Fotoğraf çekmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan fotoğraf sanatçısı Güler, “Önce bu memleketi anlamak lazım. Bu memleketi anlamak içinse kültürlü olmak lazım” dedi.
Bu yılki teması “Başka Hayatlar” olarak belirlenen festival kapsamında, Pera Müzesi’nde gerçekleşen panele dinleyici olarak katılan Ara Güler, yaptığı açıklamada, Fotoİstanbul’un düzenlediği festival etkinliklerini ziyaret ettiğini ve beğendiğini kaydetti.
Fotoğraf çekmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan sanatçı, “Önce bu memleketi anlamak lazım. Bu memleketi anlamak içinse kültürlü olmak lazım. Dokuz tane medeniyeti bilmek gerekiyor. Urartu’yu, Sümer’i, hepsini bilmeli. Enternasyonal dünyada bütün bunların bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.
Panelde konuşan İrlandalı fotoğraf sanatçısı Paul Mc Millen da Ara Güler’in kitaplarına dikkati çekerek, “Fotoğraflarında sosyoloji ve antropoloji dahil birçok perspektif var. Bunların uzmanlar tarafından incelenmesi ve fotoğraflara ilişkin yazılar yazılması ve kitap olarak yayımlanması lazım. Yazılmadığı takdirde bence büyük bir ayıp olur” ifadelerini kullandı.
“İlk ideali sinemacı olmak”
Savaş fotoğrafçısı Coşkun Aral da “Ara Güler benim için bir fotoğrafçı, fotoğraf sanatçısı değil, gazeteci, haberci. Bütün bu toprakların, yerelin, en ince, en ayrıntılı dokusunu, ulusaldan da atlatıp, evrensele ulaştıran bir usta” dedi. Aral, Güler’in geçmişindeki ilk idealinin de sinemacı olmak olduğunu dtile getirdi.
“Bu mükemmeliyetçilik içinde, sanatçı olmanın anlamı yok”
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simber Atay da Ara Güler’in “Ben sanatçı değilim” sözünü hatırlatarak, “Gayet tabii. Sanatçı olmak nedir ki? Fotoğraf sanatı nedir ki? Bu mükemmeliyetçilik içinde, sanatçı olmanın hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf sanatçısı Özcan Yurdalan ise Ara Güler’i anlamak için sadece fotoğraflarına bakmanın yeterli olmadığını söyledi.
Etkinlik, 8 Kasım’a kadar İstanbullularla fotoğrafı buluşturacak.