Şunun için etiket arşivi: sarıyer belediyesi

Sarıyer’in eski kültürü hurdadan heykellerle yeniden canlandırılıyor. Sarıyer Belediyesi tarafından üç yıl önce başlatılan proje ile Sarıyer sokakları ve parkları hurda heykellerle donatılarak şehrin ve semtin kültürü yeniden oluşturuluyor. Şehirlerin hafızalarının olabilmesi için anıt heykellerin ya da mimari bir unsurun kalıcı olması gerektiğini bilen Sarıyer Belediyesi, bu konunun üzerinde durarak, Türkiye’de hurdadan heykel sanatı yapan ilk kurumlardan oldu. Geri dönüşüm farkındalığı oluşturacak bir proje olan hurdadan sanat çalışması ilçenin heykel eksikliğini gidererek şimdiden Sarıyer sokaklarına 16 heykel kazandırdı. Çevre Sanat günlerinin doğuşuna da vesile olan hurdadan sanat etkinliği 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu farkındalığın bilincinde olan belediye, diğer kurumlara örnek olacak çalışmalarına devam ediyor.

YIKILAN HEYKEL ASLINA UYGUN OLARAK YENİLENDİ
Geçtiğimiz yıllarda ‘Kaptan-ı Derya’ heykeli, bronz olmasından dolayı tahrip edilmişti, ancak bu kültürün yok olmasına izin verilmedi ve kısa sürede heykel belediye ekiplerince yenilendi. Sarıyer Belediyesi, yaptığı bu çalışma ile Çayırbaşı Mahallesi’nde geçmişten gelen kültürün devamlılığını da sağlamış oldu. Çünkü mahallede bulunan ‘Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camisi ile heykel zamanla bir bütün haline gelmişti. Orada oluşturulan bir hafıza vardı ve yapılan yenileme çalışması ile tarih yerine yeniden konulmuş oldu.

ÇOCUKLARIN İLGİSİNİ ÇEKTİ
Sarıyer Belediyesi, çocuklarla geçmiş arasında heykeller vesilesi ile bağ kuruyor. Yapılan hurdadan heykel çalışmaları ile geçmişi günümüze taşıyan kurum bunun yanı sıra geri dönüşüme de dikkat çekiyor. 7’den 70’e herkese hitap etmeye özen gösteren çalışmalarda yeni nesle tüketim yerine yeniden üretim aşılanıyor. Sarıyer Çevre ve Sanat Günleri boyunca Kilyos Sosyal Tesisleri’nde sergilenen hurda eserler, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Hurdadan heykeller özellikle çocukların dikkatini çekti. Ailelerden belediye çalışanlarına gelen geri dönüşler ise kurum için oldukça önemliydi. Çevre ve Sanat Günleri’nde hurdadan sanat eserlerini inceleyen ve yapım aşamaları hakkında bilgi alan çocuklar, evde de atık malzemelerden farklı ürünler ortaya koymak için heyecanlı olduklarını dile getirdi.

FIRTINAYA ÖPÜCÜK ATAN HURDADAN HEYKEL
Yıllar önce Kilyos Stadı’nda fırtınaya dayanamayarak yıkılan direğin, Doç. Bülent Çınar’ın ellerinde fırtınaya öpücük atan bir heykele nasıl dönüştüğünü bu yıl gerçekleşen Çevre ve Sanat Günleri’nde gördük. Çınar’ın Sarıyer’e kazandırdığı bir çalışma olan ‘Fırtınaya Öpücük’ heykelinin hikâyesi oldukça anlamlı. Kilyos Stadı’nda bulunan direklerden birinin fırtınadan yıkılması ile oluşan bu heykel şimdilerde Kum Zambakları Parkı’nda fırtınayla alay ediyor. Yıkılan direkleri rüzgârgülüne dönüştüren Çınar, heykelin hikâyesini şöyle anlatıyor: “Bir nesne akılla işlendiği zaman kendisini yok eden unsura direnir, hatta onunla alay eder.” Fırtınadan yıkılan direk şimdi Kilyos Kum Zambakları Parkı’nda fırtınaya öpücük atıyor.

BELEDİYEYE GELENLERİ KARŞILAYAN ‘YUSUFÇUK’
Bir diğer çalışma ise ‘Yusufçuk’ heykeli. Bu heykel de yine bir direkten yapılan hatta sanata dönüşme aşamasında kamyon farının bile kullanıldığı bir eser olarak dikkatleri çekiyor. Şu an Büşra Kölmuk tarafından yapılan eser, Sarıyer Belediye binasının girişinde gelen misafirleri karşılıyor.

HAYALLERE YOLCULUK
Şehrin hafızasını koruyup günümüze taşıyan çalışmalardan biri de Mert Çıkılmaz Kaya’nın hayat verdiği ‘Hayallere Yolculuk’ heykeli oldu. Maslak Oto Sanayi girişine konulması planlanan ve bir geminin üstünde kurulmuş mahalleleri tasvir eden eser, hem şehir hayatını hem de yeniden üretimi anlatıyor.

SARIYER SOKAKLARI HEYKELLERLE DONATILACAK

Geri dönüşüm ile insanların hayallerini canlandırmayı ve atıkların yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlayan Sarıyer Belediyesi üç yıl içerisinde birbirinden farklı eserlerin ortaya çıkmasına vesile oldu. Bunların arasında; Rumeli Hisarüstü Mahallesi’nde sergilenen ve Emrah Önal tarafından yapılan ‘Suret’, Ömer Kasımoğlu’nun hayat verdiği ve Safiye Kaya Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi önünde sergilenen ‘Totem’, Muzeffer Tuncer’in ellerinde şekillenerek beğenileri üzerine toplayan
‘Hümanizm Etkisi’ adlı eser, Berke Uysal’ın Belediye Binası önünde sergilenen ‘Praying Mantis’ eseri, Kaan Ezal’ın Rumeli Kavağı’nda bulunan ‘Floki’ çalışması, Hazal Yenice, Fırat Özdemir, Hümeyra Topuzoğlu ve Recep Akdoğdu’nun hazırladığı Kilyos Turban Tesisleri’nde sergilenen ‘Martı’ heykeli, Tufan Akyol’un Hacı Mehmet Şalgamcı Spor Tesisleri’nde ziyaretçilerle buluşan ‘Salt Boğa’, Oğuzhan Güdek’in Kilyos’ta bulunan ‘Kürsü’ heykeli, Erman Karakaya ve Burcu Erdem’in ortak çalışması da yine Hacı Mehmet Şalgamcı Spor Tesisleri’nde sergilenen eserler de yer alıyor.

Sarıyer Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ve Sanat Günleri 7-8 Eylül’de Kilyos’ta gerçekleşecek. Kumdan Sanat, Kum Zambakları ve Hurdadan heykel çalışmalarının büyük ilgi göreceği etkinlikte sergi, sempozyum, forum, atölye ve konserler de yer alacak.

Sarıyer Belediyesi, İstanbul’un en büyük ve en kapsamlı doğa hareketini Türkiye ve dünyanın en etkili çevreci STK’larıyla birlikte Sarıyer Kilyos’ta başlatıyor. 9. Kum Zambakları Festivali, 6. Uluslararası Emin Turan Kumda Sanat Şenliği ve 3. Sarıyer Heykel Sempozyumu Hurdadan Sanat etkinliklerine Kilyos Plajı, Kilyos Meydanı, Amfi Tiyatro gibi birç ok mekân ev sahipliği yapacak. İklim krizi ekseninde sorun çözümleriyle geri dönüşüm ve doğa savunması anlamında da etkinliklerin bulunduğu festivalde, atıklardan yapılan heykelleri içeren sergiler, iklim değişikliği ve yarattığı tahribatları, Türkiye’de kum zambaklarının korunmasını konu alan forumlarda yer alacak.

KUMDA SANAT FESTİVALİ
Çevre ve Sanat Günleri kapsamında gerçekleştirilen 6. Uluslararası Emin Turan Kumda Sanat Festivali’nde kumlar, 50’yi aşkın sanatçı tarafından birer sanat eserine dönüştürülecek. Festivalin bu yılki teması ise “Bin Bir Tepe İstanbul” olacak.

DOĞAL ÜRÜNLER SERGİLENECEK
“İklim Acil Durumu ve Sürdürülebilir Bir Gelecek” konusu odağında yapılacak forumlarda bu sene özellikle çocukların düzenleyeceği etkinlikler ön planda olacak. Bunun yanı sıra yeni hasat edilmiş mahsuller, emekle yoğrulmuş doğal ürünler sergilenecek ve bunların tadımı da yapılacak. Kadın kooperatifleri tarafından özenle üretilen, emek dolu işler stantlarda sergilenecek.

HURDADAN SANATA
Çevreye duyarlılık ve geri dönüşüme katkı sağlamak için Sarıyer Belediyesi şantiyelerinden hurdalarını seçen 5 gönüllü sanatçı 7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek sergi için hazırlanıyor.

FIRTINA ÖPÜCÜK HEYKELİ
Yıllar önce Kilyos Stadında fırtınaya dayanamayarak yıkılan direğin, Doç. Bülent Çınar’ın ellerinde nasıl fırtınaya öpücük atan bir heykele dönüştüğüne hep birlikte şahitlik edeceğiz.

Sarıyer Belediyesi, kültür sanat merkezlerine bir yenisini daha ekledi. Çağdaş ve modern mimari yapısıyla Maslak’ta hizmete giren Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nin (BKSM) resmi açılışı dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret konseriyle yapıldı.

Sanata ve sanatçıya verdiği destekle, dev projeleri bir bir hayata geçiren Sarıyer Belediyesi, Maslak’ta Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’ni kültür-sanat ağına ekledi. Sanatın bin bir rengini öne çıkartarak, İstanbul’un en prestijli kültür merkezini bölgeye kazandıran Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve ekibi, Ana Hizmet Binası B Blok’ta inşa edilen Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nin resmi açılışını dün Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük piyanistlerden olan İdil Biret’in verdiği konserle gerçekleştirdi. Geceye, ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, duayen gazeteci Oktay Ekşi, haber spikeri Gülgün Feyman, tiyatro sanatçısı Yalçın Özden, usta yazar Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ve iş kadını Dilek Terimer gibi iş, televizyon, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı. Usta piyanist açılışın ardından hakkında yazılan kitapları ve albümlerini sevenleri için imzaladı.

HER ŞEYİN BİR HİKAYESİ VAR
Açılışta konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “ Her şeyin bir hikayesi vardır diyoruz. Biz 2009 da bu hikayelerden binlercesiyle yola çıktık ve bu hikayeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi de bunlardan biri. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünden yola çıkarak, bu merkezi inşa ettik. Bu noktalara gelmek bizim için bir gurur. Biz bu işin en iyisini yaparak ne kadar cumhuriyetçi ve Atatürkçü olduğumuzu bir kez daha göstermiş olduk” şeklinde konuştu.

BÖLGEYE DEĞER KATIYOR
Modern mimarisiyle İstanbul’un en seçkin kültür ve sanat merkezi olan Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi, rahat ulaşım imkânı ve geniş otoparkıyla sanatseverlere büyük konfor sağlıyor. 650 koltuk kapasiteli salonu ve 300 metrekarelik fuaye alanıyla tiyatro, konferans, canlı performanslar ve özel oturumlar gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan merkez, İstanbulluların kültür sanat koridorunu genişletmiş oldu.

GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİ BİNADA HAYAT BULDU

Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası’nın yeşil bina Breeam sertifikalı modeline uygun olarak inşa edilen Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde, geri dönüşüme giren tetrapak artıklarından yapılan suya dayanıklı, çevre dostu yüzde 98 oranında kâğıt içeren paneller kullanıldı. Fuaye alanının yer döşemesi ise geri dönüşümü mümkün olmayan tamperli cam atıklardan yapıldı. Merkez’de ayrıca kalabalık grupların çalışabilmesi için iki adet 150 metrelik prova alanı, 310 metrekarelik açık alan, 4 grup kulisi, 6 tek kişilik kulis ve 160 metrekarelik dekor deposu da bulunuyor. Konser ve canlı performanslara sahne olacak Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi, tüm etkinlikler için uygun bir akustiğe sahip. Merkez, aynı zamanda konferans tipi etkinlikler için 2 dil çevirili simültane sistemi ile donatıldı.

Sarıyer Belediyesi, Türkiye Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Organizasyon Konseyi ve Halk Oyunları Sevgi, Dostluk, İnanç Platformu işbirliğiyle kültürümüzün en önemli yaşayan değerlerinden halk oyunlarının korunması, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması, geniş kitlelere tanıtılıp yayılması için “Geçmişten Günümüze Halk Oyunları” konulu çalıştay düzenleyecek.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı düzenlenecek çalıştay sonucunda sonuç metni yayınlanacak.

Türk folklorunun en önemli bileşenlerinden halk oyunlarının dünü ve bugünü Sarıyer Belediyesi’nin düzenleyeceği Geçmişten Günümüze Halk Oyunları Çalıştayı’nda masaya yatırılacak. 11 – 12 Ocak’ta Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve Kilyos Sosyal Tesisleri’nde 25 derneğin katılımıyla düzenlenecek çalıştayta; halk oyunlarının bir sanat dalı olarak anılmasından geleneksel sahne sanatlarına, halk oyunlarının temsil ve gelişiminden yurtiçi ve yurtdışı toplulukların desteklenmesi konularına kadar halkoyunlarının gelecek nesillere aktarılması için birçok konu uzmanları tarafından konuşulacak. İki gün süren çalıştayın sonunda çıkan sonuç metni kamuoyuyla paylaşılacak.

Sarıyer sokaklarının rengarenk duvar resimleriyle süslendiği Mural Festivali sona erdi. Sahil yolundan geçerken birbirinden eğlenceli resimleri gören Sarıyerliler, kendi duvarlarına da yapılsın diye sıraya girdi.

Sarıyer Belediyesi’nin, bu yıl ilk kez organize ettiği Mural Festivali’nde, dünyaca ünlü sanatçılar Sarıyer’e gelip, sanatlarını konuşturdu. Boş bina cephelerinin dev boyutlu resimlerle süslendiği festival, 2 Eylül’de başlayıp, 16 Eylül’de son buldu. Büyükdere Mahallesi’ndeki bina duvarlarının tuvale dönüştüğü festival kapsamında mural sanatçıları Max On Duty, Leo Lunatıc ve Esk Reyn hünerlerini sergiledi. Gri duvarların panda, kedi gibi neşeli resimlerle kaplandığını gören mahalle sakinleri kendi duvarlarına da yapılması konusunda belediyeye başvuruda bulundu. Caddede ilerledikçe birbirinden güzel eserlerle karşılaştıklarını söyleyen vatandaşlar, “Gri duvarlar görmek istemiyoruz” diyerek sanatın her yerde hakim olması gerektiğini vurguladı.

Sarıyer Belediyesi’nin bu yıl 5.sini düzenleyeceği Çocuk Hakları Festivali yaklaşıyor. 20 Kasım’da gerçekleşecek festivalin ev sahibi çocuklar, hakları konusunda farkındalık yaratmanın önemini kendilerine ayrılan sahnede sanatla vurgulayacak.

Çocuk haklarının şiir, müzik ve dans ile anlatıldığı festival için yayınlanan açık çağrıda sahne ekipleri ve medya öğrencileri aranıyor.

Tiyatrolar, müzik grupları, sirkler, jonglör, illüzyonist gibi performans sanatçılarının gönüllü olarak festivalde yer alması bekleniyor. Siz de 1000 çocuğun katılımıyla yapılacak Çocuk Hakları Festivali’nin paydaşı olmak isterseniz 15 dakikayı geçmeyen demolarınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Çocuk Dergisi için Medya Öğrencileri Aranıyor!
Sarıyer Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezleri (SAGEM), 20 Kasım Çocuk Hakları günü için 10-14 yas arası çocuklardan oluşan Sarıyer Danışma Kurulu ekibi ile bir dergi çıkarmaya hazırlanıyor. Yazarları çocuklardan oluşan dergi için habercilik, iletişim, yayıncılık konusunda deneyimli medya ve iletişim bölümlerinden çocukları destekleyebilecek, çocuk hakları konusunda duyarlı ve tercihen çocuklarla çalışma deneyimi olan gönüllüler aranıyor.