Şarbon hastalığı nedir, şarbonun belirtileri nedir?

Kurban Bayramı için Ankara Gölbaşı’nda bulunan bir çiftliğe getirilen 4 bin büyükbaş hayvan arasında yaşanan ölümler korkunç bir gerçeği gün yüzüne çıkardı.

50 hayvanın telef olmasından sonra Et ve Balık Kurumu’na gönderilen numunelerde yapılan inceleme ölümlerin şarbon virüsüne bağlı olarak gerçekleştiğini gösterdi. Şarbon hastalığı sebebiyle Ahiboz Mahallesi karantinaya alındı. Peki ama şarbon hastalığı nedir, hayvandan insana geçer mi, şarbonun belirtileri nelerdir? işte tüm bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşmak istedik.

Şarbon hastalığı, hastalıklı hayvanın etinin yenmesi veya direkt temas yoluyla insanlara ve diğer hayvanlara bulaşan bir hastalıktır. Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu şarbon hastalığı, insanlar için öldürücüdür. Robert Koch tarafından ilk kez 1876 yılında bulunan Bacillus anthracis isimli bu mikroorganizmaya karşı 1881 yılında Pasteur tarafından ilk bakteriyel aşı hazırlanmıştır.

İnsanlarda erken teşhisinde antibiyotikle tedavisi bulunan Şarbon hastalığının ne yazık ki hayvanlarda tedavisi bulunmamaktadır.

ŞARBON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.

-Deri Şarbonu: Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonra da ağrısız genellikle 1-3 santimetre genişliğinde, ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bundan ötürü deri şarbonu kara kabarcık olarak da adlandırılır. Çoban çıbanı ismiyle de anılan deri şarbonunda ayrıca, yaranın bulunduğu bölgedeki lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Tedavi edilmeyen deri şarbonu vakalarının % 10-20 si ölümle sonuçlanabilir.

-Bağırsak şarbonu: Bulantı kusma, iştahsızlık, ateş gibi belirtilerle başlar bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilir. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm % 50 civarındadir.

-Akciğer şarbonu: Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar. Yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanır