kez okundu.1933’te artık Çocuk Bayramı devlete de mal olmuştu. Yine de 1935’teki yasa değişikliğinde çocuk bayramında hiç söz edilmedi.[11] Yalnız resmî ismi konmamış olsa da, Milli Hâkimiyet Bayramı’nın yanında “23 Nisan Çocuk Bayramı”, devlet ve toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı programlarla kutlanmaya devam edildi.

Günümüzde 23 Nisan günlerinde bayram Türkiye Cumhuriyeti devleti erkanının başta Anıtkabir olmak üzere çeşitli Atatürk anıtlarında yaptıkları resmî törenlerle başlamakta, stadyumlarda ilköğretim öğrencilerinin hazırladığı gösterilerin sergilenmesi ve resmî geçit töreniyle devam etmektedir. Akşamları da büyük şehirlerde fener alayı düzenlenir. Resmî törenlerden sonra bayram yeri olarak nitelendirilen çayırlarda güreşler, koşular ve başka çeşit yarışmalar düzenlenir. Çeşitli sivil toplum örgütleri veya kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinlikler yer alır.

Cumhuriyeti öyle kurdular… Onurlu öğretmenlerimiz yaşatacak…

Van’ın Gürpınar ilçesindeki bir okula yeni atanan öğretmen Yusuf Açar, 5 günlük 29 Ekim tatilinde izin kullanmak yerine okulun tadilatını yapıyor.

cumhuriyet öğreetmenleri

Tüm ülkede cumhuriyetin 92’nci yıl dönümü törenlerle kutlanırken, Van’a 98 kilometre uzaklıktaki Dolaylı Köyü’nün tek öğretmeni Yusuf Açar, 10 gün önce atandığı okulda önce çocuklara Cumhuriyet’i anlattı, ardından da okulda tadilata başladı.

yusuf öğretmen

5 GÜNLÜK TATİLDE TADİLAT YAPACAK

5 gün sürecek tatili evinde değil dağların arasındaki tek derslikli 9 öğrencisi bulunan okulun tadilatıyla geçirecek olan Yusuf öğretmen, mahalle sakinleri ve öğrencilerin de gönlünde taht kurdu.

“BİZ ÖĞRETMENİZ, FEDAKÂRLIK YAPMALIYIZ”

Okulun birçok yerinde döküntüler olduğunu belirten öğretmen Yusuf Açar, sınıfta tezek sobasını yakıp, hemen işe koyularak yıkık yerleri tamir edip, boyamaya başladı. Gece gündüz çalışarak okulu en kısa sürede eğitime açmaya çaba gösterdiğini belirten fedakâr öğretmen Açar, “Okula geldiğimde tek dersliğimizin eğitime hazır olmadığını gördüm. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden malzeme aldım. İlk olarak bazı bölgelerin alçı tadilatını yaptım. Şimdi de boyamasını yapıyorum. Tatil yapmadım. Bir tatilimi de burada geçirmek istiyorum. Çünkü bu okulun en kısa sürede eğitim öğretime açılması gerekir. Burada 9 öğrenci var ve bunlar bizim geleceğimiz. Onlara sahip çıkmalıyız. Biz öğretmeniz fedekârlık yapmalıyız.” dedi. Fedakâr öğretmenimiz çalışkanlığıyla köy halkının gönlünde taht kurdu.

Kaynak : DHA

tarihte-bugun-ne-oldu4

Tarihte Bugün Ne Oldu 29 Haziran

tarihte-bugun-ne-oldu429 Haziran, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 180. (artık yıllarda 181.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 185 gün vardır.

Olaylar

  • 1868 – Namık Kemal ve Ziya Paşa tarafından Yeni Osmanlılar Cemiyeti’nin yayın organı olarak düşünülen Hürriyet gazetesi, Londra’da yayınlanmaya başlandı.
  • 1871 – İlk sendikacılık yasası, İngiltere Parlamentosunda onaylandı.
  • 1880 – Fransa Tahiti’yi topraklarına kattı.
  • 1900 – Anarşistler İtalya Kralı Umberto’yu öldürdü.
  • 1923 – Fenerbahçe, İşgal Kuvvetleriyle oynadığı “General Harrington” kupasını kazandı.
  • 1925 – Diyarbakır İstiklal Mahkemesi’nce idama mahkûm edilen Şeyh Said ile adamları idam edildi.
  • 1933 – Sivas-Erzurum demiryolunun inşasına başlanıldı.
  • 1934 – Bitlis’te yaşayan Zaro Ağa 157 yaşındayken yaşamını yitirdi. İç organları inceleme amacıyla alındı.
  • 1938 – Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kuruldu.
  • 1938 – İstiklal Mahkemeleri kararıyla mahkum olanlarla 150’likler adı verilen listede bulunanlar hakkında Af Kanunu TBMM’de kabul edildi.
  • 1939 – Hatay Devleti Meclisi, oybirliğiyle Türkiye’ye katılma kararı aldı.
  • 1954 – Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası kuruldu.
  • 1956 – Amerikalı oyun yazarı Arthur Miller ile aktris Marilyn Monroe Londra’da evlendiler.
  • 1958 – NASA kuruldu.
  • 1969 – Galatasaray, Metin Oktay’ın son maçını oynadığı finalde Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı.
  • 1969 – Yunus Nadi Armağanı’nı “Türkiye’nin Düzeni”ı kitabıyla Doğan Avcıoğlu kazandı.
  • 1971 – TBMM’de çıkan bir yasayla Türkiye’de haşhaş ekimi yasaklandı.
  • 1974 – Isabel Perón, Arjantin’in ilk kadın devlet başkanı olarak yemin etti. Kocası eski başkan Juan Peron sağlık durumunun bozulması üzerine görevlerini bırakmıştı. Zaten iki gün sonra da öldü.
  • 1976 – Seyşel Adaları, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı.
  • 1982 – Aşırı sıcak yüzünden İstanbul’da 7 kişi öldü.
  • 1982 – İsrail Lübnan’ı işgal etti. İsrail Başbakanı Menahem Begin Filistinli gerillaların Beyrut’tan ayrılmasına izin verdi.
  • 1984 – Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında karma ekonomik protokol imzalandı.
  • 1986 – Arjantin, Batı Almanya’yı 3-2 yenerek Dünya Futbol Şampiyonu oldu.
  • 1986 – Atina’da yayımlanan Mesimyrini gazetesinde yer alan bir yazıda, Batı Trakya Türklerinin dağıtılması ve Batı Trakya’da ne kadar Türk varsa gitmesi istendi.
  • 1990 – Yugoslavya’da iç savaş büyüyor ; Federal Ordu Slovenya ile Hırvatistan’da bağımsızlık taleplerini bastırmaya çalışıyor.
  • 1992 – Cezayir devlet başkanı Muhammed Budiaf suikaste uğrayarak yaşamını yitirdi.
  • 1995 – Ankara Büyükşehir Belediyesi, amblemindeki Hitit Güneşi’ni; Kocatepe Camii’ni ve Atakule’yi simgeleyen bir tasvir ile değiştirdi.
  • 1999 – Abdullah Öcalan, vatana ihanet suçundan idam cezasına çarptırıldı.
  • 2000 – Endonezya’da yolcu taşıyan bir tekne 500 yolcusuyla birlikte battı. Kazadan kurtulan olmadı.
  • 2002 – Türkiye, 2002 FIFA Dünya Kupası’nda 3. oldu.
  • 2005 – Sezen Aksu Bahane Albümünün Remiks’ini çıkarttı.
  • 2008 – Euro 2008 finalinde İspanya, Almanya’yı yenerek Avrupa şampiyonu oldu.
  • 2011 – TFF, Ankaraspor’un ihraç kararını kaldırarak liglere geri dönmesini sağladı.

Doğumlar

  • 1362 – I. Murat, Osmanlı padişahı (ö. 1389)
  • 1900 – Antoine de Saint-Exupéry, Fransız yazar (ö. 1944)
  • 1919 – Slim Pickens, ABD’li aktör (ö. 1983)
  • 1920 – Ray Harryhausen, sinemacı (ö. 2013)
  • 1929 – Oriana Fallaci, İtalyan gazeteci,yazar (ö. 2006)
  • 1941 – Jacques Toubon, Fransız siyasetçi
  • 1944 – Gary Busey, oyuncu
  • 1949 – Micky Arison, Miami Heat sahibi işadamı.
  • 1954 – Júnior, Brezilyalı eski futbolcu, teknik direktör ve yorumcu
  • 1972 – Serhat Tutumluer, Türk oyuncu
  • 1978 – Nicole Scherzinger , ABD’li sanatçı, dansçı, söz yazarı ve şarkıcı
  • 1979 – Barış Akarsu, Türk pop ve rock müzik şarkıcısı, TV dizisi oyuncusu (ö. 2007)
  • 1988 – Elnur Memmedli, Azeri judocu
  • 1991 – Kawhi Leonard, ABD’li basketbolcu
  • 1992 – Adam G. Sevani, aktör, dansçı

Ölümler

  • 1895 – Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog (d. 1825)
  • 1933 – Roscoe “Fatty” Arbuckle, ABD’li aktör (d. 1887)
  • 1934 – Zaro Ağa, Türkiye’nin en uzun yaşayan insanı (157-160 yıl yaşadığı sanılıyor) (d. 1774 veya 1777)
  • 1940 – Paul Klee, İsviçreli ressam (d. 1879)
  • 1941 – Ignacy Jan Paderewski, Polonyalı piyanist ve besteci (d. 1860)
  • 1967 – Jayne Mansfield, ABD’li aktris (d. 1933)
  • 1978 – Bob Crane, ABD’li aktör (d. 1928)
  • 1982 – Henry King, ABD’li sinema yönetmeni (d. 1886)
  • 1989 – Tahsin Saraç, Türk şair, yazar ve çevirmen (d. 1930)
  • 1990 – Irving Wallace, ABD’li romancı ve senaryo yazarı (b. 1916)
  • 1992 – Mohammed Boudiaf, Cezayir Devlet Başkanı (suikast) (d. 1919)
  • 1995 – Lana Turner, ABD’li aktris (d. 1921)
  • 1999 – Allan Carr, ABD’li film yapımcısı (d. 1937)
  • 2000 – Vittorio Gassman, İtalyan aktör (d. 1922)
  • 2002 – Rosemary Clooney, ABD’li şarkıcı ve aktris (d. 1928)
  • 2002 – François Périer, Fransız aktör (d. 1919)
  • 2003 – Katharine Hepburn, ABD’li aktris (d. 1907)
  • 2007 – Orhan Doğan, DEP Milletvekili (d. 1955)

Tatiller ve Özel Günler

  • Dünya Endüstriyel Tarım Günü
tarihte-bugun-ne-oldu4

Tarihte Bugün Ne Oldu 26 Haziran

tarihte-bugun-ne-oldu426 Haziran, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 177. (artık yıllarda 178.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 188 gün vardır.

Olaylar

  • 1530 – İlk Protestan Meclisi kuruldu.
  • 1541 – Peru’daki İnka topraklarını ele geçiren İspanyol Francisco Pizarro, Lima kentinde öldürüldü.
  • 1807 – Lüksemburg’da bir depoya düşen yıldırım 230 kişinin ölümüne yol açtı.
  • 1819 – Bisikletin patenti alındı.
  • 1861 – Sultan Abdülmecit öldü, yerine Abdülaziz padişah oldu.
  • 1861 – Atıf Bey Bebek’te uçuş denemesi gerçekleştirdi.
  • 1867 – Mısır valilerine Hıdiv unvanı verildi.
  • 1870 – İsa’nın doğumunun kutlanıldığı bir Hıristiyan bayramı olan Noel’in ABD’de federal bayram olarak kutlanacağı ilan edildi.
  • 1876 – Anayasası’nın mimarı Mithat Paşa, Sultan Abdülaziz’i öldürttüğü iddiasıyla yargılanmış ve Taif’e sürülmüştü. 1884 yılında burada öldürülen Mithat Paşa, Taif’te gömüldü.
  • 1920 – Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.
  • 1924 – Verem aşısı Valmette tarafından keşfedildi.
  • 1928 – Yeni Türk alfabesini hazırlamak amacıyla kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara’da yaptı.
  • 1936 – Nazi Almanyası’nda, ilk kullanılabilir helikopter olan Focke-Wulf Fw 61 ‘un ilk uçuşu başarıyla gerçekleşti.
  • 1939 – Ankara Havagazı Şirketi devletleştirildi.
  • 1942 – II. Dünya Savaşı’nın Kuzey Afrika Cephesi’nde Mersa Matruh Savaşı
  • 1944 – Zirai Donatım Kurumu Kanunu TBMM’de kabul edildi.
  • 1945 – Türkiye, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı imzaladı.
  • 1945 – Birleşmiş Milletler kuruldu.
  • 1951 – Mithat Paşa’nın 24 Haziran’da Aksu vapuruyla Taif’ten getirilen cenazesi, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar’ın da katıldığı törenle, İstanbul’da Hürriyeti Ebediye Tepesi’ne defnedildi.
  • 1960 – Madagaskar, Fransa’dan bağımsızlığını kazandı.
  • 1963 – John F. Kennedy, Batı Berlin’i ziyareti sırasında, meşhur “Ich bin ein Berliner” (Ben bir Berlinliyim) ifadesini kullandı.
  • 1964 – The Beatles topluluğu A Hard Day’s Night adlı albümlerini piyasaya çıkardı.
  • 1970 – Çekoslovakya’da Aleksander Dubçek, Komünist Parti’den ihraç edildi.
  • 1974 – Sabah 08.01’de, ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Troy şehrindeki Marsh Süpermarket’in kasasında işlenen bir paket sakız, dünyada barkodla satılan ilk ürün oldu.
  • 1975 – Indira Gandhi Hindistan’da otoriter bir yönetim kurdu.
  • 1977 – Elvis Presley son konserini verdi.
  • 1992 – Susa katliamı Silvan’ın Susa köyünde camide ibadet eden bir grup PKK’lılar tarafından cami dışına çıkarılıp çldürüldü. Olayda on kişi hayatını kaybetti.
  • 1994 – Türkiye, Liberal Demokrat Parti kuruldu.
  • 2000 – Amerika’da Genetik harita çalışmalarına başlandı.
  • 2006 – Türkiye’nin ilk yargıç-savcı derneği YARSAV kuruldu.

Doğumlar

  • 1760 – I. Johann, Lihtenştayn Prensi (ö. 1836)
  • 1787 – Denise OuRall, Fransız ekonomist,matematikçi
  • 1824 – Lord Kelvin, İrlandalı fizikçi (ö. 1907)
  • 1841 – Paul Wallot, Alman mimar (ö. 1912)
  • 1892 – Pearl S. Buck, ABD’li yazar (ö. 1973)
  • 1898 – Willy Messerschmitt, Alman uçak tasarımcısı (ö. 1978)
  • 1904 – Peter Lorre, oyuncu (ö. 1964)
  • 1908 – Salvador Allende (ö. 1973)
  • 1912 – Jay Silverheels, oyuncu (ö. 1980)
  • 1922 – Eleanor Parker, ABD’li aktris (ö. 2013)
  • 1937 – Robert Coleman Richardson, Nobel Ödülü sahibi ABD’li fizikçi (ö. 2013)
  • 1942 – Candan Tarhan, Türk futbolcu ve teknik adam. (ö. 1989)
  • 1943 – Klaus von Klitzing, Alman fizikçi
  • 1953 – Robert Davi, ABD’li aktör
  • 1955 – Maxime Bossis, Fransız futbolcu
  • 1956 – Kemal Ermetin, Türk yayımcı, yazar (ö. 2012)
  • 1956 – Chris Isaak, ABD’li müzisyen
  • 1968 – Paolo Maldini, İtalyan futbolcu
  • 1970 – Chris O’Donnell, oyuncu
  • 1971 – Sedat Peker, Türk organize suç örgütü lideri.
  • 1976 – Makare Desilets, Fiji asıllı ABD’li voleybolcu.
  • 1977 – Tite Kubo,Bleach’in çizeri ünlü mangaka
  • 1983 – Felipe Melo, Brezilya’lı futbolcu
  • 1984 – Deron Williams, ABD’li basketbolcu.
  • 1993 – Ariana Grande-ABD’li şarkıcı,oyuncu.

Ölümler

  • 363 – Julian, Roma imparatoru (d.331)
  • 1541 – Francisco Pizarro, Peru topraklarını ele geçiren İspanyol fatih (d. 1475)
  • 1810 – Joseph Michel Montgolfier, sıcak hava balonunun kaşifi (d. 1740)
  • 1861 – Sultan Abdülmecit, Osmanlı padişahı (d. 1823)
  • 1956 – Clifford Brown, ABD’li caz trompetçisi (d. 1930)
  • 1957 – Alfred Döblin, Alman yazar (d. 1878)
  • 1967 – Françoise Dorléac, Fransız aktris (Catherine Deneuve’ün kızkardeşi) (d. 1942)
  • 1984 – Michel Foucault, Fransız post-modernist teorisyen (d. 1926)
  • 1996 – Zihni Küçümen, Türk tiyatro sanatçısı, çevirmen ve yazar (d.1929)
  • 1996 – Necmettin Hacıeminoğlu, Türk dilbilimci, yazar (d.1932)
  • 1998 – Hacı Sabancı, Türk işadamı (d.1935)
  • 2002 – Turgut Özatay, Türk sinema oyuncusu (d. 1927)
  • 2003 – Marc-Vivien Foé, Kamerunlu milli futbolcu (d. 1975)
  • 2007 – Jupp Derwall, Alman futbolcu ve teknik direktör (d. 1927)

Tatiller ve Özel Günler

  • Birleşmiş Milletler: İşkence Kurbanlarına Destek Günü.
tarihte-bugun-ne-oldu4

Tarihte Bugün Ne Oldu 22 Haziran

tarihte-bugun-ne-oldu422 Haziran, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 173. (artık yıllarda 174.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 192 gün vardır.

Olaylar

  • 217 – Eski Mısır ordusu Antiochos III idaresindeki Selevkos ordusunu Filistin’de bozguna uğrattı.
  • 431 – Üçüncü Ekümenik Konsil olan Efes konsilinin İskenderiye patriği Cyrille tarafından açılışı.
  • 1633 – Engizisyon mahkemesince mahkûm edilen Galile, Kopernikçi görüşlerini inkar etmek zorunda kaldı.
  • 1691 – II. Ahmed 21. Osmanlı padişahı oldu.
  • 1812 – Napolyon Rusya’ya savaş açtı.
  • 1846 – Adolphe Sax, saksofonun patentini aldı.
  • 1911 – V. George, taç giyerek resmen İngiltere kralı oldu.
  • 1919 – Amasya Genelgesi yayınlandı.
  • 1925 – 20 Haziran’da İstanbul’da tutuklanan gazeteciler Doğu İstiklal Mahkemesi’nde yargılanmak üzere Diyarbakır’a gönderildi.
  • 1939 – Adana Elektrik Şirketi satın alınarak devletleştirildi.
  • 1941 – Almanya SSCB’yi istila etmeye başladı. (Barbarossa Harekâtı)
  • 1941 – Hırvatistan’da ilk silahlı anti faşist örgüt kuruldu.
  • 1942 – Erwin Rommel, Tobruk’u ele geçirdikten sonra Mareşal rütbesine terfi ettirildi.
  • 1945 – İller Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi.
  • 1954 – Devlet Malzeme Ofisi kuruldu.
  • 1976 – Kanada’da idam cezasının kaldırılması
  • 1978 – Plüton’un uydusu Charon keşfedildi.
  • 2002 – İran’da meydana gelen, Richter ölçeğine göre 6.5 şiddetindeki depremde 261’den fazla kişi öldü.
  • 2006 – Makedonya Cumhuriyeti’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’ne kabulü
  • 2008 – MEB’in hazırlamış olduğu 7. sınıf Seviye Belirleme Sınavı ilk kez yapıldı.
  • 2010 – Apple iPhone (4G) piyasaya sürüldü.
  • 2012 – Malatya Erhaç Hava Üssü’nden görev amacıyla kalkan F-4 tipi Türk askerî jeti, Suriye karasuları açıklarında Suriye ordusu tarafından düşürüldü.

Doğumlar

  • 1888 – Selman Abraham Waksman, ABD’li biyokimyacı (ö. 1973)
  • 1898 – Erich Maria Remarque, Alman yazar (ö. 1970)
  • 1906 – Billy Wilder, ABD’li yönetmen (ö. 2002)
  • 1906 – Anne Morrow Lindbergh, ABD’li yazar ve havacı (ö. 2001)
  • 1915 – Cornelius Warmerdam, ABD’li atlet (ö. 2001)
  • 1927 – Çetin Altan, Türk yazar
  • 1930 – Yuri Artyukhin, Rus kozmonot (ö. 1998)
  • 1932 – Soraya Esfandiary Bakhtiary, İran eski imparatoriçesi (ö. 2001)
  • 1940 – Abbas Kiyarüstemi, İranlı yönetmen
  • 1949 – Meryl Streep, ABD’li oyuncu
  • 1952 – Graham Greene, yazar
  • 1954 – Wolfgang Becker, Alman yönetmen, senarist ve tarihçi
  • 1955 – Willem Dafoe, ABD’li oyuncu
  • 1958 – Bruce Campbell, oyuncu
  • 1964 – Dan Brown, ABD’li yazar
  • 1964 – Miroslav Kadlec, eski Çek futbolcu
  • 1973 – Rufus Wainwright, Kanadalı-ABD’li Şarkıcı ve söz yazarı
  • 1977 – Ayça Varlıer Türk Oyuncu ve Şarkıcı
  • 1982 – Gustave Bebbe, Kamerunlu futbolcu
  • 1985 – Sofoklis Shorçanitis, Yunan basketbolcu
  • 1987 – Eda Erdem, Türk voleybolcu
  • 1987 – Lee Min-ho, Güney Koreli oyuncu
  • 1989 – Jung Yong Hwa, Güney Koreli oyuncu,şarkıcı

Ölümler

  • 1429 – Gıyaseddin Cemşid, İranlı gökbilimci ve matematikçi (d. 1380)
  • 1695 – II. Süleyman, 20. Osmanlı padişahı. (d. 1642)
  • 1874 – Howard Staunton, İngiliz satranç ustası (d. 1810)
  • 1885 – Muhammed Ahmed, Sudan’da Mehdilik hareketinin kurucusu (d. 1845)
  • 1931 – Armand Fallières, Fransa cumhurbaşkanı (b. 1841)
  • 1965 – David O. Selznick, ABD’li film yapımcısı (d. 1902)
  • 1969 – Judy Garland, ABD’li şarkıcı ve oyuncu (d. 1922)
  • 1972 – Paul Czinner, Macar asıllı film yönetmeni ve yapımcısı (d. 1890)
  • 1984 – Joseph Losey, ABD’li sinema ve tiyatro yönetmeni (d. 1909)
  • 1987 – Fred Astaire, ABD’li dansçı, aktör (d. 1899)
  • 1993 – Pat Nixon, ABD’nin 37. başkanı Richard Nixon’ın eşi (d. 1912)
  • 2003 – Vasil Bikov, Rus yazar (d. 1924)
  • 2011 – Coşkun Özarı, eski Türk futbolcu ve teknik direktör (d. 1931)

Tatiller ve Özel Günler

  • Anti-faşist mücadele günü – Hırvatistan
tarihte-bugun-ne-oldu4

Tarihte Bugün Ne Oldu 2 Haziran

tarihte-bugun-ne-oldu42 Haziran, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 153. (artık yıllarda 154.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 212 gün vardır.

Olaylar

  • 455 – Vandallar Roma’ya girdiler ve iki hafta boyunca şehri yağmaladılar.
  • 662 – Yunan adalarından 3 tanesi bir depremle yok oldu.
  • 1098 – Birinci Haçlı Seferi: Birinci Antakya kuşatması sona erdi ve Haçlılar şehri ele geçirdi, bir kaç gün sonra Selçuklu Türkleri ikinci kuşatmayı başlattılar.
  • 1328 – Filipinlerde bir depremle 9 ada ve adacık yok oldu.
  • 1475 – Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Türk orduları, Kırım Yarımadası sahillerine çıktı.
  • 1793 – Fransa’da Maximillian Robespierre öncülüğünde Jakobenler iktidarı ele geçirdi.
  • 1851 – Amerika’da içki yasağı, Maine eyaletindeki uygulamayla başladı.
  • 1889 – İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin öncüsü olarak kabul edilen İttihâd-ı Osmânî Cemiyeti adlı gizli örgüt kuruldu.
  • 1920 – Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşu.
  • 1924 – ABD Kongresi, ülkede doğmuş bütün Amerikan yerlilerine oy hakkı tanıdı. 1948’e kadar kimi eyaletler yerlilere oy hakkını yaşama geçirmedi.
  • 1926 – Genel Nüfus Sayımı Hakkında Kanun kabul edildi.
  • 1935 – Türkiye’de ilk kez pazar günü resmî tatil uygulamasına başlandı.
  • 1941 – Türk Ceza Kanunu’nun 526’ncı maddesinde yapılan değişiklikle Arapça ezan ve kamet okuyanlara ceza öngörüldü.
  • 1945 – Kastamonu Taşköprü’de Sümerbank’a ait Sulukilise Kendir Fabrikası’nın temeli atıldı.
  • 1946 – İtalya’da monarşi kaldırıldı.
  • 1953 – Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeth taç giydi.
  • 1958 – Ankara’da Spor Salonu çöktü; 5 bin kişilik salonda kimse bulunmadığı için can kaybı olmadı.
  • 1960 – Başbakan Cemal Gürsel, 28 Nisan olaylarında ve 27 Mayıs’ta ölenlerin Anıtkabir etrafına gömüleceğini açıkladı.
  • 1961 – Yurtdışında öğrenim görmek serbest bırakıldı.
  • 1964 – Demokratik, laik ve ulusal bir Filistin devleti kurmayı amaçlayan ve çeşitli ulusal örgütleri bir araya getiren Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. Yaser Arafat, 3 Şubat 1968’de örgütün başına geçti.
  • 1966 – De Valera İrlanda devlet başkanı oldu.
  • 1966 – Kıbrıs’ta Rumlar, Lefkoşa’nın Türk kesimine giriş çıkışı yasakladı.
  • 1968 – Kısmi senato seçimleri olaylı geçti. 20 ayrı yerde çıkan kavgalarda 15 kişi öldü, 26’sı ağır olmak üzere 47 kişi de yaralandı.
  • 1969 – Petrol-İş Sendikası, Mersin ATAŞ rafinerisinde grev kararı aldı.
  • 1971 – TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak istifa etti.
  • 1977 – Başbakan Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığına yazı göndererek,CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’e İstanbul Taksim’de düzenlenen mitingde Sheraton Oteli’nin üst katındaki bir odadan uzun menzilli ve dürbünlü bir silahla ateş edileceğinin haber alındığını bildirdi ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi. (3 Haziran’da CHP’nin Taksim’de düzenlediği miting olaysız geçti.)
  • 1980 – Osmanlı’dan bu yana devam eden buğday ve ekmek fiyatları üzerindeki devlet kontrolü kaldırıldı.
  • 1980 – Yahya Demirel, mobilya davasında Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi’nce dört yıl ağır hapse çarptırıldı.
  • 1981 – Devlet Başkanı Kenan Evren’in emri ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun kararıyla Ankaragücü takımı birinci futbol ligine çıkarıldı.
  • 1984 – Hindistan ordusu, dini bölge kurmak isteyen Sihlere saldırı başlattı.
  • 1992 – Danimarka’da referandum yapıldı. Avrupa Birliği’nin esaslarını belirleyen Maastricht Anlaşması reddedildi.
  • 1994 – Bursa’daki Tofaş fabrikalarında 2 bin 404 işçi işten çıkarıldı.
  • 1995 – Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Pauline Green, Radikal liderCatherine Lalumiere ve Yeşiller sözcüsü Claudia Roth’u ‘fahişe’ olarak niteledi.
  • 1995 – Kilis, Karabük ve Yalova il oldu.
  • 1997 – Dünyanın en büyük armatörler ve gemi brokerleri birliği olan BİMCO’nun iki yılda bir gerçekleştirdiği genel kurul toplantılarının 53.sü İstanbul’da başladı. BİMCO 97’de AB deniz politikası, denizciliğin dünyadaki gelişimi gibi konuların tartışılacağı açıklandı.
  • 1997 – Susurluk Davası, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde başladı.
  • 1998 – Merkez üssü Adana’nın Ceyhan ilçesi 6,2 büyüklüğündeki depremde 144 kişi öldü.
  • 2001 – Filipinler’de, Ebu Seyyaf militanları Basilan adasında 200 kişiyi rehin aldı.
  • 2001 – Nepal kralı ve kraliçesi, prens oğulları tarafından silahla vurularak öldürüldü.
  • 2001 – Tel Aviv’de bir diskotekte düzenlenen intihar saldırısında 17 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
  • 2002 – Büyük Birlik Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kurultayı’nda Genel Başkanlığa Muhsin Yazıcıoğlu yeniden seçildi.
  • 2004 – Mustafa Bumin, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yeniden seçildi.

Doğumlar

  • 1740 – Marquis de Sade, Fransız yazar (ö. 1814)
  • 1904 – Johnny Weissmuller, ABD’li rumen asıllı sporcu ve aktör (ö. 1984)
  • 1934 – Karl-Heinz Feldkamp, Alman futbol adamı
  • 1935 – Dimitri Kitsikis, Yunan türkolog
  • 1941 – Ünal Aysal, Türk işadamı
  • 1948 – Recep Yazıcıoğlu, Türk kaymakam, vali (ö. 2003)
  • 1949 – Tommy Mandel, ABD’li müzisyen
  • 1957 – Mark Lawrenson, İrlandalı eski defans oyuncusu
  • 1966 – Turgut Dibek, CHP MYK üyesi
  • 1970 – Gökhan Kırdar, Türk müzisyen
  • 1972 – Wentworth Miller, Amerikalı aktör
  • 1977 – Zachary Quinto, Amerikalı aktör
  • 1978 – Justin Long, ABD’li aktör
  • 1988 – Sergio Agüero, Arjantinli futbolcu
  • 1993 – Melis Sezer, Türk milli tenisçi

Ölümler

  • 1882 – Giuseppe Garibaldi, İtalyan devrimci, devlet adamı (d. 1807)
  • 1927 – Avni Lifij, Türk ressam (d. 1886)
  • 1961 – Yaşar Nezihi Özsoy, Türk tiyatro sanatçısı
  • 1970 – Bruce McLaren, Yeni Zellandalı Formula 1 pilotu ve McLaren Takımının kurucusu (d. 1937)
  • 1970 – Orhan Kemal, Türk yazar (d. 1914)
  • 1977 – Stephen Boyd, İrlanda asıllı ABD’li aktör (d. 1931)
  • 1978 – Beşir Balcıoğlu, emekli Büyükelçi (Ermeni terör örgütü ASALA’nın suikastı sonucu)
  • 1978 – Necla Kuneralp, Madrid Büyükelçisi Zeki Kuneralp’in eşi (Ermeni terör örgütü ASALA’nın suikastı sonucu)
  • 1987 – Andrés Segovia, İspanyol gitarist (d. 1893)
  • 1987 – Sammy Kaye, ABD’li swing orkestrası şefi (d. 1910)
  • 1990 – Rex Harrison, İngiliz oyuncu (d. 1908)
  • 1991 – Ahmed Arif, şair (d. 1927)
  • 1998 – Sohrab Şahit Sales, İranlı yönetmen (d. 1944)
  • 2001 – Imogene Coca, ABD’li aktris (d. 1908)
  • 2008 – Cevher Özden, Banker Kastelli adıyla bilinen iş adamı (d. 1933)
  • 2008 – Mel Ferrer, ABD’li aktör, yönetmen (d. 1917)
moskova resim yarışması

Moskova’da “Dost Türkiye” resim yarışması düzenledi

yuzlerce_rus_cocuk_dost_turkiye_resim_yarismasina_katildi_h60775Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi, 1 Haziran Uluslar Arası Çocukları Koruma Günü vesilesiyle bine yakın Rus çocuğun katılımı ile “Dost Türkiye” resim yarışması düzenledi. Moskova Belediyesi ile ortaklaşa yapılan etkinlikte dereceye giren çocuklar ödüllendirildi. Yarışmayı kazanan Rus afacanlara Kültür Merkezi, Türkiye tatili dahil çeşitli ödüller verdi. Jüri yarışmaya katılan yaklaşık bin çocuk arasından farklı kategorilerde 15’inin resmini ödüle layık gördü.

Moskova’nın merkezindeki Kuraj Çocuk Tiyatrosu’nda yapılan resim yarışmasına Moskova şehir yönetimi Sosyal Hakları Bakan Yardımcısı Tatyana Barsukova, Moskova kent meclisi Mosgorduma milletvekili Larisa Kartavtseva, Kültür Merkezi Genel Müdürü Cüneyt Güçtekin ve Türk iş adamları katıldı. Etkinlikte Moskova belediyesine bağlı Otradnoe çocuk rehabilitasyon merkezinde kalan yaklaşık 250 çocuk yer aldı.

Ödül töreninden önce çocuklara Ebru sanatı dahil çeşitli master-klas verildi. Daha sonra juri heyeti “Dostlar için Türkiye” resim yarışmasında 1. ve 2. olan 6 çocuğa Türkiye tatil turu, 3.4.ve 5. olanlara bisiklet, planşet ve smartfon hediye etti. Çocuklar ödüllerini Bakan Yardımcısı Barsukova, milletevkili Ruslanova ve Güçtekin’in elinden aldı.

TÜRKİYE RESİMLERİNİ ÇOK RENKLİ YAPMALARA ANLAMLI

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kuraj Çocuk Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mihail Doloko, yarışmaya 6-15 yaş arası Rus çocukların katıldığını söyledi. Türkiye’yi çok sevdiğini söyleyen Doloko, “Sürekli oraya tatile gidiyorum. Orada çok arkadaşım var, hatta biraz Türkçe de biliyorum. Çocuklar, yetişkinlerin Türkiye’ye karşı olumlu olduğunu görünce onlar da Türkiye’ye karşı olumlu bakıyor. Aileleriyle beraber Türkiye’ye tatile gittiklerinde Türkiye’nin sadece plaj ve tatilden ibaret olmadığını görüyor. Türkiye’nin çok zengin bir kültüre sahip olduğunu görüyorlar. Türkiye’nin dünyaya bir çok şey kattığını biliyoruz, mesela Ayasofya. Bu dünya çağında Türkiye’nin mimari harikalarından sadece bir tanesi. Tamamen çocukların faydasına bir program düzenleniyor. Çocuklar Türkiye iyi ve kendilerine açık bir ülke olduğunu görüyor. Çocuklar resim yapmayı çok sever. Burada çizilen resimlerde de dikkat etmeniz gereken bir detayın altını çizmek istiyorum. Psikologlar diyor ki: Eğer çocuğunuz koyu renkleri kullanıyorsa onun bazı kötü izlenimleri var. Ama bu arkamdaki resimlere bakın, hepsi ışıl ışıl ve renkli boyalar kullanılmış. Yani bu demek ki çocuklar Türkiye’yi aydın, renkli, mutlu ve iyi olarak resim yapıyor. Çocukların bu renkleri kullanmasını onlara kimse tavsiye etmedi, hepsini kendileri seçti, kendileri boyadı.” dedi.

ÇOCUKLARI SEVİNDİRDİK

Bakan Yardımcısı Barsukova, “Bugün çocuk bayramında Türk-Rus Kültür Merkezi ile birlikte çocuklarımızı sevindirmeye karar verdik. Resim yarışmasının kazananlara ödül verdik. Rehabilitasyon merkezinden gelen çocukların çoğu aile içi şiddete maruz kalan yavrularımız. Bu tür yarışmalara katılan Rus çocuklar Türkiye’yi bir plaj ülkesi olarak değil, kendi dünyasında araştırdığı şekilde görecek. Kültür, tarihi bilen Rus çocuk Türkiye’deki insanlarla bu düzeyde konuşacak. Bu da çok önemli!” dedi.

RUS MİLLETVEKİLİ: ÇOCUKLAR ÜLKELER ARASINDA KÖPRÜLER KURUYOR

Milletvekili Kartavsteva, “Rus çocukların kendi bayramlarında Türkiye hakkında resimler yapması bence anlamlı bir olay. Rus çocukların güzel ülke Türkiye’ye yönelik bakışlarını, duygularını bu resimlerde görüyoruz. Bunu düzenleyen herkese teşekkürler ediyoruz! Politika bir tarafa dursun, çocuklar da ülkeler arasında köprüler oluşturabiliyor. Çocuklar resimleriyle, yetenekleriyle dünya ülkelerini kucaklaştırır.” dedi.

Etkinliğe katılan Anya ve Yana, Türkiye ile resimleri çok beğendiklerini, Türkiye’yi “güzel ülke” olarak tanımladıklarını ifade etti.