Perdeler 'Barış'a Açılacak

Perdeler ‘Barış’a Açılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 7 Ekim’de başlayacak yeni sezonda barış temalı oyunlarıyla seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, önceki gün Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla 2015-16 sezonunun repertuvarını açıkladı. Toplantıya İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Hakan Arlı, Yiğit Sertdemir; Şehir Tiyatroları Sahne Yöneticisi Ozan Gözel, Şehir Tiyatroları Başdramaturgu Arzu Işıtman’ın yanı sıra Şehir Tiyatroları’nda bu sezon oyun sahneleyecek olan Zeliha Berksoy, Mehmet Birkiye gibi konuk yönetmenler ve Şehir Tiyatrosu oyuncuları katıldı.

‘BU SEZON DAHA İYİ’

Erhan Yazıcıoğlu, geçtiğimiz sezona oranla daha iyi bir repertuvarla seyircinin karşısına çıkacaklarını belirterek, “Bu yıl, repertuvarda barış temasını öne çıkaran oyunlarla 7 Ekim’de sahnelerimizi açacağız. Tüm dünyanın ihtiyacı olan barışa hizmet etmek, 101 yıllık bir kurum olarak bize onur verecektir. Şu ana kadar saptanan ve sezon boyunca aralarına yenilerinin ekleneceği savaşı sorgulayan bu oyunlara örnek olarak; Arthur Miller’ın ‘Bütün Oğullarım’, ‘Sonsuz Öykü’ (Leningrad Kuşatması), ‘İki Arada Bir Yerde’ ve ‘Kuvayi Milliye Destanı’nı sayabiliriz” dedi. Şehir Tiyatroları’nın bu sezon konuk rejisörleri, Zeliha Berksoy “Üç Kuruşluk Opera”yı, Mehmet Birkiye “Cyrano de Bergerac”ı ve Serdar Biliş ise “On İkinci Gece”yi sahneleyecek. Bu oyunların yanı sıra Şehir Tiyatroları sanatçılarından Orhan Alkaya “Ayaktakımı Arasında”yı, Arif Akkaya “Sonsuz Öykü”yü, Hakan Yavaş “Kuvayi Milliye”yi, Emre Koyuncuoğlu “Devekuşlu Kabare”yi, Kemal Kocatürk “Fehim Paşa Konağı”nı, Erhan Yazıcıoğlu “Reis Bey”i, Ali Gökmen Altuğ “Oyunun Oyunu”nu ve Ragıp Yavuz “Radyonun İçindekiler”i sahneye taşıyacak.

sehrin-tiyatrosu-sehrin-cocuklari-ile-bulustu

31. Çocuk Şenliği Şehir Tiyatrolarında Başladı

sehrin-tiyatrosu-sehrin-cocuklari-ile-bulustu100. yılını kutlayan Şehir Tiyatroları’nın bu yıl otuz birincisini düzenlediği “Çocuk Şenliği”, 20 Nisan 2015 Pazartesi günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılan coşkulu bir açılış töreniyle başladı.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde çocukların ilgiyle izlediğiBisküvi Adam adlı çocuk oyunu sahnelendi. Ayakta alkışlanan oyunun ardından Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Şehir Tiyatroları’nın çeşitli çocuk oyunlarından kostümlü oyuncular dans ederek şarkılar söyledi. İTÜ Dağcılık Kulübü dağcıları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin çatısından Çocuk Şenliği afişini aşağı indirdiler.

Etkinlikler, 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa, Kağıthane Sadabad ve Ümraniye Sahnelerinde gerçekleştirilecek.

 

31. Çocuk Şenliği’nde 16 tiyatro ekibi 32 seans çocuk oyunu sergileyecek. Ayrıca;

Çocuklara yönelik resim, heykel, dans, rap, yoga, pantomim gibi konularda 20 atölye;

Yetişkinler için alanında uzman pedagog ve psikologlarla 12 söyleşi;

Orf, klasik müzik, rap, engelli mehteran takımı gibi 5 konser gerçekleşecek.

Şenlikte ayrıca tiyatromuzun “ünlü” simaları masal okuma etkinliklerinde çocuklarla bir araya gelecek.

Çocukları tiyatroyla ve sanatın diğer dallarıyla buluşturmayı hedefleyen şenlikte, tüm oyunlar ve etkinlikler ücretsizdir.

Kaynak: Mürekkep Haber

tiyatro

Tüm oyuncuların ve tiyatro severlerin “27 Mart Dünya Tiyatro günü kutlu olsun” politikacılar hariç!

Sanat dünyası 27 Mart 2014 Dünya Tiyatrolar Günü’ne, TÜSAK tasarısının karamsar havası altında girse de, sanatçılar izleyicileri için morallerini yüksek tutmaya çalışıyor. Bugün yurt genelinde, tiyatro perdeleri 27 Mart onuruna ücretsiz gösteriler için açılacak.

tiyatro

27 MART ETKİNLİKLERİ

100. yılını kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyor. “Dünya Tiyatro Günü” vesilesiyle, 27 Mart’ta, Şehir Tiyatroları’nın 100. yılı nedeniyle hazırladığı bildirinin yanı sıra Brett Bailey’in hazırladığı Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi ve ITI-UNESCO Türkiye Merkezi İcra Komitesi tarafından hazırlanan Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi, Şehir Tiyatroları’nın bütün sahnelerinde saat 20.00’de oyun öncesi okunacak.

Şehir Tiyatrolarının hazırladığı Dünya Tiyatro Günü Bildirisi:

Bugün Dünya Tiyatro Günü… Tiyatroya her alanda emek veren tüm sahne insanlarının ve tiyatro severlerin Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

1914 yılında kurulan ve o günden bugüne tiyatro severlerin ve İstanbullular’ın vazgeçilmezi Şehir Tiyatroları 100 yaşında. ‘Güzellikler Evi’ anlamına gelen Darülbedayi adıyla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, hem kent içinde hem de turneleriyle İstanbul dışında tiyatronun insanlıkla yaşıt kültürel birikimini 100 yıldır paylaşmakta… Fatih’ten Ümraniye’ye, Kadıköy’den Kağıthane’ye, Üsküdar’dan Gaziosmanpaşa’ya, Harbiye’ye 8 tiyatro, 10 sahnede dünyanın insan manzaralarını salonlara taşıyor. Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerine düzenlediğimiz turnelerde, ses bayrağımızı umutla, sevgiyle, mesleğimize duyduğumuz inançla yüceltiyor.

Tiyatro sevgi isteyen, umut yitimine yer vermeyen, tarih boyunca en zorlu koşullarda ve dönemlerde yeniden ve yeniden kendine çıkış yolu bulan, ayağa kalkmasını bilen, kişiliğini ve kimliğini sanatçı insanın özverisinden ve seyredenin olumlu algısından oluşturan bir sanat. Şehir Tiyatroları da, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçirdiği tarihsel süreçlerin tümünde, sahne insanları ve İstanbullu tiyatro severlerle kentin kılcal damarları semtlerde, mahallelerde kendine yer açmış, büyük ve kadim bir sanatın anıtsal kurumu. Sahneden salona sanatsal varoluşun ve vazgeçilmezliğin karşılığı…

Ülkemizde tiyatronun her alanda kendine yer açması; çağdaş dünya sanat değerlerinin hem kurumsal hem de sahne uygulamalarında temel ve ana koşul olarak görülmesi; toplumsal, siyasal ve yaşamsal yaklaşımların tiyatroyu kurumsallaştırarak yüceltmesi, sanatımızı, doğal olarak Şehir Tiyatroları’nı güçlü ve etkin kılacaktır.

Biliyoruz ki, 100 yıldır İstanbul’un ve İstanbullu’nun kalbindeyiz. Tiyatro ateşini bizler kadar yüreğinde hisseden sizlere, tiyatromuzun dostlarına, tiyatronun yaşamın her alanındaki elçilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağolun, varolun…

Şehir Tiyatroları’nda eş zamanlı olarak okunmaya başlanacak olan bildirileri, oyunlardaki sanatçılar, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Berrin Koper, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde Aslı Aybars, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde Bensu Orhunöz, Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde Uğur Arda Aydın, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde Caner Çandarlı, Ümraniye Sahnesi’nde Eraslan Sağlam, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde Emrah Özertem, Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde Tarık Şerbetçioğlu okuyacaklardır.

ŞEHRİN TİYATROSUNDA OYUNLAR ÜCRETSİZ

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde oynanacak oyunlar her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz. Dünya Tiyatro Günü’nde Sahnelenecek Oyunların arasında; Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, Peter Horsler’in yazdığı Bora Seçkin’in yönettiği Kes ve Kaç, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği Para, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, A. Kadir Bozkurt’un yazdığı Zuhal Ergen’in yönettiği Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli, Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde, Ziya Osman Saba’nın öykülerinden Hilmi Zafer Şahin’in uyarladığı, Can Doğan’ın yönettiği Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, Özgür Kaymak Tanık’ın yazıp yönettiği İsimsiz yer alıyor.

#ALTBİLET İLE SEYREDEBİLİR!

Alternatif Sahneler 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü “AltBilet” ile Kutluyor!
Alternatif Sahneler, Mart ayına özel AltBilet’le 27 Mart’ı kutluyor!

10 SAHNEDE, 23 OYUN

Asmalı Sahne, D22, Emek Sahnesi, ikincikat, KaraKutu, Kumbaracı50, Mekan Artı, Sahne Hâl, sekizincikat ve Şermola Performans’tan oluşan Alternatif Sahneler Birliği, Mart ayı boyunca geçerli olacak ortak bir uygulama gerçekleştiriyor.

Seyirciler; bu 10 sahnede oynayan bütün oyunlara aldıkları normal biletle birlikte, bir AltBilet’e sahip olacaklar. AltBilet’i aldıkları sahne dışındaki 9 sahnenin belirlediği oyun ve gösterimleri yalnızca 15 TL ödeyerek seyredebilecekler.

“Küskün Müzikal”, “Üç Kadın Bin Turna”, “Öldün, Duydun mu?”, “444”, “Katilcilik”, “Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi”, “Talihsiz Çocuk Parkı Yaralanmaları”, “Kurabiye Ev”, “Sürpriz”, “Küçük”, “Sezonun Kabusu”, “Yirmi Beş”, “Bent”, “Yaka-Paça”, “Aile Mezarlığı”, “Sezonun Kabusu”, “Şahmeran’ın Bacakları”, “Sesler”, “Frida”, “Disko 5 no’lu”, “Gürültünün İçinde” ve “Kırık Merdiven”, “Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Kökeni” AltBilet’le seyredilebilecek oyunlar.

MKM, Med-Der ve Arzela Kültür Sanat Merkezinin 27 mart Dünya Tiyatrolar Günü vesilesiyle düzenleyeceği basın saat 11:30 da Galatasaray Lisesinin önünde yapılacak. Tiyatrocular meydanda kostümleriyle yerlerini alacak. Yine aynı gün akşam saatlerin de Bağcılar demir kapıda çocuklar için küçük gösteriler olacak.

Bilkent Üniversitesi öğrencilerimiz tiyatro oyunlarını yarın C-Blok Amfi’de 16:40’ta ve MSSF’de 18:00’de sahneleyecek.

Maltepe Üniversitesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü gün boyu süren etkinliklerle kutlayacak.

Bizim Tiyatro, Che Ve Ulrıke Ne Konuşuyorsunuz Öyle? oyununu Dünya Tiyatro Günü nedeniyle Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde saat 20.30’da ücretsiz sergileyecek…
Maya Sahnesinde ise Merve Engin tek kişilik gösterimiyle ‘Kıyıya oturmanın böylesi’ 100. kez sahnelenecek.

Hayal Perdesi El – Bohem Fikret Mualla oyununu 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sahneliyor.

Çevre tiyatrosu yeni oyunu Veriler’i Dünya Tiyatro Günü nedeniyle ücretsiz sahneliyor.

Dünya Tiyatro Gününün tarihçesi

unesco

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Kabulü

Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. yüzyıla dayanır

atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Hedefi

UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.

Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirgesi

Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993’te Venezüella ITI Merkezi 1962’den 1993’e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır.Uluslararası Bildirge’nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir. Bu etkinliklerin tamamı ITI Resmi Sitesi’nde görülebilir.

 Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri

TÜRKİYE’DE İLK TİYATRO

Türkiye’de ilk tiyatro etkinlikleri, İngiliz Elçiliği’nin bir salonunda başlamıştır. Tiyatro etkinlikleri, 19. yüzyılda gelişme göstermiş ve Gedikpaşa, Naum ve Verdi gibi tiyatro yapıları yapılmıştır. Türkiye’de ilk tiyatro binası, 1840 yılında Bosco adında bir italyan tarafından yapıldı. Bu tiyatro salonunda metinleri Türkçeye çevrilen oyunlar ve operalar oynandı. Burada metinleri Türkçeye çevrilerek oynanan operaların ilki, Gaetano Donizetti’nin “Belisario” operasıydı.
Bosco’nun tiyatrosu, 1844’te Tütüncüoğlu Michael Naum Efendi’ye devredildi. Suriyeli Katolik bir ailenin oğlu olan Naum Efendi, 26 yıl İstanbullulara hizmet verdi. Bu tiyatroda ilk kez yabancı tiyatro kumpanyalarının temsilleri oynatıldı. Naum Tiyatrosu’nda oynanan ilk opera ise 29 Aralık 1844 tarihinde temsil edilen Gaetano Donizetti’nin “Lucrezia Borgia” adlı eseri oldu.
Türkiye’de ilk Türkçe oyun ise Güllü Agop’un tiyatrosunda oynanmıştır. “Sezar Borjiya” adındaki bu oyun, 1868 yılında sahnelendi. Namık Kemal ve Ali Bey’in de desteklediği Gedikpaşa Tiyatrosu, bir süre sonra yalnız yerli oyunları sergilemeye başladı.


27 MART TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ

100. yılını kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyor. “Dünya Tiyatro Günü” vesilesiyle, 27 Mart’ta, Şehir Tiyatroları’nın 100. yılı nedeniyle hazırladığı bildirinin yanı sıra Brett Bailey’in hazırladığı Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi ve ITI-UNESCO Türkiye Merkezi İcra Komitesi tarafından hazırlanan Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi, Şehir Tiyatroları’nın bütün sahnelerinde saat 20.00’de oyunöncesi okunacak.
Şehir Tiyatrolarının hazırladığı Dünya Tiyatro Günü Bildirisi:
Bugün Dünya Tiyatro Günü… Tiyatroya her alanda emek veren tüm sahneinsanlarının ve tiyatro severlerin Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!
1914 yılında kurulan ve o günden bugüne tiyatro severlerin ve İstanbullular’ın vazgeçilmezi Şehir Tiyatroları 100 yaşında. ‘Güzellikler Evi’ anlamına gelen Darülbedayi adıyla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, hem kent içinde hem de turneleriyle İstanbul dışında tiyatronun insanlıkla yaşıt kültürel birikimini 100 yıldır paylaşmakta… Fatih’ten Ümraniye’ye, Kadıköy’den Kağıthane’ye, Üsküdar’dan Gaziosmanpaşa’ya, Harbiye’ye 8 tiyatro, 10 sahnede dünyanın insan manzaralarını salonlara taşıyor. Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerine düzenlediğimiz turnelerde, ses bayrağımızı umutla, sevgiyle, mesleğimize duyduğumuz inançla yüceltiyor.
Tiyatro sevgi isteyen, umut yitimine yer vermeyen, tarih boyunca en zorlu koşullarda ve dönemlerde yeniden ve yeniden kendine çıkış yolu bulan, ayağa kalkmasını bilen, kişiliğini ve kimliğini sanatçı insanın özverisinden ve seyredenin olumlu algısından oluşturan bir sanat. Şehir Tiyatroları da, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçirdiği tarihsel süreçlerin tümünde, sahneinsanları ve İstanbullu tiyatro severlerle kentin kılcal damarları semtlerde, mahallelerde kendine yer açmış, büyük ve kadim bir sanatın anıtsal kurumu. Sahneden salona sanatsal varoluşun ve vazgeçilmezliğin karşılığı…
Ülkemizde tiyatronun her alanda kendine yer açması; çağdaş dünya sanat değerlerinin hem kurumsal hem de sahne uygulamalarında temel ve ana koşul olarak görülmesi; toplumsal, siyasal ve yaşamsal yaklaşımların tiyatroyu kurumsallaştırarak yüceltmesi, sanatımızı, doğal olarak Şehir Tiyatroları’nı güçlü ve etkin kılacaktır.
Biliyoruz ki, 100 yıldır İstanbul’un ve İstanbullu’nun kalbindeyiz. Tiyatro ateşini bizler kadar yüreğinde hisseden sizlere, tiyatromuzun dostlarına, tiyatronun yaşamın her alanındaki elçilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağolun, varolun…
Şehir Tiyatroları’nda eş zamanlı olarak okunmaya başlanacak olan bildirileri, oyunlardakisanatçılar, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Berrin Koper, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde Aslı Aybars, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde Bensu Orhunöz, Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde Uğur Arda Aydın, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde Caner Çandarlı, Ümraniye Sahnesi’nde Eraslan Sağlam, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde Emrah Özertem, Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde Tarık Şerbetçioğlu okuyacaklardır.
ŞEHRİN TİYATROSUNDA OYUNLAR ÜCRETSİZ
27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde oynanacak oyunlar her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz. Dünya Tiyatro Günü’nde Sahnelenecek Oyunların arasında; Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, Peter Horsler’in yazdığı Bora Seçkin’in yönettiği Kes ve Kaç, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği Para, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, A. Kadir Bozkurt’un yazdığı Zuhal Ergen’in yönettiği Sirke TadındaBöğürtlen Reçeli, Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde, Ziya Osman Saba’nın öykülerinden Hilmi Zafer Şahin’in uyarladığı, Can Doğan’ın yönettiği Mesut İnsanlarFotoğrafhanesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, Özgür Kaymak Tanık’ın yazıp yönettiği İsimsiz yer alıyor.

 

19-istanbul-tiyatro-festivali

2014 yılında 19.İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı!

9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 7, Türkiye’den 35 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 100’e yakın gösterisini 13 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak.

19-istanbul-tiyatro-festivali19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yer alan 33 yerli yapımın Türkiye prömiyeri yapılacak; bu projelerden üçü İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığında sahnelenecek.

Oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanan  19. İstanbul Tiyatro Festivali, Bisahne, Cevahir Sahnesi, DOT, Haldun Taner Sahnesi, ikincikat-karaköy, Kenter Tiyatrosu, Moda Sahnesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Salon, Şişli Blackout, Üsküdar Stüdyo ve Üsküdar Tekel sahneleri gibi şehrin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı söyleşi, gösteri, film ve belgesel gösterimleri ile atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı, Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Yekta Kopan’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz birer konuşma yaptı.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin İlk Onur Ödülü Dikmen Gürün’e Takdim Edildi.  19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk Onur Ödülü, 1993-2013 yılları arasında İstanbul Tiyatro Festivali’nin direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Dikmen Gürün’e takdim edildi. Ödülü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.

İKSV’de Tiyatro Festivali Direktörü olarak görev yaptığı 20 yıl boyunca 14 festival yöneten Gürün, bu süreçte öncelikle yerli yapımlarla işbirliği zeminleri oluşturdu, genç tiyatro ve dans topluluklarına alan açtı, eğitim projeleri üzerinde durdu, tiyatro sahnesinin farklı mekânlara taşınmasını destekledi. Dünya tiyatrosunun seçkin toplulukları ve çağdaş yorumcularını İstanbul’da ağırlayan festival, aynı zamanda pek çok uluslararası ortak projelere de bu dönemde imza attı.

dikmen-gürünİstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni olarak kısa bir süre görev yapan Dikmen Gürün, 2008 İstanbul Üniversiteleri Tiyatro Şenliği ve 2009 Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği’ni hayata geçirdi. 1982 yılından bu yana “Cumhuriyet” gazetesinde ve çeşitli sanat dergilerinde tiyatro yazıları yazan Gürün, yerli ve yabancı kitaplarda bölüm yazarlığı yaptı, uluslararası tiyatro kongrelerinde bildiriler sundu. Gürün’ün Tiyatro Yazıları kitabı 1980’li yıllardan 2000’lere uzanan süreçte tiyatromuzun yapısal sorunlarını inceliyor. Geçmişten Geleceğe Perde Açan Gelenek proje sahibi ve sorumlusu olduğu üç ciltlik bir tiyatro mekânları araştırması ve sanatçı Semiha Berksoy’un hayatını yazdığı Ateş Kuşu kitabı bulunuyor. Halen Yıldız Kenter’in hayatını yazıyor.

Tiyatro dünyasına katkıları nedeniyle 1996’dan bu yana çeşitli ödüllere layık bulunan Dikmen Gürün, 2008’de İstanbul Üniversitesi’nden emekli olmuştur. Halen Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesidir.

 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Diğer Onur Ödülleri

tiyatro sahnesi görüntü

Festivalin ikinci Onur Ödülü, Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna’ya verilecek. 1998’den beri TR Warszawa’nın sanat yönetmenliğini üstlenen Grzegorz Jarzyna, aynı zamanda 2006’da başladığı kurumun genel müdürlüğü görevini de sürdürüyor. Klasik tiyatro yapıtlarının oldukça cesur denilebilecek yeni uyarlamalarıyla ünlenen Grzegorz Jarzyna, Avrupa’nın tanınmış romanlarını Varşova’da sahneye uyarlaması ve güncel “kışkırtıcı” metinleri sahnelemesiyle tanınıyor. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülen Grzegorz Jarzyna, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülü’nü, TR Warszawa topluluğunun 9 Mayıs akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yer alacak Ne Yaptıysak Nafile… oyunu sonrasında alacak.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin üçüncü Onur Ödülü ise, Shakespeare topluluğu denildiğinde akla gelen ilk isim olan Propeller Theatre Company’nin artistik direktörü Edward Hall’a verilecek. Royal Shakespeare Company’nin kurucularından Peter Hall’un oğlu olan Edward Hall, Propeller Theatre Company’nin yanı sıra Boston Huntington Theatre, Barbican, National Theatre, Old Vic Theatre olmak üzere çok sayıda önemli tiyatroda oyunlar yönetti. 2010 yılının Ocak ayında Hampstead Tiyatrosu’nun artistik direktörü olarak çalışmaya başlayan Edward Hall, aynı zamanda National Theatre, Old Vic ve Watermill Theatre’ın da artistik direktörlüğünü üstleniyor. Hall, 2002 yılında 13. İstanbul Tiyatro Festivali’ne The Watermill West Berkshire Playhouse “Gülün Öfkesi” (Rose Rage) ile konuk olmuştu. Edward Hall’a Onur Ödülü, British Council’ın değerli işbirliğiyle oyunlarını sahneleyen Propeller Theatre Company’nin 24 Mayıs akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştireceği Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunu sonrasında takdim edilecek.

 FESTİVALDE SHAKESPEARE YILI

macbeth

2014 yılının William Shakespeare’in 450. doğum yılı olması nedeniyle yapılan kutlamalar kapsamında 19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yerli ve yabancı birçok yapımın yanı sıra söyleşi, panel, atölye çalışması ve belgesel gösterimi de yer alacak.  Shakespeare Oyunlarının Yenilikçi Topluluğu, Propeller Theatre Company

Festival, günümüzde Shakespeare’in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli bir üne ve yere sahip olan Propeller Theatre Company’yi British Council’ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. 1990’lı yıllarda erkek oyunculardan oluşan bir kadroyla kurulan ve sadece Shakespeare oyunlarını sahneleyen topluluk, festival kapsamında Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunlarıyla toplam beş gösteri gerçekleştirecek. Her iki oyunu da topluluğun aynı zamanda sanat yönetmeni olan, festivalin Onur Ödülü’nü alacak Edward Hall sahneye koyuyor.

Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda aşkın ve yanılsamanın çatışması, kraliyet düğünleri öncesinde birbirlerine âşık iki insanın hikâyesi anlatılıyor. Oyunlarda metin ile çağdaş estetik görünümü, çok titiz bir yaklaşımla birlikte ele alıp işleyen Propeller Theatre Company, bu oyun için sahnede maske, animasyon, her türlü klasik ve modern projeksiyonla her yaşa hitap eden müzik türleri kullanıyor. Bir Yaz Gecesi Rüyası, 20, 22 ve 24 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. 24 Mayıs’taki gösterim sonrası Edward Hall’a festivalin Onur Ödülü takdim edilecek.

Propeller Theatre Company’nin festival programında yer alan ikinci oyunu ise Yanlışlıklar Komedyası. Shakespeare’in eğlenceli ve akıl oyunlarıyla dolu bu oyununda, ikiz kardeşlerin birbiriyle ve aile bireyleriyle olan karmaşık ilişkisi anlatılıyor. Yanlışlıklar Komedyası, 21 ve 23 Mayıs tarihlerinde 20.30’da, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Shakespeare Oyunlarının Yerli Uyarlamaları  Altıdan Sonra Tiyatro-Pangar, Kral (Soytarım) Lear oyunu ile festivalin konuklarından. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığını üstlendiği, Yiğit Sertdemir’in yönettiği ve uyarladığı Shakespeare’in ünlü tragedyası, Lear’a en yakın kişi olan Soytarı’nın gözünden sahnelecek. Oyun, 15 ve 16 Mayıs’ta 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde sahnelenecek.

Oyunbaz topluluğu ise Abdullah Cabaluz yönetmenliğinde “insanlığın absürt trajedisi” Shakespeare’in Kral Lear oyununu sahneleyecek. Kral Lear, 25 ve 26 Mayıs’ta 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde olacak.

Bakırköy Belediye Tiyatroları, Mehmet Birkiye yönetmenliğinde Shakespeare’in, iki genç sevgilinin tutkulu aşkını ve ailelerinin düşmanlığından dolayı birbirlerine kavuşamama öyküsünü anlattığı Romeo & Juliet oyununu sahneliyor. Romeo & Juliet, 2 ve 3 Haziran’da 20.30’da Cevahir Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar’ın Shakespeare’in Hamlet’inden uyarladığı Derme Çatma Hamlet ise sosyal kimlikleri meçhul olan birkaç kişinin, dağılmış halde buldukları Hamlet oyununu birleştirme sürecini anlatıyor.

Çiğdem Selışık Onat’ın yönetmenliğinde Derme Çatma Kolektif’in sahneleyeceği oyun, 23 Mayıs 20.30 ve 24 Mayıs 18.30’da Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde seyredilebilir.

 FESTİVALDE POLONYA-TÜRKİYE YILI GÖSTERİLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde dört gösteri düzenlenecek.

Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna, Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın etkileyici romanından uyarlanan Ne Yaptıysak Nafile… oyunuyla festivale konuk oluyor. TR Warszawa topluluğu tarafından hazırlanan oyunda, yönetmen Grzegorz Jarzyna, ustaca bir hokkabazlıkla gerçekdışı olgularla istediği gibi oynuyor. Sosyalizmin adının bile anılmadığı fakat kapitalizmin tüm gerçekliklerinin gözler önüne serildiği, TR Warszawa ile Berlin Schaubühne am Lehniner Platz ortak yapımı olan Ne Yaptıysak Nafile…, ENKA Vakfı sponsorluğunda 9 ve 10 Mayıs’ta 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. 9 Mayıs Cuma akşamı, gösteriden sonra yönetmen Grzegorz Jarzyna’ya festivalin Onur Ödülü takdim edilecek. 9 ve 10 Mayıs’ta sahnelenecek oyunun ardından yazar Dorota Maslowska seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

Grzegorz Jarzyna’nın yazıp yönettiği ve TR Warszawa ve Teatr Narodowy w Warszawie tiyatrosunun sahneleyeceği bir diğer oyun ise Nosferatu olacak. Grzegorz Jarzyna’nın Bram Stoker’ın gotik öyküsü Dracula romanından esinlenerek sahneye aktardığı oyunda sahne diliyle gerçeklik ve bilinçaltı arasında yaşanan gelgitler ortaya koyuluyor. Popüler kültürün ikonuna dönüşen Dracula ve vampir öykülerinin bu kez tiyatro sahnesinde farklı bir dille seyircinin karşısına çıkacağı Nosferatu, 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

2010 yılında dansçı ve koreograf Izadora Weiss’ın öncülüğünde genç ve yetenekli dansçıların girişimiyle kurulan Baltic Dance Theatre, Shakespeare’in “zamansız” olarak nitelenen ünlü komedisi Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda müziğin ve dansın diliyle, teknolojiye çok fazla başvurmadan nasıl da akıcı olarak sunulabileceğinin bir örneğini gösterecek. Ünlü müzisyen Goran Bregovic’in imza attığı film müziklerinin kullanıldığı, kostümlerini ise Polonyalı ünlü modacı Gosia Baczynska’nın tasarladığı gösteri, ENKA Vakfı sponsorluğunda 31 Mayıs tarihinde 18.00 ve 20.30’da yapılacak iki gösteri ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Festival, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından uyarlayarak yazıp yönettiği, Opole Theatre’ın Proust-Pamuk-Bellek başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Proust’un Kayıp Zamanın İzinde ve Pamuk’un Masumiyet Müzesi ile İstanbul Hatıralar ve Şehir metinlerinin ilham kaynağı olduğu oyun, Batı ve Doğu gelenekleri arasındaki kültürel farklara odaklanırken, günümüz Türkiye edebiyatıyla Avrupa edebiyatından yapıtların karşılaşmasına da sahne olacak. Proust-Pamuk-Bellek, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilir.

 FESTİVALDE YENİLİKÇİ YÖNETMEN THOMAS OSTERMEIER’DEN ÇARPICI BİR OYUN

Geçtiğimiz festivalde ünlü yönetmen Thomas Ostermeier’in Hamlet yorumuyla yer alarak seyircilerin hayranlığını kazanan Schaubühne Berlin, bu yıl da Henrik Ibsen’in yapıtı Bir Halk Düşmanı ile festivalin heyecanla beklenen konuklarından. Özellikle son çalışmalarıyla dünyada büyük bir beğeniyle takip edilen Thomas Ostermeier, çarpıcı, keskin ve son derece zekice ele aldığı Bir Halk Düşmanı’nda, dramaturg Florian Borchmeyer ile birlikte yazarın ruhuna tamamen sadık kalarak yapıtın eleştirel yönünü kusursuz bir biçimde günümüze taşıyor. Oyun, Goethe Institut’ün değerli işbirliğiyle Atabay sponsorluğunda, 27, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

 FESTİVALDE YERLİ YAPIMLAR

19. İstanbul Tiyatro Festivali programında, ilk kez seyirciyle buluşacak, 35 yerli tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterilerine yer veriyor.

Çağımızın en büyük entelektüellerinden biri olan Heiner Müller’in Shakespeare’in Hamlet’inden esinlenerek yazdığı Hamlet Makinesi, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Yönetmenliğini Ayşe Emel Mesçi, dramaturjisini Füsun Ataman Berke’nin yaptığı oyun taşlaşmış tarih anlayışından diktatörlerin yıkımına, kadınlara uygulanan baskı ve şiddetten, devrimlere kadar pek çok temaya değiniyor. Hamlet Makinesi, 10 Mayıs’ta 20.30’da, 11 Mayıs’ta 15.00’te, 12 Mayıs’ta ise 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde olacak.

“Sözün büyücüsü” olarak anılan Boris Vian’ın son oyunu İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, kendi ihtiyaçları adına dünyayı reddeden kişilerin en gizli ve karanlık tutkularına yolculuk ederek, trajikomik karakterleri aracılığıyla kaybetmeyi ve son yüzleşmeye kadar her şeyin inkârını gözler önüne seriyor. Hayal Perdesi, kurucularından Selin İşcan’ın projelendirdiği bu ilk oyununu, ünlü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin yönetmenliğinde festivale hazırladı. İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde.

Özgürlüğün Bedeli, Montserrat adlı bir subayın yardımıyla İspanyol askerlerinin elinden kaçmayı başaran özgürlük savaşçısı Simón Bolívar’ı ve ardından Montserrat’ya yapılan işkenceleri anlatıyor ve insanlığın özgürlüğüne kavuşabilmek için neleri feda edebileceğini sorguluyor. Barış Erdenk’in yönettiği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen oyun, 12 Mayıs’ta 20.30’da, 13 Mayıs’ta ise 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir.

Koreografisi Aslı Bostancı’ya ait olan The Last Unicorn, sahne üzerinde gerçeküstü bir varlık yaratmak üzerine odaklanıyor. Üst boyutlardan dünyamıza düşmüş bir varlığın insanlığa “Hiçbir şey için geç değil ya da hiçbir şey tamamen kaybedilmiş değildir” mesajını veren gösteri, 13 Mayıs’ta 20.30’da ve 14 Mayıs’ta 18.30’da Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde yer alacak.

Mesut Arslan’ın yönettiği Aldatma oyunu, Onderhetvel, Platform 0090, Toneelhuis, Dommelhof, ‘T Arsenaal, Wpzimmer ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcığında 14, 15 ve 16 Mayıs tarihlerinde 18.30 ve 21.00’de Moda Sahnesi’nde sunulacak. Oyunun çıkış noktası görsel sanatçı Lawrence Malstaf’ın NEVEL adını verdiği enstalasyonu. Sürekli olarak değişen ve aynı zamanda ekseni etrafında dönen dokuz duvarın içinde, Pinter’ın Aldatma adlı oyununda yer alan ilişkiler üçgeni farklı bir biçimde sorgulanıyor.

Kent Oyuncuları’nın İlk Osmanlı Vampiri Latif Efendi’nin Sergüzeşti adlı oyunu, Tanzimat yıllarında yüksek memur Latif Efendi’nin Batılı kültür ve yaşam tarzını yerinde incelemek üzere gönderildiği Avrupa şehirlerinden Batı’nın bilimi ve sanatı yerine pek de tercih edilmeyecek bir şeyi “vampirlik müessesini” getirmesine odaklanıyor. Oyunda, Latif Efendi’nin başından geçenler mizahi bir dille anlatılırken Tanzimat yıllarının toplumsal panoraması da sergileniyor. Nermin Yıldırım’ın yazdığı, yönetmenliğini Ahmet Mümtaz Taylan’ın yaptığı oyun, 16 Mayıs’ta 20.30’da ve 17 Mayıs’ta 15.00’te Kenter Tiyatrosu’nda olacak.

Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçen Çürük Temel’in hikâyesi, birinin geleceği, diğerinin itibarı, bir başkasının intikamına dönüşmüş, aile yadigârı bir fabrikanın etrafında gelişiyor. İlk kez 1916’da Hüseyin Suat Yalçın adaptasyonuyla oynanan Çürük Temel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın

100. yılında, farklı bir okuma, çağdaş bir yorumla bir kez daha perde açıyor. Engin Alkan’ın yönettiği oyun, 17 ve 18 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilir.

Konsept ve koreografisi Tuğçe Tuna’ya ait –. –. Gövde Gösterisi, farklı mekânlara özgü çalışmalarıyla tanınan Tuğçe Tuna ve RemDans Performans Kolektifi tarafından sahneleniyor. Bu çalışmasında Tuğçe Tuna, “gövde” teması üzerinden yola çıkarak, seyirciye farklı sorgulama alanları yaratmayı hedefliyor. Gösteri, 17 ve 18 Mayıs’ta 18.30’da Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nin bahçesinde seyirciyle buluşacak.

biriken’in yeni projesi Tatyana, Aleksey Sergeyeviç Suvorin ile Anton Çehov’un Tatyana Repina adlı oyunlarından esinlenerek oluşturuldu. Çehov, bu oyunu yakın dostu ve yayıncısı Suvorin’in aynı adlı oyununun devamı olarak, sahnede intihar eden oyuncu Evlalia Kadmina’nın hikâyesinden esinlenerek kaleme alır. biriken ise Tatyana’nın gerçek ile kurgu arasındaki intihar eyleminin ve geri dönüşünün izini sürerek unutulmaya çalışılanları su yüzüne çıkarıyor. Tatyana, 18 Mayıs’ta 20.30’da, 19 Mayıs’ta ise 15.00’te Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde olacak.

Aydın Orak’ın yazıp yönettiği, Tiyatro Avesta’nın sahneleyeceği Actor, bir aktörün oyun sahnelerken yaşadığı trajikomik durumları ve yaşanmış olayları anlatıyor. Grotesk ve kara komedi bir anlatımla sahneye taşınan oyunda, bir oyunun proje aşamasından, rejiye, oyunculuğa, turnelere ve seyircilere uzanan tiyatral yolculuğun tüm aşamaları aktarılıyor. Dünya prömiyerini Avustralya’nın Melbourne, Sydney ve Perth kentlerinde gerçekleştiren Actor, 19 Mayıs 20.30’da ve 20 Mayıs 18.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde.

Yazar ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan’ın festival için özel olarak tasarladığı yeni yaratısı, Aşk & Faşizm, Gülan da dahil olmak üzere dört farklı ülkede yaşayan yazarların, Romanya’dan Gianina Carbunariu, İskoçya’dan Linda McLean ve İspanya’dan Helena Tornero ile ortak bir çalışma yapılarak, bu isimlerin kendi deneyimlerinden yola çıkılarak kurgulandı. Birbirine zıt gibi görünen aşk ve faşizm başlıklarının günümüzde hayatımızı nasıl etkilediğine odaklanan oyun, GalataPerform ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında, 21 ve 22 Mayıs’ta 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak. İlk gösterinin ardından oyun yazarlarının katılımıyla seyirciyle soru-cevap gerçekleştirilecek.

Lillian, Amerikan edebiyatının önde gelen ismi Lillian Hellman’ın polisiye edebiyatın seçkin yazarı Dashiell Hammet’ın komada geçirdiği son saatlerinde hatırladığı, yazarın çocukluğunu ve hayatını ele alıyor. Orhan Alkaya’nın yönettiği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sahneleyeceği oyun, 22 Mayıs’ta 20.30’da ve 23 Mayıs 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde.

Çağdaş Amerikan tiyatrosunun önde gelen kadın yazarlarından, Pulitzer ödülü adayı ve PEN/Laura Pels International Foundation for Theater Award for an American Playwright ödüllü Theresa Rebeck, Göl Kıyısı oyununda Aeskhylos’un Oresteia tragedyasına modern bir uyarlama yapıyor. Mehmet Ergen’in yönettiği ve Talimhane Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu Göl Kıyısı, 24 Mayıs’ta 20.30’da ve 25 Mayıs’ta 18.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde seyredilebilir.

Aziz Nesin’in devlet ve birey ilişkisini mizahi bir üslupla sorguladığı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz oyununda, “vatandaş” Yaşar’ın bürokrasi karşısındaki ezilmişliği anlatılıyor. Ferhat Keskin’in yönettiği ve Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun sahneleyeceği oyun, 26 Mayıs’ta 20.30’da ve 27 Mayıs’ta 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde.

İki Kapılı Ev, kanı kaynayan âşıklar, yanlış anlaşılmalar, gizli buluşmalar, esrarlı kayboluşlar, sır dolu suskunluklar, sevdanın kederiyle yüklü genç omuzlar, soylu beyzadeler ve cingöz uşaklar arasında cereyan eden fırtınalı bir eğlence sunuyor. İki Kapılı Ev, Cem Uslu yönetmenliğinde, Ekip Tiyatrosu tarafından, Banvit sponsorluğunda 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak.

Sami Berat Marçalı’nın yeni oyunu İn, her şeyi daha çok düşünen, hayatı daha çok sorgulayan, daha çok şikâyet eden ve her şeyin yok olmasını arzulayan bireyler haline dönüşmüş beş arkadaşın, mevcut sistemin küçük bir halini ortaya koyuyor. ikincikat’ın on sekizinci yapımı olan bu oyun, 30 Mayıs’ta 20.30’da ve 31 Mayıs’ta 15.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.

Modern İngiliz tiyatrosunun en yetkin yazarlarından biri kabul edilen Edward Bond, Kırmızı Siyah ve Cahil’de nükleer bir patlamada ölü doğmuş bir insanın, yaşadığı halde yakın gelecekteki olası hayatını anlatıyor. Bitiyatro, Istanbul & L’àlarme-À-L’œil, Paris ortak yapımı Kırmızı Siyah ve Cahil, 31 Mayıs’ta 18.30’da ve 1 Haziran’da 20.30’da Bisahne’de olacak.

Her Yıl Kuşlar Geri Gelir, Ahmet Levendoğlu yönetmenliğinde Tiyatro Stüdyosu tarafından sahneleniyor. Oyunda, “yıkım uzmanı” olarak çalışan Ned görevi icabı gerek duyulmayan yapıları “patlatıp” yok eder. Bunların içinde hastanelerin ve eşinin de her gün uğradığı, semtin en sevilen buluşma yerlerinden birinin olduğunu umursamadan… Oyun, 1 Haziran’da 20.30’da ve 2 Haziran’da 18.30’da Kenter Tiyatrosu’nda olacak.

Yönetmeliğini Ata Ünal’ın, koreografisini ise Candaş Baş’ın üstlendiği Gertrude-Çığlık, Shakespeare’in Hamlet’inin ahlakçılığını ters yüz eden yeni bir yaklaşım sunarak, Hamlet yerine annesi Gertrude’u odağına alıyor. Gertrude-Çığlık, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde 20.30’da Moda Sahnesi’nde.

Şahika Tekand tarafından ilk kez 1994’te kaleme alınan ve 1995/96 tiyatro sezonunda sahneye konan Gergedanlaşma, Tekand tarafından geliştirilen performatif sahneleme ve oyunculuk yönteminin ilk özgün oyunlarından. Oyun, Studio Oyuncuları topluluğunun kuruluşunun 25. yılı dolayısıyla, Gergedanlaşma 2.014 adıyla Şahika Tekand tarafından güncellenmiş bir yeniden yazım ve sahnelemeyle, eğlenceli, yüksek ritimli bir çağdaş komedi olarak seyirci karşısına çıkıyor. Gergedanlaşma 2.014, 4 ve 5 Haziran tarihlerinde 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde seyredilebilir.

Genç Topluluklar ile Festivalde “Yeni Dalga”  İstanbul Tiyatro Festivali’nde, “Yeni Dalga” başlığı altında altı genç tiyatro ve dans topluluğunun gösterisi şehrin alternatif mekânlarından İkincikat-karaköy’de seyirciyle buluşacak.

Didaskali Tiyatro’nun sahneye koyacağı Maşenka oyunu, İkinci Dünya Savaşı sonrası İstanbul’a yerleşmiş Rus göçmenlerin kaldıkları pansiyonu ve bu insanların ilişkilerini anlatıyor. Oyun, Vladimir Nabokov’un kendi anılarını paylaştığı ilk romanından esinlenilerek Çisil Oğuz ve Berker Zor tarafından yeniden yazıldı. Oyun, 10 ve 11 Mayıs’ta 18.30’da İkincikat-karaköy’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Georges Perec’in aynı adlı romanından Tiyatro Öteki Hayatlar tarafından sahneye uyarlanan Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi oyununda, ücret artışı talebinde bulunmak için servis şefiyle görüşmek isteyen kahramanın yaşadıkları ve sekreterle olan absürt diyaloğu anlatılıyor. Oyun, 18 Mayıs’ta 15.00’te ve 19 Mayıs’ta 18.30’da İkincikat-karaköy’de olacak.

Koreografisini ve dans performansını Canan Yücel’in gerçekleştirdiği hayattaki olumlu-olumsuz aşırılıkların iki ara bir deresinde kalmaya zorlayan ikiliklerin anlatıldığı It’s Ok! gösterisi, 21 Mayıs’ta 18.30 ve 20.30’da İkincikat- karaköy’de.

Motto Dans Kolektif’in, odak noktası olarak “eşiktelik” kavramı üzerine geliştirdiği Hiatus gösterisi, dansçıların hareket ve durağanlığın eşiğinde kimi olasılıklara yapılacak yolculuğuna tanık olmamızı sağlamayı hedefliyor.

Gösteri, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde 18.30’da İkincikat-karaköy’de seyirciyle buluşacak.

Toksikoman Kolektif’in DNA’mı Muhafaza Et Ruhumu Yeniden Doğursunlar adlı oyunu bilincin sınırlarını zorlayan, kimin kim olduğunu bulmaya, araştırmaya çalışan sorgulamaları sahneye taşıyor. Gösteri, 31 Mayıs’ta 18.30’da ve 20.30’da İkincikat- karaköy’de sahnelenecek.

Budalasultan Kolektifi, Kara Düzen adlı oyununda “İnsan, politik iktidar tarafından tanımlanan sınırları, toplu halde ve aynı anda ihlal ederse, oluşan yeni tanımsız alanda kendisiyle, toplumla ve iktidarla nasıl ilişkilenir?” sorusuna yanıt arıyor. Kara Düzen, 1 Haziran’da 18.30’da ve 2 Haziran’da 20.30’da ikincikat-karaköy’de olacak.

Festivalde “Oyun Salonu”

Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilen “Oyun Salonu” projesi, festivalde de devam ediyor. “Oyun Salonu” kapsamında dört genç tiyatro topluluğunun gösterisi Salon’da yer alacak.

Ceren Ercan ve Gülce Uğurlu tarafından kaleme alınan İstenmeyen, Mısırlı bir pilot ve İstanbul’da Batılı referanslarla yetişmiş genç bir Türk kadınının, kültürlerarası oluşan önyargılar ve değişen politik koşulların içinde aşkı sürdürmenin yollarını aramasını ve kendisini bir kimlik sorgulamasının içinde bulmasını konu alıyor. Yönetmenliğini Ceren Ercan’ın, koreografisini Aslı Bostancı’nın yaptığı gösteri, 14 ve 15 Mayıs’ta 20.30’da Salon’da.

Kadınların insan yerine konmadığı, şiddetin sıradan bir olay gibi yaşandığı, savaşın artık kanıksandığı bir ülkede bir kadının, hep bastırmak zorunda kaldığı duygularını, üzüntüsünü, kaygısını, öfkesini ilk kez dışa vuruşu ve hayatı sorgulayışını konu eden Sabır Taşı, Atiq Rahimi’nin aynı adlı romanından Iraz Yöntem tarafından uyarlanıyor ve yönetiliyor. Tiyatro(HÂL) tarafından sahnelenen oyun, 22 Mayıs’ta 20.30’da ve 23 Mayıs’ta 18.30’da Salon’da yer alacak.

Daha önce tek seyircilik oyun ve simülatif oyun kurgusu gibi türlerde denemeler gerçekleştiren Tiyatro Artı, Kalem’de seyir algısı üzerine yoğunlaşarak kurgusundan seyirciyi konumlandırmasına kadar farklı bir oyun düzeni yaratmayı hedefliyor. Ufuk Tan Altunkaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Kalem, 3 Haziran’da 20.30’da ve 4 Haziran’da 18.30’da Salon’da sahnelenecek.

2011 yılında Ebru Nihan Celkan tarafından kurulan buluTiyatro, Kabuklu Sürprizli Hayvanlar’da su baronlarının ve uzaklarda daha güzel yaşam alanlarının varolduğu yeni bir dünya düzeni sunuyor. İnsanın yaptığı seçimlerde hayatta kalma güdüsü ve vicdanı arasında kalırken haklı olup olmadığına değinen, Özlem Karadağ’ın yönetmenliğini yaptığı Kabuklu Sürprizli Hayvanlar, 27 Mayıs’ta 20.30’da ve 28 Mayıs’ta 18.30’da Salon’da seyredilebilir.

Festivalde “Makas Oyunları, İstanbul Kısa Oyunlar Projesi”

2010 yılında İngiltere’de projenin yönetmenleri Emma Callander ve Hannah Price tarafından basit bir fikirden yola çıkılarak başlatılan Theatre Uncut, yönetmenler ve seçkin oyun yazarlarından güncel politik durumların ele alındığı kısa oyunları içeriyor. İlk üç yılında İngiltere, İskoçya, ABD, Arjantin, İspanya, Yunanistan, Suriye, İzlanda ve Mısır’dan oyun yazarlarının yer aldığı projenin oyunları on yedi ülkede sahnelendi. Proje, 2012 Edinburgh Festivali’nde, Theatre Uncut Fringe First, Herald Angel ve Scotsman Spirit ödüllerini aldı.

DOT, Theatre Uncut’ın kısa oyunlarından yaptığı özel seçkiyi Makas Oyunları ismiyle 2013/14 sezonunda İstanbul’da sahneledi. DOT, Theatre Uncut işbirliği ile gerçekleştirilen ve Şubat ayında İstanbul’da yapılan bir haftalık atölye çalışmasıyla başlayan Theatre Uncut İstanbul projesinin ilk okumaları ise festival kapsamında,

16 Mayıs’ta 18.30’da, 18 Mayıs’ta 15.00’de ve 20 Mayıs’da 18.30’da DOT sahnesinde yapılacak.

Murat Daltaban, Emma Callender ve Hannah Price’ın yönetmenliğinde gerçekleştirilecek Theatre Uncut İstanbul projesinin kısa oyunlarının yazarları İngiltere’den Davey Anderson, Stef Smith ve Türkiye’den Ayfer Tunç, Berkun Oya, Hakan Günday, Derem Çıray olacak.

 FESTİVALİN YAN ETKİNLİKLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali, programında festival süresince ünlü konuklar ile uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, film gösterimi ve atölye çalışmalarına da yer verecek. Atölyelere başvuru 2 Nisan 2014 Çarşamba tarihinden itibaren tiyatro.iksv.org adresinde yayımlanacak başvuru formları üzerinden alınacak.

•Apple-tab-span” style=”white-space:pre”> Performans ve Söyleşi: Koreografik Kesitler & Söze Dökülen Düşünceler

10 Mayıs Cumartesi, 12.00, Salon

Björn Säfsten, hareketten yola çıkarak insan bedenine yeni bir ışık tutuyor. Yaptığı çalışmalar gestus ve hareketin sınırlarında dolaşırken, koreografide kurgu ve kimliğin nasıl oluştuğu konusunda yol gösterici oluyor. İstanbul’a ilk kez İsveç Konsolosluğu’nun desteği ile gelecek olan Björn Säfsten, üzerine çalıştığı son projesiyle ilgili olarak dansçılarıyla açıklamalı bir performans gerçekleştirecek. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Söyleşi: İki Adam, İki Dünya, Tek Sahne: Muhsin Ertuğrul ve Vahram Papazyan  10 Mayıs Cumartesi, 17.00, Salon

Tiyatro Boğaziçi ve Berberyan Kumpanyası ortaklığıyla hazırlanan Muhsin ve Vahram adlı oyun İstanbul doğumlu ünlü Ermeni aktör Vahram Papazyan’ın 1964 yılında Muhsin Ertuğrul’a yazdığı bir mektupta bahsettiği İstanbul ya da Ankara’da sahneye çıkma isteği hikâyesinden yola çıkıyor. Boğos Levon Zekiyan, Ayşegül Çelik ve Artsvi Bakhchinyan’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşide oyun üzerine konuşulacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Söyleşi ve Gösterim: Polonya Tiyatrosu Demişken… 11 Mayıs Pazar, 17.30 (Söyleşi), 20.30 (Gösterim), Salon

19. İstanbul Tiyatro Festivali’ne iki oyunu ile konuk olan Polonyalı yönetmen Grzegorz Jarzyna’nın The Tropical Craze’den bölümlerin gösterileceği söyleşide, katılımcılar, sorularıyla hem Jarzyna’yı hem de son dönem Polonya tiyatrosunu daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilecekler. Söyleşinin ardından Grzegorz Jarzyna’nın Edinburgh Festivali’nde büyük beğeni toplayan oyunu 2007: Macbeth’in de DVD gösterimi yapılacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Atölye Çalışması: “Kuram Atölyesi”  17 Mayıs Cumartesi, 14.00-17.00, Salon   24 Mayıs Cumartesi, 14.00-17.00, Salon

Kuram Atölyesi bireysel ya da kolektif soru sorma, fikir üretme, sorgulama ve tartışma süreçlerine özel bir önem atfeden akademi dışı bir girişim. 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Ata Ünal, Ayşe Draz ve Özlem Hemiş tarafından yürütülecek atölyede, kültürel, tarihsel, sosyal, sanatsal ve disiplinlerarası ilişkiler bağlamında tiyatro eleştirisini tüm yönleri, Türkiye ve dünyadaki durumuyla ele alınacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Belgesel Gösterimi ve Söyleşi: “Türkiye’de Şekspir Olmak” 19 Mayıs Pazartesi, 15.00 (Belgesel Gösterimi), 16.30 (Özdemir Nutku Söyleşisi), Salon

Gülşah Özdemir Koryürek tarafından hazırlanan, ülkemizin en yetkin akademisyen ve sanat insanlarının görüşlerinin seyirci yorumlarıyla harmanlandığı belgesel, 1800’lü yıllarda Osmanlı sınırlarında başlayan ve günümüze kadar uzanan bir yolculuğun hikâyesini anlatıyor. Belgesel gösteriminin ardından, doğumunun 450. yılında dünya tiyatro tarihinin mihenk taşı William Shakespeare, Prof. Dr. Özdemir Nutku ile yapılacak bir söyleşiyle anılacak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Atölye Çalışması: “Sedef Ecer ile Yazarlık Atölyesi” 20- 24 Mayıs, 10.00-17.00, Atölye Çalışması, Fransız Kültür Merkezi  26 Mayıs Pazartesi, 19.00 Okuma, Fransız Kültür Merkezi

Yazdığı Fransızca oyunlarla pek çok ödül alan Sedef Ecer, Fransa’da düzenli olarak oyun yazarlığı atölyeleri gerçekleştiriyor. Yazarın İstanbul’da yapacağı atölye çalışması, altı yazara ve bu yazarların yazım aşamasına eşlik edecek altı oyuncuya açık olacak. Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle gerçekleşen atölye çalışmasına, oyuncular ve yazarlar özgeçmişlerinin yanı sıra projeleri hakkında bir metinle (sinopsis, açıklama ya da diyaloglu bir bölüm) başvurabilirler. Atölye çalışması sonucu yazılan oyunlar, yapılacak okuma tiyatrosunda seyircilerle paylaşılacak. Okumaya katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor. Atölye çalışmasına başvuru için [email protected].

• Söyleşi: Farklı Disiplinlerde Shakespeare  25 Mayıs Pazar, 14.00-15.30 / 16.00-17.30 Salon

Tiyatro tarihinin üzerinde en çok konuşulan, yazılan ve araştırılan yazarı William Shakespeare, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen panelle tartışmaya açılıyor. Panelin amacı, farklı alanlardan farklı yöntemlerle Shakespeare’e bakan sosyal bilimcileri bir araya getirerek, tiyatro kuramı dışında yazarın oyunlarının, oyunlarında dile getirdiği durumların üzerinden bir tartışma platformu yaratmak. Katılım için, [email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

• Atölye Çalışması: “Hareket ve Algılama”  23 Mayıs Cuma, 15.00-16.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

British Council’ın değerli işbirliğiyle düzenlenen atölye çalışması, Propeller Theatre Company’nin oyuncuları tarafından yürütülecek. Özellikle beden hareketi ve hareketin seyirci tarafından nasıl algılanacağı konusunda yönetmenin neye dayanarak seçki yaptığı, oyun sırasında neleri ön plana çıkardığı üzerine çalışılacak. Bu atölyede Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndan parçalar üzerinde durulacaktır. Katılımcıların eser hakkında bilgi sahibi olmaları yararlı olacaktır. Atölyeye başvuru 2 Nisan 2014 Çarşamba tarihinden itibaren tiyatro.iksv.org adresinde yayımlanacak başvuru formu üzerinden alınacak.

• Atölye Çalışması: “Sahnede Müzik Kullanımı”   24 Mayıs Cumartesi, 11.00-12.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

British Council’ın değerli işbirliğiyle düzenlenen ve yine Propeller Theatre Company’nin oyuncuları tarafından gerçekleştirilecek bu atölyede, özellikle Shakespeare oyunlarında müziğin kullanımıyla ilgili çalışılacak. Her oyun için kendi müziklerini yapan topluluk, müzik ve oyun bağlamında katılımcılara sahne üzerinde örnekler sunacak. Propeller Theatre Company bir enstrümanınız varsa yanınızda getirmenizi tavsiye ediyor. Atölyeye başvuru

2 Nisan 2014 Çarşamba tarihinden itibaren tiyatro.iksv.org adresinde yayımlanacak başvuru formu üzerinden alınacak.

 FESTİVALİN AFİŞ GÖRSELİ ŞAHİKA TEKAND İMZALI

 19 İstanbul Tiyatro Festivali’nin afişi Şahika Tekand ile Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. Tiyatro sanatının önemli isimlerinden, yönetmen, oyun yazarı, oyuncu Şahika Tekand’ın eskizleri, çiziktirmeleri ve elyazısı, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in tasarımıyla festivalin afişine dönüştürüldü.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin afiş tasarımına katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Şahika Tekand, “Aslında afiş tasarımı tümüyle sevgili Bülent Erkmen’in. Ben sadece bazı karalamalarımı, sahne eskizlerimi ve hareket planlarımı kendisine verdim o da bunları kendi tasarımı doğrultusunda bir seçime tâbi tuttu ve bu seçimin sonuçlarını sonra yeniden bir araya getirdi. Sadece afiş tasarımının malzemesinin bana ait olduğunu söyleyebiliriz. Yoksa afişte, malzemelerin bir araya getirilmesi tamamen Bülent Erkmen’in tasarımı doğrultusunda gerçekleşti. Bunca yıldır büyük bir onur ve keyifle parçası olduğum İstanbul Tiyatro Festivali’nin afiş tasarımına böylesi bir katkı yapma fırsatı bulmak beni hem onurlandırdı hem de çok mutlu etti. Bu güzel festival pek çoğumuz gibi benim de şahsi tarihimde büyük yer tutuyor çünkü” dedi.

Bülent Erkmen ise afiş ile ilgili şunları söyledi: “Şahika Tekand’ın sahneleme tasarımı yaparken oyunun işleyişini, oyuncunun ses ve hareket koreografisini anlatmak için çalakalem yaptığı eskizleri kullanmak istedim. Ayrıca bir de genellikle bir şey düşünürken yaptığı çiziktirmelerden, karalamalardan bir tanesini seçtim ve bu karalamayı Tekand’ın düş dünyasının zeminini oluşturan ‘sahne’nin karşılığı olarak kullandım. Eskizleri arasından seçtiğim beş karakter de bu sahnedeki yerlerini aldılar.”

 FESTİVAL KİTABI: “FESTİVAL METİN YAZARLARINI YETİŞTİRİYOR”

19. İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün işbirliğiyle tiyatroyu “kayda alıyor”, tiyatroseverleri olduğu kadar arşivcileri de sevindirecek bir eğitim ve yayın projesine imza atıyor. Festivalin başlamasıyla birlikte seyirciyle buluşan festival kataloğu, bu yıl “Festival Metin Yazarlarını Yetiştiriyor” adlı eğitim projesi kapsamında festival kitabı olarak yayımlanacak. Projenin yürütücülüğünü, hem festivalin yayın koordinatörü hem de aynı bölümde misafir öğretim üyesi olan Dr. Evren Barın Egrik üstleniyor.

Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden seçilen ve bu proje için özel bir eğitim alan yedi lisans öğrencisinin, gösterim öncesinde yerli topluluklarla yapılan röportajlardan kurgulayıp kaleme aldıkları oyunların tanıtım metinleri kendi imzalarıyla festival kitabında yer alacak. Bölümlerinde aldıkları teorik eğitimin yanı sıra, festivalin bu proje kapsamında özel olarak düzenlediği, uzmanlar tarafından verilen editörlük, fotoğraf ve tasarım başlıklarını taşıyan bir eğitim ve söyleşi dizisine katılan öğrenciler, teori ve pratiğin buluştuğu bu özel projenin ürünü olan festival kitabını Mayıs ayında festival seyircileriyle buluşturacak. Festivale konuk olan tüm yerli toplulukların çalışma aşamalarını kayıt altına almanın yanı sıra oyunları tanıtma işlevi de üstlenen kitap, festival boyunca seyircilere rehberlik edecek.

 İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali’ne, festival sponsorları Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın yanı sıra gösteri sponsorları ENKA Vakfı, Banvit ve Atabay destek veriyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali gösterileri, İstanbul Devlet Tiyatrosu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, British Council, Goethe Institut ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de destek veriyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde düzenlenen dört gösteri Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Miras Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştiriliyor. (turkiye.culture.pl)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru Martı İstanbul Hotel ve Servis Sponsorları Zurich Sigorta A.Ş., GFK, directComn Marketing Group ve AGC destek veriyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin tanıtım kampanyasını BEK hazırladı.

 İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BİLETLERİ

19. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 8 Mart Cumartesi günü 10.00’dan itibaren:

• Biletix satış noktaları,

• Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),

• Biletix web sitesi (www.biletix.com),

• Ana gişe İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 9 Mart hariç pazar günleri kapalıdır) alınabilecek.

Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak.

19. İstanbul Tiyatro Festivali broşürü İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Baltık Dans Tiyatrosu 19. İstanbul Tiyatro Festivalinde

Baltık Dans Tiyatrosu Bir Yaz Gecesi Rüyası ile 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuğu oluyor.Gösterinin Baş Dansçısı Radoslaw Palutkiewicz, 4 ve 5 Şubat tarihinde Dans Tiyatrosu Atölyesi için İstanbul’da.

Radoslaw-Palutkiewicz

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 19. İstanbul Tiyatro Festivali, 9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında oyun, gösteri, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşacak.

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk sürprizlerinden biri Polonyalı dans topluluğu Baltık Dans Tiyatrosu olacak.
2010 yılında dansçı ve koreograf Izadora Weiss’ın öncülüğünde genç ve yetenekli dansçıların girişimiyle kurulan Baltık Dans Tiyatrosu, Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı yapıtının farklı bir yorumuyla, ENKA Vakfı sponsorluğunda 31 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak iki gösteri ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Müziklerini ünlü sanatçı Goran Bregovic’in hazırladığı, kostümlerini ise Polonyalı ünlü modacı Gosia Baczyńska’nın tasarladığı Bir Yaz Gecesi Rüyası, Dance Europe Magazine tarafından 2013’ün En İyi Prömiyeri ödülüne layık görüldü. Bünyesinde klasik baleden, ritmik jimnastiğe ya da sokak dansına kadar farklı alanlardan gelen dansçılar bulunduran Baltık Dans Tiyatrosu, son yıllarda sahneye koyduğu Bahar Ayini ve Shakespeare’in ünlü eseri Romeo ve Juliet ile eleştirmenlerden övgü topladı.

Radosław Palutkiewicz ile Dans Tiyatrosu Atölyesi 4 Şubat Salı-5 Şubat Çarşamba, ENKA

Radosław-Palutkiewicz1ENKA Kültür Sanat ve İstanbul Tiyatro Festivali ortaklığı ile Baltık Dans Tiyatrosu’nda solist dansçı ve Bir Yaz Gecesi Rüyası’nın baş dansçısı da olan Radosław Palutkiewicz, iki günlük bir atölye çalışması gerçekleştirmek üzere Şubat ayında İstanbul’a gelecek.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek Radosław Palutkiewicz  Dans Tiyatrosu Atölyesi, 4 Şubat Salı ve 5 Şubat Çarşamba günlerinde 11.00-13.00 ile 15.00-18.00 saatleri arasında ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda düzenlenecek. Sınırlı sayıda kapasiteye sahip atölye çalışmasına başvurular 20 Ocak Pazartesi gününe kadar enkasanat.org adresi üzerinden yapılabilir.

Baltık Dans Tiyatrosu’nun Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı gösterisi, 2014 yılında Polonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 600. yıldönümü kutlamaları için düzenlenecek kültürel etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek. Bu kutlamalar kapsamında 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde başka gösteriler de yer alacak. 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin detaylı programı Şubat ayında yapılacak basın toplantısıyla duyurulacak.

sanat

Nerede Olursanız Olun ; 22 Nisan – 29 Nisan arası sanatla olun !

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Nar Sanat Öğrencileri 24 Nisan günü saat 14:00’da Nar Sanat Galerisinde klasik müzik dinletisi yapacaktır.

SERGİ

sanatİSTANBUL

 

  • Faruk Cimok’un sergisi 22 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde.
  • Natali Aydar’ın sergisi 23 – 30 Nisan tarihleri arasında CKM’de.
  • Ayça Telgeren’in “Sen Dönünceye Kadar Bende Saklı” isimli sergi 25 Nisan – 25 Mayıs tarihleri arasında Galerist’te.
  • Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrenci Sergisi isimli sergi 22 Nisan’a kadar Galeri Işık’ta.
  • Nikita Alexeev’in “Avrasya Şarkıları” isimli sergisi 22 Nisan’a kadar Kuad Galeri’de.
  • Yurdaer Altıntaş, Ferit Özşen, Gürol Sözen, Evren Karayel Gökkaya’nın “Karma/Karışık” isimli sergisi 22 Nisan’a kadar arnavutkoyartgallery’de.
  • Nesrin Sağlam’ın sergisi 24 Nisan’a kadar Harmony Sanat Galerisi’nde.
  • Ferzan Genç Çuhadaroğlu’nun sergisi 25 Nisan’a kadar Tolga Eti SanatEvi’nde. (0216 368 26 79)
  • Aslı Sungu’nun “Four Sermons to the Dead” isimli sergisi 25 Nisan’a kadar Pi Artworks Tophane’de.
  • Nazan Erkmen’in “Düşler ve Karabasanlar” isimli sergisi 26 Nisan’a kadar Teşvikiye Akyol Sanat Galerisi’nde.
  • Yusuf Katipoğlu’nun “Selam Olsun Benden” isimli sergisi 26 Nisan’a kadar Galatea Art’ta.
  • Adelaide Di Nunzio’nun “Tanrılar ve Tanrıçalar” isimli sergisi 26 Nisan’a kadar Galeri Artist Çukurcuma’da.
  • Başkalarının Hayatı. Tekrar ve Hayatta Kalmaisimli karma sergi 27 Nisan’a kadar Akbank Sanat’ta.
  • Mehmet Güleryüz’ün “Göz Göre Göre” isimli sergisi 27 Nisan’a kadar The Empire Project’te. (0 212 292 59 68)
  • Elif Öner’in “Hikayenin yarısını siz zaten biliyorsunuz” isimli sergisi 27 Nisan’a kadar .artSümer’de.
  • Geçmişten Geleceğe İz Bırakan Türkan Şoray Fotoğrafları Sergisi 27 Nisan’a kadar Kale Outlet Center’da.
  • Alper Aydın, Mehmet Dere, Fırat Engin, Sibel Horoda’nın “İsimsiz II” isimli sergisi 27 Nisan’a kadar Pilevneli Project’te. (0 (212) 259 03 94)
  • Berkay Buğdanoğlu’nun “Grigori” isimli sergisi 28 Nisan’a kadar Mixer’de.
  • Deniz Toroman’ın “Kuşların Dansı+İstanbul” isimli sergisi 28 Nisan’a kadar Schneidertempel Sanat Merkezi’nde. (0 212 249 01 50)
  • Burcu Yağcıoğlu’nun “Fuzuli Canavarlar” isimli sergisi 28 Nisan’a kadar C.A.M Galeri / Akaretler’de. (0212 245 79 75)
  • Prix Pictet: Güç isimli sergi 28 Nisana kadar İstanbul Modern’de.
  • Türk Opera-Bale Tarihinin Duayen Dekoratörlerinden Tasarım Seçkilerikapsamında Türk Operasında Dekor Resimleri sergisi 30 Nisan’a kadar Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda.
  • Fatma Tülin’nin sergisi 30 Nisan’a kadar Kare Sanat Galerisi’nde.
  • Filiz Karsan’ın sergisi 30 Nisan’a kadar Hobi Sanat Galerisi’nde.(0212 225 23 37)
  • Nurhan Altay’ın “Fantazi Demişken…” isimli sergisi 30 Nisan’a kadar Teşvikiye Sanat Galerisi’nde.
  • Mustafa Özel’in “İnsan, Kendi Hayatı” isimli sergisi 30 Nisan’a kadar Akademililer Sanat Merkezi’nde.
  • Hasan Pehlevan’ın “Eşit” isimli sergisi 30 Nisan’a kadar MERKUR’de.
  • Fahri Sümer’in sergisi 30 Nisan’a kadar Almelek Sanat Galerisi’nde.
  • Yılmaz Zenger’in “İşlevden Soyuta” isimli sergisi 30 Nisan’a kadar ARK Kültür’de. (0212 243 07 89)
  • Nehar Tüblek’in sergisi 30 Nisan’a kadar İBB Karikatür ve Mizah Merkezi’nde.
  • Ebru Ela Ercan’ın “3 element” isimli sergisi 30 Nisan’a kadar Istanbul Art Platform’da.
  • Fernando Botero, Enzo Fiore, Fabrizio Plessi ’nin sergisi 30 Nisan’a kadar AB Art Space’de.
  • ’Red Kit Kadıköy’desergisi 30 Nisan’a kadar Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde.
  • Kim Yong Moon’un “Totemler Kapadokya’da” isimli sergisi 30 Nisan’a kadar Mimar Sinan Güzel SanatlarÜniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Sarnıç Galeriler’de.
  • Sevinç Altan ve Leman Sevda Darıcıoğlu’nun “Tuhaf” isimli sergisi 2 Mayıs’a kadar 44A Sanat Galerisi’nde. (0212 233 33 80)
  • Mehmet Güreli’nin “Yol Uzun Değilse Uyunmaz” isimli sergisi 2 Mayıs’a kadar Türker Art’ta. (0 (212) 296 53 25)
  • Alper Bıçaklıoğlu’nun “Duvar” isimli sergisi 2 Mayıs’a kadar Mabeyn Gallery’de. (0 (212) 261 60 60
  • Hale Tenger’in sergisi 4 Mayıs’a kadar Galeri Nev’de. (0212 252 15 25)
  • Mehmet Tekin’in sergisi 4 Mayıs’a kadar Karşı Sanat’ta.
  • Mustafa Günen’in sergisi 4 Mayıs’a kadar istanbul Sanayi Odası Sanat Galerisi’nde. (0212 251 46 31)
  • Muhsin Kut’un “Çatılar” isimli sergisi 4 Mayıs’a kadar Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde. (0216 418 38 06)
  • İnci Ertuğ’un “Düşün Zamanı” isimli sergisi 4 Mayıs’a kadar Doruk Sanat Galerisi’nde. (0212 252 05 35)
  • Fatih Alkan’ın “Penn Hakkında Kısa Bir Film” isimli sergisi 4 Mayıs’a kadar Galeri x-ist’te.
  • Fevzi Karakoç’un “Dünyanın görüldüğü yer” isimli sergisi 4 Mayıs’a kadar Arte İstanbul’da.
  • Neş’e Erdok’un sergisi 4 Mayıs’a kadar Evin Sanat Galerisi’nde. (0212 265 81 58)
  • Ledün Nasır’ın Mavi-Yeşil sergisi 5 Mayıs’a kadar Galeri Espas’ta. (0212 227 70 17)
  • Ceyda Güler’in “Seslerin İzdüşümü” isimli sergisi 5 Mayıs’a kadar Planet of Art Gallery’de. (0212 224 74 31)
  • Peter Zimmermann’ın “Chrome” isimli sergisi 6 Mayıs’a kadar Dirimart’ta.
  • Gökçe Özer’in seramik heykel sergisi 6 Mayıs’a kadar Artisan Sanat Galerisi’nde.
  • Şiir Özbilge’nin “Kaostin – Hafriyat” isimli sergisi 7 Mayıs’a kadar Galeri G-art’ta.
  • Murat İrtem’in “Kaostin – Hafriyat” isimli sergisi 7 Mayıs’a kadar Olcayart’ta.
  • Faruk Bil’in “Gizli Ben’ler” isimli sergisi 8 Mayıs’a kadar Artisan Sanat Galerisi’nde. (0 212 247 90 81)
  • Reha Yalnızcık’ın “Piri Reis’in Gitmediği Diyarlar” isimli sergisi 8 Mayıs’a kadar Doku Sanat Galerisi’nde. (0 212 246 24 96)
  • Peruze Yiğit’in “Renkler, Yüzler, Sokaklar” isimli sergisi 9 Mayıs’a kadar Adahan İstanbul’da.
  • Memet Güreli’nin “Fragmanlar” isimli sergisi 9 Mayıs’a kadar Adasanat Etkinlik Salonu’nda.
  • Richard Smeets’in “Yüzleşmeler: Birey ve Hayat” isimli sergisi 10 Mayıs’a kadar Rezan Has Müzesi’nde.
  • Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi’nin “KAÇIRMA | KIDNAPPED” isimli sergisi 10 Mayıs’a kadar Asfalt Art Gallery’de.
  • Şirin İris ve Gülhis Diptaş’ın cam bezeme sergisi 10 Mayıs’a kadar Bakraç Sanat Galerisi’nde.
  • Yıldız Şermet’in “Çizginin Tabiatı-II” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri Apel’de. (0212 292 72 36)
  • Abbas Akhavan’ın sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri Mana’da.
  • Metehan Özcan’ın sergisi 11 Mayıs’a kadar Elipsis Gallery’de
  • Ekrem Kahraman’ın “Açık Adres” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Renart Sanat Galerisi’nde.
  • Gazi Sansoy’un sergisi 11 Mayıs’a kadar Galeri İlayda’da.
  • Ed van der Elsken’in “Sol Yakada Aşk” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Empire Project’in Poligon Galerisi’nde.
  • Ekrem Kahraman’ın “Açık Adres” isimli sergisi 11 Mayıs’a kadar Renart’ta.
  • Peggy Atherton, Maria Bartolo, Annie Davey, Dolanbay, Ben Joiner, Natasha Kidd, Pete Owen, Raine Smith ve Kerry Stewart’ın “I Do” isimli sergisi 12 Mayıs’a kadar Pg Art Gallery’de.
  • Bahar’ isimli karma sergi 15 Mayıs’a kadar Ürün Sanat Galerisi’nde. (0216 363 12 80)
  • Modernlik? Fransa ve Türkiye’den Manzaralar isimli karma sergi 16 Mayıs’a kadar İstanbul Modern’de.
  • İnci Furni’nin “Her Gün Aynı Şey” isimli sergisi 18 Mayıs’a kadar Rampa’da.
  • Carole Sionnet ve Pier Gajewski’nin “Mavi Kent” isimli sergisi 22 Mayıs’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde.
  • Elif Çelebi’nin “eşzamansız” isimli sergisi 25 Mayıs’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde.
  • El Emeği Göz Nuru isimli sergi 26 Mayıs’a kadar Sadberk Hanım Müzesi’nde. (0212 242 38 13)
  • Bizden ve Onlardan 27isimli sergi 1 Haziran’a kadar Tem Sanat Galerisi’nde.
  • Emre Hüner’in “Aeolian” isimli sergisi 15 Haziran’a kadar Nesrin Esirtgen Collection’da. (0212 243 78 53)
  • Nikita Alexeev’in “Avrasya Şarkıları” isimli sergisi 15 Haziran’a kadar KUAD’da. (0212 227 00 08)
  • Biz bu memleketi seninle sevdik Lefter sergisi 24 Haziran 2013’e kadar Adalar Müzesi’nde.
  • İşte Güneş isimli sergi 14 Temmuza kadar Rahmi Koç Müzesi’nde. (0212 369 66 00)
  • Göç Bağlantıları Sergisi 22 Aralık 2014’e kadar Adalar Müzesi’nde.
  • Geçmiş ve Geleceksergisi İstanbul Modern’de.
  • Gençlik Buluşması isimli sergi UPSD Galerisi’nde bugün açılıyor.ANKARA
  • Cengiz Savaş – resim, heykel – 24 Nisan’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)
  • Arzu Eş – resim – 24 Nisan’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)
  • Hüseyin Arıcı – resim – 25 Nisan’a dek – Cermodern Sanatlar Merkezi’nde. (0 312 310 00 00)
  • Halil Akdeniz – resim – 27 Nisan’a dek – Galeri Akdeniz’de. (0 312 441 29 99)
  • Mahmut Turgut – fotoğraf – 30 Nisan’a dek – Yenimahalle Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde. (0 312 444 93 64)
  • Neşe Lüleç – resim – 3 Mayıs’a dek – Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi’nde. (0 312 466 05 40)
  • ‘2. Dünya Sanat Günü/İnmek mi, çıkmak mı?/Merdiven – resim – 3 Mayıs’a dek – Galeri Sanatyapım’da. (0 312 222 19 06)
  • Bubi – resim – 4 Mayıs’a dek – Güler Sanat’ta. (0 312 236 21 22)
  • Ege Aydan – resim – 5 Mayıs’a dek – Peker Sanat Galerisi’nde. (0 312 439 30 03)
  • aurence Forbin – resim – 8 Mayıs’a dek – Galeri Siyah Beyaz’da. (0312 467 72 34)
  • Nisan Kedileri – resim – 8 Mayıs tarihleri arasında – Bilkent Üniversitesi Kütüphane Sanat Galerisi’nde. (0 312 266 44 72)
  • Hale Karpuzcu – resim – 26 Mayıs’a dek – Cermodern Sanatlar Merkezi’nde. (0 312 310 00 00)
  • Engin İnan – resim – 30 Mayıs tarihleri arasında – Arete Sanat Galerisi’nde. (0 312 440 08 81)
  • Atlas Sergileri III – baskı resim – 31 Mayıs’a dek – Atlas Sanat Galerisi’nde. (0 312 468 5 04)

TİYATRO
İSTANBUL

  • Devlet Tiyatroları Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde “Herkesin Bildiği Sırlar” cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahnesi Salon 1’de
  • Sessizlik” salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahnesi Salon 2’de “Sihirli Hediyeler” bugün 14.00, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar 12.00 ve 14.00. Küçük Sahne’de
  • Kurban” salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Küçükçekmece DT Sahnesi’nde
  • “Ay Ecesi” perşembe 20.00, Üsküdar Stüdyo Sahne’de
  • “Michelangelo” salı, çarşamba, perşembe 20.00, cumartesi 15.00. Üsküdar Tekel Sahnesi’nde
  • “Benerci Kendini Niçin Öldürdü” cuma, cumartesi 20.00, pazar 15.00. (0 212 292 39 00)
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi F. Reşat Nuri Sahnesi’nde “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30.
  • Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30. Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde “İstanbul Efendisi” çarşamba, perşembe, cuma 20.00,
  • cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30. Haldun Taner Sahnesi’nde “Perşembenin Hanımları” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30.
  • Ümraniye Sahnesi’nde “Toros Canavarı” çarşamba, perşembe, cuma 20.00,cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30.
  • Ümraniye Sahnesi’nde “Hıdrellez” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30.
  • Ü. K. Yılmazer Sahnesi’nde “Gönlümdeki Osman Hamdi Bey” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00, pazar 15.30. (0212 455 39 00)
  • Bakırköy Belediye Tiyatroları Müşfik Kenter Sahnesi’nde “Külhanbeyli Müzikali” perşembe, cuma 20.30.
  • Turhan Tuzcu Sahnesi’nde “Carrar Ana’nın Silahları” çarşamba 20.30, “Medeni Hali: Kadın” perşembe 20.30, “Şişman Domuz” cuma 20.30, “4×4” cumartesi 20.30. (0212 414 96 47)
  • Ortaoyuncular’da “Masal Müfettişi” cuma 20.00, cumartesi 20.00, pazar 18.00. (0 212 251 18 65)
  • Dostlar Tiyatrosu’nun “Sivas93” oyunu cuma 20.30. (0 212 231 39 16)
  • Oyun Atölyesi’nde “Oda ve Adam” bugün 20.30, “Testosteron” perşembe, cuma, cumartesi 20.30, pazar 16.00. (0 216 345 39 39)
  • Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda “Asi Kuş” salı 20.30 Yunus Emre Kültür Merkezi, cuma 21.00 Şişli Trump Towers Mall. (0 212 240 43 44)
  • Kumbaracı50’de “Evaristo” bugün 20.30, salı, çarşamba 20.30, “Katilcilik” perşembe, cuma, cumartesi 20.30. (0 212 243 50 51)
  • Duru Tiyatro’da “Arapsaçı” bugün 20.30, “Nafile Dünya” cumartesi 20.30, “Cadılar” pazar 15.00. (0 216 338 56 86)
  • Mekân Artı’da “Ölü Aktörler – Normal” salı 20.30, “That Face” perşembe, cuma 20.30, “Kırmızı Dükkân” cumartesi 15.30 ve 20.30, pazar 15.30. (0 212 224 57 56)
  • Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde “Meymenetsiz Musibet” bugün 20.30, “
  • Biz Küçükken Babamla Oyunlar Oynardık”, perşembe 20.30,
  • “Bir Kadın Uyanıyor” cuma 20.30, “Maviydi Bisikletim” cumartesi 15.00, “İntihar mı Cinayet mi?” cumartesi 20.30, “Ölüm Diyalogları” pazar 18.00. (0 212 252 74 52)
  • Tiyatroadam’ın “Babaannem 100 Yaşında” perşembe 20.30’da Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi. (0 212 236 10 27)
  • Tiyatro Hal’de “Yaka Beyaz” bugün 20.30, “Adiller” cuma 20.30 (0212 274 74 78)
  • İkinciKat’ta “Barselo” çarşamba 20.30 (0 212 292 32 47)
  • ANKARA
  • Ankara Halk Tiyatrosu’nda, Ankara Deneme Sahnesi oyuncularının sahnelediği “Şeyh Bedreddin” adlı oyun, her pazartesi saat 20.00’de. (0 312 385 32 71)
  • Akün Sahnesi’nde, “Memleketimden
  • MÜZİKİSTANBUL
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Nar Sanat Öğrencileri 24 Nisan günü saat 14:00’da Nar Sanat Galerisinde klasik müzik dinletisi yapılacak.  Adres için lütfen TIKLAYINIZ.
  • Nardis Jazz Club’te Okay Temiz bugün 21.30 (0212 244 63 27)
  • Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde Borusan Quartet bugün 22.00 (0 216 346 15 31)
  • Bostancı Gösteri Merkezi’nde Duman salı 18.00
    (0 216 362 11 61)
  • Beyoğlu Hayal Kahvesi ’nde Ceylan Ertem çarşamba 22.30 (0 212 245 63 13)
  • İKÜ Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde Ayla Erduran (keman), Alexander Rudin (çello), Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca (piyano)’dan oluşan trio, perşembe 20.00
  • Jolly Joker’de Gece Yolcuları perşembe 21.00, Cem Adrian cuma 22.00, Yeni Türkü cumartesi 22.00 (0 212 249 07 49)
  • Ghetto’da Büyük Ev Ablukada cuma 22.45
    (0 212 251 75 01)
  • Tim Show Center’da Sezen Aksu, Ara Dinkjian ve Fahir Atakoğlu cuma, cumartesi 21.00 (0 212 286 66 86)
  • Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Taşkın Doğanışık ve Nail Yavuzoğlu cuma 20.00, Taşkent Teraneleri Grubu Geleneksel Özbek Müzik Gecesi cumartesi 20.00. (0 212 232 98 30)

OPERA BALE

İSTANBUL

  • Kadıköy Süreyya Operası’nda salı günü saat 13.00’de “Fındıkkıran” çocuk balesi, çarşamba, perşembe ve cuma günleri 20.00’de, cumartesi günü saat 16.00’da “Şen Dul” adlı opera, pazar günü saat 11.00 ve 14.00’te “Fındıkkıran” adlı çocuk balesi sahnelenecek. (0 216 346 15 31)

Fulya Sanat’ta salı günü 20.00’de “Otello” adlı bale, çarşamba günü saat 10.00’de “Seyahatname” adlı modern dans gösterisi sahnelenecek. (0212 215 60 37)

 

  • ANKARA
  • Opera Sahnesi’nde, “Sevginin Bedeli/bale” 25 Nisan’da saat 20.00’de, “Arda Boyları/modern dans” 24 Nisan’da saat 20.00’de, “Çocuk Balesi 23 Nisan Temsili” 23 Nisan’da saat 20.00’de, “Ankara Devlet Balesi ve Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü Dünya Dans Günü Temsili/bale” 29 Nisan’da saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)
  • Operet Sahnesi’nde, “Fantastik/müzikal” 23 Nisan’da saat 20.00’de, “Tutto Mozart/konser” 28 Nisan’da saat 20.00’de, “Ayur Trio/konser” 30 Nisan’da saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)
  • Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde, “Bremen Mızıkacıları/müzikli çocuk oyunu” 28 Nisan’da saat 11.00’de, “Çocuk ve Gençlik Korosu Konseri” 23 Nisan’da saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)SAMSUN
  • Samsun Devlet Opera ve Balesi, 25 Nisan Perşembe akşamı Opera Sahnesi’nde özel bir konser gerçekleştirecek. Kıvanç Tepe’nin eseri olan “Bu Vatan Bizim” adlı eserin sunulacağı konserin orkestra şefliğini de yine Kıvanç Tepe yapacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin orkestrası, korosu ve solistlerinin katılımıyla gerçekleşecek konserde sunulacak “Bu Vatan Bizim” adlı eser Kurtuluş Mücadelesi’nin öncesini ve sonrasını konu alıyor. (0362 431 50 03)

 Kaunak :[-]

sanat duyuru

Nerede Olursanız Olun ; 31 Aralık – 07 Ocak Arası Sanatla Olun !

Jolly Joker İstanbul’da bu akşam 2013 Yılbaşı Partisi saat 22.00’de, cuma günü Cem Adrian saat 22.00’da sevenleriyle buluşacak.

 Sergi

“Dracula” cuma günü Tiyatro Ak’la Kara’da .

İSTANBUL

■ Selma Gürbüz’ün “Uzun Gece. Uzak Yolculuklar” isimli sergisi 5 Ocak – 9 Şubat tarihleri arasında Rampa’da. (0212 327 08 00)

■ Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “İstanbul Destanı” isimli sergisi 4 Ocak – 19 Şubat tarihleri arasında Çırağan Sarayı’nın giriş katındaki SanatGalerisi’nde.

■ Erdem Taşdelen’in “Yarı Farkında Özne” isimli sergisi 4 Ocak – 16 Şubat tarihleri arasında NON’da. (0 212 249 87 74)

■ İsa Çelik’in elli beşinci sanat yılı footoğraf sergisi 3 – 31 Ocak tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde.

■ “Inside” isimli karma sergi 2 Ocak – 2 Mart tarihleri arasında Merkur’de. (0212 225 37 37)

■ Murathan Özbek’in “İN” isimli sergisi 2 Ocak 2013’e kadar the hall’de. (0212 245 69 22)

■ Ö. Selçuk Özdil’in “Yeni Moda Eczanesi 110 yaşında” isimli fotoğrafsergisi 3 Ocak 2013’e kadar Saint Joseph Lisesi’nde. (0216 414 52 60)

■ Günseli Kato’nun “Minyatür Ayaklanması” isimli sergisi 3 Ocak 2013’e kadar Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde. (0212 236 90 00)

■ Mihriban Mirap’ın sergisi 4 Ocak’a kadar Olcay Art’ta. ( 0 216 411 17 13)

■ Nilgün Tüzüntürk’ün “Maria Magdalena 2” isimli sergisi 4 Ocak’a kadar Galatea Sanat Galerisi’nde. (0 212 245 80 38)

■ Veli Sapaz’ın sergisi 4 Ocak’a kadar Bakraç Sanat Galerisi’nde. (0 216 362 18 26)

■ Abdurrahman Öztoprak’ın sergisi 5 Ocak 2013’e kadar Elgiz Müzesi’nde.

■ Setenay Özbek’in sergisi 5 Ocak 2013’e kadar Berze Collectibles – Asma Kat’ta. (0212 232 65 64)

■ Karma Sergi 5 Ocak 2013’e kadar Artev’de. (0216 449 46 75)

■ Jale Çelik’in “Hiç” isimli sergisi 5 Ocak 2013’e kadar Gallery LiNART’ta.

■ Attila Durak’ın “Echoes of the Street” isimli sergisi 5 Ocak’a kadar GALERİARTİST’te. (0 212 227 68 52)

■ Alev Ebüzziya’nın sergisi 5 Ocak’a kadar Galeri Nev’de.

■ Ahmet Can Mocan’ın “Çöküş” isimli sergisi 5 Ocak’a kadar Poligon “The Shooting Gallery”de. (0212 293 7121)

■ Mahmut Karatoprak’ın “Suyun Boğulduğu Yer” isimli sergisi 5 Ocak’a kadar Galeri Selvin’de. (0 212 263 74 81)

■ Ceylan Öztürk’ün “Gördüm” isimli sergisi 5 Ocak’a kadar Daire Galeri’de. (0 212 252 52 59)

■ Cansen Ercan’ın sergisi 5 Ocak’a kadar Evin Sanat Galerisi’nde. (0 212 265 81 58)

■ Serkan Çalışkan, Olga Alexopoulou, Sedat Akdoğan’ın “Doğanın Arzu Nesnesi” isimli sergisi 5 Ocak’a kadar Art Suites Gallery’de. (0 212 251 55 61)

■ İsmet Efe’nin “Biriktirdiklerim” isimli sergisi 5 Ocak’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde.

■ Faili Belli Roboski Katliamı isimli fotoğraf sergisi 5 Ocak’a kadar İstanbul – Karşı Sanat Galerisi, İzmir – Konak Eski Sümerbank Önü, Ankara – Yapı Sanatevi, Mersin – Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu, Diyarbakır – Amed Sanat Galerisi, Van – Yeraltı Çarşısı, Mardin – Kızıltepe Belediyesi Mehmet Yalçın Etüd Merkezi, Urfa – Med Kültür Merkezi Sergi Salonu ve Roboski-Gülyazı köyünde eşzamanlı olarak izlenebilir.

■ Caner Özkan’ın “Uludere veya Roboski, Bijuh” isimli fotoğraf sergisi 5 Ocak’a kadar Depo’da.

■ Altın Çocuklar – 16. – 19. Yüzyıl Avrupası’ndan Portreler isimli sergi 6 Ocak 2013’e kadar Pera Müzesi’nde.

■ Haluk Özden’in sergisi 6 Ocak’a kadar Bali Sanat Galerisi’nde. (0216 688 88 78)

■ Süleyman Saim Tekcan ’ın sergisi 6 Ocak’a kadar Mabeyn Galeri’de. (0212 261 6060)

■ Monet’nin Bahçesi isimli sergi 6 Ocak 2013’e kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde.

■ Tünel Berlin-İstanbul isimli sergi 6 Ocak 2013’e kadar Arte İstanbul Sanat Galerisi’nde. (0 212 292 8045)

■ Evren Erol’un “Kendini BULus” isimli sergisi 6 Ocak 2013’e kadar artgalerim’de.

■ DunHuang’ın Renkleri: İpek Yolu’na Açılan Büyük Kapı isimli sergi 7 Ocak 2013’e kadar MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde.

■ Zeki Kıral’ın “Sanatta 66. yıl” isimli sergisi 7 Ocak’a kadar Galeri İdil’de. (0212 283 23 83)

■ Kutlukhan Perker’in “Metafor” isimli sergisi 8 Ocak’a kadar ENKA Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi’nde.

■ Orhan Taylan’ın “2012 çalışmaları” isimli sergisi 9 Ocak’a kadar Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde. (0216 418 38 06)

■ BULUŞMA 2 isimli karma sergi 9 Ocak’a kadar Galeri Fe’de. (0216 368 03 78)

■ Türkan Taybara’nın “Nehir ve Toprak” isimli sergisi 9 Ocak’a kadar Bindallı Sanatevi’nde. (0212 252 79 66)

■ Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mehmet Pesen, Ruzin Gerçin ve Reha Yalnızcık’ın sergisi 10 Ocaka kadar Ürün Sanat Galerisi’nde.

■ Hüsnü Koldaş’ın “Zaman Dışı” isimli sergisi 10 Ocak’a kadar Akademililer Sanat Merkezi’nde. (0212 245 02 29)

■ Faruk Akbaş’ın “Anlar ve İzler” isimli fotoğraf sergisi 11 Ocak’a kadar Fototrek’te. (0 212 251 90 14)

■ Özlem Üner’in “Ayrık Otu” isimli sergisi 11 Ocak’a kadar Galeriartist Çukurcuma’da. (0 212 251 91 63)

■ Deniz Yünem’in “Game Over” isimli sergisi 11 Ocak’a kadar ACADéMİE LéON’da.

■ Demir Kardaş’ın “Faili Meçhul Olaylar” isimli sergisi 11 Ocak’a kadar Galeri/Miz’de. (0212 241 76 66)

■ Iván Navarro’nun “Tünelin Ucundaki Işık” isimli sergisi 12 Ocak’a kadar Egeran Galeri’de. (0 212 251 1251)

■ Nalan Yırtmaç’ın “Lütfen Arkaya Doğru İlerleyiniz II: Afetşehir” isimli sergisi 12 Ocak’a kadar Galeri x-ist’te. (0 212 251 1251)

■ Seza Paker’in “Huzur Denizi” isimli sergisi 12 Ocak’a kadar Galerist’te. (0 212 252 1896)

■ Pawel Althamer’in “6 Heykel” adlı sergisi 12 Ocak’a kadar Galeri Mana’da. (0 212 243 6666)

■ Erdoğan Zümrütoğlu’nun “Kozmatik Şiddet” isimli sergisi 12 Ocak’a kadar The Empire Project’te. (0 212 292 59 68)

■ Canan Dağdelen’in “an_uzam” isimli sergisi 12 Ocak’a kadar Galeri Apel’de.

■ Şenol Yorozlu’nun sergisi 12 Ocak’a kadar Galeri Oda’da. (0 212 259 22 08)

■ Derya Kılıç’ın “Bilmek, Görmek…” isimli sergisi 12 Ocak’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde.

■ Milas Çomakdağ’ın sergisi 12 Ocak’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde. (0 212393 81 11)

■ ‘Doğadan Bir Hediye’ Yedigöller Fotoğraf Sergisi 12 Ocak’a kadar Fotofilm Sanat Merkezi’nde. (0 212 2440495)

■ Jose Manuel Navia’nın “İspanya: Unesco Dünya Mirası” isimli fotoğraf sergisi 12 Ocak’a kadar Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde. (0212 230 19 76)

■ Candaş Şişman’ın sergisi 13 Ocak’a kadar Pg Art Galeri’de. (0212 252 80 00)

■ Anna Lechner ’in sergisi 13 Ocak’a kadar Avusturya Hastanesi’nde.

■ Özlem Üner’in sergisi 15 Ocak’a kadar Çukurcuma Artist Galeri’de.

■ Şahin Paksoy’un fotoğraf sergisi 18 Ocak 2013’e kadar 44A Sanat Galerisi’nde. (0212 233 33 80)

■ Joachim Schmeisser’in fotoğraf sergisi 19 Ocak 2013’e kadar Immagis Galeri’de.

■ Özcan Uzkur’un sergisi 19 Ocak 2013’e kadar Galeri İlayda’da. (0212 227 92 92)

■ Abdulkadir Öztürk’ün sergisi 19 Ocak’a kadar TEM Sanat Galerisi’nde. (0212 247 08 99)

■ Seza Paker ’in “Huzur Denizi” isimli sergisi 19 Ocak’a kadar Galerist’te. (0 212 252 18 96)

■ Uygur Yılmaz’ın “tekrar eden yanlış anlamalar” isimli sergisi 19 Ocak’a kadar .artSümer’de. (0 212 249 1035)

■ Serkan Taycan’ın “Kabuk” isimli sergisi 19 Ocak’a kadar Elipsis Gallery’de. (0212 249 48 92)

■ Bakış – Portre Fotoğrafının Değişen Yüzü isimli sergi 20 Ocak 2013’e kadar İstanbul Modern’de.

■ Hans Scheib ve Reinhard Stangl ’ın “Tünel Berlin – İstanbul” isimli sergisi 20 Ocak 2013’e kadar Arte Istanbul Sanat Merkezi’nde.

■ Bahar Oganer’in “Deramland” isimli sergisi 26 Ocak’a kadar Drimart’ta. (0 212 291 3434)

■ Sultan II. Beyazıt’ın özel eşyalarının yer aldığı sergi 28 Ocak 2013’e kadar Topkapı Sarayı’nda.

■ Magdalena Abakanowicz’in “İnsanlık Serüveni” isimli sergisi 30 Ocak’a kadar Akbank Sanat’ta.

■ Gogi Çagelişvili’nin “İstanbul” isimli sergisi 30 Ocak’a kadar Pirosmani Sanat Galerisi’nde. (0212 2526812).

■ Mustafa Ata’nın sergisi 30 Ocak’a kadar Mustafa Kemal Merkezi – Beşiktaş Çağdaş Salonları’nda.

■ Nejat Türkmen’in “Duvarın Diyalektiği” isimli sergisi 31 Ocak’a kadar C.A.M. Galeri’de. (0212 245 79 75)

■ Bubi’nin heykel sergisi 31 Ocak’a kadar Artcollection’da.

■ Nermin Ülker’in “Pencerem” isimli sergisi 31 Ocak’a kadar C.A.M. Galeri’de. (0212 245 79 75)

■ Manzara Hakkında isimli karma sergi 31 Ocak’a kadar Mine Sanat Galerisi’nde. (0212 232 38 13)

■ Zahit Büyükişliyen’in retrospektif sergisi 2 Şubata kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde.

■ Ali Alışır’ın “Sanal Savaşlar” isimli fotoğraf sergisi 2 Şubat’a kadar Art On İstanbul Galerisi’nde. (0212 259 15 43)

■ Hasip Pektaş’ın “Resimler, Ekslibrisler” isimli sergisi 16 Şubat’a kadar Galeri Işık Teşvikiye’de. (0212 233 12 03)

■ Alpin Arda Bağcık, Egemen Bostancı, Buğra Erol, Dilek Gökçen, Volkan Kızıltunç’un sergisi 17 Şubat’a kadar Plato Sanat’ta. (0212 444 76 96)

■ Bir Başkentin Su Yolları isimli sergi 18 Şubat’a kadar Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde.

■ Çin Hazineleri Sergisi 20 Şubat’a kadar Topkapı Sarayı’nda.

■ Çin mağara sanatı sergisi 20 Şubat’a kadar MSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde.

■ Joseph Kosuth’un “Uyanma” isimli sergisi 23 Şubat’a kadar Kuad Galeri’de.

■ Bashir Borlakov, Canan, Cevdet Erek, Katsumi Hayakawa, Emre Hüner, Meltem Işık, Ahmet Doğu İpek, Lee Jinju, Robert Longo, Stefan Thiel, Erinç Seymen, Jennifer Steinkamp, Pae White ve Burcu Yağcıoğlu’nun sergisi 23 Şubat’a kadar Nesrin Esirtgen Collection’da. (0212 243 78 53)

■ 1952 – 2012 Sualtına Işık Tutanlar sergisi 28 Şubat’a kadar Rezan Has Müzesi’nde. (0212 533 65 32)

■ NO.2 isimli karma sergi 2 Mart’a kadar Nesrin Esirtgen Collection Mekânında. (0212 243 7853)

■ Takılabilir Heykel ve Heykel Sergisi 21 Mart’a kadar Simya Galeri’de. (0212 259 77 40)

■ Değişen Zamanların Mimarı Edoardo De Nari 1874 – 1954 isimli sergi 20 Nisan’a kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde. (0212 334 09 00)

■ El Emeği Göz Nuruisimli sergi 26 Mayıs’a kadar Sadberk Hanım Müzesi’nde. (0212 242 38 13)

■ İşte Güneş isimli sergi 14 Temmuz’a kadar Rahmi Koç Müzesi’nde. (0212 369 66 00)

■ Göç Bağlantıları Sergisi 22 Aralık 2014’e kadar Adalar Müzesi’nde.

BODRUM

■ Jale Yılmabaşar – Sedef Yılmabaşar’ın resim sergisi 20 Ocak’a kadar Bodrum Nurol Sanat Galerisi’nde.

ANKARA

■ Van Gogh/Alive – dijital sanat – 3 Ocak’a dek – Cermodern Sanatlar Merkezi’nde. (0 312 310 00 00)

■ Mustafa Kula – resim – 3 Ocak’a dek – Bilkent Üniversitesi Kütüphane Sanat Galerisi’nde. (0 312 290 12 44)

■ Mehmet Ali Sağlam – resim – 4 Ocak’a dek – Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi’nde. (0 312 417 84 58)

■ Elvan Alpay – resim – 5 Ocak’a dek – Galeri Nev’de. (0 312 437 93 90)

■ Zafer Gençaydın – resim – 5 Ocak’a dek – Galeri Akdeniz’de. (0 312 231 45 43)

■ Mustafa Tunçalp – resim – 5 Ocak’a dek – Nurol Sanat Galerisi’nde. (0 312 468 86 70)

■ Bedri Rahmi Eyüboğlu – resim – 8 Ocak’a dek – Takıantika Sanat Galerisi’nde. (0 312 436 37 88)

■ Selda Eren – resim – 9 Ocak’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)

■ Yiğit Dündar&Ali Özer – resim – 9 Ocak’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)

■ Küçük Şeyler – resim ve seramik – 9 Ocak’a dek – Galeri Soyut’ta. (0 312 438 86 70)

■ İbrahim Balaban – resim – 10 Ocak’a dek – ARETE Sanat Galerisi’nde. (0 312 440 08 81)

■ Aida Arghavanian – resim – 11 Ocak’a dek – Atlas Sanat Galerisi’nde. (0 312 468 59 04)

ADANA

■ Adana’nın kültür-sanat yaşamına büyük katkı koyan Nezih Sanatevi’nin “Yeni Yıla Merhaba” adlı sergisi sürüyor. Ressam Nezihe Tansuğ ve sanatevi kursiyerleri Cahit Sınmaz, Nursel Çoban, Birgül Can, Aytekin Kökenler, İbrahim Yödek, Melahat Sabancı, Muzaffer Aygül, Bilge Doğukanlı, Gülsüm Öztural, Gülay Kumartanga, Süheyla Dilmaç, Zeynep Yener, Nur Yırtıcı, Mübeccel Arık ve Osman Yiğit Çözer’in yağlıboya çalışmalarının yer aldığı resim sergisi izlenime açık tutuluyor. (0322 454 33 99)

■ Resim sanatçıları Asuman Sevdinli, Berna Özlem Özcan, Dilek Eşiyok, Eser Afacan, Ilgın Erdem, Muzaffer Tire, Nurseren Tor, Soner Tire, Süleyman Algan, Ünal Kuş, Veli Mert ve Zeki Umay’ın çalışmalarının yer alacağı, “Yalnızca Barışa Tarafız” adlı sergi Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak’ta Galeri Altan’da açılacak. Sergi 15 Ocak tarihine dek açık tutulacak. (0322 459 34 58)

MERSİN

■ “Geleneksel Çini Desenleri” eğitmeni Naciye Nur Avlupınar ’ın, “Çini Sergisi” Altamira Sanat Galeresi’nde sürüyor. Sergi 5 Ocak tarihine dek sanatseverlerin izlenimine açık olacak. (0324 233 03 12)

İZMİR

■ “Sabit Baytan’ın resim sergisi, 4 Ocak’a kadar Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi’nde.

■ “Dilek Kocademir’in resim sergisi 4 Ocak’a kadar Art Exhibition’da izlenimde.

Tiyatro

“Babaannem 100 Yaşında” perşembe günü Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde.

İSTANBUL

■ Devlet Tiyatroları Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde “Yağmur Durduğunda” cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahneleri Salon 1’de “Ölüleri Gömün” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahneleri Salon 2’de “Profesyonel” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Küçük Sahne’de “Herkesin Bildiği Sırlar…” çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Küçükçekmece DT Sahnesi’nde “Yanık” perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00’te. Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde “Michelangelo” çarşamba ve cuma 20.00, cumartesi 15.00’te. Üsküdar Tekel Sahnesi’nde “Sessizlik” perşembe ve cumartesi saat 20.00’de, pazar günü 15.00’te. (0 212 292 39 00)

■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Zengin Mutfağı” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde “Doğum Günü Partisi” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. Kâğıthane Sadabat Sahnesi’nde “Vişne Bahçesi” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde “Türkiye Kayası” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde “Perşembenin Hanımları” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. Ümraniye Sahnesi’nde “İstanbul Hatırası” çarşamba 15.30 ve 20.00, perşembe ve cuma 20.00, cumartesi 15.30 ve 20.00’de, pazar 15.30’da. (0212 455 39 00)

■ Bakırköy Belediye Tiyatroları Müşfik Kenter Sahnesi’nde “Külhanbeyli Müzikali” perşembe 20.30’da, “Sıkıyönetim” cuma saat 20.30’da, cumartesi günü “Hoşu’nun Utancı” saat 11.00’de ve “Sıkıyönetim” saat 20.30’da, pazar günü “Benim Güzel Pabuçlarım” saat 11.00’de ve “Hangisi Babası” saat 15.30’da. Turhan Tuzcu Sahnesi’nde “Şişman Domuz” çarşamba günü 20.30’da, cuma günü “Carrar Ana’nın Silahları” saat 20.30’da. (0212 414 96 47)

■ Dostlar Tiyatrosu’nun “Ben Bertolt Brecht” oyunu pazar günü saat 16.00’da Trump Towers Tiyatro Salonu’nda. (0 212 253 67 11)

■ Ortaoyuncular’da “Ferhangi Şeyler” cuma günü saat 20.00’de. (0 212 251 18 65)

■ Kenter Tiyatrosu’nda “Toplu Hikâyeler” cuma ve cumartesi saat 20.30’da, pazar günü 15.00’te. (0 212 246 35 89)

■ Oyun Atölyesi’nde “Pandaların Hikâyesi” perşembe ve cuma 20.30’da, cumartesi 16.00 ve 20.30’da, pazar 16.00’da. (0 216 345 39 39)

■ Sadri Alışık Tiyatrosu’nun ‘Küçük Adam Ne Oldu Sana’ oyunu Cumartesi 20.30’da Profilo Kültür Merkezi Salon 2. (0 212 249 03 73)

■ Kumbaracı50’de cuma günü “Gerçek Hayattan Alınmıştır” 20.30’da ve saat 23.00’te “Barzo ile Konserve”, cumartesi saat 17.00’de “Gerçek Hayattan Alınmıştır”, saat 20.30’da “Barzo ile Konserve”, saat 23.00’da “Dertsiz Oyun” (0 212 243 50 51)

■ Tiyatro Pera’da “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” cuma ve cumartesi 20.00’de, pazar günü 18.30’da.

■ İkincikat’ta çarşamba ve perşembe günü “Aut” saat 20.30’da, “Disosya” cuma ve cumartesi günü saat 20.30’da. (0 212 292 32 47)

■ Duru Tiyatro’da “Suç ve Ceza” cumartesi 20.30 Duru Tiyatro Alt Salon’da ve Duru Tiyatro’da ise saat 20.30’da “Sondan Sonra” (0216 338 56 86)

■ Mekân Artı’da “Anne ve Babalar İçin Cinsel Bozukluklar Rehberi” perşembe, cuma ve cumartesi günü saat 20.30’da, pazar günü “Kozalar” saat 20.30’da. (0 212 224 57 56)

■ Maya Sahnesi’nde cuma günü “Pencere” saat 20.30’da ve cumartesi günü “Kara Sohbet” saat 20.30’da. (0 212 252 74 52)

■ Tiyatro Ak’la Kara’da cuma günü “Dracula” saat 20.30’da, cumartesi günü “Tanrı” saat 20.30’da, pazar günü “Sherlock Holmes” saat 17.00’de izlenebilir. (0216 541 43 59)

■ Semaver Kumpanya’da cuma ve cumartesi günü “Metot” saat 20.30’da. (0212 585 59 35)

■ Tiyatro Adam’ın oyunu “Babaannem 100 Yaşında” perşembe günü saat 20.30’da Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde. (0212 236 10 27)

ANKARA

■ Akün Sahnesi’nde, “33 Varyasyon” 2 Ocak’tan itibaren 12 Ocak’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Pal Sokağı Çocukları/çocuk oyunu” 6 ve 13 Ocak’ta saat 11.00’de. (0 312 427 19 71)

■ Altındağ Tiyatrosu’nda, “Sinek Kadar Kocam Olsun, Başımda Bulunsun” 2, 3, 4 Ocak’ta saat 20.00’de, 5 Ocak’ta saat 15.00 ve 20.00’de, “Yosunlar” 8-13 Ocak tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Boğaç Han/çocuk oyunu” 6 ve 10 Ocak’ta saat 11.00’de. (0 312 316 59 02)

■ Büyük Tiyatro’da, “Kerbela” 4 Ocak’ta saat 20.00’de, 6 Ocak’ta saat 15.00’te, “Hürrem Sultan” 8 Ocak’ta saat 20.00’de, 13 Ocak’ta saat 15.00’te. (0 312 324 22 10)

■ Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, “Hürrem Sultan” 2, 3, 4 Ocak’ta saat 20.00’de, 5 Ocak’ta saat 15.00 ve 20.00’de, 6 Ocak’ta da saat 15.00’te, “Fosforlu Cevriye/müzikal” 8-12 Ocak tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Karlar Kraliçesi/çocuk oyunu” 13 Ocak’ta saat 11.00’de. (0 312  240 00 91)

■ Küçük Tiyatro’da, “Ben Ödüyorum” 2, 3, 4 Ocak’ta saat 20.00’de, 5 Ocak’ta saat 15.00 ve 20.00’de, 6 Ocak’ta da saat 15.00’te, “Venedik Taciri” 8-12 Ocak tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Keloğlan Keleşoğlan/çocuk oyunu” 10 ve 13 Ocak tarihlerinde saat 11.00’de. (0 312 311 11 69)

■ Oda Tiyatrosu’nda, “Euridice’nin Elleri” 2, 3, 4 ve 5 Ocak’ta saat 18.30’da, “Krem Karamel” 8, 9, 10, 11 ve 12 Ocak’ta saat 18.30’da. (0 312 311 11 69)

■ Stüdyo Sahne’de, “Jerry ve Tom” 4, 8 ve 11 Ocak’ta saat 20.00’de, 6 ve 13 Ocak’ta saat 15.00’te. (0 312 397 30 24)

■ İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde, “Cesaret Ana ve Çocukları” 2 Ocak’tan itibaren 12 Ocak’a dek cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de. (0 312 397 30 24)

■ Şinasi Sahnesi’nde, “Dolores Claiborne” 2, 3, 4 Ocak’ta saat 20.00’de, 5 Ocak’ta saat 15.00 ve 20.00’de, “Yastık Adam” 8-13 Ocak tarihleri arasında cumartesi günleri saat 15.00 ve 20.00’de, pazar günleri saat 15.00’te, diğer günlerde de saat 20.00’de, “Karlar Kraliçesi/çocuk oyunu” 6 Ocak’ta saat 11.00’de. (0 312 397 30 24)

■ Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, “Selamün Kavlen Karakolu” 4, 5, 11, 12, 25 ve 26 Ocak’ta saat 20.00’de, 19 Ocak’ta saat 17.00 ve 20.00’de, “Zübük” 6, 13, 20 ve 27 Ocak’ta saat 15.30’da, “Giderayak” 18 Ocak’ta saat 20.00’de, “Kadın Oyuncuları/Nâzım Hikmet Kültür Merkezi oyunu” 20 Ocak’ta saat 20.30’da. (0 312 417 76 76)

■ Mavi Sahne’de, “Tuluatmasyon/Her şey doğaçlama komik gösteri” 5 ve 19 Ocak’ta saat 20.00’de, “Gıres” 11, 12, 25 ve 26 Ocak’ta saat 20.00’de, 13 ve 27 Ocak’ta saat 17.00’de, “Hiç-Neyzen Tevfik” 18 Ocak’ta saat 20.00’de. (0 312 241 02 33)

ADANA

■ Adana Devlet Tiyatrosu yeni oyunu “Kırkından Sonra” ile “yeni yıla merhaba” diyecek. Alfanso Paso’nun yazdığı, Hale Kuntay’ın çevirdiği ve Ali Hürol’un yönettiği oyun, çarşamba, perşembe ve cuma günü 20.00’de, cumartesi günü ise 15.00 ve 20.00’de Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi’nde tiyatro severlerle buluşturulacak. Zeynep Kaçar’ın yazdığı, Fırat Demirağ’ın yönettiği, “Dış Ses” adlı oyunu Fuaye Sahne’de çarşamba, perşembe ve cuma günleri 18.00’de sahnelemeyi sürdüren ADT oyuncuları, çarşamba günü 14.00, pazar günü 11.00’de de “Define Adası” adlı müzikli güldürülü çocuk oyunu ile küçük tiyatroseverlerin karşısında olacak. (0322 352 33 55)

Müzik

İSTANBUL

■ Nardis Jazz Club’da bu akşam Meltem Ege Band yeni yıl özel konseri saat 22.30’da, yarın Sibel Köse, Önder Focan ve Kağan Yıldız Trio saat 21.30’da, çarşamba günü Kürşad Deniz Trio saat 21.30’da, perşembe günü İstanbul Funk Unit saat 21.30’da, cuma günü Yahya Dai Quartet saat 22.30’da, cumartesi günü Selen Beytekin Project saat 22.30’da. (0212 244 63 27)

■ Hayal Kahvesi’nde bu akşam saat 21.00’de Yılbaşı Partisi 80’ler, 90’lar, yarın saat 22.30’da Stok ve 00.30’da Fair Play, çarşamba günü 22.30’da Sunburst ardından 00.30’da Özge Fışkın, perşembe günü The Away Days saat 22.30’da ve RadıoLux 00.30’da, cuma günü Mabelmatiz saat 22.30’da ve Nev saat 00.30’da, cumartesi günü Soul Stuff saat 00.30’da, pazar günü Erdem Akakçe Band saat 00.30’da. (0212 245 10 48)

■ Jolly Joker İstanbul’da bu akşam 2013 Yılbaşı Partisi saat 22.00’de, cuma günü Cem Adrian saat 22.00’da, cumartesi günü Yeni Türkü saat 22.00’de. (0212 249 07 49)

■ Ghetto’da bu akşam Yeni Yıl Partisi saat 21.30’da, perşembe günü Hassan Khan saat 21.30’da, cumartesi günü İnDaSoul saat 22.45’te dinlenebilir. (0212 251 75 01)

■ Babylon’da bu akşam Yeni Yıl Partisi saat 22.00’de, perşembe günü Best of 2012 saat 21.00’de, cuma günü Electro Swing Party saat 22.00’de ve Fourinthepocket saat 23.00’te, cumartesi günü Dubstep İstanbul saat 22.00’de ve Radyo Eksen Partisi saat 22.00’de. (0212 292 73 68)

■ Dada’da cuma günü saat 22.00’de Birsen Tezer dinlenebilir. (0212 292 16 11)

■ Kozyatağı Kültür Merkezi’nde cumartesi günü saat 20.00’de Fatih Erkoç dinleyicileriyle buluşacak. (0216 658 00 15)

■ Caddebostan Kültür Merkezi’nde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası konseri cuma günü saat 20.00’de başlayacak. (0216 467 36 00)

ANKARA

■ MEB Şûra Salonu’nda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) şef Erol Erdinç yönetiminde vereceği konser 4 Ocak’ta saat 20.00’de. (0 312 413 14 52)

■ CSO Konser Salonu’nda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) şef Raoul Gruneis yönetiminde vereceği, Maurice Steger’in (blok flüt), Daniele Caminiti (lavta) ve Mauro Valli’nin (barok çello) solist olarak yer alacağı konser, 10 ve 11 Ocak’ta saat 20.00’de. (0 312 309 13 43)

■ BSO Konser Salonu’nda, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası’nın (BGSO) şef Işın Metin yönetiminde vereceği, Ebru Yerlikaya’nın (keman) solist olarak yer alacağı konser, 4 Ocak’ta saat 20.00’de. (0 312 290 17 75)

Opera Bale

İSTANBUL

■ Kadıköy Süreyya Operası’nda perşembe günü saat 20.00’de, cumartesi saat 16.00’da “Genç Werther’in Acıları” balesi, cuma günü saat 20.00’de “Wolfgang ve Lorenzo” operası izlenebilir. (0216 346 15 31)

ANKARA

■ Opera Sahnesi’nde, “Arda Boyları/modern dans” 7, 14, 16 Ocak’ta saat 20.00’de, “Yeni Yıl Konseri” 5 Ocak’ta saat 20.00’de, “Adnan Saygun’u Anma Gecesi/konser” 6 Ocak’ta saat 20.00’de, “Karyağdı Hatun/opera” 9 ve 28 Ocak’ta saat 20.00’de, “Macbeth” 12 ve 30 Ocak’ta saat 20.00’de, 19 Ocak’ta saat 14.00’te, “Amozonlar” 17 Ocak’ta saat 20.00’de, “Töre/dans” 21 Ocak’ta saat 20.00’de, “Notre Dame’ın Kamburu/bale” 24 ve 26 Ocak’ta saat 20.00’de, “Harem/bale” 31 Ocak’ta saat 20.00’de. (0 312 324 68 01)

■ Leyla Gencer Opera Sahnesi’nde, “Sihirli Dünya/çocuk müzikali” 13, 20, 27 Ocak’ta saat 11.00’de, “Uyuyan Güzel/müzikli çocuk oyunu” 30 Aralık’ta saat 11.00’de, 13 Ocak’ta saat 15.00’te. (0 312 324 68 01)

MERSİN

■ “Mersin Devlet Opera ve Balesi yeni yıla, cuma günü 10.30’da sahneleyeceği, müzikli danslı gösteri “Opera Zamanı” ile girecek. MDOB sanatçıları cumartesi günü 13.00’de de Melih Seskır’ın “Kuklacı” adlı eseriyle küçük sanatseverlerin karşısında olacak. (0324 237 91 30)

sehir-tiyatrolari

Şehir Tiyatroları’nda 12 – 16 ARALIK 2012

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Aralık ayının 2. haftasında 1’i yeni 17 oyunla seyircilerin karşısına çıkıyor. Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği Türkiye Kayası adlı yeni oyunun yanı sıra 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle;

Yüzleşme, Perşembenin Hanımları, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazOyun, İstanbul Hatırası, Hedda Gabler, ve çocuk oyunları Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Pırtlatan Bal, Çiçek Prenses, Boncuk, Karagöz Tatlıcı, Karagöz Balıkçı,Fareli Köyün Kavalcısı, Denizkızı, Cambazhane

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Türkiye Kayası’nda “Türkiye’nin en genç yazarlarından Fehime Seven’in yaşanmış bir olaydan yola çıkarak yazdığı oyunda, Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan bir ailenin öyküsü anlatılıyor.Türkiye’de sıfırdan başlayacakları hayata, geçmişten taşımayı istedikleri her şeyi o arabaya yüklemişlerdir. Anıları, aşkları ve hayalleri, sınırın ardında bırakıp yeni ümitlerle yola çıkan aile, hiç beklemediği bir engelle karşılaşır…”Oyunda; Hikmet Körmükçü, Nevzat Çankara, Sevtap Çapan, Selim Can Yalçın, Hakan Yavaş, Kubilay Penbeklioğlu rol alıyor. Oyun 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

Yüzleşme, deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanları anlatıyor. Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile geçmişini irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr… İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur ve bir süre sonra her ikisi de yaşadıkları içsel yolculuklarındaki büyük yüzleşmenin farkına varırlar. Arslan Kacar’ın yazdığı oyunu Ali Karagöz yönetiyor. 12-13 Aralık 2012 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Perihan Savaş, Zeki Yıldırım, Samet Hafızoğlu ve Orcan Dönmezer rol alıyor.

Perşembenin Hanımları’nda geçmişlerinin gölgesinden kurtulamamış üç kadının her perşembe toplandıkları çay saatinde pişmanlıkları, geçmiş aşkları, yitirdikleri ve özlemleri anlatılıyor. Loleh Bellon’un yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği oyunda Ayşe Kökçü, Enes Mazak, Vildan Gürelman, Oya Palay, Cem Uras‘ın rol alıyor. Oyun, 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilir.

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba’nın 1940’lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Hilmi Zafer Şahin’in kolaj yaklaşımıyla sahneye aktardığı oyun, Can Doğan’ın rejisiyle, Ziya Osman Saba’nın İstanbul’a duyduğu özlemi, sevgiyi, daha ötesi saygıyı sahneye taşıyor. Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları’ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul, kaybolan ve yaşayan değerler yönünden anlatılıyor. Uğur Arda Aydın, Can Doğan-Uğur Dilbaz’ın rol aldığı oyun, 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı müzikal oyun, 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’ndeizleyicisiyle buluşuyor… Aziz Nesin’in kaleminden birey-devlet ilişkisini sorgulayan oyunu, Y. Kenan Işık yönetiyor. Oyunda; Berna Adıgüzel, Y. Arda Alpkıray, Tuğrul Arsever, Göksel Arslan, Şevket Avşar, Yalçın Avşar, Volkan Ayhan, Savaş Barutçu, Mehmet Bulduk, Mevlüt Demiryay, Can Doğan, Hasibe Eren, Hamit Erentürk, Osman Gidişoğlu, Murat Güreç, Ergün Işıldar, Nurdan Kalınağa, Reyhan Karasu, Ezgim Kılınç, Cihan Kurtaran, Derya Kurtuluş, Senem Oluz, Okan Patırer, Özgürefe Özyeşilpınar, Nur Saçbüker, Berk Samur, Özge O’Neill, Doğan Şirin, Mert Turak, Selin Türkmen, Murat Üzen, Tankut Yıldız, Deniz Evrenol, Melisa Demirhan rol alıyor. Oyunun müzikleri Timur Selçuk imzasını taşıyor.

Oyun”, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen değişimler, yeni toplumsal yapılanmalar sonucunda bireyin duyduğu yalnızlık ve çaresizliği, günümüz insanının değişmeyen ve günden güne çoğalan çelişkilerini yalın ve çarpıcı bir üslupla sahneye taşıyor. Samuel Beckett’in yazdığı, Şahika Tekand’ın yönettiği oyunda Ali Gökmen Altuğ, Göksel Arslan, Aslı Aybars, Pelin Budak, Burçak Çöllü, Seda Fettahoğlu, Yeliz Gerçek, Ozan Gözel, Nurdan Gür, Nurdan Kalınağa, Aslıhan Kandemir, Selen Kartay, Yeşim Koçak, Buket Yanmaz Kubilay, Mehmet Okuroğlu, Özge Özder, Özgür Tanık, Esin Umulu, Ali Mert Yavuzcan, Çağlar Yiğitoğulları, Nurdan Gür, Göksel Arslan, Yiğit Sertdemir rol alıyor. Oyun,12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyircisiyle buluşuyor. 

İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor. 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

Hedda Gabler, burjuva hayatının garantilerine sığınarak yaşayan bir kadını sahneye taşıyor. Hedda Gabler, hayatında çok büyük ödünler vermiş, istikrarı seçmiş, aşkı yaşamayı ve üretkenliği reddetmiştir. Sevgiden değil sıkıntıdan evlenmiştir. Kocası güvenilir bir insandır ama bir bilgin olarak parlak değildir. Bir gün ortaya büyük bir tutku yaşadığı ve risklerle dolu hayatı olduğu için reddettiği eski sevgilisi çıkar. Henrik Ibsen’in yazdığı Emre Koyuncuoğlu’nun yönettiği oyunda; Alev Oraloğlu, Elçin Atamgüç, Ertuğrul Postoğlu, Şebnem Köstem, Meriç Benlioğlu, Eraslan Sağlam, Mert Tanık rol alıyor. Oyun 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

 

Aralık Ayının 2. Haftasında Çocuk Oyunları

 

Okan Karaca’nın yazıp yönettiği diğer yeni çocuk oyunu Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, 13-14 Aralık 2012 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde; 15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

Aziz Nesin’in yazdığı Haşmet Zeybek’in yönettiği Pırtlatan Bal15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde;

Hasan Erkek’in yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Çiçek Prenses15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde;

Güneş Han’ın yazdığı Sibel Topaloğlu’nun yönettiği Boncuk, 15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde;

Caner Bilginer’in yazıp yönettiği Karagöz Tatlıcı, 15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde;  

Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu’nun birlikte yazdığı Özgür Atkın’ın yönettiği Karagöz

 

Balıkçı, 13-14 Aralık 2012 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde; 15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde;

Adrian C. Mitchell’in yazdığı, Gülsün Siren Kınal’ın oyunlaştırdığı ve Cem Karakaya’nın yönettiği Fareli Köyün Kavalcısı15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;

Seza Güneş’in yazıp yönettiği Cambazhane,13-14 Aralık 2012 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde

Aylin Çalap’ın yazdığı Ebru Kara’nın yönettiği Denizkızı, 15-16 Aralık 2012 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyredilebilir.  

Türkiye Kayası

12-16 Aralık 2012 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi 

Yüzleşme

12-13 Aralık 2012 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi 

Perşembenin Hanımları

14-16 Aralık 2012 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz

12-16 Aralık 2012 Kağıthane Sadabad Sahnesi

“Oyun”

12-16 Aralık 2012 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi

İstanbul Hatırası

12-16 Aralık 2012 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Hedda Gabler

12-16 Aralık 2012 Ümraniye Sahnesi

Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt

13-14 Aralık 2012 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

15-16 Aralık 2012 Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

Pırtlatan Bal

15-16 Aralık 2012 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Çiçek Prenses

15-16 Aralık 2012 Kağıthane Sadabad Sahnesi

Boncuk

15-16 Aralık 2012 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Karagöz Tatlıcı

15-16 Aralık 2012 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi

Karagöz Balıkçı

13-14 Aralık 2012 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

15-16 Aralık 2012 Ümraniye Sahnesi

Fareli Köyün Kavalcısı

15-16 Aralık 2012 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Denizkızı

15-16 Aralık 2012 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

Cambazhane

13-14 Aralık 2012 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

 

Kaynak :[-]

sanat duyuru

Nerede Olursanız Olun İstanbul ve Bursa’da; Sanatla Olun !

İstanbul’un haftalık sanat ajandası (9-16 Kasım)

sanat duyuru

İstanbullu sanatseverler konserler, resim sergileri, tiyatro oyunları ile sanat dolu bir hafta yaşayacaklar. İstanbul’un farklı yerlerinde gerçekleştirilen sanat etkinlikleri ile İstanbulluları sanatın farklı dallarında yeni keşifler bekliyor. Sizin için haftanın önemli sanat etkinliklerini derledik…

Dünyaca ünlü Latin şarkıcı Jennifer Lopez, 14 Kasım’da Ataköy Atletizm Arena’da sahne alacak.”Dance Again” turnesi kapsamında 3 konser vermek için İstanbul’a gelecek Lopez, dünya listelerinde uzun süre ilk sırada kalan ”On The Floor” şarkısının yer aldığı ”Love” albümünün yanı sıra sevilen hit parçalarını da seslendirecek.Dünyanın en iyi senfoni orkestraları arasında gösterilen şef Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası, 10 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde konser verecek. Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilecek konserde, Peter Van Anrooy’un ”Piet Hein Rhapsody”si, Sergei Prokofiev’in ”Romeo ve Juliet Süiti”nden bölümler ile Çaykovski’nin ”Op. 36 numaralı Fa minör 4. Senfonisi” seslendirilecek. Her biri virtüoz 120 müzisyenden oluşan orkestra, kurulduğu 1888 yılından bu yana Strauss, Mahler, Debussy ve Stravinsky gibi pek çok önemli besteci tarafından yönetildi.

İrlandalı hard rock grubu ”Thin Lizzy”, Avea’nın 3. Escape to Music konserleri kapsamında 11 Kasım’da Küçükçiftlik Park’ta hayranlarıyla buluşacak. ”Whiskey in the Jar” şarkısını yorumlayış biçimi, ”Jailbreak”, ”The Boys Are Back in Town” ve ”Bad Reputation” gibi parçalarıyla dünya çapında büyük bir hayran kitlesine sahip olan grup, çift gitar armonisi kullanan ilk hard rock gruplarından biri olarak kabul ediliyor. 43 yıllık kariyerinde birçok unutulmaz canlı performans sergileyen grup, müzik kanalı VH1’in ”Hard Rock’un En Büyük 100 Sanatçısı” listesinde 51. sırada gösteriliyor. Van Morrison, Little Feat ve Bob Seger gibi isimlerden ilham alan grup, 1986’da ölene kadar grubun liderliğini yapan basçı, şarkı yazarı ve solist Phil Lynott’ın mirasına duydukları saygıdan dolayı bundan sonraki albümlerini ”Thin Lizzy” adıyla çıkarmayacağını açıklamıştı.

”4. Avea Sıra Dışı Müzik” konserleri, İran asıllı grup ”Niyaz”ın yarın İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Oditoryumu’nda vereceği konserle başlayacak. Azam Ali’nin benzersiz sesi, Loga Ramin Torkian’ın büyülü akustik/elektrik düzenlemeleri ve ”Grammy” adayı prodüktör/remiks ustası Carmen Rizzo’nun öncü elektronik ses örgüleriyle zihinlerde yer eden ”Niyaz”, zengin Sufi mistisizmi ile Orta Doğu’nun şiir ve türkülerini, akustik enstrümanlar ve modern elektronik müziğin tınılarıyla buluşturuyor. Müzik eleştirmenleri tarafından çığır açan bir topluluk olarak görülen ”Niyaz”, 2005’te piyasaya sunulan ilk albümden bu yana sayısız festival ve konserde sahne aldı. Grup, mayıs ayında yayınladığı ”Sumud” ile de Türkiye’deki müzik marketlerde en çok satılan yabancı albümler listelerinin üst basamaklarına tırmandı.

Terence Blanchard Quintet, 13 Kasım’da Nardis Jazz Club’ta sahne alacak. Günümüzün en iyi trompetçilerinden biri olarak görülen Terence Blanchard, 1990’dan bu yana birlikte çalıştığı Spike Lee’nin filmleri için yaptığı müziklerle de büyük beğeni topladı ve bu albümlerle ”Grammy” ve ”Altın Küre”ye aday gösterildi.Blanchard, 2005’te McCoy Tyner, Gary Bartz, Christian McBride ve LewisNash ile birlikte ”En İyi Enstrümantal Caz Albümü” dalında ”Grammy” ödülünü kazandı.

Azerbaycan’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı ”Love Me Back” adlı şarkısıyla Türkiye’yi temsil eden Can Bonomo, 14 Kasım’da Salon İKSV’de konser verecek. Müzikal yolculuğunda The Shins, Wax Poetic, The Kinks, The Libertines ve The Beatles gibi gruplardan esinlenen Bonomo, alaturka nağmelerden indie melodilere uzanan tarzını ”İstanbul Müziği” olarak tanımlıyor. Bonomo, geçen yılın başlarında çıkardığı ilk albümü ”Meczup” ile geniş bir hayran kitlesine ulaştı.

Fransız şanson geleneğiyle cazı bir araya getiren Amerikalı caz şarkıcısı Stacey Kent, yarın Salon İKSV’de sevenleriyle buluşacak. İlk albümü ”Close Your Eyes”ı 1997 yılında çıkaran Stacey Kent’in ”The Boy Nex Door” albümü Fransa’da ”altın plak”a değer bulundu. Sanatçının 2007’de piyasaya sunulan ”Breakfast on the Morning Tram” albümü Fransa’da ”platin plak” aldı ve ”Grammy”ye aday gösterildi.

Portekiz’in en başarılı fado vokalistlerinden olan Carla Pires, 15 Kasım’da Salon İKSV’de hayranlarının karşısına çıkacak. Berrak alto vokaliyle beğeni toplayan Pires, Avrupa kentlerinde birçok festivalde performans gösterdi.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), yılın en parlak projelerinden biri olan, Güher ve Süher Pekinel’in ”Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesinin yıldızları ile 2012’ye veda edecek. Farklı enstrüman gruplarından yetenekli öğrencilerin destek gördüğü ve Avrupa’da dünyanın önde gelen müzisyenleriyle eğitimlerini sürdürme hakkı kazandığı projenin keman, viyolonsel ve piyano dallarından 4 genç yetenek, BİFO ile birlikte 12 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde konser verecek. Şef Sascha Goetzel yönetimindeki orkestra konserde, Sibelius’un ”Keman Konçertosu, Re minör, Op. 47”, Schumann’ın ”Viyolonsel Konçertosu, La minör, Op. 129”, Rachmaninoff’un ”2. Piyano Konçertosu, Do minör, Op. 18” ile Brahms’ın ”Keman Konçertosu, Re Majör, Op. 77” eserlerini seslendirecek.

Tuluyhan Uğurlu’dan Atatürk’ü anma konseri

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, 10 Kasım’da Tepe Nautilus AVM’de Atatürk’ü anma konseri verecek. Uğurlu konserde, Atatürk için yazılan en önemli eserler arasında yer alan ”Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri” isimli senfonik eserini seslendirecek. Görüntülerle de desteklenecek konserde, ”Dolmabahçe’de Hüzünlü Sonbahar”, ”Sofya’da Dans”, ”Biz Cumhuriyet’i Çok Sevdik”, ”Cumhuriyet’in Kızları”, ”Cumhuriyet Trenleri” adlı eserleriyle sahne alacak Uğurlu’ya, kavalda Murat Toraman, elektrogitar ve yaylı tamburda Uğur Varol, kontrbasta Umut Sel, vurmalı enstrümanlarda Gürkan Özkan eşlik edecek.

Sahne sanatları

”Kanlı Düğün”, ”Carmen”, ”Büyülü Aşk” adlı unutulmaz filmlerin ünlü İspanyol yönetmeni Carlos Saura’nın ”Flamenco Hoy” isimli sahne projesi, yarın, 10 ve 11 Kasım’da TİM Show Center’da görülebilecek. 11 sanatçıdan oluşan dans grubu, Rafael Estevez ve Nani Panos tarafından tasarlanan koreografiyle, asırlar boyunca hüküm süren geleneksel temalarla caz ve çağdaş müziği buluşturuyor. Gösteride, İspanyol piyanist Chano Domingez’in eserlerini, 4 ses sanatçısı yorumlayacak. Ayrıca gitar virtüözü Antonio Rey, 5 müzisyenle birlikte canlı performans sergileyecek. Chano Dominguez ve Antonio Rey’in müzikleri, modern cazla geleneksel motifleri birleştirerek izleyiciyi flamenkonun derinliklerine götürecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), ”Midas’ın Kulakları” operasını yarın, 10 ve 13 Kasım’da Kadıköy Süreyya Operası’nda sahneleyecek. Librettosunu temmuz ayında hayatını kaybeden Güngör Dilmen’in yazdığı, Ferit Tüzün’ün bestelediği eserin rejisörlüğünü Yücel Erten yaptı. Orkestra şefliğini Serdar Yalçın’ın, koro şefliğini Gökçen Koray’ın yaptığı operanın koreografisi Selçuk Borak imzası taşıyor. Güngör Dilmen’in aynı ismi taşıyan manzum oyunu ve Ferit Tüzün’ün bestelerinin mükemmel uyumu sonucunda bir Türk klasiği haline gelen ”Midas’ın Kulakları”, masalsı ve şiirsel üslubuyla sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

”Wolfgang ve Lorenzo” adlı müzikli oyun, 14 Kasım’da Fulya Konser Salonu’nda sergilenecek. Aydın Büke’nin yazdığı, H. Rıza Murat Göksu’nun sahneye koyduğu oyun, Wolfgang Amadeus Mozart’ın İtalyan metin yazarı Lorenzo Da Ponte ile üç ortak çalışmasını konu ediniyor.

”Çocuk Dünyası” adlı çocuk müzikali, 11 Kasım’da Kadıköy Süreyya Operası’nda izlenebilecek.

Fulya Konser Salonu’nda ise 10 Kasım’da ”Atatürk’ü Anma Konseri” düzenlenecek.

Devlet ve şehir tiyatroları

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Küçük Sahne’de yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Herkesin Bildiği Sırlar”, 13, 14 ve 15 Kasım’da ”Çirkin”, Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını”, Cevahir Salon 1’de yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Yanık”, 13, 14 ve 15 Kasım’da ”Sidikli Kasabası Müzikali”, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde 15 Kasım’da ”Çehov Makinesi”, Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Düğün Şarkısı”, Kartal Bülent Ecevit Sahnesi’nde 13 ve 14 Kasım’da ”Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını”, Cevahir Salon 2’de 13, 14, 15 Kasım’da ”Düğün Şarkısı’, Üsküdar Stüdyo Sahne’de yarın 10 ve 11 Kasım’da ”Çirkin” ile 13 ve 14 Kasım’da ”Kontrabas” adlı oyunları sahneleyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda 10 ve 11 Kasım’da, Ümraniye Sahnesi’nde ”Şark Dişçisi” ve ”Fareli Köyün Kavalcısı”, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ”Dar Ayakkabıyla Yaşamak” ve ”Pinokyo”, Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’nde ”Perşembenin Hanımları” ve ”Ali Baba ve Kırk Haramiler”, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ”Mutfak Söyleşileri” ve ”Boncuk”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ”Çığ” ve ”Karagöz Tatlıcı”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ”Ateşli Sabır (Postacı)” ve ”Sokak Kedileri”, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ”Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye” ve ”Pırtlatan Bal” adlı oyunlar izlenebilecek.

Ümraniye Sahnesi’nde ”Dar Ayakkabıyla Yaşamak”, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ”Vişne Bahçesi”, Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’nde ”Kabare”, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ”Büyünün Gözleri”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ”Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ”Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum”, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ”Toros Canavarı” adlı oyunlar ise 14 ve 15 Kasım’da sergilenecek.

Özel tiyatrolar

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ”Tatlı Kaçık”, Tiyatro Pera’da ”Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im”, Metin Zakoğlu Cafe Theatre’da ”Aşk Dönümü”, İkinci Kat’ta ”Yalnızlar Kulübü”, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ”Otelde Komik Bir Gece”, Craft Tiyatro’da ”Uğrak Yeri”, Kozyatağı Kültür Merkezi (KKM) Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde ”Sonbaharı Beklerken”, Caddebostan Kültür Merkezi’nde ”Alevli Günler”, oyunları yarın tiyatroseverlerle buluşacak.

Ayrıca, 10 Kasım’da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ”Menan Cinleri”, Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde ”Eleni’den Mektuplar”, Gri Sahne’de ”Kutlama”, KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde ”Hasretinden Prangalar Eskittim”, Çevre Tiyatrosu’nda ”Metot”, Şişli Blackk Out Sahnesi’nde ”Tatlı Kaçık”, Kenter Tiyatrosu’nda ”Macbeth”, İkinci Kat’ta ”Torbacının Esrarı”, 11 Kasım’da garajistanbul’da ”Oda ve Adam”, Metin Zakoğlu Cafe Theatre’da ”Arkadaşım Kadın Oldu”, 12 Kasım’da Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde ”Meymenetsiz Musibet”, İkinci Kat’ta ”Limonata”, Kumbaracı 50’de ”Yokuş Aşağı Emanetler” oyunları izlenebilecek.

Sergi

”Atatürk: Bir İnsandan Daha Fazla…” başlıklı fotoğrafı sergisi, 10 Kasım’da Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde açılacak.  Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamının farklı yönlerini anlatan sergide, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan seçilen 30’ı aşkın fotoğraf yer alacak. Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın yaptığı sergi, 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Heykel sanatçısı Ozan Oganer’in ”Dilemma” adlı sergisi, yarından itibaren Galeri Merkur’de görülebilecek. Heykel sanatına, dantel, iğne oyası gibi malzemeleri kazandıran sanatçı, bu sergide, kendine özgü tekniğini, alışılmış materyalin yanı sıra yeni bir malzemenin sınırlarını zorlayarak genişletiyor.Sanatçının son heykel işlerinin yer aldığı sergi, 27 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Çocuklar için

”Disney Live Mickey’nin Müzik Festivali”, yarın, 10 ve 11 Kasım’da Trump Towers Mall’da çocuklarla buluşacak.Koreografisi Madonna’nın koreografı tarafından yapılan ve dünyada izlenme rekorları kıran gösteride, Mickey Mouse ve dostları, izleyenleri, ışıltılı kostümler, hareketli ve yüksek enerjili şarkılarla dans ederek eğlendiriyor.

Atlantis Sirki, yarın, 10 ve 11 Kasım’da Merter Meydan AVM’de gösteri sunacak. Akrobasi gösterileri, fanatik köpeklerin futbol şovu, nefes kesen köpekbalıkları, akıllı foklar ve sevimli penguenler, çocuklara eğlenceli dakikalar yaşatacak.

”Sinbad ve Adalar Prensesi” adlı müzikal çocuk oyunu, 10 Kasım’da TİM Fettah Aytaç Salonu’nda, ”Balıkçı ve Pisiler” adlı tek perdeli müzikli oyun ise 11 Kasım’da Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde izlenebilecek.

Bursa

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), “Altın Kafeste Yangın”, “Kuzguncuklu Fazilet” ve “Tek Kişilik Yaşam”, oyunlarını sahneleyecek.

Eski devlet bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu’nun yazdığı, Galip Erdal’ın yönettiği “Kuzguncuklu Fazilet” adlı oyunun dekor tasarımını Başak Özdoğan, kostüm tasarımını Fatma Sarıkurt, ışık tasarımını Yakup Çartık yapıyor.

1942-1944 yılları arasında yürürlükte olan Varlık Vergisi’nin toplum üzerinde yarattığı çarpıklıkları konu edinen oyun, 11 kişilik oyuncu kadrosu ile izleyicilerle buluşuyor. Oyun, Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’nde bugün ve yarın 20.00’de, 10 Kasım Cumartesi 15.00 ve 20.00’de, 11 Kasım Pazar ise 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazdığı, Erkan Yılmaz’ın sahnelediği, Ayşe Lebriz Berkem’in yönettiği “Tek Kişilik Yaşam” adlı oyunun dekor ve kostüm tasarımı ise Hakan Dündar, ışık tasarımı Ali Karaman’ın imzasını taşıyor.

Y. Emir Çiçek’in rol aldığı oyunda, hatıraların insan hayatında gürültü patırtı içinde kısa süreli dinlenme gibi bir kaçış noktası olduğu anlatılıyor. Rüyaların, seslerin, düşüncelerin, hayallerin ve daha başka, yaşayan ya da yaşamayan diğer şeylerin bir hatırası olduğu anlatılan oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosu Sahnesi’nde bugün, yarın ve cumartesi 18.00’de izleyiciyle buluşacak.

Hidayet Sayın’ın yazdığı, Bora Özkula’nın yönettiği “Altın Kafeste Yangın”ın dekor tasarımını ise Özlem Karabay, kostüm tasarımını Fatma Sarıkurt, ışık tasarımını ise Ali Karaman yapıyor. Taner Turan, Rüyam Dirin, Kamil Korunan, Ecehan Şarman Çetinkaya, Sitare Tuna, Emre Yaşa, Emir Çiçek, Erol Aydın, Süheyla Zeybek, Bora Özkula’nın rol aldığı oyunda, Osmanlı sultanları arasında trajik bir hayatı olan Sultan V. Murad’ın umutsuzluklar, korkular, onur mücadelesi ve müzikle dolu 28 yıllık esareti anlatılıyor.

Oyun, 13 ve 14 Kasım tarihlerinde saat 20.00’de Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’nde sahnelenecek.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ise “Karagöz Dadım Olsana” adlı gölge oyununu sahneliyor. Tayfun Özeren’in yazdığı ve sahnelediği oyun 4 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. Gölge oyunu, 10 Kasım Cumartesi 14.00’de Karagöz Müzesi Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.  Kaynak :[-] Muhabir : Cem Şan / Haluk Yüksel

 

 

sanat duyuru

Nerede Olursanız Olun ; 29 Ekim – 04 Kasım Arası Sanatla Olun !

Tuluyhan Uğurlu, bugün saat 10.00’da Mısır Çarşısı’nda ‘Cumhuriyet Konseri’ verecek.

sanat duyuru

SERGİ

■ Zeynep Perinçek Signoret’nin “Keşke” isimli sergisi 30 Ekim – 1 Aralık tarihleri arasında Galeri Apel’de. (0212-2927236)

■ Tankut Öktem’in “Sıradışı bir usta” isimli retrospektif sergisi 31 Ekim – 10 Aralık tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde.

■ Müşfika Sezen Kocabay’ın “Daima-II” isimli minyatür sergisi 31 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında Çemberlitaş Basın Müzesi’nde. (0212 513 84 58)

■ Suna Tüfekçibaşı’nın “İstanbul’da Uykusuz” isimli sergisi 1 – 26 Kasım tarihleri arasında Maçka art&design’da. (0212 343 58 46)

■ Jerome Symons’un “Mutlu Günler” isimli sergisi 2 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında PG art Gallery’de. (0212 252 80 00)

■ Esra Şatıroğlu’nun “Bana Ait” isimli sergisi 1 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında Galeri Linart’ta. (0212 247 47 29)

■ Dilay Koçoğulları’nın “Mikro-Makro Kozmos: Algının Uyumu” isimli fotoğraf sergisi 1 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında Daire Galeri’de.

■ Muhammet Şengöz’ün “İç – Seller” isimli sergisi 1 – 30 Kasım tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde.

■ Gülyüz Atkovar’ın “EBRUMANİA” isimli sergisi 3 – 30 Kasım tarihleri arasında Ürün Sanat Galerisi’nde. (0216 363 12 80)

■ Memduh Kuzay’ın sergisi 3 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında Tolga Eti Sanatevi’nde. (0216 368 26 79)

■ Coşkun Demirok’un “Nefes Nefese” isimli sergisi 29 Ekim’e kadar Mina Sanat Galerisi’nde. (0 212 232 38 13)

■ Bir Zamanlar İzmir’de isimli sergi 29 Ekim’e kadar İstanbul Cezayir Toplantı Salonun’da.

■ Serkan Şen’in “Kalabalık Ama Mutlu” sergisi 30 Ekim’e kadar Teşvikiye Sanat Galerisi’nde. (0212 241 04 58)

■ Aydın Erkmen’in “Antik Kentler, Antik Hikâyeler” isimli sergisi 30 Ekim’e kadar Arkeo Pera Sanat Galerisi’nde. (0212 249 92 26)

■ Brand It isimli sanatta markalaştırılmaya ve ticarileştirilmeye karşı protest karma sergi 30 Ekim’e kadar rh+ gallery’de.

■ Dominique Barreau ’nun “İstanbul’da Randevu” isimli sergisi 31 Ekim’e kadar Gama Sanat Galerisi’nde.

■ Mithat Şen’in sergisi 31 Ekim’e kadar Doruk Sanat Galerisi’nde. (0212 252 05 35)

■ Çağdaş Ustalardan Sergi 31 Ekim’e kadar TEM Sanat Galerisi’nde.

■ Proje Odaları fotoğraf sergisi 31 Ekim’e kadar Proje 4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde.

■ Halki’den Yansımalar Kartpostallarda Ada Sergisi 31 Ekim’e kadar Heybeliada İnönü Evi Müzesi’nde.

■ Allan Sekula: Birleşmeyen Filmler 1997-2012 sergisi 31 Ekim’e kadar Akbank Sanat’ta.

■ 1. Ulusal Öğrenci Ekslibrisleri Yarışması Sergisi 31 Ekim’e kadar Maslak’ta Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Galeri Işık İstanbul’da.

■ Sema Maşkılı’nın “Efendiler ve Köleler” adlı sergisi 31 Ekim’e kadar Akademililer Sanat Merkezi’nde.

■ Remzi İren’in sergisi 2 Kasım’a kadar Teşvikiye Galeri Oda’da. (0212) 259 22 08)

■ Seydi Murat Koç’un “Vertigo” isimli sergisi 2 Kasım’a kadar Çağla Cabaoğlu Gallery’de. (0212 291 37 91)

■ Yılmaz Merzifonlu ve Julide’nin sergisi 2 Kasım’a kadar Bakraç Sanat Galerisi’nde. (0216 362 18 26)

■ Filiz Pelit’in “Düş Çocukları” isimli sergisi 3 Kasım’a kadar Vakıfbank Genel Müdürlük Fuaye’de.  (0212 3167070)

■ Sevim Sancaktar’ın “Self” isimli sergi 3 Kasım’a kadar C.A.M Gallery’de. (0212 245 79 75)

■ 3 Boyutlu Buluşmalar isimli sergi 3 Kasım’a kadar Ekavart Gallery’de. (0212 252 81 31)

■ Murat Pulat’ın sergisi 3 Kasım’a kadar ALAN İstanbul’da.

■ Lokman isimli sergi 3 Kasım’a kadar Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde. (0212 230 19 76)

■ Esrâ Sirman’ın sergisi 3 Kasıma kadar Terakki Vakfı Sanat Galerisi’nde. (0212 351 00 60)

■ Şükran Eker’in “Çiçek Gözüyle” isimli sergisi 3 Kasım’a kadar Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde. (0216 414 22 39)

■ Melike Taşçıoğlu’nun “Sudan Seyyareler” isimli sergisi 4 Kasım’a kadar Galeri İlayda’da. (0(212)241 31 00)

■ Özdemir Altan’ın “Don Kişot’un Soyağaçları” isimli sergisi 4 Kasım’a kadar 44a Sanat Galerisi’nde. (0212 233 33 80)

■ Nesren Jake’nin “über alles” isimli sergisi 4 Kasım’a kadar GaleriBu’da.

■ Ressam Nurcan Çağlar, Ressam Deniz Sabuncu ve Heykeltıraş Demet Kaya Güngörür’ün “3 Boyutlu Buluşmalar” isimli sergisi 4 Kasım’a kadar Ekavart Gallery’de. (0212 252 81 31)

■ Halim Al Karim’in “Hidden Goddess” isimli sergisi 5 Kasım’a kadar Galeri Merkur’de.

■ Nurdan İskender’in “Çizginin dışından içeri yolculuklar” isimli sergisi 5 Kasım’a kadar Galeri/Miz’de. (0212 241 76 66)

■ Tüzüm Kızılcan ve Ömür Tokgöz’ün “Bitmeyen Yolculuk” isimli sergisi 5 Kasım’a kadar Galeri 5’te.

■ 3 Boyutlu Buluşmalar isimli sergi 8 Kasım’a kadar Ekavart Gallery’de. (0212 252 81 31)

■ Cenk Akaltun’un sergisi 9 Kasım’a kadar Galeri Artist Çukurcuma’da.

■ Ercan Arslan’ın “Öteki” isimli sergisi 9 Kasım’a kadar Galatea Art’da. (0212 245 80 38)

■ Yansıma Üzerine Düşünceler isimli karma sergi 10 Kasım’a kadar Galeri Manâ’da.

■ Alev Gözonar’ın “Yol” isimli sergisi 10 Kasım’a kadar Mabeyn Gallery’de. (0212 261 60 60)

■ Füsun Onur’un “Tekir’e Ağıt” isimli sergisi 10 Kasım’a kadar Pilevneli Project’te.

■ Nevin Çokay’ın sergisi 10 Kasım’a kadar Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde. (0 216 418 38 06)

■ Ann Wolff’un heykel sergisi 10 Kasım’a kadar Mim Art Sanat Galerisi’nde. (0212 291 18 48)

■ Güney Koreli sanatçı Seo Young Deok’un heykel sergisi 10 Kasım’a kadar SODA’da.

■ Merve Çanakçı’nın “o hal” isimli sergisi 10 Kasım’a kadar .artSümer’de. (0 212 249 1035)

■ Seyit Mehmet Buçukoğlu’nun “anlatmak için yaşamak” isimli sergisi 10 Kasım’a kadar Artisan’da. (0212 247 90 81)

■ Üç Kuşak Çağdaş Türk Sanatı başlıklı sergi 11 Kasım’a kadar UPSD Sanat Galerisi’nde. (0 212 247 62 83)

■ Ercüment Tarhan’ın sergisi 11 Kasım’a kadar Harmony Sanat Galerisi’nde. (0216 553 21 67)

■ Birim Aksüfyek’in sergisi 14 Kasım’a kadar Marjinart Gallery’de.(0 212 251 16 22)

■ Geçmişten Günümüze Yansımalar isimli sergi 15 Kasım’a kadar Güler Sanat’ta.

■ Azime Sarıtoprak’ın “Miyazaki Buradaydı” isimli sergisi 15 Kasım’a kadar Mine Sanat Galerisi Caddebostan’da. (0 216 385 12 03)

■ Ten ve Tinsergisi 16 Kasım’a kadar Siemens Sanat’ta.(0212 334 11 04)

■ Nüzhet Kutluğ’un “Dönemlerden Kesitler” isimli sergisi 16 Kasım’a kadar Işık Üniversitesi Şile Kampusu Galeri Işık’ta. (0216 712 14 60)

■ Zekeriya Sarıbatur’un “Mutlak Sonsuzluk” isimli sergisi 17 Kasım’a kadar Kare Art Gallery’de. (0 212 240 44 48)

■ Neda İsmail Atar’ın “Endüstriyel Form” isimli sergisi 17 Kasım’a kadar Dirimart’ta. (0 212 291 34 34)

■ Ali Elmacı’nın “Ateşinle Koru Beni” isimli sergisi 17 Kasım’a kadar Galeri x – ist’te. (0212 291 77 84)

■ İlhan Koman’ın “Sonsuzluk-Eksi-Bir Serisi” sergisi 17 Kasım’a kadar Egeran Galeri’de. (0 212 251 1 251)

■ GökteTunç’un “Unknown Future /Bilinmeyen Gelecek” isimli sergisi 18 Kasım’a kadar Galeri G-art’da. (0(212)2960876)

■ Hamle isimli sergi 18 Kasım’a kadar ARTER’de. (0212 243 37 67)

■ Dmitry Sokolenko’nun sergisi 20 Kasım’a kadar Get – Me – Art Galleriy’de.

■ Viron Erol Vert’in “7 Perde” isimli sergisi 21 Kasım’a kadar Galerist Hasköy’de. (0 212 252 1896)

■ Arzu Aytekin, Mustafa Bulat, Erol Deneç, Sibel Kasapoğlu, Şevkat İşleğen’in karma eserlerinden oluşan sergi, 24 Kasım’a kadar Almelek Sanat Galerisi’nde. (0212 265 38 51)

■ Dönüşüm: Çağdaş Çin Sanatına Bir Bakış isimli sergi 25 Kasım’a kadar İstanbul Modern’de.

■ Nejat Satı’nın “Halet-i ruhiye” isimli sergisi 25 Kasım’a kadar Piartworks’te. (0212 245 40 87)

■ Joan Botella Lucas’ın sergisi 25 Kasım’a kadar Piartworks’te. (0212 245 40 87)

■ International Underground isimli karma sergi 26 Kasım’a kadar Piramid Sanat’ta. (0212 297 31 15)

■ Dilşan Balkancı’nın “Suyla Gelen” isimli sergisi 28 Kasım’a kadar Alta Sanat Galerisi’nde. (0212 282 69 65)

■ Bir Figür Ustası: Neşet Günal’dan Desenler isimli sergi 30 Kasım’a kadar Galeri Selvin’de. (0212 263 74 81)

■ Hattuşa’da 106 Yıl sergisi 30 Kasım’a kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde.

■ Yerellikten evrenselliğe yolculuk: Neşet Günal sergisi 1 Aralık’a kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde.

■ Abdurrahman Öztoprak anısına yapılan sergi 1 Aralık’a kadar Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde.

■ Tan Oral’ın “Çizgilerle Geçmiş Olsun” isimli sergisi 1 Aralık’a kadar Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nde.

m Füsun Onur’un “Çeşitlemeler” isimli sergisi 1 Aralık’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde. (0(212) 240 80 23)

■ Cindy Jansen’in “Sevgiyle” isimli sergisi 1 Aralık’a kadar The Empire Project’te.

m Mehmet Ali Uysal’ın sergisi 8 Aralık’a kadar Nesrin Esirtgen Collection’da. (0212 243 78 53)

■ Altın Çocuklar – 16. – 19. Yüzyıl Avrupası’ndan Portrelerisimli sergi 6 Ocak 2013’e kadar Pera Müzesi’nde.

■ Monet’nin Bahçesi isimli sergi 6 Ocak 2013’e kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde.

■ Joachim Schmeisser’in fotoğraf sergisi 19 Ocak 2013’e kadar Immagis Galeri’de.

■ Bakış – Portre Fotoğrafının Değişen Yüzü isimli sergi 20 Ocak 2013’e kadar İstanbul Modern’de.

■ Biz bu memleketi seninle sevdik Lefter sergisi 24 Haziran 2013’e kadar Adalar Müzesi’nde.
TİYATRO

■ Devlet Tiyatroları Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde “Sezuan’ın İyi İnsanı” cuma, cumartesi 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahneleri Salon 1’de “Ölüleri Gömün” salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Cevahir Sahneleri Salon 2’de “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını” bugün, salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Küçük Sahne’de “Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni” salı, çarşamba, perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Küçükçekmece Sahnesi’nde “Çirkin” perşembe, cuma 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00, pazar 15.00. Üsküdar Tekel Sahnesi’nde “Michelangelo” cuma 20.00, pazar 15.00. Üsküdar Tekel Sahnesi’nde “Ay Ecesi” çarşamba, perşembe 20.00, cumartesi 15.00 ve 20.00. (0 212 292 39 00)

■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları F. Reşat Nuri Sahnesi’nde “Gönlümdeki Osman Hamdi Bey” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. GOP Ferih Egemen Sahnesi’nde “Pırtlatan Bal” perşembe, cuma, cumartesi, pazar 12.00. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Hedda Gabler” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde “İntiharın Genel Provası” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. Kâğ. Küçük Kemal Sahnesi’nde “Karagöz Tatlıcı” perşembe, cuma 14.00. Haldun Taner Sahnesi’nde “Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. Haldun Taner Sahnesi’nde “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. Ü. Müsahipzade Sahnesi’nde “İstanbul Hatırası” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. Üsküdar K. Yılmazer Sahnesi’nde “Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)” çarşamba, cumartesi 15.30 ve 20.30, perşembe, cuma 20.30, pazar 15.30. (0212 455 39 25)

■ Bakırköy Belediye TiyatrolarıMüşfik Kenter Sahnesi’nde “Külhanbeyi Müzikali” perşembe 20.30, pazar 15.30 “Hangisi Babası” cuma 20.30, çocuk oyunu “Benim Güzel Pabuçlarım” cumartesi 11.00, “www.aşkbu-mu.com” cumartesi 20.30, çocuk oyunu “Hoşu’nun Utancı” pazar 11.00, Turhan Tuzcu Sahnesi’nde “Carrar Ana’nın Silahları” çarşamba, cuma 20.30 ( 0 212 661 38 94)

■ Ortaoyuncular’da “Ferhangi Şeyler” cuma 20.00, “Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği” cumartesi, pazar 20.00. (0 212 251 18 65)

■ Tiyatro Pera’nın “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” cuma, cumartesi 20.00, pazar 18.30

■ Oyun Atölyesi’nde “Pandaların Hikâyesi” perşembe, cuma 20.30, cumartesi, pazar 16.00.
(0 216 345 39 39 )

■ Dostlar Tiyatrosu’nda “Ben Bertolt Brecht” cuma 20.00 Bahçeşehir Kültür Merkezi, pazar 18.00 Kozyatağı Kültür Merkezi. (0 212 252 59 35)

MÜZİK

■ ‘Nardis Jazz Club’da bugün saat 21.30’da “Nardis 10 Yaşında Özel ‘Super-jam’ ”, yarın saat 21.30’da “Nezih Yeşilnil Quartet feat. Ayşegül Yeşilnil”, çarşamba günü saat 21.30’da “Sibel Köse & Önder Focan & Kağan Yıldız Trio”, perşembe ve cuma günü saat 22.00’de “Dianne Reeves Quartet”, cumartesi günü saat 22.30’da “İpek Dinç Band” konseri izlenebilir.
(0 212 244 63 27)

■ ‘Mısır Çarşısı’nda bugün saat 10.00’da “Tuluyhan Uğurlu – Cumhuriyet Konseri” konseri izlenebilir. (0 216 386 29 49)

■ ‘Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde bugün saat 20.00’de “Cumhuriyet Konseri” izlenebilir.
(0 216 346 15 31)

■ ‘Jolly Joker’de yarın saat 21.00’de “12. Perküsyon Buluşmaları”, çarşamba günü saat 21.00’de “İskender Paydaş”, perşembe günü saat 21.00’de “Anneke van Giersbergen”, cuma günü saat 22.00’de “Fettah Can”, cumartesi günü saat 22.00’de “Yaşar” konseri izlenebilir.
( 0 212 249 07 49)

■ ‘Ghetto’da çarşamba günü saat 21.30’da “Halloween Nite Mixed Up”, cuma günü saat 22.30’da “Asia Argento DJ Set”, cumartesi günü saat 23.30’da “Ayhan Sicimoğlu & Friends Huracan Del Caribe” konseri izlenebilir.(0 212 251 75 01)

■ ‘Babylon’da çarşamba günü saat 20.30’da “Garanti Caz Yeşili: Hypnotic Brass Ensemble”, perşembe günü saat 21.00’de “The Twilight Sad”, cuma günü saat 23.55’te “Vesvese Gecesi: ADA(Live), Metope(Live) Kaan Duzarat, Eren Eren”, cumartesi günü saat 23.55’te “Mouse on Mars” konseri izlenebilir.(0 212 292 73 68)

■ ‘Salon’da çarşamba günü saat 21.30’da “Portecho”, perşembe ve cuma günü saat 21.30’da “Vinicius Cantuaria Quartet”, Cumartesi günü saat 21.30’da “Neil Cowley Trio” konseri izlenebilir.( 0 212 334 07 52)

■ ‘Borusan Müzik Evi’nde cuma günü saat 20.00’de “Richard Schoucler – Jean-Baptiste Barrière ‘Ciaccona’ ”, cumartesi günü saat 20.00’de “Portrait Concert ‘Hommage A Kaija Saariaho’ ” konseri izlenebilir. (0 212 336 32 80)

■ ‘İş Sanat Kültür Merkezi’nde cumartesi günü saat 20.00’de “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası” konseri izlenebilir. (0 212 316 10 83)

■ ‘Caddebostan Kültür Merkezi’nde cumartesi günü saat 20.30’da “Kerem Görsev – Fatih Erkoç” konseri izlenebilir. (0 216 386 29 49)

■ ‘Küçükçiftlik Park’ta cumartesi günü saat 21.00’de “Steve Vai” konseri izlenebilir.(0 212 231 30 45)

GÖSTERİ SÖYLEŞİ
■ KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde cumartesi günü saat 20.30’da Metin Zakoğlu’nun “Edepsiz Komedi” adlı stand-up gösterisi izlenebilir. ( 0216 658 00 14)

OPERA BALE
■ Kadıköy Süreyya Operası’nda cuma günü saat 20.00’de, cumartesi günü saat 16.00’da “Midas’ın Kulakları” adlı opera seslendirilecek.(0 216 346 15 31)

 Kaynak : [-]

akbank-sanat

Akbank Sanat bu ay da dopdolu !

22. Akbank Caz Festivali, ”The Three Ladies of Blues”un 3 Ekim’de Babylon’da vereceği açılış konseriyle başlayacak

Caz tutkunlarının her yıl merakla beklediği, Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden 22. Akbank Caz Festivali, ”The Three Ladies of Blues”un 3 Ekim’de Babylon’da vereceği açılış konseriyle başlayacak.

Dopdolu bir programla 3-21 Ekim tarihleri arasındasanatseverlerle buluşacak festival, dünyaca ünlü cazsanatçılarını Türkiye’de ağırlarken, yetenekli genç müzisyenlere de performanslarını sergileme imkanı sunacak.

Festival kapsamında 3 Ekim’de ”The Snow Owl 5tet” Akbank Sanat’ta, ”Nik Bartsch’s Ronin” ise 4 Ekim’de Babylon’da konser verecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), yeni sezonu 29 Eylül’de Aya İrini Müzesi’nde 200. doğum yılı dolayısıyla Giuseppe Verdi’ye ayrılan konserle açacak.

Konserde, ”Nabucco” operasıyla hayata dönen Giuseppe Verdi’nin, çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerine ait eserleri seslendirilecek. İtalyan şef Gianluca Bianchi’nin orkestrayı, Gökçen Koray’ın koroyu yöneteceği konserde, İDOB solistlerinin yanı sıra İstanbul dışından konuk sanatçılar da yer alacak.

Dünyada izlenme rekorları kıran ”Açlık Oyunları” filminin başrol oyuncularından Lenny Kravitz, 4 Ekim’de Turkcell Kuruçeşme Arena’da sevenlerinin karşısına çıkacak.

”En iyi erkek rock vokal performansı” dalında 4 yıl üst üste Grammy kazanan ve dünya çapında 20 milyon albüm satışına ulaşan Kravitz, 2008’den sonra 2. kez geleceği İstanbul’da hayranlarına unutulmaz bir gece yaşatacak.

İstanbul’un ilk şehir temalı festivali olan ”Urban Festival İstanbul 2012”, 30 Eylül’de Küçükçiftlik Park’ta Kuzey Avrupa müziğinin önemli temsilcilerinden Röyksopp ile Danimarkalı elektronik müziksanatçısı Trentemoller’i aynı sahnede buluşturacak.

Festivalde performans gösterecek sanatçılar arasında Mehmet Garan, Low Earth, Doğan Aktay, Altan Balgır, Yeşim Unan ve Tufan Demir de yer alıyor.

Ferhat Göçer, yarın ”Symphonie D’orient” projesiyle Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde hayranlarıyla buluşacak.

Göçer, konserde yeni albümünden ve klasikleşmiş repertuvarından seçtiği şarkıların yanı sıra Amy Winehouse, Sting, Adele, Pink Floyd coverlarını Metropol Senfoni Orkestrası’na etnik tınılarıyla eşlik edecek olan İstanbul Strings eşliğinde yorumlayacak.

Şevval Sam, 29 Eylül’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde, aynı gün Levent Yüksel Jolly Joker Beyoğlu’nda sahne alacak.

Avrupa’nın en iyi konser gruplarından biri kabul edilen Moonspell, 5 yıl aradan sonra 30 Eylül’de ”2012 Venue”de Türkiye’deki 3. konserini verecek. Bu yıl 20. yılını kutlayan Moonspell, ilk büyük çıkışını 1996 yılında ”Irelligious” isimli 2. albümüyle yaptı.

FİLMEKİMİ YARIN BAŞLIYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) daha önce 29 Eylül’de başlayacağını duyurduğu Filmekimi, yoğun talep üzerine yarın başlayacak.

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Filmekimi kapsamında yarın Atlas Sineması’nda ”Düşler Diyarı”, ”Havana’da 7 Gün”, ”No”, ”Acı” ve ”Aşk”, Beyoğlu Sineması’nda ”Sevmek Gibi”, ”Meleklerin Payı”, ”Aşk” ve ”Tepelerin Ardında” ile Nişantaşı City’s’de ”Onur Savaşı” ve ”Hayalimdeki Aşk” isimli fimler izlenebilecek.

ŞEHİR TİYATROLARI PERDELERİNİ 3 EKİM’DE AÇIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları perdelerini 3 Ekim’de açacak.

Şehir Tiyatroları’nda bu hafta, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde ”Ateşli Sabır”, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ”Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)”, Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’nde ”Arka Bahçe”, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ”Doğum Günü Partisi”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ”Sevgili Doktor”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ”Vişne Bahçesi”, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ”Dar Ayakkabıyla Yaşamak” adlı oyunlar sahnelenecek.

Philip Ridley’in yazdığı, Sami Berat Marçalı’nın yönettiği mahalle baskısının bireylerdeki psikolojik ve fizyolojik sonuçlarını sorgulandığı ”Uğrak Yeri” adlı oyun, yarın Craft Tiyatro’da sergilenecek.

Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği ”Yalnızlar Kulübü” adlı oyun yarın İkinci Kat’ta izlenebilecek. Hasibe Eren, Heves Duygu Tüzün, Tevfik Şahin, Bedir Bedir, Pınar Çağlar Gençtürk ve Güçlü Yalçıner’ın rol aldığı oyun, günümüz insanının sosyalleşme problemine değiniyor.

Neil Labute’nin kaleme aldığı ve Çağ Çalışkur’un yönetmenliğini yaptığı ”Kayıp” adlı oyun, 29 Eylül’de Craft Tiyatro’da izleyiciyle buluşacak. Şenay Gürler ve Deniz Karaoğlu’nun rol aldığı oyun, başkalarının yaşadığı felaketler, birilerinin acıları, dünyanın öbür ucundaki savaşlar, bombalanmalar, ”öteki olanlar”ın maruz kaldığı doğal afetler gibi konularda duyarsızlık, ben merkezcilik ve mağduriyet hikayesi anlatılıyor.

Metin Zakoğlu Cafe Theatre’da 30 Eylül’de ”Godot Öldü mü?” adlı oyun sergilenecek. Oyunda, birbirini hiç tanımayan iki adamın bir tiyatro sahnesinde amaçsızsa bekleyişleri sırasında yaşadıkları olaylar anlatılıyor.

SERGİ

BAE Kültür, Gençlik ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı, ”BAE Kültür Günleri” kapsamında hat ve tezhipsanatının nadide örneklerinin sergilendiği ”El-Bürde” ve Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Mektum’un hususi koleksiyonundan ”Süvarinin Rüyası” adlı sergileri sanatseverlerle buluşturacak.

BAE Kültür, Gençlik ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı’nın Hz. Muhammed’in doğum yıl dönümü dolayısıyla her yıl düzenlediği ”El Bürde” yarışmalarında dereceye giren eserlerden oluşan ”El Bürde Sergisi”nde, 70 civarında eser yer alacak.

Hat tarihçisi ve uzmanı Prof. Dr. Uğur Derman, hattat Mehmed Özçay ve müzehhib Necati Sancaktutan’ın Türkiye’yi jüri üyesi olarak temsil ettikleri yarışmalarda ödül alan eserler, Türkiye’de ilk defa sergilenecek.

Sergi, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde 1-14 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

BAE Kültür Günleri kapsamında, 1-10 Ekim tarihleri arasında İstinye Park’ta sergilenecek ikinci sergi ise Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Mektum’un hususi koleksiyonundan ”Süvarinin Rüyası” olacak. Serginin konusunu BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Mektum’un ”Metalib” isimli kasidesi oluşturacak.

Konularını daha çok Anadolu coğrafyasına özgü yöresel kadın başlıkları ve kırsal kesim yaşamından kesitler alarak oluşturan ve kendine has üslubuyla İstanbul görünümlerini tuvaline aktaran Remzi İren’in resim sergisi, 2 Ekim’de Galeri Oda’da açılacak.

İren’in, son dönemlerde yaptığı güvercin temalı resimlerini sevenleriyle paylaşacağı sergi, 2 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

SAHNE SANATLARI

Dünyaca ünlü gösteri topluluğu Cirque Du Soleil, ”Alegria” şovuyla yarın, 29 ve 30 Eylül Ülker Arena’da, 2, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde Ora Arena’da sahne alacak.

İspanyolca’da neşe, gurur ve coşku anlamına gelen Alegria ekibi, 15 ülkeden 55 sanatçı ve müzisyenden oluşuyor. Şov, barok ve opera tarzı, gösterişli kostümleri, canlı müziği ve her ayrıntısı düşünülerek hazırlanmış sahnesiyle, atletik ve artistiğin göz kamaştıran uyumunu gözler önüne seriyor.

Şovda, tüm duyulara hitap eden senkronize trapezcilerin yerden 12 metre yükseklikte kurulan barların üzerinde gerçekleştirilen performansları, kıvrak alevli bıçak dansı, inanılmaz yüksekliklerde ve hızda sergilenen jimnastik ve cambazlık gösterileri gibi nefes kesici akrobatik etkinlikler sunuluyor.

”Disney Live Mickey’nin Müzik Festivali”, yarın, 29 ve 30 Eylül tarihlerinde Trump Towers Mall’da çocuklarla buluşacak.

Koreografisi Madonna’nın koreografı tarafından yapılan ve dünyada izlenme rekorları kıran gösteride, Mickey Mouse ve dostları, izleyenleri, ışıltılı kostümler, hareketli ve yüksek enerjili şarkılarla dans ederek eğlendiriyor.

Nederlands Dans Theater

Nederlands Dans Theater II İstanbul’da

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, dünyaca ünlü dans topluluğu Nederlands Dans Theater II’yi 15 Haziran Cuma akşamı saat 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyiciyle buluşturuyor.

Çağdaş dansın Avrupa’daki en önemli ve dünyadaki en başarılı temsilcilerinden biri olarak kabul edilen ve daha önce 32. İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki gösterileriyle seyredenleri kendilerine hayran bırakan Nederlands Dans Theater, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 400. yıldönümü kutlamaları kapsamında bir kez daha İstanbul’da. Bu kez, Hollanda Kraliçesi Beatrix’in Türkiye ziyareti vesilesi ile İstanbul’a gelecek 16 genç ve dinamik dansçının yer aldığı Nederlands Dans Theater II, dünyaca ünlü koreograflar Jirí Kylián, Hans van Manen, Alexander Ekman ve Sol León & Paul Lightfoot’un yapımlarından oluşan bir programla seyirciyle buluşacak. Hollanda Kraliyeti tarafından desteklenen gösterinin eş sponsorluğunu Ant Kalıp ve Organik Holding üstleniyor.

NEDERLANDS DANS THEATER II ÜNLÜ KAREOGRAFLARIN DANSLARIYLA SAHNEDE

Nederlands Dans Theater II’nin İstanbul’daki gösterilerindeki ilk eser, 1982 yılına ait bir Jirí Kylián koreografisi olan “Songs of a Wayfarer”. Bu performansta, Gustav Mahler’in “Lieder eines fahrenden Gesellen” adlı eseri beş çiftin dansıyla sahneye aktarılacak. Topluluk, “Songs of a Wayfarer”in ardından, Hans van Manen’in Nederlands Dans Theater II’nin genç dansçıları için 2001 yılında yaptığı ve iki kişi arasındaki ilişkiyi betimleyen “Simple Things” adlı eseri sunacak. Koreografisi, Sol León ve Paul Lightfoot’a ait “Shutters Shut” eserinde ise dansçılar kendi işaret dilinde modern edebiyatın öncülerinden ABD’li yazar Gertrude Stein’ın oldukça özgün olan “If I told him” şiirini dört dakikalık özel bir dansla sergileyecek. 2003 yılında prömiyerini yapan çalışmayı ilginç kılan, müziğin yerini tamamıyla konuşulanın sıra dışılığının alması. Nederlands Dans Theater II’nin programında yer alan son eser; Alexander Ekman’ın ilk kez 2010 yılında sahnelenmiş olan “Cacti” adlı koreografisi olacak. “Cacti”de, sahnedeki 16 dansçı ile 4 müzisyen, Haydn, Beethoven ve Schubert’in müzikleri eşliğinde, bedenleri ve enstrümanlarıyla bir senfoni oluşturacak.

NEDERLANDS DANS THEATER

Paul Lightfoot’un sanatsal önderliğinde 1959 yılında Nederlands Balesi’nden ayrılarak kendilerine yeni bir tarz yaratmayı amaçlıyan 22 dansçı tarafından kurulan Nederlands Dans Theater, 600’den fazla bale prodüksiyonunun oluşturduğu zengin bir repertuara ve yarım asrı aşkın tecrübesiyle çağdaş dansta çığır açan bir topluluk. Bugüne kadar topluluk, büyük ustalar Jir(í Kylián ve Hans van Manen, yerleşik koreograflar Sol León ve Paul Lightfoot, yardımcı koreograflar Crystal Pite, Johan Inger, Alexander Ekman ve Nacho Duato, Mats Ek, William Forsythe, Marco Goecke, Wayne McGregor, Ohad Naharin gibi konuk koreograflarla büyüdü ve gelişti. Nederlands Dans Theater’in dansçıları arasından, yaşları 17 ile 23 arasında değişen 16 başarılı dansçının yer aldığı Nederlands Dans Theater II topluluğu ise kurulduğu 1978 yılından bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Güney Kore, İsviçre, İtalya, İsveç, Danimarka, Norveç gibi pek çok ülkede etkileyici gösteriler gerçekleştirerek adını duyurdu. Tarzı, gücü, olağanüstü esnekliği ve tutkuyu, inandırıcılık ve sınır tanımaz bir yetenekle birleştiren bir ekip olan Nederlands Dans Theater II, Jirí Kylián, Hans van Manen, Ohad Naharin, Sol León & Paul Lightfoot ve Johan Inger gibi koreografların yanı sıra, genç ve yetenekli koreograflarla da çalışıyor.

Nederlands Dans Theater II gösterisinin 120 TL, 90 TL ve 60 TL üzerinden satılan biletleri Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com ve İKSV’den (10.00–19.00 saatleri arasında; Pazar günleri hariç) alınabilir.