teog-sinavinda-yetenege-ek-puan-2017

TEOG sınavında Sanat Etkinliklerine Ek Puan 2017-2018 Eğitim Dönemiyle Başlıyor!

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç.Dr. Yusuf Tekin sanat, spor ve kültür etkinliklerine katılan ortaokul öğrencilerine katkı puanı için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Tekin, ortak sınavlara (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş/TEOG) geçerken sadece akademik başarıya bakılmayacağını, öğrencilerin sosyal faaliyetler için teşvik edileceğini açıkladı. “Önemli olan çocuğun bir etkinliğe katılımı, biz bunu ödüllendirmek istiyoruz” diyen Tekin’in Hürriyet’e yaptığı açıklamalar şöyle:

SANAT, SPOR, MÜZİK DERSLERİ TEŞVİK EDİLECEK
Ortaöğretime geçişte merkezi sınav uygulamasını kaldırıp, okul başarı puanı üzerinden yürüyen ortak sınavlara (TEOG) geçerken sadece çocukların akademik başarıları değil, aynı zamanda veli, eğitimci olarak çocuklarımızdan şikayetçi olduğumuz bireysel yeteneklerini geliştirememe, sosyalleşememe, sanatsal sportif anlamda etkinlik yapamama durumlarını da ortadan kaldıracak bir mekanizma üreteceğimizi söylemiştik. Velilerimize “Çocuklarınızı bu tür etkinliklere yönlendirin” demenin bir karşılığı olmadığını daha önceki tecrübelerimizden gördük. Okullardaki görsel sanatlar, spor, beden eğitimi, müzik sayısını ve saatini artırmamıza rağmen işlevsel kullanılamadı. Veliler, öğretmenler, okul idarecileri bu derslerde yine akademik etkinlikler yapmaya devam etti, matematik, fizik sorusu çözdü. Bunun tek başına bir çözüm olmadığını anladık.

ALTYAPI TAMAM
Bunun için de TEOG’a bu yapılan etkinliklerin katkısı olursa kültür etkinliklerinin, boşa geçmiş zaman olarak görülmeyeceğini düşündük. Çocuklarımızın akademik başarısının yanı sıra etkinliklerin de değerlendirileceği bir altyapı üzerinde çalıştık. 15 Temmuz olmasaydı, geçen yıl bunu hayata geçiriyorduk. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla karşılıklı güçlerimizi birleştirmek üzere protokoller yapmıştık ve geçtiğimiz yıl pilot uygulamaya geçecektik. Ancak 15 Temmuz’da yaşananlarla bu pilot uygulamayı erteledik.

HER İLDE BİR PİLOT OKULDA BAŞLIYORUZ
Bu yıl eylül ayında her ilden belirli pilot okullar seçilerek bununla ilgili altyapı süreci hazırlanmış olacak. Bunun için de kamuoyunda objektif bakış açısını ortadan kaldıran bir yapı oluşmamalı, güven zedelenmemeli. Her çocuğa eşit şekilde bu etkinlikleri yapma imkânı sunulabilmeli. Üzerinde çalışacağımız pilot uygulamayla oluşturduğumuz modelin velilerin, öğrencilerin, kamuoyunun güvenini sarsıcı bir unsur olup olmadığını tespit edeceğiz.
Türkiye’nin her tarafında çocuklarımıza bu tür imkânları sunabilme olanağını analiz edeceğiz. Bizi tatmin edici bir sonuç elde edersek bir sonraki eğitim öğretim yılında puan olarak katkısını bütün öğrenciler nezdinde uygulamaya geçireceğiz.

TEOG a ek puan

teog-sinavinda-yetenege-ek-puan-2017

ETKİ ORANI HENÜZ BELLİ DEĞİL
Teog sınavlarına ek puan da şuanki kurgumuz ortaokul sürecinde yani 5-6-7 ve 8’inci sınıftan itibaren bu tür etkinliklere çocukları yönlendirip, teşvik etmek. Eğer objektif şekilde yapabilirsek puan düzeyine katkısını bu uygulama esnasında göreceğiz. Öngörülerimiz var, ama sahada test edeceğiz. Şu anda oranı kararlaştırmadık, yüzde 20-30 da olabilir. Ancak yüzdelik dilim olarak mutlaka ortaokuldan liseye geçişte TEOG’da baz olarak kullanacağız. TEOG puanının hesaplanmasında akademik başarılarının yanına etkinlikleri de ekleyeceğiz.

HANGİ ETKİNLİKLER KATKI YAPACAK?
Bakanlığımız, okullarımızda öğrencilerimiz tarafından yapılan etkinliklerin toplandığı bir sistem oluşturdu. Verilerin geleceğe yönelik uygulamalara ışık tutması için sosyal etkinliklerle ilgili öğretmen ve akademisyenlerimizin katkısıyla bir sistematik yapı kurgulanarak ‘Sosyal Etkinlikler’ ana başlığında 5 alt tema belirledik. Bilimsel, Kültürel, Sanatsal, Sportif Etkinlikler ve Toplum Hizmeti Çalışmaları’nın alt basamakları şunlar:

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER: Temel hedefimiz kültürel miras uygulamalarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için gerekli mekanizmaları oluşturmak. Bunun için sözlü gelenekler ve anlatımlar, somut olmayan kültürel miras uygulamaları, toplumsal uygulama ritüel ve şölenler, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, el sanatları etkinlikleri, geziler (müze-ören yeri-tarihi mekan gezileri), sözlü gelenekler (aşıklık, mani söyleme, Nasreddin Hoca fıkraları anlatma, Dede Korkut geleneği), yöresel etkinlikler (yaylacılık, zeytin ve zeytinyağı kültürü vs) yapılacak.

SANATSAL ETKİNLİKLER: Amacımız küçük yaştan itibaren çocuklarımızın sanatsal yeteneklerinin tespit edilip, sonraki eğitimlerinin buna göre planlanması, her çocuğumuzun bir sanatsal etkinlikle ilgilenmesini sağlamak. Fonetik sanatlar (şan, solo, koro, orkestra, enstrüman), dramatik ve plastik sanatlar, gösteri sanatları (barak, bozlak havaları yöresel olarak tespit edilmiş meddahlık geleneği, okçuluk), el sanatları (ahşap oymacılığı, kilim dokumacılığı, bakırcılık, çalgı yapımcılığı, çömlekçilik, ebru sanatları, keçecilik, kilim dokuma, lüle taşı işleme).

SPORTİF ETKİNLİKLER: Bu etkinlikleri teşvik ederken iki amacımız var. Bir yandan çocuklarımızın vücut sağlıkları, çocukluklarını yaşayabilmeleri için onlara uygun ortamlar oluşturmak. Diğer yandan da profesyonel sportif altyapıyı hazırlamak için, ülkemizin ihtiyaç duyduğu başarılı sporcuları küçük yaştan itibaren tespit edip gerekli eğitimi alabilmelerini sağlamak. Bu amaçla da Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokolle 50’nin üzerindeki federasyonlarla işbirliği olacak ve tüm spor branşlarıyla ilgili başlıklar takip edilecek.

BİLİMSEL ETKİNLİKLER: Çocuklarımızın eğitim süreçlerine uygun bilimsel etkinliklere yönlendirilmesini de planladık. Bu amaçla başta TÜBİTAK ve üniversiteler olmak üzere yetkin kurum ve birimlerle işbirliği halinde yapılacak çalışmaları kapsayacak şekilde; Bilim Olimpiyatları, Bilim Şenlikleri, Bilim Fuarları, Bilimsel Proje Yarışmaları, Patent Sahibi Olma, Bilimsel Toplantılar, Bilimsel Araştırma Yarışmaları, Zekâ Oyunları vb. başlıkları içerecek çalışmalar izlenecek.

TOPLUMA HİZMET ÇALIŞMALARI: Temel hedefimiz çevresini tanıyan, etrafının sorunlarıyla ilgilenen, topluma yararlı olmayı önceleyen sosyal bireyler olmalarına yardımcı olmak. Öğrencilerimiz tarafından okul Sosyal Etkinlikler Kurulu’nca belirlenen çalışma başlıkları göz önünde bulundurularak, okul kulüpleri marifetiyle çevreye ve sosyal hayatın ihtiyaçlarına duyarlı ve okulun ihtiyaçlarına göre yapacağı toplum hizmetleri çalışmalarını kapsar.

5 İNCİ SINIFLARA HAZIRLIK
Ortaokul 5’inci sınıflarda yoğunlaştırılmış yabancı dil ağırlıklı programı önümüzdeki eğitim yılında başlamak için çalışmalar sürüyor. 600’ün üzerinde okulda pilot uygulayacağız. Herhangi bir dersten azalma olmaksızın seçimlik dersleri bu yönde çeşitlendireceğiz. Programın planlanması aşamasında çalıştaylar, literatür taraması, mevcut yabancı dil öğretim programına yönelik anketler gibi çeşitli çalışmalar yapıldı. Yabancı dil öğretiminde alanında yetkin kuruluşlarla görüşüldü. Yabancı dil öğretimine 5’inci sınıflarda 16-18 saat ayrılması uygun görüldü ve buna göre taslak öğretim programı hazırlandı. Talim ve Terbiye Kurulu program üzerinde çalışıyor. Uzaktan eğitimden yararlanabiliriz. Yabancı dil düzeyi öğrencilere faydalı olabilecek, yeterince skoru ve düzeyi olan öğretmenlere yaz aylarında hizmetiçi eğitim başlattık. Etkili ve verimli hizmet içi eğitimler, ölçme ve değerlendirme sisteminin düzenlenmesi gibi planlamalar var. Amacımız en iyi olanakları kullanarak yabancı dili öğretim sürecini, işlevsel hale getirmek.

DEVAM AFFI SENEYE YOK
Sınav kazanıp devamsızlık yapan liselilere üniversiteyi kazanınca tolerans tanıdık. Son kez mağduriyet yaşanmasın diye düzenleme yaptık. Bundan sonra devamla ilgili velilerden talep gelmesin, çocuklar yönetmelikte tanımlandığı biçimde mutlaka devam etsin, seneye bu konuda çalışmamız olmayacak.

ÖNEMLİ OLAN KATILIMI ÖDÜLLENDİRMEK
Her çocuk bir etkinliğe gitsin istiyoruz, katılımı ödüllendirmek gerekiyor. Çocuğun etkinliğe katılması bizim için bir değer, bunu mutlaka bir veri olarak alalım. Katıldığında bir ürün ortaya çıkarıp çıkarmaması da önemli. Örneğin bir sergi açıyor ya da müzik resitalı veriyor mu? Uluslararası alanda derece elde ediyor mu? Bu da ödüllendirilmeli. Kamuoyunda objektif değerlendirmeyi ortadan kaldıracak bir düzenleme yapmamalı, ona da hassasiyetle dikkat edeceğiz. Etkinliklerden alınan notlarla akademik başarıları belli oranda birleştirip liseye yerleştirilirken öğrenciyi hem yönlendirmiş olacağız, hem de sanat, spor ya da başka yeteneğine göre liseye yerleştireceğiz. Böylece çocuklarımızın okul dışında zaman geçirmesini, etkinliklere katılmasını teşvik edeceğiz.

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ KONUSUNDA YÖK İLE TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞTIK
Üniversite sınav sistemini TEOG benzeri bir sisteme dönüştürme talebimiz yok. Biz sadece TEOG uygulamasının başarılı sonuçlarını paylaşıyoruz. Bu inisiyatif tamamen YÖK’te. YÖK ile de bu konuda tecrübelerimizi paylaştık, gerekli şeyleri anlattık. Bundan sonraki süreçte YÖK’ün atacağı adımlara destek olacağımızı söyledik.

 

Alıntı: mebajans.net

tarihte-bugun-ne-oldu4

Tarihte Bugün Ne Oldu 26 Mayıs

tarihte-bugun-ne-oldu426 Mayıs, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 146. (artık yıllarda 147.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 219 gün vardır.

Olaylar

  • 1538 – Jean Calvin ve yandaşları Cenevre’den sürgün edildi. Kalvenizm’in kurucusu Fransız din adamı 1541’de tekrar Cenevre’ye dödüğünde katı bir teokratik yönetim kurudu.18 Mayıs 1564’te Cenevre Diktatörü olarak öldü.
  • 1647 – Alse Young adındaki bir kadın Amerikan kolonilerinde cadılık suçlamasıyla idam edilen ilk şahıs olmuştur. Young Hartford, Connecticut’ta asılarak idam edilmişti.
  • 1832 – Quebec’te Asya kolerası salgını: yaklaşık 6000 kişi öldü.
  • 1889 – Eyfel Kulesi’nin ilk asansörü halka açıldı.
  • 1894 – Rusya’nın son çarı II. Nikola taç giydi.
  • 1926 – Milli Mücadele’ye katılmayan memurların görevlerine son verilmesine ilişkin kanun kabul edildi.
  • 1938 – Atatürk, Ankara’dan son kez ayrıldı.
  • 1938 – Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi (HUAC) ilk oturumunu yaptı.
  • 1946 – Belediye seçimleri olaylı geçti. Demokrat Parti, iktidarın seçimde yanlı davrandığı ve seçim güvenliği olmadığı gerekçesiyle seçimlere katılmadı.
  • 1957 – Abant’ta meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremde 52 kişi öldü.
  • 1963 – İskenderun Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.
  • 1966 – Denizli’de gerçekleşen genel kurul toplantısında Çelik Yeşilspor Gençlik ve Pamukkale Gençlik kulüplerinin katılımlarıyla Denizlispor profesyonel futbol kulübü kuruldu.
  • 1968 – Başbakan Süleyman Demirel, “düzeni değiştirmek isteyenler meczuptur, anarşisttir” dedi.
  • 1970 – Sovyetler Birliği yapımı Tupolev Tu-144 süpersonik uçağı, Mach 2 hızını aşabilen ilk ticari hava taşıt aracı oldu.
  • 1972 – ABD ve SSCB arasında balistik füzelerin sınırlandırılması antlaşması imzalandı.
  • 1973 – Orhan Kemal Roman Ödülü’nü “Büyük Gözaltı” romanıyla Çetin Altan aldı.
  • 1982 – Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı Şerif Gören’in yönettiği ‘Yol’ filmi Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü Costa Gavras’ın ‘Kayıp’ filmiyle paylaştı.
  • 1983 – Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu; Genel Başkanlığa Erdal İnönü seçildi.
  • 1992 – Orhan Kemal Roman Ödülü’nü “Köylüler” romanıyla Talip Apaydın aldı.
  • 1993 – Salman Rüşdi’nin ‘Şeytan Ayetleri’ kitabını yayımlamaya başlayan Aydınlık gazetesi toplatıldı.
  • 1997 – Susurluk’taki kazanın duruşmasında, kamyon şoförü Hasan Gökçe, 6 milyon 420 bin lira para cezası ile DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak’ın ailesine 100 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.
  • 1999 – Danıştay Sekizinci Dairesi, başı açık görev yapmayı kabul etmeyen baş örtülü memurların, uyarı cezası verilmeden işten çıkarılmasına karar verdi.
  • 2003 – Ukrayna Havayolları’na ait uçak, Trabzon’un Maçka ilçesi yakınlarında düştü. İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçakta 62 asker ile 13 kişilik mürettebat öldü.
  • 2006 – 6.3 büyüklüğündeki Mayıs 2006 Cava Depremi meydana geldi. Depremde en az 5749 kişi öldü, 38,568 kişi yaralandı ve 600,000 kişi evsiz kaldı.[1]

Doğumlar

  • 1566 – III. Mehmet, Osmanlı Sultanı (ö. 1603)
  • 1650 – John Churchill, İngiliz general[2] (ö. 1722)
  • 1689 – Lady Mary Wortley Montagu, İngiliz yazar (Osmanlı toplumu üzerine ayrıntılı gözlemleriyle de bilinir.) (ö. 1762)
  • 1904 – Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatçısı (ö. 1983)
  • 1907 – John Wayne, ABD’li aktör (ö. 1979)
  • 1926 – Miles Davis, ABD’li caz trompetçisi ve bestecisi (ö. 1991)
  • 1954 – Alan Hollinghurst, İngiliz yazar
  • 1964 – İlkay Akkaya, müzisyen
  • 1971 – Matt Stone, Yahudi kökenli, ABD’li aktör
  • 1975 – Suat Suna, Türk şarkıcı
  • 1977 – Luca Toni, İtalyan futbolcu
  • 1979 – Mehmet Okur, Türk basketbolcu
  • 1982 – Hasan Kabze, Türk futbolcu[3]
  • 1992 – Jenni Vähämaa, Fin buz patenci

Ölümler

  • 1421 – Çelebi Mehmet, 5. Osmanlı sultanı (d. 1389)
  • 1512 – II. Bayezid, 8. Osmanlı padişahı (d. 1447)
  • 1703 – Samuel Pepys, İngiliz yazar (d. 1633)
  • 1883 – Abdülkadir Cezayiri, Cezayirli halk önderi, din adamı, asker (d. 1808)
  • 1976 – Martin Heidegger, Alman varoluşçu filozof (d. 1889)
  • 1978 – Orhan Peker, Türk ressam (d. 1927)
  • 1991 – İzzettin Ökte, Türk besteci, tanbur sanatçısı (d. 1910)
  • 1995 – Doğan Kasaroğlu, eski TRT Genel Müdürlerinden (d. 1933)
  • 2005 – Eddie Albert, ABD’li aktör (d. 1906)
  • 2008 – Sydney Pollack, Akademi Ödülü sahibi ABD’li yönetmen, yapımcı ve oyuncu (d. 1934)

Tatiller ve Özel Günler

  • Anneler Günü (Polonya)
italyada-bir-turk

İtalya’da Bir Türk operası yoğun ilgi gördü

italyada-bir-turkANTDOB’un bu sezon son kez sahnelediği “İtalya’da Bir Türk” operası yoğun ilgi gördü. Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) ünlü İtalyan besteci Gioacchino Rossini’nin 2 perdelik eseri “İtalya’da Bir Türk” operasını son kez sahneledi.

Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde, sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği operada Napoli yakınlarındaki bir sahil kasabasında geçen aşk hikayesi anlatılıyor.

Rejisör Mehmet Ergüven tarafından sahneye konulan operanın orkestra şefliğini Gaetano Soliman ve Ömer Yöndem, koro şefliğini ise Mahir Seyrek üstlendi. Eserin dekoru Gürcan Kubilay, kostümü Gülay Korkut, ışığı ise Müfit Özbek imzasını taşıyor.

ANTDOB sanatçılarının yanı sıra Ankara, İstanbul ve İzmir Devlet Opera ve Bale Müdürlüğünden konuk sanatçıların da sahne aldığı yaklaşık 2 saat süren opera, izleyenlerin beğenisini kazandı.

Kaynak: Sabah

REMBRANDT

Velev ki hayat bitiyor ! En son ne yapmak isterdiniz?

Sizlerinde bildiği gibi genel olarak; iç karatan haberlerden uzak durmaya çalışıyoruz . Fakat bu haber iç karartmaktan öte, hayatınızın son anlarında dahi sanatın yanınızda olma isteğini körükleyeceğine inanıyoruz. Herşeye rağmen sağlık, güzellik, mutlulukla ve elbette sanatla kalın…

son istek

Hollanda’da ölmek üzere olan kanser hastası bir kadının son isteği müzeye gitmek oldu. Kadın sedyeyle Rijksmuseum’u gezdi.

Amsterdam Son İstek Vakfı bir kişinin daha son istediğini yerine getirdi. Bu kez dileği yerine getirilen ölmek üzere olan kanser hastası bir kadın oldu. Sedyeyle müzeye getirilen kadın, ressam Rembrandt’ın portresi önünde uzun süre kaldı.

Tedavisi mümkün olmayan bir hastalığın pençesinde olan ve bu nedenle ötanazi kararı alan fanatik Brugge taraftarı Lorenzo Schoonbaert’in (41) takımını son bir kez daha izleme isteği, zehirli iğneyle hayatına son verilmeden önce yerine getirilmişti. Şimdi de Hollanda’da ölmek üzere olan bir başka kanser hastasının son isteği yerine getirildi.

REMBRANDT’IN PORTRESİ ÖNÜNDE UZUN SÜRE KALDI

REMBRANDT

Adı açıklanmayan hastanın son isteği ise Amsterdam’da ressam Rembrandt’ın resimlerinin sergilendiği Rijksmuseum’a gitmek oldu. Hollandalı bir yardım kuruluşunun desteğiyle bu isteği yerine getirilen kadın hasta sedyeyle götürüldüğü müzede özellikle ressamın kendi portresi önünde uzun süre vakit geçirdi.

Amsterdam Son Istek Vakfı, 2007’den beri 6 binden fazla ölümcül hastanın son isteklerini gerçekleştirdi. Vakıf geçen hafta 3 kişiyi daha Rijksmuseum’a götürmüştü. Geçen ay bir hasta son kez “yelkenli ile seyahat etmek” istemiş, vakıf bu son dileği de yerine getirmişti.

Yıllar sonra Fatih, Roma’yı Operayla Fethetti

Fatih Sultan Mehmet ile Bizanslı Anna’nın imkansız aşkını konu edinen, 2008 yılında yaşamını yitiren ünlü soprano Leyla Gencer’in yakın dostu olan Pier Luigi Pizzi tarafından sahnelenen opera, büyük beğeni topladı. İtalyan operasında Romantik dönemin öncülerinden Rossini’nin, prömiyerinin yapıldığı Napoli San Carlo Tiyatrosu için hazırladığı ‘II. Mehmet Operası’, Roma’daki tarihi Opera Tiyatrosu Costanzi sahnesinde yeniden hayat buldu. Rossini’nin 28 yaşındayken bestelediği ve dram eserlerinden ‘en karmaşık’ ve ‘yenilikçi olanı’ diye tanımlanan II. Mehmet, Türklerle ilgili operalar içinde en önemlilerinden biri kabul ediliyor. Libretto (sözet) yazarlığını Cesare della Valle’nin yapmış olduğu ve 28 Mart’ta Romalı sanatseverlerle buluşan söz konusu esere başarılı isimlerin eli değerken, orkestra şefliğini Roberto Abbado, rejisörlüğünü ise Pier Luigi Pizzi üstlendi.

FATİH SULTAN MEHMET’İ CANLANDIRMAK ZOR

İtalya-da Bir-Türk-Il-Turco-In-Italia

Sanat tarihine 40’a yakın opera eseri kazandırmış olan Rossini, hem orkestra, hem de solistler için hazırladığı zor besteleriyle tanınıyor. Bu eseri yöneten şef ve Fatih Sultan Mehmet’i canlandıranların sayısının az olması da biraz buna bağlanıyor.

Rejisör Pizzi’nin sahnesinde 2’nci Mehmet rolünü, bas Mirco Palazzi ile bas Roberto Tagliavini dönüşümlü olarak üstlendi. Basın mensuplarına açılan gösterimde sahnede yer alan ve 2009 yılında yine Rossini’nin ‘İtalya’da Bir Türk’ (Il Turco In Italia) adlı eserindeki Türk genci Selim’i canlandıran 38 yaşındaki Tagliavini, beğeni topladı.

Tagliavini’nin, halkının gururuna layık güçlü bir komutan, sultan figürünü, aynı zamanda gerçek aşk hissini tatmaya çalışan insan olarak harmanlamayı başarması, beğenilerin nedeni oldu.

ESERİN DEĞERİ 194 YIL SONRA ANLAŞILDI

Gerçekte böyle bir aşk hikayesinin var olup olmadığı bilinmese de, bir sultanı kendisine meftun eden Anna’yı, sopranolar Marina Rebeka ve Carmela Remigio, onun babası rolündeki Venedikli komutan Paolo Erisso’yu ise Arjantinli tenör Juan Francisco Gatell ile Giulio Pelligra dönüşümlü olarak oynadı. 3 Aralık 1820 tarihinde Napoli San Carlo Tiyatrosu’nda ilk kez ve daha sonra revize edilerek Venedik’te 1922’de yeniden sahnelenmiş olan eser, fiyaskoyla sonuçlandı. Bundan ötürü Rossini bu eseri, 1926 yılında yeniden elden geçirerek, ‘Korinthos Kuşatması’ adı altında yapılandırdı.

20’nci Yüzyıl’ın sonlarına doğru; 1985 yılında Pesaro kentinde yeniden sahnelenene kadar adeta unutulan II. Mehmet operasının o dönemde beğenilmeyen ilk versiyonu, artık sanat çevrelerinde Rossini’nin şaheserlerinden biri olarak anılıyor.

ROMA’DA İLK KEZ SERGİLENMESİ TEPKİ ÇEKTİ

II. Mehmet operası, Osmanlı İmparatorluğu’nun 7’nci padişahı; Fatih Sultan Mehmet ile Venedik hakimiyetindeki Eğriboz (Negroponte) Kuşatması sırasında (1470) aşık olduğu Bizanslı Anna’nın hikayesini anlatıyor. Gerçek kimliğini bilmeden II. Mehmet’e aşkının karşılığını veren Venedikli Anna, daha sonra aşk ile yurt sevgisi arasında gidip gelen bir kadının içinde debelenip durduğu çelişkiler yumağını ele alıyor.

Rejisör Pizzi, Rossini’nin iki ayrı son hazırladığı eseri sahnelerken, yasak aşkı vurgulamak için trajik olanı, yani Anna’nın intihar etmesini tercih etmiş. Sultan Mehmet Anna’yı öldürmek istese de, Anna bu zevki ona, yani düşmanına yaşatmıyor.

LEYLA GENCER MÜZESİNİ O HAYATA GEÇİRDİ

Bu eseri sahneye koyduktan sonra övgü dolu sözlerle karşılaşan 83 yaşındaki ünlü opera rejisörü, sahne ve kostüm tasarımcısı Pier Luigi Pizzi, 2008 yılında vefatına kadar Milano’daki La Scala Tiyatrosu’nda opera sanatçıları için kurulan akademide sanat yönetmenliği yapan ünlü soprano Leyla Gencer ile de yıllarca çalışma fırsatı bulmuştu.

Milano’daki evinin bütün eşyaları İstanbul’da sergilenmeye başlanan Gencer, müzenin yerleştirmesini de ölümünden önce “Beni ve evimi kimse senin kadar iyi tanımıyor” sözleriyle yakın dostu Pier Luigi Pizzi’ye vasiyet etmişti.

“II. Mehmet operası, gerçekten mükemmel bir yapıya sahip. Rossini’nin aceleci, ama parlak şöhretinin bir ürünü” diyen Pizzi, aynı eseri 2005’te de Venedik’teki Teatro La Fenice’de, aynı kostümlerle sahnelemişti. Pizzi, Roma’dakinde trajik bir sonu seçmesine karşın, Venedik’te mutlu sonla bitirmeyi uygun bulmuştu.

Pizzi, eseri değerlendirirken “Bu, her şeyden önce büyük bir aşk hikayesi. Anna, allak bullak olmuş bir kadın; ilk aşkı, babası ve vatanına karşı olan sorumlulukları arasında hesaplar yapıyor” dedi. Pizzi, Fatih Sultan Mehmet’i ise, “Aşık, genç bir lider, bir fatih olmasından ziyade büyük insani bir karakter” diye nitelendirdi.

Pizzi, kültüre olan katkılarından dolayı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından ‘Şövalye’ unvanı ile ödüllendirildi.

Dramı destekleyen sade ve gri bir sahne tasarımıyla göze çarpan, 2 perdeden oluşan opera, 8 Nisan’da son kez Romalı sanatseverlerle buluşacak.

SULTAN ABDÜLMECİT’TEN ROSSİNİ’YE NİŞAN

Opera sanatının ana yurdu olan İtalya’da, II. Mehmet’in sanat dünyasına kazandırılmasının üzerinden yaklaşık 200 yıl geçmesine karşın ilk kez Roma’da sahnelenmiş olması ise bazı opera uzmanı yazarların tepkisini çekti. 1830’dan sonra opera bestelemeyi bırakmasına rağmen Rossini’nin, Sultan Abdülmecit’e 1853 yılında iki marş bestelediği ve bu nedenle Mecidiye Nişanı’yla ödüllendirildiği de geçen yıllarda ortaya çıkmıştı.

Eleanor_Catton

Man Booker Ödülü 28 Yaşındaki Yazarın

Man Booker Roman Ödülü, 28 yaşındaki Yeni Zelandalı yazar Eleanor Catton’a verildi. Catton, edebiyat dünyasının prestijli ödülünü kazanan en genç isim oldu.

Eleanor_Catton
Eleanor_Catton

2013 yılı Man Booker Roman Ödülü’nü bu yıl 28 yaşındaki Eleanor Catton kazandı.

Catton, “The Lumınaries” adlı romanıyla prestijli ödülü kazanan en genç isim oldu.

Henüz ikinci romanıyla bu başarıyı yakalayan Catton, ödülünü Cornwall Düşesi Camilla’dan aldı.

80 bin dolarlık para ödülünün de sahibi olan genç yazar, teşekkür konuşmasında edebiyat dünyasının gördüğü ticari baskıya değindi.

Catton, “Yayıncıların rekabetin yüksek olduğu bu dünyada ayakta kalmak için ticari baskı hissettiğinin farkındayım. Bana böylesi bir Man Booker-Roman-Ödülübaskıyı yansıtmayan yayıncılarıma çok teşekkür ederim” dedi.

Bu yıl son kez İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşı yazarlara verilen Man Booker Roman Ödülü 2014’ten itibaren hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun İngilizce yazan tüm yazarlara verilebilecek.

Kaynak :[-]

Nerede Olursanız Olun; 12 Aralık – 18 Aralık, Arası Sanatla Olun !

Kumbaracı50’de ‘O.B.E.B’ bugün 20.30, ‘444’ Salı 20.30, ‘Kebap’ Çarşamba 20.30, ‘Merdivenden İnen Sanatçı’ Perşembe 20.30, ‘Beraber ve Solo Şarkılar’ Cuma 20.30, ‘O.B.E.B’ cumartesi 20.30, ‘Lahana Sarma’ Pazar 13.00’de izlenebilir.

Sergi

İstanbul

■ Neren Alpar’ın “Düş Zamanı” isimli resim sergisi 14 Aralık – 6 Ocak 2012 tarihleri arasında GALATEAART’ta. (0212 245 33 20)

■ Ahmet Umur Deniz’in sergisi 14 Aralık – 14 Ocak 2012 tarihleri arasında Karşı Sanat Çalışmaları’nda. (0212 245 71 53 – 54)

■ Ahmet Sel’in “Oryantal İllüzyonlar” adlı sergisi 15 Aralık 2011 – 12 Şubat 2012 tarihleri arasında Pi Artworks Galatasaray’da. (0212 245 40 87)

■ Aylin Zaptçıoğlu’nun resim sergisi 15 Aralık – 5 Ocak 2012 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde. (0212 265 81 58)

■ küçük şeyler isimli sergi 15 Aralık – 14 Ocak 2012 tarihleri arasında Terakki Vakfı Sanat Galerisi’nde. (0212 251 00 60)

■ Özlem Paker ve Elçin Acun’un sergileri 15 Aralık – 9 Ocak 2012 tarihleri arasında Gallery LiNART’ta. (0 212 281 12 00)

■ Lalehan Günev’in Türk Bezeme Sanatları motifleriyle kuru yaprakları renklendirdiği sergisi 16 – 31 Aralık tarihleri arasında Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi’nde. (0216 444 00 01)

■ Yusuf Şengür’ün “Geçmiş Zaman Kahramanları” isimli sergisi 16 Aralık – 7 Ocak tarihleri arasında Ormo Sanat Galerisi’nde. (0212 252 00 47)

■ Burak Arıkan’ın “BURAK” isimli sergisi 13 Aralık’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde. (0212 240 80 23)

■ Ergin İnan – Emiel Hoorne – Enk De Kramer’in sergisi 13 Aralık’a kadar Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde. (0212 327 00 12)

■ Bihrat Mavitan’ın “2B+3B = 2B” isimli resim sergisi 13 Aralık’a kadar Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde. (0216 418 38 06)

■ Ilgın Seymen’in “Mutluluğun Mini Marketi” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Art ON’da. (0 2122591543)

■ Türkiye’de Zaman / Time in Turkey isimli sergi 15 Aralık’a kadar Taksim, Galatarasay ve Tünel meydanları ile Sismanoglio Megaro, Fotografevi, Fototrek Fotoğraf Merkezi ve Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde. (0212 249 45 46)

■ Nejat Satı’nın “DRUGSTORE” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Art ON’da. (0 2122591543)

■ Bahar Kocaman’ın “Haller” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Galeri Espas’ta. (0 212 227 70 17)

■ Canan Aydoğan ’ın “Sesleri Arayış” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde. (0216 3862949)

■ Dana Kyndrova’nın “İlk Nefesten Son Nefese Kadınlar” fotoğraf sergisi 15 Aralık’a kadar İFSAK’ta. (0212 292 42 01)

■ Zahit Büyükişleyen’in “Déja vu” isimli resim sergisi 16 Aralık’a kadar Maçka Modern Sanat Galerisi’nde. (0212 259 45 13)

■ Emre Arolat Architects’in “An/Moment” isimli sergisi 16 Aralık’a kadar İstanbul Kültür Üniversitesi’nde.

■ Ebülfez Ferecoğlu’nun resim sergisi 16 Aralık’a kadar Vakıfbank İstanbul Genel Müdürlük Fuayesi’nde. (0212 316 70 79)

■ Kemal Kara’nın “Efekte Efekt” isimli sergisi 16 Aralık’a kadar İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde. (0 212 288 48 48)

■ Dolanbay’ın “Heavy Paintings – Beyond Traces” sergisi 17 Aralık’a kadar Pg Art Gallery’de. (0212 252 80 00)

■ Mehmet Turgut’un “5199” başlıklı sergisi 17 Aralık’a kadar Nişantaşı City’s Sergi Alanı’nda. (0 212 281 12 00)

■ Eren Eyüboğlu’nun Retrospektif Sergisi 17 Aralık’a kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde. (0 212 438 63 50)

■ Sadi Öziş ve Kare Metal Atölyesi’nin sergisi 17 Aralık’a kadar Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde. (0 212 243 20 48)

■ Murat Germen’in “Meta-morfoz” isimli sergisi 17 Aralık’a kadar C.A.M Galeri’de. (0212 245 79 75)

■ Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mehmet Pesen, Reha Yalnızcık, Işıl Özışık resimleri, Kamil Masaracı’nın karikatürlerinden oluşan karma sergi 17 Aralık’a kadar Ürün Sanat Galerisi’nde. (0216 363 12 80)

■ Sabri Berkel’in sergisi 18 Aralık’a kadar Art Suites Gallery’de. (212 251 55 61)

■ Koç Üniversitesi’nden 14 öğrencinin “İstanbul’la Bakmak” isimli fotoğraf sergisi 18 Aralık’a kadar ENKA Okulları Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi’nde.

■ Safiye Mine Erdurak’ın “Hayata Gel” isimli sergisi 19 Aralık’a kadar UPSD Sanat Galerisi’nde. (0212 347 62 83)

■ Coca-Cola ile Mutluluk Yolculuğu Sergisi 21 Aralık’a kadar santralistanbul Galeri 1’de. (0212 343 67 68)

■ Turgut Mutlugöz’ün sergisi 22 Aralık’a kadar Harmony Sanat Galerisi’nde. (0216 553 21 67)

■ Ozan Türkkan’ın “Fraktal Boyutlar” sergisi 22 Aralık’a kadar IAP Galeri’de. (0212 221 41 42)

■ Ahmet Akgün ve M. Emin Kayserili’nin sergisi 23 Aralık’a kadar Ziraat İstanbul Tünel Sanat Galerisi’nde.

■ Exlibris Bosco Stregato – Büyülü Orman isimli Exlibris Özgün Baskı Sergisi 23 Aralık’a kadar Soroptimistlerin Balat Kültür Evi’nde.

■ Evren Tekinoktay’ın “Mor Kafa” başlıklı sergisi 24 Aralık’a kadar GALERİST Akaretler’de. (0212 244 8230)

■ Dilara Akay’ın “Arklar 2011” sergisi 24 Aralık’a kadar Galeri G – Art’ta. (0212 296 08 76)

■ Çınar Eslek’in sergisi 25 Aralık’a kadar Pi Artworks Tophane’de. (0212 245 40 87)

■ İbrahim Çiftçioğlu’nun sergisi 26 Aralık’a kadar Leonardo Sanat Galerisi’nde. (0212 280 83 94)

■ Axel Hütte’nin “Emerald Woods” sergisi 27 Aralık’a kadar Dirimart’ta. (0 212 2913434)

■ Seçkin Pirim’in heykel sergisi 27 Aralık’a kadar Borusan Müzik Evi’nde. (0 216 310 54 04)

■ Ana Tzarev’in sergisi 28 Aralık’a kadar santralistanbul’da. (0 212 311 78 78)

■ Michael Kenna’nın “Magnum Silentium” sergisi 30 Aralık’a kadar Elipsis Gallery’de. (0212 244 89 00)

■ Şerif Kino’nun “Don Kişot Teşvikiye’de” isimli sergisi 30 Aralık’a kadar Galeri Oda’da. (0 212 259 22 08)

■ Şeyma Oktuğ’un sergisi 30 Aralık’a kadar Troy Sanat’ta. (0212 327 99 99)

■ Defne Küçük ve Turgay Karadağ’ın sergisi 30 Aralık’a kadar Schneidertempel Sanat Merkezi’nde. (0 212 249 01 50)

■ Aynur Ocak’ın Camaltı gesim sergisi 30 Aralık’a kadar Bakraç Sanat Galerisi’nde.

■ Sadık Kınıkoğlu’nun sergisi 30 Aralık’a kadar Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi’nde. (0212 518 16 00)

■ Nil Yalter’in “20.yy / 21.yy” başlıklı kişisel sergisi 30 Aralık’a kadar Galerist Tepebaşı’nda. (0212 252 18 96)

■ İbrahim Ethem Temo’nun “Uzak Yüzler” başlıklı fotoğraf sergisi 30 Aralık’a kadar Avusturya Kültür Ofisi’nde.

■ İstanbullaşmak Yapım Aşaması: Beyoğlu isimli sergi 31 Aralık’a kadar SALT’ta. (0212 377 42 00)

■ Ceren Oykut’un “Mayom İçimde” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar artSümer’de. (0212 249 10 35)

■ Gazi Sansoy’un “Yüzsüzler” isimli resim sergisi 31 Aralık’a kadar Galeri İlayda’da. (0 212 227 92 92)

■ Çiğdem Yapanar’ın “EXODO” isimli heykel sergisi 31 Aralık’a kadar Nişantaşı Kare Sanat Galerisi’nde. (0 212 249 01 50)

■ Osman Kehri’nin suluboya resim sergisi 31 Aralık’a kadar Tolga Eti Galeri’de. (0216 368 26 79)

■ Süreyya Uygun’un sergisi 31 Aralık’a kadar Tatbiki Sanat Galerisi’nde. (0216 338 98 37)

■ Adnan Varınca, Ömer Kaleşi, Alecos Fassianos, Abdulkadir Öztürk, Gökşin Sipahioğlu’nun sergisi 31 Aralık’a kadar TEM Sanat Galerisi’nde. (0212 247 08 99)

■ Gazi Sansoy’un “Yüzsüzler” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Galeri İlayda’da. (0 212 227 92 92)

■ Ayşegül Yeşilnil’in sergisi 31 Aralık’a kadar Tuzla Belediyesi Sanat Galerisi’nde. (0216 446 19 35)

■ Alper Bıçaklıoğlu’nun “Ademler ve Havvalar” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Füsun Inan Art Gallery’de. (0212 232 40 49)

■ Emre Tandırlı’nın “Sürpriztepe” isimli sergi 31 Aralık’a kadar Mabeyn Gallery’de. (0212 261 6060)

■ Johan Tahon’un “Beyaz Tohumlayıcılar” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Akbank Sanat’ta. (0212 275 01 45)

■ Mehmet Ayanoğlu’nun “GRID” başlıklı sergisi 31 Aralık’a kadar Kare Sanat Galerisi’nde. (0 212 240 44 48)

■ Akgün Akova’nın “Yolda Sevince Rastladım” adlı sergisi 31 Aralık’a kadar Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi’nde.

■ Sophie Calle’nin “Son Kez, İlk Kez” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde. (0212 277 22 00)

■ Sevinç Altan’ın “Ayrıntı’nın SEVİNÇ’li Kapakları” 31 Aralık’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde. (0212 512 15 00)

■ Suretin Sireti: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki isimli sergi 31 Aralık’a kadar Pera Müzesi’nde. (0212 211 41 00)

■ Ice Station Antarcticae isimli sergisi 2 Ocak 2012’ye kadar Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde. (0212 397 70 70)

■ Ziya Tacir’in “Bomonti” isimli sergisi 2 Ocak’ kadar MERKUR’de. (0 212 225 37 37)

■ Yunus Emre Dokumacı’nın “Dokunuşlar” isimli sergisi 2 Ocak’a kadar İstanbul Kültür Üniversitesi’nde. (0 212 498 41 46)

■ Diana Page ve Joicy Koothur’un “Between Colour and Line” isimli sergisi 2 Ocak’a kadar Sainte Pulchérie Lisesi’nde. (0 212 244 25 36)

■ Lale Temelkuran’ın sergisi 3 Ocak’a kadar Almelek Sanat Galerisi’nde. (0212 265 3851)

■ Bahri Genç’in “Yüzlerden Gizler” başlıklı sergisi 4 Ocak’a kadar Piramid Sanat’ta. (0212 297 31 15-20-21)

■ Emre Çalış’ın sergisi 5 Ocak’a kadar Galeri Artist Çukurcuma’da. (0 212 251 91 63)

■ Nadia Arditti ve Mahmut Karatoprak’ın sergisi 6 Ocak’a kadar dem-art Sanat Galerisi’nde. (0212 287 7867)

■ Halil Akdeniz, Muzaffer Akyol, Adem Genç’in “Başka Dünyalar” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Tunca Sanat’ta. (0212 282 01 70)

■ Leyla Gediz’in sergisi 7 Ocak’a kadar Rampa’da. (0 212 327 08 00)

■ Mustafa Duymaz’ın “Panokent” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Galeri/Miz’de. (0 212 241 76 66)

■ Nesli Türk’ün “Bedenin Hafızası” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Akademililer Sanat Merkezi’nde. (0212 245 02 29)

■ Raziye Kubat’ın “Kimlerdensiniz?” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Galeri Kent’te. (0 212 225 67 15)

■ Bahram Hajou’nun “Diyalog” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Teşvikiye Sanat Galerisi’nde. (0 212 241 04 58)

■ Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar: Arkeoloji, Diplomasi, Sanat sergisi 8 Ocak’a kadar Pera Müzesi’nde. (212 211 41 00)

■ H. Avni Öztopçu’nun sergisi 8 Ocak’a kadar Mine Sanat Galerisi Nişantaşı’nda.

■ Abraham David Christian’ın sergisi 11 Ocak’a kadar Galeri Artist’te. (0 212 227 68 52)

■ Tayfun Erdoğmuş’un sergisi 14 Ocak’a kadar Galeri Nev’de. (0 212 252 15 25)

■ İklim Değişikliği Sergisi 15 Ocak 2012’ye kadar santralistanbul Ana Galeri’de. (0 212 346 41 42)

■ ‘Dikkat! Kadın’ isimli karma sergi 15 Ocak’a kadar Ekavart Gallery’de. (0212 252 81 31)

■ Ayşen Urfalıoğlu, Florencia Almirón ve Ragıp Basmazölmez’in “Vurgu ve Sessiz Kalış” adlı sergisi 22 Ocak’a kadar Siemens Sanat’ta. (0212 334 11 04)

■ Türkiye’den modern ve çağdaş kadın sanatçıların “Hayal ve Hakikat” isimli sergisi 22 Ocak’a kadar İstanbul Modern’de. (0212.334 73 31)

■ Foto Galatasaray isimli sergi 22 Ocak’a kadar SALT Galata’da. (0212 334 22 00)

■ Leonardo Da Vinci’nin “Kadınlar ve Manzaralar” isimli reprodüksiyon sergisi 22 Ocak’a kadar Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde. (212 219 16 97)

■ Sabrina Fresko’nun sergisi 28 Ocak’a kadar Simya Galeri’de. (0212 259 77 40)

■ Sevginin Resimleri isimli karma sergi 28 Ocak’a kadar Alta Sanat Galerisi’nde. (0212 282 69 65)

■ Kilden Suretler, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan Antik Çağ Terrakotta Figürinleri sergisi 15 Nisan’a kadar Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde. (0212 284 63 63)

■ Musevitoğlu Atölyesi Resim Sergisi 31 Mayıs’a kadar Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde. (0212 259 77 40)

■ Adalar, Mimarlar, Binalar isimli sergi Haziran 2012’ye dek Adalar Müzesi’nde. (0216 382 64 30)

Ankara

■ Yaprak Aktimur – resim – 16 Aralık’a dek – Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi’nde. (0 312 417 84 58)

■ Erdal Ateş – resim – 17 Aralık’a dek – Galeri Akdeniz’de. (0 312 231 45 43)

■ Tayyar Eren – resim – 17 Aralık’a dek – Gözde Sanat Galerisi’nde. (0 312 442 11 31)

■ Bruno Pollacci – dijital art – 17 Aralık’a dek – Sevgi Sanat Galerisi’nde. (0 312 441 26 34)

■ Fatma Fatoş Günönü – resim – 18 Aralık’a dek – Atakule Vakıfbank Sanat Galerisi’nde. (0 312 442 90 67)

■ Nuran Konuralp – patchwork (parça çalışması) – 18 Aralık’a dek – Atakule Vakıfbank Sanat Galerisi’nde. (0 312 442 90 67)

■ Basın Şehitleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir Anısına/Van-İnsan Manzaraları – fotoğraf – 22 Aralık’a dek – Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde. (0 312 442 30 50)

■ Aykut Öz – heykel – 23 Aralık’a dek – Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi’nde. (0 312 466 05 40)

■ İbrahim Demirel Resim Koleksiyonu 3 – resim – 23 Aralık’a dek – Galeri Sanatyapım’da. (0 312 222 19 06)

■ Tansel Çeber – heykel – 27 Aralık’a dek – Çankaya Belediyesi Galeri Kara’da. (0 312 433 12 35)

■ Sezai Kara/Kadın ve Çiçeklere Güzelleme – resim – 28 Aralık’a dek – Krişna Sanat Merkezi’nde. (0 312 418 02 53)

■ Cemal Güvenç – retrospektif – 30 Aralık’a dek – Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi’nde. (0 312 202 20 21)

■ Hüseyin Yıldırım – resim – 2 Ocak’a dek – Fırça Sanat Galerisi’nde. (0 312 438 60 08)

■ Fevzi Karakoç – resim – 2 Ocak’a dek – Arete Sanat Galerisi’nde. (0 312 440 08 81)

■ Canan Berber&Rıfat Koçak – resim, heykel – 7 Ocak’a dek – Nurol Sanat Galerisi’nde. (0 312 468 86 70)

■ İnsan Hakları/Kadın Hakları – karikatür – 10 Ocak’a dek – Türkiye Barolar Birliği Avukat Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi’nde. (0 312 292 59 00)

■ Yalçın Gökçebağ – resim – 12 Ocak’a dek – Armoni Sanat Galerisi’nde. (0 312 440 43 24)

İzmir

■ Nedim Sönmez’in ebru sergisi, 26 Aralık’a dek Norm Sanat Galerisi’nde.

■ Kainat Barkan Pajonk’un resim sergisi Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde izlenimde.

■ Rahime Günkurt’un resim sergisi İzmir Sanat Merkezi’nde bugün sona eriyor.

■ A.Kadir Ekinci’nin doğum yeri olan Kars’ta çektiği fotoğrafların yer alacağı “Uzak Işık” adlı sergi, 13 Aralık 2011- 2 Ocak 2012 tarihlerinde İzmir Sanat merkezinde izlenecek. Ekinci’nin ikinci kişisel sergisinde Kars’a ait otuz iki siyah beyaz fotoğraf bulunuyor.

■ Art Shop Sanat Galerisi, 81 sanatçının eserlerinden oluşan “Küçük Şeyler” adlı karma resim sergisini 16 Ocak’a dek ağırlayacak.

■ Eren Eyüboğlu Resim Sergisi 31 Aralık’a dek Kedi Kültür Sanat Merkezi’nde.

■ Urla Belediyesi Meclis Üyesi Diş Hekimi Ali Yıldıray Varol ilk kişisel fotoğraf sergisini Urla Belediyesi Fotoğraf Sanat Evi’nde açtı. Sergi 30 Aralık’a dek görülebilecek.

Adana

■ Derya Eğilmez, Saadet Beyaz, Türkan Altınkaynak ve Bilal Geniş’in yağlıboya çalışmalarının yer aldığı, “Karma Resim Sergisi” bugün 17.30’da Hacı Ömer Sabancı Kültür Sarayı’ndaki Adana Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılıyor. Sergi hafta boyu izlenebilecek. (0322 3524674)

■ Ressam Erdal Ateş’in, yağlıboya resim çalışmalarının yer aldığı, “Karşı Duvarlar” adlı sergisi Altan Kitabevi Sanat Galerisi’nde sürüyor. Ateş’in sergisi 31 Aralık tarihine dek izlenime açık olacak. (0322 4593458)

Antakya
■ Gazeteci Ramazan Şanıvar’ın, “Hatay Tadında 6 Yılda 66 Kare Fotoğraf” adlı sergisi 23 Aralık cuma günü Eski Antakya Belediyesi binasında açılacak. Sergi, hafta boyu izlenime açık tutulacak.

(0535 3757711)

Cumhuriyet 12.12.2011

Gösteri Söyleşi

İstanbul

■ Cermodern Sanatlar Merkezi’nde, Milli Kütüphane Başkanlığı’nın Turizm ve Ticaret AŞ (TURAŞ) ile ortaklaşa düzenlediği Şiir Söyleşileri etkinlikleri kapsamında, 30 Aralık’ta, saat 16.00’da, gerçekleştirilecek “Şiirimizde Yaşanmış Duyarlık” başlıklı şiirli söyleşide, gazetemiz yazarı Mustafa Şerif Onaran, tiyatro oyuncuları Rüştü Asyalı ve Berin Ötenel’in okuyacağı şiirler üzerine söyleşi yapacak.

(0 312 310 00 00)

■ Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın ve CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun konuşmacı olarak yer alacağı “Deniz Feneri Dosyasındakiler” başlıklı söyleşi, 14 Aralık’ta saat 18.30’da. (0 312 442 30 50)

Opera Bale

İstanbul

■ ‘Kadıköy Süreyya Operası’nda yarın ve çarşamba günü saat 20.00’de “Şen Dul” adlı opera, pazar günü saat 11.00’de “Heidi” adlı çocuk müzikali seslendirilecek. (0216 346 15 31)

■ ‘Fulya Sanat’ta çarşamba günü saat 20.00’de “Dört Duvar” adlı bale gösterisi sahnelenecek.

(0212 215 60 37-38)

Ankara

■ Opera Sahnesi’nde, “Ali Baba ve Kırk Haramiler/opera” 21Aralık’ta saat 20.00’de, “Tosca/opera” 14 Aralık’ta saat 20.00’de, “Uyuyan Güzel/bale” 17, 22, 29 Aralık’ta saat 20.00’de, “Çakırcalı Efe/dans tiyatrosu” 19 Aralık’ta saat 20.00’de, “Gecenin Rengi/modern dans” 24 Aralık’ta saat 20.00’de, “Macbeth/opera” 28 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)

■ Operet Sahnesi’nde, “Seslerle Anadolu/müzikli gösteri” bugün ve 25 Aralık’ta saat 16.00’da, “Şarkılarla Yaşamak/müzikli oyun” 18 Aralık’ta saat 16.00’da, “Winterreise/konser” 20 Aralık’ta saat 20.00’de.

(0 312 324 68 01)

Müzik

İstanbul

■ ‘WOMİST – İstanbul Dünya Müzikleri Festivali’ kapsamında yarın saat 21.00’de TİM Show Center’da “Eleftheria Arvanitaki”, saat 20.00’de Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde “Sevda” ve perşembe günü saat 20.30’da Fulya Sanat’ta “Martin Lubenov ‘Jazzta Prasta’” konseri izlenebilir. (0 212 243 64 83)

■ ‘Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde bugün saat 20.00’de “İdil Biret” konseri izlenebilir. (0 216 346 15 31)

■ ‘Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bugün saat 20.00’de “Soo Cho Quartet”, yarın saat 20.00’de “Venice Baroque Orkestra”, çarşamba günü saat 20.00’de “Fahreddin Dede’nin Bahâriyesi ve Neyzenler”, cuma günü saat 20.00’de “Alim & Fargana Qasimov Ensemble”, pazar günü saat 11.30’da “İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği” konseri izlenebilir. (0 212 231 54 97)

■ ‘Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde bugün saat 22.30’da “Serdar Barçın Band”, yarın saat 22.30’da “Aklan Akdağ”, çarşamba günü saat 22.30’da “Melis Danişmend”, perşembe günü saat 22.30’da “Gevende”, cuma günü saat 22.30’da “Aylin Aslım” konseri izlenebilir. (0 212 244 25 58)

■ ‘Lütfi Kırdar Anadolu Auditorium’da bugün saat 21.00’de “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı – 40 Yıllık Bir Akşam”, cuma ve cumartesi günü saat 20.00’de “Bilkent Senfoni Orkestra İstanbul’da”, pazar günü saat 19.00’da “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” konseri izlenebilir. (0 212 373 11 00)

■ ‘Babylon’da yarın saat 21.30’da “Andreya Triana”, çarşamba günü saat 21.30’da “Mabel Matiz”, perşembe günü saat 21.30’da ve cuma günü saat 23.00’te “Apparat Band”, cumartesi günü saat 23.00’te “Electro Swing Night featuring KKC Orchestra” ve saat 23.59’da “Senior Zazou (KKC Orchestra) DJ Set”, pazar günü saat 20.00’de “Milow” konseri izlenebilir. (0 212 292 73 68)

■ ‘ENKA Oditoryum’da yarın saat 20.30’da “Yaylılar ve Sesler Buluşması” konseri izlenebilir. (0 212 276 22 14)

■ ‘İş Sanat Kültür Merkezi’nde yarın ve çarşamba günü saat 20.00’de “Yılbaşı Konseri: Strauss Gecesi – Strauss Festival Orchestra Vienna” konseri izlenebilir. (0 212 316 10 83)

■ ‘Jolly Joker Balans’ta yarın saat 21.00’de “Karmate”, çarşamba günü saat 21.00’de “Geveze ve Fazla Mesai”, perşembe günü saat 21.00’de “Hüsnü Şenlendirici Ensemble”, cuma günü saat 22.00’de “Mor ve Ötesi” konseri izlenebilir. (0 212 249 07 49)

■ ‘BÜ Albert Long Hall’da çarşamba günü saat 19.30’da “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Piyano Müziği” konseri izlenebilir. (0 212 359 58 00)

■ ‘Salon’da çarşamba günü saat 22.00’de “Junior Boys”, cuma günü saat 21.30’da “Şirin Soysal”konseri izlenebilir. (0 212 334 07 52)

■ ‘Ghetto’da çarşamba günü saat 21.30’da “123”, cuma günü saat 22.30’da “Büyük Ev Ablukada”, cumartesi günü saat 23.00’da “Pink Amsterdam” konseri izlenebilir. (0 212 251 75 01)

■ ‘The Seed’de perşembe günü saat 20.00’de İstanbul Resitalleri kapsamında “Igor Levit” piyano konseri izlenebilir. (0 212 323 60 50)

■ ‘Borusan Müzik Evi’nde perşembe günü saat 20.00’de “Şirin Pancaroğlu – Elif Yurdakul Arp Flüt Resitali”, cuma günü saat 21.30’da “Auditive Connection”, cumartesi günü saat 21.30’da “Nova Muzak Series: Vladislav Delay” konseri izlenebilir. (0 212 336 32 80)

■ ‘Garajistanbul’da cuma günü saat 21.00’de Avea Escape To Music Konserleri kapsamında “Rox” konseri izlenebilir. (0 212 244 44 99)

■ ‘İstanbul Live’da perşembe günü saat 21.00’de “Öykü Gürman – Albüm Lansman Konseri”, cuma günü saat 21.00’de “Flört” konseri izlenebilir. (0 541 889 10 90)

■ ‘Akbank Sanat’ta perşembe günü saat 20.00’de “Jerfi Aji” konseri izlenebilir. (0 212 252 35 00)

■ ‘Aya İrini Müzesi’nde “3. Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri” kapsamında cumartesi günü saat 20.00’de “Diego El Cigala” konseri izlenebilir.

(0 212 522 17 50)

Ankara

■ Congresium Ankara ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) dünyaca ünlü şef Ari Rasilainen yönetiminde vereceği ve dünyaca ünlü keman virtüözü Sarah Chang’in solist olarak yer aldığı konser 16 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 309 13 43)

Tiyatro

İstanbul

■ Devlet Tiyatroları Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde çocuk oyunu “Kırmızı Şemsiye” cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 20.00. Cevahir Sahneleri Salon 1’de “Ölüleri Gömün” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahneleri Salon 2’de “Aşkın Sıradanlığı”  salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, Beyoğlu Küçük Sahne’de “Profesyonel” salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Küçükçekmece DT Sahnesi’nde “Karanlık İşler” perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Üsküdar Stüdyo Sahne’de “Ve Hep Birlikte Soldan Çıkarlar” salı, perşembe 20.00, cumartesi 15.00, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde “Birdy” çarşamba, cuma 20.00, cumartesi 20.00, pazar 15.00. (0 212 292 39 00)

■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları F. Reşat Nuri Sahnesi’nde “Ufak Bir Hata” çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.00. GOP Ferih Egemen Sahnesi’nde “Boncuk” perşembe, cuma 10.30 ve 13.30. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Tehlikeli İlişkiler” çarşamba 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.00. Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde “Tarla Kuşuydu Juliet” çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30. Kağ. Küçük Kemal Sahnesi’nde “Uğur Böceği” perşembe, cuma 10.30 ve 13.30. K. Çekmece Sef. KSM Sahnesi’nde “Gönlümdeki Osman Bey” cuma 20.30, cumartesi 15.00 ve 20.30. Haldun Taner Sahnesi’nde “Mutfak Söyleşileri” çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30. Ümraniye Sahnesi’nde “Lüküs Hayat” çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30. Üsküdar Müsahipzade Sahnesi’nde “Sevgili Doktor” çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.00. Üsküdar K. Yılmazer Sahnesi’nde “Günlük Müstehcen Sırlar” çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.00.  (0 212 455 39 00)

■ Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda Müşfik Kenter Sahnesi’nde “Aklı Havada” perşembe 20.30, “Tersine Dünya” cuma 20.30, “Hoşu’nun Utancı” cumartesi 11.00, “Külhanbeyli Müzikali” cumartesi 20.30, pazar 15.30 “Benim Güzel Pabuçlarım” pazar 11.00. Turhan Tuzcu Sahnesi’nde “Medeni Hali: Kadın” çarşamba 20.30. (0 212 661 38 94)

■ Dostlar Tiyatrosu’nun “Kerem Gibi” oyunu Kozzy Kültür Merkezi Salı 20.00, “Nereye Gidiyoruz” cuma 20.30 Muammer Karaca Tiyatrosu. (0 212 252 59 35)

■ Ortaoyuncular’da Nöbetçi Tiyatro “Aynasızlara Karşı Aynalı Şarkı” perşembe 20.00, cumartesi 16.30, Ortaoyuncular “Ferhangi Şeyler” Cuma 20.00, “İşsizler Cennete Gider” cumartesi 20.00, pazar 18.00.  (0 212 251 18 65)

■ Oyun Atölyesi’nde “Testosteron” salı, çarşamba 20.30, “Don Juan’ın Gecesi” perşembe, cuma, cumartesi 20.30, pazar 16.00.  (0 216 345 39 39

■ Tiyatro Pera’nın oyunu “Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar)”

Salı 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi, Tiyatro Pera “Venedik Taciri” cuma, cumartesi 20.00, pazar 18.30 Tiyatro Pera’da.

■ Dot’ta DOT’un yeni oyunu Öksüzler Dotmarsta Salonu’nda perşembe, cuma, cumartesi 21.00, pazar 17.00 (0 212 232 44 40)

■ Kumbaracı50’de “O.B.E.B” bugün 20.30, “444” Salı 20.30, “Kebap” Çarşamba 20.30, “Merdivenden İnen Sanatçı” Perşembe 20.30, “Beraber ve Solo Şarkılar” Cuma 20.30, “O.B.E.B” cumartesi 20.30, “Lahana Sarma” Pazar 13.00,

(0 212 243 50 51)

■ Tiyatro Kedi’nin “Don Kişot” oyunu cumartesi 20.30 Akatlar Kültür Merkezi, Pazar 16.30 Caddebostan Kültür Merkezi. (0 212 257 79 36)

■ İKSV Salon’da “Dans Etmek ya da” bugün 20.30. (0 212 334 07 52)

■ Kozzy Alışveriş Kültür Merkezi Gazanfer Özcan Sahnesi’nde “Şems!.. Unutma!..” bugün 20.30, “İyi Günde Kötü Günde” Salı 20.30 (0 216 658 00 00)

■ Yunus Emre Kültür Merkezi Büyük Salon’da “Leyla’nın Evi” Salı 20.30 (0 212 661 38 95)

■ Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Düğün” cuma 20.30 (0 216 467 25 68)

■ Muammer Karaca Tiyatrosu’nda “Basit Bir Ev Kazası” perşembe 20.30 (0 212 252 59 35)

Ankara

■ Akün Sahnesi’nde, “Nâzım Hikmet’in İnsan Manzaraları’ndan On Bir Tablo” yarından itibaren 17 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Camdan Kalp/çocuk oyunu” 18, 25 Aralık tarihlerinde saat 11.00’de, “Gizler Çarşısı” 20-24 Aralık tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Fosforlu Cevriye” 27, 28, 29, 30 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 427 19 71)

■ Altındağ Tiyatrosu’nda, “Sönmüş Yıldızlar” yarından itibaren 24 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Boğaç Han/çocuk oyunu” 25 Aralık’ta saat 11.00’de, “Sinek Kadar Kocam Olsun, Başımda Bulunsun” 27, 28, 29, 30 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 316 59 02)

■ Büyük Tiyatro’da, “Bir Tayyare Serüveni” yarın saat 20.00’de, 18 Aralık’ta saat 15.00’te, “Genç Osman” 20, 23 Aralık’ta saat 20.00’de, 25 Aralık’ta saat 15.00’te, “Kerbela” 27 ve 30 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 324 22 10)

■ Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, “Genç Osman” yarın ve 14, 15, 16, 27, 28, 29, 30 Aralık’ta saat 20.00’de, 17 Aralık’ta saat 15.00 ve 20.00’de, “Narnia Günleri/çocuk oyunu” 16, 18 Aralık’ta saat 11.00’de, “Kerbela” 20, 21, 22, 23 Aralık’ta saat 20.00’de, 24 Aralık’ta saat 15.00 ve 20.00’de, “Benim Tatlı Meleğim” 23 Aralık’ta saat 11.00’de. (0 312 240 00 91)

■ Küçük Tiyatro’da, “Soğuk Bir Berlin Gecesi” yarından itibaren 17 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Keloğlan Keleşoğlan/çocuk oyunu” 14, 18, 21, 25 Aralık’ta saat 11.00’de, “George Dandin” 20-24 Aralık tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Figaro” 27, 28, 29, 30 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 311 11 69)

■ Oda Tiyatrosu’nda, “Dönülmez Akşamın Ufkundayız” yarından itibaren 24 Aralık’a dek saat 18.30’da, “Hüzzam” 27, 28, 29, 30 Aralık’ta saat 18.30’da. (0 312 311 11 69)

■ Stüdyo Sahne’de, “Üç Yönetmen Üç Oyun” 13, 16 Aralık’ta saat 20.00’de, 18 Aralık’ta saat 15.00’te, “Bir Delinin Hatıra Defteri” 20, 23 Aralık’ta saat 20.00’de, 25 Aralık’ta saat 15.00’te, “İşte Baş, İşte Gövde, İşte Kanatlar” 27, 30 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 397 30 24)

■ İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde, “Orkestra” 14-24 Aralık tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Yastık Adam” 27, 28 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 397 30 24)

■ Şinasi Sahnesi’nde, “Sırça Kümes” yarından itibaren 18 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. “Elma Hırsızları” 20-25 Aralık tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Tek Kişilik Şehir” 27, 28, 29, 30 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 467 17 44)

■ Mavi Sahne’de, “Oyunun Oyunu/prömiyer” 14 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 241 02 33)

■ Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, “Zübük” 16, 23 Aralık’ta saat 20.00’de, 17, 24 Aralık’ta saat 18.30’da, 25 Aralık’ta saat 15.30’da, “Giderayak” 18 Aralık’ta saat 15.30’da, 30 Aralık’ta saat 20.00’de, “Sihirli Parmaklar/çocuk oyunu” 17, 18, 24 ve 25 Aralık’ta saat 13.00’te. (0 312 417 76 76)
■ Bilkent Konser Salonu’nda, Bilkent Senfoni Orkestrası’nın şef Işın Metin yönetiminde vereceği, Emre Elivar’ın (piyano) solist olarak yer alacağı konser, 19 Aralık’ta saat 18.30’da. (0 312 290 17 75)

■ Jolly Joker Ankara’da, Manga konseri 16 Aralık’ta saat 22.00’de, Levent Yüksel konseri 17 Aralık’ta saat 22.00’de, Nilüfer konseri 23 Aralık’ta saat 22.00’de, Emre Aydın konseri 24 Aralık’ta saat 22.00’de, Gripin konseri 30 Aralık’ta saat 22.00’de, MFÖ konseri 7 Ocak 2012’de saat 22.00’de. (0 312 424 11 11)

■ If Performance Hall’de, Orçun Babak konseri yarın saat 22.00’de, Zakkum konseri 22 Aralık’ta saat 22.00’de. (0 312 418 95 06)

Kaynak : http://www.cumhuriyet.com

Nerede Olursanız Olun; 05Aralık – 12 Aralık, Arası Sanatla Olun !

CSO Konser Salonu’nda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) şef Tadeusz Strugala yönetiminde vereceği, Szczepan Konczal’ın (piyano) solist olarak katılacağı “Polonya Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı Konseri”, 8, 9 Aralık’ta saat 20.00’de.

SERGİ

İSTANBUL

■ Diana Page ve Joicy Koothur’un “Between Colour and Line” isimli sergisi 6 Aralık – 2 Ocak tarihleri arasında Sainte Pulchérie Lisesi’nde. (0 212 244 25 36)

■ Sadi Öziş ve Kare Metal Atölyesi’nin sergisi 6 – 17 Aralık tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde. (0 212 243 20 48)

■ Seçkin Pirim’in heykel sergisi 6 – 27 Aralık tarihleri arasında Borusan Müzik Evi’nde. (0 216 310 54 04)

■ Şerif Kino’nun “Don Kişot Teşvikiye’de” isimli sergisi 6 – 30 Aralık tarihleri arasında Galeri Oda’da. (0 212 259 22 08)

■ Ayşen Urfalıoğlu, Florencia Almirón ve Ragıp Basmazölmez’in “Vurgu ve Sessiz Kalış” adlı sergisi 7 Aralık – 22 Ocak tarihleri arasında Siemens Sanat’ta. (0212 334 11 04)

■ Defne Küçük ve Turgay Karadağ’ın sergisi 8 – 30 Aralık tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde. (0 212 249 01 50)

■ Çiğdem Yapanar’ın “EXODO” isimli heykel sergisi 8 – 31 Aralık tarihleri arasında Nişantaşı Kare Sanat Galerisi’nde. (0 212 249 01 50)

■ Süreyya Uygun’un sergisi 7 – 31 Aralık tarihleri arasında Tatbiki Sanat Galerisi’nde. (0216 3389837)

■ Ziya Tacir’in “Bomonti” isimli sergisi 8 Aralık – 2 Ocak tarihleri arasında MERKUR’de. (0 212 225 37 37)

■ Nesli Türk’ün “Bedenin Hafızası” isimli sergisi 8 Aralık – 7 Ocak tarihleri arasında Akademililer Sanat Merkezi’nde. (0212 245 02 29)

■ Raziye Kubat’ın “Kimlerdensiniz?” isimli sergisi 8 Aralık – 7 Ocak tarihleri arasında Galeri Kent’te. (0 212 225 67 15)

■ Tayfun Erdoğmuş’un sergisi 9 Aralık – 14 Ocak tarihleri arasında Galeri Nev’de. (0 212 252 15 25)

■ Lale Temelkuran’ın sergisi 10 Aralık – 3 Ocak tarihleri arasında Almelek Sanat Galerisi’nde. (0212 265 3851)

■ Bedri Baykam’ın “Ressamdan Masallar” başlıklı sergisi 5 Aralık’a kadar MERKUR’de. (0 212 225 37 37)

■ Bakırköy Halk Eğitim Merkezi’nin Karma Resim Sergisi 5 Aralık’a kadar Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde. (0212 414 96 47)

■ Anadolu Sanatçılar Derneği’nin her yıl düzenlediği Öğretmenler Sergisi 6 Aralık’a kadar Kartal Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde. (0216 5170896)

■ Perincan Yalnızcık, Reha Yalnızcık ve Murat Tolga ’nın sergileri 7 Aralık’a kadar Doku Sanat Galerisi’nde. (0 212 246 24 96)

■ Orkide Akkoç Sabit’in “Tatlı Rüyalar” isimli sergisi 8 Aralık’a kadar Mac Art Gallery’de. (0212 343 85 40)

■ Serdar Akkılıç’ın “Starfall” isimli sergisi 8 Aralık’a kadar Artium Art Gallery’de. (0212 227 75 93-94)

■ Feridun Fikri Uğur’un sergisi 9 Aralık’a kadar Bakraç Sanat Galerisi’nde. (0216 362 18 26)

■ İdil Üstünel’in “Düşkuşağı” isimli sergisi 9 Aralık’a kadar Galeri Artist Çukurcuma’da. (0216 251 91 63)

■ Ahmet Süreyya Koçtürk’ün “Hayaller, Rüyalar, Gerçekler” sergisi 9 Aralık’a kadar İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde. (0212 540 96 96)

■ Ebru Ceylan’ın “dünya içimde karanlık oyunlar oynuyor anne” isimli sergisi 10 Aralık’a kadar Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde. (0212 230 19 76)

■ Periferiden Bellek Kayıtları isimli karma sergi 10 Aralık’a kadar Gallery LiNART’da. (0 212 281 12 00)

■ Orhan Taylan’ın sergisi 10 Aralık’a kadar Terakki Vakfı Sanat Galerisi’nde. (0212 351 00 60)

■ Füsun Sağlam’ın “Bumerang” başlıklı sergisi 10 Aralık’a kadar Galeri Selvin’de. (0212 263 74 81)

■ Nurettin Akkaya’nın “Saray Günceleri – Harem” başlıklı sergisi 10 Aralık’a kadar Derinlikler Sanat Merkezi’nde. (0212 291 82 55)

■ Turan Aksoy’un “Toz ve Telaş” isimli sergisi 11 Aralık’a kadar Pi Artworks’te. (0212 293 71 03)

■ Burak Arıkan’ın “BURAK” isimli sergisi 13 Aralık’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde. (0212 240 80 23)

■ Ergin İnan – Emiel Hoorne – Enk De Kramer’in sergisi 13 Aralık’a kadar Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde. (0212 327 00 12)

■ Bihrat Mavitan’ın “2B+3B = 2B” isimli resim sergisi 13 Aralık’a kadar Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde. (0216 418 38 06)

■ Ilgın Seymen’in “Mutluluğun Mini Marketi” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Art ON’da. (0 2122591543)

■ Türkiye’de Zaman / Time in Turkey isimli sergi 15 Aralık’a kadar Taksim, Galatarasay ve Tünel meydanları ile Sismanoglio Megaro, Fotografevi, Fototrek Fotoğraf Merkezi ve Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde. (0212 249 45 46)

■ Nejat Satı’nın “DRUGSTORE” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Art ON’da. (0 2122591543)

■ Bahar Kocaman’ın “Haller” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Galeri Espas’ta. (0 212 227 70 17)

■ Canan Aydoğan’ın “Sesleri Arayış” isimli sergisi 15 Aralık’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde. (0216 3862949)

■ Dana Kyndrova’nın “İlk Nefesten Son Nefese Kadınlar” fotoğraf sergisi 15 Aralık tarihleri arasında İFSAK’ta. (0212 292 42 01)

■ Zahit Büyükişleyen’in “Déja vu” isimli resim sergisi 16 Aralık tarihleri arasında Maçka Modern Sanat Galerisi’nde. (0212 259 45 13)

■ Emre Arolat Architects’in “An/Moment” isimli sergisi 16 Aralık’a kadar İstanbul Kültür Üniversitesi’nde.

■ Kemal Kara’nın “Efekte Efekt” isimli sergisi 16 Aralık’a kadar İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde. (0 212 288 48 48)

■ Dolanbay’ın “Heavy Paintings – Beyond Traces,” sergisi 17 Aralık’a kadar Pg Art Gallery’de. (0212 252 80 00)

■ Eren Eyüboğlu’nun Retrospektif Sergisi 17 Aralık’a kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde. (0 212 438 63 50)

■ Murat Germen’in “Muta-morfoz” isimli sergisi 17 Aralık’a kadar C.A.M Galeri’de. (0212 245 79 75)

■ Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mehmet Pesen, Reha Yalnızcık, Işıl Özışık resimleri, Kamil Masaracı’nın karikatürlerinden oluşan karma sergi 17 Aralık’a kadar Ürün Sanat Galerisi’nde. (0216 363 12 80)

■ Sabri Berkel’in sergisi 18 Aralık tarihleri arasında Art Suites Gallery’de. (212 251 55 61)

■ Koç Üniversitesi’nden 14 öğrencinin “İstanbulla Bakmak” isimli fotoğraf sergisi 18 Aralık tarihleri arasında ENKA Okulları Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi’nde.

■ Safiye Mine Erdurak’ın “Hayata Gel” isimli sergisi 19 Aralık’a kadar UPSD Sanat Galerisi’nde. (0212 347 62 83)

■ Turgut Mutlugöz’ün sergisi 22 Aralık’a kadar Harmony Sanat Galerisi’nde. (0216 553 21 67)

■ Ahmet Akgün ve M. Emin Kayserili’nin sergisi 23 Aralık’a kadar Ziraat İstanbul Tünel Sanat Galerisi’nde.

■ Evren Tekinoktay’ın “Mor Kafa” başlıklı sergisi 24 Aralık’a kadar GALERİST Akaretler’de. (0212 244 8230)

■ Dilara Akay’ın “Arklar 2011” sergisi 24 Aralık tarihleri arasında Galeri G – Art’ta. (0212 296 08 76)

■ Çınar Eslek’in sergisi 25 Aralık’a kadar Pi Artworks Tophane’de. (0212 2454087)

■ İbrahim Çiftçioğlu’nun sergisi 26 Aralık’a kadar Leonardo Sanat Galerisi’nde. (0212 280 83 94)

■ Axel Hütte’nin “Emerald Woods” sergisi 27 Aralık tarihleri arasında Dirimart’ta. (0 212 2913434)

■ Ana Tzarev’in sergisi 28 Aralık’a kadar Santral İstanbul’da. (0 212 311 78 78)

■ Michael Kenna’nın “Magnum Silentium” sergisi 30 Aralık’a kadar Elipsis Gallery’de. (0212 244 89 00)

■ Şeyma Oktuğ’un sergisi 30 Aralık’a kadar Troy Sanat’ta. (0212 327 99 99)

■ Sadık Kınıkoğlu’nun sergisi 30 Aralık’a kadar Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi’nde. (0212 518 16 00)

■ Nil Yalter’in “20.yy / 21.yy” başlıklı kişisel sergisi 30 Aralık’a kadar Galerist Tepebaşı’nda. (0212 252 18 96)

■ İstanbullaşmak Yapım Aşaması: Beyoğlu isimli sergi 31 Aralık’a kadar SALT’ta. (0212 377 42 00)

■ Ceren Oykut’un “Mayom İçimde” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar artSümer’de. (0212 249 10 35)

■ Adnan Varınca, Ömer Kaleşi, Alecos Fassianos, Abdulkadir Öztürk, Gökşin Sipahioğlu’nun sergisi 31 Aralık’a kadar TEM Sanat Galerisi’nde. (0212 247 08 99)

■ Gazi Sansoy’un “Yüzsüzler” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Galeri İlayda’da. (0 212 227 92 92)

■ Ayşegül Yeşilnil’in sergisi 31 Aralık’a kadar Tuzla Belediyesi Sanat Galerisi’nde. (0216 446 19 35)

■ Alper Bıçaklıoğlu’nun “Ademler ve Havvalar” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Füsun Inan Art Gallery’de. (0212 232 40 49)

■ Emre Tandırlı’nın “Sürpriztepe” isimli sergi 31 Aralık’a kadar Mabeyn Gallery’de. (0212 261 6060)

■ Johan Tahon’un “Beyaz Tohumlayıcılar” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Akbank Sanat’ta. (0212 275 01 45)

■ Mehmet Ayanoğlu’nun “GRID” başlıklı sergisi 31 Aralık’a kadar Kare Sanat Galerisi’nde. (0 212 240 44 48)

■ Akgün Akova’nın “Yolda Sevince Rastladım” adlı sergisi 31 Aralık’a kadar Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi’nde.

■ Sophie Calle’nin “Son Kez, İlk Kez” isimli sergisi 31 Aralık’a kadar Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde. (0212 277 22 00)

■ Sevinç Altan’ın “Ayrıntı’nın SEVİNÇ’li Kapakları” 31 Aralık’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde. (0212 512 15 00)

■ Suretin Sireti: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki isimli sergi 31 Aralık’a kadar Pera Müzesi’nde. (0212 211 41 00)

■ Ice Station Antarcticae isimli sergisi 2 Ocak 2012’ye kadar Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde. (0212 397 70 70)

■ Bahri Genç’in “Yüzlerden Gizler” başlıklı sergisi 4 Ocak’a kadar Piramid Sanat’ta. (0212 297 31 15-20-21)

■ Nadia Arditti ve Mahmut Karatoprak’ın sergisi 6 Ocak’a kadar dem-art Sanat Galerisi’nde. (0212 287 7867)

■ Halil Akdeniz, Muzaffer Akyol, Adem Genç’in “Başka Dünyalar” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Tunca Sanat’ta. (0212 282 01 70)

■ Leyla Gediz’in sergisi 7 Ocak’a kadar Rampa’da. (0 212 327 08 00)

■ Mustafa Duymaz’ın “Panokent” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Galeri/Miz’de. (0 212 241 76 66)

■ Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar: Arkeoloji, Diplomasi, Sanat sergisi 8 Ocak’a kadar Pera Müzesi’nde. (212 211 41 00)

■ H. Avni Öztopçu’nun sergisi 8 Ocak’a kadar Mine Sanat Galerisi Nişantaşı’nda.

■ İklim Değişikliği Sergisi 15 Ocak 2012’ye kadar santralistanbul Ana Galeri’de. (0 212 346 41 42)

■ ‘Dikkat! Kadın’ isimli karma sergi 15 Ocak’a kadar Ekavart Gallery’de. (0212 252 81 31)

■ Türkiye’den modern ve çağdaş kadın sanatçıların “Hayal ve Hakikat” isimli sergisi 22 Ocak’a kadar İstanbul Modern’de. (0212.334 73 31)

■ Sabrina Fresko’nun sergisi 28 Ocak’a kadar Simya Galeri’de. (0212 259 77 40)

■ Sevginin Resimleri isimli karma sergi 28 Ocak’a kadar Alta Sanat Galerisi’nde. (0212 282 69 65)

■ Kilden Suretler, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan Antik Çağ Terrakotta Figürinleri sergisi 15 Nisan’a kadar Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde. (0212 284 63 63)

■ Musevitoğlu Atölyesi Resim Sergisi 31 Mayıs’a kadar Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde. (0212 259 77 40)

■ Adalar, Mimarlar, Binalar isimli sergi Haziran 2012’ye dek Adalar Müzesi’nde. (0216 382 64 30)

ANKARA

■ Bellek / 18 Ressam – resim – 7 Aralık’a dek – Galeri Kara’da. (0 312 433 12 35)

■ Semih Poroy – karikatür – 9 Aralık’a dek – Cumhuriyet Gazetesi Kültür Merkezi’nde. (0 312 442 30 50)

■ Ergin İnan – ilk desenler – 10 Aralık’a dek – Galeri Nev’de. (0 312 437 93 90)

■ Lütfü Günay – resim – 10 Aralık’a dek – Armoni Sanat Galerisi’nde. (0 312 440 43 24)

■ Burhan Alkar&Vedat Can&Hayati Misman&Hasan Pekmezci/Hoca ve Öğrencileri – resim, heykel – 10 Aralık’a dek – Nurol Sanat Galerisi’nde. (0 312 468 86 70)

■ Serpil Suda&Yüksel Kenaroğlu – resim – 10 Aralık’a dek – Milli Piyango Talih Kuşu Sanat Galerisi’nde. (0 312 418 11 29)

■ Gavin Turk – resim, heykel – 13 Aralık’a dek – Galeri Artist Ankara’da. (0 312 311 93 63)

■ Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği – resim – 13 Aralık’a dek – Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde. (0 312 229 30 37)

■ Ahmet Merey – resim – 15 Aralık’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)

■ Adnan Yalım – imaj – 15 Aralık’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)

■ Yaprak Aktimur – resim – 16 Aralık’a dek – Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi’nde. (0 312 417 84 58)

■ Erdal Ateş – resim – 17 Aralık’a dek – Galeri Akdeniz’de. (0 312 231 45 43)

■ Tayyar Eren – resim – 17 Aralık’a dek – Gözde Sanat Galerisi’nde. (0 312 442 11 31)

■ Sezai Kara/Kadın ve Çiçeklere Güzelleme – resim – 28 Aralık’a dek – Krişna Sanat Merkezi’nde. (0 312 418 02 53)

■ Cemal Güvenç – retrospektif – 30 Aralık’a dek – Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi’nde. (0 312 202 20 21)

İZMİR

■ Kainat Barkan Pajonk’un resim sergisi 8 Aralık’ta Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde açılıyor.

■ Eren Eyüboğlu Resim Sergisi 31 Aralık’a dek Kedi Kültür Sanat Merkezi’nde.

ADANA

■ Ressam Erdal Ateş’in, yağlıboya resim çalışmalarının yer alacağı, ‘Karşı Duvarlar’ adlı sergisi çarşamba günü 18.00’de Altan Kitabevi Sanat Galerisi’nde açılıyor. Ateş’in sergisi 31 Aralık tarihine dek izlenime açık olacak. (0322 4593458)

MERSİN

■ Ressam Sibel Gürel’in yağlıboya resim sergisi Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Sanat Galerisi’nde sürüyor. Sergi hafta boyu izlenebilecek. (03242389500)

MÜZİK

İSTANBUL

■ ‘Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde bugün saat 20.00’de “Arkas Trio” konseri izlenebilir. (0 216 346 15 31)

■ ‘Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde bugün saat 22.30’da “Zift”, yarın saat 22.30’da “Jazz Open Mic.”, çarşamba günü saat 22.30’da “Dilek Sert Erdoğan – Bilal Karaman”, perşembe günü saat 22.30’da “Doa Band”, cuma günü saat 22.30’da “Hediye Güven” konseri izlenebilir. (0 212 244 25 58)

■ ‘Babylon’da yarın saat 21.30’da “Kalan Müzik Sunar: Volkan Arslan”, çarşamba günü saat 21.30’da “No Age”, perşembe günü saat 21.30’da “FM Belfast”, cuma günü saat 22.30’da “Pearl Jam Tribute Night Back Alive” ve saat 23.59’da “Rock Party hosted by Mabbas”, cumartesi günü saat 22.00’de “Oldies But Goldies 2 Mekânlı Parti” konseri izlenebilir. (0 212 292 73 68)

■ ‘Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yarın saat 20.00’de “Burçin Büke Klasik’ten Caz’a”, çarşamba günü saat 20.00’de “Pagagnini”, perşembe günü saat 20.00’de “Philippe Catherine & Sylvian Luc&Erkan Oğur” konseri ve cuma günü saat 20.00’de “Nobuyuki Tsujii Piyano Resitali” izlenebilir. (0 212 231 54 97)

■ ‘Salon’da yarın saat 22.00’de “The Antlers”, cuma günü saat 22.30’da “Demir Demirkan”konseri izlenebilir. (0 212 334 07 52)

■ ‘Ora Arena’da yarın saat 21.00’de “Buena Vista Social Club – Omara Portuondo” konseri izlenebilir. (0 212 640 25 20)

■ ‘BÜ Albert Long Hall’da çarşamba günü “Şarkıyla Şiirin Kucaklaşması” konseri izlenebilir. (0 212 359 58 00)

■ ‘Istanbul Jazz Center’da çarşamba günü saat 20.30’da “Dean Brown Group”, cuma ve cumartesi günü saat 20.30’da “Jeff Lorber Fusion” konseri izlenebilir. (0 212 327 50 50)

■ ‘Pera Müzesi’nde “Oda Müziği Konserleri” kapsamında perşembe günü saat 20.30’da “İstanbul Art Piyanolu Dörtlüsü” konseri izlenebilir. (0 212 334 99 00)

■ ‘İstanbul Live’da perşembe günü saat 21.30’da “İstanbul Gelişim Orkestrası”, cuma günü saat 21.00’de “Malt – İTÜ & YTÜ Rock Party”, cumartesi günü saat 22.30’da “Adam Cohen” konseri izlenebilir. (0 541 889 10 90)

■ ‘Fulya Sanat’ta cuma günü saat 20.00’de “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” konseri izlenebilir. (0 212 215 60 29)

■ ‘Akbank Sanat’ta perşembe günü saat 20.00’de “Seren Akyoldaş – Gülru Ensari” konseri izlenebilir. (0 212 252 35 00)

■ ‘Ghetto’da perşembe günü saat 21.30’da “Badem – Akustik”, cuma günü saat 23.30’da “De La Soul”, cumartesi günü saat 23.30’da “Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars” konseri izlenebilir. (0 212 251 75 01)

■ ‘Bronx’ta perşembe günü saat 21.30’da “Bedük”, cumartesi günü saat 21.30’da “Kurban” konseri izlenebilir. (0 212 293 53 98)

■ ‘İş Sanat Kültür Merkezi’nde perşembe günü saat 20.00’de “Virtuoso: Emmanuel Pahud – Yefim Bronfman” konseri izlenebilir. (0 212 316 10 83)

■ ‘Jolly Joker Balans’ta perşembe günü saat 21.00’de “Halil Sezai”, cuma günü saat 22.00’de “Emre Aydın”, cumartesi günü saat 22.00’de “Gripin” konseri izlenebilir. (0 212 249 07 49)

■ ‘Borusan Müzik Evi’nde cuma günü saat 20.00’de “Borusan New Series: Pace Percussions”, cumartesi günü saat 20.00’de “Metamorphosis – Sedef Erçetin Atala & Maria Papatetropoulou” konseri izlenebilir. (0 212 336 32 80)

■ ‘Lütfi Kırdar Anadolu Auditorium’da cuma günü saat 20.00’de “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası – Bir Piyanistin Düşleri” konseri izlenebilir. (0 212 373 11 00)

■ ‘Otto Santral’da cuma günü saat 23.00’te “Brazzaville” konseri izlenebilir. (0 212 427 18 89)

■ ‘Altunizade Kültür Merkezi’nde cumartesi günü saat 20.00’de “Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu” konseri izlenebilir.

■ ‘360istanbul’da cumartesi günü “Technotronic” konseri izlenebilir. (0 212 251 10 42)

■ ‘Bostancı Gösteri Merkezi’nde cumartesi günü saat 21.00’de “Candan Erçetin” konseri izlenebilir. (0 216 384 72 10)

■ ‘Caddebostan Kültür Merkezi’nde pazar günü saat 19.00’da “Candaş Orkestrası Yeni Yıl Konseri” izlenebilir. (0 216 386 29 49)

■ ‘Enka Oditoryum’da pazar günü saat 11.00’de ‘Neşeli Pazarlar’ konserleri kapsamında “Boğaziçi Caz Korosu” konseri izlenebilir. (0 212 276 22 14)

■ ‘WOMİST – İstanbul Dünya Müzikleri Festivali’ kapsamında perşembe günü Fulya Sanat Merkezi’nde “Tango Negro” konseri, cuma günü Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde ve cumartesi günü Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde Saraybosnalı solist “Amira” konseri izlenebilir. (0 212 243 64 83)

ANKARA

■ CSO Konser Salonu’nda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) şef Tadeusz Strugala yönetiminde vereceği, Szczepan Konczal’ın (piyano) solist olarak katılacağı “Polonya Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı Konseri”, 8, 9 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 310 72 90)

■ Jolly Joker Ankara’da, Hüsnü Şenlendirici konseri 8 Aralık’ta saat 21.00’de, Halil Sezai konseri 9 Aralık’ta saat 22.00’de, Yaşar konseri 10 Aralık’ta saat 22.00’de, Manga konseri 16 Aralık’ta saat 22.00’de, Levent Yüksel konseri 17 Aralık’ta saat 22.00’de, Nilüfer konseri 23 Aralık’ta saat 22.00’de, Emre Aydın konseri 24 Aralık’ta saat 22.00’de, Gripin konseri 30 Aralık’ta saat 22.00’de, MFÖ konseri 7 Ocak 2012’de saat 22.00’de. (0 312 424 11 11)

■ Gazi Üniversitesi Konser Salonu’nda, Türk sanat müziği sanatçısı Doğa Dikmen’in vereceği konser 6 Aralık’ta, saat 19.30’da. (0 312 212 47 60)

■ If Performance Hall’de, Erkin Koray konseri 8 Aralık’ta saat 22.00’de, Orçun Babak konseri 13 Aralık’ta saat 22.00’de, Zakkum konseri 22 Aralık’ta saat 22.00’de. (0 312 418 95 06)

TİYATRO

İSTANBUL

■ Devlet Tiyatroları Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde “Vahşet Tanrısı” Cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, Pazar 15.00. Cevahir Salonları Salon 1’de “Sidikli Kasabası”, Cevahir Sahneleri Salon 2’de “Kırmızı”, Küçük Sahne’de “Kontrabas” Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, Pazar 15.00. Küçükçekmece DT Sahnesi’nde “At” Perşembe, Cuma 20.00, Cumartesi 15.00 ve 20.00, Pazar 15.00. Üsküdar Stüdyo Sahne’de “Ve Hep Birlikte Soldan Çıkarlar” Salı, Perşembe 20.00, Cumartesi 15.00. Üsküdar Tekel Sahnesi’nde “Birdy” Çarşamba, Cuma, Cumartesi 20.00, Pazar 15.00. (0 212 292 39 00)

■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları F. Reşat Nuri Sahnesi’nde “Binali ile Temir”, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Şark Dişçisi”, Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde “Surname 2010”, Haldun Taner Sahnesi’nde “Gönlümdeki Osman Hamdi Bey”, Ümraniye Sahnesi’nde “Doğum Günü Partisi”, Ü. Müsahipzade Sahnesi’nde “Sevgili Doktor”, Üsküdar K. Yılmazer Sahnesi’nde “Çığ” Çarşamba, cumartesi 15.00 ve 20.30, Perşembe, Cuma 20.30. GOP Ferih Egemen Sahnesi’nde “Boncuk” Perşembe 13.30, Cuma 10.30. “Çiçek Prenses” Cumartesi Pazar 11.00. KAĞ. Küçük Kemal Sahnesi’nde “Uğur Böceği” Perşembe 13.30, Cuma 10.30. (0 212 661 38 94)

■ Bakırköy Belediye Tiyatroları Müşfik Kenter Sahnesi’nde “Aklı Havada” Perşembe 20.30, “Tersine Dünya” Cuma 20.30, çocuk oyunu “Benim Güzel Pabuçlarım” Cumartesi 11.00, “Külhanbeyli Müzikali” Cumartesi 20.30, Pazar 15.30. “Hoşu’nun Utancı” Pazar 11.00. Turhan Tuzcu Sahnesi’nde “Şişman Domuz” Salı 20.30, “Medeni Hali Kadın” Çarşamba 20.30. (0212 414 96 47 – 48)

■ Dostlar Tiyatrosu’nun “Nereye Gidiyoruz” oyunu bugün 20.30 Yunus Emre Kültür Merkezi, “Kerem Gibi” Cuma 20.30 Muammer Karaca Tiyatrosu, Cumartesi 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi, Pazar 19.00 Kadıköy Halk Eğitim Merkezi.

(0 212 252 59 35)

■ Ortaoyuncular’da Nöbetçi Tiyatro “Aynasızlara Karşı Aynalı Şarkı” Cuma 20.00, cumartesi 16.30. Ortaoyuncular “İşsizler Cennete Gider” cumartesi 20.00, Pazar 18.00. (0 216 345 39 39)

■ Oyun Atölyesi’nde Merve Engin “Kıyıya Oturmanın Böylesi” bugün 20.30, Oyun Atölyesi “Testosteron” Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma 20.30, “Don Juan’ın Gecesi” cumartesi 20.30, Pazar 16.00. (0 216 345 39 39)

■ Tiyatro Pera’da “Venedik Taciri” Cuma, cumartesi 20.00, Pazar 18.30.

■ Kumbaracı50’de bugün “Öldün Duydun mu?” 20.30, “444” yarın 20.30, “Hizmetçiler” Çarşamba 20.30, “Kaplumbağalar Şişmanlamaz Çünkü Kabukları Vardır” Perşembe 20.30, “Olsa Olmalı Olabilir” Cuma 20.30, “Yaşamayı Beklerken” cumartesi 20.30.

(0 212 243 50 51)

ANKARA

■ Akün Sahnesi’nde, “Barış” 11 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 427 19 71)

■ Şinasi Sahnesi’nde, “Sırça Kümes” 6-11 Aralık tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 467 17 44)

■ Altındağ Tiyatrosu’nda, “Boğaç Han/çocuk oyunu” 11 Aralık’ta saat 11.00’de, “Elma Hırsızları” 6-10 Aralık tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 316 59 02)

■ Büyük Tiyatro’da, “Kerbela” 9 Aralık’ta saat 20.00’de, 11 Aralık’ta saat 15.00’te. (0 312 324 22 10)

■ Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, “Kantocu” 11 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Narnia Günleri/çocuk oyunu” 9 Aralık’ta saat 11.00’de. (0 312 240 00 91)

■ Küçük Tiyatro’da, “George Dandin” 10 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Keloğlan Keleşoğlan/çocuk oyunu” 7, 11 Aralık’ta saat 11.00’de. (0 312 311 11 69)

■ Oda Tiyatrosu’nda, “Krem Karamel” 6-10 Aralık tarihleri arasında saat 18.30’da. (0 312 311 11 69)

■ Stüdyo Sahne’de, “Bir Delinin Hatıra Defteri” 6, 9 Aralık’ta saat 20.00’de, 11 Aralık’ta saat 15.00’te. (0 312 397 30 24)

■ İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde, “Yastık Adam” 10 Aralık’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 397 30 24)

■ Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, “Zübük” 9, 16, 23 Aralık’ta saat 20.00’de, 17, 24 Aralık’ta saat 18.30’da, 11, 25 Aralık’ta saat 15.30’da, “Giderayak” 10 Aralık’ta saat 18.30’da, 18 Aralık’ta saat 15.30’da, 30 Aralık’ta saat 20.00’de, “Sihirli Parmaklar/çocuk oyunu” 10, 11, 17, 18, 24 ve 25 Aralık’ta saat 13.00’te. (0 312 417 76 76)

GÖSTERİ SÖYLEŞİ

İSTANBUL

■ Fransız Kültür Merkezi’nde çarşamba günü saat 19.00’da “Video Art Gösterimi” gerçekleştirilecek. (0212 393 81 11)

■ Pera Müzesi Oditoryumu’nda çarşamba günü saat 19.00’da “Bir Bisikletlinin Ölümü” adlı film gösterimi gerçekleştirilecek. (0212 334 99 00)

■ Pera Film’de cuma günü saat 17.00’de “Aşk Sokağı” adlı film gösterimi gerçekleştirilecek. (0212 334 99 00)

■ Fransız Kültür Merkezi’nde perşembe ve cuma günleri saat 19.00’da Nadja Topluluğu dans gösterisi gerçekleştirilecek.

(0212 393 81 11)

OPERA BALE

İSTANBUL

■ Fulya Konser Salonu’nda çarşamba günü saat 20.00’de “Concerto Barocco/Mi Favorita/Creatures” adlı bale gösterisi sahnelenecek. (0212 215 60 37)

■ Kadıköy Süreyya Operası’nda perşembe günü saat 20.00’de, cumartesi günü saat 16.00’da “Don Pasquale” adlı opera, pazar günü saat 11.00’de “Heidi” adlı çocuk müzikali seslendirilecek. (0216 346 15 31)

ANKARA

■ Opera Sahnesi’nde, “Tannhauser/opera” 10 Aralık’ta saat 19.00’da, “Harem/bale” 5 Aralık’ta saat 20.00’de, “Başlangıç/modern dans” 6 Aralık’ta saat 20.00’de, “Ali Baba ve Kırk Haramiler/opera” 7, 21Aralık’ta saat 20.00’de, “Tosca/opera” 14 Aralık’ta saat 20.00’de, “Uyuyan Güzel/bale” 17, 22, 29 Aralık’ta saat 20.00’de, “Çakırcalı Efe/dans tiyatrosu” 19 Aralık’ta saat 20.00’de, “Gecenin Rengi/modern dans” 24 Aralık’ta saat 20.00’de, “Macbeth/opera” 28 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)

■ Operet Sahnesi’nde, “Gustav Mahler Lied Konseri” 6 Aralık’ta saat 20.00’de, “Seslerle Anadolu/müzikli gösteri” 12, 25 Aralık’ta saat 16.00’da, “Şarkılarla Yaşamak/müzikli oyun” 18 Aralık’ta saat 16.00’da, “Winterreise/konser” 20 Aralık’ta saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)

■ Leyla Gencer Sahnesi’nde, “Sihirbaz Oz/çocuk müzikali” 11 Aralık’ta saat 11.00’de, “Sihirli Dünya/çocuk müzikali” 25 Aralık’ta saat 11.00’de. (0 312 324 68 01

kaynak : cumhuriyet.com.tr