Şunun için etiket arşivi: Gürcistan

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfınca (TAKSAV) bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek “Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali”nde yurt içinden ve yurt dışından profesyonel ve amatör 29 tiyatro oyunu, Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak.

22 Kasım-2 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kocaeli ve Gürcistan’dan profesyonel ve amatör 29 tiyatro topluluğu oyunlarını sergileyecek.
Festival yönetmeni Yener Aksu, her yıl üniversite topluluklarını, belediye şehir tiyatrolarını, çocuk tiyatrolarını, özel ve amatör tiyatroları Ankaralı sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.
Bu yıl festivale 150’ye yakın tiyatro topluluğunun başvurduğunu belirten Aksu, ekonomik sıkıntılardan dolayı etkinlikleri daralttıklarını, yıllardır Kültür Bakanlığından destek almadan festivali düzenlediklerini ifade etti.

Aksu, “Tiyatro, sorgulayan, düşünen, eleştiren, geliştiren, yaşadığı dünyanın farkında olan nesillerin yetişmesine katkı sunarken, toplumları birleştiren önemli bir güçtür. 24 yıldır Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalini yaşatan Ankaralı sanatseverler başta olmak üzere, festivale katkı sunan tüm kurum ve kişilere TAKSAV adına sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu

Hazar Denizi’nin kıyısında Bakü’de Asya ile Avrupa, Müslümanlık ile Hıristiyanlık, Doğu ile Batı iç içe ama karşı karşıya yaşamaktadır.

Yüzü Doğu’ya dönük olan Ali Han Şirvanşir ile Avrupalı duyarlılığına sahip olan Nino Kipiani okul yıllarında birbirlerine sevdalanırlar.

Bu imkansız sayılabilecek aşkı yaşatmak , Doğu ile Batı arasındaki sınırı kaldırmak kadar zordur. Birinci Dünya Savaşı ve Rus Devrimi boyunca, Azerbaycan’ın da bağımsızlık savaşı verdiği bu kaotik ortamda Ali, Asyalı atalarının inançlarıyla Nino’ya olan bağlılığı arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.

Liseden mezun olduktan sonra, Ali Nino’ya  evlenme teklif eder. Ali Nino’ya peçe giymek zorunda olmadığını ya da haremin parçası olmayacağını vaat edene kadar tereddüt eder. Ali’nin babası, kadınların Müslüman geleneksel bakış açısına rağmen, evliliği destekler; Nino’nun babası evliliği ertelemeye çalışır.

Evlendikten sonra da sıkıntılar Ali ve Nino’nun peşini bırakmaz. Sürekli kaçma ve kovalamaca içerisinde geçer hayatları. Tam huzura kavuştuk dedikleri anda, Kızıl Ordu’nun Azerbaycan’a girmesiyle Ali ülkesini savunmak için savaşa gider ve orada ölür.

Sürekli olarak hareket eden bir kadın bir erkek bedeni 10 dakikada bir yeniden ayrılıyor. Heykel ışıklandırmalar ile gece çok daha hoş gözüküyor. Batum’a gittiğinizde bir banka oturup bu heykeli izlemeniz dileğiyle…

Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği ile Kafkas Halk Dansları Organizasyonu dev bir organizasyona daha imza attı.

Bugüne kadar 5 kıtada 300 turne, 100 ülkede 10 bin konser ve 65 milyon seyircinin karşısına çıkan Dünyanın en iyi kafkas dans grubu olarak kabul edilen Sukhishivili Dans Topluluğu’nu 12 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’ne getiren Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği ile Kafkas Halk Dansları Organizasyonu dans severlerin unutulmaz bir dans izlemesini sağladı.

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times’in “Kuyumcular değerli taşları birbirinden ayırt edebilir. Bu grup ise dansın en değerli taşı… Tek kelimeyle muhteşem.” yorumuyla tanımladığı Sukhishivili Dans Topluluğu’nun Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki dans konserine ilgi oldukça yüksekti.  2350 kişilik oturma kapasitesi olan Bostancı Gösteri Merkezi’nin kapasitesi, koyulan ek koltuklar ile 3114 kişiye yükseltildi.

Gösteriden görüntüler:

SUKHİSHVILI DANS TOPLULUĞUNUN KISA TARİHÇESİ
İlia Sukhishvili ve Nino Ramishvili tarafından 1945 yılında kurulan topluluk Gürcistan’ ın ilk ulusal profesyonel dans grubudur. Tamamen kendilerine has bir Gürcü ulusal dans ve müzik tarzı geliştiren Nino Ramishvili (1910-2000) ve Iliko Sukhishvili (1907-1985), uzun yıllara yayılan sağlam bir ortaklık kurmuş ve kararlılıkla hayallerini gerçekleştirmişlerdir. Onların yaşam tarzlari ve sanatlari, birlikte yarattıkları yeni nesil dansçılar vasıtasıyla bir efsane olan grubun şuanda 3. Nesil olan Genel Sanat yönetmeni Nino ve İliko Sukhishvili kardeşler tarafından başarı ile sürdürülmektedir.

1.Bölüm
1. “Juta” Dansı – Juta ülke sınırında bulunan ve genelde sınır geçişlerinde aktarma yapmak için uğranılan ufak bir kasabanın adıdır. Eski zamanlarda bu kasaba at hırsızlarıyla tanınırdı. Danstaki koreografi geleneksel halk dansı hareketlerinin yenilenmiş halinden oluşmaktadır.

2. “Quartuli” dansı – Son derece geleneksel olan bir dans türüdür. Gürcü dansında erkeklerin kadınlara karşı olan centilmenliğini en iyi betimleyen danstır denilebilir.

3. “Khorumi” dansı – Gürcistan’daki en eski ve bilinen danslardandır. Khorumi dansının tarihçesi eski zamanlarda ülkelerini işgale gelen ordulara karşı verilen kahramanca mücadelelere kadar uzanır.

4. Samani” dansı – “Khorumi” dansı ile içli dışlı olan bu dans kadınların geleneksel savaş dansı olarak bilinir ve hareketler “Khorumi” dansından esinlenilmiştir.

5.”Tsdo” dansı – Dağlık “Kazbeği” bölgesinden gelen bir dans.

6.”Lazuri” Karadenizin kıyılarından gelen bir dans çeşididir. Danstaki adımlar kıyılarda bulunan Gürcü kasabalarına hastır. Eşlerin dansındaki adımlar çok daha hafifmeşreptir. Bu dansın estetikleri modern danslara benzemektedir.

7. “Samaia” dansı – Bu dans 12 yüzyılın duvar resimlerini canlandırıyor. Dans geleneksel orta çağ Gürcü anıtlarında bulunan Kral Tamar’ın desenlerinden esinlenilmiştir.

8. “Khevsuruli” dansı – Bu dans kılıç ve kalkanla sahnelenmektedir ve dağlık bölgelerden çıkmıştır. Gerçek bir savaşa yakın olan bu dans ile dansçıların cesaretlerini ve yiğitliklerini ortaya dökmektedir.

2.Bölüm

1. “Svanuri” dansı – Gürcistan’ın kuzeybatısında bulunan dağlık Svaneti’de -avrupanın en yüksek yerleşim yeri- yaşayan insanlar tarafından parmak uçlarında sergilenen bir dans türüdür.

2. “Nanila” dansı – Bu dansın melodisi Svaneti bölgesinden gelen bir ninninin modern koreografi ile birleşiminden oluşan bir türdür. Gizem dolu ve son derece duygusaldır.

3. “Tsekva-Tamashi” dansı – Eğlenceli şen şakrak hareketli bir dans türüdür.

4. Çeşitli müzikal ritimler – Müzisyenler tarafından çalınan çeşitli geleneksel Gürcü ritimleri ve müziklerinden oluşmaktadır.

5. “Khanjluri” dansı – Çobanların bıçak ve kesici aletlerle yaptığı bir çeşit ritueldir. Yapılan keskin ve hızlı hareketler seyirciye rüya duygusu uyandırmaktadır.

6. “Ornament” dansı – Güney Osetiya’nın müzik ve danslarından etkilenilen bir dans.

7. “İlouri” dansı – Gürcistan Ulusal Bale Topluluğu -Nino Ramishvili ve Iliiko Sukhisvilli- tarafından yazılan ve sahnelenen bu dans “Lekuri” dansının değiştirilmiş halidir. Bu dansta kadınlar erkekler gibi giyinip onların hareketlerini ve adımlarını kullanırlar.

8.”Simdi” Dansı- Kadınların ve erkeklerin birlikte dans ettikleri, kadınların zarafeti, erkelerin asaletini temsil ettiği bir dans türüdür. Sahnede kayarcasına yapılan bir yürüme tarzı ile hareket eden dansçılar bir uyum içerisinde adeta kadınların kuğu gibi süzüldüğü erkeklerin ise asalet duygusunu yansıttığı en güzel dans türlerinden biridir.

9.”Shejibri” Dansı- Rekabet ve beceriyi ve cesareti sembolize eden bir dans türüdür.

15 yıl aradan sonra Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği, Özel Nar Sanat Eğitim Kursu ve Deniz İme’nin organizatörlüğü ile İstanbul’a gelen Ensemble Rustavi, izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Gürcistan Devlet Halk Dansları Topluluğu Ensemble Rustavi, 15 yıl aradan sonra İstanbul’a gelerek muhteşem bir dans gösterisine imza attı.

3 Şubat 2018 Cumartesi günü konserin gerçekleştiği Bostancı Gösteri Merkezi’nde adeta adım atacak yer kalmadı ve salon hınca hınç doldu.

50 kişilik dans grubunun yanı sıra 10 kişilik müzisyen ekibinde sahne aldığı bu muhteşem dans gösterisi izleyiciden de tam not aldı. Alkışların eksik olmadığı konseri 2350 kişilik salonda toplam 2700 kişi izledi.

Ensemble Rustavi Dans Topluluğu, dünyanın en köklü kültürlerinden birine sahip olan Gürcülerin dans ve şarkılarını izleyici ile buluşturarak, izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Konseri izlemeye gelenler arasında Gürcistan Büyükelçiliği Maslahat Güzarı Gela Japaridze, Gürcistan İstanbul Başkonsolosu İnga Kikvadze, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Varlam Badzagua, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Orhan, Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Sabri yiğit, Fotoğraf Sanatçısı Sefa Yamak, Miroğulları İnşaat Kamil Salduz ve Bayramoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Tanrıverdi ‘de yer aldı.

Gösteriden sonra açıklama yapan gösterinin organizatörlerinden Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği Kurucu Başkanı Naci Özcan“15 yıl aradan sonra Ensemble Rustavi Dans Topluluğunu İstanbullular ile buluşturduğumuz için mutluyuz. İstanbul’un bu buluşmayı ne kadar özlediğini ve istediğini bugün görmüş olduk. Bu organizasyonlarımız devam edecektir. Önümüzdeki ilk proje 12 Mayıs 2018’de yine Bostancı Gösteri Merkezi’nde olacak. Bu defa İstanbulluları dünyaca ünlü dans grubu olan Sukhishvili  ile buluşturacağız.” dedi.

Deniz İme, gösteri sonrası yaptığı açıklamada; “Kafkas Dansının en iyi temsilcilerinden biri olan Ensemble Rustavi’yi İstanbullular ile buluşturmaktan dolayı gururluyuz. 15 yıl aradan sonra İstanbul’a gelen Ensemble Rustavi Dans Topluluğu, izleyenleri adeta büyüledi. Biletleri günler öncesinden tüketen İstanbullulara teşekkür ediyorum. Kafkas Dansının devlerini İstanbullularla buluşturmaya devam edeceğiz. 12 Mayıs’ta Sukhishvili Dans Topluluğu İstanbul’da izleyicilere bambaşka bir gece yaşatacak. Bu gece itibari ile Sukhishvili’nin biletleri satışa çıktı.” dedi