Şunun için etiket arşivi: kütüphane günleri

Nilüfer Belediyesi’nin “İktidar” alt başlığıyla düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri, sergi, atölye ve söyleşilerle devam ediyor. Söyleşilerin ikinci oturumuna Behiç Ak ve Mehmet Erkurt konuk olurken, Füsun Çetinel, Hakan Akdoğan ve Sevil Şahin Hakverdi de atölyelerde sanatseverlerle birlikte oldu.

Nilüfer Belediyesi’nin, “İktidar” alt başlığıyla bu yıl ilk kez düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri, sergi, söyleşiler ve atölyelerle devam ediyor. Tanıl Bora ve Sema Kaygusuz’un açılış konuşmalarıyla 29 Eylül tarihinde başlayan Nilüfer Kütüphane Günleri’nin ilk konuğu, “Farklı Bir İktidar” söyleşisiyle Nilgün Toker ile Murat Sevinç oldu. Söyleşilerin ikinci oturumunda Behiç Ak ile Mehmet Erkurt “Çocuk Edebiyatında Güç İlişkileri”ni masaya yatırdı. Misi Yazıevi’nde gerçekleşen söyleşide Behiç Ak, okuyan bir birey olarak çocuğu, ebeveynleri ve otoriteyle ilişkisini ele alırken, Mehmet Erkurt da, çocuk kitapları yayıncılığı ve yayıncılığı çevreleyen güç ilişkilerini anlattı.

Çocuğun bir tüketici olarak kavranmış olmasının, onu sahneye taşıdığını belirten Behiç Ak, “İktidarı biraz da bu belirliyor. Çocuğun sahneye taşınmasındaki sosyal, politik yada yapısal nedenler. Orta Çağ’da çocuklarla ilgili çok şey konuşulmuyordu. Örneğin ihtisaslaşmış bir çocuk odası yoktu. Çocuklar büyüklerle aynı kıyafetleri giyiyorlardı. Yanı ayrışmış olarak bir çocuk kıyafeti tipolojisi yoktu. Bu, çok önemli bir şey. Ahlak alanını felsefeyle bütünleştiremiyorsak, o alanı bugünkü tüketim normlarını oluşturan kalıplar dolduruyor. Bu da, çocukları savunmasız hale getiriyor ve tüketici olarak belirliyor” dedi.

Behiç Ak şöyle devam etti: “Avrupa’da çocuk kitapları satan bir kitap evine girdiğinizde, gelişmiş olarak kız kitapları reyonları görürsünüz. Çünkü bu ticari bir şey. İşte bu iktidar. Yani kız çocuğunu cinsiyete mahkum ederek, bunun üzerinden para kazanıyorlar. Tıpkı oyuncak sektöründeki kızlar için üretilen oyuncaklar gibi. Oysaki o yaşta olan bir çocuk, ayrıştırılmayı değil, özgür bir şekilde yaşamayı istiyor.”

Yayıncılık alanında da benzer sorunların yaşandığını belirten Mehmet Erkurt da, “Bizler, merkezi, resmi, kurumsal, makro iktidarlardan değil, hayatın farklı alanlarında, gündelik ilişkiler dahilinde varlığını gösteren güç ilişkilerinden bahsediyoruz. Edebi yada akademik olsun her yayıncılık, farklı iktidar odaklarıyla güç ilişkileri içindedir” dedi.
Kitap seçiminde okurun iktidarından önce yetişkinin iktidarı ön plana çıktığını belirten Erkurt, “Okullarda hazırlanan okuma listeleri, kitapçılar, fuar ziyaretleri çoğunlukla yetişkinin kontrolünde yada refakatinde gerçekleşiyor. Okura kitabı ulaştırmak, yayıncının öncelikli isteği ama bunun için ikna etmesi gereken kitle çocuktan öte yetişkinler ve ebeveynler” şeklinde konuştu.

Nilüfer Kütüphane Günleri kapsamında Nilüfer Belediyesi, İsveç Konsolosluğu, İsveç Enstitüsü ve İsveç Çocuk Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen “Burada Çocuk Büyüyor-İsveç Çocuk Edebiyatı Sergisi” Misi Çocuk Kütüphanesi’nde açıldı. Sergi, bir ay boyunca izlenime açık kalacak.

İlgiyle takip edilen Nilüfer Kütüphane Günleri’nde “Çocuk ve İktidar” atölyesinde Füsun Çetinel, İktidar Konulu Bir Romanın Derin Okuması “Sineklerin Tanrısı” atölyesinde Hakan Akdoğan, “Şiir ve İktidar” atölyesinde de Sevil Şahin Hakverdi sanatseverlerle bir araya geldi.

Nilüfer Kütüphane Günleri, 6 Ekim Cumartesi gününe kadar her gün düzenlenecek atölye ve söyleşilerle devam edecek.