Yazılar

Kazakistan’da inÅŸaat çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan, üzerindeki 3 binden fazla el iÅŸlemesi altın plaka sebebiyle bir hakana ya da oÄŸlu tegine ait olduÄŸu düşünülen Altın Elbiseli Adam zırhı Türkiye’ye getirildi.

Kazakistan’ın “Altın Elbiseli Adam Dünya Müzeleri’nde” projesi çerçevesinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde sergilenmeye baÅŸlanan zırh, Türk kültürünün ve medeniyetinin tarih içindeki derinliÄŸini ortaya koyan önemli argümanlar arasında yer alıyor.

Kazakistan’ın Yedisu bölgesinde, 1969’daki bir inÅŸaat çalışması öncesinde, arazide 6 metre boyunda, 60 metre çapında bir kurgan (Orta Asya ve DoÄŸu Avrupa’da yığma tepe ve höyük ÅŸeklinde yapılmış mezarlar) görülmesi üzerine kazı yapılarak çıkarılan ve “Altın Elbiseli Adam” olarak anılan zırhta leopar, pars, kartal koç, geyik, daÄŸ keçisi, at ve kuÅŸ motifleri iÅŸlenmiÅŸ 3 bini aÅŸkın altın üçgen plaka bulunuyor.

Sağdan sola doğru kapanan V yakalı kısa kaftan, dar süvari pantolonu, diz altında kalan kısa yumuşak çizmeden oluşan zırh, 65 santimlik kalpağıyla dikkati çekiyor. Ucunda dağ keçisi motifi bulunan kalpakta, dünya hakimiyetini simgeleyen 4 okla güneş tanrısını sembolize eden 2 kanatlı at motifi dikkati çekiyor.

Altın iplikle dikilmiÅŸ kaftan ve kalpağın yanı sıra zırhta, silah olarak 150 farklı büyüklükte altın plaka iÅŸlenmiÅŸ kakmalı uzun demir kılıç, yarısı deri yarısı ahÅŸap hançer, altın iÅŸlemeli kamçı bulunuyor. Altın Elbiseli Adam’ın mühür olarak da kullandığı bir yüzüğü bulunuyor.

Altın Adam’ın, Isık Kurganı’nda bir yol çalışması sırasında bulunduÄŸunu anlatan Saparbekuly, “Hikayesi çok ilginç. Yol çalışması sırasında makineler büyük bir tepenin yanından geçerken bazı altın bulgularıyla karşılayor. Daha sonra kazılar baÅŸlıyor. Tamamıyla altınla iÅŸlenmiÅŸ bu eser bulunuyor. Altın iÅŸlemeciliÄŸi ve o dönemin manevi deÄŸerleri açısından çok önemli bir bulgu.” diye konuÅŸtu.
Saparbekuly, Isık Kurganı’ndaki kazılardan 4 bini aÅŸkın arkeolojik eserin çıkarıldığını anlatarak, “Kazakistan’ın Kurucu CumhurbaÅŸkanı Nursultan Nazarbayev, bu buluÅŸla ilgili ‘Büyük Bozkır’ın Tutankhamunu’dur’ diyor. Tarihi açıdan önemli bir eser. Tutankhamun’un mezar odasından çıkarılanlardan sonra en çok eÅŸya Altın Adam’ın kargısında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Isık Kurganı’ndan sonra Kazakistan’ın çeÅŸitli yerlerinde “5 altın adam ve altın hanım” bulunduÄŸunu dile getiren Saparbekuly, eserlerin İskitler dönemi mirası olduÄŸuna dikkati çekti. Saparbekuly, “Altın Adam, tarihimizin sadece Göktürkler’den deÄŸil, Hunlar ve Sakalar devrinden baÅŸladığını gösteriyor.” dedi.
Sergideki deÄŸerli eÅŸyaların dönemin ruhunu, yaÅŸamını ziyaretçilere hissettireceÄŸini ifade eden Saparbekuly, “Türk kardeÅŸlerimizi, sanatseverleri, tarihseverleri, tüm Ankaralıları 12 Ekim’e kadar sürecek sergiyi gezmeye, kendi topraklarını, tarihlerini tanımaya davet ediyorum.” dedi.