Şunun için etiket arşivi: İstanbul modern

Oya Eczacıbaşı şunları dile getirdi; İstanbul Modern’in açılışı 2000’li yıllarda sanat yaşamımızdaki değişim sürecinin önemli bir kilometre taşı oldu ise ne mutlu bize… Türkiye’deki müzecilik anlayışına yeni bir soluk getirmeye çalıştık.

Yurtdışından misafir sanatçı programı başlatan İstanbul Modern, 2020’ye kadar İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 7-15 yaş grubundaki 20 bin çocuğa dijital ortamda sanat deneyimi de kazandıracak. Türkiye’nin modern sanatını tanıtma misyonunu üstlenen İstanbul Modern THY ile de yeni bir işbirliğine imza attı.

İşbirliği ile alakalı olarak Eczacıbaşı, ”Türk Hava Yolları ile birlikte çok önem verdiğimiz bir projeye imza attık. İstanbul Havalimanı Türk Hava Yolları Özel Yolcu Salonu’nda İstanbul Modern’e ayrılan alanda sergi açtık. Yılda üç kez bu alanda sergileri Türkiye’de modern resmin önde gelen kadın sanatçılarından Fahrelnissa Zeid’in yapıtlarından hareketle tasarlanan seyahat çantaları, yolculara bir hatıra olarak sunuluyor.” dedi

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg AŞ’nin katkıları, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul’da Polonyalılar Derneği’nin iyardımlarıyla günümüz Polonya sinemasından örneklerin bir araya geldiği, ‘Polonya’dan Şimdi’ başlıklı bir program hazırlanıyor.

Polonya’nın yükselen yönetmenlerinin uluslararası festivallerde övgüyle bahsedilen, ödüller toplayan filmlerine yer veren seçkide; Polonya’da ilk defa yüz nakli yapılan bir adamın yaşadıklarının trajikomik hikâyesi “Yüz”, Venedik Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü alan ve 1930’lar Polonyası’nın önde gelen yönetmenlerinden Michal Waszynski’nin esrarengiz hayatını perdeye taşıyan “Prens ve Dibbuk” yer alıyor. Cannes’da bu yıl En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan ve II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra iki müzisyen arasında yaşanan tutkulu aşkı konu alan “Soğuk Savaş” ve dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş kısa filmlerden bir seçki de programda yer alıyor.

Çocuklar ve aileleri için düzenlenen Müzedeki İmgeler, İstanbul Modern’in sergilerinde yer alan sanat çalışmalarından ilham alıyor. Sanatçıların çalışmalarında kullandıkları imgelerden hareket ederek, biçimleri keşfetmeye, eşleştirmeye ve yeniden yorumlamaya odaklanan “Gizemli İmgeler”, “Sergini Tasarla” ve “Müze Gezini Planla” adlı üç farklı etkinlik alanını içeriyor.

Gizemli İmgeler
Gizemli İmgeler adlı duvar yerleştirmesi alanında başlayan program, İstanbul Modern’in koleksiyonunda yer alan sanat çalışmalarından esinlenerek özel olarak tasarlandı. Yapıtlardaki imge silüetlerinin yer aldığı bu yerleştirme alanında çocuklar, silüetleri eşleştirerek imgelerin şekillerini keşfediyor.

Sergini Tasarla
Gizemli İmgeler alanından sonra özel olarak tasarlanan bir grafik duvarına geçen çocuklara, üzerinde boş resim çerçeveleri bulunan bu alanda kendi sergilerini yaratma fırsatı sunuluyor. Etkinliğin ilk adımında çocuklar birer sanatçı gibi, bir önceki etkinlikte kullandıkları silüetlerle çizimler yapıp boyayarak bunları kendi imgelerine dönüştürüyor. İkinci adımda ise çerçevelere yerleştirilen resimleri grafik duvarın üzerindeki düzene göre sergiliyorlar. Böylece imgelerle dolu bir sanat müzesi fikriyle tanışıyor ve tasarladıkları sergiyle bir sonraki Müzedeki İmgeler programına katılacak çocuklara ilham veriyorlar.

Müze Gezini Planla
Bir tür kutu oyununu çağrıştıran, özel olarak tasarlanmış bu etkinlik alanında çocuklar duvara monte edilmiş kapakları açarak içlerinden çıkan soruları cevaplıyor. Bu cevaplar ve yine kapaklarda yer alan ipuçlarıyla müze krokisi üzerinde sergi gezilerini planlayan çocuklar, “Müzedeki İmgeler” programını tamamladıktan sonra, İstanbul Modern’de yaşadıkları bu deneyime sergi gezisi ile devam ediyor, müzede sergilenen sanat çalışmalarını keşfe çıkıyor.

İstanbul Modern, dünyaca ünlü heykel sanatçısı Anthony Cragg sergisi ve bugüne kadar sanatseverlerin karşılaşmadığı pek çok yapıtın yer aldığı Şimdinin Peşinde ve Bakış Açıları adlı koleksiyon sergileriyle izleyicisiyle buluşuyor.

Yaşayan en önemli heykel sanatçı Anthony Cragg ile “İnsan Doğası”

23 Mayıs – 11 Kasım 2018

Çağdaş heykel sanatının en özgün, en yenilikçi sanatçılarından Anthony Cragg’in kültür ve sanata verdiği destekle dikkat çeken Ferko’nun sponsorluğunda gerçekleşen “İnsan Doğası” başlıklı sergisinde sanatçının kariyerinin farklı dönemlerini yansıtan 50’nin üzerinde yapıtı sergileniyor. Heykelleri dünyanın en saygın müze ve kurumlarının koleksiyonlarında yer alan Cragg, biçim, renk ve malzemenin sınırlarını zorlayarak yeniden tanımladığı heykel sanatına getirdiği çeşitlilikle çok katmanlı bir zenginlik sunuyor.

Küratörlüğünü İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği sergide Anthony Cragg’in 1980’li yıllardan bu yana heykel sanatına dair sürdürdüğü denemeler, kapsamlı ve kronolojik bir bütünlükle bir araya getiriliyor. Sergide, sanatçının erken dönem yapıtlarından duvar rölyefleri ve Cragg’in yıllardır çeşitli malzeme ve tekniklerle deneyimlediği “Erken Biçimler” ve “Akılcı Varlıklar” serilerinden örnekler sunuluyor. Ayrıca, malzemeye farklı bağlamlar kazandırdığı, sanatçıyla özdeşleşmiş eğilimleri yansıtan yapıtların yanı sıra, Cragg’in üretim sürecinin bir parçası olarak tanımladığı desenleri de yer alıyor.

İstanbul Modern Koleksiyonu’nda “Şimdinin Peşinde”

İstanbul Modern, “Şimdinin Peşinde” adlı koleksiyon sergisiyle günümüz dünyasında insanlık hallerine odaklanıyor. İstanbul Modern’in geçici mekânının iki katına yayılan sergi, günümüz insanını serginin merkezine yerleştiriyor. İnsanın kentle, doğayla, kendi benliğiyle olan ilişkisini; tarihsel, toplumsal ve kişisel bağlamda irdeleyen yapıtları bir araya getiriyor. Sergide yer alan 37 sanatçının resim, heykel, yerleştirme, video ve desenlerden oluşan çalışmaları, insanın fiziki çevresiyle kurduğu ilişkinin dinamiklerini konu ediyor.

Birbiriyle kesişen ve ilişkiye geçen çeşitli tematik duraklarla örülen “Şimdinin Peşinde”, odak noktasına insanı yerleştiriyor ve sergideki yapıtlar aracılığıyla kimlik, beden, toplumsal cinsiyet politikaları, yapım ve yıkım süreçleri, doğa ve insan ilişkisi gibi tali yollara açılıyor.

Sanatçılar: Sabri Berkel, Burhan Doğançay, Ömer Uluç, Mehmet Güleryüz, Sarkis,Nil Yalter, Alaettin Aksoy, Hüsamettin Koçan, Balkan Naci İslimyeli, Azade Köker, Kemal Önsoy, Canan Tolon, İnci Eviner, Peter Anders, İrfan Önürmen, Zhan Wang, Tracey Emin,Ramazan Bayrakoğlu,Taner Ceylan, Olafur Eliasson, Maro Michalakakos, Sarah Morris, Hans op de Beeck, Murat Akagündüz, Erdoğan Zümrütoğlu, Mehtap Baydu, Necla Rüzgar, Bengü Karaduman, Ebru Uygun, Jerome Zonder, Angel Otero, Güneş Terkol, Burcu Yağcıoğlu,TUNCA, Ahmet Doğu İpek,Rasim Aksan, Deniz Aktaş

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde “Bakış Açıları”

23 Mayıs – 11 Kasım 2018

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin koleksiyon sergisi, 1960’lı yıllardan itibaren fotoğraf alanındaki deneysel üretimleri içeriyor. Sergi, müze koleksiyonunda yer alan farklı kuşaklardan altı sanatçıyı kompozisyon, malzeme ve ele aldıkları konuları yeniden düşündükleri çalışmalarıyla bir araya getiriyor.

25 çalışmanın yer aldığı seçki, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden günümüz fotoğrafına dünü ve bugünü içeren bir perspektiften bakmayı hedefliyor.

Sanatçılar: Ali Alışır, Ani Çelik Arevyan, Orhan Cem Çetin, Murat Germen, Şahin Kaygun, Boris Mikhailov