Şunun için etiket arşivi: fotoğrafçı

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Simon Dell, kimi zaman avını izleyen tilkinin, kimi zaman da yanına bile yaklaşamayacağımız aslanların fotoğraflarını çekmekte. Ancak Dell bu sefer sevimli bir işe imza attı ve evinin arka bahçesine yaptığı oyun parkındaki fareleri kaydetti.

Bahçede sebze meyve yetiştirirken ya da salıncakta sallanırken fare görseydiniz ne yapardınız? Yakalamak için kapan mı kurardınız yoksa besler miydiniz? Vahşi yaşam fotoğrafçısı Simon Dell, bahçesindeki fareleri gördüğünde çoğu kişinin aksine tercihini ikinci seçenekten yana kullandı.

Üstelik fareleri beslemekle kalmayarak onlar için arka bahçesine minik bir oyun alanı hazırladı. Oyun parkında farelerin fotoğrafını çeken Dell, yaratıcılığı ve iyilikseverliğiyle sosyal medyada yıldızı haline geldi.

“Fareler çok güvenilir hayvanlar ve onlara zarar vermeyeceğimi biliyorlar. Doğayı çok seviyorum, böylesine sevimli canlılar ile birlikte yaşamaktan çok mutluyum” diyen fotoğrafçı George, Mildred ve Mini isimlerini verdiği fare ailesini fındık ve meyvelerle besliyor.

Belgesel fotoğrafçılığına yeni bir soluk getiren Nick Hedges 1960’lı yılların politik sıkıntılarını fotoğraflarına dahil etmiş, fotoğrafçılığa yeni bir boyut getirerek toplumsal travmaları açığa çıkarmıştır. Hedges’in çalışmaları daha çok şehirden dışarı atılmış yok sayılmış halkın üzerine kuruludur. Sanatçı yoksul yaşamda olan halkı
fotoğraflarına dahil ederek dönemin politik sorunlarına bir nevi eleştiride bulunmuştur.

Nick Hedges, 1968’de Bradford’u fotoğraflayarak endüstri ve yoksul kesim arasındaki ilişkileri yansıtan görüntüleri kaydetmeye başladı. Kaydettiği görüntüler Britanya’da üç milyon kadar insanın karşılaştığı korkunç koşulları açığa çıkarmada önemli bir rol oynadı. Dışlanan kesim aynı zamanda, fabrikada ağır şartlarda çalışan insanlardı. Böylelikle modern yaşamın cüzzamlıları olarak görülen yoksul kesimin,  modern yaşamı ayakta tutan kişiler olduğu gerçeği gün yüzüne çıkmıştı.

ezine insanları yerleştirerek, konut krizini ve yoksul kesimin yaşam kalitesini yansıtması bakımından önemlidir. Fabrikaların arkasında belirlenmiş bir bölgede, küçük-tek odalı hayata tutunmaya çalışan insanların yaşamı, tarihsel bir gerçekliğin utancıdır. 

SHİRLEY BAKER

Shirley Baker, mizahi bir pathos yaratarak hızla yok olan, yıkık bir dünyayı kadrajına alan bir fotoğrafçı. Sanatçının, 1950’ler ve sonrasını anlattığı çalışmaları, özellikle işçi sınıfının günlük hayatını yansıtması bakımından önemlidir.  Nitekim bu fotoğraflar; savaş sonrası birçok Kuzey şehrinin manzara ve topluluklarını, radikal bir şekilde yeniden şekillendirecek olan, uzun vadeli ‘gecekondu’ temizleme programlarının yıkımına tanıklık eder.

Baker kuşatma altındaki toplulukların yoksulluğunu ve direncini belgelerken, bu durumu asla bir taraf olarak yansıtmaz.  Dönemi içinde sokak fotoğrafçılığı yapan nadir kadınlardan biri olan Baker’in fotoğrafları, özenle seçilmiş ve çerçevelenmiş gibi görünse de; içerisindeki özneler hareket halinde ve bağımsızdırlar.  Bu çerçevelemelere eklenen etkin parçalar;  evler, duvarlar ve onları saran kontrasttır.

Sokak fotoğrafçılığının tüm dünyadaki en coşkulu, en neşeli ve en bol ödüllü etkinliği olan Photo Maraton ülkemizde ilk defa 22 Eylül Cumartesi günü gerçekleşti.

Amatör ya da profesyonel bütün sokak fotoğrafçıları sirkeci garında toplandı. Fotoğraf severler Türkiye’nin usta fotoğraf sanatçılarıyla buluşma şansı yakaladı.

Tarihi garda tema ilanıyla beraber fotoğraf severler Eyüp-Tünel-Taksim üçgeninde İstanbul’u fotoğraflamak üzere yola düştü. Saat 12.00 da start alan yarışma saat 24.00’te katılımcıların fotoğraflarını teslimiyle birlikte sona erdi. Ülkemizin ünlü fotoğraf ustalarından oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu Photo Maraton ödülleri sahiplerini buldu.

Photo Maraton nedir?

İstanbul’da fotoğraf gruplarının oluşumuyla gerçekleşecek olan Foto Maraton, fotoğraf tutkusunu yaşadığı şehrin tanıtımına katkıda bulunmak için kullanmak ve eğlenceli, ilginç ve fotoğrafa adanmış bir gün geçirmek isteyenlerin kaçırmayacağıbir etkinlik.

Herhangi bir dijital fotoğraf makinesine ve cep telefonuna sahip olan herkese açık olan yarışma; vatandaşları, arkadaşları, sevgilileri, fotoğraf tutkunlarını, turistleri, eğlenceli bir günde, kentteki yaşamın alternatif görüntüleri oluşturmaları için teşvik ediyor.

Photo Maraton 2 bölüm olarak gerçekleşir

Fotoğraf makinesi ile katılacaklar için olan etkinlik; 12 saatlik süre içinde, 3 istasyon dahilinde, her istasyonda 4 tema verilmek suretiyle, toplamda 12 saat 12 tema ve 12 fotoğraftan oluşuyor.

Cep telefonu ve tablet ile katılacaklar ise 4 saat zaman diliminde, 4 fotoğraf ile katılacaklar. Temalar yaratıcılığa açık olduğu yarışmada katılımcılardan İstanbul‘da zamanın ruhunu yansıtacak anların fotoğraflanması isteniyor. Her istasyonda 4 fotoğraf lideri ayrı ayrı temaları açıklayacak, çalışılacak temalar daha önce açıklanmayacak ve her bir fotoğraf lideri bir sonraki temayı bilmeyecek.

 

Şunun için etiket arşivi: fotoğrafçı

—————————————————————————————————————————————————————————-

»  1985 yılında İstanbul’da doğdu.

»  2007 yılında fotoğrafçılık hayatına başladı.

» 2007-2011 yılları arasında fotoğraf gruplarıyla ortak işler yaptı. Farklı karma sergilerde fotoğrafları sergilendi. Dış ve iç mekân çekimleri yaptı.

» 2011-2016 yılları arasında ortak olarak fotoğraf ajansında çalıştı ve photoshop, ındesign programları da dâhil tasarım işleri yaptı.

»  2011-2016 yılları arasında farklı fotoğraf seminerlerine katıldı.

»  2013 yılında fotoğrafçılığın yanında Nar Sanat Atölyesinde resim dersleri almaya başladı.

»  2016 Kasım ayında 2,5 aylık yabancı dil eğitimi için İngiltere’ye gitti.

»  Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü.

» Şu an profesyonel olarak Marka Fotoğrafçılığı yapmaktadır.

Fotoğrafçılık Eğitmenimiz Eda Demir’in bazı çalışmaları: