
ÖN KAYIT
Diksiyonu şöyle tanımlayabiliriz:Â
Diksiyon duygu ve düşünceleri ifade ederken sözcüklerin ses özelliklerine uygun olarak, vurgu ve tonlama kriterleri içerisinde doğru bir üslupla konuşma sanatıdır. Fonetiği tamamlayan bir unsur olarak konuşma sanatını ve tekniklerini inceler.
Diksiyonun temeli ses dediÄŸimiz iletiÅŸim aracını doÄŸru kullanmak ve sözleri söylerken düzgün telaffuz etmek üzerine kuruludur. Jest ve mimikleri de kapsayarak özellikle tiyatro ve diÄŸer sahne sanatları ile sinema ve televizyonda metinlerin yanlışsız okunması amaçtır. Ayrıca topluluk önünde konuÅŸma gibi durumlarda ve yöneticilik gibi pozisyonlarda bulunan kiÅŸilerin baÅŸvurduÄŸu bir eÄŸitimdir. Elbette sadece bu meslek grupları için deÄŸil aynı zamanda toplumsal iletiÅŸim halinde olan tüm meslek grupları için doÄŸru zamanda doÄŸru telaffuz ve doÄŸru iletiÅŸim için diksiyon eÄŸitimi önemlidir. Öğrencilikten tutunda yöneticiliÄŸe, hizmet sektörü iÅŸveren veya çalışan kiÅŸilerin veya yöresel ağızlarla konuÅŸan tüm kiÅŸilerin diksiyon eÄŸitimine ihtiyacı vardır.Â
Doğru iletişim için doğru diksiyon!
Diksiyon Eğitimi Nasıl Verilir?
Çeşitli kurslarda ve okullarda konuşma sanatının eğitimini alabilirsiniz. Alanında uzman eğitmenlerin yapabileceği ciddilikte olan bu eğitim çeşitli dallara ayrılır.
Öğrencilere öncelikle;
- Soluma
- Fonetik (söyleyiş)
- Artikülasyon (boğumlama)
- Vurgu
- İletme gücü temelinde eğitimler verilir.
Amaç öncelikle kişilerin diyaframlarını kontrol etmelerini sağlamak, ses çıkış kaynaklarını ve nasıl kullanmaları gerektiğini öğretmektir. Sonrasında ses tonu ayarlama ve vurgulama konuları incelenir.
Öğrencilerin kelimeleri jest ve mimiklerle anlamlandırmaları sağlanır. Konuşurken akıcılık, doğru bir üslup kazandırmak amaçtır.
Diksiyon Dersleri
Diksiyon eğitimi kısa süreli bir eğitim değildir. Kısa sürede yapılan eğitimlerin diksiyonun düzelmesi anlamında katkıda bulunacağına inanmak gerçekçi değildir. Gerek diksiyon eğitiminde kullanılan organların, gerekse dikkat edilmesi gereken işlemlerin istem dışı ve kalıcı hale gelebilmesi için gerek eğitim sürecinde gerekse eğitim dışında öğrenci tarafından tekrarlanması gerekmektedir. Unutulmamalı ki emek ve çaba harcanmayan hiç bir eğitim amacına ulaşamaz.
Genel anlamda diksiyon eğitiminde ayrıntı bazında farklılıklar olsa dahi  şu eğitimler ve içerikler konu edilir.
- Ses eÄŸitimi
- Kelime eÄŸitimi
- Söz akımı
- Anlatım
- Hitap
- İletişim kurma teknikleri
- Doğaçlama
- Dil, zeka ve akıl ilişkisi
- Dil – kültür ilişkisi
Diksiyon Eğitiminin Faydaları
Doğru ve eksiksiz konuşmak için alınan diksiyon derslerinin kişilere düzgün konuşmanın yanında pek çok faydası bulunmaktadır. Sesini ve bedenini olması gerektiği gibi kullanan bireyler yetiştirmeyi amaçlayan eğitimlerin diğer faydaları ise;
- Doğru nefes alıp vermeyi öğretir.
- Tonlama ve vurgu kurallarını öğretir.
- KiÅŸinin iletiÅŸim becerilerini geliÅŸtirir.
- Sesin nasıl etkileyici bir biçimde kullanılacağını öğretir.
- Oyunculukta ses kontrolü, doğaçlama rahatlığı sağlar.
- Hitabet gücünü geliştirir.
- Topluluk önünde konuşurken heyecanı kontrol etmeyi öğretir.
 Dersin  Yapısı : Talepler doğrultusunda hafta içi ve hafta sonu gruplar açılabileceği gibi aynı zamand yine talepler doğrultusunda akşam gruplarının açılması da mümkündür. Grup derslerde haftada bir gün 3 ders saati şeklinde yapılmakta olup 3 ay devam etmektedir. Derslerin hangi gün olacağı talepler doğrultusunda tespit edilmektedir.
Özel dersler için lütfen bize ulaşın.
Diksiyon Eğitimi için ÖN KAYIT formunu doldurabilirsiniz.
İletişim
Adres :  İncirli cad. Kartaltepe mah. Kıbrıs Sok. Okan apt. No:6/1 Bakırköy/İstanbul
( Eski Town Center’in Karşısı, Yaşar Hastanesi’nin yanındaki sokak )
Telefon:+90 212 570 80 68
Mobil:Â +90 530 880 71 80
Mail:Â [email protected]
Çalışma Saatleri
İnternet sitemizde bulunan formlar yardımı ile 24 saat bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Pazartesi-Cuma: 09:00 - 21:00
- Cumartesi: 09:00 - 21:00
- Pazar: 09:00 - 21:00