Sukhishivili Dans Topluluğu 12 Mayıs’ta İstanbul’da

3 Şubat’ta Bostancı Gösteri Merkezi’nde 15 yıl aradan sonra dünyanın en köklü kültürlerinden birine sahip olan Gürcülere ait Gürcistan Devlet Halk Dansları Topluluğu Ensemble Rustavi ile sanat severleri bir araya getiren Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği ile Kafkas Halk Dansları Organizasyonu dev bir organizasyona daha imza atmaya hazırlanıyor.

Bugüne kadar 5 kıtada 300 turne, 100 ülkede 10 bin konser ve 65 milyon seyircinin karşısına çıkan Dünyanın en iyi kafkas dans grubu olarak kabul edilen Sukhishivili Dans Topluluğu, 12 Mayıs Cumartesi Saat 20.00’da İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde sanat severlerle buluşacak.

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times’in “Kuyumcular değerli taşları birbirinden ayırt edebilir. Bu grup ise dansın en değerli taşı… Tek kelimeyle muhteşem.” yorumuyla tanımladığı Sukhishivili Dans Topluluğu, Kafkasya’nın ruhunu yansıtmaya, asaletin dansını sizlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği ile Kafkas Halk Dansları Organizasyonu tarafından organize edilen bu eşsiz dans gösterisini kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

Biletler ve Detaylı Bilgi İçin 0553 465 50 36 (DENİZ İME)

Oyuncu Halis Bayraktaroğlu sizi 12 Mayıs’ta Bostancı Gösteri Merkezi’ne davet ediyor

Eğitmen koordinatörümüz Erkan Başa sizleri #BostancıGösteriMerkezi’ne #Sukhishvili #Dans Gösterisine davet ediyor

Firat Capkin’in size bir mesajı var? Ne yani, yoksa duymadınız mı?

Nar Sanat Eğitim Kursu kurucularından oyuncu Cem Cücenoğlu : “12 Mayıs’ta gidiyoruz değil mi Bostanıcı Gösteri Merkezi’ne?” 

 

SUKHİSHVILI DANS TOPLULUĞUNUN KISA TARİHÇESİ
İlia Sukhishvili ve Nino Ramishvili tarafından 1945 yılında kurulan topluluk Gürcistan’ ın ilk ulusal profesyonel dans grubudur. Tamamen kendilerine has bir Gürcü ulusal dans ve müzik tarzı geliştiren Nino Ramishvili (1910-2000) ve Iliko Sukhishvili (1907-1985), uzun yıllara yayılan sağlam bir ortaklık kurmuş ve kararlılıkla hayallerini gerçekleştirmişlerdir. Onların yaşam tarzlari ve sanatlari, birlikte yarattıkları yeni nesil dansçılar vasıtasıyla bir efsane olan grubun şuanda 3. Nesil olan Genel Sanat yönetmeni Nino ve İliko Sukhishvili kardeşler tarafından başarı ile sürdürülmektedir.

1.Bölüm
1. “Juta” Dansı – Juta ülke sınırında bulunan ve genelde sınır geçişlerinde aktarma yapmak için uğranılan ufak bir kasabanın adıdır. Eski zamanlarda bu kasaba at hırsızlarıyla tanınırdı. Danstaki koreografi geleneksel halk dansı hareketlerinin yenilenmiş halinden oluşmaktadır.

2. “Quartuli” dansı – Son derece geleneksel olan bir dans türüdür. Gürcü dansında erkeklerin kadınlara karşı olan centilmenliğini en iyi betimleyen danstır denilebilir.

3. “Khorumi” dansı – Gürcistan’daki en eski ve bilinen danslardandır. Khorumi dansının tarihçesi eski zamanlarda ülkelerini işgale gelen ordulara karşı verilen kahramanca mücadelelere kadar uzanır.

4. Samani” dansı – “Khorumi” dansı ile içli dışlı olan bu dans kadınların geleneksel savaş dansı olarak bilinir ve hareketler “Khorumi” dansından esinlenilmiştir.

5.”Tsdo” dansı – Dağlık “Kazbeği” bölgesinden gelen bir dans.

6.”Lazuri” Karadenizin kıyılarından gelen bir dans çeşididir. Danstaki adımlar kıyılarda bulunan Gürcü kasabalarına hastır. Eşlerin dansındaki adımlar çok daha hafifmeşreptir. Bu dansın estetikleri modern danslara benzemektedir.

7. “Samaia” dansı – Bu dans 12 yüzyılın duvar resimlerini canlandırıyor. Dans geleneksel orta çağ Gürcü anıtlarında bulunan Kral Tamar’ın desenlerinden esinlenilmiştir.

8. “Khevsuruli” dansı – Bu dans kılıç ve kalkanla sahnelenmektedir ve dağlık bölgelerden çıkmıştır. Gerçek bir savaşa yakın olan bu dans ile dansçıların cesaretlerini ve yiğitliklerini ortaya dökmektedir.

2.Bölüm

1. “Svanuri” dansı – Gürcistan’ın kuzeybatısında bulunan dağlık Svaneti’de -avrupanın en yüksek yerleşim yeri- yaşayan insanlar tarafından parmak uçlarında sergilenen bir dans türüdür.

2. “Nanila” dansı – Bu dansın melodisi Svaneti bölgesinden gelen bir ninninin modern koreografi ile birleşiminden oluşan bir türdür. Gizem dolu ve son derece duygusaldır.

3. “Tsekva-Tamashi” dansı – Eğlenceli şen şakrak hareketli bir dans türüdür.

4. Çeşitli müzikal ritimler – Müzisyenler tarafından çalınan çeşitli geleneksel Gürcü ritimleri ve müziklerinden oluşmaktadır.

5. “Khanjluri” dansı – Çobanların bıçak ve kesici aletlerle yaptığı bir çeşit ritueldir. Yapılan keskin ve hızlı hareketler seyirciye rüya duygusu uyandırmaktadır.

6. “Ornament” dansı – Güney Osetiya’nın müzik ve danslarından etkilenilen bir dans.

7. “İlouri” dansı – Gürcistan Ulusal Bale Topluluğu -Nino Ramishvili ve Iliiko Sukhisvilli- tarafından yazılan ve sahnelenen bu dans “Lekuri” dansının değiştirilmiş halidir. Bu dansta kadınlar erkekler gibi giyinip onların hareketlerini ve adımlarını kullanırlar.

8.”Simdi” Dansı- Kadınların ve erkeklerin birlikte dans ettikleri, kadınların zarafeti, erkelerin asaletini temsil ettiği bir dans türüdür. Sahnede kayarcasına yapılan bir yürüme tarzı ile hareket eden dansçılar bir uyum içerisinde adeta kadınların kuğu gibi süzüldüğü erkeklerin ise asalet duygusunu yansıttığı en güzel dans türlerinden biridir.

9.”Shejibri” Dansı- Rekabet ve beceriyi ve cesareti sembolize eden bir dans türüdür.