Şunun için etiket arşivi: nar sanat piyano kursu

Nar Sanat Eğitim Kursu’nda piyano, şan ve ses terapisi dersleri veren aynı zamanda eğitim koordinatörü olan Erkan Başa, müzik ve enstrüman eğitimi almak isteyenlerin sıkça sorguladığı ‘geç mi kaldım’ sorusunu bizler için yanıtladı.

Enstrüman öğrenmek veya müzik eğitimine başlamak istiyorsunuz ancak “geç mi kaldım” endişesi duyuyorsanız Erkan Başa, müzik eğitimine hiçbir zaman geç kalınmayacağını dile getiriyor.

Erkan Başa müziğe başlamakta kararlıysanız yaşınız kaç olursa olsun bu adımı atmaktan çekinmemeniz gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor “Çevrenizden gelen ‘bu saatten sonra olmaz’ baskılarına boyun eğmeyin.” diyor.

Diğer uzmanlarla en verimli öğrenme çağının çocukluk çağı olduğu konusunda hemfikir olan Erkan Başa, çocukluk çağında başlanan enstrüman ve müzik eğitiminin yararının bilimsel çalışmalarla da kanıtlandığının altını çiziyor.

“İÇİNİZDE MÜZİK AŞKI VARSA HER YAŞTA EĞİTİME BAŞLAYABİLİRSİNİZ”
İmkan olduğu takdirde mutlaka eğitime 4 ile 6 yaş aralığında başlanması gerektiğini belirten Başa, hayatının bu döneminde imkana sahip olamamış kişilerin hayatlarının herhangi bir döneminde mutlaka içlerinde müzik aşkı bulunuyorsa eğitime başlayabileceğinin ifade ediyor.

Erkan Başa enstrüman öğrenmeyi dil öğrenmeye benzetiyor ve kişinin içinde şevk olduğu sürece ileri yaşlarda nasıl İngilizce öğrenilebiliyorsa enstrüman da öğrenebileceğini savunuyor.

“MÜZİĞE GEÇ YAŞTA BAŞLAMANIN AVANTAJLARI”
Yetişkinlerle çalışmanın çocuklarla çalışmak kadar zevkli olduğunu altını çizen Başa, özellikle çocuklardan daha gelişmiş analitik düşünme yeteneği sayesinde ilerleyen yaşlarda parça ile bütün arasında ilişkiyi kurabilme yetisinin daha fazla geliştiğini de belirtiyor ve ekliyor “Çocukların modlar, aralıklar ve karışık armoniler konusunu öğrenmekte ve bunların arasındaki bağı kurmakta zorluk çekerken yetişkinlerin bu konuda daha şanslı” diyor.
Yetişkin bireylerin öğrenme konusunda daha fazla zaman harcamış olmasından dolayı konsantrasyon ve disiplinle karılmış olduğunu işaret eden Başa, çocukların sıkıldıkları anda dersi veya parçayı bırakmak isteyeceklerini vurguluyor.

Çocukların her şeyi oyun haline getirebilme özelliğinden kaynaklanan bu durum yetişkinlerde yaşanmadığı hatırlatan Başa, bu eğitimlerinde yetişkinler de daha hızlı gördüklerini belirtiyor.

Ayrıca Erkan Başa, yetişkin bireylerin hayatları boyunca pek çok sanat eserini dinlediğini ( pop, hip hop, rock vb…) ve kulağında ritim ve melodi duygusunun geliştiğini hatırlatıyor. Burada da yetişkinlerin müzikal backroundlarının çocuklara göre gelişkin olduğunu düşünüyor.