”Hafıza Odası” Açıldı

Sanat, iş ve medya dünyasından birçok ismin yoğun ilgi gösterdiği açılışa, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.Ahmet Güneştekin’le sergiyi gezip eserleri inceleyen Bakan Ersoy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ahmet Güneştekin’in sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok başarılı sergiler açtığını söyledi.
Güneştekin, yoğunlukla eserlerinde kullandığı kuru kafa figürüne ilişkin de “Ölümsüzlüğün karşılığını kuru kafa gibi görüyorum. Hayvanlar için boynuz, insanlar için kuru kafa kullanıyorum. Bir anlamda ölümü de sorguluyorum aslında ve korkuyu sorguluyorum. Seramik eserlerine de baktığınız zaman topraktan çıkan şeyler ama ölüm kavramını da işliyor. Küplerle hem anne karnını hem doğumu hem de mezarı, ölümü bir arada sorguluyorum. Aslında ölüm ve doğumu bir arada işliyorum.” dedi.

Daax Corporation sponsorluğunda düzenlenen sergi, 26 Ocak 2020’ye kadar görülebilecek.

Sanat serüveni belgesel oldu

Dünyaca ünlü ressam olan  Ahmet Güneştekin’in sanat serüvenini anlatan belgesel, dünyanın çeşitli yerlerinde gösterime sunulacak.

Ünlü ressam Ahmet Güneştekin’in sanat serüvenini anlatan ‘Işığın Mitolojisi’ belgeseli, izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Güneştekin’in çocukluğunda yaşadıklarının sanat kariyerini nasıl etkilediğini anlatan belgesel, Oğuzhan Oğuz tarafından yönetildi.

Belgeselin ilk gösterimi 15 Kasım’da Macaristan’daki Vasarely Müzesi’nde yapıldı. Film, Almanya, Çin, Güney Kore, Katar ve Azerbeycan gibi birçok ülkede gösterilecek. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan belgeselin Türkiye’deki ilk gösterimi ise Güneştekin’in doğduğu Batman’daki Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Film ardından farklı şehirlerin sanat kurumlarında ve üniversite salonlarında gösterime girecek.

Ahmet Güneştekin’in yeni sergisi Macaristan’da

Ahmet Güneştekin’in Yansıma ve Yeniden Doğuş adlı sergisi 15 Kasım 2018 tarihinde Macaristan’da Janus Pannonius Müzesi, Vasarely Müzesi ve Zsolnay Müzesi’nde eş zamanlı olarak açılıyor.

Sanatçının pratiğine belirli temalar üzerinden özel bir bakış sunan sergi, aynı zamanda Türkiye’nin çağdaş bir sanatçısının bir sanat akımının kurucusuyla birlikte sergilendiği en kapsamlı tematik müze sergilerinden biri olacak.

Janus Pannonius Müzesi, sanatçının işlerini solo bir sergiyle sunarken, Vasarely Müzesi Güneştekin’in eserlerini op art (optik sanat) akımının kurucusu Vasarely’nin eserleriyle birlikte sergileyecek. Zsolnay Müzesi ise sanatçının seramik işlerini müzenin daimi koleksiyonuyla birlikte sunacak. Peç’in köklü müzelerinin ev sahipliği yapacağı sergi 1 Şubat 2019 tarihine kadar sürecek.

Yansıma ve Yeniden Doğuş, sanatçının optik kafesler ismini verdiği eserlerini, boyutlu tablolarını, op art tekniklerini uygulayarak çalıştığı halı ve kırkyama işlerini ve sanatçının Peç’in kardeşşehir olarak kabul ettiği Kütahya’nın seramik üretiminde dünyaca meşhur porselen fabrikasında ürettiği seramik çalışmalarını içeriyor. Victor Vasarely ve Ahmet Güneştekin gibi iki önemli çağdaş sanatçının işlerini bir araya getiren tematik sergi, her iki sanatçının eserleri arasında bir diyalog oluşturarak, bu diyaloğun doğasına ve kaynaklarına bakıyor.

Serginin küratörlüğünü Victor Vasarely’nin eserleri dahil olmak üzere Çağdaş Macar sanatında uzman sanat tarihçisi József Sárkány ve Güler Sanat’ın sanat direktörü olarak görevini sürdüren sanat tarihçisi Kemal Orta üstleniyor.

József Sárkány, Yansıma ve Yeniden Doğuş sergisini, son on yılda Milan, Kahire, Viyana, Bürüksel, Madrid, Gordes ve İstanbul’da gerçekleşen ve Vasarely’nin sanatının yeniden keşfedildiği önemli sergiler bağlamına yerleştirdiğini belirtiyor.