Şunun için etiket arşivi: tarih

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılığın hazırladığı “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisi sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belçika KU Leuven Üniversitesinin desteği ile Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi kapsamında hazırlanan sergi, basın toplantısını ve ön gösterimini gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Tülay Güngen, eserlerin kurulumu için özenle çalışıldığına dikkati çekerek, “Tırnak büyüklüğündeki eserlerden anıtsal imparator heykellerine, hassas cam, kemik ve pişmiş toprak gibi pek çok farklı materyal, uzman bir nakliye ekibi restoratör ve arkeologlar gözetiminde özel malzemelerle ambalajlandı ve taşındı.” dedi.

Kazı Başkanı Jeroen Poblome ise antik çağın önemli yerlerinden olan “Sagalassos”un bir parçasını İstiklal Caddesi’nde görmenin heyecan verici olduğunu belirterek, serginin Burdur Arkeoloji Müzesi’nden getirilen 368 eserden oluştuğunu söyledi.

Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentlerinden Sagalassos, Türkiye’de son yıllarda hazırlanan en kapsamlı arkeoloji projelerinden biri.

Sagalassos ve Pisidia Bölgesi’nin geçmişine aydınlatan bu sergi, Antik Sagalassos halkının gündelik ve sosyal yaşamlarını etkileyici bir biçimde gözler önüne seriyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Sagalassos kentinden kalıntıların yer aldığı sergi, 28 Mayıs 2020’ye kadar ziyaret edilebilecek.

Antik Cisterna sergi salonu, 16 Kasım – 6 Aralık tarihleri arasında ‘Sanat ve Tarih Buluşması’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Tarihle birlikte farklı sanat akımları ve disiplinlerden özgün eserleri meraklılarıyla buluşturuyor.
1500 yıllık geç Roma – erken Bizans dönemine ait tarihi dokunun korunarak günümüze ulaştığı Antik Cisterna sergi salonu; 16 Kasım – 6 Aralık 2019 tarihleri arasında ‘Sanat ve Tarih Buluşması’ adlı sergiyle kapılarını bir kez daha açıyor.

Küratörlüğünü Murat Küçükkayalı’nın yaptığı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurtdışından katılan sanatçılar Selda Özhan Alp, Lala Aqaeva, Zehra Atalay, Pelin Aydemir, Emre Baykara, Aslı Ekim, Aysel Erken, Olca Yavuz Düzgün,Seher Eyri Genç, Öznur Kepçe, Çağlar Tağcı, Fikret Yörük, Efnan Yüce’nin özgün sanat eserleriyle yer aldığı sergi sanatseverleri bekliyor.

İzmir’de, işhanı yapmak için yıkılan binanın zemininde tarihi kalıntılara ulaşıldı. İnşaat çalışmalarını ara veren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgedeki kalıntıları incelemeye aldı. Kalıntıların, Antik Roma dönemine ait liman hamam kalıntısı ile imparatorluk salonu olduğu belirlendi. Kurul, uzmanlarca hazırlanacak raporun ardından alanın sit statüsü veya tesciline ilişkin nihai kararını verecek.

İzmir’in Konak ilçesi Konak Mahallesi’nde, mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne ait 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için yap-işlet-devret modeliyle 2016’da ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan firma 12 Haziran 2016’da çalışmalara başladı. İş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında, binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlandı ve bölgede inşaat çalışmaları durduruldu.

Bulunan kalıntılar incelemeye alındı

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla bölgede sondaj yapılarak, kalıntılar incelenmeye alındı. Çevreye duyarlı gönüllü olarak çalışan Avukat Arif Ali Cangı’nın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yaptığı başvuruya yanıt veren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü denetiminde sondaj çalışmalarının yapıldığını ve kalıntıların rölövesinin alındığını belirtti.

” Korunması gereken alan ” 

Bölgede yapılan sondaj ve kurtarma kazısı sonucunda, alanda Antik Roma dönemine ait liman hamam kalıntısı ve imparatorluk salonu bulunduğu bilgisine yer verilirken, yine bölgenin mutlak korunması gerekli alan olduğu vurgulandı. Kalıntıların, bir dönemin sosyo-kültürel yaşamını göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşıldığı ifade edilirken, mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin ilgili uzmanlarca rapor hazırlandığı bildirildi.

Raporun Kurul’a iletilmesinin ardından alanın sit statüsünün veya tesciline ilişkin konunun değerlendirileceği kaydedildi. Kurul ayrıca sit alanın açık olmasından dolayı gerekli güvenlik önlemlerinin, ilgili kurumca sağlanacağına yönelik karar alındığını da belirtti.

Ordu Kurul Kalesi’nde yapılan kazılar sonucunda ana tanrıça Kibele heykeli, Dionnysos ve Pan figürü bulundu. Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nde Kibele Heykeli, Dionnysos ve Pan figürü ve keçi biçimli hayvan heykellerinin yanı sıra yeni buluntular ortaya çıktı.

Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2010 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda geçen yıl 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen ana tanrıça Kibele Heykeli bulundu. Bu yıl sürdürülen kazılarda ise çocuk Dionysos, onu yetiştiren tanrı Pan figürü, Dionysos kültü ve tanrı Pan ile ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar gün ışığına çıkarıldı.

Yapılan kazılarda ayrıca Apollon Heykeli, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa figürü, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından yapılan başı örtülü kadın kolyesi, balta, ok, mızrak uçları, pişmiş topraktan yapılmış kandil kapları, yine pişmiş topraktan yapılan testiler, kum taşı gülle ve sikkeler ortaya çıkarıldı.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Kurul Kalesi’nin Helenistik dönemin en güçlü alanlardan biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Şenyurt, Kurul Kalesi’nin en güçlü yerleşim evresinin M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm sürmüş Pontos kralı VI. Mithradates döneminde tarihlendiğini kaydetti. Bazı buluntular yoluyla değerlendirildiğinde Kurul’daki yerleşim tarihinin bu kralın döneminden yüz yıl daha önceye dayandığını vurgulayan Prof. Dr. Şenyurt, “Makedonyalı İskender’in ölümünün ardından başlayan Helenistik dönemin Anadolu’daki en önemli krallarından biri olan VI. Mithradates, Roma’nın en büyük düşmanlarından biri olmanın yanı sıra yayılmacı Roma istilası karşısında durabilen Anadolu krallarının da başında gelmekteydi. Kurul’daki yerleşimin dikkat çekici tarafı ise askeri amaçlı taşıdığı fonksiyonun yanı sıra taşıdığı kültsel fonksiyon. Kibele, Dionysos, Apollon, Herme, Pan gibi bronz heykeller bunun kanıtlarıdır” dedi

 

Dünyanın en büyük ve en tanınmış müzelerinden biri olan British Museum, içinde çok sayıda değerli ve çeşitli sanat eserleri bulundurmaktadır.

İngiliz parlamentosunun aldığı bir karar ile 1753 yılında kurulan British Museum’da ilk olarak fizikçi Hans Sloane’ın farklı uluslardan topladığı parçalar sergilenmiştir.

1759’da Londra Montague House’da halka açılan British Museum, daha sonra başka bir yere taşınmıştır.

11 önemli bölüme ayrılan müzede, Asur, Babil, Mısır, Yunan ve Roma eserlerini kapsayan eserler yer almaktadır. Yunan antikleri bölümünün en önemli özelliklerinden biri Parthenon heykellerinin bu bölümde sergilenmesidir.

Müzede Pasifik adalarından Doğu adalarına, Azteklerden Afrika uygarlığına değin pek çok ırka ait sanat koleksiyonları yer almaktadır.

British Museum, dünyanın dört bir yanından daha fazla insanın koleksiyona erişmesine yardımcı olmak için Google ile birlikte çalışıyor.

İnsanlık tarihinin en büyüleyici nesnelerinden bazılarını içeren interaktif bir deneyimini bizlerde buradan tanıtmak istedik. İstediğiniz zaman dilimini ve kıtayı seçip o döneme ait sanat eserlerini bulabileceğiniz bu özel sayfayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Britsh Museum’un İnteraktif sayfasına girmek için tıklayın…