Vizyondaki Filmler
Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 5’i yerli 10 film vizyona girecek.
Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 5’i yerli 10 film vizyona girecek.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan Karadeniz Kitap Fuarı 2015 – Samsun, 18 Mayıs 2015 Pazartesi günü TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılıyor.
Karadeniz bölgesinin ilk kitap fuarı; 150 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu, 50 kültür etkinliği ve imza günlerinde 500 yazarı konuk etmeye hazırlanıyor. 24 Mayıs Pazar akşamı sona erecek fuarda Ayşe Kulin, Can Dündar, Altan Öymen, Füruzan, Muzaffer İzgü, Canan Tan, Yekta Kopan, Enver Aysever, Deniz Kavukçuoğlu, İlker Başbuğ, Nedim Şener, Ataol Behramoğlu, Behiç Ak, Ahmet Telli, Yüksel Pazarkaya, Sevgi Özel, Aret Vartanyan, Kahraman Tazeoğlu ve pek çok değerli yazar okurlarıyla buluşacak.
MELİH CEVDET ANDAY 100 YAŞINDA
Edebiyatımızın değerli ismi Melih Cevdet Anday, doğumunun 100. yılında fuarda düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Garip akımı öncülerinden şair, denemeci ve oyun yazarı Anday’ın yaşamı ve eserleri TÜYAP, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Alfa Yayınları tarafından düzenlenecek panel ve söyleşilerde ele alınacak.
YAYINLAMA ÖZGÜRLÜĞÜ YOLUNDA
Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP’ın ev sahipliğinde Avrupa Birliği Projesi kapsamında düzenlenen Yayınlama Özgürlüğü Yolunda paneli, 19 Mayıs 2015 Salı günü gazeteci Nedim Şener ve Sibel Oral, şair Mustafa Köz ve yayıncı Fahri Aral’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Girişin ücretsiz olduğu Karadeniz Kitap Fuarı 2015 – Samsun, 18-23 Mayıs 2015 tarihlerinde 10.00-20.30, kapanış günü olan 24 Mayıs 2015 tarihinde ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
4 yıl önce başlatılan “KısaKes Kısa Film Festivali” bu yıl ilk kez uluslararası arenaya taşınıyor. 26-2728 Ocak’ta gerçekleşecek olan festivale dünyadan ilgi büyük.
Arya Su Altıoklar ve Derya Tezcanlı, idealist ve heyecanlı 2 genç sosyoloji öğrencisi. Arya, Mustafa Altıoklar’ın kızı. Dolayısıyla sinemanın içine doğmuş. Ortaokulda çektiği filmleri paylaşacak bir platform bulamayınca işe kendisi girişmiş. “Sinemaya meraklı gençlerin kendilerini ifade edecekleri bir ortam sağlamak istedim ve ‘Neden böyle bir şey yapmıyoruz’ diye düşünerek yola çıktım” diye anlatıyor. Arya’yla üniversitede tanışan Derya da bu fikri hemen sahiplenmiş ve ortaya “KısaKes” çıkmış. Arya ve Derya, 20 yaşında olmalarına rağmen müthiş bir özgüven ve hâkimiyetle anlatıyorlar KısaKes’i. 2010’dan bu yana gerçekleşen organizasyona bu yıl ilk kez tüm dünyadan üniversite öğrencileri katılacak. Jüri koltuğunda da yurtdışından 2 önemli sinemacı var: Guerilla Film’in kurucusu David Wilkinson ve Venedik Film Festivali ana seçicilerinden Paolo Bertolin. Arya Su ve Derya, 26-27-28 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan festivali anlattı.
■ Neden KısaKes gibi sert bir isim? Ödüller de Altın Makas, Gümüş Makas diye gidiyor…
Arya: Bir gün dişlerimi fırçalarken aklıma geldi. Sonra festivalin adı ne olsa diye düşünürken önerdim, herkes “İyi fikir” deyince öyle kaldı.
■ İlk 2 haftada tüm dünyadan 280 başvuru olmuş. Muazzam bir sayı bu, bekliyor muydunuz?
Derya: Sadece New York’ta belli başlı birkaç okula afiş göndermiştik. Onun dışında bir mailing yaptık. Bir de Cannes Film Festivali’ndeki Türkiye çadırına katılmıştık. Oraya da haber saldık, katkısı olmuştur mutlaka. Yine de bu denli bir ilgi beklemiyorduk.
Arya: Aslında Cannes’a kısa filmle ilgili gözlem yapmaya gittik. Oradaki sistemi görmek çok işimize yaradı. Nasıl bir kurgu var, uluslararası bir festival nasıl yapılıyor epey fikir sahibi olduk. Üstüne bir de Altın Portakal’a gittik.
■ İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra Berlin’de de gösterimler olacak. Neden Berlin?
Arya: Ana sponsorumuz Bahçeşehir Üniversitesi’nin Washington, Berlin dahil birçok yerde kampusu var. Berlin’de gösterim yapılması Enver Yücel hocamızın fikriydi. “Madem uluslararası bir şey yapıyorsunuz, diğer kampusları neden kullanmıyorsunuz” dedi. Enver Hoca’nın vizyonuna hepimiz hayranız zaten, muazzam bir insan. Berlin’le başladık, zamanla daha da açılacağız.
■ Jüri üyeleriniz de iddialı isimler.
Evet. Paolo Bertolin var. Hem sinema eleştirmeni hem de Venedik Film Festivali’nin ana seçicilerinden. Yapımcı ve Guerilla Film’in kurucusu David Wilkinson, Zeynep Özbatur Atakan ve Rezan Yeşilbaş ve Özge Özpirinççi de diğer jüri üyelerimiz.
■ Eskiden ödül olarak burs ve ekipman sağlıyormuşsunuz, bu sene festival uluslararası, nasıl ödüllendireceksiniz kazananları?
Ödül olarak dünyadan 13 öğrenciyi İstanbul’a getiriyoruz ve onları 1 hafta boyunca burada ağırlıyoruz. Zaten Bangladeş’ten tutun Meksika’ya kadar birçok yerden öğrenci gelecek.
‘Kısa film şiire yakın’
■ Neden “kısa” sizce?
Arya: Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tahammül eşiğimiz çok düştü. Her şey anında olsun bitsin istiyoruz. Sinema salonuna girdiğimizde bile telefonla oynamadan, kafamız dağılmadan duramaz hale geldik maalesef. Bu nedenle kısa filmin, içinde bulunduğumuz dönemde daha fazla öne çıkacağına inanıyoruz. Öte yandan kısa filminizi istediğiniz şeyle çekebiliyorsunuz. İster cep telefonu kamerasıyla çekin ister profesyonel kamera kullanın, bunun bizim için bir önemi yok. Fikrin ne olduğu önemli bizim için.
■ Kısa filmlerin ticari kaygısı olmadığı için sanatsal yönleri ön plana çıkıyor sanki. Roman ve öykü farkı gibi, öykü daha can alıcıdır ya bazen.
Arya: Daha çok şiire yakın gibi geliyor bana. Derya: Bir fikri ne kadar kısa sürede anlatırsan o kadar değerli diye düşünüyorum. Arya: Anlatmak istediğinizi 90’a atıp anlatmak zorundasınız çünkü.
‘Herkes dünyayı kurtarma derdinde’
■ Festivale 87 ülkeden toplam 1389 başvuru yapıldı.
■ En çok ilgi gösteren ülkeler sırasıyla ABD, İngiltere ve İran. Türkiye 6. sırada.
■ Arya ve Derya’yı en çok şaşırtan aşk üzerine hiç film gönderilmemiş olması. Daha çok toplumsal olayları konu alan, biraz da karamsar filmler öne çıkıyor. “Bireye odaklanan film neredeyse yok, herkes dünyayı kurtarma derdinde” diyor Arya ve Derya.
Diğer etkinlikler
KısaKes kapsamında Yekta Kopan, Meltem Cumbul, David Wilkinson ve daha birçok önemli ismin katıldığı atölyeler ve söyleşiler düzenlenecek. Ayrıntılı bilgi için kisakes.org’u ziyaret edebilirsiniz.
Program
KısaKes, 26-27-28 Ocak’ta Saint Benoit Lisesi’nde başlıyor, 2. gün Bahçeşehir Üniversitesi’nde ve Ortaköy Kültür Merkezi’nde film seçkisi var. 3. gün ise Feriye Sineması’nda kapanış kokteyli ve ödül töreni gerçekleşecek.
Kaynak : Gizem Sevinç SELVİ, Haberturk.com
18.İzmir Kitap Fuarı bu sene 400 bin ziyaretçi hedefiyle kapılarını açıyor
TÜYAP‘ın Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle bu sene on sekizincisini düzenleyeceği İzmir Kitap Fuarı, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda yarın kitapseverlerle buluşacak.
9 gün açık kalacak ve 350 yayınevinin ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuara bu yıl 400 bine yakın ziyaretçinin katılımı bekleniyor.
Yetişkinler ve çocuklar için düzenlenen 100’e yakın etkinlik, imza günü ve söyleşinin yapılacağı fuarda, 1 ve 2 numaralı hollerde her yıl olduğu gibi yetişkinler ve çocuklar için çeşitli yayınevlerinin stantları yer alırken, bu yıl ilk kez, 3. holde eğitim ve kaynak kitaplarla sınavlara hazırlık yayınlarının tanıtılıp satılacak.
ONUR KONUĞU AHMET CEMAL
İzmir Fuar Alanı’nda 28 Nisan’a kadar okurlarla buluşacak fuarın onur konuğu ise çevirmen ve yazarAhmet Cemal olacak.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümü öğretim görevlisi, 1942 doğumlu Ahmet Cemal, Bertolt Brecht, Elias Canetti, Stefan Zweig, Ingeborg Bachmann, Paul Celan, Rainer Maria Rilke, Georg Trakl, Friedrich Hölderlin, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Anna Seghers, Erich M. Remarque, Manes Sperber, Franz Kafka, Walter Benjamin, Robert Musil, Ernst Fischer, Octavio Paz ve E. H. Gombrich gibi birçok ünlü yazarın eserlerini Türkçe’ye kazandırdı.
Fuar etkinlik programını aşağıda bulabilirsiniz.
18. İZMİR KİTAP FUARI ETKİNLİK PROGRAMI
20 NİSAN 2013 CUMARTESİ
Konferans Salonu I
14.00-15.00
Söyleşi: “Benim Külrengi Zamanlarım”
Konuşmacılar: Ahmet Cemal, Enver Ercan
Düzenleyen: TÜYAP
15.15-16.15
Panel: “Küba’nın Başarısı ”Sosyalist Anayasa ”
Konuşmacı: Eks.Jorge Quesada Concepción
Düzenleyen: José Marti Küba Dostluk Derneği İzmir Şube
16.30-17.30
Söyleşi: “Gerçek Dünya, Sanal Politika”
Konuşmacı: Ercan Karakaş
Düzenleyen: Destek Yayınları
17.45-18.45
Söyleşi: “21. Yüzyılda İşçi Sınıfı”
Konuşmacı: Haluk Yurtsever
Düzenleyen: Yordam Kitap
Konferans Salonu II
14.00-15.00
Söyleşi: “Atatürk ve İslam”
Konuşmacılar: Anıl Çeçen, Ahmet Akgül
Düzenleyen: Togan Yayıncılık
15.15-16.15
Söyleşi: “Türkçe Konuşmak”
Konuşmacı: Gülgûn Feyman
Düzenleyen: İnkılâp Kitabevi
16.30-17.30
Söyleşi: “Zamana Karşı Orhan Kemal”
Konuşmacılar: Işık Öğütçü, Mazlum Vesek
Düzenleyen: Everest Yayınları
17.45-18.45
Söyleşi: “Deftera Wenda-Kayıp Defter”
Konuşmalar: Ronî War, Receb Dildar
Düzenleyen: Ava Yayınları
Konferans Salonu III
14.00-15.00
Söyleşi: “Nihat Genç’le Söyleşi”
Konuşmacı: Nihat Genç
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
15.15-16.15
Söyleşi: “Metristepe Nasıl Metrestepe Oldu?”
Konuşmacı: Üstün Dökmen
Düzenleyen: Remzi Kitabevi
16.30-17.30
Söyleşi: “Faruk Dilaver “Yunus Emre’ye Dair”
Konuşmacı: Faruk Dilaver
Düzenleyen: Destek Yayınları
17.45-18.45
Söyleşi: “Göc ve Avrupalı Olmak”
Konuşmacılar: Habib Bektas, Yüksel Pazarkaya
Düzenleyen: TÜYAP
19.00-20.00
Panel: “Başkanlık Sistemi ve Türkiye”
Yöneten: Devrim Barış Çelik
Konuşmacılar: Ercan Karakaş, Bülent Tezcan
Düzenleyen: SODEV
21 NİSAN 2013 PAZAR
Konferans Salonu I
11.00-11.45
Söyleşi: “Bakalım N’olacak?”
Konuk Yazarlar: Çiğdem Özelsancak Ataş, Fidan Çobanoğlu Kaplan
Yöneten: E. Pınar Ayçiçek
Düzenleyen: Top Yayıncılık, TAKEV Özel İlköğretim Okulu
12.00-13.00
Panel: “Kitapla Değişir Dünya”
Konuşmacılar: Ahmet Cemal, Faruk Duman
Yöneten: Hüseyin Çukur
Düzenleyen: José Marti Küba Dostluk Derneği İzmir Şube -Sol Gazetesi
13.15-14.15
Söyleşi: “Kendi Everest’inize Tırmanın”
Konuşmacı: Nasuh Mahruki
Düzenleyen: Alfa Yayınları
14.30-16.00
Söyleşi: “Sevdiğim Roman Kahramanları”
Konuşmacılar: Nilüfer Kuyaş, Faruk Duman, Mehmet Anıl, Sibel Türker, Cemil Kavukçu
Düzenleyen: Can Yayınları
16.15-17.15
Söyleşi: “Kürt Sorunu, Suriye ve Ortadoğu Denklemi”
Konuşmacı: Haluk Gerger
Düzenleyen: Yordam Kitap
17.30-18.30
Söyleşi: “Ölümünün 40.Yılında Kemal Tahir”
Konuşmacılar: Cengiz Yazoğlu, Sezai Coşkun, Korkut Tuna
Düzenleyen: İthaki Yayınları
18.45-19.30
Söyleşi: Şiir, Tanışmalar, Hatıralar
Konuşmacılar: Nesrin Kültür Kiraz, Sezai Sarıoğlu, Eşber Yağmurdereli
Düzenleyen: Kibele Yayınları
Konferans Salonu II
12.00-13.00
Söyleşi: “Hadi Konuşalım”
Konuşmacı: Esra Harmanda
Düzenleyen: Altın Kitaplar
13.15-14.15
Söyleşi: “Korku Çağında Edebiyat”
Konuşmacılar: Onur Behramoğlu, Kadir Aydemir
Düzenleyen: Yitik Ülke Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: “Kemalizm ve Kürt Sorunu
Konuşmacı: Osman Özarslan
Düzenleyen: Ceylan Yayınları
15.45-16.45
Panel:”Savaş Politikaları” Tartışmaları
Yöneten: Serhat Halis
Konuşmacılar: Ahmet Kale, Gülümser Seyitcemaloğlu
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi
17.00-18.00
Söyleşi: “Stefan Zweig’i Çevirmek”
Konuşmacı: Ahmet Cemal
Düzenleyen: İş Kültür Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: “Ulusalcılık, İşçi Sınıfı Enternasyonalizmi ve 1 Mayıs”
Yöneten: Gürsel Köse
Konuşmacılar: Makum Alagöz, Abdullah Varl
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: “Siyasetin Sefaleti”
Konuşmacı: Osman Pamukoğlu
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi
13.15-14.15
Panel: “Barış Süreci ve Demokrasi”
Yöneten: Hakkı Ülkü
Konuşmacılar: Alaattin Yüksel, Levent Tüzel
Düzenleyen: SODEV
14.30-15.30
Söyleşi: “Tarihin Işığında Günümüz Sorunları”
Konuşmacı: Erdoğan Aydın
Düzenleyen: Literatür
15.45-16.45
Söyleşi: “Aykırı Sorular”
Konuşmacı: Enver Aysever
Düzenleyen: Remzi Kitabevi
17.00-18.00
Söyleşi: “Türkiye Nereye Gidiyor?”
Konuşmacı: Merdan Yanardağ
Düzenleyen: Destek Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: “Şeyh Bedrettin ve Pirenelilerin Lanetlileri”
Konuşmacı: Esat Korkmaz
Düzenleyen: TÜYAP-E Yayınları
22 NİSAN 2013 PAZARTESİ
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Ekrem Güneş’le Söyleşi “ Okudukça Neler Değişir?”
Düzenleyen: Tudem Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Ergenliğin Zorlu Yollarını Resmeden Gençlik Romanı: Defne’yi Beklerken”
Konuşmacı: Aslı Der
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.30-15.30
Söyleşi: “Kaptan’ın Zekâ Oyunları”
Konuk Yazar: Nevzat Erkmen
Yöneten: E. Pınar Ayçiçek
Düzenleyen: Top Yayıncılık, Özel Ege Lisesi
15.45-16.45
Panel: “Edebiyatta Yaratıcılık”
Yönlendirici: Hülya Soyşekerci
Konuşmacılar: Yusuf Alper, Levent Mete, Yılmaz Okyay
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
17.00-18.00
Panel: “’Kent ve Edebiyat Dili ve İzmir’
Yöneten: Tekin Sönmez
Konuşmacılar: Mehmet Güler, Ahmet Özer, Hasan Kantarcı
Düzenleyen: Nis Medya
18.15-19.15
Söyleşi: “Şiirin Adı İzmir”
Katılımcılar: Ahmet Günbaş, Berin Taşan, Hüseyin Yurttaş, Oğuz Tümbaş,
Bilsen Başaran, Hülya Deniz Ünal, Emel Kayın, Hüseyin Peker, Halim Yazıcı,
Sadık Kırımlı, Süreyya Güven Akçay
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: “İyi ki Doğdun Palyaço!”
Konuk Şair: Kazım Şahin
Yöneten: Özden Ölmez Ceylan
Düzenleyen: Top Yayıncılık, MEV Özel Güzelbahçe Koleji, Yöneliş Koleji
13.15-14.15
Panel: “Modernite ve Muhafazakarlık Arasına Sıkışmış Kadın”
Yöneten: Güzin Oralkan
Konuşmacılar: Ayşe Ertübey, Gülseren Mungan, Oya Uslu
Düzenleyen: Egeli Kadın Yazarlar Platformu
14.30-15.30
Söyleşi: “Çok Şikâyetim Var/ Küçük Şikâyetler Defteri”
Konuk Yazar: Nursel Çetin
Yöneten: Yunus Bekir Yurdakul
Düzenleyen: Top Yayıncılık, İzmir Türk Koleji, Yücel Tonguç Koleji
15.45-16.45
Panel: “Şiirde Dilin Gücü”
Yöneten: Celâl Fedai
Konuşmacılar: Yunus Koray, Yusuf Alper, Fergun Özelli, Murat Acar
Düzenleyen: İzmir Edebiyat Platformu
17.00-18.00
Kutlama: “Dil Derneği 26 Yaşında”
Şiir Saati: “26. Yılımızda 26 Şiirle…”
Açılış Konuşması: Sevgi Özel
Konuklar: Bahri Karaduman, Bedri Karayağmurlar, Berin Taşan, Berrin Nazlı, Erdoğan Aytekin, Ergün Yazıcı, Eşref Karadağ, H. Recai Atalay, Hakan Cem, Halim Yazıcı, Hidayet Karakuş, Hüseyin Yurttaş, İlhan Soytürk, M. Sadık Kırımlı, Mavisel Yener, Mehmet Atilla, Mehmet Genç, Mehmet Rayman, Mehmet Sarsmaz, Mevlüt Kaplan, Mukadder Özakman, Muzaffer Sarıgül, Nevin Konuk, Oğuz Tümbaş, Sıtkı Salih Gör, Şengül Kıran, Tahsin Şimşek, Talat Avcı, Tuğrul Keskin, Veli Başak
Sunan: İffet Diler
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları-Dil Derneği
18.15-19.15
Şiir Dinletisi: “İzmir’de Bir Aşktır Şiir”
Sunum: Bekir Yurdakul
Şairler: Ahmet Günbaş, Azime A. Yazıcı, Atila Er, Aydın Uysal, Emel Kayın, Eşref Karadağ,Hidayet Karakuş, Halim Yazıcı, Mehmet Sadık Kırımlı, Mazhar Alphan, Nesrin İnankul, Neyzar Karahan, Oğuz Tümbaş, Özgen Seçkin, Pelin Onay, Turgut Baygın, Selami Şimşek,Serap Telöz, Şerif Temurtaş, Süreyya Güven Akçay.
Düzenleyen: Kurşun Kalem Ed. dergisi ve Neziher Yayınları
23 NİSAN 2013 SALI
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: “Ayla Çınaroğlu’yla Söyleşi “Bilgebaş Olmak”
Düzenleyen: Uçanbalık Yayınları
13.15-14.00
Söyleşi: “Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler”
Konuşmacı: Süleyman Bulut
Düzenleyen: Can Çocuk
14.15-15.45
Söyleşi : “Diyaloglar: “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”
Konuşmacılar: Ayfer Tunç , Murat Gülsoy
Düzenleyen: Can Yayınları
16.00-17.00
Söyleşi: ‘Çocuklar ve Büyük Çocuklar İçin Şiir Yazmak’
Konuşmacı: Haydar Ergülen
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
17.15-18.15
Söyleşi: “Kardeşlik ve Gelecek Şiirleri”
Konuşmacılar: Tuğrul Keskin, Aydın Şimşek
Düzenleyen: Everest Yayınları
18.30-19.30
Söyleşi: “Gönül Adamı, Bir Çizgi Karakter ve Arkasındaki Müzik”
Konuşmacı: Güneri İçoğlu
Düzenleyen: Leman Dergisi
Konferans Salonu II
13.15-14.15
Söyleşi: Türkiye’nin Dönüşüm Yılları”
Konuşmacılar: Işın Çelebi
Düzenleyen: AlfaYayınları
14.30-15.30
Panel: “Edebiyatımızda Yeni Sesler”
Yöneten: İsmail Gezgin
Konuşmacılar: Sinan Sülün, Deniz Gezgin, Oylum Yılmaz
Düzenleyen: SEL
15.45-16.45
Söyleşi: “19 Mayıs’tan 23 Nisan’a-23 Nisan’dan 9 Eylül’e
Birinci Ulusal Kurtuluş Savaşı’mız”
Konuşmacı: Gürdal Çıngı
Yönetici: Tacettin Çolak
Düzenleyen: Derleniş Yayınları
17.00-18.00
Şiir Dinletisi: “Aşkın Şiiri-Şiirin Aşkı”
Konuşmacı: Tacim Çiçek, Şevket Karakış
Müzik: Grup Mamiran
Düzenleyen: Ozan Yayıncılık
Konferans Salonu III
13.15-14.15
Söyleşi: “Ahmet Şerif İzgören ile Söyleşi”
Konuşmacı: Ahmet Şerif İzgören
Düzenleyen: Elma Yayınevi
14.30-15.30
Söyleşi: “Soner Yalçın Büyük Oyunu Anlatıyor”
Konuşmacı: Soner Yalçın
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
15.45-16.45
Söyleşi: “AKP’li Yıllarda Türkiye Ekonomisi ve Emekçiler”
Konuşmacılar: Erinç Yeldan, Mustafa Sönmez
Düzenleyen: Yordam Kitap
17.00-17.45
Söyleşi: “İzmir’i Sevme Sanatı”
Konuşmacılar: Yaşar Aksoy, Hakan Tartan, Bijen Molay
Düzenleyen: İleri Kitabevi
24 NİSAN 2013 ÇARŞAMBA
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleyişi: “Sınav Stratejileri”
Konuşmacı: Orhan Keskin
Düzenleyen: Körfez Yayinlari
13.15-14.15
Hamdullah Köseoğlu’yla Söyleşi “Sözün ve Yazının Gücü”
Düzenleyen: Tudem Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: “Günlük Hayatın Sonsuzluğu ve Şiir”
Konuşmacı: Şükrü Erbaş
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
15.45-16.45
Söyleşi: “Futbol ve Milliyetçilik”
Konuşmacılar: Gökhan Daca, Devrim Cem
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
17.00-18.00
Panel: “Kadın Edebiyatçıların Aynasından”
Yöneten: Güzin Oralkan
Konuşmacılar: Lütfiye Aydın, Neriman Ağaoğlu, Birsen Ferahlı
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
18.15-19.15
Stand-up: “Kitap Doktoru” Yazarından,Tek kişilik Eğitici Mizah Gösterisi
Konuşmacı: Rıfat Batur
Düzenleyen: O2 yayınevi
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Konu: “Ben de Böyle Yaptım”
Konuşmacı: İsmail Yavaş
Düzenleyen: Şule Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Yaklaşan Felaket ve Tabiatı Koruma Yasası”
Konuşmacılar: Ahmet Tuncay Karaçorlu, Oktay Ekinci, Yakup Okumuşoğlu
Düzenleyen: Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi – Ayışığı Sanat Merkezi
14.30-15.30
Söyleşi: “Bakalım N’olacak?”
Konuk Yazarlar: İmren Tübcil, Türkay Çakalağaoğlu
Yöneten: Yunus Bekir Yurdakul
Düzenleyen: Top Yayıncılık, Özel Çakabey Okulları
15.45-16.45
Ödül Töreni: 16. Mevlüt Kaplan Edebiyat Ödülleri Töreni
Panel: Çocuk Edebiyatı ve İşlev, Ödüllerin Önemi
Yöneten: Özgür Kaplan
Konuşmacılar: Bilsen Başaran, Mevlüt Kaplan, Hüseyin Tuncer, Timuçin Özyürekli
Düzenleyen: Özgür Eğitim Yayınları
17.00-18.00
Panel: “Cumhuriyet ve 68’liler”
Yöneten: Abdürrahim Sercan
Konuşmacılar: Mustafa İlker Gürkan, Zihni Çetiner, Hakkı Karadeniz
Düzenleyen: 68’liler Birliği Vakfı
18.15-19.15
Şiir Dinletisi: “İmbatın Rüzgarı Barış İçin Esiyor (Barış için Şiirler)”
Katılan Şairler: Aydın Şimşek, Tuğrul Keskin, Namık Kuyumcu, Hayri K.Yetik, Fergun Özelli, Yusuf Alper, Özgen Seçkin, Utkun Büyükaşık,Özer Alptekin, Erhan Söğüt, Aydın Uysal, Burcin İvren
Düzenleyen: Kanguru Yayınları
25 NİSAN 2013 PERŞEMBE
Konferans Salonu I
11.15-12.15
Söyleşi: “İzmir Sokaklarında Bir Simitçi Çocuk: Gevrekçiii”
Konuşmacı: Hacer Kılcıoğlu
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
13.15-14.15
Söyleşi: “Çocuk ve Gençlik Edebiyatında 50 Yılın Ardından”
Konuşmacı: Gülten Dayıoğlu
Düzenleyen: Altın Kitaplar
14.30-15.30
Mehmet Atilla’yla Söyleşi “Düşle Gerçeği Buluşturan Edebiyat”
Düzenleyen: Tudem Yayınları
15.45-16.45
Söyleşi:“Öykünün İzmir Bahçesinde”
Konuşmacılar: Aydın Şimşek, Turan Horzum, Hüsamettin Köseoğlu, Seher Kaya, Deniz Moralıgil, Figen Dölek
Düzenleyen: Kanguru Yayınları
17.00-18.00
Söyleşi: “Çevirmen Gözüyle Böyle Dedi Zerdüşt”
Konuşmacı: Gülperi Sert
Düzenleyen: Doğu- Batı Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: “Merdivende Üç Şair “Sivas 93”
Sunum: Âba Müslim Çelik
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: Arkadaşları Tayfun Gönül’ü Anlatıyor
Konuşmacılar: Abdullah Öztürk, Aytek Özel, Gazi Bertal, Ossi
Yöneten: Engin Ülçay
Düzenleyen: Kaos Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Bakalım N’olacak?”
Konuk Şairler: Ahmet Günbaş, Eşref Karadağ, Halim Yazıcı
Yöneten: Yunus Bekir Yurdakul
Düzenleyen: Top Yayıncılık, Özel Ekin Koleji, Özel Rota Koleji
14.30-15.30
Söyleşi: “Türkiye Çocuk Edebiyatında Fantastik Kurgunun Yeri”
Konuşmacılar: Gülşah Elikbank, Mavisel Yener
Düzenleyen: İthaki Yayınları
15.45-16.45
Söyleşi:“Basın, Sermaye ve İktidar ilişkisi”
Konuşmacılar: Yeşim Kaptan, Emine Uyar
Düzenleyen: Evrensel Gazetesi
18.15-19.15
Panel: “Ölümünün 60. Yılında Neyzen Tevfik”
Konuşmacılar: Mecit Ünal, Seyyit Nezir
Düzenleyen: Broy Yayınevi
26 NİSAN 2013 CUMA
Konferans Salonu I
11.00-11.45
Okuma: “Çılgın Dondurma”
Konuşmacı: Tülin Kozikoğlu
Düzenleyen: İletişim yayınları
12.00-13.00
Söyleşi: “Göçün ve Mübadelenin Alevi İle Kavrulan Yürekler, Hürriyet: Bir Sevda Masalı”
Konuşmacı: Nur İçözü
Düzenleyen: Altın Kitaplar
13.15-14.15
Söyleşi: “Gençlik ve Tarihsel Romanlar”
Konuşmacı: İsmet Bertan
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.30-15.30
Aytül Akal’la Söyleşi “Kırmızı Arabayı Kim İster?”
Düzenleyen: Tudem Yayınları
15.45-16.45
Söyleşi: “Çayırkuşu Çatıya Çıkınca…”
Konuk Yazar: Habib Bektaş
Yöneten: Yunus Bekir Yurdakul
Düzenleyen: Top Yayıncılık, Özel Çamlaraltı Koleji, Tuğsavul İlkokulu
17.00-18.00
Söyleşi: “Derslerle Başım Dertte”
Konuşmacı: Funda Özlem Şeran
Düzenleyen: Final Kültür Sanat Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: “35 Yıllık Bir Mizah Yolculuğundan Anılar”
Konuşmacı: Cihan Demirci
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
Konferans Salonu II
12.00-13.00
Söyleşi: “Çocuk ve Edebiyat”
Konuşmacılar: İbrahim Dinçer, Yeşim Deniş Sevim
Düzenleyen: İzmir Yazarevi
13.15-14.00
Atölye çalışması: “Kurbağa ve Murbağa ile Arkadaşlık Ne Güzel!”
Düzenleyen: Kelime Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: “Eğitim Teknojileri
Konuşmacı: Alaaddin Evren
Düzenleyen: Körfez Yayınları
15.45-16.45
Panel: “Örgütlenme ve Kadın Dergileri”
Yöneten: Sevim Korkmaz Dinç
Konuşmacılar: Derya Şaşman Kaylı, İlknur Üstün, Filiz Karakuş
Düzenleyen: Kadın Yazarlar Derneği
17.00-18.00
Söyleşi: “Modern Tıbbın Karanlık Yüzü (Tıp Bu Değil)”
Konuşmacı: Osman Elbek
Düzenleyen İthaki Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: Kpss Nedir? Nasıl Memur Olunur? -Ales Nedir?
Konuşmacılar: Hüseyin Mayan, Emre Çoban
Düzenleyen: Yediiklim Akademi
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Ferda İzbudak Akıncı’yla Söyleşi “Büyük Bergama Direnişi, Altın Madenleri ve Bir Roman: Bergamalı Simo”
Düzenleyen: Delidolu Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Kaplanla Yan Yana”
Konuşmacılar: Ayşe Kulin, Inez Baranay
Düzenleyen: Everest Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: “Mavisel Yener Çocuklarla Buluşuyor, Düşler Konuşuyor”
Konuşmacı: Mavisel Yener
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi
15.45-16.45
Söyleşi: “Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık”
Konuşmacı: Canan Karatay
Düzenleyen: Hayy Kitap
17.00-18.00
Söyleşi: ‘’Nil’den Fırat’a Devlet Oyunları ‘’
Konuşmacı: Erdal Sarızeybek
Düzenleyen: İleri Kitabevi
19.00-19.45
Panel: “Yerel Yönetimler ve Demokrasi”
Yöneten: Hüseyin Çorlu
Konuşmacı: Gökhan Günaydın
Düzenleyen: SODEV
27 NİSAN 2013 CUMARTESİ
Konferans Salonu I
11.00-11.45
Simla Sunay’la Atölye Çalışması “Sözcüklerin Rengi, Rengin Mutluluğu…”
Düzenleyen: Desen Yayınları
12.00-13.00
Söyleşi: “Gönül Meselesi ve Roman Kahramanları”
Konuşmacı: Tuna Kiremitçi
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
13.15-14.15
Söyleşi: “Zamana Söylenmiştir”
Konuşmacılar: Ahmet Telli, Asuman Susam, Didem Gülçin Erdem
Düzenleyen: Everest Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: “Bölgedeki Gelişmeler ve Türkiye”
Konuşmacı: Onur Öymen
Düzenleyen: Remzi Kitabevi
15.45-16.45
Söyleşi: “Romanımızda İdeolojik ve Politik Yaklaşımlar”
Konuşmacı: Oya Baydar, Turhan Günay, Hayri Kako Yetik
Düzenleyen: Can Yayınları
17.00-18.00
Söyleşi: “Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Kolektif Kitaplar Kapsamında ‘K’ ”
Konuşmacılar: Cüneyt Ayral, Levent Sevinçok
Düzenleyen: Bence Kitap
18.15-19.15
Panel: “İzmir’in Şiir Damarları”
Yöneten: Hülya Soyşekerci
Konuşmacılar: Halim Yazıcı, Hüseyin Peker
Düzenleyen: PEN
Konferans Salonu II
12.00-13.00
Söyleşi: “İzmir Sofraları ve Tılsımlı Yemekler”
Konuşmacılar: Ayşe Kilimci, Bülent Usta
Düzenleyen: Oğlak Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Yazarken Büyümek”
Konuşmacı: Müge İplikçi
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.30-15.30
Söyleşi: “Uydurulan Dinden İndirilen Dine..”
Konuşmacı: Eren Erdem
Düzenleyen: Destek Yayınları
15.45-16.45
Söyleşi: “İleri Demokrasi”de İleri Sansür”
Konuşmacılar: Nihat Behram, Turhan Keskin
Düzenleyen: Everest Yayınları
17.00-18.00
Söyleşi: “Alman İdeolojisi”
Konuşmacılar: Aydın Çubukçu, Doğan Göçmen
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
18.15-19.15
Söyleşi: “Hiyerarşik Düşünme ve İçkinlik Düzlemi”
Konuşmacı: Cengiz Baysoy
Düzenleyen: Otonom Yayıncılık
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: “İzmir’in Yüksek Maneviyatı”
Konuşmacı: İhsan Özkes
Düzenleyen: Tekin Yayınevi
13.15-14.15
Söyleşi: “Hasret”
Konuşmacı: Canan Tan
Düzenleyen: Doğan Kitap
14.30-15.30
Söyleşi: “Gün O Gün’dür”
Konuşmacı: Banu Avar
Düzenleyen: Remzi Kitabevi
15.45-16.45
Söyleşi: “Cumhuriyet Kazanımlarının Günümüzdeki Durumu”
Konuşmacı: Sinan Meydan
Düzenleyen: İnkılâp Kitabevi
17.00-18.00
Şiir Dinletisi: “Sanat Cephesi Şairleriyle Söyleşi “Savaş-Barış Politikaları” Şiir Dinletisi”
Yöneten: Asım Gönen
Katılımcılar: Hüseyin Gül, Ragıp Özcan, Birsel Başaran, Sevgi Gül
Müzik- Saz: Hüseyin Gül
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi
18.15-19.15
Söyleşi: “ İkinci Cumhuriyet’te Yurtseverlik “
Konuşmacı: Kemal Okuyan
Düzenleyen: Yazılama Yayınevi
28 NİSAN 2013 PAZAR
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: “Şiirdeki Yaşam, Yaşamdaki Şiir”
Konuşmacı: Ataol Behramoğlu
Düzenleyen: Tekin Yayınevi
13.15-14.15
Söyleşi: “Osmanlının Son Kartalları”
Konuşmacı: Aziz Üstel
Düzenleyen: İnkılâp Kitabevi
14.30-15.30
Söyleşi: “Osmanlı’da Aile ve Kültür Hayatı”
Konuşmacı: Yavuz Bahadıroğlu
Düzenleyen: Nesil Yayınları
15.45-16.45
Söyleşi: “Yazının Cinsiyeti”
Konuşmacılar: Mine Söğüt, Yalçın Tosun, Kerem Işık
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınları
17.00-18.00
Söyleşi: “Milliyetçilik ve Kürt Sorunu”
Konuşmacılar: Zafer Yörük, Nuray Sancar, Aydın Çubukçu
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
Konferans Salonu II
12.00-13.00
Söyleşi: “Filozof Çocuklar Klübü”
Konuşmacı: Seran Demiral
Düzenleyen: Final Kültür Sanat Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Satılık İmparatorluk – Küller Altında Yakın Tarih”
Konuşmacı: Mustafa Armağan
Düzenleyen: Timaş Yayınları
14.30-15.30
Panel: “Edebiyat Özgürlüğü”
Yöneten: Asuman Susam
Konuşmacılar: Tülin Dursun, Halil İbrahim Özcan, Hülya Soyşekerci, Sabri Kuşkonmaz, Cüneyt Ayral
Düzenleyen: PEN
15.45-16.45
Söyleşi: “Gizil Güçlerin Farkındalığı”
Konuşmacı: Bünyamin Çetinkaya
Düzenleyen: Pegem Akademi Yayıncılık
17.00-18.00
Söyleşi: “Kürt Aydını – Kürt Edebiyatı”
Konuşmacı: Selim Temo
Düzenleyen: Agora Kitaplığı
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: “Kendi Mucizenizi Yaratın”
Konuşmacı: Nuray Sayarı
Düzenleyen: Destek Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: “Türkiye’de Gazeteci Olmak”
Konuşmacı: İlhan Taşçı
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitap
14.30-15.30
Söyleşi: “Yekta Kopan’la Söyleşi”
Konuşmacı: Yekta Kopan
Düzenleyen: Can Yayınları
15.45-16.45
Söyleşi: “Sivil Tuzak”
Konuşmacı: Tansel Çölaşan
Düzenleyen: İleri Kitabevi
17.00-18.30
Şiir Dinletisi: “İzmir’den, aşka, barışa, dizelerden ezgilere, imbatla…”
Yönlendirici: Zübeyde Seven Turan
Gökhan Cengizhan, Neyzar Karahan, Güzin Oralkan, M. Sadık Kırımlı, H. Deniz Ünal, Mazhar Alphan, Ayhan Altay, Nevin Konuk, Recai Atalay, Deniz Faruk, Özlem Tezcan Dertsiz, Mustafa Korkmaz Dinçer, Mehmet Sarsmaz, Aslıhan Tüylüoğlu, Bülent Güldal, Halim Yazıcı, Mehmet Genç, Durmuş Taşdemir, Mine Ömer, Oğuz Tümbaş, İbrahim Oluklu, Azime Akbaş Yazıcı, Hüseyin Peker, Mehmet Rayman, Şevki Özdemir, Aydın Uysal
Müzik: Selçuk Yılmaz, Nesnin İnankul, İlkiz Kucur
Saz: Coşkun Gönültaş
Ney: Mitat Karagenç
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
TÜRSAK Vakfı ve T.C. Sinema Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen En İyi İlk Senaryo Yarışması’yla, ilk uzun metrajlı film senaryosunu yazacak senarist adaylarına destek verilecek.
Sinemanın en temel yapısını oluşturan “senaryo”nun önemini pekiştirmek ve Türkiye’de senaryo yazarlığının evrensel boyutlarda gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, TÜRSAK Vakfı ve T.C. Sinema Genel Müdürlüğü’nce; ilk uzun metraj film senaryosunu yazacak olan senaristlere bu yıl bu yarışma sayesinde ilk kez destek verilecek.
Son başvuru tarihi 17 Kasım 2012 olan yarışmada ipi göğüsleyecek senaryo sahibine 20.000 Lira ödül verilecek.
YARIŞMASI”NIN ANA JÜRİSİ BELLİ OLDU!
“En İyi İlk Senaryo Yarışması”’nın jürisi şu isimlerden oluşuyor:
Senarist – Yönetmen Ümit Ünal
Senarist Ebru Ceylan
Oyuncu Zafer Algöz
Senarist – Yönetmen Yüksel Aksu
Yapımcı – Yönetmen Murat Şeker
Gazeteci – Yazar Yekta Kopan
Yapımcı Elif Dağdeviren
Cast Direktörü Harika Uygur
Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik
T.C. Sinema Genel Müdürü Cem Erkul
Türsak Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil
Kaynak : [-]
17. Tüyap İzmir Kitap Fuarı Etkinlik Programı
14 Nisan 2012 Cumartesi
Konferans Salonu I
14.00-15.00
Söyleşi: Listeler, Gençlik ve Edebiyat
Konuşmacı: Mine Soysal
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
15.15-16.15
Söyleşi: İzmir’de Göç Öyküleri
Konuşmacılar: Zuhal İzmirli, Yücel İzmirli
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
16.30-17.30
Panel: Sakıncalı Zirve
Yöneten: Tülin Dursun
Konuşmacılar: Aslı Tohumcu, Ayşe Kilimci, Funda Uncu, Halil İbrahim Özcan, Sibel Oral, Ünal Ersözlü
Düzenleyen: PEN
18.00-20.00
Panel: Dil Derneği’nin 25. Yılında Aklımızda Uçuşan Sorular
Yöneten: Salim Çetin
Konuşmacılar: Düriye Ayyıldız, Hakan Akdoğan, Hidayet Karakuş, Sevgi Özel, Y. Bekir Yurdakul
Müzik: Murat Mengikaon
Düzenleyenler: Dil Derneği, Karabağlar Belediyesi
14 Nisan 2012 Cumartesi
Konferans Salonu II
14.00-15.00
Söyleşi: İzmir’de Kültür Ortamları
Konuşmacılar: Mustafa Şerif Onaran, Yüksel Pazarkaya, Sina Akyol, Hüseyin Peker
Düzenleyen: TÜYAP
15.15-16.15
Söyleşi: Aşk Bağışlamasın
Yöneten: Tuğrul Keskin
Konuşmacı: Namık Kuyumcu
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
16.30-17.30
Söyleşi: Doğuda ve Batıda Aşk Anlayışı
Konuşmacı: Fatih Duman
Düzenleyen: Nesil Yayınları
17.45-18.45
Söyleşi: Ahmet Telli ve Tuğrul Keskin ile Söyleşi
Konuşmacı: Ahmet Telli, Tuğrul Keskin
Düzenleyen: Everest Yayınları
14 Nisan 2012 Cumartesi
Konferans Salonu III
14.00-15.00
Panel: İzmir’de Bir Rüzgar: Yaşar AKSOY
Yöneten: Namık Kuyumcu
Konuşmacılar: Deniz Kavukçuoğlu, Tarık Dursun K. Muzaffer İzgü, Hakan Tartan, Ünal Ersözlü, Tuğrul Keskin, Ümit Yaşar Işıkhan
Düzenleyen: Etki Yayınevi
15.15-16.15
Panel: Değişen Türkiye’de Aydın Sorumluluğu
Yöneten: Hüseyin Çorlu
Konuşmacılar: Enver Aysever, Ercan Karakaş
Düzenleyen: SODEV
16.30-17.15
Söyleşi: Aşka Yolculuk
Konuşmacı: Sinan Yağmur
Düzenleyen: Destek Yayınları
17.30-18.30
Söyleşi: Kızıl Pençe Kazım Karabekir’in Gözüyle Yakın Tarihimiz
Konuşmacı: Mustafa Armağan
Düzenleyen: TİMAŞ
18.45-20.00
Söyleşi: İslamda Paylaşım ve Mülkiyet
Konuşmacılar: Eren Erdem, R.İhsan Eliaçık
Düzenleyen: Destek Yayınları
15 Nisan 2012 Pazar
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: Gidişini Anlatıyorum
Konuşmacı: Aydın Ilgaz, Özdemir Nutku
Düzenleyen: Çınar Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: Azrail Aynası
Konuşmacı: Cüneyt Ülsever
Düzenleyen: Doğan Kitap
14.30-15.30
Söyleşi: Edebiyatta Yaratıcılık ve Yazma Teknikleri
Konuşmacı: Murat Gülsoy
Düzenleyen: Can Yayınları
sabahattin ali
Etkinlik Adı: Sabahattin Ali Bir Fotoğraf Camı Sergisi Üzerine
Konuşmacılar: Filiz Ali, Sevengül Sönmez
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınevi
17.00-18.00
Söyleşi: Kuyudaki Taş
Konuşmacılar: Özer Akdemir, Senih Özay
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
18.15-19.15
Panel: İdamların 40. Yılında Arkadaşları Denizleri Anlatıyor
Yöneten: Sönmez Targan
Konuşmacılar: Bora Gezmiş, Mustafa İlker Gürkan, Hacı Tonak
Düzenleyen: 68′liler Birliği Vakfı
15 Nisan 2012 Pazar
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: Halikarnas Balıkçısı’nı Anımsamak
Konuşmacılar: İsmet Noonan, Şadan Gökovalı, Mustafa Şerif Onaran, Yaşar Aksoy
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi
13.15-14.30
Söyleşi: Yakın Tarihimizin Gerçekleri
Konuşmacı: İlber Ortaylı
Düzenleyen: TİMAŞ
14.45-15.45
Söyleşi ve Okuma: Aşkın Şiirini Yazmak
Konuşmacı: Haydar Ergülen
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
16.00-17.15
Söyleşi: Yiğit Halk Yiğit Başkan AB-D Emperyalistlerine Meydan Okuyor
Konuşmacılar: Raul Betancourt Seeland (Venezüella Büyükelçisi), Tacettin Çolak
Düzenleyen: Derleniş Yayınları
17.30-18.30
Söyleşi: Hayatın Yükselen Sesi
Konuşmacılar: Ahmet Telli, Asuman Susam, Didem Gülçin Erdem
Düzenleyen: Everest Yayınları
18.45-19.45
Şiir-Dinleti
Konuşmacı: Babacan Pesenkurdu
Düzenleyen: Altı Nokta Yayınevi
16 Nisan 2012 Pazartesi
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: “Çocuk ve Oyuncak”
Konuşmacılar: Zehra Ünüvar, Erkan Atalı
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi
13.15-14.00
Söyleşi: Eyvah Okul!
Konuk Yazar: Yonca Negiş
Yöneten: Nilay Öztekten
Düzenleyen: Top Yayıncılık
14.15-15.15
Söyleşi: Dünyayı Verelim Çocuklara…
Yöneten: Batıgün Sarıkaya, İffet Diler
Konuk Şairler: Ahmet Günbaş, Eşref Karadağ, Mavisel Yener, Mehmet Rayman, Nursel Çetin, Şengül Kıran
Konuk Gençler: İzmir Özel Ege Lisesi, Özel Çamlaraltı Koleji, Kıbrıs Şh. Yzb. Cengiz Topel İlköğretim Okulu ve Çağdaş Yaşam Bayraklı Çocuk Kulübü öğrencileri
Düzenleyen: Dil Derneği, Cumhuriyet Kitapları
17.00-18.00
Söyleşi: Tekin Sönmez, Romanları İle Tekin SonMez’i Anlatıyor
Konuşmacı: Tekin Sönmez
Düzenleyen: Nis Medya
18.15-19.30
Şiir-Dinleti: Abdullah Rıza Ergüven Şiir Etkinliği
Yöneten: H. Hüseyin Yalvaç
Katılımcılar: Canan Al, Bilsen Başaran, Veysel Boğatepe, Ayhan Can, Nalan Çelik, Seher Duman, Atila Er, Mehmet Genç, Sıtkı Salih Gör, Mehmet Gözen, Şevket Karakış, Evin Okçuoğlu, Asım Öztürk, Timuçin Özyürekli, Mehmet Rayman, Coşkun Şimşekli, H. Hüseyin Yalvaç
Düzenleyen: Berfin Bahar Dergisi
16 Nisan 2012 Pazartesi
Konferans Salonu III
12.00- 13.00
Söyleşi: Kendi Everest’inize Tırmanın
Konuşmacı: Nasuh Mahruki
Düzenleyen: Alfa Yayınları
17.30-19.00
Panel: Günümüzde Sosyalist Gerçekçi Sanat Anlayışı ve Önemi
Yöneten: İsmail Hardal
Konuşmacılar: Asım Gönen, İrfan Ünal, İsmail Hardal
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi
17 Nisan 2012 Salı
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: Öğrenciler Edebiyata Nasıl Bakıyor?
Yöneten: Oya Uslu
Konuşmacılar: Hüseyin Yurttaş, Ferda İzbudak Akıncı, Mine Bal, Cemil Sever
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
13.15-14.00
Söyleşi: Eyvah Hayat!
Konuk Yazar: Asuman Portakal
Yöneten: İpek Tatlıcıoğlu
Düzenleyen: Top Yayıncılık
14.15-15.15
Söyleşi: Çocuğun Umduğu Yazarın Sunduğu
Konuşmacılar: Habib Bektaş, Mavisel Yener
Düzenleyen: TUDEM Yayınları
15.30-16.30
Söyleşi: İzmir’de Öykü ve Yeni Öykücüler
Yöneten: Aydın Şimşek
Konuşmacılar: Tülay Güzeler, Nedret Çelebi, Hüsamettin Köseoğlu, Ayşen Aydoğan, Turan Horzum, Seher Kaya, Soner Önder
Düzenleyen: Kanguru Yayınları
16.45-18.00
Söyleşi/Slayt Sunum: Yaşayan Köy Enstitülüler Diyor ki
Konuşmacı: Ahmet Gürel
Düzenleyen: Ulusal Eğitim Derneği
18.15-19.15
Şiir Dinleti: Dünya Barışına Kanat Olmak
Yöneten:Y.Bekir Yurdakul
Konuşmacılar: Yaşar Aksoy, Muzaffer Kale, Halim Yazıcı, Bilsen Başaran, Özkan Mert, Ü.Yaşar Işıkhan, Atila Er, Yücelay Sal, Zeynep Aslı Köstepen,Dedocan, Aliye Özlü, Recai Atalay, Asım Öztürk, Hüseyin Durdu, Veysel Gültaş, Mustafa Gökçek, Ercan Çağıran, Oğuz Tümbaş
Düzenleyen: Aktivist Sanatçılar Birliği
17 Nisan 2012 Salı
Konferans Salonu III
16.15- 17.15
Kibele Yayınları
17.30-19.00
Panel: Resmi Tarihler Kuşatmasında Dersim
Yöneten: Serhat Halis
Konuşmacılar: Serhat Halis, Tuncay Şur
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi
18 Nisan 2012 Çarşamba
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: Eyvah Görenek!
Konuk Yazar: Habib Bektaş
Yöneten: Şengül Kıran
Düzenleyen: Top Yayıncılık
13.15-14.15
Söyleşi: Farklı Ülkelerden Aydedeli Öyküler
Konuşmacı: Hacer Kılcıoğlu
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.30-15.45
Söyleşi: Çocuk ve Doğa
Konuşmacı: Ferda İzbudak Akıncı
Düzenleyen: TUDEM Yayınları
16.00-17.00
Söyleşi: Direnişi Nasıl Dokuduk?
Konuşmacılar: Ramiz Sağlam, Gürsel Köse, Makum Alagöz
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
17.15-18.15
Panel: Bizi Bize Anlatan Kadın Yazarlar
Yöneten: Nevzat Süer Sezgin
Konuşmacılar: Nalan Yılmaz, Gülseren Mungan, Zübeyde Seven Turan Nalan Tuntaş,Nilgün Erdem
Düzenleyen: Şenocak Yayınları
18.30-19.45
Şiir Dinleti: Şiirler-Şiirler
Yöneten: Fergun Özelli
Altay Ömer Erdoğan, Asuman Susam, Atilla Er, Bilsen Başaran, Coşkun Şimşekli, Emel Kayın, Hayri K. Yetik, Hülya Deniz Ünal, Hüseyin Peker, Mehmet Sadık Kırımlı, Mustafa Eroğlu, Muzaffer Kale, Namık Kuyumcu, Oğuz Tümbaş, Onur Akyıl, Recai Atalay, Seçil Özcan, Tuğrul Keskin, Ünal Ersözlü, Zübeyde Seven Turan
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
18 Nisan 2012 Çarşamba
Konferans Salonu III
14.15-15.15
Panel: Kadın Dostu Kent İçin Yazmak
Yöneten:Nalan Yılmaz
Konuşmacılar: Gönül Çatalcalı, Emel Kayın, Esma Zafer Ertan, Zübeyde Seven Turan
Düzenleyen: Egeli Kadın Yazarlar Platformu- Egeli Kadın Yazarlar
15.30-16.30
Söyleşi: Homeros’un Yaşamı, Kişiliği ve Önemi
Konuşmacılar: Oktay Gökdemir, Zeki Büyüktanır
Düzenleyen: Alevi- Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı
16.45- 17.45
Söyleşi: Kent Yönetimlerine Soldan Bakmak
Konuşmacılar: Adnan Akyarlı, Bülent Baratalı, Hakkı Ülkü, Metin Erten, Osman Özgüven
Düzenleyen: Konak Kent Konseyi
18.00-19.00
Söyleşi: Edebiyatımızda Kurtuluş Savaşı
Konuşmacılar: Recai Atalay, Yaşar Aksoy, Asım Öztürk
Düzenleyen: Uluslararası İzmir Araştırmaları Homeros Kültür Vakfı
19 Nisan 2012 Perşembe
Konferans Salonu I
11.00-12.00
Söyleşi: Mavisel Yener ile Öykü Okuyoruz
Konuşmacı: Mavisel Yener
Düzenleyen: Bilgi Yayınevi
12.15-13.15
Söyleşi: Komşu Masallar ve Toparlak
Konuşmacılar: Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer
Düzenleyen: Evrensel Çocuk Kitaplığı- Evrensel Basım Yayın
13.30-14.30
Söyleşi: Behiç Ak ile Çize Yaza Gülümseten Öyküler
Konuşmacı: Behiç Ak
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.45-15.45
Söyleşi: Kırmızı Arabanın Hayaleti Sizi Çağırıyor
Konuşmacı: Aytül Akal
Düzenleyen: TUDEM Yayınları
16.00-17.00
Söyleşi: Demirtaş Ceyhun’da Edebiyatın Tarihe İzdüşümü
Konuşmacılar: Yüksel Pazarkaya, Seyyit Nezir
Düzenleyen: Sis Çanı – Broy Yayınevi
17.15-18.15
Panel: Günümüzde Şiir Nasıl Yazılıyor?
Yöneten: İsmail Mert Başat
Konuşmacılar: Aydın Şimşek, Hayri K. Yetik, Onur Akyıl
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
18.30-19.30
Söyleşi:Hekimler Köy Enstitülü Ailelerini Anlatıyor
Yöneten: Kemal Kocabaş
Konuşmacı: Akın Kapubağlı
Düzenleyen: İzmir Tabip Odası ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED)
19 Nisan 2012 Perşembe
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: Dağ Köylerinde Kitap ve Şiir Tomurcukları
Katılımcılar: Mesut Tim, Zübeyde Seven Turan, Hüseyin Peker, Ömer Akşahan, Mehmet Rayman, Veli Başak, Elgiz Pamir
Düzenleyen: Atatürk Çocukları Kütüphanesi
13.15-14.15
Panel: Genç Edebiyatçının Yazın Evreni
Yöneten: Yunus Bekir Yurdakul
Konuşmacılar: Gülşah Elikbank, Kerem Işık, Nuray Kaya, Mehmet Özçataloğlu
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
14.30-15.30
Söyleşi: Nefret Suçları ve Kadın
Yönetici: Sevim Korkmaz Dinç
Konuşmacılar: Melek Göregenli, Şenay Tavuz
Düzenleyen: Kadın Yazarlar Derneği
16.00-17.00
Söyleşi: Edebiyatla Alınan Yollar
Konuşmacı: Murathan Mungan
Düzenleyen: Metis Yayınları
17.30-18.30
Şiir Müzik Dinletisi: İzmir’den Şiire Yolculuk
Yöneten: Zübeyde Seven Turan
Katılanlar: Özkan Mert, Halim Yazıcı, Güzin Oralkan, Azime Akbaş Yazıcı, Sedef Kandemir, Mehmet Sarsmaz, Hülya Deniz Ünal, Gökhan Cengizhan, Aydın Uysal, Aslıhan Tüylüoğlu, Nalan Çelik, Mehmet Rayman, Betül Yazıcı, Mehmet Genç, Oğuz Tümbaş, Recai Atalay, Güney Özkılınç, Şen Çakır, Halide Yıldırım, Muhsine Arda
Müzik: Selçuk Yılmaz, Mehmet Gürcan
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği
18.45-19.45
Panel: Demokratik Özerklik ve Ulus Devlet
Konuşmacılar: Yener Orkunoğlu, Salim Turgut, Eşber Yağmurdereli
Düzenleyen: Kibele Yayınları
20 Nisan 2012 Cuma
Konferans Salonu I
11.00-12.00
Okuma : Lili ve Yedi Çocuğu ile Kitap Sineması
Konuşmacı Tülin Kozikoğlu
Düzenleyen: İletişim Yayınları
12.15-13.15
Söyleşi: Çocuklar, Kitaplar ve Yaşam
Konuşmacılar: Adnan Özyalçıner, Gülsüm Cengiz
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
13.30-14.30
Söyleşi: Foça’dan Marsilya’ya Acayip Bir Deniz Yolculuğu
Konuşmacı: Müge İplikçi
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.45-15.45
Söyleşi: Deyim Yerindeyse
Konuşmacı: Süleyman Bulut
Düzenleyen: TUDEM Yayınları
16.00-17.00
Söyleşi: “Dengbêjlerin İzinde ve Yazınsal Türler Arası İletişim”
Konuşmacı: Ronî War, Işık Okçu, Pelin Buzluk
Düzenleyen: Ava Yayınları
17.15-18.15
Söyleşi: “Sanki İzmir’le 41 Yıllık Dost Gibiyiz İkimiz”
Konuşmacı: Cihan Demirci
Düzenleyen: TÜYAP
18.30-19.30
Panel: Kısa Öykü Nereye Kadar?
Yöneten: Tülay Güzeler
Konuşmacılar: Aydın Şimşek, Emel Kayın, Seher Kaya
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası
20 Nisan 2012 Cuma
Konferans Salonu II
14.30-15.30
Söyleşi: “Şair Eşref’ten Nahit Ulvi’ye ve Günümüze İzmir Sokakları”
Konuşmacılar:Hasan Efe, Altay Ömer Erdoğan, Halil İbrahim Özbay, Seçil Özcan
Hüseyin Peker
Düzenleyen: Cumalı-Seferis GÖKYÜZÜ Kültür ve Sanat Derneği
16.00-17.30
Söyleşi: Avrupa Birliği ve Göç: 50. Yılında Göçün Getirisi, Götürüsü
Konuşmacılar: Yüksel Pazarkaya, Habib Pektaş, Deniz Kavukçuoğlu
Düzenleyen: TÜYAP
20 Nisan 2012 Cuma
Konferans Salonu III
12.15-13.15
Palonia Dans Grubu
Düzenleyen: Konuk Ülke Hollanda
13.30-14.30
Söyleşi: Orhan Kemal Hanımın Çiftliği ve Bir Mektup
Konuşmacı: Işık Öğütçü, Mazlum Vesek
Düzenleyen: Everest Yayınları
14.45-15.45
Söyleşi: Edebiyatta Aşkın Farklı Yüzleri
Konuşmacı: Jale Demirdöğen, Emre Kalcı
Düzenleyen: Nemesis Kitap
16.00-17.00
Şiir-Dinleti: Sanat Cephesi Şairlerinin Mayıs Mesajları
Yöneten: Asım Gönen
Müzik: İrfan Ünal
Katılımcılar: Hüseyin Gül, Asım Gönen, Ragıp Özcan, Şerif Temurtaş, İrfan Ünal
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi
17.15-18.15
Söyleşi: Günümüz Edebiyatında Roman”
Konuşmacılar: Mehmet Sabri Kılıç – Erdoğan Baysal – H.Rezan Gülseren – Tamer Bayrak
Düzenleyen: Göl Yayıncılık
18.30-20.00
Panel: ‘Edebiyata ve Yansıma Yazarlarına Vefa ve Saygı’
Yöneten: Tekin Sönmez:
Konuşmacılar: M. Sadık Aslankara, Burhan Günel, Necati Mert, Celal Özcan
Düzenleyen: Nis Medya
21 Nisan 2012 Cumartesi
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: Sonra Hayat Yeniden Başlar
Konuşmacı: Mustafa Mutlu
Düzenleyen: Doğan Kitap
13.15-14.15
Panel: Dinsel Düşüncede Farklı Yorumlar
Yöneten: Burhan Sönmez
Konuşmacılar: Zerrin Kurtoğlu, Mehmet Kuyurtar
Düzenleyen: Ayrıntı Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: Yersizyurdsuzlaşma Üzerine
Konuşmacı: Ali Akay
Düzenleyen: Bağlam Yayıncılık
15.45-16.45
Söyleşi: Tarihi Roman: Ne Kadarı Gerçek Ne Kadarı Kurgu?
Konuşmacı: Okay Tiryakioğlu
Düzenleyen: TİMAŞ
17.00-18.00
Söyleşi / Şiir-Dinleti: Bağbozumu Şiirleri
Konuşmacılar: Şükrü Erbaş, Aydın Şimşek
Düzenleyen: Kanguru Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: Yeni Anayasa Kimin Anayasası?
Yöneten: Orhan Ayber
Konuşmacılar: Yılmaz Dikbaş, Okan Gökay Emgengil
Düzenleyen: Asyaşafak Yayinlari (Berfin Basın Yayın)
21 Nisan 2012 Cumartesi
Konferans Salonu II
12.00-13.00
Söyleşi: Kadın, Şiddet, Yazın
Konuşmacılar: Gülçiçek Günel, Nevzat Süer Sezgin, Mukaddes Erdoğdu Çelik
Düzenleyen: Akademi-Ceylan Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: Eski Uygarlıkları Dillendiren Romanlar: Anadolu’da Bir Zamanlar
Konuşmacı: İsmet Bertan
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
14.30-15.30
Söyleşi: İzi Kalsın
Konuşmacılar: Gülsüm Cengiz, Adnan Özyalçıner
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
15.45-16.45
Söyleşi: Tarih, Türkiye, Sosyalizm
Konuşmacı: Metin Çulhaoğlu
Konuşmacı: Yazılama Yayınevi
17.00-18.00
Söyleşi: “Arap Baharı, Libya Kışı: Arap İsyanlarının Tarihsel Arka Planı”
Konuşmacı: Haluk Gerger
Düzenleyen: Yordam Kitap
18.15-19.15
Söyleşi: Aykırı Spinoza
Konuşmacı: Cengiz Baysoy
Düzenleyen: Otonom Yayıncılık
21 Nisan 2012 Cumartesi
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: Atatürk’ün Akıllı Projeleri
Konuşmacı: Sinan Meydan
Düzenleyen: İnkılap Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: Canım Erdal’ım, Sevgili Babacığım
Konuşmacılar: Can Dündar, Sevinç İnönü, Özden Toker
Düzenleyen: Can Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: Hüsnü Arkan’la Söyleşi
Konuşmacı: Hüsnü Arkan
Düzenleyen: Kırmızı Kedi
15.45-16.45
Söyleşi: O Büyülü İnsanlar
Konuşmacı: Zeynep Oral
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları
17.00-18.00
Söyleşi: Ortadoğu
Konuşmacılar: Hüsnü Mahalli
Düzenleyen: Destek Yayınları
18.15-19.15
Söyleşi: Pozitif İletişim Ve Kendini Açma
Konuşmacı: Bünyamin Çetinkaya
Düzenleyen: Pegem Akademi Yayıncılık
22 Nisan 2012 Pazar
Konferans Salonu I
12.00-13.00
Söyleşi: Türkiye’de Yazar Olmak
Konuşmacı: Öner Yağcı
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları
13.15-14.15
Söyleşi: Yekta Kopan’la Söyleşi
Konuşmacı: Yekta Kopan
Düzenleyen: Can Yayınları
14.30-15.30
Söyleşi: “21. Yüzyılda Marksizm ve Sosyalizm”
Konuşmacı: Erkin Özalp
Düzenleyen: Yordam Kitap
15.45-16.45
Söyleşi : Yargılanan Gazetecilik
Konuşmacı: İlhan Taşcı
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları
17.00-18.00
Söyleşi: “Demokratikleşme mi? Şiddet Toplumu mu?”
Konuşmacı: Fikret Başkaya
Düzenleyen: Özgür Üniversite
22 Nisan 2012 Pazar
Konferans Salonu II
13.00-14.00
Söyleşi: Genç Tıbbiyeliler Ne Yapıyor
Yöneten: Erdener Özer
Konuşmacılar: Anıl Tanburoğlu, Sinan Özçelik, Sezin Canbek, Burcu Gülşen, Esra Ece
Düzenleyen: İzmir Tabip Odası
14.30-15.30
Söyleşi: Diyarbakır Cezaevi – İşkence ve Ölümün Adresi
Konuşmacılar: Raşit Kısacık
Düzenleyen: Ozan Yayıncılık
15.45-16.45
Söyleşi: “Anayasa Yapımı Sürecinde Adalet ve Edebiyat
Konuşmacılar: Baha Coşkun, Veysel Gültaş, Noyan Özkan
Düzenleyen: Cumal-Seferis Gökyüzü Derneği
22 Nisan 2012 Pazar
Konferans Salonu III
12.00-13.00
Söyleşi: 2012 ve Burçlar
Konuşmacılar: Nuray Sayarı
Düzenleyen: Destek Yayınları
13.15-14.15
Söyleşi: Küresel Vicdan
Konuşmacı: Mehmet Altan
Düzenleyen: TİMAŞ
14.30-15.30
Söyleşi: Kaçın Demokrasi Geliyor!
Konuşmacı: Banu Avar
Düzenleyen: Remzi Kitabevi
15.45-16.45
Söyleşi: Moda
Konuşmacılar: Ivana Sert
Düzenleyen: Destek Yayınları
17.00-18.00
Söyleşi: Nihat Genç İle Söyleşi
Konuşmacı: Nihat Genç
Düzenleyen: Leman Dergisi
Akbank 8. Kısa Film Festivali başlıyor!
20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışması, sinemadünyasından 21 konuğun yer aldığı festival, 19-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Festivale 557 film başvurdu Akbank 8. Kısa Film Festivali, 19-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Akbank Sanat’tan yapılan açıklamaya göre, 20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışması, sinema dünyasından 21 konuğun yer aldığı Akbank 8. Kısa Film Festivali, 10 gün boyunca ücretsiz takip edilebilecek.
Festivalin “Uluslararası Bölüm”ünde bu yıl, Türkiye, Almanya, ABD, İspanya, Fransa, Belçika,Brezilya, Polonya, Finlandiya, Küba, Polonya, Kolombiya, Arjantin, Avustralya, Norveç, Macaristan, İtalya, İsrail, Güney Kore ve Kanada’dan gelen kısa filmlerin yanı sıra, Cannes, Clermont-Ferrand, Rotterdam, Milano, Berlin, Sydney gibi dünyanın saygın film festivallerinde gösterilen ve ödül alan kısa filmler de sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin “Kısadan Uzuna” bölümü, bu yıl yönetmen Ümit Ünal’ı konuk edecek. Uzun metraj filmlerinden sonra kısa filmler çeken ve kısa filme olan ilgisi ile tanınan Ümit Ünal’ın baştan sona dijital olarak çekilen ilk Türk filmi olan “9” ve kısa filmleri festival kapsamında seyircilerle buluşacak. Ünal Ayrıca “Kısadan Uzuna” başlıklı söyleşide sinema serüvenini kısa filmcilerle paylaşacak.
Can Dündar’a ayrılan “Belgesel Sinema” bölümünde, yönetmen Dündar’ın “Yılmaz Güney”, “Aşk Bu mu” ve “Tan Baskını” isimli belgeselleri gösterilecek. Ayrıca Can Dündar, “Belgesel Sinema” başlıklı söyleşide deneyimlerini paylaşmak üzere festival izleyicileriyle bir araya gelecek.
“Deneyimler” bölümünün konuğu olan Almanyalı görüntü yönetmeni Sebastian Wiegartner, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı “Shooting with HD-DSLR” atölyesi ile festivale derinlik katacak. Sebastian Wiegartner, festivaldeki söyleşisinde, HD-DSLR kameralarla çekim yapmanın inceliklerini ve dijital sinemada görüntü estetiği konularını anlatacak.
“Canlandırma Kısalar” bölümünde, Türkiye’den ve dünyadan 19 canlandırma kısa film örneğine yer verilecek.
Bu yıl belgesellerden oluşan “Özel Gösterim” bölümünde ise Rüya Arzu Köksal’ın “Bir Avuç Cesur İnsan”,Aysim Türkmen’in “Galata Kulesi Sokak No:23”, Mehmet Özgür Candan’ın “Geçmiş Mazi Olmadı” ve Selim Evci’nin “Kırmızıyı Arayan Adam” adlı filmleri izleyicilerle paylaşılacak.
Söyleşiler
Festival, söyleşileri ile de sinema dünyasının ünlü isimlerini sanatseverlerle bir araya getirecek. Yönetmen Aysim Türkmen, Erol Mintaş, Umut ral ve Emre Akay “Kısa Filmde Söz Yönetmenlerin”, Cahit Berkay, Selim Demirdelen ve Murat Ertel “Sinemada Müzik”, avukat Erdem Türkekul, BİROY Başkanı Atilla Engin ve SENDER Başkanı Nilgün Öneş “Telif Hakları”, Laçin Ceylan, Akasya Asıltürkmen, Türkü Turan ve Melih Selçuk “Oyuncu Gözüyle Kısa Film” başlıklı söyleşide sinemaseverlerle buluşacak.
Festival boyunca Akbank Sanat’ta “Işıl Özgentürk ile Senaryo”, “Derya Alabora ile Oyunculuk”, “Bora Gökşingöl ile Kurgu”, “Mehmet Aksın ile Görüntü Yönetmenliği” ve “Sebastian Wiegartner ile Shooting with HD-DSLR” atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Akbank 8. Kısa Film Festivali jürisi, her yıl olduğu gibi bu yılda üç farklı kategoriden oluştu. Festivalin, 372 filmin başvurduğu yarışmalı bölümü “Festival Kısaları”nı oluşturan ön eleme jüri kurulunda, belgesel yönetmeni Emel Çelebi, kurgucu Bora Gökşingöl ve yönetmen Selim Evci yer aldı.
Festivalin “En İyi Kurmaca Film”ini belirleyecek kurmaca kategorisi jüri kurulu, yapımcı Zeynep Özbatur, oyuncu Uğur Polat, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan, yönetmen Seren Yüce ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan oluştu.
“En İyi Belgesel Film”i belirleyecek belgesel kategorisi jüri kurulunda ise yazar Yekta Kopan, belgesel yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, gazeteci ve sinema yazarı Burçak Evren, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı yer aldı.
“En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” yönetmenleri Akbank Sanat tarafından 8 bin lira ile ödüllendirilecek.
Bu sene 10. yılını kutlayan Bursa Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde Bursalı kitapseverlerle buluştu. Yoğun katılımla açılan fuar 9 gün boyunca 600 yazarı okurlarıyla bir araya getirecek.
Fuarın açılışı, Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, milletvekilleri, Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, yazar Doğan Hızlan tarafından gerçekleştirildi. Açılış öncesi 10 yıl anısına pasta kesildi.
Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, teması ‘Bursa’yı Yazmak’ olarak belirlenen fuara, 270 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığını söyledi. Ersözlü, 9 gün süresince 76 kültür etkinliği ve imza günlerinde 600 yazarın okurlarıyla bir araya geleceğini vurguladı.
İLK GÜN YOĞUNLUK YAŞANDI
İlk gün olmasına rağmen kitapseverler fuara adeta akın etti. Yoğun kalabalığın gözlendiği fuarda vatandaşlar aradıkları kitapları bulmanın mutluluğunu yaşadı. Çocuklarıyla birlikte gelen kimi aileler ise ilginç görüntüler oluşturdu. Vatandaşlar, fuarın güzelliğinden bahsederken kitapların pahalı olmadığını dile getirdi.
Fuar kapsamında Osman Can, Mustafa Armağan, Mehmet Emin Ay, Şamil Tayyar, Mehmet Altan, Okay Tiryakioğlu, Ahmet Günbay Yıldız, Bejan Matur, Gülten Dayıoğlu, Üstün Dökmen, Muzaffer İzgü, Can Dündar, Cemil Kavukçu, Murat Gülsoy, İpek Çalışlar, Ayfer Tunç, Ahmet Ümit, Mine Soysal, Sedat Sever, Yekta Kopan, Işık Öğütçü, Füsun Önal, Cüneyt Ülsever, Canan Tan, Doğu Yücel, Zeynep Oral, Haluk Şahin, Sevil Atasoy ve birçok şair, yazar, bilim insanı okuruyla buluşacak.
BURSA’YI YAZMAK SERGİSİ AÇILDI
Fuar kapsamında, edebiyatta Bursa izlerini, Bursa hakkında yazılmış şiirleri, kitapları, romanları, gezi notlarını içeren kapsamlı bir sergi düzenlendi. Fuarın 10. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen ‘Bursa’yı Yazmak’ sergisi, ilk kez Bursalı okurlarla buluştu. Kitap fuarının 10. yılı onuruna bir de kitap katalogu hazırlandı.
HOLLANDA BURSA KİTAP FUARINDA
31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Hollanda, bütün yıla yayılan etkinlikler kapsamında, Bursa Kitap Fuarı’na da katıldı. Hollanda standında, Hollanda edebiyatından Türkçeye çevrilen kitaplar yer aldı.
Girişlerin ücretsiz olduğu fuar, 10-17 Mart tarihleri arasında 10.00-19.30, kapanış günü olan 18 Mart tarihinde ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Bu yıl 19-29 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Akbank Kısa Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek “Kısa Film Yarışması”nın ön eleme sonuçları belli oldu
Festivalin yarışma ve yarışma dışı kategorilerine bu yıl toplam 557 filmin başvurdu.
Belgesel yönetmeni Emel Çelebi, kurgucu Bora Gökşingöl ve yönetmen Selim Evci’den oluşan ön eleme jüri kurulunun değerlendirmesi sonucu, yarışmalı bölüme katılan eserler arasından 20 kurmaca film ve 10 belgesel olmak üzere toplam 30 kısa film “Festival Kısaları” bölümünde izleyicilerle buluşmaya hak kazandı.
Festivalin “En İyi Kurmaca Film”i seçecek Kurmaca Kategorisi Jüri Kurulu; Yapımcı Zeynep Özbatur, Oyuncu Uğur Polat, Sinema Yazarı Cüneyt Cebenoyan, Yönetmen Seren Yüce ve Akbank SanatMüdürü Derya Bigalı’dan oluşuyor.
“En İyi Belgesel Film”i belirleyecek Belgesel Kategorisi Jüri Kurulu’nda ise; Yazar Yekta Kopan, Belgesel Yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, Gazeteci ve Sinema Yazarı Burçak Evren ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı yer alıyor.
Ana jürinin değerlendirmesinin ardından düzenlenecek festivalin ödül töreninde, “En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” 8.000 TL ile ödüllendirilecek.
20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışması, sinema dünyasından 21 konuğun yer aldığı Akbank 8. Kısa Film Festivali’nin kapısı 10 gün boyunca herkese açık olacak ve tüm etkinlikler ücretsiz olarak Akbank Sanat’ta izlenebilecek.
Ayrıca film gösterimleri, Akbank Sanat’ın kafesinde de eş zamanlı olarak gösterilecek.
Dünya festivallerinden filmlerle Akbank 8. Kısa Film Festivali’nde buluşmak ve detaylı bilgi almak için www.akbankkisafilm.com ya da www.akbanksanat.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Ön elemeyi geçen kurmaca filmler
1. Tolerans- Besi Adut
2. Musa- Serhat Karaaslan
3. Jerry- Kaan Müjdeci
4. Dua- Tuna Balkan
5. Kahverengi ve Siyah- Bedir Afşin
6. Sessiz- L.Rezan Yeşilbaş
7. Gerayîş- Çetin Baskın
8. Korkuluk- Adem Demirci
9. Gerçek Bir Hikâyeden Uyarlanmıştır- Kerem Keskin
10. Asker- Murat Çetinkaya
11. Saman Makinası- Ersin Mert
12. Tam Ekran- Barış Hancıoğulları
13. Mi Hatice- Denis Metin
14. Başlangıç- Yiğit Evgar
15. La Quatorziéme- Hüseyin Aydın
16. Bağ- Mehmet Kemal Bayrak
17. Onaksibir- Can Emre
18. Baydara “Edra’nın Kaderi”- Can Eren
19. Ali Ata Bak- Orhan İnce
20. Alala- Ahmet Baturay Tavkul
Ön elemeyi geçen belgesel filmler
1. Sahnenin Haykırışı- M. Cengiz Tünay
2. Dinozor – Zümrüt Çavuşoğlu
3. Ben Geldim Gidiyorum- Metin Akdemir
4. Cneydo- Hüdai Ateş
5. Dışardakiler- Hüseyin Aydın
6. Susmaz Sokak- Elif Mermer
7. Ekmeğin Hakkı- Ayhan Aslan
8. Yalnızlığın İki Yüzü- Serhat Çatak
9. Kadim- Okan Avcı
10. Pantolon Balığı- Kurtuluş Yiğit Demiralp, Emre Karakaş
“Yarışma Dışı Gösterim” bölümünde gösterilecek filmler
1. Rüzgarın Çocukları- Ahmet Çadırcı
2. Nolya- M. Cem Öztüfekçi
3. Kelimeler ve Teyze- Nazlı Dönmez
4. Ekmek- Koray Sevindi
5. Gel-git- Akile Nazlı Kaya
6. Kahve Molası- Emre Ergenç
7. Ayn- Nefes Polat
8. Ekmeğim- Hakan Ün
9. Yol Hikayesi- E. Mert Kökver
10. Memur – Mehmet Emin Yıldırım
Adres : İncirli cad. Kartaltepe mah. Kıbrıs Sok. Okan apt. No:6/1 Bakırköy/İstanbul
( Eski Town Center’in Karşısı, Yaşar Hastanesi’nin yanındaki sokak )
Telefon:+90 212 570 80 68
Mobil: +90 530 880 71 80
Mail: [email protected]
İnternet sitemizde bulunan formlar yardımı ile 24 saat bizimle iletişime geçebilirsiniz.