uzlasma

İBB Şehir Tiyatroları Maltepe’de sahne aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları “Uzlaşma” isimli oyununu Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sahneledi.

Trajikomik oyunda bir süre önce ayrılan Anna ve Pierre’nin çocukları için aile mahkemesinin atadığı arabulucular eşliğinde uzlaşma toplantılarına katılmalarının öyküsü anlatıldı. Oyunda izleyici ayrılan çiftin yanında arabulucular İsabelle ve Jeanne’ın sarsıcı iç hesaplaşmalarına da tanıklık etti. Ayrılık sonrası çocukları için sağlıklı bir düzen kurmaya çalışan ebeveynlerin psikolojik süreci anlatılırken, tarafların uyuşmazlıklarına dostane yollarla çözüm getirmeyi amaçlayan “arabuluculuk sistemi” konusunda bilgi verildi. Aslı İçözü’nün yönetmenliğini üstlendiği oyunda Gökçer Genç, Işıl Zeynep, Yeliz Şatıroğlu ve Zeliha Bahar Çebi rol aldı. Oyunun müzik-ses tasarımını Ilgın İçözü, sahne ve kostüm tasarımını Zuhal Soy hazırladı.

Kâğıt Rölyef Karma Sergisi Kartal Belediyesi’nde açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSMEK Yakacık kurslarına devam eden 18 kursiyerin eserlerinden oluşan Kâğıt Rölyef Karma Sergisi, Kartal Belediyesi Fuaye alanında açıldı.

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen serginin açılışını Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar kursiyerler ile birlikte gerçekleştirdi. 50’den fazla eserin yer aldığı sergide, emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Yardımcısı Uçar, kursiyerlere günün anısına seramik tabak hediye etti. Kursiyerler ise Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e iletilmek üzere kâğıt rölyeften yapılan Kartal Belediyesi logosunu takdim etti.

1 yıllık emeklerin neticesinde kâğıt tabakalarının üst üste konularak şekillendirilmesi ve cam boyaları ile renklendirilmesini içeren rölyef (kabartma) eserlerin bulunduğu sergi, 31 Aralık ‘a kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Tiyatro Şenliği İstanbul’da

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl “Hayat Ters Yüz” temasıyla düzenlenen ve 13 Kasım’da başlayan “23. İstanbul Tiyatro Festivali”, 1 Aralık’a kadar devam edecek.

Festivalde 28 tiyatro oyunu içerisinde 16’sı yerli, 12’si yabancı olmak üzere dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin haricinde okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında yan etkinlikler gerçekleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarının bu haftaki programda 9’u yetişkin olmak üzere, 17 oyun yer alacak.
Tuncer Cücenoğlu’nun kaleme aldığı “Matruşka”, 20, 21, 22 ve 23 Kasım’da Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde
İspanya iç savaşında Franco rejimi tarafından rehin alınan iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino’nun yaşadıklarını ela alan “Ay, Carmela” Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde
Bu hafta tüm gösterimlerinin bileti tükenen “Cibali Karakolu” müzikali Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde
Chloe Lambert’in yazdığı “Uzlaşma” ise Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde tiyatroseverlerle birlikte olacak.

Aynı tarihlerde Mert Turak’ın tek kişilik performansı “Karıncalar- Bir Savaş Vardı” Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde
Nihat Alpteki’nin “Geç Kalanlar” oyunu Ümraniye Sahnesi’nde
Toplumsal kurallar çerçevesinde biçimlenen insan ilişkilerine odaklanan “Kahvede Şenlik Var” Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde
İkinci Dünya Savaşı’nda Yugoslavya’da yaşanan açlık ve yokluk içinde umudun ve sevginin anlatıldığı “Ocak’ta Bahar – Underground” adlı oyun Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde izlenebilecek.

19-24 Kasım tarihleri arasında sahnelenecek diğer oyunlar;

  1. “Vahşi Batı”(Sam Shepard’ın ünlü oyunu) (Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi)
  2. “Karagöz Çiftlik Bekçisi” (Fatih Reşat Nuri Sahnesi)
  3. “Üzgün Ağaçlar Ülkesi” (Gaziosmanpaşa Sahnesi)
  4. “Rüya” (Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi)
  5. “Elma Kurdu Kırtık” (Kadıköy Haldun Taner Sahnesi)
  6. “Yaşasın Barış” (Kağıthane Sadabad Sahnesi)
  7. “Bir Kümes Hikayesi” (Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi)
  8. “Pollyanna” (Ümraniye Sahnesi)
  9. “Harikalar Mutfağı” (Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi)
  10. William Shakespeare’in ünlü oyunu “Hamlet” (Cevahir Sahneleri Salon 1’de)
  11. “Bay Z” ( Bülent Usta’nın oyunu) (Mecidiyeköy Stüdyo Sahnesi)
  12. “Alyoşa” (Hayati Çitaklar’ın oyunu )(Üsküdar Stüdyo Sahnesi)
  13. “Uçmak- Hezarfen Ahmed Çelebi” (Mecidiyeköy Büyük Sahnesi)
  14. “80 Günde Devr-i Alem” (Üsküdar Tekel Sahnesi)
  15. “Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal)” (Zeytinburnu Sahnesi)

Çocuk oyunları;

  1. “Siz Ne Dersiniz” (Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sahnesi)
  2. “Keloğlan Keleşoğlan” (Cevahir Sahneleri Salon 1’de)
  3. “Turta Girmemiş Orman” Üsküdar Stüdyo Sahne’de tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Atatürk’ün sevdiği şarkılar ‘AtaTürküleri’ albümünde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 81’inci yılına özel, solistliğini ve müzik yönetmenliğini sanatçı Ali Altay’ın üstlendiği “AtaTürküleri” isimli bir albüm hazırladı.

İBB Kültür AŞ, ölümünün 81’inci yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ün halkıyla omuz omuza mücadele eden gerçek bir halk kahramanı ve yepyeni bir devletin kuruluşu ve gelişimi için yapı taşlarını döşeyen büyük bir lider yönlerinin yanı sıra, güzel sanatlara, eğitime, bilime ve kültüre verdiği önemi vurgulamak için özel bir albüm hazırladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendi sesinden Mustafa Kemal Atatürk’e hitaben sözleri ile başlayan albümde ayrıca “Asker Ettiler” türküsü öncesinde de Ekrem İmamoğlu’nun eserin ilk dörtlüğünü okuduğu bir bölüm yer alıyor.

Kapağındaki ve içindeki Atatürk gravürleri ressam Cemal Akyıldız tarafından hazırlanan albümde “Selanik Türküsü”, “Harmandalı Zeybeği”, “Yeni Cami Avlusunda Ezan Sesi Var”, “Vardar Ovası”, “Asker Ettiler”, “Efem”, “Yemen Türküsü”, “Eklemedir Koca Konak” ve “Atabarı” türkülerine yer veriliyor. “AtaTürküleri” albümündeki toplam 9 eserin 8’i Ali Altay tarafından seslendirilirken, “Asker Ettiler” türküsü, eserin söz ve müziği de kendisine ait olan Maçkalı Hasan Tunç tarafından seslendiriliyor.

Kurban Bayramı’nda açık havada film keyfi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından açık havada düzenlenen “Yeşilçam Film Günleri” Kurban Bayramı’nda da devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından açık havada düzenlenen “Yeşilçam Film Günleri”, Türk sinemasının sevilen filmlerini, yenilenmiş ve yüksek çözünürlüklü haliyle bayram süresince de İstanbullularla buluşturacak. Bu çerçevede 17-18 ve 19 Ağustos tarihlerinde üç film gösterimde olacak. Ayrıca 21- 22- 23 Ağustos tarihlerinde bayramın ilk üç günü, Milli Sinema akımının ünlü yönetmenleri Yücel Çakmaklı ve Mesut Uçakan’ın dikkat çeken yapımları açık havada seyirciyle buluşacak. Uzun bayram tatilini İstanbul’da geçirecek olanlar, bayram coşkusunu eskimeyen Yeşilçam filmlerinin sunacağı nostaljik atmosferde daha bir keyifli yaşayacak. Saat 21.00’da başlayacak gösterimlerde ücretsiz olarak ikram edilen patlamış mısır ve gazoz da açık hava sineması konuklarına ikram edecek.

17 Ağustos’tan 23 Ağustos’a Açık Hava Sinemasında gösterilecek filmler
İBB İştiraki Kültür AŞ’nin “Yeşilçam Film Günleri”nde 17 Ağustos Cuma akşamı yönetmenliğini Şerif Gören’in yaptığı, başrollerini Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit’in paylaştığı “İstasyon” adlı film var. 18 Ağustos Cumartesi akşamı Ergin Orbey’in yönetmenliğini üstlendiği, Türk seyircisinin kalbinde ayrı bir yeri olan Kemal Sunal’ın başrolü Gölgen Bengü ile paylaştığı 1976 yapımı “Meraklı Köfteci” adlı film gösterilecek. 19 Ağustos Pazar akşamı ise açık havada hep birlikte izlemenin ayrı bir keyif verdiği, usta yönetmen Orhan Aksoy imzalı 1978 yapımı “Neşeli Günler” filminde usta oyuncular Münir Özkul ve Adile Naşit karşımıza çıkacak.

Bayrama özel gösterimde Milli Sinemamızın dikkat çeken ve yayınlandığı döneme damgasını vuran yapımlar açık havada gösterilecek. 21 Ağustos Salı günü Mesut Uçakan’ın 1993 yapımı “Kelebekler Sonsuza Uçar” adlı filminde başrolleri Türk sineması ve tiyatrosunun önemli oyuncularından Haluk Kurtoğlu başrolü, başarılı rolleriyle dikkat çekerken genç yaşta kaybettiğimiz oyuncu Yılmaz Zafer ile paylaşıyor.

22 Ağustos Çarşamba günü ise perdede yine usta sinemacı Mesut Uçakan’ın yönettiği “Reis Bey” adlı film gösterilecek. Filmin başrollerini Haluk Kurtoğlu, Sümer Tilmaç, Murat Soydan paylaşıyor. 23 Ağustos Perşembe yani bayramın üçüncü günü Topkapı İBB Kültür Parkı Açık Hava Sinemasında, Türk sinemasının ve Türk televizyon tarihinin usta yönetmenlerinden Yücel Çakmaklı’nın, yayınlandığı dönemde büyük ses getiren “Birleşen Yollar” adlı filmi gösterilecek. 1970 yapımı filmin başrollerinde Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray ve İzzet Günay yer alıyor.

Topkapı İBB Kültür Parkı Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilen “Yeşilçam Film Günleri” kapsamında, 2 Eylül 2018 tarihine kadar, her hafta Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri saat 21.00’da ücretsiz olarak gösterilmeye devam edecek.

İstanbul’da Temmuz Ayında Kültür Şöleni Yaşanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayında Yeşilçam film gösteriminden caz festivaline, sergi açılışlarından yeni kitaplara kadar çok sayıda etkinliklerle İstanbullulara kültür şöleni yaşatacak.

İstanbul’da bu yaz kültür sanat rüzgarı esecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Temmuz ayı kültürel etkinlikler programı belli oldu.

Kültür AŞ tarafından yürütülecek programların içerisinde Yeşilçam film gösteriminden caz festivaline sergi açılışlarından yeni kitap basımına kadar dolu dolu etkinlikler yer alıyor.

HAFTANIN 3 GÜNÜ YEŞİLÇAM GÖSTERİMİ
Yeşilçam Film Günleri Programı kapsamında unutulmaz Yeşilçam filmleri seyirciyle buluşturulacak. Topkapı Kültür Parkı’nda yer alan Amfi Tiyatro’da yapılacak film gösterimine haftanın her Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri saat 21.30’da herkes katılabilir. 5 Temmuz Perşembe günü Muhsin Bey filminin basın gösterimiyle başlayacak etkinlikler kapsamında gösterimi yapılacak filmler şunlar;

-Süt Kardeşler: 6 Temmuz Cuma
-Tosunpaşa: 7 Temmuz Cumartesi
-Neşeli Günler: 8 Temmuz Pazar
-Selvi Boylum Al Yazmalım: 13 Temmuz Cuma
-Köyden İndim Şehire: 14 Temmuz Cumartesi
-Namuslu: 20 Temmuz Cuma
-Mavi Boncuk: 21 Temmuz Cumartesi
-Yoksul: 22 Temmuz Pazar
-Nereden Çıktı Bu Velet: 27 Temmuz Cuma
-Bizim Aile: 28 Temmuz Cumartesi
-Gözleri Ömre Bedel: 29 Temmuz Pazar
-Her Gönülde Bir Aslan Yatar: 3 Ağustos Cuma
-Hababam Sınıfı: 4 Ağustos Cumartesi
-Arım Balım Peteğim: 5 Ağustos Pazar
-Züğürt Ağa: 10 Ağustos Cuma
-Korkusuz Korkak: 11 Ağustos Cumartesi
-Tatlı Meleğim: 12 Ağustos Pazar
-Derman: 17 Ağustos Cuma
-Kapıcılar Kralı: 18 Ağustos Cumartesi
-Öyle Olsun: 19 Ağustos Pazar
-Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak: 24 Ağustos Cuma
-Sakar Şakir: 25 Ağustos Cumartesi
-Ah Güzel İstanbul: 26 Ağustos Pazar
-Petrol Kralları: 31 Ağustos Cuma
-Hababam Sınıfı Tatilde: 1 Eylül Cumartesi
-Lüks Hayat: 2 Eylül Pazar

YENİ KİTAPLAR RAFLARDAKİ YERİNİ ALACAK
Kitap çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kültür AŞ yeni kitaplarını önümüzdeki ay kitapseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Haseki Hürrem Sultan, Büyük Osmanlı Tarihi, İstanbul’un 100 Eğitimcisi, 100 Abdülhamid Eseri, Fotoğraflarla İstanbul, Mübeccel Hazineler, Gravürlerle Kudüs, İstanbul’un 100 Motifi, 2071’de İstanbul, Joseph Schranz’dan Le Bosphore kitaplarının önümüzdeki ay kitapseverlerle buluşması planlanıyor. Fethin Kahramanları ve Marmara Kıraathanesi kitaplarının da ikinci baskıları yapılacak. İstanbul’un Bilezik Yazıları kitabı ise raflardaki yerini aldı.

25. CAZ FESTİVALİ ŞEREFİYE SARNICI’NDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun tamamlanmasıyla ziyarete açılan Şerefiye Sarnıcı, 25. İstanbul Caz Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Ayrıca Şerefiye Sarnıcı’nda önümüzdeki ay Süleyman Saim Tekcan Sergisi’nin açılışı yapılacak. Öte yandan Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Türk Dünyası Kültür Mahallesi ve Yerebatan Sarnıcı’nda da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.