Ankara’nın yeni tiyatrosu

Ankara’nın yeni sanat merkezi, Çankaya Sahne adıyla açılış yaptı. Önce sinema sonra diskotek olan merkez şimdi tiyatro sahnesi olarak sanatseverleri karşılayacak.

Tiyatro merkezi, konser, sergi alanı, sanatsal toplantılar için de hizmet verecek. 500 kişilik kapasitesiyle hizmete açılan merkez, ilk olarak Stefan Tsanev’in “Sokrates’in Son Gecesi” adlı komedisi, Neil Simon’un “Büyük Aşıkların Sonuncusu” ve Muzaffer İzgü’nün “Eller Yukarı Lütfen” adlı komedileriyle tiyatroseverler ile buluşacak.

Araba Sevdası Tiyatro’da.

Türk Edebiyatındaki ilk realist roman Araba Sevdası tiyatro sahnesinde izleyicilerle buluştu.

Türk edebiyatındaki ilk realist roman olarak bilinen “Araba Sevdası” tiyatro sahnesine taşındı.  Recaizade Mahmud Ekrem’in aynı adlı romanından Aden Sanat tarafından uyarlanan oyun, 1 Nisan’da  Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Ünlü romanda, batılılaşmayı çok yanlış anlayan ve aile servetini bu yanlış anlayış uğruna heba eden Bihruz Bey’in kendini olduğundan farklı göstermeye çalışırken düştüğü komik durumlar anlatılıyor.

Betül Odabaşı Törk tarafından romandan sahneye uyarlanan oyunun yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Şafak Tok üstleniyor.Tiyatro sanatçıları Barış Çağlar, Müşerref Göksever ve Ebru Aytemur’un başrollerini paylaştığı Araba Sevdası’nın sahne ve kostüm tasarımı Aden Sanat tarafından gerçekleştirildi.

1 Nisan 2016′da Bağlarbaşı Kültür Merkezi Avrasya Salonu’nda sahnelenecek olan oyun, iki perde olarak 75 dakika sürecek.araba-sevdasi-tiyatro

“Dünya Tiyatro Günü”nde Devlet Tiyatrolarından Ücretsiz tiyatro

27 Mart2015Dünya Tiyatro Günü’ dünyanın çeşitli yerlerinde farklı etkinliklerle kutlanırken Devlet Tiyatroları da ücretsiz temsillerle seyircisini tiyatroyla buluşturacak.

tiyatro-sahnesi-dt

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, ‘Dünya Tiyatro Günü’ nedeniyle 27 Mart Cuma günü temsil edeceği 29 değişik oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek. Sanatseverler, Devlet Tiyatroları’nın 12 bölgesindeki 23 sahnesinde ve Gaziantep, Malatya, Çorum, Zonguldak, Denizli ve Ordu turne sahnelerinde ücretsiz temsilleri izleyebilecek. Biletler, Devlet Tiyatroları’nın gişelerinden ya da ilgili müdürlüklerden temin edilebilecek. Dünya Tiyatro Günü’nde Ankara Devlet Tiyatrosu ise, ‘Hedda Gabler’i Büyük Tiyatro Sahnesi’nde, ‘Sarı Naciye’yi Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, ‘Neşe, Dert, Aşk’ı Küçük Tiyatro’da, ‘Ramiz İle Jülide’yi Şinasi Sahnesi’nde, ‘Aklımdaki Kadınlar’ı Altındağ Tiyatro Sahnesi’nde, ‘Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye’yi Stüdyo Sahne’de ve ‘Nehir’i de Oda Tiyatrosu’nda ücretsiz olarak tiyatroseverlerle buluşturacak.

Jordi Sierra i Fabra Tarafından Yazılan Kafka ve Gezgin Bebek Kitabı Türkçe Yayınlandı

İspanyol çocuk ve gençlik edebiyatının en çok okunan, onlarca ödüllü yazarlarından Jordi Sierra i Fabra tarafından kaleme alınan Kafka ve Gezgin Bebek Türkçede!

kafka-ve-gezgin-bebek

Franz Kafka’nın ölmeden bir yıl önce, küçük bir kız çocuğuna yazdığı mektuplardan esinlenen Jordi Sierra i Fabra, Kafka’yı bir oyuncak bebek postacısı olarak karşımıza çıkarıyor. İspanya, İngiltere, İtalya, Galiçya ve Brezilya’da yayımlanmasının ardından birçok ödül alan, ayrıca Peru, Brezilya, Fransa ve İspanya’da tiyatro ve baleye uyarlanan Kafka ve Gezgin Bebek’i, Vapur’un ilk kitabı olarak gurur duyuyoruz.

Libros Kitap
Vapur Dizisi
1. kitap
KAFKA VE GEZGİN BEBEK
Yazar: Jordi Sierra i Fabra
Resimleme: Pep Montserrat
Türkçesi: Serdar Çelik
Yayın Yönetmeni: Adnan Özer
Editör: İpek Baysan

123 sayfa
1. baskı: Şubat 2015
ISBN: 978-605-84631-0-3

Franz Kafka, ölmeden bir yıl önce, küçük bir kız çocuğuna mektuplar yazmıştı… 1923 yılında Almanya, Steglitz Parkı’nda gezerken karşılaşmıştı bu kız çocuğuyla. Oyuncak bebeğini yitiren kız çocuğunun ağlayışı karşısında “teslim olan” Kafka, o an yepyeni bir karakter yarattı: Oyuncak bebek postacısı! Çocuğa, bebeğinin kaybolmadığını, seyahate çıktığını ve kendisinin de bir oyuncak bebek postacısı olduğunu söyledi. Bebeğin mektuplarını getirecekti ona… Kafka ertesi sabah uyandı ve kendisini bir oyuncak bebek postacısına, aynı zamanda bir oyuncak bebeğe dönüşmüş olarak buldu… Küçük kıza, üç hafta boyunca oyuncak bebeğin ağzından mektuplar yazdı ve bebek postacısı olarak parka gidip, mektupları küçük kıza teslim etti.

Kafka’nın yazdığı mektuplara hiçbir zaman ulaşılamasa da bu olayın doğruluğu, bir dönem hayatını paylaştığı Dora Dymant tarafından onaylanmıştır. Bir Kafka araştırmacısı olan Klaus Wagenbach, yıllarca parkın çevresindeki evleri tek tek dolaşarak, komşularla görüşmeler yaparak, gazetelere ilan vererek küçük kızı bulmaya çalışmışsa da başarıya ulaşamamıştır. Ancak bu beklentisini hiçbir zaman kaybetmemiş, uzun yıllar boyunca parka gitmeye devam etmiştir ve halen XX. yüzyılın önemli yaratıcılarından biriyle ilgili en önemli belgelerden biri olan bu mektupların sahibi veya elinde bulunduranı ile karşılaşma umudunu içinde taşıyarak araştırmalarına devam etmektedir.

Jordi Sierra i Fabra, 8 Mayıs 2004 günü El Pais gazetesinin Babelia ekinin iç kapağında César Aira’nın yazdığı Gezgin Bebek adlı makaleyi okumuş ve Kafka’nın küçük kızla yaşadıklarını hikâyeleştirmiştir. Fabra, kitabın son bölümünde, hikâyenin yazılış serüvenini anlatır ve şöyle der: “Ben bu günahı işlemek için kendime izin verdim ve bu mektupları yeniden yazdım, yarım kalan hikâyeyi tamamladım, hayal ürünü bir final yarattım. Gerçek böyle veya başka türlü olmuş olabilir, bunun çok fazla önemi olduğunu sanmıyorum. Olayın kendisi o kadar güzel ki geri kalan hiçbir detayın önemi kalmıyor aslında. Tek bildiğim şey şu ki, o mektuplar benim yarattıklarımdan çok daha mükemmel ve aydınlıktılar mutlaka.”

26 Temmuz 1947’de Barselona’da doğan Jordi Sierra i Fabra, çocukluk yıllarından itibaren yazar olmak istemiştir. Ailesi bu işte gelecek görmediği için onu pek desteklemese de Fabra bu tutkusundan vazgeçmemiş ve İspanyol çocuk ve gençlik edebiyatının en çok okunan, en başarılı yazarlarından biri olmuştur. Hayattaki ikinci tutkusu müzik olan Jordi Sierra i Fabra, 70’li yıllarda Disco Express adlı müzik dergisinde müzik eleştirmenliği yapmış, ünlü müzisyenlerle dünyayı dolaşmıştır. Popular 1 adlı rock müzik dergisini kurmuş ve Disco Express’te yönetici olmuştur. İlerleyen yıllarda 24 müzik antolojisi, rock müzik tarihi kitapları, Beatles Sözlüğü gibi birçok kitap yayımlar ve satış rekorları kırar. Çocuk ve gençlik edebiyatı kitapları Hollanda, Yunanistan, Japonya, Bulgaristan, Potekiz, Slovenya, Fransa, Almanya gibi ülkelerde yayımlanır. Ülkesinde ve dünyada onlarca ödül alan Jordi Sierra i Fabra 2004’te İspanya kütüphaneleri istatistiklerinde gençler tarafından en çok okunan yazar olur. Kafka ve Gezgin Bebek, 2007 yılında İspanyol Kültür Bakanlığı Ulusal Ödülü’nü alır; 2008’de Brezilya Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kurumu, Kafka ve Gezgin Bebek’i En İyi Çeviri dalında ödüllendirir. Fabra, Kafka ve Gezgin Bebek’le 2009’un En İyi Katalanca Kitabı dalında Protagonista Jove Ödülü’ne ikinci kez değer görülür. 2010’da Peru’da tiyatro sahnesine taşınan Kafka ve Gezgin Bebek, aynı yıl Madrid’de de sahnelenmeye başlar; 2011-2012 yılları arasında Bask’tan Tanttaka Tiyatrosu, Galiçya’dan Emedous Tiytrosu ve Katalan Albena Tiyatrosu Kafka ve Gezgin Bebek’in yeni bir tiyatro versiyonunu sahneye taşıyarak tüm İspanya’yı dolaşır. Kitapları milyonlarca satan Jordi Sierra i Fabra, çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki eserleri ve hem sosyal hem de kültürel alandaki katkıları nedeniyle 2012 yılında Cervantes Chico Prize’a değer görülmüştür. 2013’te tüm eserleri dolayısıyla İber Amerikan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü kazanan yazar, bu ödülü 2013 Guadalajara Kitap Fuarı’nda yapılan törenle almıştır. Kafka ve Gezgin Bebek son olarak 2013’te Fransa’da bale olarak sahnelenmiştir. 2005 yılından bu yana, gençlerin katıldığı ve onları yazarlığa teşvik etmeyi amaçlayan Jordi Sierra i Fabra Edebiyat Ödülü verilmektedir.
Arka kapak

Franz Kafka’nın, ölümünden bir yıl önce yaşadığı sıra dışı olay neydi?

Kafka, 1923 yılında bir gün Berlin’deki Steglitz Parkı’nda gezinirken, yürek yakıcı şekilde ağlayan küçük bir kız çocuğuna rastlar. Küçük kız, oyuncak bebeğini kaybetmiştir. Onu sakinleştirmek isteyen Kafka, hayal gücüyle bir hikâye uydurur: Bebek kaybolmamış, seyahate çıkmıştır. Kafka da bir oyuncak bebek postacısıdır ve oyuncak bebek, gittiği her yerden küçük kıza mektup yollayacaktır…

O günün gecesi Kafka, oyuncak bebeğin dilinden, küçük kıza mektup yazmaya koyulur.

Ertesi gün yine aynı parkta buluştuklarında, küçük kız, sevgili bebeğinden ilk mektubu alır…

Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından Kafka’nın bir oyuncak bebek postacısı olarak karşımıza çıktığı bu hikâye nasıl gelişecektir?

Kafka’nın gerçekten yazdığı, ama küçük kızda kaldığı için hiçbir zaman bulunamayan mektuplar, Jordi Sierra i Fabra’nın kaleminde hayat buluyor…

Kaynak: Akşam

Ankara’nın en önemli iki tiyatro sahnesi, Satılmış!

akun-ve-sinasi-sahneleri-devam-etmeliMülkiyeti Emek İnşaat A.Ş’de bulunan, Ankara’nın en önemli iki tiyatro sahnesi, Akün ve Şinasi sahnelerinin 10 gün önce, gizli şekilde, Karadenizli bir şirkete satıldığı öğrenildi. Her iki sahnenin satışının 23 milyon TL’ye gerçekleştiği belirtilirken, satış talimatının bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından verildiği dile getirildi. Devlet Tiyatroları’nın (DT) bünyesinde faaliyet gösteren her iki tiyatro sahnesi için daha önce 5 kez ihaleye çıkılmış ancak satış “muammen bedelin altında kaldığı” gerekçesiyle gerçekleşmemişti.

“Sansür” ve sanat kurumlarını yok etmeyi amaçlayan Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı taslağı gölgesindeki tartışmalara maruz kalan DT’ye bir şok da Emek İnşaat’tan geldi. Mülkiyeti Emek İnşaat’a bağlı olan ve Ankara’nın merkezi yerinde bulunan, en fazla tiyatro oyunlarının sahnelendiği iki sahne, Akün ve Şinasi sahnelerinin gizli bir şekilde satıldığı öğrenildi. Emek İnşaat yetkilileri sahnelerin yeni sahibini sır gibi saklarken, sahneleri alan şirketin sahibinin Karadenizli olduğu ve İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı bulunduğu bilgisi edinildi.

Daha önce de 5 kez satışı gündeme gelen ve “muammen bedelenin altında kaldığı”, sivil toplum kuruluşlarının tepkisi nedeniyle ihalesi geri çekilen iki sahnenin 23 milyon TL’ye bu kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla satıldığı kaydedildi.

İhale şartnamesi duyurulmadı

Akün ve Şinasi sahnelerinin satışının 10 gün önce yapıldığı ve sivil toplum kuruluşları ve sanatçıların tepkileri nedeniyle ihalenin Kamu İhale Yasası kapsamı dışında tutularak, gizli ihale ile gerçekleştirildiği de dile getirildi. Satışı gerçekleştirilen her iki sahne için DT’ye 2014-15 sanat sezonu sonuna kadar kullanma hakkı tanındığı da belirtiliyor. Ancak her iki sahnenin sezon sonundan sonra ne şekilde kullanılacağı bilinmiyor. Emek İnşaat yetkileri ise satışa ilişkin Cumhuriyet’e bilgi vermekten kaçındı.

Sinemadan tiyatro olmuştu

Ankara’nın en işlek yerlerinden Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Akün Sahnesi, 1975 yılından 2002 yılına dek Akün Sineması olarak hizmet vermişti. Daha sonra bu salon 2002 yılında DT Genel Müdürlüğü’nce, dönemin genel müdürü Lemi Bilgin tarafından tiyatro sahnesine çevrilmişti ve o tarihten bu yana da tiyatro sahnesi olarak kullanılıyordu.

Akün Sahnesi’nin hemen arkasında yer alan ve Tunus Caddesi’ne bakan Şinasi Sahnesi de Ankara’nın en eski tiyatro sahnelerinden biri olma özelliğine sahip. Sahne, 13 Mart 1988’de Yüksel Pazarkaya’nın “Meliha” adlı oyunuyla açılmıştı.

Her iki sahne de bugün “kentin en önemli sanat merkezlerinden” biri kabul ediliyor.

Kaynak: Onedio

2014 yılında 19.İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı!

9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 7, Türkiye’den 35 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 100’e yakın gösterisini 13 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak.

19-istanbul-tiyatro-festivali19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yer alan 33 yerli yapımın Türkiye prömiyeri yapılacak; bu projelerden üçü İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığında sahnelenecek.

Oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanan  19. İstanbul Tiyatro Festivali, Bisahne, Cevahir Sahnesi, DOT, Haldun Taner Sahnesi, ikincikat-karaköy, Kenter Tiyatrosu, Moda Sahnesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Salon, Şişli Blackout, Üsküdar Stüdyo ve Üsküdar Tekel sahneleri gibi şehrin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı söyleşi, gösteri, film ve belgesel gösterimleri ile atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı, Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Yekta Kopan’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz birer konuşma yaptı.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin İlk Onur Ödülü Dikmen Gürün’e Takdim Edildi.  19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk Onur Ödülü, 1993-2013 yılları arasında İstanbul Tiyatro Festivali’nin direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Dikmen Gürün’e takdim edildi. Ödülü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.

İKSV’de Tiyatro Festivali Direktörü olarak görev yaptığı 20 yıl boyunca 14 festival yöneten Gürün, bu süreçte öncelikle yerli yapımlarla işbirliği zeminleri oluşturdu, genç tiyatro ve dans topluluklarına alan açtı, eğitim projeleri üzerinde durdu, tiyatro sahnesinin farklı mekânlara taşınmasını destekledi. Dünya tiyatrosunun seçkin toplulukları ve çağdaş yorumcularını İstanbul’da ağırlayan festival, aynı zamanda pek çok uluslararası ortak projelere de bu dönemde imza attı.

dikmen-gürünİstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni olarak kısa bir süre görev yapan Dikmen Gürün, 2008 İstanbul Üniversiteleri Tiyatro Şenliği ve 2009 Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği’ni hayata geçirdi. 1982 yılından bu yana “Cumhuriyet” gazetesinde ve çeşitli sanat dergilerinde tiyatro yazıları yazan Gürün, yerli ve yabancı kitaplarda bölüm yazarlığı yaptı, uluslararası tiyatro kongrelerinde bildiriler sundu. Gürün’ün Tiyatro Yazıları kitabı 1980’li yıllardan 2000’lere uzanan süreçte tiyatromuzun yapısal sorunlarını inceliyor. Geçmişten Geleceğe Perde Açan Gelenek proje sahibi ve sorumlusu olduğu üç ciltlik bir tiyatro mekânları araştırması ve sanatçı Semiha Berksoy’un hayatını yazdığı Ateş Kuşu kitabı bulunuyor. Halen Yıldız Kenter’in hayatını yazıyor.

Tiyatro dünyasına katkıları nedeniyle 1996’dan bu yana çeşitli ödüllere layık bulunan Dikmen Gürün, 2008’de İstanbul Üniversitesi’nden emekli olmuştur. Halen Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesidir.

 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Diğer Onur Ödülleri

tiyatro sahnesi görüntü

Festivalin ikinci Onur Ödülü, Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna’ya verilecek. 1998’den beri TR Warszawa’nın sanat yönetmenliğini üstlenen Grzegorz Jarzyna, aynı zamanda 2006’da başladığı kurumun genel müdürlüğü görevini de sürdürüyor. Klasik tiyatro yapıtlarının oldukça cesur denilebilecek yeni uyarlamalarıyla ünlenen Grzegorz Jarzyna, Avrupa’nın tanınmış romanlarını Varşova’da sahneye uyarlaması ve güncel “kışkırtıcı” metinleri sahnelemesiyle tanınıyor. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülen Grzegorz Jarzyna, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülü’nü, TR Warszawa topluluğunun 9 Mayıs akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yer alacak Ne Yaptıysak Nafile… oyunu sonrasında alacak.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin üçüncü Onur Ödülü ise, Shakespeare topluluğu denildiğinde akla gelen ilk isim olan Propeller Theatre Company’nin artistik direktörü Edward Hall’a verilecek. Royal Shakespeare Company’nin kurucularından Peter Hall’un oğlu olan Edward Hall, Propeller Theatre Company’nin yanı sıra Boston Huntington Theatre, Barbican, National Theatre, Old Vic Theatre olmak üzere çok sayıda önemli tiyatroda oyunlar yönetti. 2010 yılının Ocak ayında Hampstead Tiyatrosu’nun artistik direktörü olarak çalışmaya başlayan Edward Hall, aynı zamanda National Theatre, Old Vic ve Watermill Theatre’ın da artistik direktörlüğünü üstleniyor. Hall, 2002 yılında 13. İstanbul Tiyatro Festivali’ne The Watermill West Berkshire Playhouse “Gülün Öfkesi” (Rose Rage) ile konuk olmuştu. Edward Hall’a Onur Ödülü, British Council’ın değerli işbirliğiyle oyunlarını sahneleyen Propeller Theatre Company’nin 24 Mayıs akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştireceği Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunu sonrasında takdim edilecek.

 FESTİVALDE SHAKESPEARE YILI

macbeth

2014 yılının William Shakespeare’in 450. doğum yılı olması nedeniyle yapılan kutlamalar kapsamında 19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yerli ve yabancı birçok yapımın yanı sıra söyleşi, panel, atölye çalışması ve belgesel gösterimi de yer alacak.  Shakespeare Oyunlarının Yenilikçi Topluluğu, Propeller Theatre Company

Festival, günümüzde Shakespeare’in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli bir üne ve yere sahip olan Propeller Theatre Company’yi British Council’ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. 1990’lı yıllarda erkek oyunculardan oluşan bir kadroyla kurulan ve sadece Shakespeare oyunlarını sahneleyen topluluk, festival kapsamında Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunlarıyla toplam beş gösteri gerçekleştirecek. Her iki oyunu da topluluğun aynı zamanda sanat yönetmeni olan, festivalin Onur Ödülü’nü alacak Edward Hall sahneye koyuyor.

Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda aşkın ve yanılsamanın çatışması, kraliyet düğünleri öncesinde birbirlerine âşık iki insanın hikâyesi anlatılıyor. Oyunlarda metin ile çağdaş estetik görünümü, çok titiz bir yaklaşımla birlikte ele alıp işleyen Propeller Theatre Company, bu oyun için sahnede maske, animasyon, her türlü klasik ve modern projeksiyonla her yaşa hitap eden müzik türleri kullanıyor. Bir Yaz Gecesi Rüyası, 20, 22 ve 24 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. 24 Mayıs’taki gösterim sonrası Edward Hall’a festivalin Onur Ödülü takdim edilecek.

Propeller Theatre Company’nin festival programında yer alan ikinci oyunu ise Yanlışlıklar Komedyası. Shakespeare’in eğlenceli ve akıl oyunlarıyla dolu bu oyununda, ikiz kardeşlerin birbiriyle ve aile bireyleriyle olan karmaşık ilişkisi anlatılıyor. Yanlışlıklar Komedyası, 21 ve 23 Mayıs tarihlerinde 20.30’da, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Shakespeare Oyunlarının Yerli Uyarlamaları  Altıdan Sonra Tiyatro-Pangar, Kral (Soytarım) Lear oyunu ile festivalin konuklarından. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığını üstlendiği, Yiğit Sertdemir’in yönettiği ve uyarladığı Shakespeare’in ünlü tragedyası, Lear’a en yakın kişi olan Soytarı’nın gözünden sahnelecek. Oyun, 15 ve 16 Mayıs’ta 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde sahnelenecek.

Oyunbaz topluluğu ise Abdullah Cabaluz yönetmenliğinde “insanlığın absürt trajedisi” Shakespeare’in Kral Lear oyununu sahneleyecek. Kral Lear, 25 ve 26 Mayıs’ta 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde olacak.

Bakırköy Belediye Tiyatroları, Mehmet Birkiye yönetmenliğinde Shakespeare’in, iki genç sevgilinin tutkulu aşkını ve ailelerinin düşmanlığından dolayı birbirlerine kavuşamama öyküsünü anlattığı Romeo & Juliet oyununu sahneliyor. Romeo & Juliet, 2 ve 3 Haziran’da 20.30’da Cevahir Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar’ın Shakespeare’in Hamlet’inden uyarladığı Derme Çatma Hamlet ise sosyal kimlikleri meçhul olan birkaç kişinin, dağılmış halde buldukları Hamlet oyununu birleştirme sürecini anlatıyor.

Çiğdem Selışık Onat’ın yönetmenliğinde Derme Çatma Kolektif’in sahneleyeceği oyun, 23 Mayıs 20.30 ve 24 Mayıs 18.30’da Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde seyredilebilir.

 FESTİVALDE POLONYA-TÜRKİYE YILI GÖSTERİLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde dört gösteri düzenlenecek.

Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna, Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın etkileyici romanından uyarlanan Ne Yaptıysak Nafile… oyunuyla festivale konuk oluyor. TR Warszawa topluluğu tarafından hazırlanan oyunda, yönetmen Grzegorz Jarzyna, ustaca bir hokkabazlıkla gerçekdışı olgularla istediği gibi oynuyor. Sosyalizmin adının bile anılmadığı fakat kapitalizmin tüm gerçekliklerinin gözler önüne serildiği, TR Warszawa ile Berlin Schaubühne am Lehniner Platz ortak yapımı olan Ne Yaptıysak Nafile…, ENKA Vakfı sponsorluğunda 9 ve 10 Mayıs’ta 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. 9 Mayıs Cuma akşamı, gösteriden sonra yönetmen Grzegorz Jarzyna’ya festivalin Onur Ödülü takdim edilecek. 9 ve 10 Mayıs’ta sahnelenecek oyunun ardından yazar Dorota Maslowska seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

Grzegorz Jarzyna’nın yazıp yönettiği ve TR Warszawa ve Teatr Narodowy w Warszawie tiyatrosunun sahneleyeceği bir diğer oyun ise Nosferatu olacak. Grzegorz Jarzyna’nın Bram Stoker’ın gotik öyküsü Dracula romanından esinlenerek sahneye aktardığı oyunda sahne diliyle gerçeklik ve bilinçaltı arasında yaşanan gelgitler ortaya koyuluyor. Popüler kültürün ikonuna dönüşen Dracula ve vampir öykülerinin bu kez tiyatro sahnesinde farklı bir dille seyircinin karşısına çıkacağı Nosferatu, 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

2010 yılında dansçı ve koreograf Izadora Weiss’ın öncülüğünde genç ve yetenekli dansçıların girişimiyle kurulan Baltic Dance Theatre, Shakespeare’in “zamansız” olarak nitelenen ünlü komedisi Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda müziğin ve dansın diliyle, teknolojiye çok fazla başvurmadan nasıl da akıcı olarak sunulabileceğinin bir örneğini gösterecek. Ünlü müzisyen Goran Bregovic’in imza attığı film müziklerinin kullanıldığı, kostümlerini ise Polonyalı ünlü modacı Gosia Baczynska’nın tasarladığı gösteri, ENKA Vakfı sponsorluğunda 31 Mayıs tarihinde 18.00 ve 20.30’da yapılacak iki gösteri ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Festival, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından uyarlayarak yazıp yönettiği, Opole Theatre’ın Proust-Pamuk-Bellek başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Proust’un Kayıp Zamanın İzinde ve Pamuk’un Masumiyet Müzesi ile İstanbul Hatıralar ve Şehir metinlerinin ilham kaynağı olduğu oyun, Batı ve Doğu gelenekleri arasındaki kültürel farklara odaklanırken, günümüz Türkiye edebiyatıyla Avrupa edebiyatından yapıtların karşılaşmasına da sahne olacak. Proust-Pamuk-Bellek, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilir.

 FESTİVALDE YENİLİKÇİ YÖNETMEN THOMAS OSTERMEIER’DEN ÇARPICI BİR OYUN

Geçtiğimiz festivalde ünlü yönetmen Thomas Ostermeier’in Hamlet yorumuyla yer alarak seyircilerin hayranlığını kazanan Schaubühne Berlin, bu yıl da Henrik Ibsen’in yapıtı Bir Halk Düşmanı ile festivalin heyecanla beklenen konuklarından. Özellikle son çalışmalarıyla dünyada büyük bir beğeniyle takip edilen Thomas Ostermeier, çarpıcı, keskin ve son derece zekice ele aldığı Bir Halk Düşmanı’nda, dramaturg Florian Borchmeyer ile birlikte yazarın ruhuna tamamen sadık kalarak yapıtın eleştirel yönünü kusursuz bir biçimde günümüze taşıyor. Oyun, Goethe Institut’ün değerli işbirliğiyle Atabay sponsorluğunda, 27, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

 FESTİVALDE YERLİ YAPIMLAR

19. İstanbul Tiyatro Festivali programında, ilk kez seyirciyle buluşacak, 35 yerli tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterilerine yer veriyor.

Çağımızın en büyük entelektüellerinden biri olan Heiner Müller’in Shakespeare’in Hamlet’inden esinlenerek yazdığı Hamlet Makinesi, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Yönetmenliğini Ayşe Emel Mesçi, dramaturjisini Füsun Ataman Berke’nin yaptığı oyun taşlaşmış tarih anlayışından diktatörlerin yıkımına, kadınlara uygulanan baskı ve şiddetten, devrimlere kadar pek çok temaya değiniyor. Hamlet Makinesi, 10 Mayıs’ta 20.30’da, 11 Mayıs’ta 15.00’te, 12 Mayıs’ta ise 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde olacak.

“Sözün büyücüsü” olarak anılan Boris Vian’ın son oyunu İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, kendi ihtiyaçları adına dünyayı reddeden kişilerin en gizli ve karanlık tutkularına yolculuk ederek, trajikomik karakterleri aracılığıyla kaybetmeyi ve son yüzleşmeye kadar her şeyin inkârını gözler önüne seriyor. Hayal Perdesi, kurucularından Selin İşcan’ın projelendirdiği bu ilk oyununu, ünlü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin yönetmenliğinde festivale hazırladı. İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde.

Özgürlüğün Bedeli, Montserrat adlı bir subayın yardımıyla İspanyol askerlerinin elinden kaçmayı başaran özgürlük savaşçısı Simón Bolívar’ı ve ardından Montserrat’ya yapılan işkenceleri anlatıyor ve insanlığın özgürlüğüne kavuşabilmek için neleri feda edebileceğini sorguluyor. Barış Erdenk’in yönettiği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen oyun, 12 Mayıs’ta 20.30’da, 13 Mayıs’ta ise 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir.

Koreografisi Aslı Bostancı’ya ait olan The Last Unicorn, sahne üzerinde gerçeküstü bir varlık yaratmak üzerine odaklanıyor. Üst boyutlardan dünyamıza düşmüş bir varlığın insanlığa “Hiçbir şey için geç değil ya da hiçbir şey tamamen kaybedilmiş değildir” mesajını veren gösteri, 13 Mayıs’ta 20.30’da ve 14 Mayıs’ta 18.30’da Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde yer alacak.

Mesut Arslan’ın yönettiği Aldatma oyunu, Onderhetvel, Platform 0090, Toneelhuis, Dommelhof, ‘T Arsenaal, Wpzimmer ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcığında 14, 15 ve 16 Mayıs tarihlerinde 18.30 ve 21.00’de Moda Sahnesi’nde sunulacak. Oyunun çıkış noktası görsel sanatçı Lawrence Malstaf’ın NEVEL adını verdiği enstalasyonu. Sürekli olarak değişen ve aynı zamanda ekseni etrafında dönen dokuz duvarın içinde, Pinter’ın Aldatma adlı oyununda yer alan ilişkiler üçgeni farklı bir biçimde sorgulanıyor.

Kent Oyuncuları’nın İlk Osmanlı Vampiri Latif Efendi’nin Sergüzeşti adlı oyunu, Tanzimat yıllarında yüksek memur Latif Efendi’nin Batılı kültür ve yaşam tarzını yerinde incelemek üzere gönderildiği Avrupa şehirlerinden Batı’nın bilimi ve sanatı yerine pek de tercih edilmeyecek bir şeyi “vampirlik müessesini” getirmesine odaklanıyor. Oyunda, Latif Efendi’nin başından geçenler mizahi bir dille anlatılırken Tanzimat yıllarının toplumsal panoraması da sergileniyor. Nermin Yıldırım’ın yazdığı, yönetmenliğini Ahmet Mümtaz Taylan’ın yaptığı oyun, 16 Mayıs’ta 20.30’da ve 17 Mayıs’ta 15.00’te Kenter Tiyatrosu’nda olacak.

Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçen Çürük Temel’in hikâyesi, birinin geleceği, diğerinin itibarı, bir başkasının intikamına dönüşmüş, aile yadigârı bir fabrikanın etrafında gelişiyor. İlk kez 1916’da Hüseyin Suat Yalçın adaptasyonuyla oynanan Çürük Temel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın

100. yılında, farklı bir okuma, çağdaş bir yorumla bir kez daha perde açıyor. Engin Alkan’ın yönettiği oyun, 17 ve 18 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilir.

Konsept ve koreografisi Tuğçe Tuna’ya ait –. –. Gövde Gösterisi, farklı mekânlara özgü çalışmalarıyla tanınan Tuğçe Tuna ve RemDans Performans Kolektifi tarafından sahneleniyor. Bu çalışmasında Tuğçe Tuna, “gövde” teması üzerinden yola çıkarak, seyirciye farklı sorgulama alanları yaratmayı hedefliyor. Gösteri, 17 ve 18 Mayıs’ta 18.30’da Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nin bahçesinde seyirciyle buluşacak.

biriken’in yeni projesi Tatyana, Aleksey Sergeyeviç Suvorin ile Anton Çehov’un Tatyana Repina adlı oyunlarından esinlenerek oluşturuldu. Çehov, bu oyunu yakın dostu ve yayıncısı Suvorin’in aynı adlı oyununun devamı olarak, sahnede intihar eden oyuncu Evlalia Kadmina’nın hikâyesinden esinlenerek kaleme alır. biriken ise Tatyana’nın gerçek ile kurgu arasındaki intihar eyleminin ve geri dönüşünün izini sürerek unutulmaya çalışılanları su yüzüne çıkarıyor. Tatyana, 18 Mayıs’ta 20.30’da, 19 Mayıs’ta ise 15.00’te Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde olacak.

Aydın Orak’ın yazıp yönettiği, Tiyatro Avesta’nın sahneleyeceği Actor, bir aktörün oyun sahnelerken yaşadığı trajikomik durumları ve yaşanmış olayları anlatıyor. Grotesk ve kara komedi bir anlatımla sahneye taşınan oyunda, bir oyunun proje aşamasından, rejiye, oyunculuğa, turnelere ve seyircilere uzanan tiyatral yolculuğun tüm aşamaları aktarılıyor. Dünya prömiyerini Avustralya’nın Melbourne, Sydney ve Perth kentlerinde gerçekleştiren Actor, 19 Mayıs 20.30’da ve 20 Mayıs 18.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde.

Yazar ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan’ın festival için özel olarak tasarladığı yeni yaratısı, Aşk & Faşizm, Gülan da dahil olmak üzere dört farklı ülkede yaşayan yazarların, Romanya’dan Gianina Carbunariu, İskoçya’dan Linda McLean ve İspanya’dan Helena Tornero ile ortak bir çalışma yapılarak, bu isimlerin kendi deneyimlerinden yola çıkılarak kurgulandı. Birbirine zıt gibi görünen aşk ve faşizm başlıklarının günümüzde hayatımızı nasıl etkilediğine odaklanan oyun, GalataPerform ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında, 21 ve 22 Mayıs’ta 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak. İlk gösterinin ardından oyun yazarlarının katılımıyla seyirciyle soru-cevap gerçekleştirilecek.

Lillian, Amerikan edebiyatının önde gelen ismi Lillian Hellman’ın polisiye edebiyatın seçkin yazarı Dashiell Hammet’ın komada geçirdiği son saatlerinde hatırladığı, yazarın çocukluğunu ve hayatını ele alıyor. Orhan Alkaya’nın yönettiği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sahneleyeceği oyun, 22 Mayıs’ta 20.30’da ve 23 Mayıs 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde.

Çağdaş Amerikan tiyatrosunun önde gelen kadın yazarlarından, Pulitzer ödülü adayı ve PEN/Laura Pels International Foundation for Theater Award for an American Playwright ödüllü Theresa Rebeck, Göl Kıyısı oyununda Aeskhylos’un Oresteia tragedyasına modern bir uyarlama yapıyor. Mehmet Ergen’in yönettiği ve Talimhane Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu Göl Kıyısı, 24 Mayıs’ta 20.30’da ve 25 Mayıs’ta 18.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde seyredilebilir.

Aziz Nesin’in devlet ve birey ilişkisini mizahi bir üslupla sorguladığı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz oyununda, “vatandaş” Yaşar’ın bürokrasi karşısındaki ezilmişliği anlatılıyor. Ferhat Keskin’in yönettiği ve Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun sahneleyeceği oyun, 26 Mayıs’ta 20.30’da ve 27 Mayıs’ta 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde.

İki Kapılı Ev, kanı kaynayan âşıklar, yanlış anlaşılmalar, gizli buluşmalar, esrarlı kayboluşlar, sır dolu suskunluklar, sevdanın kederiyle yüklü genç omuzlar, soylu beyzadeler ve cingöz uşaklar arasında cereyan eden fırtınalı bir eğlence sunuyor. İki Kapılı Ev, Cem Uslu yönetmenliğinde, Ekip Tiyatrosu tarafından, Banvit sponsorluğunda 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak.

Sami Berat Marçalı’nın yeni oyunu İn, her şeyi daha çok düşünen, hayatı daha çok sorgulayan, daha çok şikâyet eden ve her şeyin yok olmasını arzulayan bireyler haline dönüşmüş beş arkadaşın, mevcut sistemin küçük bir halini ortaya koyuyor. ikincikat’ın on sekizinci yapımı olan bu oyun, 30 Mayıs’ta 20.30’da ve 31 Mayıs’ta 15.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.

Modern İngiliz tiyatrosunun en yetkin yazarlarından biri kabul edilen Edward Bond, Kırmızı Siyah ve Cahil’de nükleer bir patlamada ölü doğmuş bir insanın, yaşadığı halde yakın gelecekteki olası hayatını anlatıyor. Bitiyatro, Istanbul & L’àlarme-À-L’œil, Paris ortak yapımı Kırmızı Siyah ve Cahil, 31 Mayıs’ta 18.30’da ve 1 Haziran’da 20.30’da Bisahne’de olacak.

Her Yıl Kuşlar Geri Gelir, Ahmet Levendoğlu yönetmenliğinde Tiyatro Stüdyosu tarafından sahneleniyor. Oyunda, “yıkım uzmanı” olarak çalışan Ned görevi icabı gerek duyulmayan yapıları “patlatıp” yok eder. Bunların içinde hastanelerin ve eşinin de her gün uğradığı, semtin en sevilen buluşma yerlerinden birinin olduğunu umursamadan… Oyun, 1 Haziran’da 20.30’da ve 2 Haziran’da 18.30’da Kenter Tiyatrosu’nda olacak.

Yönetmeliğini Ata Ünal’ın, koreografisini ise Candaş Baş’ın üstlendiği Gertrude-Çığlık, Shakespeare’in Hamlet’inin ahlakçılığını ters yüz eden yeni bir yaklaşım sunarak, Hamlet yerine annesi Gertrude’u odağına alıyor. Gertrude-Çığlık, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde 20.30’da Moda Sahnesi’nde.

Şahika Tekand tarafından ilk kez 1994’te kaleme alınan ve 1995/96 tiyatro sezonunda sahneye konan Gergedanlaşma, Tekand tarafından geliştirilen performatif sahneleme ve oyunculuk yönteminin ilk özgün oyunlarından. Oyun, Studio Oyuncuları topluluğunun kuruluşunun 25. yılı dolayısıyla, Gergedanlaşma 2.014 adıyla Şahika Tekand tarafından güncellenmiş bir yeniden yazım ve sahnelemeyle, eğlenceli, yüksek ritimli bir çağdaş komedi olarak seyirci karşısına çıkıyor. Gergedanlaşma 2.014, 4 ve 5 Haziran tarihlerinde 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde seyredilebilir.

Genç Topluluklar ile Festivalde “Yeni Dalga”  İstanbul Tiyatro Festivali’nde, “Yeni Dalga” başlığı altında altı genç tiyatro ve dans topluluğunun gösterisi şehrin alternatif mekânlarından İkincikat-karaköy’de seyirciyle buluşacak.

Didaskali Tiyatro’nun sahneye koyacağı Maşenka oyunu, İkinci Dünya Savaşı sonrası İstanbul’a yerleşmiş Rus göçmenlerin kaldıkları pansiyonu ve bu insanların ilişkilerini anlatıyor. Oyun, Vladimir Nabokov’un kendi anılarını paylaştığı ilk romanından esinlenilerek Çisil Oğuz ve Berker Zor tarafından yeniden yazıldı. Oyun, 10 ve 11 Mayıs’ta 18.30’da İkincikat-karaköy’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Georges Perec’in aynı adlı romanından Tiyatro Öteki Hayatlar tarafından sahneye uyarlanan Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi oyununda, ücret artışı talebinde bulunmak için servis şefiyle görüşmek isteyen kahramanın yaşadıkları ve sekreterle olan absürt diyaloğu anlatılıyor. Oyun, 18 Mayıs’ta 15.00’te ve 19 Mayıs’ta 18.30’da İkincikat-karaköy’de olacak.

Koreografisini ve dans performansını Canan Yücel’in gerçekleştirdiği hayattaki olumlu-olumsuz aşırılıkların iki ara bir deresinde kalmaya zorlayan ikiliklerin anlatıldığı It’s Ok! gösterisi, 21 Mayıs’ta 18.30 ve 20.30’da İkincikat- karaköy’de.

Motto Dans Kolektif’in, odak noktası olarak “eşiktelik” kavramı üzerine geliştirdiği Hiatus gösterisi, dansçıların hareket ve durağanlığın eşiğinde kimi olasılıklara yapılacak yolculuğuna tanık olmamızı sağlamayı hedefliyor.

Gösteri, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde 18.30’da İkincikat-karaköy’de seyirciyle buluşacak.

Toksikoman Kolektif’in DNA’mı Muhafaza Et Ruhumu Yeniden Doğursunlar adlı oyunu bilincin sınırlarını zorlayan, kimin kim olduğunu bulmaya, araştırmaya çalışan sorgulamaları sahneye taşıyor. Gösteri, 31 Mayıs’ta 18.30’da ve 20.30’da İkincikat- karaköy’de sahnelenecek.

Budalasultan Kolektifi, Kara Düzen adlı oyununda “İnsan, politik iktidar tarafından tanımlanan sınırları, toplu halde ve aynı anda ihlal ederse, oluşan yeni tanımsız alanda kendisiyle, toplumla ve iktidarla nasıl ilişkilenir?” sorusuna yanıt arıyor. Kara Düzen, 1 Haziran’da 18.30’da ve 2 Haziran’da 20.30’da ikincikat-karaköy’de olacak.

Festivalde “Oyun Salonu”

Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilen “Oyun Salonu” projesi, festivalde de devam ediyor. “Oyun Salonu” kapsamında dört genç tiyatro topluluğunun gösterisi Salon’da yer alacak.

Ceren Ercan ve Gülce Uğurlu tarafından kaleme alınan İstenmeyen, Mısırlı bir pilot ve İstanbul’da Batılı referanslarla yetişmiş genç bir Türk kadınının, kültürlerarası oluşan önyargılar ve değişen politik koşulların içinde aşkı sürdürmenin yollarını aramasını ve kendisini bir kimlik sorgulamasının içinde bulmasını konu alıyor. Yönetmenliğini Ceren Ercan’ın, koreografisini Aslı Bostancı’nın yaptığı gösteri, 14 ve 15 Mayıs’ta 20.30’da Salon’da.

Kadınların insan yerine konmadığı, şiddetin sıradan bir olay gibi yaşandığı, savaşın artık kanıksandığı bir ülkede bir kadının, hep bastırmak zorunda kaldığı duygularını, üzüntüsünü, kaygısını, öfkesini ilk kez dışa vuruşu ve hayatı sorgulayışını konu eden Sabır Taşı, Atiq Rahimi’nin aynı adlı romanından Iraz Yöntem tarafından uyarlanıyor ve yönetiliyor. Tiyatro(HÂL) tarafından sahnelenen oyun, 22 Mayıs’ta 20.30’da ve 23 Mayıs’ta 18.30’da Salon’da yer alacak.

Daha önce tek seyircilik oyun ve simülatif oyun kurgusu gibi türlerde denemeler gerçekleştiren Tiyatro Artı, Kalem’de seyir algısı üzerine yoğunlaşarak kurgusundan seyirciyi konumlandırmasına kadar farklı bir oyun düzeni yaratmayı hedefliyor. Ufuk Tan Altunkaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Kalem, 3 Haziran’da 20.30’da ve 4 Haziran’da 18.30’da Salon’da sahnelenecek.

2011 yılında Ebru Nihan Celkan tarafından kurulan buluTiyatro, Kabuklu Sürprizli Hayvanlar’da su baronlarının ve uzaklarda daha güzel yaşam alanlarının varolduğu yeni bir dünya düzeni sunuyor. İnsanın yaptığı seçimlerde hayatta kalma güdüsü ve vicdanı arasında kalırken haklı olup olmadığına değinen, Özlem Karadağ’ın yönetmenliğini yaptığı Kabuklu Sürprizli Hayvanlar, 27 Mayıs’ta 20.30’da ve 28 Mayıs’ta 18.30’da Salon’da seyredilebilir.

Festivalde “Makas Oyunları, İstanbul Kısa Oyunlar Projesi”

2010 yılında İngiltere’de projenin yönetmenleri Emma Callander ve Hannah Price tarafından basit bir fikirden yola çıkılarak başlatılan Theatre Uncut, yönetmenler ve seçkin oyun yazarlarından güncel politik durumların ele alındığı kısa oyunları içeriyor. İlk üç yılında İngiltere, İskoçya, ABD, Arjantin, İspanya, Yunanistan, Suriye, İzlanda ve Mısır’dan oyun yazarlarının yer aldığı projenin oyunları on yedi ülkede sahnelendi. Proje, 2012 Edinburgh Festivali’nde, Theatre Uncut Fringe First, Herald Angel ve Scotsman Spirit ödüllerini aldı.

DOT, Theatre Uncut’ın kısa oyunlarından yaptığı özel seçkiyi Makas Oyunları ismiyle 2013/14 sezonunda İstanbul’da sahneledi. DOT, Theatre Uncut işbirliği ile gerçekleştirilen ve Şubat ayında İstanbul’da yapılan bir haftalık atölye çalışmasıyla başlayan Theatre Uncut İstanbul projesinin ilk okumaları ise festival kapsamında,

16 Mayıs’ta 18.30’da, 18 Mayıs’ta 15.00’de ve 20 Mayıs’da 18.30’da DOT sahnesinde yapılacak.

Murat Daltaban, Emma Callender ve Hannah Price’ın yönetmenliğinde gerçekleştirilecek Theatre Uncut İstanbul projesinin kısa oyunlarının yazarları İngiltere’den Davey Anderson, Stef Smith ve Türkiye’den Ayfer Tunç, Berkun Oya, Hakan Günday, Derem Çıray olacak.

 FESTİVALİN YAN ETKİNLİKLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali, programında festival süresince ünlü konuklar ile uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, film gösterimi ve atölye çalışmalarına da yer verecek. Atölyelere başvuru 2 Nisan 2014 Çarşamba tarihinden itibaren tiyatro.iksv.org adresinde yayımlanacak başvuru formları üzerinden alınacak.

•Apple-tab-span” style=”white-space:pre”> Performans ve Söyleşi: Koreografik Kesitler & Söze Dökülen Düşünceler

10 Mayıs Cumartesi, 12.00, Salon

Björn Säfsten, hareketten yola çıkarak insan bedenine yeni bir ışık tutuyor. Yaptığı çalışmalar gestus ve hareketin sınırlarında dolaşırken, koreografide kurgu ve kimliğin nasıl oluştuğu konusunda yol gösterici oluyor. İstanbul’a ilk kez İsveç Konsolosluğu’nun desteği ile gelecek olan Björn Säfsten, üzerine çalıştığı son projesiyle ilgili olarak dansçılarıyla açıklamalı bir performans gerçekleştirecek. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Söyleşi: İki Adam, İki Dünya, Tek Sahne: Muhsin Ertuğrul ve Vahram Papazyan  10 Mayıs Cumartesi, 17.00, Salon

Tiyatro Boğaziçi ve Berberyan Kumpanyası ortaklığıyla hazırlanan Muhsin ve Vahram adlı oyun İstanbul doğumlu ünlü Ermeni aktör Vahram Papazyan’ın 1964 yılında Muhsin Ertuğrul’a yazdığı bir mektupta bahsettiği İstanbul ya da Ankara’da sahneye çıkma isteği hikâyesinden yola çıkıyor. Boğos Levon Zekiyan, Ayşegül Çelik ve Artsvi Bakhchinyan’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşide oyun üzerine konuşulacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Söyleşi ve Gösterim: Polonya Tiyatrosu Demişken… 11 Mayıs Pazar, 17.30 (Söyleşi), 20.30 (Gösterim), Salon

19. İstanbul Tiyatro Festivali’ne iki oyunu ile konuk olan Polonyalı yönetmen Grzegorz Jarzyna’nın The Tropical Craze’den bölümlerin gösterileceği söyleşide, katılımcılar, sorularıyla hem Jarzyna’yı hem de son dönem Polonya tiyatrosunu daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilecekler. Söyleşinin ardından Grzegorz Jarzyna’nın Edinburgh Festivali’nde büyük beğeni toplayan oyunu 2007: Macbeth’in de DVD gösterimi yapılacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Atölye Çalışması: “Kuram Atölyesi”  17 Mayıs Cumartesi, 14.00-17.00, Salon   24 Mayıs Cumartesi, 14.00-17.00, Salon

Kuram Atölyesi bireysel ya da kolektif soru sorma, fikir üretme, sorgulama ve tartışma süreçlerine özel bir önem atfeden akademi dışı bir girişim. 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Ata Ünal, Ayşe Draz ve Özlem Hemiş tarafından yürütülecek atölyede, kültürel, tarihsel, sosyal, sanatsal ve disiplinlerarası ilişkiler bağlamında tiyatro eleştirisini tüm yönleri, Türkiye ve dünyadaki durumuyla ele alınacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Belgesel Gösterimi ve Söyleşi: “Türkiye’de Şekspir Olmak” 19 Mayıs Pazartesi, 15.00 (Belgesel Gösterimi), 16.30 (Özdemir Nutku Söyleşisi), Salon

Gülşah Özdemir Koryürek tarafından hazırlanan, ülkemizin en yetkin akademisyen ve sanat insanlarının görüşlerinin seyirci yorumlarıyla harmanlandığı belgesel, 1800’lü yıllarda Osmanlı sınırlarında başlayan ve günümüze kadar uzanan bir yolculuğun hikâyesini anlatıyor. Belgesel gösteriminin ardından, doğumunun 450. yılında dünya tiyatro tarihinin mihenk taşı William Shakespeare, Prof. Dr. Özdemir Nutku ile yapılacak bir söyleşiyle anılacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Atölye Çalışması: “Sedef Ecer ile Yazarlık Atölyesi” 20- 24 Mayıs, 10.00-17.00, Atölye Çalışması, Fransız Kültür Merkezi  26 Mayıs Pazartesi, 19.00 Okuma, Fransız Kültür Merkezi

Yazdığı Fransızca oyunlarla pek çok ödül alan Sedef Ecer, Fransa’da düzenli olarak oyun yazarlığı atölyeleri gerçekleştiriyor. Yazarın İstanbul’da yapacağı atölye çalışması, altı yazara ve bu yazarların yazım aşamasına eşlik edecek altı oyuncuya açık olacak. Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle gerçekleşen atölye çalışmasına, oyuncular ve yazarlar özgeçmişlerinin yanı sıra projeleri hakkında bir metinle (sinopsis, açıklama ya da diyaloglu bir bölüm) başvurabilirler. Atölye çalışması sonucu yazılan oyunlar, yapılacak okuma tiyatrosunda seyircilerle paylaşılacak. Okumaya katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor. Atölye çalışmasına başvuru için [email protected].

• Söyleşi: Farklı Disiplinlerde Shakespeare  25 Mayıs Pazar, 14.00-15.30 / 16.00-17.30 Salon

Tiyatro tarihinin üzerinde en çok konuşulan, yazılan ve araştırılan yazarı William Shakespeare, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen panelle tartışmaya açılıyor. Panelin amacı, farklı alanlardan farklı yöntemlerle Shakespeare’e bakan sosyal bilimcileri bir araya getirerek, tiyatro kuramı dışında yazarın oyunlarının, oyunlarında dile getirdiği durumların üzerinden bir tartışma platformu yaratmak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Atölye Çalışması: “Hareket ve Algılama”  23 Mayıs Cuma, 15.00-16.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

British Council’ın değerli işbirliğiyle düzenlenen atölye çalışması, Propeller Theatre Company’nin oyuncuları tarafından yürütülecek. Özellikle beden hareketi ve hareketin seyirci tarafından nasıl algılanacağı konusunda yönetmenin neye dayanarak seçki yaptığı, oyun sırasında neleri ön plana çıkardığı üzerine çalışılacak. Bu atölyede Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndan parçalar üzerinde durulacaktır. Katılımcıların eser hakkında bilgi sahibi olmaları yararlı olacaktır. Atölyeye başvuru 2 Nisan 2014 Çarşamba tarihinden itibaren tiyatro.iksv.org adresinde yayımlanacak başvuru formu üzerinden alınacak.

• Atölye Çalışması: “Sahnede Müzik Kullanımı”   24 Mayıs Cumartesi, 11.00-12.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

British Council’ın değerli işbirliğiyle düzenlenen ve yine Propeller Theatre Company’nin oyuncuları tarafından gerçekleştirilecek bu atölyede, özellikle Shakespeare oyunlarında müziğin kullanımıyla ilgili çalışılacak. Her oyun için kendi müziklerini yapan topluluk, müzik ve oyun bağlamında katılımcılara sahne üzerinde örnekler sunacak. Propeller Theatre Company bir enstrümanınız varsa yanınızda getirmenizi tavsiye ediyor. Atölyeye başvuru

2 Nisan 2014 Çarşamba tarihinden itibaren tiyatro.iksv.org adresinde yayımlanacak başvuru formu üzerinden alınacak.

 FESTİVALİN AFİŞ GÖRSELİ ŞAHİKA TEKAND İMZALI

 19 İstanbul Tiyatro Festivali’nin afişi Şahika Tekand ile Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. Tiyatro sanatının önemli isimlerinden, yönetmen, oyun yazarı, oyuncu Şahika Tekand’ın eskizleri, çiziktirmeleri ve elyazısı, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in tasarımıyla festivalin afişine dönüştürüldü.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin afiş tasarımına katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Şahika Tekand, “Aslında afiş tasarımı tümüyle sevgili Bülent Erkmen’in. Ben sadece bazı karalamalarımı, sahne eskizlerimi ve hareket planlarımı kendisine verdim o da bunları kendi tasarımı doğrultusunda bir seçime tâbi tuttu ve bu seçimin sonuçlarını sonra yeniden bir araya getirdi. Sadece afiş tasarımının malzemesinin bana ait olduğunu söyleyebiliriz. Yoksa afişte, malzemelerin bir araya getirilmesi tamamen Bülent Erkmen’in tasarımı doğrultusunda gerçekleşti. Bunca yıldır büyük bir onur ve keyifle parçası olduğum İstanbul Tiyatro Festivali’nin afiş tasarımına böylesi bir katkı yapma fırsatı bulmak beni hem onurlandırdı hem de çok mutlu etti. Bu güzel festival pek çoğumuz gibi benim de şahsi tarihimde büyük yer tutuyor çünkü” dedi.

Bülent Erkmen ise afiş ile ilgili şunları söyledi: “Şahika Tekand’ın sahneleme tasarımı yaparken oyunun işleyişini, oyuncunun ses ve hareket koreografisini anlatmak için çalakalem yaptığı eskizleri kullanmak istedim. Ayrıca bir de genellikle bir şey düşünürken yaptığı çiziktirmelerden, karalamalardan bir tanesini seçtim ve bu karalamayı Tekand’ın düş dünyasının zeminini oluşturan ‘sahne’nin karşılığı olarak kullandım. Eskizleri arasından seçtiğim beş karakter de bu sahnedeki yerlerini aldılar.”

 FESTİVAL KİTABI: “FESTİVAL METİN YAZARLARINI YETİŞTİRİYOR”

19. İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün işbirliğiyle tiyatroyu “kayda alıyor”, tiyatroseverleri olduğu kadar arşivcileri de sevindirecek bir eğitim ve yayın projesine imza atıyor. Festivalin başlamasıyla birlikte seyirciyle buluşan festival kataloğu, bu yıl “Festival Metin Yazarlarını Yetiştiriyor” adlı eğitim projesi kapsamında festival kitabı olarak yayımlanacak. Projenin yürütücülüğünü, hem festivalin yayın koordinatörü hem de aynı bölümde misafir öğretim üyesi olan Dr. Evren Barın Egrik üstleniyor.

Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden seçilen ve bu proje için özel bir eğitim alan yedi lisans öğrencisinin, gösterim öncesinde yerli topluluklarla yapılan röportajlardan kurgulayıp kaleme aldıkları oyunların tanıtım metinleri kendi imzalarıyla festival kitabında yer alacak. Bölümlerinde aldıkları teorik eğitimin yanı sıra, festivalin bu proje kapsamında özel olarak düzenlediği, uzmanlar tarafından verilen editörlük, fotoğraf ve tasarım başlıklarını taşıyan bir eğitim ve söyleşi dizisine katılan öğrenciler, teori ve pratiğin buluştuğu bu özel projenin ürünü olan festival kitabını Mayıs ayında festival seyircileriyle buluşturacak. Festivale konuk olan tüm yerli toplulukların çalışma aşamalarını kayıt altına almanın yanı sıra oyunları tanıtma işlevi de üstlenen kitap, festival boyunca seyircilere rehberlik edecek.

 İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali’ne, festival sponsorları Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın yanı sıra gösteri sponsorları ENKA Vakfı, Banvit ve Atabay destek veriyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali gösterileri, İstanbul Devlet Tiyatrosu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, British Council, Goethe Institut ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de destek veriyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde düzenlenen dört gösteri Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Miras Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştiriliyor. (turkiye.culture.pl)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru Martı İstanbul Hotel ve Servis Sponsorları Zurich Sigorta A.Ş., GFK, directComn Marketing Group ve AGC destek veriyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin tanıtım kampanyasını BEK hazırladı.

 İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BİLETLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 8 Mart Cumartesi günü 10.00’dan itibaren:

• Biletix satış noktaları,

• Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),

• Biletix web sitesi (www.biletix.com),

• Ana gişe İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 9 Mart hariç pazar günleri kapalıdır) alınabilecek.

Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak.

19. İstanbul Tiyatro Festivali broşürü İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Nerede Olursanız Olun ; 06 Nisan – 12 Mayıs arası sanatla olun !

Vodafone İstanbul Calling etkinlikleri kapsamında Fransız sanatçı Zaz, 15 Haziran’da Parkorman’dakonser verecek.

 

sanat duyuru
sanat duyuru

SERGİ

İSTANBUL

  •  Hale ÜRKEMEZGİL Heykel SergisiDoku Sanat Galerisinde  8 Mayıs’a kadar devam ediyor. (0 212 246 24 96)
  • Reha Yalnızcık’ın “Piri Reis’in Gitmediği Diyarlar” isimli sergisi 8 Mayıs’a kadar Doku Sanat Galerisi’nde. (0 212 246 24 96)
  • Esat Tekand’ın “Otobiyografik Karalamalar 2” isimlisergisi 7 Mayıs 8 Haziran tarihleri  arasında 44AGaleri’de.
  • Fatih Merter’in “Pasajlar”isimli sergisi 7-18 Mayıstarihleri arasında Ekavart Gallery’de.
  • Merih Yıldız’ın “Kentin Tanığı” isimli sergisi 7-19 Mayıs tarihleri arasındaESPAS’ta.
  • Özlem Örs’ün “Yolda” isimli sergisi 7-27 Mayıs  tarihleri arasında Arkeopera  Sanat  Galerisi’nde.
  • Ziya Tacir’in “Rum Yetimhanesi” isimli sergisi 7-27 Mayıs tarihleri arasında MERKUR’de.
  • Emin Çizenel, Zekeriya Sarıbatur, Mehmet Ayanoğlu, Serkan Yüksel, Kemal Seyhan’ın “Özet” isimli sergisi 7-31 Mayıs tarihleri arasında Kare Sanat Galerisi’nde.
  • Gülcan Karadağ’ın sergisi 9-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Sanayi Odası Sanat Galerisi’nde. (0212 251 46 31)
  • Tuğrul Selçuk’un “Hikâyesiz Heykeller” sergisi 9 Mayıs – 9 Haziran tarihleri arasında Arte İstanbul’da.
  • C.M. Kösemen, Deniz Üster ve Yuşa Yalçıntaş’ın “Başıbozuk” sergisi 9 Mayıs – 22 Haziran tarihleri arasında The Empire Gallery’de.
  • Abdulkerim Bozan’ın “Yaşam Çığlığı” sergisi 9 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında Türker Art’ta.
  • Bülent Yüksel’in “Kültürümüzde Keçe Var” isimli fotoğraf sergisi 11-25 Mayıs tarihleri arasında Fotoğraf Evi’nde.
  • Peter Zimmermann’ın “Chrome” isimli sergisi 6 Mayıs’a kadar Dirimart’ta.
  • Gökçe Özer’in seramik heykel sergisi 6 Mayıs’a kadar Artisan Sanat Galerisi’nde.
  • Suyun Farklı Renkleri ebru sergisi 6 Mayıs’a kadar Beyoğlu Belediyesi Cihangir Sanat Galerisi’nde.
  • Murat İrtem’in “Kaostin – Hafriyat” isimli sergisi 7 Mayıs’a kadar Olcayart’ta.
  • Şiir Özbilge’nin “Bir İstanbul sergisi: KAOSTANTİN HAFRİYAT” sergisi 7 Mayıs’a kadar Galeri G-art’ta.
  • Faruk Bil’in “Gizli Ben’ler” isimli sergisi 8 Mayıs’a kadar Artisan Sanat Galerisi’nde. (0 212 247 90 81)
  • Peruze Yiğit’in “Renkler, Yüzler, Sokaklar” isimli sergisi 9 Mayıs’a kadar Adahan İstanbul’da.
  • Memet Güreli’nin “Fragmanlar” isimli sergisi 9 Mayıs’a kadar Adasanat Etkinlik Salonu’nda.
  • Richard Smeets’in “Yüzleşmeler: Birey ve Hayat” isimli sergisi 10 Mayıs’a kadar Rezan Has Müzesi’nde.
  • Nikos Economopoulos’un fotoğraf sergisi 10 Mayıs’a kadar Fotoğrafevi’nde.
    Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi’nin “KAÇIRMA| KIDNAPPED” isimli sergisi 10 Mayıs’a kadar Asfalt Art Gallery’de.
  • Şirin İris ve Gülhis Diptaş’ın cam bezeme sergisi 10 Mayıs’a kadar Bakraç Sanat Galerisi’nde.
  • Yıldız Şermet’in “Çizginin Tabiatı-II” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri Apel’de. (0212 292 72 36)
  • Abbas Akhavan’ın sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri Mana’da.
  • Metehan Özcan’ın sergisi 11 Mayıs’a kadar Elipsis Gallery’de.
  • Ekrem Kahraman’ın “Açık Adres” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Renart Sanat Galerisi’nde.
  • Gazi Sansoy’un sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri İlayda’da.
  • Ed van der Elsken’in “Sol Yakada Aşk” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Empire Project’in Poligon Galerisi’nde.
  • Ekrem Kahraman’ın “Açık Adres” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Renart’ta.
  • Mustafa Sekban’ın “Ben; Bizi Unutmam” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri İdil’de.
  • Can Gafuroğlu’nun “Elimin Değdiği, Gözümün Değdiği” isimli yemek fotoğrafları sergisi 12 Mayıs’a kadar Galeri Selvin’de.
  • Niko Guido’nun “Bizi Rahat Bırakın” isimli sergisi 12 Mayıs’a kadar Piramid Sanat’ta.
  • Peggy Atherton, Maria Bartolo, Annie Davey, Dolanbay, Ben Joiner, Natasha Kidd, Pete wen, Raine Smith ve Kerry Stewart’ın “I Do” isimli sergisi 12 Mayıs’a kadar Pg Art Gallery’de.
  • Ömer Muz ve öğrencilerinin resim sergisi 13 Mayıs’a kadar Hobi Sanat Merkezi’nde.
    ‘Bahar’ isimli karma sergi 15 Mayıs’a kadar Ürün Sanat Galerisi’nde. (0216 363 12 80)
  • Ahad Saadi’nin sergisi 15 Mayıs’a kadar Doğuş Üniversitesi’nde.
  • Modernlik? Fransa ve Türkiye’den Manzaralar isimli karma sergi 16 Mayıs’a kadar İstanbul Modern’de.
  • Defne Tesal’ın “Cam Kenarı” isimli sergisi 17 Mayıs’a kadar GaleriArtist Çukurcuma’da.
    İnci Furni’nin “Her Gün Aynı Şey” isimli sergisi 18 Mayıs’a kadar Rampa’da.
  • Feyza Zeybek’in “Nature Mort” isimli sergisi 18 Mayıs’a kadar Akyol Art Center’da.
  • Jale Yılmabaşar’ın 50. Sanat Yılı Resimleri Sergisi 18 Mayıs’a kadar Galeri Işık’ta.
  • Filiz Pelit’in “Düşlerinle Büyü…” isimli sergisi 18 Mayıs’a kadar Terakki Sanat’ta.
  • Serdar Kaynak’ın “Belirsizlikler” isimli sergisi 19 Mayıs’a kadar artgalerim’de.
  • Otuzüç İstanbul isimli fotoğraf sergisi 20 Mayıs’a kadar Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde.
  • Carole Sionnet ve Pier Gajewski’nin “Mavi Kent” isimli sergisi 22 Mayıs’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde.
  • Aslı Altınışık’ın “Sert Ama Sessiz” isimli sergisi 22 Mayıs’a kadar Akademililer Sanat Merkezi’nde.
  • Gülseren Südor’un “Özgürlük Üzerine Alegoriler” isimli sergisi 24 Mayıs’a kadar Galateaart’ta.
  • Elif Çelebi’nin “eşzamansız” isimli sergisi 25 Mayıs’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde.
  • Yiğit Yazıcı’nın “E Cosi – İşte Böyle” isimli sergisi 25 Mayıs’a kadar Gallery LiNART’ta.
  • Mustafa V. Koç ve Süha Derbent’in “Yaşamın Ta Kendisi” isimli fotoğraf sergisi 25 Mayıs’a kadar Sabiha Gökçen Havaalanı’nda.,
  • Funda Alkan’ın “Kafes” isimli sergisi 25 Mayıs’a kadar Daire Galeri’de.
  • Neslihan Pala’nın sergisi 25 Mayıs’a kadar Mine Sanat’ta.
  • Emel Kurhan’ın “Fantastik” isimli sergisi 25 Mayıs’a kadar .artSümer’de.
  • Ayça Telgeren’in “Sen Dönünceye Kadar Bende Saklı” isimli sergi 25 Mayıs’a kadar Galerist’te.
  • El Emeği Göz Nuru isimli sergi 26 Mayıs’a kadar Sadberk Hanım Müzesi’nde. (0212 242 38 13)
  • Gülseren Südor’un “Özgürlük Üzerine Alegoriler” isimli sergi 26 Mayıs’a kadar Galatea Art Gallery’de.
  • Pertev Boyar’ın Aile koleksiyonundan oluşan resim sergisi 31 Mayıs’a kadar Güneş Sigorta Sanat Galerisi’nde.
  • Ahmet Yeşil’in “Görsel Dokunuşlar 3” isimli sergisi 31 Mayıs’a kadar Tolga Eti Sanatevi’nde.
  • Bizden ve Onlardan 27 isimli sergi 1 Haziran’a kadar Tem Sanat Galerisi’nde.
  • Benden Ne İstiyorsam Onu Yap isimli sergi 2 Haziran’a kadar Mixer’de.
  • Azim Looker’ın “Şamanik Seyirlerin Işıl Işıl Resimleri” isimli sergi 3 Haziran’a kadar Galeri Park Art İstanbul’da.
  • Emre Hüner ’in “Aeolian” isimli sergisi 15 Haziran’a kadar Nesrin Esirtgen Collection’da. (0212 243 78 53)
  • Nikita Alexeev ’in “Avrasya Şarkıları” isimli sergisi 15 Haziran’a kadar KUAD’da. (0212 227 00 08)
  • Fantastik Makineler isimli sergi 16 Haziran’a kadar İstanbul Modern’de.
  • Nancy Atakan’ın “Ayna Ayna Söyle Bana” isimli sergisi 22 Haziran’a kadar PiArtworks’te. (0212 293 71 03)
  • Biz Bu Memleketi Seninle Sevdik Lefter sergisi 24 Haziran’a kadar Adalar Müzesi’nde.
  • İşte Güneş isimli sergi 14 Temmuz’a kadar Rahmi Koç Müzesi’nde. (0212 369 66 00)
  • Oryantalizmin 1001 Yüzü isimli sergi 11 Ağustos’a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde.
  • Mat Collishaw’un “Hayalet Görüntü” isimli sergisi 11 Ağustos’a kadar ARTER’de.
  • Volkan Aslan’ın “Hatırlamayı Unutma” isimli sergisi 11 Ağustos’a kadar ARTER’de.
  • Göç Bağlantıları Sergisi 22 Aralık 2014’e kadar Adalar Müzesi’nde.
  • Geçmiş ve Gelecek sergisi İstanbul Modern’de.
  • Gençlik Buluşması isimli sergi UPSD Galerisi’nde bugün açılıyor.
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi’nde Fahamettin Akıngüç’ün özel koleksiyonuna ait Ayetullah Sümer resimlerinden oluşan sergi 8 Mayıs’ta açılacak.
  • Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde yarın açılacak Finn Nygaard sergisi 31 Mayıs’a dek görülebilir.

ANKARA

  • Laurence Forbin – resim – 8 Mayıs’a dek – Galeri Siyah Beyaz’da. (0312 467 72 34)
  • Nisan Kedileri – resim – 8 Mayıs tarihleri arasında – Bilkent Üniversitesi Kütüphane Sanat Galerisi’nde. (0 312 266 44 72)
  • Mehmet Akif Orçan&Hüseyin Yıldırım – resim – 10 Mayıs’a dek – Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi’nde. (0 312 584 40 35)
  • Derya Saatçıoğlu – resim – 13 Mayıs’a dek – Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde. (0 312 442 30 50)
  • Deniz Korkmaz – resim – 14 Mayıs’a dek – Kursat Sanat Galerisi’nde. (0 312 475 44 99)
  • Fatih Karakaş – resim – 15 Mayıs’a dek – Galeri Soyut A Salonu’nda. (0312 438 86 70)
  • Ayhan Çetin&Kemal Topçu- resim – 15 Mayıs’a dek – Galeri Soyut B Salonu’nda. (0 312 438 86 70)
  • Özgür Kaptan – seramik – 15 Mayıs’a dek – Galeri Soyut C Salonu’nda. (0 312 438 86 70)
  • Avrupalı Naif Ustalar – resim – 21 Mayıs’a dek – Nurol Sanat Galerisi’nde. (0312 468 86 70)
  • Deniz Onur Erman- seramik – 24 Mayıs’a dek – Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi’nde. (0 312 466 05 40)
  • Erdal Ateş – resim – 25 Mayıs’a dek – Galeri Akdeniz’de. (0 312 441 29 99)
  • Hale Karpuzcu – resim – 26 Mayıs’a dek – Cermodern Sanatlar Merkezi’nde. (0 312 310 00 00)
  • Engin İnan – resim – 30 Mayıs tarihleri arasında – Arete Sanat Galerisi’nde. (0 312 440 08 81)
  • Atlas Sergileri III – baskı resim – 31 Mayıs’a dek – Atlas Sanat Galerisi’nde. (0 312 468 5 04)
    Mustafa Delioğlu – resim – 31 Mayıs’a dek – Galeri Sanatyapım’da. (0 312 222 19 06)
  • Mustafa Ayaz- resim – 4 Haziran’a dek – Mustafa Ayaz Sanat Galerisi’nde. (0 312 285 89 98)
  • Nevnesi 2013/Kafa Kâğıdı – resim – 10 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında – Galeri Nev’de. (0 312 215 80 50)
  • Dilara Şahin – resim – 9 Haziran’a dek – Galeri Polart’ta. (0 312 468 28 31)
  • Nursun Sakal- resim – 15 Mayıs – 10 Haziran’a dek – Krişna Sanat Galerisi’nde. (0 312 418 02 53)

ADANA
Münevver Bıçakçı’nın, “Eller, Yüzler ve Kuşlar” adlı Seramik Sergisi AÇS Sanat Galerisi’nde sürüyor. Sergi 13 Mayıs tarihine dek sanatseverlerin izlenimine açık olacak. (0322 4534445)

MERSİN
Nesrin Işık’ın, “Seramik ve Cam Füzyon Sergisi” Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Sanat Galerisi’nde sürüyor. Sergi hafta boyu izlenime açık tutulacak. (0324 2389500

İZMİR

  • Art Shop Sanat Galerisi, 18 Nisan’dan 16 Mayıs’a dek Abidin Dino Desen Sergisi’ni ağırlayacak.
  • İş Sanat İzmir Galerisi, 1 Haziran’a dek Zahit Büyükişliyen’in resimlerine ev sahipliği yapacak.
  • 2004 yılında Begüm Azimzade tarafından kurulan, seçkin sanatçılardan oluşan Türkiye’nin ilk bakır nefesli beşlisi Golden Horn Brass, bu akşam saat 20.30’da Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
  • Plastik Sanatlar Sergisi, bugün İzmir Resim Heykel Müzesi Turgut Pura Salonu’nda açılacak. Sergi 20 Mayıs’a dek izlenimde. Aynı mekân yarından itibaren 21 Mayıs’a dek, Semral Sağlam’ın resim sergisine ev sahipliği yapacak.
  • Dünyaca ünlü Türk ressamlarının 100 eserinin sergilendiği “Türk Resminin 100 Yüzü” sergisi 19 Mayıs’a dek Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü’nde.
  • TİYATRO

İSTANBUL

  • Devlet Tiyatroları Cevahir Sahneleri Salon 1’de “İnishmorelu Yüzbaşı” yarın, çarşamba, perşembe, cuma saat 20.00’de, cumartesi 15.00 ve 20.00’de, pazar 15.00’te.
  • Bakırköy Belediye Tiyatroları Müşfik Kenter Sahnesi’nde perşembe, cuma günü ve cumartesi “Kaç Baba Kaç” saat 20.30’da, “Üç Kuş Kardeş” cumartesi ve pazar günü saat 11.00’de.
  • Turhan Tuzcu Sahnesi’nde “Aziz Nesin’den Kısa Oyunlar” perşembe, cuma ve cumartesi günü saat 20.30’da.
  • Artaltepe Kültür Merkezi & Altan Erbulak Sahnesi’nde “Çöp Canavarı” pazar günü saat 14.00’te. (0212 414 96 47)
  • Ortaoyuncular’da “Masal Müfettişi” cuma ve cumartesi saat 20.00’de ve pazar günü saat 18.00’de. (0 212 251 18 65)
  • Oyun Atölyesi’nde yarın “Oda ve Adam” saat 20.30’da, “Antonius ile Kleopatra” perşembe, cuma günü saat 20.30’da, cumartesi 16.00 ve 20.30’da ve pazar saat 16.00’da. (0 216 345 39 39)
  • Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nun oyunu “Kaplumbağa” yarın ve çarşamba günü saat 20.30’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, perşembe, cuma ve cumartesi günü Trump Towers Mall’da saat 21.00’de.
  • Kumbaracı50’de “O.B.E.B.” bu akşam ve yarın saat 20.30’da, çarşamba günü “Haz Makamı” saat 20.30’da, perşembe “444” saat 20.30’da, cuma günü “Tık…Tıkıdı…Tıkılap” saat 20.30’da, cumartesi günü “Gerçek Hayattan Alınmıştır” saat 17.00’de, “Barzo ile Konserve” saat 20.30’da, “Dertsiz Oyun” saat 23.00’te, pazar günü “Katilcilik” saat 15.00’te. (0 212 243 50 51)
  • Duru Tiyatro’da cuma günü Arapsaçı (Tiyatro Dünyası Oyuncuları) saat 20.30’da. (0216 338 56 36)
  • Mekân Artı’da yarın günü “Şiddet Üçlemesi 2- Şiddet” saat 20.30’da, çarşamba günü “Çok Hücreli Bölünen” saat 20.30’da, perşembe “Kozalar” saat 20.30, cuma “Şiddet Üçlemesi 1- Ayna” saat 20.00 ve 21.30’da, cumartesi “Drama Kumpanya- Diktatör Deneyi” saat 20.30’da. (0 212 224 57 56)

ANKARA

  • Ankara Halk Tiyatrosu’nda, Ankara Deneme Sahnesi oyuncularının sahnelediği “Şeyh Bedreddin” adlı oyun, her pazartesi saat 20.00’de. (0 312 385 32 71)
  • nMavi Sahne’de, “Cinfikir/çocuk oyunu” 12, 18 Mayıs’ta saat 13.00’te, “Neyzen Tevfik-Hiç” 15, 16, 17 Mayıs’ta saat 20.30’da. (0 312 241 02 33)
  • Akün Sahnesi’nde, “33 Varyasyon” 7-12 Mayıs tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de,
  • “Pal Sokağı Çocukları/ çocuk oyunu” 12, 16, 18, 19 Mayıs’ta saat 11.00’de,
  • “Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan On Bir Tablo” 14, 18 Mayıs’ta saat 20.00’de,
  • “Bir Delinin Hatıra Defteri” 15 Mayıs’ta saat 20.00’de. (0 312 427 19 71)
  • Altındağ Tiyatrosu’nda, “Sinek Kadar Kocam Olsun, Başımda Bulunsun” 7-11 Mayıs tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de,
  • “Boğaç Han/çocuk oyunu” 12 Mayıs’ta saat 11.00’de,
  • “Kanlı Nigâr/Diyarbakır DT” 14-19 Mayıs tarihleri arasında, cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 316 59 02)
  • Büyük Tiyatro’da, “Aşk Hastası” 7, 10 Mayıs’ta saat 20.00’de, 12 Mayıs’ta saat 15.00’te,
  • “Kerbela” 14 Mayıs’ta saat 20.00’de, 19 Mayıs’ta saat 15.00’te. (0 312 324 22 10)
  • Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, “Fosforlu Cevriye/müzikal” 7, 8, 9, 10, 11 Mayıs’ta saat 20.00’de,
  • “Üç Şehzade/çocuk oyunu” 11, 12, 18 Mayıs’ta saat 11.00’de, 19 Mayıs’ta saat 15.00’te, “Cyrano de Bergerac”
  • 14, 15, 16, 17, 18 Mayıs’ta saat 20.00’de. (0 312 240 00 91)
  • Küçük Tiyatro’da, “İstanbul Efendisi/Sivas DT” 7, 8, 9, 10 Mayıs’ta saat 20.00’de,
  • 11 Mayıs’ta saat 15.00 ve 20.00’de,
  • 12 Mayıs’ta saat 15.00’te, “Keloğlan Keleşoğlan/çocuk oyunu”
  • 8, 10, 14, 19 Mayıs’ta saat 11.00’de, “Ben Ödüyorum”
  • 14, 15, 16, 17 Mayıs’ta saat 20.00’de, 18 Mayıs’ta saat 15.00 ve 20.00’de. (0 312 311 11 69)
  • Oda Tiyatrosu’nda, “Nehir” 11 Mayıs’a dek saat 18.30’da, “Krem Karamel” 14-18 Mayıs tarihleri arasında saat 18.30’da. (0 312 311 11 69)
  • Stüdyo Sahne’de, “Jerry ve Tom” 7, 10, 11, 14, 17, 18 Mayıs’ta saat 20.00’de, 12 ve 19 Mayıs’ta saat 15.00’te. (0 312 397 30 24)
  • İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde, “Cesaret Ana ve Çocukları” 8, 9, 15, 16 Mayıs’ta saat 20.00’de, 11, 18 Mayıs’ta saat 15.00’te. (0 312 397 30 24)
  • Şinasi Sahnesi’nde, “Aklımdaki Kadınlar” 19 Mayıs’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 397 30 24)

SAMSUN

Samsun Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Büyük Salon’da Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DT), “Kanlı Nigâr” adlı oyunu Samsunlu izleyicilerle buluşturacak. Sadık Şendil’in yazdığı, Volkan Özgömeç’in yönettiği oyunda, Aksaray’daki yangında evi yanan Kanlı Nigâr’ın, İstanbul’un temiz bir mahallesinde, şirin bir konağa taşınmasının ardından, alacaklılarının kendisini bulmasını anlatan, geleneksel Türk tiyatrosundan pek çok unsuru barındıran oyun, eğlenceli olayları konu alıyor. Oyun, 7 ve 8 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde Samsunlu sanatseverlerin beğenisine sunulacak. (0362-4312100)

ADANA

Seyhan Belediyesi Şehir Tiyatrosu, “9 Canlı” adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor. Tayfun Türkeli’nin yazdığı, Tamer Gözüdeli’nin yönettiği oyun çarşamba günleri 20.00’de Seyhan Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşturuluyor. (0322 4327474)
Kaktüs Sanat Merkezi, “Meyveli Palyaço”yu sahnelemeyi sürdürüyor. Hakan Hançerli’nin yönettiği, “Meyveli Palyaço” adlı müzikli güldürülü çocuk oyunu, her cumartesi saat 14.00’te Kaktüs Sanat Merkezi’nde, hafta içinde ise okullar da yineleniyor. (0322 4599159)

İSKENDERUN

İskenderun Belediyesi Şehir Tiyatrosu Oyuncuları, Ülker Köksal’ın yazdığı, Özer Yüksel ve Tamer Aytan’ın yönettiği, “Bir Garip Oyun” adlı oyunu cuma günü 19.30’da bir kez daha sahneleyecek. Oyunda Arzu Aydoğan, Gamze Çakmak, Gönül İriş, İbrahim Kırat, Nihan Kızılkaya, Özer Yüksel, Seyfettin Babat, Şule Ataman Sayın ve Tamer Aytan’ın rol üstleniyor. İskenderun Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, tek perdelik “Bir Gece Ansızın Geldiler” adlı müzikli oyunu da sahnemeyi sürdürüyor. İbrahim Kırat ve Seyfettin Babat’ın yönettikleri oyunun müziklerini Sabit Güldüren yaptı, şarkıları ise Didem Yücelen ve Süreyya Palta seslendirdi. Oyun, cumartesi günleri 11.00’de küçük tiyatroseverler için sahneleniyor.
(0326 6134990)

MÜZİK

İSTANBUL

 

  • Nardis Jazz Club’ta bu akşam Cem Tuncer “Wes Montgomery” Project saat 21.30’da, yarın Melisa Kral 5tet saat 21.30’da, çarşamba Open Mic – 5. Sezon saat 21.30’da, perşembe günü Yavuz Akyazıcı Trio saat 21.30’da, cuma günü Janusz Szprot “Young at Hearts” saat 22.30’da, cumartesi günü Sibel Köse Quartet saat 22.30’da. (0212 244 63 27)
  • İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Antonio Pirolli şefliğine cuma günü saat 20.00’de Fulya Sanat Merkezi’nde olacak. (0212 215 60 37)
  • Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Sascha Goetzel yönetiminde perşembe günü saat 20.00’de Lütfi Kırdar UKKS’nda. (0212 373 11 00)
  • İş Sanat’ta Mariza yarın saat 20.00’de. (0212 316 10 83)
  • Salon İKSV’de yarın Murat Beşer ile Müzik Sohbetleri saat 20.00’de, cuma ve cumartesi günü Patricia Barber saat 21.30’da. (0212 334 07 00)
  • Fulya Sanat’ta Atilla Aldemir – Etsuko Miyakoda perşembe günü saat 20.00’de. (0212 215 60 37)
  • Süreyya Operası’nda bu akşam II. Dünya Savaşı İçin Bestelenmiş Rus Ezgileri saat 20.00’de. (0216 346 15 31)
  • Caddebostan Kültür Merkezi’nde İslam Manafov yarın saat 20.00’de.
  • Bostancı Gösteri Merkezi’nde pazar günü Candan Erçetin saat 16.00’da.
  • Ghetto’da çarşamba günü Korhan Futacı ve Kara Orkestra saat 22.30’da,
  • perşembe günü ENTU / Ön Grup Melüses saat 21.45’te, cuma günü Tolga Akyıldız ile Açık Sahne saat 21.45’te, cumartesi günü Stockholm Syndrome Live & Jay-Jay Johanson DJ SET saat 22.45’te. (0212 251 75 01)
  • Jolly Joker’de yarın Pick Pocket saat 21.00’de, çarşamba Selçuk Balcı saat 21.00’de, perşembe Wisbone Ash saat 21.00’de, cuma Levent Yüksel saat 22.00’de, cumartesi Gökhan Tepe saat 22.00’de. (0212 249 07 49)


ANKARA

  • CSO Konser Salonu’nda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) şef Rengim Gökmen yönetiminde vereceği, Elina Vahala’nın (keman) solist olarak yer alacağı konser 9 ve 10 Mayıs’ta saat 20.00’de. (0 312 309 13 43)
  • Jolly Joker Ankara’da, Resul Dindar konseri 8 Mayıs’ta saat 21.00’de, Wishbone Ash konseri 10 Mayıs’ta saat 22.00’de, Murat Dalkılıç konseri 11 Mayıs’ta saat 22.00’de, Haluk Levent konseri 17 Mayıs’ta saat 22.00’de, Levent Yüksel konseri 18 Mayıs’ta saat 22.00’de, Smokie konseri 24 Mayıs’ta saat 22.00’de, Yaşar konseri 25 Mayıs’ta saat 22.00’de, Işın Karaca konseri 31 Mayıs’ta saat 22.00’de.

OPERA/BALE

İSTANBUL

  • Süreyya Operası’nda “Opera Müdürü- Önce Müzik Sonra Söz” çarşamba, perşembe, cuma saat 20.00’de, cumartesi günü saat 16.00’da. (0216 346 15 31)
  • Fulya Sanat’ta “Ergime” çarşamba günü saat 20.00’de. (0212 215 60 37)

ANKARA

  • Opera Sahnesi’nde, “Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü/bale” bugün saat 20.00’de, “Tosca/opera” 13 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Saraydan Kız Kaçırma/opera” 15 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Rigoletto/opera” 20, 22, 25 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Arda Boyları/modern dans” 23 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Wagner Konseri/konser” 24 Mayıs’ta saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)
  • Operet Sahnesi’nde, “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı ve Senfoni Orkestrası/konser” 7 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Eczacı/opera” 14 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Seslerle Anadolu/müzikli oyun” 19 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Elegia/oda ve dans müziği konseri” 21 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Anthion Ensemble/konser” 28 Mayıs’ta saat 20.00’de, “Ayur Trio/konser” 30 Nisan’da saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)
  • Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde, “Bremen Mızıkacıları/müzikli çocuk oyunu” 12 Mayıs’ta saat 11.00’de, “Çocuk Balesi Yıl Sonu Temsili/bale” 26 ve 27 Mayıs’ta saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)
  • ATO Congresium Ankara’da, “Zorba/bale” 11 Mayıs’ta saat 20.30’da, 12 Mayıs’ta saat 19.00’da. (0 312 324 68 01)

SAMSUN

Samsun Devlet Opera ve Balesi 6 Mayıs Pazartesi günü saat 20.00’de “Ali Baba 40 Haramiler”, 11 Mayıs Cumartesi günü saat 20.00’de “IV. Murat” adlı operaları Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Büyük Salon’da sanatseverlerin beğenisine sunacak. (0362-4315003)

 

 

Ücretsiz Tiyatro için biletinizi aldınız mı?

27 Mar 2013 Dünya Tiyatrolar Günü’nde Ücretsiz Oyunlar için geç kalmayın!

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, bu yıl kutlanacak olan Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 27 Mart 2013 Çarşamba günü temsil edilecek 24 değişik yerli ve yabancı oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek.

Sanatseverler, ücretsiz biletlerini 15 Mart tarihinden itibaren Devlet Tiyatroları gişelerinden ya da ilgili müdürlüklerden alabiliyor.

Devlet Tiyatroları’nın 11 bölgedeki 22 sahnesinde ücretsiz temsil edeceği oyunlar arasında üç çocuk oyunu da yer alıyor.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Çocuk Oyunları:

  • Ankara Devlet Tiyatrosu, Küçük Tiyatro Sahnesi Saat: 11.00 Ulviye Karaca’nın yazıp yönettiği çocuk oyunu “Keloğlan Keleşoğlan”.
  • İzmir Devlet Tiyatrosu, Konak Melek Ökte Sahnesi Ege Işık– Haluk Işık’ın yazdığı, Fatih Özyiğit’in yönettiği çocuk oyunu “Harikalar Mutfağı”.
  • Erzurum Devlet Tiyatrosu, DTSahnesi,  Mike Kenny’in yazdığı, İclal Aydın Margariti’nin dilimize çevirdiği, Ebru Aytürk Evren’in yönettiği çocuk oyunu “Yürüyen Taşlar”.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Diğer Oyunlar:

  • Ankara Devlet Tiyatrosu: Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde; Edmond Rostand’ın yazdığı, Sabri Esat Siyavuşgil’in dilimize çevirdiği, Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği “Cyrano De Bergerac”;
  • Küçük Tiyatro’da; Yves Jamiaque’nin yazdığı, Hüseyin Mevsim’in dilimize çevirdiği, Vladlen Alexandrov’un yönettiği “Ben Ödüyorum”;
  • Akün Sahnesi’nde; Nikolay Vasiliyeviç Gogol’un yazdığı, Sylvie Luneau – Roger Coggio’nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan’ın çevirdiği, Cem Emüler’in proje tasarımını ve yönetmenliğini yaptığı “Bir Delinin Hatıra Defteri”;
  • Altındağ Tiyatrosu’nda; Hatice Meryem’in yazdığı, Funda Mete’nin derleyip yönettiği “Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda”;
  • İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde; Martin Mcdonagh’ın yazdığı, Yusuf Eradam’ın dilimize çevirdiği, İlham Yazar’ın yönetiği “Yastık Adam”;
  • Oda Tiyatrosu’nda; Pedro Bloch’ın yazdığı, Lütfi Ay ve Tarık Levendoğlu’nun dilimize çevirdiği, Yudaer Okur’un yönettiği “Euridicenin Elleri”;

İstanbul Devlet Tiyatrosu:

  • Cevahir Salon 1’de; Greg Kotis’in yazdığı, Barış Arman’ın dilimize çevirdiği Oğuz Utku Güneş’in yönettiği “Sidikli Kasabası”;
  • Cevahir Salon 2’de; Martin Mcdonagh’ın yazdığı, Mehmet Ergen’in dilimize çevirdiği, Murat Karasu’nun yönettiği “Inishmorelu Yüzbaşı”;
  • Üsküdar Stüdyo Sahne’de; Irmak Bahçeci’nin yazdığı, Saydam Yeniay’ın yönettiği “Michalengelo”;
  • Küçük Sahne’de; Marius Von Mayenburg yazdığı, Serdar Biliş’in dilimize çevirdiği, Metin Belgin’in yönettiği “Çirkin”;

İzmir Devlet Tiyatrosu :

  • Konak Sahnesi’nde: Duşan Kovaçeviç’in yazdığı, Başar Sabuncu ve Bilge Emin’in dilimize çevirdiği, Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Profesyonel”;
  • Karşıyaka Oda Tiyatrosu’nda; Murathan Mungan’ın yazdığı, Tayfun Erarslan’ın yönettiği “Bir Garip Orhan Veli”;

Bursa Devlet Tiyatrosu

  • AVP Sahnesi’nde; Behiç Ak’ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu’nun yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Tek Kişilik Şehir”

Trabzon Devlet Tiyatrosu

  • Atapark Haluk Ongan Sahnesi’nde: Plinio Marcos’un yazdığı, Orhan Güner’in dilimize çevirdiği, Barış Erdenk’in yönettiği “Gece O Kadar Kirliydi ki İkisi de;
DiyarbakırDevlet Tiyatrosu:
  • Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde; Ray Cooney – Michael Cooney’in yazdığı, Özgür Özdural’ın dilimize çevirdiği, M. Lebip Gökhan’ın yönettiği “Tom, Dick ve Harry”;

Antalya Devlet Tiyatrosu:

  • Haşim İşçan Kültür Merkezi DT Sahnesi Küçük Salon’da: Hüseyin Erdoğan’ın yazdığı, Nurhan Karadağ’ın yönettiği “Yol, Ter, Gül (Ahi Evran)”;

Konya Devlet Tiyatrosu:

  • DT Sahnesi’nde: Carole Greep’in yazdığı, Pınar Güzel Yürek Çelik’in dilimize çevirdiği, Ege Aydan’ın yönettiği “Biz Size Hayranız” izlenebilecek.

Sivas Devlet Tiyatrosu:

  • Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi’nde: Eşref Karadağ’ın yazdığı, Zafer Güllü’nün yönettiği “Özgürlüğe Kaçış” ve Hiristo Boyçev’in yazdığı, Hüseyin Mevsim’in dilimize çevirdiği, Murat Gökçer’in yönettiği “Yeraltılı” sahnelenirken; AKM Fuaye’de Burçhan Göze’nin yazıp yönettiği “Sahte Gerçekler” ilk temsilini Dünya Tiyatro Günü nedeniyle ücretsiz olarak verecek.

Van Devlet Tiyatrosu;

  • Anonim eserden Erman Okay’ın oyunlaştırdığı, Ebru Kara’nın yönettiği “Allem Kallem” oyunu sanatseverlerle buluşturacak.

Kaynak :[-]

Bursa’nın efsanesi ” Deli Ayten’in Aşkı ” heykelden tiyatroya dönüştü

Bursa’da 1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen, birden fazla çanta taşıyıp, cümbüş ve davul çalarak gezen ‘Deli Ayten’ adıyla anılan Ayten Şenaşık’ın heykeli dikildikten sonra bu kez yaşadığı aşk, tiyatro sahnesine…

Bursa‘da 1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen, birden fazla çanta taşıyıp, cümbüş ve davul çalarak gezen ‘Deli Ayten’ adıyla anılan Ayten Şenaşık’ın heykeli dikildikten sonra bu kez yaşadığı aşk, tiyatro sahnesine taşındı. Dramatik şekilde sonlanan aşkı anlatan oyunun provasını izleyen Büyükşehir Belediye Başkanı  Recep Altepe, galası Haziran ayında yapılacak oyunun ardından tüm Türkiye‘de oynanacağını söyledi.

Merkez Osmangazi Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında yıkarak parka çevirdiği Roman mahallesi Kamberler’de yaşayan, öldüğünde ‘Bursa‘nın Deli Ayten’i öldü’ başlıklıhaberleri yerel gazetelerde manşet olacak kadar kente mal olan Ayten Şenaşık, 1953 yılında fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık, 13-14 yaşlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan’la ailesinin karşı çıkmasına rağmen, büyük uğraşlar sonucunda evlendi ve 1.5 yıl süren evlilik, Cümbüş Hasan’ın evi terk etmesiyle son buldu. Ayten, eşinin meyhane masalarında hayatını kaybetmesiyle de akli dengesini kaybetti. Cümbüş Hasan’ın kendisine hediye ettiği eşyalarla Bursa çarşılarında dolaşan ‘Deli Ayten’, 12 Mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi’ndeki evinde ölü bulundu.

‘Deli Ayten’in mezarı, 2001 yılında dönemin belediye başkanı Hilmi Şensoy’un girişimiyle granit kaplanarak düzenlendi ve mezar taşına davullu fotoğrafı konuldu. 2009 yılında da dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından Deli Ayten’in heykeli Kamberler Parkı’na diktirildi.

Bursa‘ya malolan Deli Ayten’in yaşadığı aşk da Bursa Kültür ve Sanat Derneği oyuncuları tarafından sahneye taşındı. Heykel’deki Çocuk Sanat Galerisi’nde yapılan oyunun provasına, Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe de katıldı. Geniş oyuncu kadrosuna sahip eserin galası Haziran ayında gerçekleştirilecek.Bursa‘daki gösterimlerin sonrasında da İstanbulİzmirAnkaraAdanaSamsunOrduBodrum veEskişehir‘de turne yapılacak. Turnelerden sonra, oyunun bir de sinema filmi çekilmesi hedefleniyor.

Oyunda öncelikli olarak ‘Deli’ namıyla anılan Ayten Şenaşık’ın hayatı anlatılırken, Romanlar’ın sosyal ve toplumsal sorunlarına da değiniliyor. Ayten ve aşkı Cümbüş Hasan’ın yaşadıkları, evlilikleri üzerinden de ölümsüz aşkın gücü ve kalıcılığı resmediliyor. Sahnede 20 kişilik oyuncu kadrosunun yanında 12 kişilik orkestra ve 30 kişilik dans ekibi görev alıyor. Oyunda Deli Ayten’i Özlem Gültekin, Cümbüş Hasan’ı da Arda Mat oynuyor. Arda Mat tarafından yazılan ve yaklaşık 2.5 saat süren oyunun yönetmenliğini Celal Bıyıklı yapıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Deli Ayten’in Bursa‘yla özdeşleşmiş biri olduğunu vurgulayarak, “Bursa Kültür ve Sanat Derneği adı altında kendini tiyatroya veren genç arkadaşlarımız, gerçekten iyi bir ekip oluşturmuş. Deli Ayten´i oynarlarken; onun hayat evrelerini, yaşadığı dramı ve akıl dengesini kaybetmesini çok iyi bir şekilde sahneye uyarlamışlar. Beğenilecek bir oyun olacağı inancındayım” dedi.

Başkan Altepe, “Prova çalışmalarında gördüm ki arkadaşlar, bu işi çok iyi araştırmışlar ve en ince ayrıntısına kadar yerine getirmeye, seyirciye yansıtmaya çalışmışlar. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

80′ li yılların “ YASAKLAR ”ı, “Yeni Yasaklar ” olarak sahnede!

Kandemir Konduk, yıllar önce Zeki Alasya – Metin Akpınar ikilisinin, Devekuşu Kabare Tiyatrosu’yla sahneye koyduğu ve büyük ilgi gören “Yasaklar”ın ardından yıllar sonra, bu kez “Yeni Yasaklar” ile izleyiciyi gülerken düşündürmeye devam ediyor!

Günümüzdeki çeşit çeşit yasakların eleştirel komedisini yapan bu yeni oyunda, usta ve genç oyuncular birlikte rol alıyor.

Türk tiyatrosunda tartışılmaz bir öneme sahip olan“Yasaklar” oyununu kaleme alan usta yazar Kandemir Konduk; şimdi de “Yeni Yasaklar”ı yazdı. Roots Sanattarafından sahneye konan “Yeni Yasaklar”da Kandemir Konduk; günümüzdeki çeşit çeşit yasakların eleştirel komedisini tiyatro sahnesinde taşıyor. Kimi yasaklardan iyice bunalan ama “yasak olduğu için” ağzını açamayanları çok güldüren “Yeni Yasaklar”; adeta bir kahkaha tufanı yaratıyor.

Kandemir Konduk’un kaleme aldığı, Kayra Şenocak’ın yönettiği “Yeni Yasaklar”da, usta oyuncuların yanı sıra birçok genç oyuncu da tiyatro severlerle buluşuyor. İlhan Daner, Kayra Şenocak, Okan Sağlam, İdil Vural, Ferhat Uçar, İzzet Başlak, Burcu Akyürek, Senem Gündüz, Duygu Kaya, Taner Karahancı, Cansu Demirci ve Rabia Tutal’ın birlikte rol aldığı oyunun müziklerini ise Seçil Akın hazırladı.

Kaynak : [-]

DT’ den Nâzım gitti Necip geldi…

Devlet Tiyatroları’nın (DT) 2012-2013 sanat sezonunda sahneleyeceği oyunlar açıklandı. Yeni sezonda Başbakanlık’ın istediği oldu. DT yeni sezona Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Reis Bey’ adlı oyununu da dahil etti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın DT ile Şehir Tiyatroları’nı özelleştireceği yönündeki açıklamalarının ardından Başbakanlık DT’nin son 10 yıllık repertuvarını yakın takibe almıştı. Başbakanlık, iki yıldır Ankara DT’de sahnelenen, Nâzım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı eserinden Nihat Asyalı’nın tiyatro sahnesine uyarladığı ve Rüştü Asyalı’nın rol aldığı“Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan On Bir Tablo” adlı eserinin“neden üst üste sahneye konulduğunu” ve “Neden Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerinin sahnelenmediğini” sormuştu. Bu sezon Başbakanlık’ın isteği yerine getirildi.

Yeni sezonda Nâzım Hikmet’in oyunu yerine Necip Fazıl Kısakürek’in “Reis Bey” adlı oyunu yer alıyor. DT, sezonun ilkyarısında 34’ü yerli, 21’i çeviri 55 yeni oyunla seyircinin karşısına çıkacak.

 

Kaynak : [-]

Yılmaz Özdil’in günlük köşe yazıları tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşacak.

Köşe yazarlarından Yılmaz Özdil’in günlük köşe yazıları, İsim Şehir Hayvan ismimli tiyatro oyunuyla seyirciyle buluşacak. Oyunun afişinde yer alan maymun fotoğrafının isim yerinde ise Yılmaz Özdil yazıyor..

İlk haberi Yılmaz Özdil’in kendi köşesindeki yazısından aldık. Özdil’in günlük köşe yazıları tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşacak. Gencay Gürün’ün Tiyatro İstanbul’u tarafından Metin Serezli’nin yönetiminde sahnelenecek oyun, köşe yazlarından sahneye uyarlanması nedeniyle Türkiye’de değil dünyada bir ilk.

Oyunun adı Yılmaz Özdil’in ilk kitabıyla aynı ismi taşıyor: İsim Şehir Hayvan. Oyuncu kadrosu da bir hayli kalabalık. Tam 14 kişinin yer aldığı oyuncu kadrosu geçtiğimiz günlerde afiş için objektiflerin karşısına geçti.

Oyunun ismi İsim Şehir Hayvan’ın harflerinden oluşan birer kartonu ellerinde tutarak fotoğraf çektireceklerdi. Fakat bir sorun vardı. Oyunun adı 15 harften oluşuyor fakat oyuncu kadrosu 14 kişiydi. Bu sorunu da Yılmaz Özdil çözdü. Tiyatro oyununda bulunan maymun sahnesinden esinlenerek afişteki 15’nci harfi bir maymunun tutmasını altına da kendi adının yazılmasını istedi. Yılmaz Özdil ilginç afişle ilgili hurriyet.com.tr’ye şunları söyledi:

“KENDİ PAYIMA ÇOK EĞLENDİM”

“Tiyatro İstanbul’un Genel Müdürü Emin Hamarat oyunun afişini sanatçılardan oluşturmuştu. İsim Şehir Hayvan toplam 15 harf ancak oyunda 14 sanatçı yer alıyor. İsim  oyunda rol alan maymunu da 15 karakter olarak afişte yerleştirmişlerdi. Doğal olarak onun ismi yoktu. Ben kitabımın ismindeki Hayvan’dan ok çıkarak ismimi yazar ve o şekilde imzalarım. Okurlarım bunu  çok iyi bilir. Dolayısıyla afişi görünce bayıldım. Aynı imzayı afişe de atmak istedim. Maymunun altına kendi ismimi yazdım. Kendi payıma çok eğlendim umarım izleyenler de çok eğelenir. “

30 Temmuz pazartesi akşamı İzmir Karşıyaka Bostanlı Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek galayla perdelerini açacak oyunun tüm detaylarını Yılmaz Özdil yazdı;

Kaynak :[-] 

 

 

Yılmaz ÖZDİL’in 15 Temmuz tarihli Hürriyet Gazetesindeki köşesinde yayınladığı yazı…

Yılmaz ÖZDİL

İlk haberi Yılmaz Özdil’in kendi köşesindeki yazısından aldık. Özdil’in günlük köşe yazıları tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşacak. Gencay Gürün’ün Tiyatro İstanbul’u tarafından Metin Serezli’nin yönetiminde sahnelenecek oyun, köşe yazlarından sahneye uyarlanması nedeniyle Türkiye’de değil dünyada bir ilk.

Oyunun adı Yılmaz Özdil’in ilk kitabıyla aynı ismi taşıyor: İsim Şehir Hayvan. Oyuncu kadrosu da bir hayli kalabalık. Tam 14 kişinin yer aldığı oyuncu kadrosu geçtiğimiz günlerde afiş için objektiflerin karşısına geçti.

Oyunun ismi İsim Şehir Hayvan’ın harflerinden oluşan birer kartonu ellerinde tutarak fotoğraf çektireceklerdi. Fakat bir sorun vardı. Oyunun adı 15 harften oluşuyor fakat oyuncu kadrosu 14 kişiydi. Bu sorunu da Yılmaz Özdil çözdü. Tiyatro oyununda bulunan maymun sahnesinden esinlenerek afişteki 15’nci harfi bir maymunun tutmasını altına da kendi adının yazılmasını istedi. Yılmaz Özdil ilginç afişle ilgili hurriyet.com.tr’ye şunları söyledi:

“KENDİ PAYIMA ÇOK EĞLENDİM”

“Tiyatro İstanbul’un Genel Müdürü Emin Hamarat oyunun afişini sanatçılardan oluşturmuştu. İsim Şehir Hayvan toplam 15 harf ancak oyunda 14 sanatçı yer alıyor. İsim  oyunda rol alan maymunu da 15 karakter olarak afişte yerleştirmişlerdi. Doğal olarak onun ismi yoktu. Ben kitabımın ismindeki Hayvan’dan ok çıkarak ismimi yazar ve o şekilde imzalarım. Okurlarım bunu  çok iyi bilir. Dolayısıyla afişi görünce bayıldım. Aynı imzayı afişe de atmak istedim. Maymunun altına kendi ismimi yazdım. Kendi payıma çok eğlendim umarım izleyenler de çok eğelenir. “

30 Temmuz pazartesi akşamı İzmir Karşıyaka Bostanlı Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek galayla perdelerini açacak oyunun tüm detaylarını Yılmaz Özdil yazdı;

Kaynak : [-]