Şunun için etiket arşivi: Batı

Maltepe Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Türkiye’nin ilk ve en önemli kadın korolarından Sirene’yi konuk etti. Şef Volkan Akkoç yönetimindeki çoksesli koro, “Değişimin Sesi” isimli konserle dinleyicilerin karşısına çıktı.

Koro, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sahne aldı. Konserde şarkılarını kadına şiddete karşı söyledi. 2014 yılında kurulan, adını Yunan mitolojisinin gizemli ve güzel sesli yaratıkları Sirenler’den alan Sirene, Türk kadınının mücadeleci ve özgür karakterini Batı ve Anadolu’nun folklorik müzikleriyle harmanladı. “Uzak denizlerden gelir sesimiz” mottosunu kullanan konservatuarlı kadın sanatçı ve mezunlardan oluşan koro, konserinde,enstrüman olarak insan sesini kullandı. Performansıyla büyük beğeni topladı. Anadolu türkülerinin yanında Meksika, Estonya ve Bulgaristan’dan eserleri dinleyicilere sunan koro, ünlü şair Orhan Veli Kanık’ın “Bedava” isimli şiirini de seslendirdi. Konser, Aysel Gürel’in yazdığı “Ünzile” isimli şarkıyla sona erdi.

Çağdaş sanat müzesi MoMA PS1’de açılan “Operasyonlar Tiyatrosu: Körfez Savaşları 1991-2011” görsel sanatlar sergisi, Irak’ta 29 yıllık savaşın izlerini ortaya koyuyor.

New York’un çağdaş sanat müzelerinden biri olan MoMA PS1’de açılan Körfez Savaşı ve sonrasında gerçekleşen gelişmeleri konu alan görsel sanatlar sergisi, geçmişe yolculuğa imkan sağlıyor.
“Operasyonlar Tiyatrosu: Körfez Savaşları 1991-2011” adlı sergide, Iraklı ve Batılı 82 sanatçının Körfez Savaşı’nı ve akabinde yaşananları anlatan 300 eseri sergileniyor.
MoMA PS1’in baş küratörü ve serginin ana sorumlusu Peter Eleey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergiyle, neredeyse 30 yıldır süren ve büyük ölçüde kamuoyunun ilgi alanı dışında kalan bölgedeki savaşlar hakkında Amerika’da farkındalık oluşturmak istediklerini amaçlarının sesleri ve eserleri Amerikan halkı ve kurumları tarafından yeterli takdiri görmemiş, birkaç kuşaktan oluşan Iraklı sanatçıların bu savaşlarla ilgili çalışmalarını ve bakış açılarını ortaya koymak olduğunu. Ayrıca bu savaşların yalnızca bölge insanı ve sanatı üzerinde değil aynı zamanda Amerikan ve Batı kültürü üzerinde de çok büyük etkisi olduğunu. dile getirdi.

Serginin, Amerika önderliğindeki askeri müdahalenin hala süren etkilerini göstermesi açısından çok çarpıcı olduğunu vurgulayan Eleey, “Bu (Körfez) savaşların etkisi hala devam ediyor. Bu sergi çağdaş sanattan ziyade tarihidir. Devasa ölçekteki bu sergi, bu savaşlardan derinden etkilenen insanların hikayesine sadece bir bakıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Eleey, sergiyi sadece MoMA için hazırladıklarını, başka yerde açmayacaklarının da altını çizdi.