Şunun için etiket arşivi: Kültür ve sanat

Kültür ve sanat denince kendinden çokça bahsettiren ilçe Büyükçekmece, bir kez daha sanatseverleri bünyesinde buluşturdu.

Büyükçekmece Belediyesi, ressam Süleyman Muştu’nun resim sergisi ile karşımızda.

Ressam Süleyman Muştu’nun uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkarttığı kişisel resim sergisinde ünlü tiyatro sanatçılarından, dünya liderlerine kadar çok sayıda kişinin portreleri sanatseverlerin odak noktası oldu.

Sergi açılışını gerçekleştiren Kültür İşleri Müdürü Nazan Karagözoğlu, “Süleyman beye emeklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Sergiyi keyifle gezdim. Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi binlerce sanat etkinliğine ev sahipliği yapmıştır. Kültür ve sanatının kalbi yıllardır Büyükçekmece’de atıyor. Başkanımız Dr. Hasan Akgün kültür ve sanata olan ilgisiyle bilinir. Büyükçekmece’nin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.

Üniversitelerin bilimin yanında kültür ve sanatın da merkezi haline getirilmesi, öğrencilerin müze ve ören yeri ziyaretlerinin desteklenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile YÖK arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol çerçevesinde Devlet Tiyatroları ve Güzel Sanatlar Müdürlükleri tarafından düzenlenecek etkinliklerin bir kısmı üniversitelerde gerçekleştirilirken, protokol ile öğrencilere ve öğretim üyelerine farklı fırsatlar da sağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eğitim alanında Bakanlık tarafından yapılan çalışmalara değinerek, “Milli Eğitim Bakanlığı ile küçük öğrencilerimize yönelik bir çalışma başlatmıştık. Bu bağlamda küçük öğrencilerin bize bağlı müzelerde eğitim alması konusunda bir protokol geçen sene hayata geçirdik. Onun kapsamını hızla büyütüyoruz. Şimdi bunun yaş kapsamını da büyütmeye karar verdik” diye açıklama yaptı.
Üniversiteleri de kapsayan kültürel ve sanatsal faaliyetler olsun istediklerini belirten Ersoy, kültürün ve sanatın toplumun çok büyük bir kısmını kaplayacak şekilde genişletilmesinin önemini vurguladı.

Sanat tarihçileri istihdam edecek

Müze ve ören yerlerinin kazı başkanlıklarının kazı sürelerinin 12 aya çıkarılmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını hatırlatan Ersoy, “İki amacımız var. Birincisi süre uzatılarak buralardan en iyi ve hızlı şekilde sonuç almak. İkinci nokta, çok fazla arkeoloji ve sanat tarihi mezunumuz oluyor. Bu 12 aylık program dahilinde kazı başkanlıklarında ilave minimum 5 arkeolog ve 2 sanat tarihçisi şartı getiriyoruz. Bu da yaklaşık 600 ile 700 civarında arkeolog ve 200 ile 300 civarı sanat tarihçisinin istihdam edilmesi anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Bu yıl British Council tarafından ikincisi düzenlenen Tech4Culture, Birleşik Krallık ve Türkiye’den kültür ve teknoloji sektörüne yön veren kurumları bir araya getiriyor. Türkiye’deki kültür kurumlarının, izleyici kitlesini geliştirebilmek için dijital teknolojilerle yeni yollar keşfetmesini sağlayan Tech4Culture, bu yaklaşımla kültür ve sanatın Türkiye’de ve dünyada çok daha geniş çapta izleyiciye ulaşmasını hedefliyor.

British Council, dijital projeler geliştirerek kitlelerin kültür ve sanata erişimini arttırmayı hedefleyen tüm kültür kurumlarını Tech4Culture’a başvurmaya davet ediyor! Başvurular için son gün 3 Aralık Pazartesi. British Council web sitesi üzerinden, https://www.britishcouncil.org.tr/programmes/arts/creative-economy/tech4culture başvuru şartlarına dair ayrıntılı bilgiye ulaşılmaktadır

Teknoloji işbirliklerinin faydaları
Dünyanın nüfusunun 4.02 milyarının çevrimiçi olduğu ve yüzde 36’sının akıllı telefon kullandığı bir çağda dijital teknolojiler, kitlelerin yaratıcı içeriklere erişimini, sanat deneyimlerini yaratma ve paylaşma şekillerini değiştiriyor. Dijitalleşme yaşamımızın her parçasına yayıldıkça, kültür kurumları da sanatı daha ulaşılabilir kılmak, ilgi uyandırmak ve teknolojiye dayalı bir yaşama geçişe ayak uydurmak için teknolojiye daha fazla yöneliyor. Tech4Culture’da olduğu gibi, teknoloji işbirlikleri, kültür kurumları için dijital becerilere, veriye, donanıma, yazılıma, finansmana ve yeni çalışma yöntemlerine erişim sağlayabiliyor.

Earnst and Young’ın araştırmasına göre, yaratıcı ve kültürel endüstriler dijital ekonomiye dünya çapında 200 milyar dolar katkıda bulunuyor. Yaratıcı ve kültürel endüstrilerle işbirlikleri sayesinde, teknoloji sektörü de yeni kitlelere erişimi sağlayacak yaratıcı zihinlere ve içeriklere ulaşma şansı elde ediyor.

Kurumların sorunları, teknoloji ile çözüm buluyor
Kültür ve teknoloji sektörleri arasındaki işbirliklerini geliştirmeyi amaçlayan Tech4Culture, daha fazla kişiyi sanatla buluşturmak için proje geliştirmek isteyen kültür kurumlarının başvurularını bekliyor. Başvurularda, dijital bir ürüne odaklanılmasından ziyade, kurumların karşılaştıkları fırsat veya zorlukların öne çıkarılması isteniyor. Bu fırsat ve zorluklardan yola çıkarak, Türkiye’den seçilecek bir kültür kurumu ile Birleşik Krallık’tan seçilecek bir yaratıcı ajans eşleştirilerek, projeyi birlikte geliştirmeleri ve hayata geçirmeleri desteklenecektir.

Açık çağrı başvuru içeriği:

– Kurum hakkında kısa bilgi

– En beğenilen yaratıcı dijital projelerden biri ve neden bu projenin seçildiği

– Kurumun güncel dijital proje portfolyosu

– Birleşik Krallık’tan gelen yaratıcı ajansla yürütülecek ortak çalışmadan sorumlu olacak, İngilizce bilen ekip bilgisi

– Proje teklifleri, belirli bir dijital ürüne değil, kurumun karşı karşıya olduğu fırsat veya zorluklara ve Tech4Culture’ın sunduğu bu fırsatın geniş çaplı dijital stratejiye hangi açılardan uyumlu olduğuna odaklanmalıdır.

Başvuru koşulları:

– Proje teklifi en fazla üç sayfa ile sınırlı olmalıdır.

– British Council web sitesinden, https://www.britishcouncil.org.tr/programmes/arts/creative-economy/tech4culture başvuru şartlarına dair ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

– Teklif, İngilizce olmalıdır.

– Başvurular için son tarih 3 Aralık 2018 23:59’dur.