‘ Ağaç İrfan ‘ ( Sabahattin Ali cinayetini konu alan oyun ) – 4 Nisan’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde!

Sabahattin Ali cinayetini anlatan ‘Ağaç İrfan’ 4 Nisan’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde!

sabahattin ali

Oynayan İnsan Tiyatrosu tarafından hazırlanan ve Sabahattin Ali cinayetini konu alan “Ağaç İrfan” isimli oyun 4 Nisan Çarşamba günü saat 20:30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek.

Bugün öldürülüşünün 64. yıldönümü olan Sabahattin Ali cinayetini konu alan “Ağaç İrfan” isimli tiyatro oyunu 4 Nisan Çarşamba günü saat 20:30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek. Oynayan İnsan Tiyatrosu tarafından hazırlanan oyun prömiyerini 18 Ocak 2012’de Kenter Tiyatrosu’nda yapmıştı.

İlerici kimliğiyle bilinen Sabahattin Ali, hükümet tarafından uygulanan baskılar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalmış, hala tam olarak aydınlatılmamış bir cinayetle öldürülmüş, daha sonra cesedi Bulgaristan sınırındaki Istıranca Ormanları’nda bulunmuştu. Oyun ise bu ormanda bulunan bir ağacın gözünden anlatılan hikâyeyi konu alıyor.

 

 

Sabahattin ali haberi

Bir ağacın gözünden anlatılan hikâye için, oyunun yazarı, Serkan Bilgi, “Dala yaprağa bürünmüş İrfan diye görünmüş bu ağaçtan oyma keşiş, Sabahattin Ali’nin son bakışını getirir ormanın karanlığından sarkıttığı gölgelik perdeye. Seyirlik ve duyumluk bir meşakkat için. Uyarına gelmeyecek şey değildir bir ağacın konuşkanlığı.” diyor.

Oyun, hikâyesiyle birlikte, sahneleme tekniğiyle de dikkat çekiyor. Geleneksel sahneleme biçimleri ile modern tiyatro tekniklerinin harmanlanarak hazırlanan oyun, çağdaş gölge tiyatrosu olarak hazırlanmış. Yönetmen Halil Ersan, “Geleneksel tiyatromuzun, seyircisi üzerindeki samimi ve güçlü etkisini, gölge tiyatrosunun gerçekçi gücüyle bir seyir keyfine dönüştürdük” diyor.

Oyuncuları arasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki çalışmalarından da tanıdığımız Cansu Fırıncı’nın da bulunduğu ekip kendisine bir topluluk değil “birlik” diyor. Sabahattin Ali’nin katlinin 64. yılı yaklaşırken oyun prömiyerini yapan “birlik”, ülkemiz tarihinde çok olan, ilerici aydınlara dönük psikolojik ve fiziki şiddetin önemli bir örneğine ışık tutarak, günümüzde de varlığını hissettiren şiddete bir gönderme yapmış oluyor.

 

Kaynak : http://haber.sol.org.tr