15 yıl aradan sonra yeniden sahneleniyor

Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’sı 15 yıl aradan sonra Ankara’da yeniden sahnelenecek. Dostoyevski’nin ünlü eseri ‘Suç ve Ceza’ 15 yıl aradan sonra Ankaralı sanat severlerle buluşacak. Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanı ve rejisör Bozkurt Kuruç yorumuyla sahnelenecek olan oyunun galası yarın Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

Dostoyevski’nin yazdığı, Gaston Baty’nin sahneye uyarladığı ve Bertan Onaran’ın Türkçe’ye çevirdiği ‘Suç ve Ceza’,  Raskolnikov’un kendi doğrusu adına işlediği cinayetleri ve vicdanıyla hesaplaşmasını konu ediniyor. Dekor tasarımını Güven Öktem, giysi tasarımını Gül Emre, ışık tasarımını Ersen Tunççekiç, müziklerini Can Atilla ve dans düzenini Yıldız Venedik’in hazırladığı oyunda, ‘Raskolnikov’u Buğra Koçtepe, ‘Savcı Porfir’i Nihat Hakan Güney ve ‘Razumikin’i Orhan Özyiğit canlandıracak.

‘Suç ve Ceza’nın prömiyeri yapıldı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, dünyaca ünlü Rus roman yazarı Dostoyevski’nin ölümsüz eseri ‘Suç ve Ceza’yı 15 yıl aradan sonra Başkentli sanatseverlerle buluşturdu.

Devlet Tiyatroları (DT) Edebi Kurul Başkanı ve rejisör Bozkurt Kuruç’un yönettiği oyunun Cüneyt Gökçer Sahnesi’ndeki ilk gösterimini eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt izledi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arısoy, seyirciler tarafından uzun süre alkışlanan oyun sonrasında yönetmen ve oyunculara çiçek takdim etti. Arısoy, ardından kulise giderek oyuncuları tebrik etti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Kurt, oyunun ardından yaptığı konuşmada Türk tiyatrosunun çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, “Dünyanın en önemli klasik eserlerinden birisini dünya çapında bir rejisörümüz sahneye koydu. Onun için ne kadar mutlu olduğumuzu anlatamam. Biz Türk tiyatrosuna çok önem ve değer veriyoruz. Bugün Türkiye genelinde Ekim ayından bu yana 64 yeni oyun astık. Bunun 44’ü Türk tiyatrosuna ait, Türk yazarlarımızın eserleri. Türk tiyatrosunun kendi sanatçısıyla, kendi yazarıyla ve rejisörüyle gelişeceğine inanıyoruz. Fakat şunu da hiç eksik etmiyoruz. Dünya küçüldü, Türkiye büyüdü. O yüzden dünyanın sayılı eserlerine de, klasik eserlerine de Devlet Tiyatrosu sahnesinde yer veriyoruz. Bütün yazarlarımızın neredeyse her türlü eseri var. Bozkurt Kuruç hocamız Türk tiyatrosuna ömrünü adamış çok değerli bir sanatçı. Bugün Türkiye’de hiç gitmediğimiz kasaba, şehir ve belde kalmadı. 65 sahnemizde Türkiye’ye hizmet ediyoruz” dedi.

Devlet Tiyatrolarının dünyanın her yerinde perde açabilecek donanımda ve kapasitede olduğunu vurgulayan Kurt, “Sadece Türkiye’ye repertuar yapmıyoruz, biz aynı zamanda Balkanlar’dan da sorumluyuz. Aynı zamanda Avrasya’daki Türki Cumhuriyetleri’nden de sorumluyuz, Avrupa’daki Türk soydaşlarımızdan ve Kıbrıs’tan da sorumluyuz” dedi.

Önümüzdeki dönemde pek çok projeyi hayata geçireceklerini dile getiren Kurt, ilk defa Devlet Tiyatroları’nda bu yıl hiç oyunu oynanmamış kadın yazarların eserlerini seyirciyle buluşturduklarını söyledi. Kurt, dünya çapında değerli bir eseri seyirciyle buluşturdukları için oyunun rejisörü Bozkurt Kuruç’a ve sanatçılara teşekkürlerini iletti.

Suç ve Ceza Film Festivali 8. kez düzenlenecek

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali jüri üyelerini belirledi. 9-15 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalin jüri üyeleri Derviş Zaim, Bennu Yıldırımlar, Pavlina Jeleva, İvan Madeo ve Evgenio Tırdotova olarak belirlendi.

8’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamınca düzenlenen Altın Terazi Uzun Mertaj Film Yarışması’nın bu yılki jüri başkanı Derviş Zaim oldu.

Zaim, yarışmanın jüri başkanlığına ilişkin yaptığı konuşmada, “Sinemanın adalet alanındaki soru, durum ve problematiklere farklı bakış açısı, derin perspektif ve taze yorum getirme ihtimali başlı başına heyecan verici bir husus.

Bu amaca yönelmiş çeşitli filmlerin bir araya getirildiği bir festivalde jüri üyesi kimliği ile onurlandırılmaktan dolayı mutluyum” dedi.

Uzun metraj yarışma jürisinde Bulgaristan’dan yapımcı Pavlina Jeleva, İsviçre’den yapımcı Ivan Madeo Rusya’dan  yapımcı, senarist ve yönetmen Evgenia Tirdatova ve oyuncu Bennu Yıldırımlar yer alıyor.

Jüri Başkanlığını İrlandalı oyuncu Barry Ward’un yapacağı, 3 bin başvurunun yapıldığı Altın Terazi Kısa Film jürisinde ise Melis Birkan, Laura Kavanagh, Bulut Reyhanoğlu ve Çiğdem Mater bulunuyor.
Gösterimlerin Beyoğlu Sineması, Atlas Sineması ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşeceği festival filmleri 2017-2018 yıllarına ait yapımlarından seçildi.

Festivalin ‘İz Bırakanlar’ bölümünde ise dünya ve Türk sinemasının unutulmayan filmlerine yer verilmesi planlanıyor.  Ayrıca gösterimler sonrasında panellerle direkt seyirciye adalet, toplum, sinema konularında söz hakkı tanınacak.

Atlas Sineması’nda film gösterimleri sonrası ‘Sinema madde ve alkol kullanımını özendirir mi?’ ve ‘Sinema Adalet İlişkisi’ başlıklı iki panel düzenlenecek.

Festival kapsamında akademik  programlar da sürdürülecek. Festivalin bu yılki akademik program konusu ‘Madde ve Alkol Bağımlılığı’ olarak belirlendi.

Film Festivaline katılanlar filmleri izlemek ve film dünyası ile söyleşilere, panellere katılmanın yanı sıra ‘Madde ve Alkol Bağımlılığı’ konusunda dünyanın her yerinden gelen hukuk, psikiyatri, sosyoloji ve politika alanlarında önemli isimlerin verdiği bilgilere ulaşarak ve tartışmalara katılacak.

Akademik program İstanbul Üniversitesi ana bina salonlarında ücretsiz katılıma açık olacak.