Ruhumuzun aynası sesimizle ilgili dikkat çeken bilgiler

Şan Eğitmenimiz Coşkun NEHİR, “Sesimizle ilgili genel bilgiler” konulu bir yazı kaleme aldı.

Bu özel yazıyı sizlerle paylaşıyoruz;

Sesimizi kullanmadığımız gün yok gibidir. Bize kişiliğimizi, konuşmamızı, şarkı söyleme gücünü bize sesimiz verir. Sevincimizi üzüntümüzü, neşemizi, mutluluğumuzu, öfkemizi, sevgimizi, kısacası duygularımızı onun aracılığı ile dile getiririz. Bir bakıma sesimiz duygularımızın aynası gibidir. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi sesimizin farklı renkleri, olağanüstü yetenekleri sayesinde çevremizdekileri etkileriz. Sesimiz gerçekte doğadaki güçlü ve çok yönlü araçlardan biridir.Yeter ki onun bu yönlerinin bilincine varalım.

Sesimizin değişik özellikleri vardır. Tonsal özelliği (incelik-kalınlık-yumuşaklık-setlik) bunlardan biridir. Çoğu zaman ne söylediğimiz değil, ses tonumuzun nasıl olduğu önem kazanır. İnsan sesiyle ilgili araştırmalar yapan bilim adamları da insanların, genellikle ne söylediğinden çok, ses tonuna dikkat ettiklerini ortaya koydular. Kimi zaman ses tonumuzu yumuşak ve sakin tutarak bir tartışmayı yatıştırır, onu tatlıya bağlarız; kimi zaman ise ses tonumuza hakim olamadığımız için yakınımızdaki insanları istemediğimiz halde kırarız.

Sesimizin bir başka özelliğiyse kişiliğimizin ve ruhumuzun aynası olmasıdır. Öyle ki biz ne kadar engellemeye çalışsak da sesimiz bizi daima ele verir.Bizi tanımayan ve yalnızca sesimizi duyabilen bir kimse yalnızca sesimizden yaklaşık olarak kaç yaşında olduğumuzu , cinsiyetimizi, eğitim ve kültür düzeyimizi, kişiliğimizle ilgili birkaç ipucunu ve o anda neşeli mi yoksa üzgün mü olduğumuzu anlayabilir.

Sesimiz kişiliğimize ait ipuçları verdiği gibi, çoğu zaman ruh halimizi de yansıtıyor. Her birimiz farklı bir yaradılışta olduğumuz için doğal olarak konuşma biçimimiz ve sesimiz arasında büyük nüans farklılıkları olabiliyor. Kulağımızın olağanüstü algı yeteneği ile güçlü hafızamız sayesinde tanıdığımız insanların sesini kolayca ayrıt edebiliyoruz. Tanıdığımız birinin sesini telefonda duyduğumuzda yalnızca birkaç kelime söylemesi onun kim olduğunu bilmemize yardımcı oluyor.

Bu ayırıcı özellikler hem birlikte hem de ayrı ayrı etkinlik gösteren bir dizi konuşma –ses eylemlerinden oluşur. Bu eylemler şunlardır.

Bir solukta söylediğimiz sözcüklerin sayısı

Konuşma hızımız

Konuşma ritmimiz

Soluk almadaki (diyafram nefesi) rahatlığımız

Ses perdesi (kişiden kişiye,cinsiyete ,yaşa göre farklılık gösterir)

Sesin kuvveti

Sesimizin dinamik ya da yorgun olması

Ruhsal durumunuz

Sözcükleri söyleyişimizdeki anlaşabilirlik düzeyi (Dudakların iyi çalışabilirliği)

Sesimizin tınısı

İşte konuşurken bütün bu konuşma –ses eylemleri bir araya gelir ve bunun sonucunda ortaya yalnızca kendimize ait olan bir ses çıkar.

Coşkun NEHİR