Usta Edebiyatçı “Sabahattin Ali” için anma gecesi düzenlendi

Sabahattin Ali, ölümünün 70. yıldönümünde Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel gecede anıldı.

Şişli Belediyesi’nin önderliğinde gerçekleşen etkinlikte tiyatrocu Levent Üzümcü’nün anlatımıyla Sabahattin Ali’nin hayatı, şiirleri ve Türkiye’de aydın olmanın zorlukları ele alındı.

Sabahattin Ali’nin ölümünün 70. yıl dönümü için düzenlenen anma etkinliğinde ilk olarak Sabahattin Ali’nin yaşam öyküsü anlatıldı. Usta edebiyatçının şiirleri okundu ve unutulmaz eserleri konuşuldu ve sanatçının günümüze yansıyan bestelenmiş çok sayıda şiiri seslendirildi.

ŞİİRLERİ BESTELENDİ, MİLYONLARIN GÖNLÜNDE TAHT KURDU

Sabahattin Ali’nin Leylim Ley, Göklerde Kartal Gibiyim, Çocuklar Gibi, Aldırma Gönül, Ben Sana Vurgunum, Dağlar, Geçmiyor Günler, Bir Yürek Kaldı Avucumda, Kara Yazı, Benimsin Diyemediğim ve Melankoli gibi unutulmaz eserleri, müzisyen Coşkun Öz ve orkestrası tarafından seslendirildi. Türk toplumuna mal olan eserler izleyenlerden büyük alkış aldı.

İki saat süren etkinlik sanat severlerin hem kulağının pasını sildi hem de edebiyat tarihimizin önemli isimlerinden Sabahattin Ali’yi anma fırsatı verdi.

Leyla Gencer vefatının 10. yılında anılacak

Dünyaca ünlü Türk soprano Leyla Gencer, ölümünün 10. yılında düzenlenen özel gecede anılacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenecek olan anma konseri, Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek. 11 Mayıs 2018 günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek olan anma etkinliği, saat 20:00’da başlayacak.

Bu özel konserde, Giuseppe Verdi’nin, İtalyan edebiyatçı Manzoni’nin ölümü üzerine bestelediği “Requiem” adlı eseri yorumlanacak.

Meksikalı tenor Fabian Lara’nın konuk sanatçı olarak yer alacağı konserde, İDOB’a İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

Antonio Pirolli’nin yönetimindeki etkinlikte, İDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan ile soprano Perihan Artan ve mezzosoprano Nesrin Gönüldağ da sahne alacak.

Leyla Gencer Kimdir?

Leyla Gencer, 10 Ekim 1928’de Polonezköy’de dünyaya geldi. Solistlik kariyerine 1950’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda, Cavalleria Rusticana eserindeki “Santuzza” rolüyle adım atan sanatçı, İtalya’da da ilk kez bu rolle seyirciyle buluştu. Gencer, zengin repertuvarı ve mükemmel tekniği sayesinde kısa zamanda dünya çapında tanınarak “La Diva Turca”, “La Gencer” ve “La Regina” olarak ün kazandı.

Milano, Roma, Napoli, Venedik, Viyana, Paris, San Francisco, Köln, Buenos Aires, Londra, Rio de Janerio, Bilbao, Chicago’da sahne alan sanatçı, Lucia, Norma, Lady Macbeth, Queen Elizabeth, Filoria Tosca, Lucrezia, Madam Butterfly, Alceste, Aida, Violetta ve Leonora’nın sesi oldu.

Kariyeri boyunca, 23 bestecinin 72 eserini repertuvarına alan sanatçı, konserlerini 1992’ye kadar sürdürdü. Sonraki yıllarda eğitimcilik kariyerine ağırlık vererek, genç sanatçıları yetiştiren Gencer, 10 Mayıs 2008’de hayata veda etti.

Aşık Mahzuni Şerif’e anma gecesi

Aşık Mahzuni Şerif’i, 77’nci doğum gününde Şinasi sahnesinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

17 Kasım 1940 yılında doğan ve bu sene 77. Doğum günü olan Aşık Mahzuni Şerif Çankaya’da düzenlenen etkinlik ile anıldı.

Aşık Mahzuni Şerif için düzenlenen anma gecesine Aşık Mahzuni Şerif’in eşi Fatma Mahzuni ve oğlu Ali Mahzuni de katıldı.

Çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği anma gecesinde Zeynep Halvaşi, şef Ali Aykaç eşliğindeki orkestrayla birlikte Mahzuni’nin 6 eserini seslendirdi. Mini konserde en son seslendirilen “Sarı Saçlım Mavi Gözlüm” eserine tüm salon büyük bir coşkuyla eşlik etti.

Konser sonrasında Gazeteci-yazar Ali Öztunç da “Devr-i Mahzuni” isimli kitabını imzaladı.