İBB’nin, Åžehir Tiyatroları yönetmeliÄŸinde yaptığı deÄŸiÅŸikliÄŸi protesto eden sanatçılar, Galatasay Lisesi önünden Tünel’e yürüdü
İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (İBB) Şehir TiyatrolarıGörev ve Çalışma YönetmeliÄŸi’nde yapılan deÄŸiÅŸiklikler ve repertuar belirleme yetkisinin genel sanat yönetmeninden alınması sanatçılar tarafından protesto edildi.
“İSTANBUL ÅžEHİR TİYATROSU EHLİLEÅžTİRİLMEYE ÇALIÅžILIYOR”
İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yeni yönetmeliÄŸini protesto eden onlarca tiyatro sanatçısı, İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Sanatçılar ellerindeki “Muhafazakar Sanat”, “Åžehir Tiyatroları Yok Edilemez”, “Korkuya Karşı Özgür Tiyatro” dövizlerle protesto gösterisine destek verdi. Aralarında Halil Ergün, Tarık Akan, Bülent KayabaÅŸ, AyÅŸe Nil ÅžamlıoÄŸlu, Erkan Can, Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Rutkay Aziz, Fırat Tanış, Perihan SavaÅŸ gibi sanatçıların bulunduÄŸu gruba CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi de destek verdi.
Grup adına basın açıklamasını tiyatro sanatçısı Engin Alkan yaptı. Alkan, “HerÅŸeyin farkındayız. 1914’ten beri ehil ellerde olan İstanbul Åžehir Tiyatrosu göz göre göre ehlileÅŸtirilmeye çalışılıyor. Dünyada herhalde ilk kez bir tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor. Sanatın içinden sanatçı kovuluyor. Tüm bunlar sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünden küçük düşürme gayretleridir. Gerçekleri eÄŸip bükerek hiçkimse sanatçı ve sanatçıyla halkın arasına nifak sokamaz. Hedefin ne olduÄŸunu görüyoruz. Özgür düşünceden korkmayan herkes görüyor. Çok sesliliÄŸi tek bir notaya dönüştürecek olan muhafazakar sanat gibi söylemler demokratiktirleÅŸme diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, siyasi iradeye teslim edliyor. Oysa sanat ve demokrasi hiçbir siyasi iradenin faydacı beklentilerine göre yeniden tarif edilemez. SeçilmiÅŸlerin asıl görevi sanata asıl ihtiyacı olan özgür ortamı saÄŸlayacak alt yapı oluÅŸturmaktır” dedi.
“HUKUKİ ZEMİNDE HAKKIMIZI ARAYACAÄžIZ”
Sessiz kalmayacaklarını söyleyen Alkan, “Öncelikle dayatılan yeni yönetmeliÄŸe karşı hukuki zeminde hakkımızı arayacağız. Yüz yıllık ÅŸehir tiyatrosu mirasını her zeminde savunacağız. Ustalarımıza, gelecek kuÅŸaklara karşı üstlendiÄŸimiz bu sorumluluÄŸu ülkemizdeki, dünyadaki tüm sanat emekçileriyle paylaşıyoruz. Hedefimiz çaÄŸdışı yönetmelik dayatmaları yerine çaÄŸdaÅŸ ve özerk bir İstanbul Åžehir Tiyatrosu yasasıdır” diye konuÅŸtu. Alkan, “Sayın belediye baÅŸkanının bir canlı yayında kurum sanatçılarına sunduÄŸu öneriyi düstur kabul ediyoruz. Herkes kendi iÅŸini yapsın. Bizim iÅŸimiz tiyatro” dedi. Basın açıklamasının ardından tiyatro sanatçıları bağırarak yeni yönetmeliÄŸi protesto etti.
İSTİFA EDEN ESKİ SANAT YÖNETMENİNDEN ‘HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN’ MESAJI
Protesto gösterisine katılan tiyatro sanatçısı Cem Davran, “Hayatımın tamamını şehir tiyatrolarında geçirdim. Åžehir tiyatrosuna dayatılan yönetmelik asla ve asla bir sanat kurumunda uygulanamaz. Bu vandalca ve garabet bir yönetmelik. Bir an önce ilgili kiÅŸiler tarafından deÄŸiÅŸtirilmesi lazım” diye konuÅŸtu.Mehmet Ali Alabora da “Burada yapılacak ÅŸey çok net. Åžehir tiyatro sanatçılarının diyalog için muhatap alınmaları. Bir yönetmelikle deÄŸil bir yasayla şehir tiyatrolarının özerk yapısının koruma altına alınması gerekiyor” diye konuÅŸtu.
YönetmeliÄŸin deÄŸiÅŸtirilmesine tepki olarak Şehir Tiyatroları Genel Sanat YönetmenliÄŸi’nden istifa eden AyÅŸe Nil ÅžamlıoÄŸlu, “Herkesin uzmanlaÅŸtığı alanda iÅŸini yapması lazım. EÄŸer herkes kendi bildiÄŸi iÅŸi yaparsa bu ülkenin çaÄŸdaÅŸ bir geleceÄŸi çok daha saÄŸlam adımlarla ilerleyeceÄŸine inanıyorum. Onun için ne olur herkes kendi iÅŸini yapsın” dedi.
“BUNLAR HEP GERİYE TEPTİ, YİNE TEPECEKTİR”
Sanatçı Halil Ergün, “Bu uygulamayı yapanlar bunu düşünsünler. Bu 28 Åžubat müdahalesinden farklı bir ÅŸey deÄŸildir. Sanatsal kurumlara sanata toplum mühendisliÄŸi dayatmak çok görüldü bu ülkede. Bunlar hep geriye tepti, bu da tepecektir. Yazarın bir tanesi parayı veren düdüğü çalar demiÅŸ. Kimin parasını kime çalıyorlar ? Belediyenin orada harcadığı para halkın kültürel ihtiyaçlarının parasıdır ” dedi. Sanatçı Rutkay Aziz “Öncelikle tiyatroyu tiyatrocular yönetecektir. Gelip giden belediye baÅŸkanlarının tiyatrosu deÄŸildirÅŸehir tiyatroları. İstanbul’un ve Türkiye’nin tiyatrosudur. Bırakacaksın tiyatroyu da tiyatrocular yönetecektir” diye konuÅŸtu. Ardından onlarca tiyatr sanatçısı Galatasaray Lisesi önünden Tünel Meydanı’na kadar alkışlar, sloganlar ve ıslıklar eÅŸliÄŸinde yürüdü.
ADANADA TİYATROCULARDAN İSTANBUL’DAKİ MESLEKTAÅžLARINA DESTEK EYLEMİ
ADANA’da tiyatro oyuncuları, İstanbul Åžehir Tiyatroları’nda repertuvarı belirleme yetkisinin, genel sanat yönetmeninden alınıp, belediye bürokratlarına verilmesini prostesto edip, meslektaÅŸlarına destek verdi.
Adana BüyükÅŸehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nun önünde bir araya gelen Adana’daki devlet ve ÅŸehirtiyatrolarında çalışan oyuncular, Çukurova Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri ve çok sayıda sanatsever “Åžehir tiyatroları yok edilemez” sloganları attı.
Eyleme ünlü tiyatro sanatçıları, Åžebnem Sönmez, Güler Ökten, Zerrin Sümer, Tilbe Saran Eda Çatalçam, Evren Ercan, Serpil Göral ve Maria Akgüllü de katıldı. Tiyatro oyuncusu Åžebnem Sönmez, gerçekleÅŸtirdikleri eylemin 71 ilde eÅŸ zamanlı yapıldığını ve 10 bine yakın tiyatro oyuncusu ve tiyatroemekçisinin İstanbul Åžehir Tiyatroları’ndaki kabul edilemez uygulamalara ortak tepki gösterdiÄŸini söyledi.
Åžebnem Sönmez, “İstanbul Åžehir Tiyatroları’nın yönetmeliÄŸi bir gecede deÄŸiÅŸtirildi. Genel sanat yönetmenin bütün yetkileri elinden alındı, yerine belediye atanan bir bürokrat yönetim kurulu baÅŸkanı oldu. Bunun üzerine Genel Sanat Yönetmenimiz olan AyÅŸenil ÅžamlıoÄŸlu ve tüm yönetim kurulu üyeleri istifa etti.Tiyatrocu arkadaÅŸlarımız, ortak bir tavır gösterip, dayanışma saÄŸladı. Anadolu’nun dört bir yanındaki meslektaÅŸlarımız da bu dayanışmaya destek veriyor olması bizleri gururlandırdı” dedi.
İstanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ’ın ABD’ye gitmeden birkaç saat önce “EÄŸer memnuniyetsiz bir durum varsa, tekrar revize edebiliriz” dediÄŸini iddia eden Sönmez, “O açıklamanın ardından 5 günde 15 bin imza toplandı ve eylemler düzenlendi. Amacımız Kadir TopbaÅŸ, Türkiye’ye geldiÄŸinde toplanan imza ve sosyal medyadaki mesajları iletilerek, bizlerle yani ÅŸehir tiyatrosu oyuncularıyla buluÅŸmasını saÄŸlamak. Bu buluÅŸmada bizler kendisine bu konuyla ilgili yeni öneriler sunarak yönetmeliÄŸin kaldırılmasını isteyeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.
Bir süre daha alkışlarla tempo tutup, protestolarını sürdüren tiyatrocular, olaysız dağıldı.
DHA
ANKARALI TİYATROCULARDAN DA YÖNETMELİK PROTESTOSUÂ
Tiyatro sanatçıları, İstanbul Åžehir Tiyatroları’nda yapılan yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸini, Ankara’da yaptıkları eylemle protesto etti.
Büyük Tiyatro önünde toplanan ve tiyatro sanatçılarından oluÅŸan kalabalık, ”Korkuya karşı özgür tiyatro”, ”Åžehir tiyatroları yok edilmez” yazılı pankartlar açarken, bir tiyatro oyuncusu da adalet heykeli gibi giyinerek hiç hareket etmeden açıklama süresince bekledi.
Kültür Sanat-Sen, Detis, Tobav, Tomeb, Işık-Der, Santekder, Kültür-İş, Nazım Hikmet Kültür Merkezi,Ankara Halk Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, DTCF Mezunları Derneği ve ASSA adına basın açıklamasını okuyan tiyatro sanatçısı Şahin Ergüney, İstanbul Şehir Tiyatroları yönetimliğinde yapılan değişikliğin, sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayreti olduğunu öne sürdü.
İstanbul Åžehir Tiyatroları’nın 1914’ten beri ehil ellerde olduÄŸunu belirten Ergüney, ”Tiyatro göz göre göre ehlileÅŸtirilmeye çalışılıyor. Dünyada her halde ilk kez bir tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor. Sanatın içinden, sanatçı kovuluyor. Bilinsin ki gerçekleri eÄŸip bükerek hiç kimse halkla sanatçı arasına nifak sokamaz” diye konuÅŸtu.
Ergüney, yeni yönetmeliğe karşı huhuki zeminde de haklarını arayacaklarını ifade ederek şunları kaydetti:
”Çok sesliliÄŸi tek bir notaya dönüştürecek ‘muhafazakar sanat’ gibi söylemler, demokratikleÅŸme diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, sanatsal iradeye teslim ediliyor. Oysa sanat ve demokrasi hiçbir siyasi iradenin faydacı beklentilerine göre yeniden tarif edilemez. SeçilmiÅŸlerin asıl görevi, sanata ihtiyacı olan özgür ortamı saÄŸlayacak alt yapıyı oluÅŸturmaktır. Onlar bunu sadece sanatçı için deÄŸil, halk için yapmak zorundadır. EÄŸer yapmazlarsa sanat sessiz kalır”
Topluluk, açıklamanın ardından sloganlar atarak dağıldı.
NE OLMUÅžTU?
İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Meclis Komisyonu’ndan çıkan kararla Şehir Tiyatroları Görev ve Çalışma YönetmeliÄŸi’nde deÄŸiÅŸiklik yapılmış, Şehir Tiyatroları’nın bundan sonraki repertuarını tamamı edebiyatçılardan oluÅŸan bir kurulun belirlemesi kararlaÅŸtırılmıştı.
Kaynak :Â [-] Â