Şunun için etiket arşivi: üç boyutlu

hacivat-karagoz

Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki çocuk yayınları bölümünün en ilgi çekici etkinlik Karagöz oldu.

karagoz

Frankfurt Kitap Fuarı’nda sahnelenen Karagöz gölge oyunu, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca fuarın 3 numaralı çocuk yayınları bölümünde oluşturulan çocuk kitapları standında, Almanya’da öğretmenlik yapan iki arkadaş Ercan Karahan ve Hasan Basri Dursun tarafından sahnelenen Karagöz gölge oyunu etkinlik alanını ziyaret eden yetişkinlerden ve çocuklardan büyük ilgi görüyor.

Gölge oyunu sanatçısı Ercan Karahan, Almanya’da yaşadığını, öğretmenlik mesleğinin yanı sıra hobi olarak Karagöz sanatıyla ilgilendiğini söyledi. Karahan, çocukların Karagöz gölge oyununu gördüğünde büyülendiği yorumunu yaparak, şunları aktardı:

“Normalde de mesleğimizi yaparken pedagojik konuları Karagöz gölge oyunu üzerinden çocuklara iletmeye çalışıyoruz. Almanya’daki yeni kuşaklara bu kültürü vermek, yaşatmak, canlı tutmak, unutturmamak için çaba gösteriyoruz.”

Karagöz oyununda orjinaline uygun, elle boyanmış deri tasvirler kullandıklarını belirten Karahan, “Malzemeleri ise İstanbul’dan, Üsküdar’dan tedarik ediyoruz. Sahneyi, diğer birçok malzemeyi ise kendimiz yaptık. Öğrencilerimizden de epey olumlu bir yankı alıyoruz. Umarız gelecekte de başarılı bir şekilde devam ederiz” diye konuştu.

Karahan, Almanya’da normalde kütüphanelerde de Karagöz gölge oyununu sahnelediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yabancı çocuklara Karagöz’ü sunuyoruz, çok farklı geliyor, çok ilgi gösteriyorlar. Türk çocuklar da katılıyor. Türk kültürüne ait Karagöz’ü Almanca olarak görmeleri, seyretmeleri, Türk çocukların da öz güvenlerini arttırıyor. Bizim kültürel bagajımızda bir şeyler var diye gurur duymaya başlıyor ve bizi taklit etmeye çalışıyorlar, amacımız da zaten bu.”

hacivat-karagoz

Çocukların artık elektronik bir çağda yaşadığına dikkati çeken Karahan, Karagöz gölge oyununun çocukların motor gelişimlerine de faydalı olduğunu gözlemlediğini vurguladı.

ÇOCUK YAYINLARINDA EN ÇOK KARAGÖZ’E İLGİ

Karagöz sanatçısı Dursun ise, Türkçe öğretmenliği yaptığını dile getirerek, “Almanya’da Türkçe dersimde de Karagöz gölge oyununu kullanıyorum. Çocuklar çok ilgi gösteriyorlar, kendileri gelip oynatmak istiyorlar. Perde önünden çok perde arkasıyla ilgilenenler oluyor. Bazen gelip Karagöz’ü kendileri konuşturuyorlar” ifadelerini kullandı. Karagöz gölge oyununun çocukların gündeminde kalmasının önemli olduğuna vurgu yapan Dursun, “Çocuklar artık genelde üç boyutlu çizgi filmlerle dijital ortamda vakit geçiriyorlar. Karagöz’ü görünce ellerini dokundurup kendileri oynatıyorlar. Karagöz’le her istediğini söyletebilirsin. Çocuklara temizliği de anlatırsın, iyiliği de anlatırsın, büyük bir imkan sağlıyor. Çocuklara da bu sebeple daha değişik geliyor. Animasyon ortamından çıkıp, elle tutulur, kendisinin de dahil olduğu bir şeyle muhatap oluyorlar” dedi.

Dursun, fuar boyunca binlerce çocuğun ve yetişkinin Karagöz gölge oyununu izlediğini, sahne arkasına gelip bilgi aldığını kaydederek, “Fuardaki çocuk yayınları bölümünün en ilgi çekici etkinliğini yapmış olduk. Hem Türk kültürünü tanıttık hem de yetişkin çocuk birçok ziyaretçinin eğlenceli zaman geçirmelerini sağladık” dedi.

Türkiye’den birçok yayınevinin çocuklara yönelik yayımladığı çok sayıda kitabın da yer aldığı stantta, minikler Karagöz izlemenin yanı sıra kitaplara da ilgi gösteriyor. Fuar bugün sona eriyor.

ankara savaşı basri uluğ

“Köylü Ressam” olarak tanınan Halil Basri Uluğ (55) tarafından yapılan Ankara Savaşı’nın üç boyutlu maketi tamamlanarak, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

[supsystic-gallery id=’11’ position=’center’]

Çubuk Belediyesinin katkılarıyla, Ankara Savaşı’nın 3 boyutlu maketini gece gündüz çalışarak bir yılda tamamlayan Uluğ, eserini Çubuk Şehir Müzesi’nin giriş katında sergilemeye başladı. Girişlerin ücretsiz olduğu müzede, ses ve ışık efektleri de eklenen maket, haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.

Savaşla ilgili çok fazla bilgi ve belgenin olmaması nedeniyle çalışmanın kendisini çok yorduğunu ancak eserin ortaya çıkmasıyla aldığı beğenilerin bu yorgunluğa değdiğini ifade eden Uluğ, maketi tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Uluğ, şunları kaydetti:

“1402 yılında ilçemizde yaşanan Ankara Savaşı’nın maketini 12 metrekarelik bir alanda yapmayı başardım. Bu gördüğünüz 1/25000 ölçekli savaş meydanının replikasını (birebir aynısını) yapmak için bir yılda 4 bin saatten fazla mesai harcayarak çeşitli boylarda 10 binin üzerinde maket hazırladım. Çalışmamda savaş alanının geçtiği yerleri bizzat gidip günlerce dağlarında, tepelerinde gezerek savaşın senaryosunu yeniden yaşamaya çalıştım ve düşündüğüm kurguyu makete dönüştürmeyi başardım. Hangi dağda hangi toprak çeşidi ve bitki örtüsü varsa onları getirerek bu alanda kullandım. Bu da çok hoş bir görüntüye sebep oldu. Bu çalışma bizi bayağı bir yordu ama sonunda çok güzel bir çalışma ortaya çıktı.”

10 yıldır hayalini kurduğu eserin ortaya çıkmasında kendisine destek olan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’a ve ekibine teşekkür eden Uluğ, bundan sonraki hedefinin Çubuk’un kültürel yaşantısını maketleştirmek olduğunu söyledi.

Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin de 1402 Ankara Savaşı’nın maketinin ziyaretçilerini beklediğini belirterek, üç boyutlu maketin başta tarihçiler olmak üzere eğitim camiası tarafından büyük beğeni topladığını belirtti.

Maketin müzeye değer katacağını vurgulayan Metin, “Çubuk’ta yapılan Ankara Savaşı hem ilçemiz açısından hem de Türk dünyası açısından çok büyük bir önem taşıyor. Biz bunu bildiğimiz için bu maketi müzemize kazandık. Daha büyüğünü yaptırmak istiyorduk ama müzemizdeki fiziki şartlar ancak bu kadarına yetti. Resmi açılışını inşallah 9 Ekim’de düzenleyeceğimiz ‘Uluslararası Bütün Yönleriyle Çubuk ve Çevresi Sempozyumu’ öncesi yapacağız” diye konuştu.