solfej

Bağlama’nın okul öncesi ve ilkokulda tercih edilmesinin kültürel farkındalığa etkisi

Müzikle ilgili yapılan bir çok araştırma, müziğin çocukların çoklu zeka alanlarına etkisi ve zihin gelişiminde büyük rol oynadığını vurgulamıştır. Müzik aleti çalmanın ise beyin gelişimine ve sinir sistemine faydası yine yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur.

North Carlolina Müzik Araştırma Bölümü müzik eğitimi verdiği kişilerle müzik eğitimi almamış olan kişileri karşılaştırmış ve araştırmanın sonucunda müzik yapanların beyinlerinin işitsel ve görsel kısımlarının aktivitesinde artış olduğunu kaydetmiştir. Müzik yapmayan kişilerin beyninde ise sadece işitsel veya sadece görsel kısımda aktivasyon olduğunu belirlemiştir. Araştırma, müzik eğitimi alan veya müzik yapan kişilerin beyinlerinin iki alanında da aktivite olduğunu ortaya koymuştur.

Özellikle küçük yaş gruplarının müzikle ilgilenmelerinin veya herhangi bir enstrüman çalmalarının akademik başarılarını da olumlu yönde etkilediği, bir çok kez yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır.

Müziğin çocuklar üzerindeki faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Okuma yeteneğini arttırır.
  • Motor beceriyi geliştirir.
  • Derslerinde daha iyi performans göstermesini sağlar.
  • Dinleme alışkanlığı kazandırır.
  • Sosyalleştirir.
  • Özgüveni ve konsantrasyon becerisini geliştirir.

Bu faydaları çoğatmak mümkün. Çocuklar müziği duyduklarında işitme, dokunma, ritim tutma ve ses takliti gibi birden fazla fonksiyonu aynı anda geliştirir. Dolayısıyla müziğe, bilişsel yetenekleri geliştiren bir faktör olarak bakmak doğru olacaktır. Ayrıca hayatında müzik ve enstrüman olan çocuğun matematik ve dil alanında daha başarılı olduğu da gözlemlenmiştir. Müzik aynı zamanda çocuğun disiplin, adaptasyon, rahatlama, özgüven, sorumluluk duygusu gibi kişisel özelliklerini de geliştirecektir.

Okul öncesi eğitimin oldukça arttığı günümüzde, özellikle bu dönemde verilen müzik eğitiminin çocuğa ruhsal, kültürel, sosyal, zeka gelişimi ve anlayış alanlarında pozitif etkisi olduğu gerçeği de unutulmamalı.

Okul öncesi dönemde olduğu gibi ilköğretim döneminde de müzik eğitimi, belirlenen temel ilkeler doğrultusunda bir arada işlenmesi gereken konulardan oluşmaktadır. Bu konular birbiriyle bağlantılı, birbirini destekleyici ve her biri kendi içinde çocuğun yukarıda da bahsettiğim gibi özellikle matematik ve dil gelişimini etkileyen bir süreci kapsamaktadır. Ses eğitimi, kulak eğitimi, çalgı eğitimi, müziksel beğeni eğitimi, ilköğretim sürecinin iç dinamikleri olan müzik eğitiminin boyutları olarak sıralanabilir.

Müzik eğitimi, çocuğa ses eğitimi, kulak eğitimi, müziksel beğeni eğitimi vermekle birlikte, onu bir müzik aletine yönlendirecek bir eğitim sürecinide kapsamaktadır, kapsamalıdır.

Müzik eğitiminde temel bir başka unsur kültürel farkındalık olmalıdır. “Toprağı bilmeyen betonda yürüyemez” sözü, sanırım bu durumu açıklaması bakımından yeterli olacaktır. Çocuk, hangi enstrümanın eğitimini alırsa alsın veya hangi enstrümana yönelirse yönelsin, öncelikle kendi kültürünü, kendi müzik ve enstrümanlarını tanımalı. Tanımalı ve kendi müzikal kültürünü diğer enstrümanlara bakan bir pencere olarak kullanmalı.

Kültürel farkındalık anlamında geçtiğimiz günlerde Nar Sanat Eğitim Kursu bünyesinde bulunan Nar Sanat Anaokulu’nda güzel bir etkinlik gerçekleştirdik.

Etkinlikte 3-6 yaş grubu çocuklarımızla bağlamamızı tanıdık ve türkülerimizi öğrendik. Hangi yaş grubu olursa olsun çocukların kültürel zenginliğimizin farkında olmalarını, kendi enstrümanlarını bilmelerini, onlara dokunmalarını önemsiyorum. Çünkü çocuğun sanatsal ve kültürel anlamda kendisine ait olanı tanıması, yaşadığı coğrafyaya ait olan müziğin ve bu müziğin icra edildiği enstrümanların farkında olması gerektiğini düşünüyorum. Yaşadığımız coğrafyanın belirleyici ve birleştirici ezgileri, halkın ortak değerlerle var ettiği Türk halk müziğidir. Bu müziğin temel enstrümanı da şüphesiz bağlamadır. Dolayısıyla çocuğun, enstrüman olarak bağlamayı seçmesi işte tam da bahsettiğim kültürel farkındalık alanına hizmet edecek ve diğer bir çok sanat dalına da bakışını şekillendirecektir.

Filozof Konfüçyüs; “Bir ülkenin doğru yönetilip yönetilmediğini, ahlak açısından yücelip yücelmediğini anlamak için o ülkenin müziğine bakınız” diyerek bir ülkenin kendi müziğinin ne kadar belirleyici olduğunu vurgulamıştır.

Enstrüman tercihi önemli bir süreçtir. Enstrüman seçiminde doğru kararlar verilmeli, doğru yönlendirmeler yapılmalı ve tercihler bilinçli şekilde gerçekleşmeli.

Çocuğun ilgisi, aile, öğretmen ve okul/kurs dörtlüsünde ilerleyip şekillenmesi gereken bu süreç, iş birliği içerisinde ve çocuğun algısı, yönelimi doğru okunup tespit edilerek gelişmeli.

Müzik eğitiminin bir ayna, doğru enstrüman seçiminin ise onun en güzel yansıması olduğu unutulmamalı.

 

Nar Sanat Bağlama Eğitmeni 

 Murat HASGÜN

nilufer

Nilüfer Belediyesi Sanat Atölyeleri’nde 700 kişi eğitim aldı

Nilüfer Belediyesi’nin yaz döneminde düzenlediği Sanat Atölyeleri’ne katılan 700 kursiyer, dramadan heykele, seramikten müziğe 14 farklı branşta eğitim aldı.

Nilüferliler’in sanatın farklı dalları ile tanışması ve yeteneklerin ortaya çıkması amacıyla yıl boyunca çeşitli atölyeler düzenleyen Nilüfer Belediyesi, yaz döneminde 14 farklı branşta eğitimler verdi. Konak Kültürevi, Altınşehir Gençlik Merkezi, Yüzüncüyıl Eğitim ve Sanat Merkezi ile Beşevler Gençlik Merkezi’nde düzenlenen atölyelere yaklaşık 700 kursiyer katıldı. Farklı yaş gruplarından sanat tutkunları, yaz dönemi boyunca dramadan heykele, seramikten müzik eğitim çalışmalarına, piyanodan bağlamaya ve resimden çocuk latin dans ile elektro gitar eğitimine kadar farklı dallarda eğitim aldı.

Sanat Atölyeleri’ne katılan kursiyerlerin, hem yeteneklerini keşfettiklerini hem de yeni sanat dalları ile tanışmanın keyfini yaşadıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kursiyerlere gösterdikleri ilgi için teşekkür etti. Nilüfer’i sanat kenti haline getirmek, herkesi sanatla buluşturmak istediklerini belirten Başkan Bozbey, “Biz farklı etkinliklerle halkın bütün kesimlerini sanatın farklı dalları ile buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

cocuk

Çocuklara özel Latin Dansı derslerimiz sizleri bekliyor

Küçük yaşta çocuğunuzun yeteneğini keşfedip, çocuğunuzu sanata yönlendirdiğinizde geleceği için önemli bir adım atmış olacağınızı hatırlatmakta fayda var.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak vermiş olduğumuz bale, modern dans, street jazz, hip hop danslarının yanı sıra çocuklara özel Latin Dans derslerini sunuyoruz.

Çocuk latin danslarımızla ilgili detaylı bilgi ve ön kayıt için: 0212 570 80 68 ve 0530 880 71 80.

fahri-karaduman-nar-sanat-bakirkoy-keman-kursu

Keman Eğitmenimizin çaldığı parça Altın Kelebek ödülü aldı

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu piyano ve keman eğitmeni Fahri Karaduman’ın Star Tv’de yayınlanan Söz dizisi için çaldığı parça 2017 Pantene Altın Kelebek ödülü kazandı.

Bu yıl 44.’sü düzenlenen Altın Kelebek Ödül Töreni’nde “En iyi dizi müziği” kategorisinde Star Tv ekranlarında yayınlanan Söz dizisinin müziğini yapan Atakan Ilgazdağ kazandı. En iyi dizi müziği ödülünü kazanan Söz dizi müziğinin keman sololarını eğitmenimiz Fahri Karaduman çalmıştı.

Eğitmenimiz Fahri Karaduman yaptığı açıklamada ödülü aldıkları için çok mutlu olduğunu belirterek; “2017 yılının altın kelebek ödülünü solo kemanlarını benim çaldığım ve beraber çaldığımız yaylı grubu arkadaşlarım grup İstanbul Strings… Tabi bunların müziklerini, bestelerini, aranjörlüğünü yapan, değerli dostum, kardeşim Atakan Ilgazdag’ı ve emeği geçen herkesi tebrik ederim” dedi.

keman-nar-sanat-bakirkoy

Bakırköy Keman Dersi

Nar Sanat Eğitim Kursu ‘nda Keman derslerimiz Fahri Karaduman, İrem Aydoğdu ve Bengisu Özcan hocalarımız tarafından verilmektedir.

Keman derslerimiz tıpkı öteki enstrüman derslerimizde olduğu gibi bire bir özel ders şeklinde uygulanmaktadır. Kemanın mucizevi dünyasına adım atmak istiyorsanız Nar Sanat Eğitim Kursu’ nda alacağınız keman dersleri size büyük katkı sağlayacaktır.

Bütün yaş grupları için eğitmenlerimiz özel çalışma prensipleri uygulamaktadır. Keman derslerimize devam ettiğiniz sürece Nar Sanat Eğitim Kursu ‘nda solfej yani nota bilgisi derslerinden de yararlanabilirsiniz. Solfej derslerimiz pazartesi günleri saat 18.00’da okul öncesi için, perşembe günleri saat 18.00’da yetişkinler için ve pazar günleri saat 18.00’da ortaokul öğrencileri için gerçekleşmektedir.

Kayıt yaptırmak için lütfen linki tıklayınız.

Blgi için : 0212 570 80 68

yaratici

Nar Sanat’ta Yaratıcı Drama Liderliği Dersleri Başlıyor

Eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetle, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılan Yaratıcı Drama Liderliği, İnsanın insanla etkileşimde bulunduğu her alan uygulanabilir.

Asla oyun oynama, tiyatro ve dramatizasyon olarak tanımlanmaması gereken bu özel çalışma alanının hedefleri arasında, yaratıcılık gelişimini sağlama, eleştirel yeteneği, sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerisi ile iletişim becerisini geliştirme, sanat anlayışı ve ruhu kazandırma ve empati becerisi geliştirme olarak özetlenebilir.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak Yaratıcı Drama Liderliği derslerini bu yıl sizlerle 23 Ekim’den itibaren buluşturuyoruz.

Pazartesi ve Perşembe günleri saat 18.00 ile 21.00 arasında uygulanacak Yaratıcı Drama Liderliği dersi 6 aşamadan oluşan 13 aylık bir programdır. Programın sonunda staj projesi de gerçekleştirilecektir. Yaratıcı Drama Liderliği dersinde sınırlı kontenjanımız bulunmaktadır.

Detaylı bilgi ve iletişim 0212 570 80 68

senaryo

Senaryo yazımı ve Kısa Film Senaryosu çalışma Kurslarımız 6 Ekim’de Başlıyor!

Nar Sanat Eğitim Kursu’nda 6 Ekim’den itibaren Cuma günleri saat 18.00’da  Senaryo Yazım ve Kısa Film Senaryo çalışması derslerimiz başlıyor.

Senaryo dersimizde kontenjan söz konusudur bu nedenle en geç 5 Ekim’e kadar başvurmanız gerekmektedir.

Derslerimizde kısa film fikrinin geliştirilip sinopsis haline dönüştürülmesine kadar pek çok nokta ele alınacaktır. 10 haftalık bir kurs olan Senaryo Yazım  derslerimiz Cuma günleri 3 ders saati şeklinde uygulanacaktır. (10 hafta devam eden Senaryo yazım kursundan sonra isteyen öğrenciler 8 haftalık kısa film çekimi kursuna da  kayıt yaptırabilirler.)

Senaryo yazım Kursumuzun haftalık programı şu şekilde ilerleyecektir.

1. Hafta
-Senaryo kuramı
-Senaryo ve türleri

2. Hafta
-Fikirden hikayeye geçiş
-Hikaye evreni

3. Hafta
-Karakter yaratmak
-Kahramanın yolculuğu

4. Hafta
-Dramatik kurgu
-Hikayede temel dönüm noktaları

5. Hafta
-Sahneye giriş
-Sahne araçları

6. Hafta
-Sahne ve aksiyon

7. Hafta
-Sahne ve diyalog

8. Hafta
-Sahne ve dramatik yapı

9. Hafta
-Sinopsis ve Tretman
-Kısa film senaryosu I

10. Hafta
-Kısa film senaryosu II

Başvurular için 0212 570 80 68 ve 0530 880 71 80.

diksiyon

Nar Sanat’ta Diksiyon Dersleri Başlıyor

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu’nda eğitmenimiz Pelin Acar tarafından verilecek olan diksiyon derslerimiz 21 Eylül Perşembe günü saat 19.00’da başlıyor.

Anlamlı ve etkili konuşabilmek adına hazırlanan diksiyon eğitimimiz 2 aylık bir programdan oluşmaktadır. Haftanın bir günü 2 ders saati şeklinde uygulanacaktır.

Eğer sizde mesleğiniz gereği veya gündelik hayatınızda etkili konuşmak istiyorsanız mutlaka Nar Sanat Eğitim Kursu’nda verilen diksiyon programından yararlanmalısınız. Eğer kursumuzda yer almak istiyorsanız 20 Eylül’e kadar kurumumuza gelerek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu’nun Bakırköy’de bulunan eğitim merkezine Ataköy, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Bahçelievler, Bağcılar, ikitelli, Atakent, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Halkalı toplu konutlar, Sefaköy, Yenibosna, Güngören, Bahçelievler, Soğanlı, Cennet Mahallesi, Avcılar, Başakşehir, Bahçeşehir’den rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi için 212 570 80 68.

Öğrencilerimiz İrem Bekdemir ve Esra Doğa Ertaş Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi ‘ni Kazandı!

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak öğrencilerimizi Güzel Sanatlar Liselerine ve Konservatuar sınavlarına hazırlamaya devam etmekteyiz. Görsel Sanatlar eğitmenimiz Sevgi Gencan ‘ın öğrencilerinden; İrem Bekdemir 1. sırada, Esra Doğa Ertaş 15. sırada olarak Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi ‘ni kazandılar. Kendilerine azimlerinden dolayı tebrik eder ve bizi ve ailelerini gururlandırdıkları için teşekkür ederiz.