Şunun için etiket arşivi: fahrettin karaduman

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu keman ve piyano eğitmeni Fahri Karaduman ile çocuklarda müzik eğitiminin nasıl olması gerektiğine dair bir röportaj yaptık.

Nar Sanat: Kemana kaç yaşında başlanmalı?
Fahri Karaduman: Kemana 6 ile 13 yaş arasında başlanması gerekiyor. Ağaç yaşken eğilir. Çocuğun algıları bu yaşta daha açık olduğu için beynini daha iyi kullanabilir ve daha iyi bölümlendirebilir.

N.S: Peki 13 yaşın üstündekiler kemana başlayamaz mı?
F.K: Elbette başlayabilirler. Neticede bu bir hobi. Keman için herhangi bir üst sınır koymak doğru olmaz.

N.S: Peki siz kaç yaşında kemana başladınız?
F.K: 10 yaşında kemana başladım. Kemandan önce bir haftalık kanun deneyimim oldu. Kanundaki akort problemini fark edince kemanı tercih ettim. 2 yıl boyunca kemanı kendi kendime çözmeye çalıştım. Sonradan bu iki yıllık kendi başına çalışmanın çok yanlış olduğunu fark ettim. Yanlış bir şey çalışıp öğrendikten sonra düzeltmesi çok zordur. Ama bütün gayretlerim sonucunda 12 yaşında Konservatuar sınavlarında keman bölümünü kazanarak akademik olarak eğitime başladım.

N.S: Kemanın diğer enstrümanlardan farkı nedir?
F.K: Keman çalması diğer enstrümanlara göre daha zor bir enstrümandır. Fakat kemanın bu zorlu süreci aşılırsa, sizi müthiş bir dünya beklemektedir. Her enstrümanda beynimiz pek çok parçaya bölünmek zorunda kalıyor ancak kemanda bu durum farklı. Kemanda beynimizi aynı anda sayamayacağımız çok bölüme ayırmak durumunda kalıyoruz. Beyninizi bu şekilde çalıştırmayı öğrendikten sonra her konuda başarı sizi bekliyor olacaktır.

Bunca senelik birikimimle kemana baktığım zaman hissettiğim şey: Dört mevsim ve dört tel eşittir keman.

N.S: Aileniz bu süreçte size destek oldu mu?
F.K: O dönemde ailemde de çoğunlukla herkes müzikle uğraşıyordu. Müzik eğitimim ailemin müzik konusunda bilgili olması nedeniyle disiplinli ve ağır şartlarda geçti. Ama iyi ki bana böyle bir eğitim sunmuşlar. 18 yaşına kadar ne öğrendiyseniz o bilgiler ve eğitim kalıcı yer ediyor. Çocuklarını müziğe yönlendirmek isteyen ebeveynlere tavsiyem; çocuklarının anlayacağı dilde ve eğlenceli bir müzik programı benimsemeleridir. Çocuklarını zorla müziğe yönlendirmek isteyen ebeveynler, bu süreçte ters etkiyle karşılaşabilir.

N.S: Peki ama bir çocuğun müziğe yeteneği olduğu nasıl anlaşılır?
F.K: Ailesi çocuğunun müziğe yeteneği olup olmadığını anlamak istiyorsa ilk olarak çocuğunun müzik enstrümanlarına karşı duyarlılığına dikkat etmeli. Eğer çocukta enstrümanlara karşı bir duyarlılık söz konusuysa acele etmemek gerektiğini belirtmeden geçemeyeceğim. Çünkü çocuklar çabuk sıkılır ve karar değiştirirler. Bunu normal karşılamak gerekir.

N.S: Aileler müziğe yeteneği olan çocuklarını nasıl yönlendirmeliler?
F.K: Ebeveynler çocuklarında müzik yeteneği olduğunu düşünüyorsa öncelikle mutlaka bir müzik eğitmenine başvurmalılar.

N.S: Çocuğuyla birlikte size gelen ebeveynlere önerileriniz neler?
F.K: Çocukta gerçekten bir yetenek söz konusuysa bizler çocuğun sağlam müzik temeli edinebilmesi yeteneği doğrultusunda doğru yönlendirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Veliler çocuklarının bir an önce eğitim doğrultusunda bir şeyler ortaya koymasını bekliyor. Bizim velilerimizden ricamız bu konuda aceleci olmamaları.

Çünkü müzik eğitimine başlar başlamaz bir şarkı çalmak veya çaldırmak söz konusu değildir. Biz tıpkı öğrenciler ilk okula başladıklarında öğretmenleri tarafından okuma yazma nasıl öğretiliyorsa bizlerde sıfırdan bir eğitime başlıyoruz.