BİFO-ve-Gürer-Aykal-20.-yılında

BİFO ve Gürer Aykal 20. yılında

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 1999’da orkestrayı kuran, sürekli şefliği ve genel müzik yönetmenliğini 2008 Eylül ayına kadar sürdüren, onursal şefleri Gürer Aykal ile birlikteliğinin 20. yılını 14 Mart Perşembe akşamı Lütfi Kırdar’da konserle kutladı.

Aykal yönetimi altındaki orkestra, konsere çağdaş besteci Mahir Cetiz’in “Nehirin Düşleri” eserinin dünya prömiyerini yaparak başladı. Ardından konserin solisti Rus piyanist Denis Kozhukhin’e, Grieg “Piyano Konçertosu”nda eşlik etti. Kozhukhin, gene aynı besteciden yaptığı bis ile salonu selamladı.

Konserin süprizlerle dolu ikinci bölümünde ise Gustav Holst’un yedi bölümden oluşan “Gezegenler Orkestra Süiti”, Houston Senfoni tarafından sipariş edilen, Duncan Copp’un yapımcılığını üstlendiği video gösterimi eşliğinde çalındı. Eserin son bölümü olan “Gizemli Neptün” de ise, üst balkondan şefleri Masis Aram Gözbek yönetiminde, Boğaziçi Caz Korosu bünyesindeki MAGMA Filarmoni Korosu’nun sesi yükseldi.

Orkestra ve koro ile birlikte salonu selamlayan Aykal, “Yaşamımın en güzel anı. Kurulduğu yıl kapanacak denen BİFO 20.yılını dünya çapında bir orkestra olarak kutluyor. Bu hepimizin gururu, nice 20 yıllara.” diyerek onlara bu imkanı veren Borusan Holding’in sahibi rahmetli Asım Kocabıyık ve ailesine, tüm Borusan çalışanlarına, BİFO seyircisine yürekten teşekkür etti. Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı F. Zeynep Hamedi plaket sundu, BİFO Müdürü Ahmet Erenli ile birlikte sahneye gelen pastayı kesti.

BİFO-SAY festivalinin bu yıl iptal için Fazıl SAY ; “Holdinglere İhtiyaç Duymuyoruz”

Sanatçı Fazıl Say, 2 yılda bir yapılan BİFO-SAY festivalinin bu yıl iptal edilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

fazıl_say

Fazıl Say 2 yılda bir yapılan BİFO-SAY festivalinin bu yıl iptal edilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. “Ben ve ekibim ne devlete ne de bu holdinglere ihtiyaç duymuyoruz” diyen Say, Borusan’ın festivali iptal etmesinin ardından aldığı ihaleye dikkat çekti.

Say tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Dostlar

BORUSAN yönetimi (Ceo’su Agah bey) bugün tüm medyaya açıklamalar yapmış. Bir BİFO-SAY(Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Fazıl Say) festivalimiz vardı İstanbul’da. İki yılda bir olurdu. Bu yılki iptal edilmişti. Niye iptal edildiğini anlatmışlar basına. Tabi her zaman her şeye bir kılıf uydurulur.

İşin aslı ise şu;

Hatırlarsınız; Şu Antalya’da yaşanan haksızlık sebebi ile ben Gürer Aykal ile artık çalışamayacağımızı anlattım. Sadece ben mi anlattım? Gürer Aykal kendisi basına açıklamalar yaptı “bir daha Fazıl Say eseri yönetmem” dedi. Şimdi belli ki burada bir anlaşmazlık var. Evet keşke olmasaydı. Ama maalesef o “keşke”ler bu insanların egolarının önüne geçemiyor. Evet Antalya’da bu kavga oldu ama ben bunun Borusan ile olan Festivalimize yansımaması için gayret gösterdim. Bifo-Say festivali 4 konserden oluşuyordu. Bu 4 konserden sadece 1 tanesi Gürer beyin yöneteceği konser idi. Borusan 4 konserin tamamını iptal etmiştir. Okudunuz, hepsi ortada yazıldı.

gurer-aykal
Gürel AYKAL

 

Tekrar etmeye gerek yok. Ben hep şunu savundum. Gürer Aykal ile zaten olmuyor, o da istemeyecektir benim ile konser yapmayı -ki istemiyor. Ya 4 konser içinden onun yöneteceği o konseri de kaldırın, ya o konsere başka şef alalım. Gürer Aykal’a da ayrı bir kapsamda başka bir konser verilsin. Sonuçta adı ve konusu Fazıl Say olan bir festival de devam edebilsin.” Bunu savundum. Ama bu olmadı… Olmadığının zaten hemen ardından da Borusan bir ihale kazandı. Agah bey diyor ki “ihalenin bu konu ile alakası yoktur”,  ben diyorum ki ” Bilemiyorum, neden olmasın?”.

Dostlar kendi konserlerimizi organize ediyoruz. Türkiye’nin her yerinde konser veriyoruz. Gerekirse, Anadolu’da köylere gidip çalıyorum. Ben ve ekibim ne devlete ne de bu holdinglere ihtiyaç duymuyoruz. Başımızın çaresine bakarız. İyi müzik yaptığımız sürece de bu salonlardaki doluluk oranımız artıyor. Dünyanın her yerinde yılda 100 konserimiz var. Eserlerimiz her yerde çalınıyor. Tüm internette de yayılmış durumda. Her yıl 3-4 CD üretiyoruz. Çalışıyoruz. Deli gibi çalışıyoruz. Orkestra eserlerimin Türkiye’de çalınması durumuna gelince. Dünyanın her yerinde çalınıyor. Türkiye’de benim (Orkestra) eserlerimin çalınma olasılıkları kısıtlanmıştır. Bu durum tamamen siyasidir. CSO olayında gördünüz. Gürer Aykal ise tüm bu olaylarda kendini kullandırtmıştır. Kötü bir duruş sergilemiştir.

Dostlar,

Şunu sorun kendinize, Aykal ne kaybederdi Muammer Sun gibi duruş sergileyebilseydi?

Borusan’daki arkadaşlara başarılar dilerim. Ben her yıl 40-50 Orkestra ile çalıyorum fazla ihtiyacım yok illaki Borusan Orkestrası ile çalmaya. Herkes işine baksın. Bizi de artık rahat bırakın. Çalışan üretenleri rahatsız etmeyin.

Sevgiler, Saygılar.”

Kaunak : İleri Haber