Hem zihni hem de fiziksel disiplin gerektiren günümüz evrensel sanatlarından bale, çocukların hayatını değiştirebilecek noktaları içinde barındırıyor.
Baleye erken yaşta başlanması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bu disiplinle yoğrulan çocukların hayatın her alanında bir adım öne çıkacağını vurguluyor.
Müzik eşliğinde yapılan bale, çocukların kulak gelişimini sağlarken, hayal gücünü canlandırma etkisine de sahip.
Çocukların el, kol ve bacak koordinasyonu kurmasına yardımcı olan bale, içe basma, taban düşüklüğü, hafif ölçüde taban eğriliği gibi hastalıkların tedavisinde de destekleyici unsurlardan biri olarak görülüyor.
Uzmanlar bale eğitimi alan çocukların diğer yaşıtlarına oranla daha özgüven sahibi olduğunu ve hayatları boyunca kendilerini daha iyi ifade edebildiğini belirtirken, çocukların aldığı disiplin sayesinde sağlıklı beslenme kokusunda da titiz davranacağını vurguluyor.
Eğer sizde çocuğunuzun balenin bu faydalarından yararlanmasını istiyorsanız mutlaka Uzman eğitmenler eşliğinde verilen eğitimler için Nar Sanat Eğitim Kursu’nu aramalısınız.
Nar Sanat Eğitim Kursu’nda Eylül ayından itibaren çocuklarınızı bale ile buluşturabilirsiniz.
Günümüzde evrensel bir sanat dalı olan bale herkesçe anlaşılıp kavranabilir.Gerekli ortam sağlandığında bale eğitimi her yaş ve kültürel düzeyde, yeterli fiziksel becerisi olan kişilere ulaşabilir. Bu sanata ilgili ve istekli olanlara bu eğitimi vermek gerektiği düşüncesindeyiz.
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı müfredat programımızda başlangıç seviyeleri (mini grup ve hazırlık grupları) için İngiliz Bale Eğitim metodu pedagojik bir yaklaşımla uygulanır.
Bale 1’den Bale 9’a tüm seviyeler “RAD”, “Checcetti” ve Rus “Vagonova” metodlarıyla desteklenir.
Klasik bale derslerimizde ritim, solfej, mimik, doğaçlama, karakter dansları (Macar, Rus ve Polonya), ayakların anatomik gelişimine paralel olarak Pointe (parmak ucu) çalışmaları yapılır. 12 yaş ve üzeri bale öğrencilerine bu dersler dışında modern dans, jazz dans, salon dansları gibi disiplinlerde verilir.
Öğrencilerimiz, her eğitim ve öğretim yılı sonunda girdikleri teknik ve uygulamalı sınavlarla “kurumumuzun sınıf geçme belgesi”ni almaya hak kazanır.Yaklaşık 12 yıl süren eğitim sonunda başarılı oldukları taktirde “M.E.B. Kurs Bitirme Sertifikası” alır. Bunun sağladığı bale öğretmenliği yetkisiyle üniversite de öğretim gördükleri branşları dışında ikinci bir meslek daha edinmiş olurlar.
Bale okulumuzda; Derslerimiz haftada bir gün 2 ders saati şeklinde yapılmaktadır.
Bakırköy’de faaliyet gösteren Derneğimiz ; Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği Tüzüğünde bulunan amaçları gerçekleştirmek üzere, kendi kurumunda Çocuk Bale dalında yaz döneminde %35 burs verecektir.
Burs eğitim şeklinde verilecek olup koşul, şart ve yapısı sitelerimizde ilan edileceği biçim ve şekilde olacaktır.
Bir sivil toplum örgütü olarak halkın sanat değerlerini yükseltmek, toplumda farkındalık yaratmak ve halkla kucaklaşmak amacıyla başlattığımız bu çalışmanın sürdürülebilmesi amacıyla ilanen duyurulur.
Derneğimizin tüzüğünde belirtilen “Gelirin % 80’i sanat faaliyetlerine ayrılır” ibaresinden dolayı değişik dallarda öğrenci alınmasına karar verilmesinden dolayı 3 yıldır aynı fiyatla eğitim veren kurumumuz bale eğitimi konusunda; Bursluluk oran ve şeklini aşağıdaki şekilde ilan etmiştir.
Bale yaz okulu kayıtlarında %35 burs ile eğitim ücreti karşılanacaktır. Yaz boyunca devam edecek olan Bale Hazırlık sınıfımız Eylül ayından itibaren yaş gruplarına ayrılacaktır. Kontenjanın sınırlı olmasından dolayı erken başvuru yapılması gerekmektedir.
İki genç balet, sitemkâr. Türkiye’de yeterince ilgi görmediklerinden yakınıyorlar. ABD’de düzenlenen Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda Deniz Akarslan klasik balede birinci, Berkay Günay da modern dansta ikinci oldu. Önlerinde New York finali var. Ama ceplerinde beş kuruş para yok.
Deniz Akarslan ve Berkay Günay, iki genç balet. Biri 16, diğeri 17 yaşında. Her ikisi de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale bölümü öğrencisi.
Deniz ve Berkay, geçen günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda birincilik ve ikincilik elde etti. Deniz, klasik dalda birinci oldu. Berkay da modern dansta ikinci. Bu derece, onların yaşıtları arasında Türkiye adına elde edilmiş en önemli derece.
Deniz, Berkay ve hocalarıyla prova arasında görüştük.
Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda elde ettikleri dereceler önemli çünkü Deniz ve Berkay, uluslararası arenada ilk kez boy gösterdi. İlk tecrübelerinde kendilerinin dahi beklemediği bir gururu yaşadılar. Aslında elde ettikleri başarı, yarı final. Asıl önlerinde daha zorlu bir etap var: final elemesi… Her ikisi de çok sıkı çalışıyorlar.
Deniz Akarslan ve Berkay Günay, iki genç balet. Biri 16, diğeri 17 yaşında. Her ikisi de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale bölümü öğrencisi.
Deniz ve Berkay, geçen günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda birincilik ve ikincilik elde etti. Deniz, klasik dalda birinci oldu. Berkay da modern dansta ikinci. Bu derece, onların yaşıtları arasında Türkiye adına elde edilmiş en önemli derece.
Deniz, Berkay ve hocalarıyla prova arasında görüştük.
Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda elde ettikleri dereceler önemli çünkü Deniz ve Berkay, uluslararası arenada ilk kez boy gösterdi. İlk tecrübelerinde kendilerinin dahi beklemediği bir gururu yaşadılar. Aslında elde ettikleri başarı, yarı final. Asıl önlerinde daha zorlu bir etap var: final elemesi… Her ikisi de çok sıkı çalışıyorlar.
Birbirlerini rakip olarak görmüyorlar aksine onlar tek vücutlar.
“İsmim açıklandığında sağa sola bakıyordum. Deniz dürttü. Anlamadım, beklemiyordum çünkü. Deniz’i de yanındaki Kanadalı çocuk dürttü. Bizim için sürprizdi. New York için Allah büyük.”
Amaçları, dünyaca ünlü bale okullarından burs kazanmak. Deniz’in gönlünde yatan aslan, The Royal Ballet… Berkay’ınki de Het National Ballet School.
“Bizim için çok önemli, geleceğimizi aydınlatacak. Yarışmaya, istediğimiz okulların kapıları açılsın, önümüz açılsın diye girdik. Birincilik ya da ikincilik değildi amacımız. İsim duyurmak değil. Bu yarışma sayesinde bize burs alabiliriz.”
Konservatuardan hocaları Sergo Tereshenko’nun yüzü, öğrencilerinin 600 yarışmacı arasından dereceye girmesinden dolayı gülüyor. Tereshenko, öğrencilerini savaşçı olarak görüyor.
“İkisi de savaşçı karaktere sahip. Savaşçıysan başarılı olursun. Bunlar ilk kez yurtdışında sahneye çıkan çocuklar. Deniz, başta sahnede ufak bir fare gibiydi. Korkudan tir tir titriyordu. Ama kendisini sonradan yavaş yavaş toparladı. Demek ki asker karakteri var. Çalışkan. Sadece Allah vergisiyle olmaz, çalışmak lazım. Bunu her ikisi de yaptı.”
“Türkiye’de kıymet yok”
Çocukluk yaşlarından bu yana baleyle iç içeler. Bale, hayatlarının merkezinde değil. Bale, hayatlarının ta kendisi. Disiplini elden bırakmıyorlar. Günde yedi saat çalışıyorlar. Onlara göre bu, stadyumu altı kere turlamakla eş değer… Geri kalan saatlerde yemek yiyor, arkadaşlarıyla vakit geçiriyorlar.
Birinciliği elde eden Deniz Akarslan’a göre kabiliyet önemli ama asıl önemli olan disiplin.
“Baleye olan ilgim dokuz yaşında başladı. Teyzemin çocukları balet ve balerin. Biliyor musunuz, çocukken bale gösterisi izlerken gider televizyona sarılırmışım. Annem ve babam ne kadar aydın insan olsalar da bu duruma önceleri önyargıyla yaklaşmışlar. Sıcak bakmamışlar. Teyzem, kabul ettirdi baleyi. Bale, benim hayatım. Okuldaki çalışmamız, saat 19.30’da bitecek. Buradan çıkıp Kabataş vapuruna bineceğim. Bir saat sonra evde olacağım, yemek yiyemeden yatacağım. Sabah 08.00’de yine burada olacağım. Başarının sırrı bu. Hayatınızda sadece bale olmalı ve sadece disiplin. Olmadan çok zor, kabiliyet kurtarmıyor.”
Gençler, azimli. Elde ettikleri başarının bilincindeler ve hayallerinin avuçlarının arasından kaçmasına izin vermeyecek kadar da kararlı. Final, onların mesleklerini sürdürebilmeleri için tek şansları. En azından onlar böyle yorumluyor ve görüyor. İkincilikle dönen Berkay Günay açıklık getiriyor:
“Baleye Türkiye’de devam etmek gibi bir hayalim yok. Tamamen yurtdışı odaklı. Bale, yurtdışında daha değer görüyor ve maddi olarak da daha doyurucu. Çünkü değer verilen bir sanat dalı. Bizim en büyük şanssızlığımız, bu meslek için Türkiye’de doğmak. Futbolcu olmak isterdim, o zaman daha çok değer buluyorsun, bu ülkede. Kıymet yok, tek kırıldığımız nokta bu. Yurtdışında sokakta ‘Ben baletim’ diyebiliyorsun göğsünü gere gere. Ama burada biraz belli etsen gelecek tepkiler hep aynı. Direkt bel altı çalışıyorlar bize.”Finalde de başarılarını devam ettirebilirlerse burs kazanma şansları olacak. Hocaları aynı zamanda devlet sanatçısı olan Sergo Tereshenko bunun elde edilmesi zor bir fırsat olduğunu söylüyor.
“New York çok zor etap. Orada kazanırlarsa burs kazanacaklar. Burs kazanınca okul seçecekler. Düşünün Royal Bale’den gelmiş burs. Kendi imkanlarıyla girmeye kalksa yıllık en az 30 bin pound ödemesi lazım. Bursu kazanırsa, hiç para ödemeyecek. Daha da ötesi bir Türk kazanmış olacak. Okul çok etkili, bunun için çalışıyorlar. İnşallah kazanırlar.”
Paraları yok
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın iki genci ve hocalarını yurtdışına götürecek ne yazık ki bütçesi yok. Aileler devreye girip ekibi Amerika Birleşik Devletleri’ne yollayabilmek için kredi başvurusunda bulundular.
Ancak her koyun kendi bacağından asılır misali, iş başa düşmüş. Bir yandan elemelere hazırlanıp diğer taraftan kapı kapı kaynak aramaya başladılar. İlk etap için zor olsa da kaynak buldular. Deniz ve Berkay, o sürecin çok sancılı olduğunu anlatıyor.
“Okulun tuvaletini yenilemek için bile bütçe çıkmıyor. Amerika’ya gibi bir yere dört kişiyi yollamaları çok zor. Okul yönetimi, bize yardımcı olamayacaklarını açıkladı. Verseler de borç olarak verebileceklerini söylediler. Her yere başvurduk. Lions’a başvurduk. Onlar olmasa gidemezdik. Sadece uçak için değil, oteli de hallettiler.”Gençler kaynak bulmak pahasına şirketlerin markalarını üstlerinde taşımaya bile razı olmuşlar.
“Biz şirketlere şunu da dedik: ‘Biz öylesine gidelim-gelelim demiyoruz. Sizi de temsil edeceğiz. Bize tişört, çanta verin. Onları taşıyalım. Hem sizin adınızı da taşımız oluruz.’ Ama kimse yanaşmadı.”
Berkay Günay, kendilerine ters gelse de bunu yapmaya mecbur olduklarını dile getiriyor.
“Keşke böyle olmasa… Ama başka türlü olmuyor. Kabul etmiyorlar. Yurtdışına baktığımızda aslında bize gelmeleri gerekiyor, Türkiye’de kapı kapı dolaştık. Hocamız kaç yaşında, onun bize sadece bale öğretmesi gerekirken insanların kapısında bekledi. Oraya gidebilmek bizim için çok zordu.”
New York için de ceplerinde paraları yok. Yine sancılı bir süreç onları bekliyor. Final, nisan ayında.
Okul binası yetersizİstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı binası, Kadıköy’de. 1986’dan bu yana bina arayışları devam ediyor. Bale Ana Sanat Dalı Başkanı Oral Yazıcı, mevcut binanın bale için uygun olmadığını ifade ediyor.Yazıcı, Deniz ve Berkay’ın tüm bu olumsuzluklar içinden nasıl sıyrıldıklarına şaşırdığını söylüyor:
“Bu okul, bale yapmaya müsait değil. Konservatuara müsait değil. 55 yaşındayım, ben 30 yıldır buradayım. Şu okulda biz geldiğimiz günden beri bina arıyoruz. Salonlarımız uygun değil. Aynı salonda orkestra çalışıyor, müzik çalışıyor. Bu çocuklar nasıl çıktılar, bazen düşünüyorum. Şaşırıyorum.”
Bunlara rağmen konservatuarda yaptıklarını mucize olarak değerlendiriyor. Aslına bakarsanız haksız da değil. Verdiği örnek de bunu gösteriyor:
“Fiziki olarak bu bina konservatuara uygun değil. Sadece bale değil, gidin bakın çocuklar tuvaletlerde çalışıyor. Klarnetini ya da keman gitarını alıyor tuvalette çalışıyor. “
Her yıl olduğu gibi değişik dallarda Nar Sanat derneği kendi eğitim kurumunda farklı dallarda, farklı oranlarda karşılıksız burs verileceğine dair yönetim kurulu kararı almıştır. (2014-2015 Eğitim yılı içindir)
Yönetim kurulu kararı doğrultusunda bugün ilk olarak Bale eğitimi konusunda duyuru yapılmıştır. Duyuruda: “Belirtilen oranlardaki burs miktarı karşılığı öğrenci adına Derneğimiz tarafından Özel Nar Sanat Eğitim Kursu’na aktarılacaktır. “
Bakırköy’de faaliyet gösteren Derneğimiz ; Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği Tüzüğünde bulunan amaçları gerçekleştirmek üzere, kendi kurumunda Müzik , Çocuk Resim, Bale dallarında toplamda 2014-2015 eğitim döneminde belirli oranlarda burs verecektir.
Burs eğitim şeklinde verilecek olup koşul, şart ve yapısı sitelerimizde ilan edileceği biçim ve olacaktır.
Bir sivil toplum örgütü olarak halkın sanat değerlerini yükseltmek, toplumda farkındalık yaratmak ve halkla kucaklaşmak amacıyla başlattığımız bu çalışmanın sürdürülebilmesi amacıyla ilanen duyurulur.
Derneğimizin tüzüğünde belirtilen “Gelirin % 80’i sanat faaliyetlerine ayrılır” ibaresinden dolayı değişik dallarda öğrenci alınmasına karar verilmesinden dolayı 3 yıldır aynı fiyatla eğitim veren kurumumuz bale eğitimi konusunda; Bursluluk oran ve şeklini aşağıdaki şekilde ilan etmiştir.
Diğer dallarla ilgili şekil, koşul, yetenek sınavı ve belgeler daha sonra ilan edilecektir.
Bale Eğitimi Burs oran, sayı ve şekli;
1-Bale Hazırlık sınıfına % 50 oranında burs vermek üzere 3,5 – 4.5 yaş 2010 yılı Ocak – 2011 Ocak arası doğumlular (48 öğrenci) alınacaktır.
2-2013-2014 eğitim dönemi öğrencilerimiz dahil 4,5 yaş ve üstü 9 yaşına kadar. (2010 ocak ve önceki tarih doğumlular) 2013-2014 eğitim dönemi öğrencilerimizin tamamı ile yeni kayıt yaptıracak 75 adet bale öğrencimize % 35 olarak burs verilecektir.
Burslu öğrenci alımı Ekim ayı sonuna kadar devam edecektir. Belirtilen sayıya 31 Ekim 2014 tarihinden önce ulaşılması durumunda başka kontenjan açılmayacaktır.
Bursluluk durumu başvuru sırası ile belirlenecektir.
Başvuru esnasında istenen belgeler:
-Öğrenci ve velinin kimlik fotokopileri
-Öğrencinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
Bale bursu hakkında daha detaylı bilgi ve adres için lütfen TIKLAYINIZ .
Not: Kurumumuz Bursu kendi kurumunda verecek olup, burs miktarını artırmaya, düşürmeye veya değişiklik yapıp yapmamaya, eğitim gün ve tarihini değiştirmeye ya da iptal etmeye istediği öğrenciye burs vermeye/vermemeye veya iptal etmeye yetkili olup bunun nedenini açıklamak ve önceden bilgi vermek durumunda değildir. Bursluluk hakkı kazanan öğrenci derslere devam etmek zorunda olup eğitim dönemi boyunca herhangi bir fiyat artışı uygulanmayacaktır.
2013-2014 Eğitim dönemi etkinliği ile ilgiliFOTOĞRAF ve VİDEOLARI izlemek için ilgili alana tıklayınız.
Çocuklarımız bale yapsın diye Nar Sanat’dan karşılıksız % 50 burs
Sanat eğitiminin tüm dallarında kaliteli ve saygın eğitimler veren kurumumuz gelen talepler doğrultusunda çocuklarımızın daha iyi bale eğitimi alması için Cumartesi ve Pazar günü birer grup olmak kaydı ile (10 kişilik 2 sınıf) % 50 burs ile öğrenci alacaktır.
Kurs bedelinin % 50’si M.E.B. Özel Nar Sanat Eğitim Kursu’nun sahibi olan Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği tarafından karşılanacaktır.
Açılacak sınıf 4-6 yaş aralığını kapsamaktadır. Sınırlı sayıda olacak olan burstan faydalanmak için bizzat gelerek form doldurmanız gerekmektedir. Kontenjan dolmadan lütfen başvurunuzu yapınız.
Diğer bazı sanat eğitimi dallarında da Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği tüzüğünün gereklerini yaparak çocuklarımızla sanatı buluşturma hazırlığında. Kısa bir zaman sonra pek çok branşta grup dersi şeklinde burslar verilecek.
Not: İnternet üzerinden yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Bale hakkında kısa bilgi:
Bale hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; Bildiğiniz gibi özellikle kız çocuklarımızın sevdiği ve ilgi gösterdiği bale her türlü dans eğitiminin temelidir. Bale kursundan alacakları eğitim ile öğrenciler incelik, zarafet,teknik, disiplin, esneklik ve dayanıklılık gibi çocuk gelişimini etkileyen faktörleri öğrenirler. O nedenle, çocuk olsun yetişkin olsun bir insanın çalışacağı en önemli dansın formunun bale olduğu bir gerçektir.
Bale eğitiminde de diğer sanat dallarında olduğu gibi odak kaliteli sanat eğitimi olmalıdır. Eğitim kalitesinden asla taviz vermeyen Nar Sanat Eğitim Kursu tüm dallar gibi Bale eğitiminde de siz velilerimizin yanında.
Bale için uygun yaş aralığı nedir?
Çocuk fiziksel gelişiminin gereklerinden olan, sağlık, esneklik ve düzenli bir yaşamın alışkanlık olması ve yerleşik hale gelmesi için yapılacak en uygun ve sevilerek yapılan dans türü olan baleye günümüzde en çok çocuklar ilgi göstermektedir. Doğru bale eğitimi erken yaşlarda başlar.
Bildiğiniz gibi fiziki yapı ve zihinsel farkındalığın, bedensel disiplin ile eğitime daha yatkın olunan en uygun zaman elbette çocukluk dönemidir. Gerek figürlere kolay uyum hem de fiziksel hareketlerin yerleşik hale gelmesi bu yaşlarda daha rahat ve uygun olmaktadır..
Baleye başlama yaşı konusunda farklı söylemler olsa dahi genel olarak 4 ile 7 yaş arası daha uygun görülmekle birlikte üst sınır olarak 11 yaşa kadar uzanılabilmektedir. Elbette bale sadece kız çocukları tarafından yapılan bir dans türü değildir. İster kız olsun ister erkek çocuk şart ve koşullar aynıdır. Hatta zaman zaman 3,5 yaş civarı çocuklar
Özel Nar Sanat Eğitim Kursu 15 eylül itibariyle bale derslerini başlatıyor.Minik kelebeklerimiz rüyasını gerçekleştirmek için sizleri ‘’deneme dersimize’’ bekliyoruz.Bugün saat 13:00’de bizleri onurlandırmanız dileğiyle…
Bale eğitimi için tercih edeceğiniz kurs çok önemli!
Bale kursu MEB’e bağlı değilse ciddi bir takım eksiklikleri var demektir. Çünkü bu tip eksiklikleri olmadığı halde MEB’e bağlanmamak anlamsızdır. Genelde en büyük bağlanamama nedeni bir tane dahi resmi öğretmeni bulunmayışıdır. Bunu daha az önemdeki diğer unsurlar takip eder.
Bale okulunun MEB’e bağlı olması ilk olarak eğitime bir disiplin kazandırır, resmi müfredata uyumu zorunlu kılar, bu da minimum bir eğitim kalitesini garanti eder. Bu olmadığı durumlarda öğrencilerde hiçbir ilerlemenin izlenemediği durumlar ortaya çıkabilir.
Bale kursunun MEB onaylı olmasının belki de en önemli avantajı eğitimi tamamladığınızda resmi öğretmen olma hakkını elde etmenizdir. Unutulmamalıdır ki, MEB onaylı kurslar belki bitiren herkesi sanatçı yapamaz(bunun için başkaca kişisel meziyetler de gereklidir) ama öğretmen yapar. Bu belge tüm Dünya’da geçerli bir belgedir. Eğer bu klasik sanatı gerçekten öğrendi iseniz bu belge ile Dünya’nın her yerinde okul açma şansınız doğacaktır.
Bale okulunun MEB’e bağlı olup olmadığını en kolay müdüriyette asılı olması gereken ruhsattan veya ilgili ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden kontrol edebilirsiniz.
*Bale derslerimiz her Cumartesi 13:00-15:00 saatleri arasındadır.
Dünyanın önde gelen festivalleri arasında yer alan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin ikinci yarısı başladı. Aspendos Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleşen ve bu yıl 19’uncusu düzenlenen festivalin ikinci yarısı 3 Eylül ‘de Çin Pekin Operası’nın sahneleyeceği Madama Butterfly operası ile açılacak. Devlet Opera ve BalesiGenel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Haziran ayında başlayan festivalin süresi bu sene Eylül ayını kapsayacak şekilde değiştirilmişti. 15 Eylül’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Tannhauser Operası ile kapanması planlanan festivalde sürpriz bir de değişiklik oldu. Festival kapanışını 17 Eylül ‘de festivalin ev sahibi Antalya Devlet Opera ve Balesi yapacak. Antalya Operası sanatçıları dev kadro ile Carl Orff ‘un Carmina Burana eserini seslendirecek.
Çin Pekin Operası geliyor
19.Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin ikinci yarısı Eylül ayında Pekin Operası ile birlikte başlıyor. 2012 yılının Türkiye’de “Çin Kültür Yılı” ilan edilmesi ile festivale davet edilen Çin Pekin Operası, izleyicilere oldukça özel bir gece yaşatacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu ile birlikte sahne alacak olan topluluk, festivalde G. Puccini’nin ünlü operası “Madama Butterfly”ı sahneleyecek. Eser 3 Eylül Pazartesi günü saat 20:30’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nda izlenebilir.
Aspendos Festivali’nde “Lucia” rüzgarı esecek
Festival, ev sahibi olan Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği G. Donizetti’nin “Lucia Di Lammermoor” adlı opera eseriyle devam ediyor. İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin rejisörlüğünü yaptığı “Lucia Di Lammermoor “, 6 Eylül Perşembe günü saat 20:30’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sanatseverlerin karşısında olacak.
Kuğular Aspendos’u büyüleyecek
Dünyada en çok sahnelenen balelerden biri olan “Kuğu Gölü” , bu yıl 19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale festivalinde izleyicilere muhteşem bir görsel Şölen yaşatacak. P.İ.Çaykovski’nin ünlü eseri 10 Eylül Pazartesi günü saat 20:30’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nda izleyicilerle buluşacak. Eser ; Türkiye’de 6 şehirde bulunan Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının bir araya gelmesiyle oluşan görkemli bir topluluk tarafından sahnelenecek. Ünlü dansçı Josef Varga “Prince Siegfried” ve Avetik Karapetyan “Soytarı” rolünde sahne alacaklar.
Wagner’in etkileyici müziği ile “Tannhäuser”
Festivalin bu yılki son opera eseri Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Tannhäuser olacak. Alman rejisör Peter Hans Lehmann’ın sahneye koyduğu, ünlü Alman besteci Richard Wagner’in etkileyici müziğinin tüm renklerini içinde barındıran, insan ruhunun ancak aşk ile kurtulacağının anlatıldığı efsanevi Tannhäuser operası ile festival son bulacak. Bu etkileyici eser 15 Eylül Cumartesi günü saat 20:30’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nda izlenebilir.
Kapanış sürprizi “17 Eylül Carmina Burana Konseri “
Festivalin kapanışında Antalya Devlet Opera ve Balesi sahnesi yine efsane bir konsere ev sahipliği yapacak. Ünlü Alman besteci Carl Orff tarafından oluşturulan sahne kantatı Carmina Burana, 120 kişilik dev bir kadroyla seslendirilecek. “Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan” anlayışı ile yapıtlar veren besteci; Carmina Burana’yı da Münih yakınlarındaki bir manastırda bulunan 200 kadar şiir ve şarkıdan esinlenerek oluşturmuştur. Dünyanın soluksuz izlediği bu konser 17 Eylül Pazartesi günü saat 20:30’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sanatseverlerin karşısında olacak. Kapanış konserinin bilet fiyatı ise diğer temsillerden farklı olarak 10 TL’den satışa sunuldu.
Nar Sanat talebiniz üzerine Bakırköy ‘de bale eğitimine başlıyor.
Çocuklarınızın eğitimine elbette sizler kadar bizlerde önem veriyoruz. Bundan dolayı Nar Sanat ailesi olarak diyoruz ki; M.E.B.’a Bağlı kurumlar dışında çocuklarınıza bale eğitimi aldırmanız sadece çocuğunuzun sağlığıyla oynamanız anlamına gelmiyor. Aynı zamanda; zaman ve parada kaybediyorsunuz!
Pek çok çocuğun hayallerini süsler bale. Birçok veli ne yazık ki kimden, nasıl ve nerede? sorularını sormaksızın “dükkan” zihniyeti ile işletilen yerlerde çocuklarına sanatın tüm dallarında olduğu gibi bale konusunda da eğitim aldırmaktadır. Bilinçsiz bale eğitimi çocuklarınızda pek çok sağlık problemleri ve sakatlanmalara veya düzeltilmesi çok zaman alabilecek hatalı öğrenmelere yol açtığını biliyor muydunuz?
Bunun için sizlere önerimiz; çocuğunuzu kaydettirmeden önce “M.E.B. Onaylı bir kurs mudur, (Bunun için bknz. M.E.B. Sayfası)eğitmen kimdir, ve dönem sonunda sertifika vermekte midir, eğitim kurumunun yapısı nedir?” gibi basit ama hayati konuların sorgulanmasına dikkat etmenizdir. Basit bir ürünü bile alırken kullanım tarihi, ambalaj gibi bir takım özelliklere dikkat ederken çocuklarımızı emanet ettiğimiz yerin kurumsal kimliğine dikkat etmeyecek kadar çocuklarımıza ilgisiz olamazsınız, değil mi?