Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 4 Mayıs Perşembe günü saat 18:00 ‘da Pelin Acar eğitmenliğinde diksiyon kursumuzun bir sonraki başlayacaktır. 6 hafta sürecek bu eğitimimizde eğitim sonunda kursiyerlerimiz Katılım Sertifikası almaya hak kazanacaktır. 4 Mayıs Perşembe gününe kadar kursumuza gelerek kaydınızı yaptırabilirsiniz!
Yazılar
Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 18 Mart Çanakkale Zaferini anmak için 16 Mart 2017 Perşembe günü saat 19:00 ‘da öğrenci dinletisi etkinliğimiz olacaktır.
İşte etkinlik programı:
ETKİNLİK PROGRAMI
- Demir MENEMENCİOĞLU
- Kemal GÜRSOY
- Bilge ERDOĞDU
- Bade Su GEÇER
- Elif ÇETİNKAYA
- Ayşe Ela ŞENKAYA
- Elif Duru TAŞ
- Sena ERTOP
- Ekin GÖKER
- Çağla GÖKÇEN
- Defne Sevra NEDİM
- Aysara ÖZENÇ
- Mirhan Yağız GÜRBÜZ
- Deniz KAPLAN
- Ayşe GÖZEL
- Jean LUCA
- Yasemin ÖZYİĞİT
- Simay ÇOBAN
- Demir MİRZA
- Sezen GÜRCANOK
- Ece Funda ŞAHİN
Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 18 Mart Çanakkale Zaferini anmak için 16 Mart 2017 Perşembe günü saat 19:00 ‘da öğrenci dinletisi etkinliğimiz olacaktır. Etkinlik programı 13 Mart 2017 tarihinde eklenecektir.
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ
Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya’yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zapt etmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı’nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.
Osmanlı İmparatorluğu, Almanya’nın Rusya’ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914’ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya’nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz’de Britanya donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul’a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması’na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz’e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan etmiştir.
Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı’nın donanmayla geçilerek İstanbul’un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith’e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz’a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı.
Deniz harekatıyla İstanbul’a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı’ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan Britanya ve Fransa kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. Britanya ve Fransa çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası’nı işgalde başarılı olamadılar. Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu’nun kuzeyinde Suvla Koyu’na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos’ta Kurmay Albay Mustafa Kemal’in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. Britanya ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.
Devamı için tıklayınız.
Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 9 Mart Perşembe günü saat 18:00 ‘da Pelin Acar eğitmenliğinde diksiyon kursumuzun bir sonraki başlayacaktır. 6 hafta sürecek bu eğitimimizde eğitim sonunda kursiyerlerimiz Katılım Sertifikası almaya hak kazanacaktır. 9 Mart Perşembe gününe kadar kursumuza gelerek kaydınızı yaptırabilirsiniz!
Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak Pelin Acar eğitmenliğinde bir sonraki Diksiyon kurlarımızın planlaması yapıldı. Bir sonraki diksiyon kurlarımız 29 Aralık Perşembes başlayacak. Kur günleri ve saatlerinin planlaması şu şekildedir;
Perşembe günleri 14:00 – 17:00 ve yine Perşembe günleri 18:00-21.00 saatleri arasında yapılacaktır. Diksiyon kurslarımız haftada 1 gün 3 saat şeklinde 6 hafta boyunca devam etmektedir. Kur kayıtları 29 Aralık Perşembe gününe kadar devam etmektedir. Kayıt için iletişim bölümünden bilgilerimize ulaşabilirsiniz.
5 Temmuz 2016 tarihinde Samsun Opera ve Bale’si Kadıköy Süreyya Operasında yapılacaktır. Nar Sanat misafirleri etkinliğe davetli olarak katılabileceklerdir.
ETKİNLİK PROGRAMI
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 7. Uluslararası İstanbul Opera Festivali bu yıl 2 – 16 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
2 Temmuz Cumartesi Şef Borislav Ivanov’un yönetiminde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası‘nın gerçekleştireceği Gala Konseri ile başlayacak olan festivalde 11 etkinliğin 8’i Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası‘nda gerçekleşecek, diğer gösteriler ise Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Bahçesi‘nde gerçekleşecek.
Festival Programı:
- 5 Temmuz Salı – Samsun Devlet ve Opera Balesi tarafından sahnelenen ve rejisini Figen Ayhan Karakelle’nin üstlendiği, Tolga Taviş’in bestesi “Hekimoğlu Operası”
- 8 Temmuz Cuma – Ankara Devlet Opera ve Balesi, 5 Tango’s ve Entre Dos adlı bale gösterisi.
- 9 Temmuz Cumartesi – Vladimir Malakhov’un jüri başkanı olduğu Bale Yarışması’nın ‘küçükler’ yarı finali
- 10 Temmuz Pazar – Vladimir Malakhov’un jüri başkanı olduğu Bale Yarışması’nın ‘büyükler’ yarı finali
- 11 Temmuz Pazartesi – Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin ‘Danzon’; İstanbul Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Birimi (MDTist) ‘Mantra’ ve İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin ‘Dansın Rengi’ baleleri
- 12 Temmuz Salı – Bale Yarışması’nın finali
- 13 Temmuz Çarşamba – Bale Yarışması’nın final töreni ve gala gecesi
- 14 Temmuz Perşembe – Zdravko Lazarov şefliğinde Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma” operası
- 15 Temmuz Cuma – Zdravko Lazarov şefliğinde Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma” operası
- 16 Temmuz Cumartesi – Mehmet Balkan’ın sahneye koyduğu, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Mozart’ın “Zaide” operasıyla festivalin kapanışı.
Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden Fransız besteci Charles Gounod’nun bestelediği “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin bir hülasası olarak kabul edilen “Faust”un librettosu Gounod’nun her zaman birlikte çalıştığı Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré’ye ait.
Son olarak 1992-93 İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanat sezonunda, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen Faust; 13 Şubat saat 20.00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
Recep Ayyılmaz’ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefi Roberto Gianola. koroyu ise Marco Morrone hazırladı. Koreografisi Beyhan Murphy’e ait eserin dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Gizem Betil, ışık tasarımı Yakup Çartık’a ait.
Eserde Faust rolünü Erdem Erdoğan ve Hüseyin Likos, Méphistophélès rolünü Zafer Erdaş,Tuncay Kurtoğlu ve Gökhan Ürben, Marguerite rolünü Ayten Telek,Gülbin Günay, Valentin rolünü Caner Akgün, Alper Göçeri, Siébel rolünü Özge Belen ve Deniz Erdoğan Likos, Wagner rolünü Utku Bayburt ve Bahadır Noyan Coşgun ve Marthe rolünü Neslişah Pekin,Nursel Dinler dönüşümlü olarak üstleniyor.
Konu:
İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır: Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar; “Para mı, ün mü?” Yaşlı doctor Faust ise hiç birini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır.
Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar. Aniden güzel bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylece olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak kaderini Şeytan Méphistophélès’in ellerine bırakır. Sürükleyici konusu ve dramatik yapısı ile eser, seyircinin beğenisine sunuluyor.
“Faust Şubat’ta şu tarihlerde temsil edilecek:
13 Şubat 2016 Cumartesi 20.00 (Prömiyer)
16 Şubat Salı 20.00/17 Şubat Çarşamba 20.00
18 Perşembe 20.00/20 Şubat Cumartesi 20.00
25 Mart Cuma 20.00/26 Mart Cumartesi 16.00
29 Mart Salı 20.00
Artev Sanat Galerisi yeni yılın ilk sergisini 23 Ocak Cumartesi günü saat 15.00 ‘da açıyor. Ayrıca sergi; Hale Şakar Ürkmezgil, Alp Bartu, Bahattin Odabaşı, Basri Erdem ve Ali Candaş gibi önemli sanatçılara ev sahibeliği yapacak.
Şehnaz Hale Şakar Ürkmezgil Kimdir?
Şehnaz Hale Şakar Ürkmezgil (d. 1949, Ankara), Türk heykeltıraş. İstanbul’un Bakırköy ilçesinde yaşamaktadır. 1973 yılında eski adı ile DTGSYO (Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu), şimdiki adı ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Serbest – Grafik İllüstrasyon Bölümü’nden mezun oldu.
1973-1990 yılları arasında reklam sektöründe art direktör ve kreatif direktör olarak çalıştı. 1989 yılından sonra seramik ile başladığı çalışmalarını bronz heykele yönlendiren sanatçı, 1997 yılından bu yana figüratif tarzda, mermer yontu ve bronz döküm ile çalışmalarını sürdürmektedir.
KİŞİSEL SERGİLER:
1996 Gülmine Sanat Merkezi…Seramik Heykel
1998 Kıbrıs / Lefkoşa Saçaklı Ev…Bronz Heykel
2000 İst.The Marmara Opera Sanat Koridoru…Bronz Heykel
2000 Ankara / Karaca Sanat Galerisi…Bronz Heykel
2001 İst.The Marmara Opera Sanat Koridoru…Bronz Heykel
2002 Pera Sanat Galerisi …Bronz Heykel
2002 Ankara / Şekerbank Ömer Sunar Sanat Galerisi…Bronz Heykel
2004 Ankara / Galeri Sanat Yapım…Bronz Heykel
2005 Çağla Cabaoğlu Art Gallery…Bronz Heykel
2007 Bakraç Sanat Galerisi…Bronz Heykel ve Desen
2007 Karadeniz Ereğli / 14.Uluslararası Kültür Sanat Festivali…Bronz Heykel ve Desen
2010 Levent Tenis Klübü “Desenleme” Sergisi
2011 Bakraç Sanat Galerisi
2011 Doku Sanat Galerisi/İstanbul
2011 Doku Sanat Galerisi/Ankara
2012 Artev Sanat Galerisi
2012 Doku Sanat Galerisi / Heykel / Desen – İstanbul
2013 Doku Sanat Galerisi / Heykel -İstanbul
2014 Doku Sanat Galerisi / Heykel-İstanbul
2015 Doku Sanat Galerisi / Heykel – İstanbul
2015 Krişna Sanat Galerisi / Heykel / Desen – Ankara
YURT DIŞI SERGİLER / ETKİNLİKLER:
1997 Almanya / Hannover-Türk Evi
1997 Almanya / Köln-Atatürkçü Düşünce Derneği
2002 Umut Vakfı”Bireysel Silahsızlanma ve Bireysel Barış”Heykel Yarışması
Onun Silahı Sevgi ,heykeli ile Seçici Kurul Teşvik Ödülü
2002 Ankara Gazi Eğitim Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi”Sevgi Emektir”heykeli
2003 Fransa / ”Roumaziéres – Loubert – Sculptures dargile”Performans yarışması
2013 “90′ıncı yılda 90 Türk sanatçısı Berlin’de” konsepti ve “Özgür ve 90″ /T.C. Berlin Büyük Elçiliği
FUAR VE BAZI KARMA SERGİLER
1992 Kadın Eserleri Kütüphanesi
1993 Pera Sanat Galerisi
1997 Yunus Emre Kültür Merkezi( Basad )
1998 Yunus Emre Kültür Merkezi
1999 Ankara / Su Ana Sanatevi
2000 10.Art İst Sanat Fuarı ( Su Ana Sanatevi )
2001 1.Ankara Sanat fuarı – Ankart ( Su Ana Sanatevi )
2001 İst. Menkul Kıymetler Borsası ( Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği )
2001 2001 Sanat Galerisi
2002 Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması Lütfü Kırdar ( Pera Sanat Galerisi )
2002 2.Ankara Sanat Fuarı – Ankart ( Galeri Oda )
2002 Artİst 12. İstanbul Sanat Fuarı – Tüyap ( Pera Sanat Galerisi )
2002 İzmir / Resim ve Heykel Müzesi Sanat Galerisi
2002 Çağla Cabaoğlu Art Gallery
2002 Harbiye Askeri Müze ( Basad )
2003 Bakraç Sanat Galerisi
2003 İstanbul Basın Müzesi Sanat Galerisi
2003 Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması Lütfü Kırdar ( Çağla Cabaoğlu Art Gallery )
2003 Artİst 13. İstanbul Sanat Fuarı – Tüyap ( Lebriz Com )
2003 Antalya / Ansan Sanat Galerisi
2004 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kadın Karması ( Pera Sanat Galerisi )
2004 Ankara / Galeri Sanat Yapım “Kadın”
2004 Artİst 14. İstanbul Sanat Fuarı – Tüyap ( Lebriz Com )
2004 Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması Lütfü Kırdar ( Bakraç Sanat Galerisi )
2005 Artİst 15. İstanbul Sanat Fuarı – Tüyap ( Lebriz Com )
2005 Antalya / ahk interiors ( Çağla Cabaoğlu Art Gallery )
2005 Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması Lütfü Kırdar ( Bakraç Sanat Galerisi )
2006 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kadın Karması ( Pera Sanat Galerisi )
2006 Artİst 16. İstanbul Sanat Fuarı – Tüyap ( 2001 Sanat Galerisi )
2006 Art İstanbul Çağdaş Sanat Günleri – Antrapo ( Bakraç Sanat Galerisi)
2007 Ankara / Karaca Sanat Galerisi “10.Yıl”Kişisel Katılımcılar
2007 Ankara / Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği “37.Yıl”
2008 Beşiktaş Çağdaş 3. Sanat Fuarı MKM ( Ortaköy Sanat Galerisi )
2009 86/86 Cumhuriyet Sergisi (Cumhuriyet Sanat Galerisi Taksim Meydanı)
2009 Nişantaşı Sanat Parkı (Sinpa A.Ş / Şişli Belediyesi)
2010 Birleşmiş ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRH) Sergi ve Work Shop
2010 Art Show 2010. MKM
2010 Doku Sanat Galerisi (Yaz Karma Sergisi)
2011 Artev Sanat Galerisi
2011 Eskişehir Sukurusu Atölyesi “Ucube Sergisi” / Eskişehir
2011 Nar Sanat İstanbul 8 Mart / 8 Kadın Sanatçı Sergisi
2011 “Ustaya Saygı” Heykel Sergisi MKM
2012 “42. Yılı için 142 sanatçı “BRHD
2012 Artev Sanat Galerisi
2012 Galeri Sanat Yapım (30.Yıl Sergisi) , Ankara
2013 Next Level, Ankara
2013 İstanbul ARTBOSPHORUS Çağdaş Sanat Fuarı
2013 Işık Üniversitesi Galerisi -Şile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
2014 GÖRSAV “Buluşma”-İstanbul
2014 Romen geneleksel Martişor Kutlaması ve Dünya Kadınlar Günü ne adanmış “2014 Kadın Sanatçılar Günü” Romanya Büyükelçiliği – Ankara
2014 Artev Sanat galerisi – İstanbul
2014 Doku Sanat Galerisi “Güz Karması” / İstanbul
2015 GÖRSAV “Cam Tavanı Delen Kadınlar” – İstanbul
2015 Bahçede Heykel / İstanbul
ALİ CANDAŞ KİMDİR?
Ali Candaş (d. 1940 Trabzon / Beşikdüzü), İstanbul ‘da yaşamaktadır. İlköğrenimini Erzurum Gazi İlkokulunda yaptı. 1952 yılında Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’ne sınavla girdi.1956 yılında İstanbul, Çapa öğretmen Okulu resim semineri öğrencisi oldu. 1959 yılında Bu okuldan ilkokul öğretmeni olarak mezun oldu. Aynı yıl İstanbul- Çatalca Bahşayiş köyü öğretmeni oldu Aynı yıl Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü ikincilikle kazandı. 1962 yılında resim-iş öğretmeni olarak Urfa Kız Öğretmen Okulu’na atandı. 1965’te Trabzon Karma Ortaokuluna nakli çıktı. Aynı yıl, Ordu, Perşembe Öğretmen Okulu resim-İş öğretmenliğine geçiş yaptı. 1971 yılında ilk kişisel sergisini bu şehirde açtı. 1973 yılında İstanbul-Çapa Öğretmen Okulu resim öğretmenliğine atandı. Bu okulda beş yıl çalıştıktan sonra 1978 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’ne geçti. (Şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü. Aynı kurumdan Prof. Ünvanı ile 2006 yılında kendi isteği ile emekli oldu.
Kişisel sergiler
- 1971 Ordu Halk Kütüphanesi–Ordu
- 1983 İstanbul -Ankara ;Taksim Sanat Galerisi-İstanbul –Parmakkapı İş Sanat Galerisi-İstanbul ,Turkuvaz Sanat Galerisi – Ankara
- 1984 İstanbul – İzmir; Resim Heykel Müzesi – İzmir, Taksim Sanat Galerisi – İstanbul
- 1985 Ankara Turkuvaz Sanat Galerisi – Ankara
- 1986 İstanbul; Ankara Taksim Sanat Galerisi – İstanbul, Yaratım Sanat Galerisi – Ankara
- 1987 İstanbul Ramko Sanat Merkezi – İstanbul
- 1988 İstanbul, Ankara,İzmir;Dönüşüm Sanat Galerisi – Ankara, Leonardo Sanat Galerisi-İzmir, Gorbon Sanat Galerisi-İstanbul,Ümit Yaşar Sanat Galerisi-İstanbul
- 1989 İstanbul Atatürk Sanat Galerisi- A.E.F. İstanbul, Altıneller Sanat Galerisi- İstanbul
- 1990 Ankara Doku Sanat Galerisi- Ankara
- 1991 Ankara Doku Sanat Galerisi – Ankara
- 1992 Ankara, İzmir; Emlakbank Sanat Galerisi- Ankara, Leonardo Sanat Galerisi- İzmir
- 1993 Bandırma, Ankara, İstanbul; Kocaeli Bandırma Belediyesi Sanat Galerisi-Bandırma,Doku Sanat Galerisi – Ankara
Alkent Actuel Art Galeri- İstanbul, Kocaeli Üniversitesi Sanat Galerisi– Kocaeli
- 1994 İstanbul Karsu Tekstil Sanat Galerisi- İstanbul
- 1995 İstanbul ,Ankara Doku Sanat Galerisi – Ankara, Alkent Actuel Art Galeri – İstanbul
- 1996 Ankara, Antalya, İstanbul Doku Sanat Galerisi – Ankara,Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi- Antalya,6.Sanat Fuarı – İstanbul, Karsu Tekstil Sanat Galerisi – İstanbul
- 1997 Adapazarı, Ankara, Didim, İstanbul Sakarya Sanatevi – Adapazarı, Doku Sanat Galerisi – Ankara,Didim Sanat Galerisi – Didim, Doku Sanat Galerisi – Ankara, Meb Sanat Galerisi-İstanbul
- 1998 Ankara Doku Sanat Galerisi – Ankara
- 1999 İzmir, Ankara,Antalya Vakko Sanat Galerisi-İzmir, Doku Sanat Galerisi- Ankara, Orkun-Ozan Sanat Galerisi- Antalya
- 2000 İstanbul, Ankara Garanti Sanat Galerisi – İstanbul, Doku Sanat Galerisi – Ankara
- 2001 İzmir, Ankara Temizocak Sanat Galerisi – İzmir, Doku Sanat Galerisi – Ankara
- 2002 İstanbul Doku Sanat Galerisi – İstanbul, Alkent Actuel Art Galeri – İstanbul
- 2003 Ankara Doku Sanat Galerisi – Ankara
- 2004 İstanbul, Adana; Ankara Atatürk Kültür Merkezi – Taksim – İstanbul, Doku Sanat Galerisi – Ankara, Sanatçılar Der. Galerisi – Adana, Myra Sanat Galerisi – İstanbul
- 2005 İstanbul; Ankara Doku Sanat Galerisi – İstanbul, Doku Sanat Galerisi – Ankara, Bakraç Sanat Galerisi – İstanbul
- 2006 İstanbul,Ankara Doku Sanat Galerisi – İstanbul, Doku Sanat Galerisi – Ankara, Cream Art Sanat Galerisi – İstanbul
- 2007 İstanbul, Ankara Doku Sanat Galerisi – İstanbul, Doku Sanat Galerisi – Ankara
- 2011 İstanbul, Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği sergi salonu –Fotoğraf Sergisi
Karma Sergiler
SERGİLER – KARMA VE GRUP
- 1973 İstanbul -Ankara DYO sergisi İzmir – Ankara – İstanbul , 34.Devlet Resim Sergisi- Ankara – İstanbul
- 1975 İstanbul İstanbul Arkeoloji Müzesi Açık Hava Sergisi
- 1976 İstanbul İrfan Ertem Sanat Galerisi – İstanbul
- 1979 İstanbul Eğitimci Ressamlar Sergisi- Taksim Sanat Galerisi – İstanbul
- 1983 İstanbul, Mersin, Ankara Günümüz Sanatçıları 4. Açık Hava Sergisi- İstanbul,Uluslararası 9. Mersin Festivali, Sergisi – Mersin,44. Devlet Resim Heykel Sergisi – Ankara
- 1984 İstanbul , Ankara, Cezayir; İzmir Günümüz Sanatçıları 5. Sergisi – İstanbul, Enka Sergisi – İstanbul, İnönü Vakfı Sergisi – İstanbul, Türkiye –Cezayir Sergisi – Ankara – Cezayir, DYO Sergisi – İzmir – Ankara
- 1985 İzmir, Ankara, İstanbul, Bursa Adalar Belediyesi Sergisi, DYO Sergisi – İzmir – Ankara – İstanbul – Bursa, 45. Devlet Resim – Heykel Sergisi – Ankara – İstanbul – İzmir, İzmir Ticaret Odası 100.yıl Sergisi – İzmir
- 1986 İstanbul, Ankara, Eskişehir ,İzmir 1. Asya – Avrupa Bienali Sergisi – Ankara, Türkiye Jokey Klübü Sergisi – İstanbul
T.B.M.M. Egemenlik Sergisi, T.P.A.O. Atatürk Yarışması Sergisi – Ankara, Esbank Yunus Emre Sergisi – Eskişehir – Ankara – İstanbul – İzmir
- 1987 İstanbul, Eskişehir, Ankara, Bursa, Tekirdağ, Trabzon Lisesi 100.yıl Sergisi- İstanbul, Esbank – Yunus Emre Sergisi – Eskişehir – İstanbul – Ankara – Bursa, Selahattin Taran Anısı Sergisi- İstanbul – Ankara, Bandırma Kuş Cenneti Festivali Sergisi – Ankara, Tekirdağ – Kiraz Festivali Sergisi – Tekirdağ, Tekel Sergisi – İstanbul
- 1988 İstanbul,Ankara,Bandırma, Lahey, Eskişehir,T.B.M.M. Egemenlik Sergisi – Ankara, Pamukbank 37.yıl Sergisi- İstanbul
Bandırma Festivali Sergisi- Bandırma, Lahey Sergisi – Lahey, Yunus Emre Sergisi – Eskişehir,
- 1989 İstanbul, Ankara Gorbon Sanat Galerisi Yaz Sergisi, Öğretim Üyeleri Sergisi- İstanbul, 50.Devlet Resim-Heykel Sergisi- Ankara
- 1990 İstanbul, Avusturya,Salzburg AIAP (UPSD) Dayanışma Sergisi, İ.Ü.İşl.Fak. Kulübü karma Sergisi – İstanbul
Öğretim Üyeleri Sergisi – Viyana – Avusturya, Öğretim Üyeleri Sergisi – Salzburg
- 1991 İstanbul, Avusturya Öğretim Üyeleri Sergisi – Gras – Avusturya, Dünya Kadınlar Günü Sergisi]] – İstanbul, İ.T.Ü. Sanatçı Elele Sergisi – İstanbul
- 1992 İstanbul Geçmişten Günümüze Karma Sergisi – İstanbul, Benadam Sanat Galerisi – İstanbul
- 1993 İstanbul, Ankara Kas Hastalıkları Derneği Sergisi – İstanbul, Haydarpaşa Numune Hastanesi Sergisi – İstanbul, Çıplak Estetiği Sergisi – Ankara
- 1994 İstanbul R-Türk Kanser Derneği Sergisi – İstanbul, Kas Hastalıkları Derneği Sergisi – İstanbul, Maltepe Bel. Füsun Kahveci San. Gal. Sergisi – İstanbul
- 1995 Kişinev, İstanbul Moldova Grup Sergisi – Kişinev, UPSD Bosna – Hersek Sergisi – İstanbul, Gazilerimize Ressam Desteği Sergisi – İstanbul, Afife Jale Sanata Evet Sergisi – İstanbul
- 1996 Çatalca Çatalca Bel. Öğretim Üyeleri Sergisi – Çatalca
- 1997 Avusturya Öğretim Üyeleri Sergisi – Viyana – Avusturya
- 1998 İstanbul, Edirne Ardahan’dan Edirne’ye 75.yıl Sergisi – Ardahan – Kırklareli – Edirne, 75.yıl Sergisi- İstanbul
- 1999 İstanbul, Ankara Hocalar ve Hocaların Hocaları Sergisi – Ankara – İstanbul
- 2000 İstanbul, Ankara Ruhi Su ‘İmece’ Sergisi – İstanbul, Köy Enstitüleri 60.yıl Sergisi – Kadıköy – Ankara, Türk Çağdaşlaşmasında Kadın Sergisi – İstanbul, Yaz Karma Sergisi – Doku Sanat Gal. – Ankara, Ankart (Doku Sanat ile) Ankara, Yaz Karması- Doku Sanat Gal. – İstanbul
- 2001 İstanbul, Ankara Yaz Karma Sergisi – Doku Sanat Gal. – Ankara, Yaz Karma Sergisi – Doku Sanat Gal. – İstanbul, İstanbul Sanat Fuarı (Doku Sanat Gal.) ile Cumhuriyet Sergisi A.E.F., Cumhuriyet Sergisi – Beşiktaş Kültür Merkezi – İstanbul
- 2002 İstanbul, Bursa,Ankara Sasav Karma Sergisi – Maltepe-İstanbul,Uludağ Üniversitesi Sanat Galerisi Açılış Sergisi – Bursa
Pakpen Sanat Galerisi Açılış Sergisi – İstanbul, Karma Yaz Sergisi – (Doku sanat ile) İstanbul, T.C. Ziraat Bankası Koleksiyon Sergisi – Ankara, Neyran Sanat Galerisi Karma Sergisi – İstanbul
- 2003 İstanbul, Edirne,Çanakkale, Bolu,Bandırma,Balıkesir, Eskişehir Ares Sanat Evi Karma Sergisi – İstanbul
Basri Erdem Koleksiyon Sergisi – İstanbul, Basri Erdem Koleksiyon Sergisi – Edirne, Basri Erdem Koleksiyon Sergisi – Çanakkale, Basri Erdem Koleksiyon Sergisi – Bolu İzzet Baysal Üniversitesi, Bandırma Festivali Sergisi – Bandırma, Balıkesir Liseliler Derneği Sergisi – Balıkesir, Balıkesir Bel. Kültür Sanat Eğitim Mer. Sergisi – Balıkesir, Tema Vakfı Yararına Sergi – İstanbul (Antik A.Ş.),Öğr. Üyeleri Sergisi – Anadolu Üni. – Eskişehir
- 2004 İstanbul, Ankara Ulusal Kanal 150 Sanatçıyla Büyük Sergi – İstanbul, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Sergisi – Ankara
Cumhuriyet için Resim – Heykel Sergisi – Ankara, Karma Sergi – Sasav – İstanbul, 2. Sanat Eğitimi Sempozyumu Sergisi – Ankara, Baskı Müzesi Destek Sergisi – İstanbul, Sasav Sergisi – İstanbul
- 2005 İstanbul, Ankara Dört Ustadan Karma Sergi – Doku Sanat – Ankara, Ege Art Ege Üniversitesi Fuar Sergisi – İzmir, Gurup Sergisi – Cream Art Sanat Galerisi -İstanbul, Yeni Yıl Sergisi – Doku Sanat Gal. -İstanbul, Güney Asya İçin Dayanışma Sergisi – Ankara
Maltepe Üniversitesi. Sergisi – İstanbul, Doku Sanat Gal. Karma Sergisi – İstanbul, Kargaşa Sergisi – İstanbul
- 2006 İstanbul İnkarı inkar Sergisi – İstanbul, Art İstanbul fuar Sergisi – Bakraç Sanatla – İstanbul
- 2007 İzmir, Eskişehir Begüm Sanat Galerisi Karma Sergisi – İzmir, 17 Nisan Köy Enstitülüler Sergisi – Eskişehir
Ödüller
- 1983 9.Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali Resim Yarışması
ÖDÜL
- 1987 TBMM Milli Egemenlik ve Barış konulu Resim Yarışması
MANSİYON
- 1987 4.Yunus Emre ‘Sevelim sevilelim’ Resim Yarışması
- 1987 21. DYO Resim Yarışması
MANSİYON
- 1988 TBMM Milli Egemenlik temasını da içeren Resim Yarışması
BİRİNCİLİK
- 1988 Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Sanat Festivali
BAŞARI PLAKETİ YAYINLAR
- 1987 Ramko Sanat Merkezi Kataloğu
- 1992 Emlakbank Sergi Kataloğu
- 1993 Alkent Actuel Art Sergi Kataloğu
- 1994 Karsu Tekstil Sanat Gal. Kitapçığı
- 2000 Garanti Sanat Galerisi Sergi Kataloğu
- 2002 Alkent Actuel Art Kitabı (200 sayfa)
- 2004 Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Sergisi Kitapçığı
Alp Bartu Kimdir?
1947’de Manisa’da doğmuş, ilk ve orta öğrenimini Hatay, Adana ve Antakya illerinde yaptıktan sonra Marmara Üniversitesi’ne bağlı Eğitim Fakültesi’nin Resim Bölümü’nden 1976- 1977 akademik yılında mezun olmuştur.
Daha sonra birçok orta öğretim okul ve kuruluşlarında resim öğretmeni olarak görev aldıktan sonra 1993 yılında Maçka Teknik Plastik Sanatlar Bölümü’nden emekli olmuştur.
Resimleri yurtiçi ve yurtdışı özel koleksiyonlarla, banka koleksiyonlarında bulunmaktadır.
Alp Bartu toplumumuzun çeşitli kesimlerinden seçtiği konuları renk ve biçim düzenlemesiyle işlemiştir. Figür doğa ilişkisini sevinç, üzüntü ve heyecanla birleştirerek resimlerinde yansıtan sanatçı, İstanbul’da yaşamaktadır.
Alp Bartu’nun resminde, uyumlu ve dengeli bir biçimde bir araya getirilen insanlarının özellikle öne çıkmayışları, birbirinin arkasında yok olmayışları çok önemli bir özellik olarak göze çarpıyor. Bütünlük parça için değil, parçalar bütünlük içinde görevlendiriliyor. Resme bakan izleyiciler de dansçıların, balıkçıların, eğlenen insanların, çalgıcıların bir parçası oluyor. Her şeyin bu öbeğin(grubun) dengesi içinde bulunması çok önemli.
Bartu, çalışmalarında insan yüzlerini belirsizleştiren, kendine özgü kişisel bir biçem oluşturacak sanatsal anlatıma varabilmiş. Yüzlerin beyaz bir leke ile kapanması yeterli bulunmuş, yüzlerde ayrıntı yok, mimik yok bütünlük içindeki hareketlerde izleyicinin dikkatini başka yere çekecek ayrıntı yok. Resimdeki insanların hareketleri, bizleri, büyük bir etkiyle dikkatimizi iyice toplamaya, özellikle olayların içine sürüklemeye zorluyor.
Alp Bartu’nun yağlıboya resimlerini, insan ilişkilerinin bireyselliğini belirtmekten çok onların insancıl ilişkilerine ağırlık vermiş anlamda görmek gerek. İnsanların yüzlerinden çok genel anlatımını ele alan Bartu’nun, onların psikolojik yapısıyla da ilgilenmeyerek her birini bir arada bulunan kimliği belirsiz birer üye, bir öbeğin ya da topluluğun birlikteliğindeki bir varlık olarak gösterdiğini ve bu anlamda sağlanmış olan uyum ve bütünlüğe vardığını
görebiliyorsunuz.
Basri Erdem Kimdir?
İlköğreniminin ardından, girdiği altı yıllık Kepirtepe İlköğretmen Okulu’nun sınavını kazanarak yatılı okuma hakkını elde etti. Okula kaydını yaptırarak; üç yıl boyunca öğrenim gördü. Öğretmen okullarının güzel uygulamalarından biri olan yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1963 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Kültür ve pedogojik derslerinin yanı sıra ağırlıklı olarak haftada sekiz saat da resim derslerinde temel sanat eğitimi aldı. 1966 yılında sınıf öğretmeni olarak mezun olan Erdem, bir yıl ilkokullarda sınıf öğretmenliği yaptı. Almış olduğu sanat eğitiminin dürtüsü ile şimdki adı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi olan dönemin İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nün uygulamalı yetenek sınavını kazanarak 1967yılında bölüme kaydını yaptırdı. Üç yıl gördüğü resim eğitiminin ardından resim öğretmeni olarak mezun olup; 1970 yılından 1974 yılına kadar Urfa Kız İlköğrtmen Okulu’nda resim öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim enstitülerine eleman kazandırmak amacıyla açmış olduğu sınavı başararak; 1974 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü, Grafik Dalı öğretmenliğine atandı. Altı yıl sonra Atatürk Yüksek Öğretmen Okulu öğretmenliğine atanan Basri Erdem, 1985yılında Marmara Üniversitesi’nde Lisans tamamladı. Doktoraya eşdeğer Sanatta yeterlik ünvanını 1986’da alan sanatçı , 1.Asya Avrupa Bienali’ne katıldı. 1987 yılında Doçent 1997 yılında da Profesör oldu. Yurt dışında çeşitli sanat etkinliklerine katılarak eserleri sergilenen Erdem, 2007 yılına kadar Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra, kendi isteği ile emekli oldu.
Halen Fevziye Mektepleri Vakfı üniversitesi olan Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.
Sergileri
- 1997 Başak Sıgorta Sanat Galerisi İzmir
- 1998 Mıknatıs sanat Galerisi Ankara
- 1999 Akpınar Sanat Galerisi Ankara
- 2000 Art Hall Sanat Galerisi İstanbul
- 2001 Mıknatıs Sanat Galerisi Ankara
- 2003 Galeri IV. Sanat Erguvan Kat istanbul
- 2003 YEKÜV Nilüfer Gökay Eğitim ve Kültür Merkezi İstanbul
- 2004 Kaynak Sanat Galerisi İstanbul
- 2006 Palet Sanat Galerisi İstanbul
- 2008 Art Park Galerisi Ankara
- 2008 Bakraç Sanat Galerisi İstanbul
- 2008 YEKÜV Nilüfer Gökay Eğitim ve Kültür Merkezi İstanbul
Bahattin Odabaşı Kimdir?
Sivas Gürün’de 1947 yılında doğan Odabaşı, Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü birincilikle bitirdi. 1968 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışında 200’e yakın karma sergiye katılan ve kişisel sergi açan Odabaşı, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı’nda yardımcı doçent olarak görev yaparken, 1996 yılında emekli oldu.
İstanbul Beykoz’daki özel atölyesinde 2006 yılından bu yana sanat çalışmalarını sürdüren Odabaşı, sanat fuarları ve sempozyumlara katılarak, birikimlerini sanat dünyası ile paylaşıyor.
Çağdaş Türk resim sanatında özgün bir doğa yorumcusu olarak tanınan Odabaşı, halen İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
İstanbul Üniversitesi öğrencileri 10 Aralık Perşembe günü yapılacak olan seminerde öğrenciler Köy Enstitülerini ve edebiyat alanına etkilerini konuşacaklar.
1940’lı yıllarda açılan Köy Enstitüleri 1954’e kadar çok büyük etki yarattı. Kültür derslerinden, ziraat dersleri ve teknik derslere kadar bir çok dersin verildiği Köy Enstitüleri’nde ise 17251 Köy Öğretmeni yetişti.
Köy Enstitülerinin yarattığı etkilerden birisi de kültür sanat alanında oldu. Mandolin, keman, bağlama gibi bir çok çalgı eğitiminin verildiği Köy Enstitüleri’nde konserler düzenlenmiş ve tiyatro oyunları oynanmış, bunun yanı sıra Köy Enstitüleri halk dünya edebiyatıyla tanışmıştı.
İstanbul Üniversitesi’nde faaliyet göstermekte olan Mavi Çınar Edebiyat Topluluğu da, düzenleyeceği bir etkinlikle Köy Enstitüleri’nin edebiyata etkileri ve yarattığı edebiyatı isimli konuya yer vererek , etkinlikte, aydınlanma ürünü olan Köy Enstitülerinin yarattığı edebiyatı ve bu edebiyatın yarattığı iklimin geçmişe ve günümüze etkilerini Köy Enstitüsü Mezunlarından Yazar Yusuf Ziya Bahadınlı ve Edebiyat Eleştirmeni B.Sadık Albayrak anlatacak.
‘Bozkırdan Gelen Keman Sesi – Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat’ başlığıyla duyurulan etkinlik 10 Aralık Perşembe günü saat 14’te Yeşil Kafe’de (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi yanı) düzenlenecek.
London College of Music sınavı 14 Ocak Perşembe günü Özel Nar Sanat Eğitim Kursunda yapılacaktır. Sınav programı şu şekildedir. Sınava aşağıdaki isimler katılacaktır. Sınav 09.00 ‘da başlayacaktır.
Ege Yılmaz |
Bilge Kandur |
Jewahir Başak Sait |
Ahmed Doğukan Balık |
Aysu Bayram |
Berzah Aydemir |
Doğa Aynacı |
Fidan Hüseynov |
Levgenıı Gostyshchev |
Yağmur Kozan |
Yaprak Şeren |
Zeynep Özmen |
Zehra Mina Fırıncı |
BBC Proms’dan Salzburg’a dünyanın en prestijli festivallerinde sahneye çıkan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın hayli iddialı yeni sezon programının biletleri satışa çıktı. Sarah Chang, Katia & Marielle Labèque, Evelyn Glennie, Freddy Kempf, Kit Armstrong gibi yıldız solistleri ağırlayacak BİFO, günümüzün en büyük bestecilerinden Krzysztof Penderecki yönetiminde bestecinin yapıtlarını seslendireceği bir konsere de imza atacak. Aralıkta ise ‘Batı Yakasının Hikayesi’ başlıklı Amerikan müzikleri festivali var. İşte BİFO’nun iddialı yeni sezonu…
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) yeni sezona hazır… BBC Proms’dan Salzburg’a dünyanın en prestijli klasik müzik festivallerinde sahneye çıkan BİFO, sezona 22 Ekim’de New York Times’ın “Yetenekleri o seviyede ki insan doğanın gizemlerine hayret ediyor” dediği günümüzün en büyük kemancılarından Sarah Chang’in solist olarak katılacağı konserle başlayacak. Bu sezon Katia & Marielle Labèque (Philip Glass’ın, ortak siparişçisi olduğu iki piyano için konçertosunda), Evelyn Glennie, Freddy Kempf, Kit Armstrong gibi yıldız solistleri ağırlayacak BİFO, günümüzün en büyük bestecilerinden Krzysztof Penderecki yönetiminde bestecinin yapıtlarını seslendireceği bir konser verecek. 12-23 Aralık tarihlerinde ‘Batı Yakasının Hikayesi’ başlıklı bir Amerikan festivaline ev sahipliği yapacak BİFO, şubat ayında ise Viyana’dan Almanya’ya uzanan bir Avrupa turneye çıkacak. BİFO’nun yeni sezon biletleri, bugün saat 10.00’dan itibaren Biletix üzerinden satışa sunuluyor. Biletler önce Biletix Çağrı Merkezi ve Biletix satış noktalarından edinilebilecek. Online satışlar ise daha sonra başlayacak. İşte BİFO’nun 2014-2015 sezonu programı…
AÇILIŞ KONSERİ: BİFO & SARAH CHANG
22 Ekim Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Sarah Chang (keman)
BİFO’nun yeni sezonu, müzikaltesi kadar imajıyla da sıradışı bir çizgi izleyen, dâhi çocuktan muhteşem bir solistle dönüşen Sarah Chang ile başlıyor. Keman repertuvarının hemen hemen tüm yapıtlarında olağanüstü virtüözitesini performansları ve kayıtlarında tüm dünyaya gösteren Chang, Sibelius’un zorlu olduğu kadar derinlikli Keman Konçertosu’yla sezona unutulmaz bir başlangıç vaat ediyor. New York Times’ın “Yetenekleri o seviyede ki insan doğanın gizemlerine hayret ediyor” dediği Sarah Chang, günümüzün en büyük kemancılarından biri kabul edilmekte… Chang, henüz 8 yaşındayken New York Filarmoni eşliğindeki ilk konserini vermişti.
BİFO ve LABÈQUE’LERLE BİR PRÖMİYER/ PHILIP GLASS
19 Kasım Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Gürer Aykal (şef), Katia & Marielle Labèque (iki piyano)
Türkiye prömiyeri. Los Angeles Filarmoni Orkestrası, Orchestre de Paris, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Göteborg Senfoni Orkestrası, İspanya Ulusal Orkestrası ortak siparişi.
Labèque kardeşler için İstanbullu klasikseverlere diyecek çok bir şey yok! Onları sahnedeki uyumları, enerjileri ve renkli kişilikleri ile defalarca dinledik ve alkışladık. Şimdi bu ikili yaşayan en özgün ve ilham verici bestecilerden Philip Glass’ın iki piyano için yazdığı ve BİFO’nun da siparişçileri arasında olduğu yeni konçertosunu seslendirmek üzere İstanbul’da.
MINIMALIST DREAM HOUSE
20 Kasım Cuma, Borusan Müzik Evi, 20.00
Katia & Marielle Labèque (iki piyano ve topluluk), David Chalmin (elektrogitar ve vokal), Alexandre Maillard (elektrobas), Raphael Seguinier (davul)
Labèque’ler, Philip Glass prömiyerinden sonra yeni bir sürprizle geliyor. 60’lı yıllarda başlayıp bugün hayatımızın her yanına sinen ‘minimalizm’in klasik müziğe yansımalarını “Minimalist Dream House” projesiyle Borusan Müzik Evi’nin bu iş için biçilmiş kaftan olan atmosferinde sunmaya hazırlanıyorlar. Konserde Laurie Anderson, John Cage, David Chalmin, Brian Eno, Henry Flynt, Philip Glass, Moondog, Arvo Pärt, Terry Riley, Radiohead, Erik Satie, Raphael Seguinier, Howard Skempton ve James Tenney’nin yapıtları seslendirilecek.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
LEONARD BERNSTEIN: ANNIVERSARIES
12 Aralık Cumartesi, Borusan Müzik Evi, 20.00
Jamie Bernstein (anlatıcı), Sebastian Knauer (piyano)
‘Batı Yakasının Hikâyesi’ bitmeyen bir Amerikan efsanesi oldu. İşte bu efsanenin yaratıcısı ve 20. yüzyılın en büyük şeflerinden Leonard Bernstein’ın kızı ve aynı zamanda gözde bir anlatıcı ve saygın bir yayımcı olan Jamie Bernstein, kayıtlarıyla parlak yorumunu piyano tarihine bırakan Alman piyanist Sebastian Knauer ile bu ‘efsane’ üzerine samimi bir dinletide buluşuyor.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
BİFO & KIT ARMSTRONG
14 Aralık Pazartesi, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Kit Armstrong (piyano)
Daha ilkokulu bitirme yaşına gelmeden bestelerinin sayısı yaşını aşan, büyük piyanist Alfred Brendel’in tereddütsüz öğrenci olarak kabul ettiği bir deha olan Kit Armstrong’un Gershwin’in piyano konçertosuna yeniden hayat vereceği bu konser, Bernstein’ın Candide uvertürü ve büyük senfonilerin bestecisi Dvorak’ın muhteşem 9. Senfoni’si ile Batı Yakasının Hikâyesi festivalinin unutulmazlarından olacak.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
PEKİNELLER İLE BATI YAKASININ HİKÂYESİ
15 Aralık Salı, Lütfi Kırdar, 20.00
Güher & Süher Pekinel (iki piyano), Raphael Haeger (vurmalı çalgılar), Simon Rössler (vurmalı çalgılar)
Pekineller bir piyano ikilisi olarak parıltılı kariyerlerini 20. yüzyıldan 21. yüzyıla taşıdılar ve performanslarıyla klasik müziğin tarihine geçtiler kuşkusuz. BİFO’nun yer almayacağı bu konserde Berlin Filarmoni’nin perküsyoncularının enerjisini de yanlarına alan ikili, bu özel akşamda en az kendileri kadar muhteşem bir programla bize o bildiğimiz sahne enerjilerini ve mükemmel uyumlarını bir kez daha gösterecek. Konser programındaki eserlerin bazıları şöyle: ‘Ciaconna’ (Pekineller için Penderecki tarafından uyarlandı)/ ‘Batı Yakasının Hikâyesi’nden Senfonik Danslar, iki piyano ve iki perküsyon için (L. Bernstein tarafından Pekineller için yazıldı)/ Lutoslawski’nin ‘Paganini Çeşitlemeleri’ iki piyano ve iki perküsyon için (Türkiye prömiyeri).
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
KERESTENİN SESİ
16 Aralık Çarşamba, Borusan Müzik Evi, 20.00
sa.ne.na
Perküsyon topluluğu sa.ne.na, İstanbul’un çağdaş müzik atmosferinin vazgeçilmezlerinden biri. Onların enerjisi, kategorilere meydan okuyan ve punk, caz ve klasiğin nüvelerini müziğinde dâhice harmanlayan Michael Gordon’un Timber’ına ses verince, bu Türkiye prömiyeri meraklıları için kaçınılmaz ve kaçırılmaz bir müzik deneyimine dönüşüyor.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
BİFO & EVELYN GLENNIE
17 Aralık Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Evelyn Glennie (vurmalı çalgılar)
BİFO izleyicisi perküsyonun büyüsünü Martin Grubinger ile bir kez tatmıştı. Şimdi sıra perküsyon sihirbazı Evelyn Glennie’de. Londra Olimpiyatları’nın açılış töreninden Björk’ün Telegram albümüne enstrümanlarıyla yaşamını adeta birleştiren ve büyük ölçüde duyma engelli olan sanatçı, hayatta hiçbir engelin insanın tutkularının önüne geçemeyeceğinin mükemmel bir örneği.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
SPIRITUALS
18 Aralık Çarşamba, Borusan Müzik Evi, 20.00
Indra Thomas (soprano)
Amerika deyince caz, caz deyince spritüallere dokunmamak olmaz. Bu konserin sesi Indra Thomas 2009’da BİFO’nun Yeni Yıl Konseri’nde izleyenlerin belleğine kazınmıştı. Aida’dan Il trovatore’ye, Turandot’dan Porgy and Bess’e ayakta alkışlanan opera performansları sergileyen soprano şimdi spiritüallere “ruh” katacak.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
BİFO & NICOLAS ALTSTAEDT
19 Aralık Cumartesi, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Nicolas Altstaedt (viyolonsel)
Çellist Nicolas Altstaedt dönem müziğinden klasik repertuvara uzanmakla kalmayıp çağdaş müzik yapıtlarına olan tutkusunu sipariş ettiği parçaları seslendirerek gösteren muhteşem bir sanatçı. Ödülleri, birlikte çaldığı büyük şefler ve orkestralar ve özellikle Haydn konçertolarının kayıtlarıyla günümüzün en parlak solistlerinden biri oldu. Bloch’un insanı başka diyarlara götüren Schelomo’sunu ondan dinlemek başka olacak.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
BANG ON A CAN ALL-STARS
21 Aralık Pazartesi, Borusan Müzik Evi, 20.00
Bang On A Can All-Stars
‘Bang On A Can All-Stars’, yirmi beşinci yıla doğru giden doludizgin müzik yaşamlarında, performans teknikleri, sunuşları ve izleyiciyle iletişimlerinde hep yeninin peşinde oldu. O yüzden onları İstanbul’da daha önce izleyenler yeniden, izlemeyenler mutlaka ilk kez dinlemeli. Çünkü bu yalnızca bir konser değil, aynı zamanda filmlerle renklenen, belleklere kazınacak bir kutlaması olacak topluluğun.
BATI YAKASININ HİKÂYESİ
AMERİKAN POSTMİNİMALİSTLERİ
23 Aralık Çarşamba, Borusan Müzik Evi, 20.00
Hezarfen Ensemble
Hezarfen Ensemble’ın merkezi İstanbul, müzisyenleri Türkiye ve Avrupa’dan. Tutkuları çağdaş müzik, programları rengârenk. Batı Yakasının Hikâyesi festivali için çok farklı enstrüman kombinasyonları için yazılmış yapıtları bir araya getirdikleri programları günümüzün önde gelen bestecilerine “Amerikan Postminimalistleri” başlığıyla bir bakış atıyor.
YENİ YIL KONSERİ
7 Ocak Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00, Sascha Goetzel (şef), Luca Pisaroni (bas), Chenn Reiss (soprano)
İşte BİFO’nun her yıl ilgiyle beklenen yeni yılı karşılama konseri. Müzikaller, operetler, aryalar, valsler ve polkalarla yeni bir sayfa açmanın heyecanı ve umut dolu beklentisi her yıl müzikseverleri dudaklarında bir tebessümle gönderiyor evlerine. Solistler “zorlukların operacısı” bas Luca Pisaroni ve operalar kadar şarkı repertuvarında başarısı ile de ünlenen soprano Chen Reiss olunca, söylecek çok söz kalmıyor…
BİFO İLE MAHLER 2
14 Ocak Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Wiener Singakademie, Viyana Konzerthaus Korosu, Heinz Ferlesch (sanat yöntmeni ve koro şefi), Çiğdem Soyarslan (soprano), Elena Zhidkova (mezzosoprano)
Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO’nun her yıl repertuvarına kattığı başyapıtlar bu yıl Mahler’in en beğenilen senfonilerinden ‘Diriliş’le devam ediyor. Müzikal yapısı ve düşünsel derinliğiyle de büyük bir öneme sahip olan yapıtın solistleri ülkemizi dünya sahnelerinde başarıyla temsil eden soprano Çiğdem Soyarslan ve zorlu rollerin altından başarıyla kalkan Rus mezzosoprano Elena Zhidkova. Viyana’nın ünlü Konzerthaus Korosu da kadroya eklenince bu Mahler yorumu muhteşem olacağa benziyor.
BİFO & FREDDY KEMPF
17 Mart Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Gürer Aykal (şef), Freddy Kempf (piyano)
Müzik kariyeri henüz sekiz yaşındayken Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile başlayan ve olgunluk döneminde piyano repertuvarının büyük yapıtlarını diskografisine katan İngiliz virtüöz Freddy Kempf, teknik yetkinliğinin yanı sıra sahnedeki cana yakınlığıyla da gönülleri fetheden bir sanatçı. Gershwin’in caz dokularını klasik müziğe işlediği iki parçayı seslendirecek olan Kempf’in parmaklarında bu müzikler daha da güzel olacak.
BİFO VE UFUK & BAHAR DÖRDÜNCÜ
31 Mart Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Ufuk & Bahar Dördüncü (iki piyano)
Ufuk ve Bahar Dördüncü’nün geçen sezon heyecanla beklenen ve hava muhalefeti yüzünden bu yıla ertelenen konseri nihayet huzurlarınızda. Britten’ın İskoç Baladı, 20. yüzyılın öncü bestecilerinden Toru Takemistsu’nun Quotation of Dream’i ve Korsakov’un Şehrazad’ı ile bu konser piyano ikilisinin kusursuz tekniği ve BİFO’nun hünerini ortaya koyacak.
BUCHBINDER İLE TÜM BEETHOVEN KONÇERTOLARI – I ve II
6 Nisan Çarşamba, Lütfi Kırdar, 20.00 ve 7 Nisan Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Rudolf Buchbinder (şef ve piyano)
Rudolf Buchbinder, Beethoven’ın tüm piyano sonatlarını Süreyya Operası’nda seslendirerek gönülleri fethetmişti. Ama büyük Beethoven yorumcusuna bu yetmemiş olacak ki, Viyana Filarmoni ile şef ve piyanist olarak kaydettiği Beethoven konçertolarını piyanoda ve orkestra başında İstanbullulara dinletmek üzere yine geliyor.
PENDERECKI YAPITLARINI YÖNETİYOR
21 Nisan Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Krzysztof Penderecki (şef), László Fenyoe (viyolonsel)
BİFO’nun dinamik, vizyoner ve sevilen şevi Sascha Goetzel bu konserde batonu çağımızın en büyük bestecilerinden Krzysztof Penderecki’ye bırakıyor. Yarım yüzyılı aşan kariyerinin zirvesindeki sanatçının başarıları saymakla bitecek gibi değil. Yaşayan bir efsane kendi yapıtlarını yönettiğinde, bu tarihi fırsatı kaçırmamak gerekir deriz.
Leyla Gencer Anısına: NORMA
12 Mayıs Perşembe, Lütfi Kırdar, 20.00
Sascha Goetzel (şef), Macaristan Ulusal Filarmoni Korosu, Mátyás Antal (koro şefi)
Norma: Maria Pia Piscitelli (soprano), Adalgisa: Ekaterina Gubanova (mezzosoprano), Pollione: Massimo Giordano (tenor), Oroveso Dan: Paul Dumitrescu (bas), Clotilde: Ana Puche (soprano), Flavio: Paul O’Neill (tenor)
BİFO’nun her yıl Leyla Gencer anısına düzenlediği konserlerin bu yılki ayağı “La diva Turca”ya gerçek bir saygı duruşu. Bellini’nin bel canto’nun zirvesi olarak kabul edilebilecek olan Norma operasını 20. yüzyıl klasik müzik tarihinin sayfalarına kazıyanlardan biri de Leyla Gencer’di. Yıldız solistlerini ve kırk yıl sonra İstanbul’da ilk kez seslendirilecek olduğunu da düşünürsek, bu gece Türkiye’nin klasik müzik tarihinin önemli anlarından biri olacak.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.borusansanat.com/tr/
İstanbul Adaları, bu yaz çok önemli bir kültür organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Avusturyalı ve Avusturya’da klasik müzik eğitimi almış Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek kültür etkinlikleri arasında 4 konser ve 1 film gösterimi yer alıyor.
21 Temmuz Salı akşamı Büyükada Anadolu Kulübü’nde yapılacak açılış ve Ludus Ensemble konseriyle başlayacak etkinlikler, 25 Temmuz Cumartesi akşamı Heybeliada Ruhban Okulu ön bahçesinde Alilance Quartett konseriyle tamamlanacak.
Etkinliğin finalinde sahne alacak olan Alliance Quartett, Avusturyalı 4 genç sanatçıdan oluşan ve uluslararası müzik festivallerinden sıkça davetler alan önemli bir grup.
“Adalar’da Avusturya Günleri”, Avusturya Konsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, Baki Bilgili ile Adalar Vakfı, Adalar Kent Konseyi, Anadolu Kulübü işbirliği ile yapılıyor. Konserlerin tamamı ücretsiz.
Adalar’da Avusturya Günleri programı
21 Temmuz 2015 Salı, Saat 19:00 / Açılış ve Kokteyl & Ludus Ensemble Konseri, Büyükada Anadolu Kulübü
22 Temmuz 2015 Çarşamba Saat 21:00 / Dilbağ Tokay Yaylılar Konseri, Heybeliada Su Sporları Kulübü
23 Temmuz Perşembe, Saat 22:00 Karanlık Vadi Film Gösterimi, Büyükada Açık Hava Sineması
24 Temmuz Cuma Saat 19:00 / Deniz Kurdoğlu Konseri, Büyükada Anadolu Kulübü
25 Temmuz Cumartesi Saat 21:00 / Alliance Quartett Wien Konseri, Heybeliada Ruhban Okulu
İletişim
Adres : İncirli cad. Kartaltepe mah. Kıbrıs Sok. Okan apt. No:6/1 Bakırköy/İstanbul
( Eski Town Center’in Karşısı, Yaşar Hastanesi’nin yanındaki sokak )
Telefon:+90 212 570 80 68
Mobil: +90 530 880 71 80
Mail: [email protected]
Çalışma Saatleri
İnternet sitemizde bulunan formlar yardımı 24 saat bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Pazartesi-Cuma: 09:00 - 21:00
- Cumartesi: 09:00 - 21:00
- Pazar: 09:00 - 21:00