Nilüfer Çoksesli Korosu’na Yunanistan’dan 3 ödül birden

Nilüfer Belediyesi bünyesinde kurulan Nilüfer Çoksesli Korosu, “2. Korfu Uluslararası Festival ve Koro Yarışması”nda ödülleri topladı. İki ayrı kategoride altın madalya alan koro, Üstün Sahne Performansı Özel Ödülü’ne de değer görüldü.

Nilüfer Çoksesli Korosu, Yunanistan’ın Korfu şehrinde düzenlenen “2. Korfu Uluslararası Festival ve Koro Yarışması’na katıldı. Yarışmaya Türkiye’den katılan tek koro olan Nilüfer Çoksesli Korosu, çok sayıda ulusal ve uluslararası festivallerde olduğu gibi yine performansıyla alkışları topladı.

Yarışmanın açılış seremonisinde özel davetle konser de veren Nilüfer Çoksesli Korosu, “Folklorik (folklore)” ve “Karma (mixed-A1)” olmak üzere iki farklı kategoride yarıştı. 20 ülkeden 37 farklı koronun yer aldığı yarışmada Zeynep Göknur Kara Yıldız’ın şefliğini yaptığı Nilüfer Çoksesli Korosu, performansıyla büyük beğeni topladı.

Yarışma sonunda Nilüfer Belediyesi Nilüfer Çoksesli Korosu, Mix A1 kategorisinde ve Folklorik kategoride altın madalyaya değer görüldü. Koro ayrıca, Nedim Yıldız’ın Komik Hürriyet eseri ile de Üstün Sahne Performansı Özel Ödülü ile onurlandırıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye adına Yunanistan’da önemli bir başarıya imza atan Nilüfer Çoksesli Korosu’nun üyelerini ve Şef Zeynep Göknur Kara Yıldız’ı kutladı. Başkan Bozbey, “Nilüfer’in bol ödüllü korosu Nilüfer Çoksesli Korosu, Nilüfer’i, Bursa’yı ve Türkiye’yi uluslararası alanda gururlandırdı. Eminim ki bundan sonra da büyük başarılara imza atacaktır. Bütün koro üyelerini ayrı ayrı kutluyorum” dedi.

Sanatçısı bilinmeyen Toreador Freski ve tarihçesi

Grit Adası’ndaki Knossos sarayının Taş Çeşme Avlusu’nda yer alan Toreador Freski, Minos kültürünün dikkat çeken örneklerinden biridir. Resim, sarayın merkez avlusunda veya gösteriler için düzenlenmiş geçici bir alanda yapılan boğa sporlarının da temsilidir. Gerçekleşen bu atletik gösteriler, Minos’un dinsel ritüellerinde büyük rol oynamıştır. Saray, freskleri ve diğer çeşitli kalıntılarıyla 1899 yılında başlayan kazılar sırasında arkeologlar tarafından ortaya çıkartılmıştır.

Minos sanatına özgü kıvrımlı ince nitelikli çizgiler ve renkli dekoratif bordürler sahnenin ritmini de adeta günümüze taşımaktadır.

Freskte, boğanın boynuzlarını tutan atlet, boğanın bacakları, takla atan akrobat, kollarını kaldırmış asistan dikkat çekmektedir.

Toreador Freski’nde boğayı boynuzlarından tutan atletin, takta atan akrobat harekete başlamadan önce boğayı tuttuğu ve bu hareketi gerçekleştirmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Fakat aslında bu atlet, boğayı gerektiği gibi tutamamaktadır.

Boğa, Toreador Freski’nde gereğinden daha uzun olarak betimlense de oldukça zariftir. Boğanın bacaklarının tuhaf bir şekilde betimlenmesinin nedeni boğanın dört nala koştuğunun gösterilmek istenmesidir.

Boğanın üzerinde takla atan erkek bir boğa sporcusu olarak tanılmaktadır.

Minos sanatında erkekler kırmızı, kadınlar ise beyaz tenli olarak tasvir edilmiştir.