Uyuyan Güzel Balesi Süreyya Opera Sahnesine geliyor

Sanatseverlerin tekrar görmek istediği bale dalının en önemli eserlerinden birisi olan Uyuyan Güzel Balesi estetiği ve tekniğiyle tekrar sanatseverlerle buluşuyor. 30 Kasım, 3, 5, 7, 10, 12 Aralık tarihlerinde yeniden sahnelenerek mest edecek.

Uyuyan Güzel’in kareografı Petipa; Çaykovski’nin, yazdığı güzel müzikle balenin bütün farklı kavramlarının, karakterlerin ve güçlüklerle dolu bale adımlarının en doğal biçimde kaynaşmasına olanak verdiği biliniyor. Yüz yıllık uykuya dalan güzel bir prensesin öyküsünü anlatan klasik bir Avrupa masalı olan Uyuyan Güzel’i İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt, çıkış noktası olarak Petipa’ya sadık kalarak ve R. Nureyev’den de etkilenerek sahneye koyuyor.

GÖSTERİ TARİHLERİ

3, 5, 10, 12 Aralık

Saat: 20.00

30 Kasım ve 7 Aralık

Saat: 16.00

Yer: Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi

Süreyya Operası 12. sanat yılında

Süreyya operası yeniden sevenleriyle buluşuyor. 28 Eylül Cuma akşamı İstanbul Devlet Operası ve Balesi (İDOB)’nin konseri ile açılacak olan Süreyya Operası, yeni sanat yılında dünyanın önde gelen sanatçılarını ağırlamaya hazırlanıyor. İlk konseri ise, ünlü Deutsche Grammophon sanatçılarından piyanist Simon Ghraichy’dan olacak.

Simon Ghraicy ile yeni sezon başlıyor

New York’taki Carneige Hall, Berlin Filarmoni Salonu, Paris’teki Champs Elysées Tiyatrosu gibi dünyanın önde gelen salonları içine alan dünyaca ünlü bir turnede olan Fransız piyanist Simon Ghraichy Süreyya Sahnesi’nde yerini alacak. 32 yaşındaki Meksika ve Lübnan kökenli Fransız piyanist Simon Ghraichy’nin piyano resitalinde Schumann, Debussy, Marquez, Albéniz gibi önemli isimlerin eserleri yer alacak.

‘Don Kişot’ ve ‘Aleko’ sahnelenecek

Opera programında bu yıl dikkatinizi çekecek ve sevebileceğiniz iki eser var. Massenet’in ‘Don Kişot’ operası ile Rahmaninov’un ‘Aleko’su. Geçen yıllarda sahnelenen ‘The Rake’s Progress’, ‘Falstaff’, ‘Ninatta’, ‘Bayezit’ operaları bu mevsimde de oynanmaya devam edecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Verdi’nin müziği ile hazırlanan ‘Üç Silahşörler’ balesini yeni bir prodüksiyonla sahneleyecek. ‘Don Kişot’, ‘Judith’ baleleri ile ‘Üç Bale’ 2018-2019’da da izleyicilere sunmaya devam edecek

Konserler sanatseverlerine ücretsiz olacak

İDOB programında bu yıl çok sayıda konser yer almakta. Verdi’nin ‘Requem’i ve Rossini’nin ‘Stabat Mater’i gibi ünlü dramatik, lirik büyük orkestra ve koro eserleri seslendirilecek.

Adnan Saygun’un sevilen eseri ‘Yunus Emre Oratoryosu’ bale ve opera sanatçılarının işbirliğiyle sahnelenip icra edilecek. Her yıl olduğu gibi Haziran ayında İKSV’nin düzenlediği Uluslararası Müzik Festivali’nin bazı konserleri Süreyya Operası’nda icra edilecek.

Roma Opera Tiyatrosundan Rossini

Her yıl hazırlayıp Süreyya fuayelerinde sunulan ‘müzik sanatı’ temalı sergilerde bu yıl İtalya’dan gelen Rossini sergisi yer alacak. Bu ilginç ve özgün sergi, 16 Kasım-15 Aralık arasında Süreyya Operası’ndaki sergilenişinden sonra Avrupa’nın değişik şehirlerinde de beğeniye sunulacak.

 

Türkiye’de ilk defa bir “çocuk operası” sahneleniyor

Wolfgang Amadeus Mozart’ın 1791 yılında bestelediği son operası olan “Tamino’nun Rüyası (Sihirli Flüt)”ten yola çıkarak çocuk operasına uyarlayan İstanbul Devlet Opera ve Balesi, bu operayı çocuklara armağan ediyor.

Murat Cem Orhan’ın Orkestra Şefliği’ni üstlendiği eseri Caner Akın sahneye koyuyor.

Koro Şefliğini Paolo Villa’nın yaptığı Sihirli Flüt Çocuk Operasının, metin düzenlemesi Defne Arıkan’a ait. Dekoru Zeki Sarayoğlu yaparken, kostüm tasarımlarını ise Gizem Betil üstlendi. Işık tasarımları ise Taner Aydın’a ait.

Sihirli Flüt (Tamino’nun Rüyası) operasında Caner Akın / Ahmet Baykara, Ayşegül Karkıner / Pınar Koç / Sirel Yakupoğlu, Emre Güngör / Umut Tingür, Caner Akgün / Alper Göçeri, Dilruba Akgün / Hale Soner, Betül Görgülü / Begüm Karacasu, Okan Fidan / Can Reha Gün, Zeynep Şimşir, Ayşe Özkan / Elif Tuğba Tekışık, Eda Erdaş / NeslişahPekin, Damla Dai / Azra Erdoğan , H. Ada Gülmez / Mira Hopanoğlu, Derin Ay Kurtuluş / Berk Türeci dönüşümlü olarak rol alıyorlar.

Sihirli Flüt (Tamino’nun Rüyası), 14-28 Ocak 2018, 22 Nisan 2018, 13-20-27 Mayıs 2018 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde olacak.

Fındıkkıran balesi bu sefer Down Sendromlular için sahneleniyor

23 Aralık Cumartesi günü Down Sendromlular için neoklasik “Fındıkkıran” balesi sahnelenecek.

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Down Sendromlular Derneği’ni ağırlayacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi, neoklasik “Fındıkkıran” balesi ile Down Sendromlu seyircilerin karşısına çıkacaklar.

Geçtiğimiz sene görme engelli sanatseverlere “sesli betimleme” ile yılbaşı armağanı olarak sunulan neoklasik Fındıkkıran balesi, 23 Aralık Cumartesi günü Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde Down sendromlu izleyicileri konuk edecek.

Bale bölümü sanatçıları, Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski’nin 1891 yılında bestelediği son eseri olan ve küçük Alman kız Clara Stahlbaum’un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarını konu alan büyü-masal tarzı neoklasik eserinin librettosu, Uğur Seyrek ve Işık Noyan imzası taşıyor.