Şunun için etiket arşivi: Başak Özdoğan

Anadolu’nun pek çok şehrinde gerçekleşecek sanat ve kültürel faaliyetleri aşağıda okuyabilirsiniz.

Başkentte Kültür Sanat

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun hazırladığı, “Gündüz ve Gece” bugün yapacağı prömiyerle sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun hazırladığı, “Gündüz ve Gece” bugün yapacağı prömiyerle sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Bu yıl 16’ncısı düzenlenen “Uluslararası Ankara Caz Festivali”, bu hafta da 5 konserle devam edecek

Devlet Tiyatroları 18, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek bazı etkinlikler şöyle:

-Tiyatro-

Akün Sahnesi: 

“Bir Delinin Hatıra Defteri” bugün, yarın ve 9 şubat’ta seyredilebilecek. Erdal Beşikçioğlu’nun performans sergilediği oyunun proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler, dekor ve giysi tasarımını ise Sertel Çetiner üstleniyor.

“Pal Sokağı Çocukları”, 9 ve 10 Şubat’ta minik tiyatroseverlerle buluşacak.

İskender Altın’ın yönettiği, Moises Kaufman’ın yazdığı “33 Varyasyon” 12 ve 13 Şubat’ta izlenebilecek. Oyunda, Erdal Küçükkömürcü, İpek Çeken, Meltem Baytok, Mehmet Akay, Ulaş Ersoy, Eda Aydınlı, Tunç Yıldırım rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

“Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun” bugün, yarın, 9 ve 10 şubat’ta sahnelenecek.

Füruzan’ın yazdığı, Funda Mete’nin yönettiği “Kış Gelmeden” 12 ve 13 Şubat’ta temsil verecek.

Büyük Tiyatro:

Orhan Asena’nın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu’nun yönettiği “Hürrem Sultan” yarın ve 10 Şubat’ta seyirciyle buluşacak.

Kenan Işık’ın Şeyh Galib’in eseri Hüsn ü Aşk’tan esinlenerek yazıp yönettiği

“Aşk Hastası” ise 12 Şubat’ta seyredilebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

“Cyrano de Bergarac” bugün, yarın, 9, 12 ve 13 Şubat’ta sahre alacak. Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği, Edmond Rostand’ın yazdığı, Sabri Esat Siyavuşgil’in çevirdiği oyunda Durukan Ordu, Zeynep Yasa, İrfan Kılınç, İsmet Numanoğlu ve Edip Tümerkan rol alıyor.

Çocuk oyunun “Karlar Kraliçesi” 10 Şubat’ta izlenebilecek.

Küçük Tiyatro:

“Ben Ödüyorum”, bugün, yarın 9 ve 10 Şubat’ta seyircinin karşısına çıkacak. Bulgar yönetmen Vladlen Alexandrov’un yönettiği oyunda Olcay Kavuzlu, Şevki Çepa, Sinem Şahin, Nurcan Süer ve Ceren Narinoğlu’nun rol alıyor.

Shakespeare’nin aynı adlı eserinden uyarlanan “Venedik Taciri” ise 12 ve 13 Şubat’ta temsil verecek.

Oda Tiyatrosu:

“Krem Karamel”, bugün, yarın ve 9 Şubat’ta sahnelenecek. Zeynep Kaçar’ın yazdığı, Ünsal Coşar’ın yönettiği oyunda Servet Pandur, Burak Talı rol alıyor.

“Euridice’nin Elleri”, 12 ve 13 Şubat’ta seyredilebilecek. Pedro Bloch’un kaleminden Yurdaer Okur’un yönettiği, oyunda aynı evde yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların evliliklerinin nasıl iflasa sürüklediği anlatılıyor.

Stüdyo Sahne:

Rick Cleveland’in yazdığı, İlham Yazar’ın yönettiği “Jerry ve Tom” yarın, 10 ve 12 Şubat’ta izleyiciyle buluşacak.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

“Cesaret Ana ve Çocukları”, yarın ve 9 Şubat’ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Brecht’in yazdığı, Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği oyun savaştan ekmeğini çıkarmaya çalışan Cesaret Ana’nın üç çocuğunu savaşa kaptırmama çabası konu ediliyor.

İlham Yazar’ın yönettiği, Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çidamlı, Buğra Koçtepe rol aldığı “Yastık Adam” 13 Şubat’ta temsil verecek.

Şinasi Sahnesi:

Stephen King’in yazdığı, Sinemis Candemir’in çevirdiği “Dolores Claiborne”, 12 ve 13 Şubat’ta sahne alacak.

-Opera-

Opera Sahnesi: Modern Dans Topluluğu’nca hazırlanan “Gündüz ve Gece” adlı modern dans gösterisi, bugün prömiyer yapacak. Eserin koreografisini Roberto Scafati üstlenirken, dekoru Talat Ayhan, kostümleri ise Gazal Erten tasarladı.

“Notre Dame’in Kamburu”, balesi 9 Şubat’ta sanatseverlerle buluşacak.

“Macbeth” operası 11 Şubat’ta izlenebilecek.

Dans tiyatrosu “Töre”, 13 Şubat’ta sahne alacak

Operet Sahnesi: “Seslerle Anadolu” müzikli gösterisi 10 Şubat’ta seyredilebilecek.

“Bir Parça Aşk İksiri” konseri seslendirilecek.

“Bir Tenor Aranıyor” Müzikal komedisi 12 Şubat’ta temsil verecek.

-Konser-

Ankara Caz Derneği’nin düzenlediği “16. Ankara Caz Festivali” kapsamında konserler devam ediyor.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde bugün “Alp Bora Quartet”, yarın ise

“Guitar Summit: Şinasi Celayiroğlu Quartet + Bilal Karaman-Patika + Akın Eldes Trio” sahne alacak.

“Murat İşbilen Quintet” ile “Önder Focan Grup feat. Meltem Ege”, 9 Şubat’ta ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde konser verecek.

“Onur Aymergen Trio feat. Cenk Erdoğan”, 13 Şubat’ta Başkent Üniversitesi İhsan Doğramacı Salonu’nda caz severlerle buluşacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın Burak Tüzün’ün şefliğinde, Peter Hoerr’in “Viyolonsel”, Dinçer Özer’in “Vurmalı Çalgılar”da solist olarak sahneye çıkacağı konserde Vurmalı Çalgılar Topluluğu’da performans sergileyecek. CSO Konser Salonu’nda gerçekleşecek programda, Jean-Louis Duport’un

“6.Viyolonsel Konçertosu re minör”, Franz Joseph Haydn’ın “Viyolonsel Konçertosu re majör” ve G.BizeT – R.Shchedrin’in “Carmen Vurmalı Çalgılar ve Yaylı Sazlar için Süit” besteleri icra edilecek.

-BSO-

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 9 Şubat’ta vereceği konserde Şef Işın Metin’in yönetiminde BorusanQuartet’ten kemanda Esen Kıvrak ve Olgu Kızılay, viyolada Efdal Altun ve viyolonselde Çağ Erçağ sahne alacak.

Bilkent Konser Salonu’ndaki programda G. Rossini’nin “William Tell” Uvertürü, L. Spohr’un “Yaylı Sazlar Kuarteti” ve “Orkestra için Konçerto, La minör Op.131”, D. Shostakovich’in de “Senfoni No.15,” ile “La majör Op.141” adlı eserleri seslendirilecek.

-Cer Modern-

Stüdyocer’de genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu’nun üstlendiği, İlham Yazar’ın yönettiği “Mojo”, yarın ve 9-10 Şubat’ta tiyatroseverlerle buluşacak.

Çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden Ahmet Güneştekin’in “Yüzleşme” adlı sergisi devam ediyor.

Gerçek Kötüler Sanat Kolektifi’nin “Bizzat Ben Kendim-Bir ikilem olarak Ben” karma sergisi sürüyor.

Erzurum’da Kültür Sanat

“Çıkmaz Sokak Çocukları” oyunu ile “Yürüyen Taşlar” adlı çocuk oyununu sahneleyecek.

Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), bu hafta

“Çıkmaz Sokak Çocukları” oyunu ile “Yürüyen Taşlar” adlı çocuk oyununu sahneleyecek.

Lylee Kessler’ın yazdığı, Kuvvet Yurdakul’un yönettiği “Çıkmaz Sokak Çocukları” adlı oyunda, Emrah Keskin, Levent Aras, Sezai Yılmaz rol alıyor.

Dekor tasarımını Murat Gülmez, giysi tasarımını Funda Çebi Bozdoğan, ışık tasarımını Eser Dursun’un üstlendiği oyunda, sisteme rağmen hayata tutunmaya çalışan 3 yetim ve “Amerikan Rüyası”nın trajikomik halleri anlatılıyor.

Oyun, bugün ve yarın saat 19.30’da, 9 Şubat’ta 14.00 ile 19.30’da tiyatroseverlerle buluşacak.

Mike Kenny yazdığı, Ebru Aytürk Evren’in yönettiği “Yürüyen Taşlar” adlı çocuk oyununda ise Merve Gül, Melike Durak, Kübra Tığtepe rol alıyor.

Oyunda, gökyüzünden uzaklardaki bir dağın arkasına düşen yıldızı bulmaya giden küçük kız “Cnthy”nin macera dolu hikayesi anlatılıyor.

Oyun, 10 Şubat Pazar günü saat 14.00’de izlenebilecek.

Trabzon’da kültür sanat 

Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT), “Şekil Bozukluğu” adlı oyunu sahneleyecek.

Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT), “Şekil Bozukluğu” adlı oyunu sahneleyecek.

Hayriye Ersöz’ün yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan’ın yönettiği “Şekil Bozukluğu” adlı oyunda Uğur Keleş, Emre Ön, Necdet Mert Hürol, Fitnat Didem Özkavukçu ve Sinem Bilgin rol alıyor.

Dekoru Aytuğ Dereli, kostümleri Töre Özsel, ışığı Yüksel Aymaz ve müziği Fatih Veli Ölmez’e ait oyunda, bekar bir kadının yalnızlığı ile hesaplaşması konu ediliyor.

Oyun, bugün ve yarın saat 20.00’de, 9 Şubat Cumartesi saat 15.00 ve 20.00’de Atapark Haluk Ongan Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Trabzon Büyükşehir Tiyatrosu, “Masanın Altında” adlı oyunu sahneleyecek. Roland Topor’un yazdığı ve Esen Özman’ın Türkçeye çevirdiği oyunu, İbrahim Gürsoy yönetiyor.

Adnan Akyüz, Zeki Kanber, Çağla Karamehmet, Ahmet Parmak ve Nil Sönmez’in rol aldığı oyunda, giderek küçülen ve yalnızlaşan bireyin sıkışmışlığı, kadın-erkek ekseninde anlatılıyor.

Oyun, 8 Şubat Cuma ve 12 Şubat Salı günü saat 20.00’de Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ise Mümin Candaş’a ait resim sergisi 8 Şubat Cuma günü açılacak. Sergi, 18 Şubat’a kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.

Konya’da Kültür Sanat

Konya Devlet Tiyatrosu’nda (KDT), “Biz size hayranız” adlı oyun sahnelenecek.

Konya Devlet Tiyatrosu’nda (KDT), “Biz size hayranız” adlı oyun sahnelenecek.

Carole Greep’in yazdığı, Ege Aydan’ın yönettiği oyunda, dekor ve giysi tasarımını Özlem Karabay, ışık tasarımını ise Kazım Öztürk üstleniyor.

Teknoloji ve modern yaşamın insan ilişkilerini getirdiği noktaya dair sıcak ve samimi bir komedinin işlendiği oyunda, henüz keşfedilmemiş bir yazar olan Charles ile karısı Carole’nin büyük şehirde yaşamaktan vazgeçmeleri ve kır evinde yaşamaları anlatılıyor.

Oyun, bugün ve yarın saat 19.30’da, 9 Şubat Cumartesi günü ise 14.00 ve 19.30’da tiyatroseverlerle buluşacak.

Bursa’da Kültür-sanat

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), “Kuzguncuklu Fazilet”, “Rahvan Giden Atlılar”, “Karmakarışık” ve “Kaçaklar” oyunlarını sahneleyecek.

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), “Kuzguncuklu Fazilet”, “Rahvan Giden Atlılar”, “Karmakarışık” ve “Kaçaklar” oyunlarını sahneleyecek.

Eski devlet bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu’nun yazdığı, Galip Erdal’ın yönettiği “Kuzguncuklu Fazilet” adlı oyunun dekor tasarımını Başak Özdoğan, kostüm tasarımını Fatma Sarıkurt, ışık tasarımını Yakup Çartık yapıyor. 1942-1944 yılları arasında yürürlükte olan Varlık Vergisi’nin toplum üzerinde yarattığı çarpıklıkları konu edinen oyun, 11 kişilik oyuncu kadrosuyla izleyicilerle buluşuyor.

Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi’nde bugün ve yarın saat 20.00’de, 9 Şubat Cumartesi ise 15.00 ve 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Özen Yula’nın yazdığı, Bora Özkula’nın yönettiği “Rahvan Giden Atlılar”ın ise dekoru ve kostümlerini Başak Özdoğan, ışık tasarımını Ali Karaman yapıyor. Ömer Naci Topcu, Emre Işık, Ozan Sargın’ın rol aldığı oyunda, “Hayat, rahvan giden atlarla yapılan bir yolculuk değil, vahşi, yağız bir atın üstünde çıkılan, her an düşme tehlikesiyle yaşanacak, tedirginlik verici bir koşudur” mesajı işleniyor.

Oyun, Oda Tiyatrosu’nda bugün, yarın ve cumartesi saat 18.00’de sahneye konulacak.

Ray Cooney’in yazdığı, Haldun Dormen ve Kemal Uzun’un çevirdiği

“Karmakarışık” adlı oyunun yönetmenliğini ise Kerem Atabeyoğlu yapıyor. İngiliz yazar Ray Cooney’in en komik ve en tempolu oyunu olarak bilinen “Karmakarışık”, AVP Sahnesi’nde 12 ve 13 Şubat’ta saat 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Murat Can Kibiroğlu’nun yazdığı “Kaçaklar” adlı çocuk oyununu Ali Volkan Çetinkaya yönetiyor. Dekor tasarımını Melih Karakurt, kostüm tasarımını Özlem Karabay, ışık tasarımını Sinan Mahçup’un yaptığı oyunda, Halil Balkanlar, Ali Volkan Çetinkaya, Derya Gümral, Cansu Yılmaz, Çağlar Ozan Aksu, Emre Işık, Adnan Tunalı, Özlem Altaş, Mutlu Dereli, Savaş Ak, Şafak Pak ve Hayati Özen rol alıyor. Bir sirk hikayesi olan “Kaçaklar” oyunu, küçük bir yavru filin özgürlük arayışını, muhteşem bir gösteriyle seyircisiyle buluşturuyor. Oyun, AVP Sahnesi’nde 10 Şubat Pazar günü saat 14.00’te sahnelenecek.

-Bursa Şehir Tiyatrosu-

Bursa Şehir Tiyatrosu ise Amerikan Edebiyatı’nın korku ve gerilim yazarı olan Ira Levin’in kaleme aldığı, Hale Kuntay’ın Türkçeye çevirdiği “Ölüm Tuzağı” adlı oyunu sahneliyor.

Mustafa Kurt’un yönettiği oyun, para ve şöhret tutkusunun insanları nasıl baştan çıkardığını anlatıyor. Oyun, bugün ve yarın saat 20.00’de, 9 Şubat Cumartesi 14.00’te Tayyare Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Şehir Tiyatrosu ayrıca “Karagöz Dadım Olsana” adlı gölge oyununu da sahneliyor. Tayfun Özeren’in yazdığı ve sahnelediği oyun, 4 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. Oyun, cumartesi günü saat 12.00’de Karagöz Müzesi Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Güneydoğu’da Kültür Sanat

Diyarbakır DT, “Dar Ayakkabı ile Yaşamak” ve “Oz Büyücüsü” oyunlarını tiyatroseverlerle buluşturmaya devam ediyor

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), bu hafta da “Dar Ayakkabı ile Yaşamak” ve “Oz Büyücüsü” oyunlarını tiyatroseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

DDT, geçen yıl büyük ilgiyle izlenen, Sırp yazar Duşan Kovaçeviç’in yazdığı, Bilge Emin’in oyunlaştırdığı, Engin Altan Düzyatan’ın yönettiği “Dar Ayakkabıyla Yaşamak” oyununu, Şubat ayı programı kapsamında tiyatroseverlerin beğenisine sunmayı sürdürüyor.

Dekor tasarımı Kaan Güreşçi, giysi tasarımı Candan Günay, ışık tasarımı İzzettin Biçer, müzik ve besteleri Bozkurt Cendey’e ait oyunda, Mümtaz Aydoğan Mengi, M. Lebip Gökhan, Özden Gököz, Ercan Kılıçarslan, N. Özgün Çoban, Dilek Mengi ve Gülizar Oltulu rol alıyor.

Medya, toplum ilişkisinin sorgulandığı oyun, 7, 8 ve 9 Şubat’ta Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde izlenime sunulacak.

DDT, pazar günü ise Özlem Saraç’ın, Frank Baum’dan uyarlayarak yazdığı, müzikleri Erkin Hadimoğlu ve Ender Gündüzlü’ye, şarkı sözleri müzikalin yönetmeni Metin Arslan’a ait “Oz Büyücüsü” adlı çocuk oyununu, küçük seyircileriyle buluşturacak.

Kostüm tasarımı Esra Selah, dekor tasarımı Seyhan Kırca, ışığı İzzettin Biçer’e ait müzikalde Gonca Coşkun, Özden Gököz, Mümtaz Mengi, Fatih Yurdakul, Pelin Tozkoparan, Birce Birsel Çağlar, Kerem Corogil, Uğur Çınar ve Ozan Hafızoğlu rol alıyor. Pop-rock türündeki iki perdelik müzikalde, evinden uzaklaşan bir kız çocuğunun hayallerine kavuşması için Oz Büyücüsü’ne ulaşması anlatılıyor.

Oyun, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde sahnelenecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da Hollanda Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz’ün yönettiği, Kawa Nemir’in Kürtçe’ye uyarladığı İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in “Hamlet” adlı oyununu bu akşam ile 8 ve 9 Şubat’ta Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu Sahnesi’nde seyircisiyle buluşacak.

Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Mesut Erenol, Emin Yalçınkaya, Serdar Geren, İsmail Oyur, Rojda Gülseven Medar ve Ali Tekbaş’ın rol aldığı oyun, Diyarbakır’da bir aileyi canlandıran Leyla Batgi ve Vural Tantekin’in anlatıcılığında dile getiriliyor.

-Seyreyle Ara Güler Mardin’de-

Mardin’de ise Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Engin Özendes’in üstlendiği “Seyreyle Ara Güler Mardin’de” sergisi devam ediyor.

Usta fotoğrafçı Ara Güler’in sergide yer alan fotoğrafları, “Tanımak ve Anlamak” ile “Yüz Yüze” başlıklı iki bölüm halinde sergileniyor. 114 eserin yer aldığı sergi, nisan ayına kadar açık kalacak.

 

 

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), ”Altın Kafeste Yangın”, ”Rahvan Giden Atlılar”, ”Karmakarışık” ve ”Çizmeli Kedi” oyunlarını sahneleyecek.

Hidayet Sayın’ın yazdığı, Bora Özkula’nın yönettiği ”Altın Kafeste Yangın”ın dekor tasarımını Özlem Karabay, kostüm tasarımını Fatma Sarıkurt, ışık tasarımını ise Ali Karaman yapıyor. Taner Turan, Rüyam Dirin, Kamil Korunan, Ecehan Şarman Çetinkaya, Sitare Tuna, Emre Yaşa, Emir Çiçek, Erol Aydın, Süheyla Zeybek, Bora Özkula’nın rol aldığı oyunda, Osmanlı sultanları arasında trajik bir hayatı olan Sultan 5. Murad’ın umutsuzluklar, korkular, onur mücadelesi ve müzikle dolu 28 yıllık esareti anlatılıyor.

Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi’nde, bugün ve yarın saat 20.00’de, 29 Aralık Cumartesi ise 15.00 ve 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Özen Yula’nın yazdığı, Bora Özkula’nın yönettiği ”Rahvan Giden Atlılar”ın ise dekoru ve kostümlerini Başak Özdoğan, ışık tasarımını Ali Karaman yapıyor. Ömer Naci Topcu, Emre Işık, Ozan Sargın’ın rol aldığı oyunda, ”Hayat, rahvan giden atlarla yapılan bir yolculuk değil, vahşi, yağız bir atın üstünde çıkılan, her an düşme tehlikesiyle yaşanacak, tedirginlik verici bir koşudur” mesajı işleniyor.

Oyun, Oda Tiyatrosu’nda bugün, yarın ve cumartesi saat 18.00’de sahneye konulacak.
Ray Cooney’in yazdığı, Haldun Dormen ve Kemal Uzun’un çevirdiği ”Karmakarışık” adlı oyunun yönetmenliğini Kerem Atabeyoğlu yapıyor. İngiliz yazar Ray Cooney’in en komik ve en tempolu oyunu olarak bilinen ”Karmakarışık”, AVP Sahnesi’nde 2 Ocak Çarşamba günü saat 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Charles Perrault’un yazdığı, Metin Arslan’ın çevirdiği ”Çizmeli Kedi” adlı çocuk oyununu ise Berrin Kulya Balkanlar yönetiyor. Dekor ve kostüm tasarımını Aytuğ Dereli, ışık tasarımını Ali Karaman, dans düzenini Berrin Kulya Balkanlar’ın yaptığı oyunda, Harun Türköz rol alıyor.

Oyun, AVP Sahnesi’nde 30 Aralık Pazar saat 14.00’te sahneye konulacak.

Kaynak : [-]

İstanbul’un haftalık sanat ajandası (9-16 Kasım)

sanat duyuru

İstanbullu sanatseverler konserler, resim sergileri, tiyatro oyunları ile sanat dolu bir hafta yaşayacaklar. İstanbul’un farklı yerlerinde gerçekleştirilen sanat etkinlikleri ile İstanbulluları sanatın farklı dallarında yeni keşifler bekliyor. Sizin için haftanın önemli sanat etkinliklerini derledik…

Dünyaca ünlü Latin şarkıcı Jennifer Lopez, 14 Kasım’da Ataköy Atletizm Arena’da sahne alacak.”Dance Again” turnesi kapsamında 3 konser vermek için İstanbul’a gelecek Lopez, dünya listelerinde uzun süre ilk sırada kalan ”On The Floor” şarkısının yer aldığı ”Love” albümünün yanı sıra sevilen hit parçalarını da seslendirecek.Dünyanın en iyi senfoni orkestraları arasında gösterilen şef Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası, 10 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde konser verecek. Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilecek konserde, Peter Van Anrooy’un ”Piet Hein Rhapsody”si, Sergei Prokofiev’in ”Romeo ve Juliet Süiti”nden bölümler ile Çaykovski’nin ”Op. 36 numaralı Fa minör 4. Senfonisi” seslendirilecek. Her biri virtüoz 120 müzisyenden oluşan orkestra, kurulduğu 1888 yılından bu yana Strauss, Mahler, Debussy ve Stravinsky gibi pek çok önemli besteci tarafından yönetildi.

İrlandalı hard rock grubu ”Thin Lizzy”, Avea’nın 3. Escape to Music konserleri kapsamında 11 Kasım’da Küçükçiftlik Park’ta hayranlarıyla buluşacak. ”Whiskey in the Jar” şarkısını yorumlayış biçimi, ”Jailbreak”, ”The Boys Are Back in Town” ve ”Bad Reputation” gibi parçalarıyla dünya çapında büyük bir hayran kitlesine sahip olan grup, çift gitar armonisi kullanan ilk hard rock gruplarından biri olarak kabul ediliyor. 43 yıllık kariyerinde birçok unutulmaz canlı performans sergileyen grup, müzik kanalı VH1’in ”Hard Rock’un En Büyük 100 Sanatçısı” listesinde 51. sırada gösteriliyor. Van Morrison, Little Feat ve Bob Seger gibi isimlerden ilham alan grup, 1986’da ölene kadar grubun liderliğini yapan basçı, şarkı yazarı ve solist Phil Lynott’ın mirasına duydukları saygıdan dolayı bundan sonraki albümlerini ”Thin Lizzy” adıyla çıkarmayacağını açıklamıştı.

”4. Avea Sıra Dışı Müzik” konserleri, İran asıllı grup ”Niyaz”ın yarın İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Oditoryumu’nda vereceği konserle başlayacak. Azam Ali’nin benzersiz sesi, Loga Ramin Torkian’ın büyülü akustik/elektrik düzenlemeleri ve ”Grammy” adayı prodüktör/remiks ustası Carmen Rizzo’nun öncü elektronik ses örgüleriyle zihinlerde yer eden ”Niyaz”, zengin Sufi mistisizmi ile Orta Doğu’nun şiir ve türkülerini, akustik enstrümanlar ve modern elektronik müziğin tınılarıyla buluşturuyor. Müzik eleştirmenleri tarafından çığır açan bir topluluk olarak görülen ”Niyaz”, 2005’te piyasaya sunulan ilk albümden bu yana sayısız festival ve konserde sahne aldı. Grup, mayıs ayında yayınladığı ”Sumud” ile de Türkiye’deki müzik marketlerde en çok satılan yabancı albümler listelerinin üst basamaklarına tırmandı.

Terence Blanchard Quintet, 13 Kasım’da Nardis Jazz Club’ta sahne alacak. Günümüzün en iyi trompetçilerinden biri olarak görülen Terence Blanchard, 1990’dan bu yana birlikte çalıştığı Spike Lee’nin filmleri için yaptığı müziklerle de büyük beğeni topladı ve bu albümlerle ”Grammy” ve ”Altın Küre”ye aday gösterildi.Blanchard, 2005’te McCoy Tyner, Gary Bartz, Christian McBride ve LewisNash ile birlikte ”En İyi Enstrümantal Caz Albümü” dalında ”Grammy” ödülünü kazandı.

Azerbaycan’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı ”Love Me Back” adlı şarkısıyla Türkiye’yi temsil eden Can Bonomo, 14 Kasım’da Salon İKSV’de konser verecek. Müzikal yolculuğunda The Shins, Wax Poetic, The Kinks, The Libertines ve The Beatles gibi gruplardan esinlenen Bonomo, alaturka nağmelerden indie melodilere uzanan tarzını ”İstanbul Müziği” olarak tanımlıyor. Bonomo, geçen yılın başlarında çıkardığı ilk albümü ”Meczup” ile geniş bir hayran kitlesine ulaştı.

Fransız şanson geleneğiyle cazı bir araya getiren Amerikalı caz şarkıcısı Stacey Kent, yarın Salon İKSV’de sevenleriyle buluşacak. İlk albümü ”Close Your Eyes”ı 1997 yılında çıkaran Stacey Kent’in ”The Boy Nex Door” albümü Fransa’da ”altın plak”a değer bulundu. Sanatçının 2007’de piyasaya sunulan ”Breakfast on the Morning Tram” albümü Fransa’da ”platin plak” aldı ve ”Grammy”ye aday gösterildi.

Portekiz’in en başarılı fado vokalistlerinden olan Carla Pires, 15 Kasım’da Salon İKSV’de hayranlarının karşısına çıkacak. Berrak alto vokaliyle beğeni toplayan Pires, Avrupa kentlerinde birçok festivalde performans gösterdi.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), yılın en parlak projelerinden biri olan, Güher ve Süher Pekinel’in ”Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesinin yıldızları ile 2012’ye veda edecek. Farklı enstrüman gruplarından yetenekli öğrencilerin destek gördüğü ve Avrupa’da dünyanın önde gelen müzisyenleriyle eğitimlerini sürdürme hakkı kazandığı projenin keman, viyolonsel ve piyano dallarından 4 genç yetenek, BİFO ile birlikte 12 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde konser verecek. Şef Sascha Goetzel yönetimindeki orkestra konserde, Sibelius’un ”Keman Konçertosu, Re minör, Op. 47”, Schumann’ın ”Viyolonsel Konçertosu, La minör, Op. 129”, Rachmaninoff’un ”2. Piyano Konçertosu, Do minör, Op. 18” ile Brahms’ın ”Keman Konçertosu, Re Majör, Op. 77” eserlerini seslendirecek.

Tuluyhan Uğurlu’dan Atatürk’ü anma konseri

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, 10 Kasım’da Tepe Nautilus AVM’de Atatürk’ü anma konseri verecek. Uğurlu konserde, Atatürk için yazılan en önemli eserler arasında yer alan ”Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri” isimli senfonik eserini seslendirecek. Görüntülerle de desteklenecek konserde, ”Dolmabahçe’de Hüzünlü Sonbahar”, ”Sofya’da Dans”, ”Biz Cumhuriyet’i Çok Sevdik”, ”Cumhuriyet’in Kızları”, ”Cumhuriyet Trenleri” adlı eserleriyle sahne alacak Uğurlu’ya, kavalda Murat Toraman, elektrogitar ve yaylı tamburda Uğur Varol, kontrbasta Umut Sel, vurmalı enstrümanlarda Gürkan Özkan eşlik edecek.

Sahne sanatları

”Kanlı Düğün”, ”Carmen”, ”Büyülü Aşk” adlı unutulmaz filmlerin ünlü İspanyol yönetmeni Carlos Saura’nın ”Flamenco Hoy” isimli sahne projesi, yarın, 10 ve 11 Kasım’da TİM Show Center’da görülebilecek. 11 sanatçıdan oluşan dans grubu, Rafael Estevez ve Nani Panos tarafından tasarlanan koreografiyle, asırlar boyunca hüküm süren geleneksel temalarla caz ve çağdaş müziği buluşturuyor. Gösteride, İspanyol piyanist Chano Domingez’in eserlerini, 4 ses sanatçısı yorumlayacak. Ayrıca gitar virtüözü Antonio Rey, 5 müzisyenle birlikte canlı performans sergileyecek. Chano Dominguez ve Antonio Rey’in müzikleri, modern cazla geleneksel motifleri birleştirerek izleyiciyi flamenkonun derinliklerine götürecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), ”Midas’ın Kulakları” operasını yarın, 10 ve 13 Kasım’da Kadıköy Süreyya Operası’nda sahneleyecek. Librettosunu temmuz ayında hayatını kaybeden Güngör Dilmen’in yazdığı, Ferit Tüzün’ün bestelediği eserin rejisörlüğünü Yücel Erten yaptı. Orkestra şefliğini Serdar Yalçın’ın, koro şefliğini Gökçen Koray’ın yaptığı operanın koreografisi Selçuk Borak imzası taşıyor. Güngör Dilmen’in aynı ismi taşıyan manzum oyunu ve Ferit Tüzün’ün bestelerinin mükemmel uyumu sonucunda bir Türk klasiği haline gelen ”Midas’ın Kulakları”, masalsı ve şiirsel üslubuyla sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

”Wolfgang ve Lorenzo” adlı müzikli oyun, 14 Kasım’da Fulya Konser Salonu’nda sergilenecek. Aydın Büke’nin yazdığı, H. Rıza Murat Göksu’nun sahneye koyduğu oyun, Wolfgang Amadeus Mozart’ın İtalyan metin yazarı Lorenzo Da Ponte ile üç ortak çalışmasını konu ediniyor.

”Çocuk Dünyası” adlı çocuk müzikali, 11 Kasım’da Kadıköy Süreyya Operası’nda izlenebilecek.

Fulya Konser Salonu’nda ise 10 Kasım’da ”Atatürk’ü Anma Konseri” düzenlenecek.

Devlet ve şehir tiyatroları

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Küçük Sahne’de yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Herkesin Bildiği Sırlar”, 13, 14 ve 15 Kasım’da ”Çirkin”, Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını”, Cevahir Salon 1’de yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Yanık”, 13, 14 ve 15 Kasım’da ”Sidikli Kasabası Müzikali”, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde 15 Kasım’da ”Çehov Makinesi”, Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde yarın, 10 ve 11 Kasım’da ”Düğün Şarkısı”, Kartal Bülent Ecevit Sahnesi’nde 13 ve 14 Kasım’da ”Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını”, Cevahir Salon 2’de 13, 14, 15 Kasım’da ”Düğün Şarkısı’, Üsküdar Stüdyo Sahne’de yarın 10 ve 11 Kasım’da ”Çirkin” ile 13 ve 14 Kasım’da ”Kontrabas” adlı oyunları sahneleyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda 10 ve 11 Kasım’da, Ümraniye Sahnesi’nde ”Şark Dişçisi” ve ”Fareli Köyün Kavalcısı”, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ”Dar Ayakkabıyla Yaşamak” ve ”Pinokyo”, Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’nde ”Perşembenin Hanımları” ve ”Ali Baba ve Kırk Haramiler”, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ”Mutfak Söyleşileri” ve ”Boncuk”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ”Çığ” ve ”Karagöz Tatlıcı”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ”Ateşli Sabır (Postacı)” ve ”Sokak Kedileri”, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ”Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye” ve ”Pırtlatan Bal” adlı oyunlar izlenebilecek.

Ümraniye Sahnesi’nde ”Dar Ayakkabıyla Yaşamak”, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ”Vişne Bahçesi”, Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’nde ”Kabare”, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ”Büyünün Gözleri”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ”Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ”Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum”, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ”Toros Canavarı” adlı oyunlar ise 14 ve 15 Kasım’da sergilenecek.

Özel tiyatrolar

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ”Tatlı Kaçık”, Tiyatro Pera’da ”Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im”, Metin Zakoğlu Cafe Theatre’da ”Aşk Dönümü”, İkinci Kat’ta ”Yalnızlar Kulübü”, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ”Otelde Komik Bir Gece”, Craft Tiyatro’da ”Uğrak Yeri”, Kozyatağı Kültür Merkezi (KKM) Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde ”Sonbaharı Beklerken”, Caddebostan Kültür Merkezi’nde ”Alevli Günler”, oyunları yarın tiyatroseverlerle buluşacak.

Ayrıca, 10 Kasım’da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ”Menan Cinleri”, Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde ”Eleni’den Mektuplar”, Gri Sahne’de ”Kutlama”, KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde ”Hasretinden Prangalar Eskittim”, Çevre Tiyatrosu’nda ”Metot”, Şişli Blackk Out Sahnesi’nde ”Tatlı Kaçık”, Kenter Tiyatrosu’nda ”Macbeth”, İkinci Kat’ta ”Torbacının Esrarı”, 11 Kasım’da garajistanbul’da ”Oda ve Adam”, Metin Zakoğlu Cafe Theatre’da ”Arkadaşım Kadın Oldu”, 12 Kasım’da Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde ”Meymenetsiz Musibet”, İkinci Kat’ta ”Limonata”, Kumbaracı 50’de ”Yokuş Aşağı Emanetler” oyunları izlenebilecek.

Sergi

”Atatürk: Bir İnsandan Daha Fazla…” başlıklı fotoğrafı sergisi, 10 Kasım’da Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde açılacak.  Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamının farklı yönlerini anlatan sergide, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan seçilen 30’ı aşkın fotoğraf yer alacak. Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın yaptığı sergi, 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Heykel sanatçısı Ozan Oganer’in ”Dilemma” adlı sergisi, yarından itibaren Galeri Merkur’de görülebilecek. Heykel sanatına, dantel, iğne oyası gibi malzemeleri kazandıran sanatçı, bu sergide, kendine özgü tekniğini, alışılmış materyalin yanı sıra yeni bir malzemenin sınırlarını zorlayarak genişletiyor.Sanatçının son heykel işlerinin yer aldığı sergi, 27 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Çocuklar için

”Disney Live Mickey’nin Müzik Festivali”, yarın, 10 ve 11 Kasım’da Trump Towers Mall’da çocuklarla buluşacak.Koreografisi Madonna’nın koreografı tarafından yapılan ve dünyada izlenme rekorları kıran gösteride, Mickey Mouse ve dostları, izleyenleri, ışıltılı kostümler, hareketli ve yüksek enerjili şarkılarla dans ederek eğlendiriyor.

Atlantis Sirki, yarın, 10 ve 11 Kasım’da Merter Meydan AVM’de gösteri sunacak. Akrobasi gösterileri, fanatik köpeklerin futbol şovu, nefes kesen köpekbalıkları, akıllı foklar ve sevimli penguenler, çocuklara eğlenceli dakikalar yaşatacak.

”Sinbad ve Adalar Prensesi” adlı müzikal çocuk oyunu, 10 Kasım’da TİM Fettah Aytaç Salonu’nda, ”Balıkçı ve Pisiler” adlı tek perdeli müzikli oyun ise 11 Kasım’da Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde izlenebilecek.

Bursa

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), “Altın Kafeste Yangın”, “Kuzguncuklu Fazilet” ve “Tek Kişilik Yaşam”, oyunlarını sahneleyecek.

Eski devlet bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu’nun yazdığı, Galip Erdal’ın yönettiği “Kuzguncuklu Fazilet” adlı oyunun dekor tasarımını Başak Özdoğan, kostüm tasarımını Fatma Sarıkurt, ışık tasarımını Yakup Çartık yapıyor.

1942-1944 yılları arasında yürürlükte olan Varlık Vergisi’nin toplum üzerinde yarattığı çarpıklıkları konu edinen oyun, 11 kişilik oyuncu kadrosu ile izleyicilerle buluşuyor. Oyun, Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’nde bugün ve yarın 20.00’de, 10 Kasım Cumartesi 15.00 ve 20.00’de, 11 Kasım Pazar ise 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazdığı, Erkan Yılmaz’ın sahnelediği, Ayşe Lebriz Berkem’in yönettiği “Tek Kişilik Yaşam” adlı oyunun dekor ve kostüm tasarımı ise Hakan Dündar, ışık tasarımı Ali Karaman’ın imzasını taşıyor.

Y. Emir Çiçek’in rol aldığı oyunda, hatıraların insan hayatında gürültü patırtı içinde kısa süreli dinlenme gibi bir kaçış noktası olduğu anlatılıyor. Rüyaların, seslerin, düşüncelerin, hayallerin ve daha başka, yaşayan ya da yaşamayan diğer şeylerin bir hatırası olduğu anlatılan oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosu Sahnesi’nde bugün, yarın ve cumartesi 18.00’de izleyiciyle buluşacak.

Hidayet Sayın’ın yazdığı, Bora Özkula’nın yönettiği “Altın Kafeste Yangın”ın dekor tasarımını ise Özlem Karabay, kostüm tasarımını Fatma Sarıkurt, ışık tasarımını ise Ali Karaman yapıyor. Taner Turan, Rüyam Dirin, Kamil Korunan, Ecehan Şarman Çetinkaya, Sitare Tuna, Emre Yaşa, Emir Çiçek, Erol Aydın, Süheyla Zeybek, Bora Özkula’nın rol aldığı oyunda, Osmanlı sultanları arasında trajik bir hayatı olan Sultan V. Murad’ın umutsuzluklar, korkular, onur mücadelesi ve müzikle dolu 28 yıllık esareti anlatılıyor.

Oyun, 13 ve 14 Kasım tarihlerinde saat 20.00’de Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’nde sahnelenecek.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ise “Karagöz Dadım Olsana” adlı gölge oyununu sahneliyor. Tayfun Özeren’in yazdığı ve sahnelediği oyun 4 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. Gölge oyunu, 10 Kasım Cumartesi 14.00’de Karagöz Müzesi Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.  Kaynak :[-] Muhabir : Cem Şan / Haluk Yüksel

 

 

CEF Tiyatro ve Aysa Prodüksiyon tarafından sahneye konan “Şems!.. Unutma!..” yeni sezonda ilk oyununu bu akşam saat 20.30’da Kozyatağı Kozzy Kültür Merkezi Gazanfer Özcan Sahnesi’nde sergileyecek.

Yetkin Dikiciler, Teoman Kumbaracıbaşı, Sinan Tuzcu, Sema Keçik, Beste Bereket ile Jehan Barbur’un rol aldığı “Şems!.. Unutma!..”; büyük düşünü Mevlana ile ruh ikizi Şems’in hikâyesini, onlar yokken yaşananlara odaklanarak anlatıyor. Ailenin kutsallığını, örtbas edilenlerini, unutturulmak istenenleri sorgulayan “Şems!.. Unutma!..”; 13. yüzyıl Konya’sında bir gece, Mevlana’nın evine konuk gelen bir hikâyecinin, o evdeki bütün düzeni nasıl değiştirdiğini sahneye taşıyor.

Özen Yula’nın yazıp yönettiği oyunun koreografisini Cihan Yöntemüstleniyor. Müziklerini Jehan Barbur ile Cenk Erdoğan’ın hazırladığı oyunda, Mert Önal canlı perküsyon performansı sergiliyor. Utku Demirkaya, Orçun Okurgan, Melis Baykal, Ece Gözmen’in dansçı olarak yer aldığı oyunda; ışık tasarımı Yakup Çartık, sahne tasarımı, kostümler Başak Özdoğan ve Fatoş Öztürk, ebru çalışmaları Bora Özpeker ve Nur Gökalp Özpeker imzalarını taşıyor.

Prömiyeri Nisan 2011’de gerçekleşen oyuna ait biletler, Biletix’ten ve salonun gişesinden temin edilebilir.

 

Kynk: Cumhuriyet haber portalı